My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

March 29, 2009

13-Page Handouts: WORD | PDF
LISTENING (2:05 - 979KB)
ONLINE TEST

Thousands March Ahead Of G20 Summit

A huge march has taken place in London ahead of the G20 summit on April the 2nd. Leaders from 20 of the world’s most powerful countries will meet to discuss plans to tackle the current financial crisis. The 20 nations represent 85 per cent of the world’s economy. The marchers in the “Put People First” march come from all walks of life. They include trade unionists, charity workers, anti-globalization campaigners and those concerned about the environment. There are over 150 different organizations taking part. Many are voicing their concerns over jobs, the economy and climate change. Some of the banners at the march have slogans like "We hate the banks", "People before profit", "Out of Iraq and Afghanistan", and "Jobs, Justice, Climate".


Organizer Brendan Barber was enthusiastic about the march. He said: "Never before has such a wide coalition come together with such a clear message for world leaders.” He summed up the feeling of many marchers, saying: "The old ideas of unregulated free markets do not work. They have brought the world's economy to near-collapse, failed to fight poverty and have done far too little to move to a low-carbon economy." Mr. Barber told a press conference he hoped the G20 leaders would make a difference. "Of course, the G20 will not solve everything in a day's work, but leaders must sign up to boost the world economy and govern it better, and show us that they are trying to build a better world," he said.


 
 

WARM-UPS

1. LEADERS: Walk around the class and talk to other students about world leaders. Change partners often. After you finish, sit with your partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

marches / powerful countries / financial crises / putting people first / justice / climate / enthusiasm / coalitions / free markets / poverty / making a difference / boosts

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. WHAT WOULD YOU DO?: What would you do to solve the world’s problems? Complete the table. Talk about what you wrote with your partner(s). Change partners and share what you found out.

Problem

Your solution

Why?

The banks

 

 

Disease

 

 

Poverty

 

 

Terrorism

 

 

Climate change

 

 

Jobs

 

 

4. THE SUMMIT: Students A strongly believe the G20 Summit will do a lot to help us all; Students B strongly believe the G20 Summit will change very little and is a waste of money. Change partners again and talk about your conversations.

5. G20 MEMBERS: Here are the G20 members. With your partner(s), put them into five different groups. Change partners and talk about your groups and why you chose them.

  • Argentina
  • Australia
  • Brazil
  • Canada
  • China
  • France
  • Germany
  • India
  • Indonesia
  • Italy
  • Japan
  • Mexico
  • Russia
  • Saudi Arabia
  • South Africa
  • South Korea
  • Turkey
  • United Kingdom
  • United States
  • European Union

6. CRISIS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘crisis’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

Lots of people are protesting in the run-up to an international meeting.

T / F

b.

The G20 represents over 80 per cent of the world’s economy.

T / F

c.

Over fifteen hundred organizations are taking part in the marches.

T / F

d.

The marchers are protesting against many different things.

T / F

e.

An organizer suggested it was a first for so many groups to protest.

T / F

f.

The organizer has a lot of faith in the free market system.

T / F

g.

The organizer believes the G20 Summit will make no difference at all.

T / F

h.

The organizer said there is a need for more buildings in the world.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

taken place

a.

breakdown

2

tackle

b.

worried

3.

walks of life

c.

alliance

4.

concerned

d.

deal with

5.

voicing

e.

excited

6.

enthusiastic

f.

classes

7.

coalition

g.

answer

8.

collapse

h.

happened

9.

solve

i.

stimulate

10.

boost

j.

expressing

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

A huge march has taken

a.

to near-collapse

2

discuss plans to tackle the current financial

b.

concerns over jobs

3.

The 20 nations represent 85 per cent

c.

feeling of many

4.

Many are voicing their

d.

place in London

5.

banners at the march have slogans like

e.

everything

6.

Never before has such a wide

f.

"We hate the banks"

7.

He summed up the

g.

crisis

8.

