My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 

August 29, 2009

PRINT:  13-Page Class Handout
LISTEN: MP3 (2:06 - 987KB)
PLAY:    Online Quiz

California Abduction: Mystery Deepens

The California couple who were arrested for abducting an 11-year-old girl are denying the charges. Phillip Garrido and his wife Nancy have denied kidnapping Jaycee Lee Dugard in 1991 and keeping her captive for 18 years. Police charged Mr Garrido with a series of terrible crimes, including rape, kidnapping a child under 14, and imprisonment by violence. Jaycee Lee Dugard, now 29, escaped from the Garrido family home and went to a local police station. She has been re-united with her parents. Her stepfather Carl Probyn said Jaycee had very mixed emotions about her sudden freedom. He said she "expressed some regret, like guilt, when she saw her mother, that she hadn't escaped earlier".ABC.

Jaycee Lee Dugard was on her way to school back in 1991 when Phillip Garrido bundled her into his car. Carl Probyn saw the incident and tried to chase the vehicle on his bicycle, but could not keep up with it. Probyn was a suspect in the case for many years. Jaycee was kept in a series of tents in a compound in the Garridos’ back garden. Mr and Mrs Garrido abused her over many years and she had two children. She gave birth to the first child when she was just fourteen. Phillip Garrido was a convicted rapist. In 1977 he was sentenced to prison for 50 years, but nine years later he was released. In a telephone conversation to a local radio station, Garrido told a reporter, “you're going to find the most powerful, heart-warming story”.

WARM-UPS

1. KIDNAPPING: Walk around the class and talk to other students about kidnapping. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

California / couples / denying things / held captive / terrible crimes / mixed emotions / incidents / suspects / prisons / telephone conversation / radio station / heart-warming

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CHILD DANGERS: What dangers are there in the world for children? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change again and share what you heard.

Danger from…

How big a danger

How to combat it

strangers

 

 

the Internet

 

 

other children

 

 

the environment

 

 

diets

 

 

school

 

 

4. SAFETY: Students A strongly believe parents should take children everywhere; Students B strongly believe children need to go places alone.  Change partners again and talk about your conversations.

5. NOW & THEN: Is it better to be a child today or was it better 30 years ago. Talk about these things with your partner. Change partners and share your ratings again.

  • toys
  • school
  • playing outside
  • health
  • money
  • freedom
  • dangers
  • diet

6. CRIME: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘crime’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The couple arrested for kidnapping a girl said they didn’t do it.

T / F

b.

Arrested Phillip Garrido has been charged with at least three crimes.

T / F

c.

Police rescued the woman from where she was being held captive.

T / F

d.

The woman felt kind of guilty when she was reunited with her mother.

T / F

e.

The girl’s stepfather witnessed the girl’s kidnapping in 1991.

T / F

f.

Police treated the girl’s stepfather as a suspect in the kidnapping.

T / F

g.

Garrido received a 50-year prison sentence in the 1970s.

T / F

h.

Garrido told a radio station he would tell a shockingly sad story.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

couple

a.

showed

2

abducting

b.

pair

3.

series

c.

set free

4.

emotions

d.

pushed

5.

expressed

e.

kidnapping

6.

bundled

f.

jail

7.

kept

g.

sequence

8.

abused

h.

feelings

9.

prison

i.

held

10.

released

j.

mistreated

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

arrested for abducting

a.

emotions

2

keeping her captive

b.

her parents

3.

a series of

c.

story

4.

She has been re-united with

d.

for 18 years

5.

Jaycee had very mixed

e.

in the case

6.

Garrido bundled her

f.

an 11-year-old girl

7.

Probyn was a suspect

g.

rapist

8.

Garrido was a convicted

h.

for 50 years

9.

he was sentenced to prison

i.

terrible crimes

10.

heart-warming

j.

into his car

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

The California couple who were ____________ for abducting an 11-year-old girl are denying the charges. Phillip Garrido and his wife Nancy have ____________ kidnapping Jaycee Lee Dugard in 1991 and keeping her captive for 18 years. Police charged Mr Garrido with a ____________ of terrible crimes, including rape, kidnapping a child under 14, and imprisonment by ____________. Jaycee Lee Dugard, now 29, ____________ from the Garrido family home and went to a local police station. She has been re-united with her parents. Her stepfather Carl Probyn said Jaycee had very ____________ emotions about her ____________ freedom. He said she "expressed some regret, like ____________, when she saw her mother, that she hadn't escaped earlier".

 

 

 

series
sudden
escaped
guilt
arrested
denied
mixed
violence

Jaycee Lee Dugard was on her way to school ____________ in 1991 when Phillip Garrido bundled her into his car. Carl Probyn saw the ____________ and tried to chase the vehicle on his bicycle, but could not keep up with it. Probyn was a ____________ in the case for many years. Jaycee was kept in a series of tents in a compound in the Garridos’ back garden. Mr and Mrs Garrido ____________ her over many years and she had two children. She gave ____________ to the first child when she was just fourteen. Phillip Garrido was a convicted rapist. In 1977 he was ____________ to prison for 50 years, but nine years later he was ____________. In a telephone conversation to a local radio station, Garrido told a reporter, “you're going to find the most powerful, heart-____________ story”.

 

 

abused
released
back
warming
birth
incident
suspect
sentenced

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The California couple _________________ for abducting an 11-year-old girl are __________________. Phillip Garrido and his wife Nancy have denied kidnapping Jaycee Lee Dugard in 1991 and _________________ for 18 years. Police charged Mr Garrido with a series of terrible crimes, including rape, _________________ under 14, and imprisonment by violence. Jaycee Lee Dugard, now 29, escaped from the Garrido family home and went to a local police station. She _________________ with her parents. Her stepfather Carl Probyn said Jaycee had very mixed emotions about her sudden freedom. He said she "___________________, like guilt, when she saw her mother, that she hadn't escaped earlier".

Jaycee Lee Dugard was on her way _________________ 1991 when Phillip Garrido bundled her into his car. Carl Probyn saw the incident and tried to chase the vehicle on his bicycle, but _________________ with it. Probyn was ___________________ for many years. Jaycee was kept in a series of tents in a compound in the Garridos’ back garden. Mr and Mrs Garrido abused her _________________ she had two children. She gave birth to the first child when she was just fourteen. Phillip Garrido was a convicted rapist. In 1977 he was _________________ for 50 years, but nine years later he was released. In a telephone conversation to a local radio station, Garrido told a reporter, “you're going to find the most powerful, _________________”.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘terrible’ and ‘crime’.

terrible

crime

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • couple
  • captive
  • terrible
  • local
  • mixed
  • guilt
  • back
  • chase
  • suspect
  • birth
  • released
  • powerful

STUDENT KIDNAPPING SURVEY

Write five GOOD questions about kidnapping in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

KIDNAPPING DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘kidnap’?

c)

Have you been following this story?

d)

What three adjectives would you use to describe this story?

e)

What do you think should happen to Mr and Mrs Garrido?

f)

How do you think Jaycee is feeling now?

g)

Do crimes such as this happen in your country ?

h)

Why do you think Jaycee has mixed emotions?

i)

Do you think Jaycee will have problems adjusting to freedom?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Is it safe for children to be on the streets in your country?

c)

Do you think parents need to be more careful about their children’s safety nowadays?

d)

How do you think the stepfather feels now?

e)

Do you think Jaycee and her two children should be given new identities to escape the media?

f)

How is it that someone can get a 50-year prison sentence but only serve nine years?

g)

What do you think Jaycee will do over the next few weeks?

h)

Do you think Garrido should receive the death penalty?

i)

What questions would you like to ask Jaycee?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

The California couple (1) ____ were arrested for abducting an 11-year-old girl are denying the (2) ____. Phillip Garrido and his wife Nancy have denied kidnapping Jaycee Lee Dugard in 1991 and keeping her captive for 18 years. Police charged Mr Garrido with a (3) ____ of terrible crimes, including rape, kidnapping a child under 14, and imprisonment by violence. Jaycee Lee Dugard, now 29, (4) ____ from the Garrido family home and went to a local police station. She has been re-united with her parents. Her stepfather Carl Probyn said Jaycee had very (5) ____ emotions about her sudden freedom. He said she "expressed some regret, like (6) ____, when she saw her mother, that she hadn't escaped earlier".