They have brought the world's economy

h.

the world economy

9.

the G20 will not solve

i.

of the world’s economy

10.

leaders must sign up to boost

j.

coalition come together

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

A huge march has taken place in London __________ of the G20 summit on April the 2nd. Leaders from 20 of the world’s most powerful countries will meet to discuss plans to __________ the current financial crisis. The 20 nations __________ 85 per cent of the world’s economy. The marchers in the “Put People First” march come from all __________ of life. They include trade unionists, charity workers, anti-globalization campaigners and those __________ about the environment. There are over 150 different organizations taking part. Many are __________ their concerns over jobs, the economy and climate change. Some of the __________ at the march have __________ like "We hate the banks", "People before profit", "Out of Iraq and Afghanistan", and "Jobs, Justice, Climate".

 

 

 

represent
voicing
ahead
concerned
banners
tackle
slogans
walks

Organizer Brendan Barber was enthusiastic about the __________. He said: "Never before has such a __________ coalition come together with such a clear message for world leaders.” He __________ up the feeling of many marchers, saying: "The old __________ of unregulated free markets do not work. They have brought the world's economy to near-collapse, failed to __________ poverty and have done far too little to move to a low-__________ economy." Mr. Barber told a press conference he hoped the G20 leaders would make a difference. "Of course, the G20 will not __________ everything in a day's work, but leaders must sign up to __________ the world economy and govern it better, and show us that they are trying to build a better world," he said.

 

 

fight
march
solve
ideas
boost
wide
carbon
summed

LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

A huge march has ____________ London ahead of the G20 summit on April the 2nd. Leaders from 20 of the world’s most powerful countries will meet to discuss ____________ the current financial crisis. The 20 nations represent 85 per cent of the world’s economy. The marchers in the “Put People First” march come from all ____________. They include trade unionists, charity workers, anti-globalization campaigners and those concerned about the environment. ______________ 150 different organizations taking part. Many are voicing their concerns over jobs, the economy and climate change. Some of the ____________ march have slogans like "We hate the banks", "_________________ ", "Out of Iraq and Afghanistan", and "Jobs, Justice, Climate".

Organizer Brendan Barber was enthusiastic ______________. He said: "Never before has such ______________ come together with such a clear message for world leaders.” He summed up the feeling of many marchers, saying: "________________ unregulated free markets do not work. They have brought the world's economy to near-collapse, failed to fight poverty and have done ______________ move to a low-carbon economy." Mr. Barber told a press conference he hoped the G20 leaders would make a difference. "Of course, the G20 ______________ everything in a day's work, but leaders must sign up to boost the world economy and govern it better, and show us that they are trying ______________ world," he said.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘financial’ and ‘crisis’.

financial

crisis

 

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • place
  • tackle
  • per cent
  • walks
  • voicing
  • banners
  • wide
  • clear
  • collapse
  • carbon
  • difference
  • build

STUDENT G20 SURVEY

Write five GOOD questions about the G20 Summit in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

G20 DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the phrase ‘G20 Summit’?

c)

Do you think the G20 Summit will change anything?

d)

Can organizations / summits / groups really change the world?

e)

Do you think marching through the streets makes a difference?

f)

What kind of atmosphere do you think will exist in the G20 meeting rooms?

g)

People say this G20 Summit is an important event in world history? Do you agree?

h)

What are your biggest concerns in the world today and why?

i)

Do you hate the banks?

j)

Have you ever taken place in a march?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Will world leaders be impressed by the wide coalition?

c)

When do you think the world will be normal again?

d)

Have you been affected by the near-collapse of the world economy?

e)

How will you feel if the leaders reach no agreement on anything?

f)

What should we do to build a better world?

g)

What do you know about the beginnings of the financial crisis?

h)

What would you do if you were at the G20 Summit?

i)

What slogan would you put on a banner?

j)

What questions would you ask marcher Brendan Barber?

LANGUAGE

A huge march has taken place in London (1) ____ of the G20 summit on April the 2nd. Leaders from 20 of the world’s most powerful countries will meet to discuss plans to (2) ____ the current financial crisis. The 20 nations represent 85 per cent of the world’s economy. The marchers in the “Put People First” march come from all (3) ____ of life. They include trade unionists, charity workers, anti-globalization campaigners and those (4) ____  about the environment. There are over 150 different organizations taking part. Many are (5) ____ their concerns over jobs, the economy and climate change. Some of the (6) ____ at the march have slogans like "We hate the banks", "People before profit", "Out of Iraq and Afghanistan", and "Jobs, Justice, Climate".

Organizer Brendan Barber was (7) ____ about the march. He said: "Never before has such a wide coalition come together with such a (8) ____ message for world leaders.” He (9) ____ up the feeling of many marchers, saying: "The old ideas of unregulated free markets do not work. They have brought the world's economy to near-(10) ____, failed to fight poverty and have done far too little to move to a low-carbon economy." Mr. Barber told a press conference he hoped the G20 leaders would make a (11) ____. "Of course, the G20 will not solve everything in a day's work, but leaders must sign up to (12) ____ the world economy and govern it better, and show us that they are trying to build a better world," he said.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

heading

(b)

head

(c)

headed

(d)

ahead

2.

(a)

tickle

(b)

tuck up

(c)

tackle

(d)

tick tock

3.

(a)

runs

(b)

walks

(c)

jogs

(d)

sprints

4.

(a)

concerned

(b)

concerns

(c)

concern

(d)

concerning

5.

(a)

nosing

(b)

eying

(c)

voicing

(d)

heading

6.

(a)

banner

(b)

banes

(c)

bans

(d)

banners

7.

(a)

enthusiasm

(b)

enthusiastic

(c)

enthusiastically

(d)

enthusiast

8.

(a)

clear

(b)

clarity

(c)

clearly

(d)

clears

9.

(a)

equalled

(b)

summed

(c)

divided

(d)

totalled

10.

(a)

collapsing

(b)

collapsed

(c)

collapse

(d)

collapses

11.

(a)

difference

(b)

differed

(c)

different

(d)

differences

12.

(a)

boasts

(b)

boast

(c)

boosts

(d)

boost

WRITING: 

Write about the G20 Summit for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the G20 Summit and the different members. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. G20: Make a poster about your main concern. Include details of what you want G20 leaders to focus on. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. JOBS, JUSTICE, CLIMATE: Write a magazine article about the G20 Summit. Include imaginary interviews with a street protestor and a G20 leader.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to a G20 leader. Ask him/her three questions about what they will do at the G20 Summit. Give him/her three ideas on what (s)he should do to help the world. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

T

c.

F

d.

T

e.

T

f.

F

g.

F

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

taken place

a.

happened

2

tackle

b.

deal with

3.

walks of life

c.

classes

4.

concerned

d.

worried

5.

voicing

e.

expressing

6.

enthusiastic

f.

excited

7.

coalition

g.

alliance

8.

collapse

h.

breakdown

9.

solve

i.

answer

10.

boost

j.

stimulate

PHRASE MATCH:

1.

A huge march has taken

a.

place in London

2

discuss plans to tackle the current financial

b.

crisis

3.

The 20 nations represent 85 per cent

c.

of the world’s economy

4.

Many are voicing their

d.

concerns over jobs

5.

banners at the march have slogans like

e.

"We hate the banks"

6.

Never before has such a wide

f.

coalition come together

7.

He summed up the

g.

feeling of many

8.

They have brought the world's economy

h.

to near-collapse

9.

the G20 will not solve

i.

everything

10.

leaders must sign up to boost

j.

the world economy

GAP FILL:

Thousands march ahead of G20 Summit

A huge march has taken place in London ahead of the G20 summit on April the 2nd. Leaders from 20 of the world’s most powerful countries will meet to discuss plans to tackle the current financial crisis. The 20 nations represent 85 per cent of the world’s economy. The marchers in the “Put People First” march come from all walks of life. They include trade unionists, charity workers, anti-globalization campaigners and those concerned about the environment. There are over 150 different organizations taking part. Many are voicing their concerns over jobs, the economy and climate change. Some of the banners at the march have slogans like "We hate the banks", "People before profit", "Out of Iraq and Afghanistan", and "Jobs, Justice, Climate".

Organizer Brendan Barber was enthusiastic about the march. He said: "Never before has such a wide coalition come together with such a clear message for world leaders.” He summed up the feeling of many marchers, saying: "The old ideas of unregulated free markets do not work. They have brought the world's economy to near-collapse, failed to fight poverty and have done far too little to move to a low-carbon economy." Mr. Barber told a press conference he hoped the G20 leaders would make a difference. "Of course, the G20 will not solve everything in a day's work, but leaders must sign up to boost the world economy and govern it better, and show us that they are trying to build a better world," he said.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - c

3 - b

4 - a

5 - c

6 - d

7 - b

8 - a

9 - b

10 - c

11 - a

12 - d

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.