Jaycee Lee Dugard was on her way to school (7) ____ in 1991 when Phillip Garrido bundled her into his car. Carl Probyn saw the incident and tried to chase the vehicle on his bicycle, but could not keep (8) ____ with it. Probyn was a suspect in the   (9) ____ for many years. Jaycee was kept in a series of tents in a compound in the Garridos’ back garden. Mr and Mrs Garrido abused her over many years and she had two children. She (10) ____ birth to the first child when she was just fourteen. Phillip Garrido was a (11) ____ rapist. In 1977 he was sentenced to prison for 50 years, but nine years later he was released. In a telephone conversation to a local radio station, Garrido told a reporter, “you're going to find the most powerful, heart-(12) ____ story”.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

who

(b)

that

(c)

which

(d)

whom

2.

(a)

charged

(b)

charging

(c)

charges

(d)

charge

3.

(a)

cereal

(b)

serial

(c)

serious

(d)

series

4.

(a)

escapes

(b)

escaped

(c)

escaping

(d)

escaping

5.

(a)

mixing

(b)

mixture

(c)

mixes

(d)

mixed

6.

(a)

guilty

(b)

guiltier

(c)

guilt

(d)

guiltless

7.

(a)

backward

(b)

back

(c)

backing

(d)

backed

8.

(a)

up

(b)

on

(c)

down

(d)

along

9.

(a)

case

(b)

cause

(c)

casual

(d)

cast

10.

(a)

did

(b)

had

(c)

gave

(d)

was

11.

(a)

convict

(b)

conviction

(c)

convicts

(d)

convicted

12.

(a)

heating

(b)

warming

(c)

cooling

(d)

heated

WRITING

Write about kidnapping for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about this story. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SAFETY: Make a poster about child safety. Include tips on how kids can stay safe. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DANGERS: Write a magazine article about what children think about dangers in this world. Include imaginary interviews with some children.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to the head of your police service. Ask him/her three questions about crime. Give him/her three suggestions on how to keep kids in your society safe. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

T

c.

F

d.

T

e.

T

f.

T

g.

T

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

couple

a.

pair

2

abducting

b.

kidnapping

3.

series

c.

sequence

4.

emotions

d.

feelings

5.

expressed

e.

showed

6.

bundled

f.

pushed

7.

kept

g.

held

8.

abused

h.

mistreated

9.

prison

i.

jail

10.

released

j.

set free

PHRASE MATCH:

1.

arrested for abducting

a.

an 11-year-old girl

2

keeping her captive

b.

for 18 years

3.

a series of

c.

terrible crimes

4.

She has been re-united with

d.

her parents

5.

Jaycee had very mixed

e.

emotions

6.

Garrido bundled her

f.

into his car

7.

Probyn was a suspect

g.

in the case

8.

Garrido was a convicted

h.

rapist

9.

he was sentenced to prison

i.

for 50 years

10.

heart-warming

j.

story

GAP FILL:

California abduction: mystery deepens

The California couple who were arrested for abducting an 11-year-old girl are denying the charges. Phillip Garrido and his wife Nancy have denied kidnapping Jaycee Lee Dugard in 1991 and keeping her captive for 18 years. Police charged Mr Garrido with a series of terrible crimes, including rape, kidnapping a child under 14, and imprisonment by violence. Jaycee Lee Dugard, now 29, escaped from the Garrido family home and went to a local police station. She has been re-united with her parents. Her stepfather Carl Probyn said Jaycee had very mixed emotions about her sudden freedom. He said she "expressed some regret, like guilt, when she saw her mother, that she hadn't escaped earlier".

Jaycee Lee Dugard was on her way to school back in 1991 when Phillip Garrido bundled her into his car. Carl Probyn saw the incident and tried to chase the vehicle on his bicycle, but could not keep up with it. Probyn was a suspect in the case for many years. Jaycee was kept in a series of tents in a compound in the Garridos’ back garden. Mr and Mrs Garrido abused her over many years and she had two children. She gave birth to the first child when she was just fourteen. Phillip Garrido was a convicted rapist. In 1977 he was sentenced to prison for 50 years, but nine years later he was released. In a telephone conversation to a local radio station, Garrido told a reporter, “you're going to find the most powerful, heart-warming story”.

LANGUAGE WORK

1 - a

2 - c

3 - d

4 - b

5 - d

6 - c

7 - b

8 - a

9 -a

10 - c

11 - d

12 - b

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.