My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 

PRINT

13-Page PDF
Handout -
with
all-skills activities

  

LISTEN

MP3 (2:02 - 975KB)
VUVUZELA VERSION:
(2:06 - 1,011KB)

PLAY

GAMES


Spain Win 2010 FIFA World Cup Final (12th July, 2010)


 

Spain’s Andres Iniesta fired in a dramatic winner late in extra-time to make his country champions of the world. It was heartbreak for the Netherlands who lost their third World Cup final. The result was perhaps a victory for football. It was a largely bad-tempered match in which the referee awarded 14 yellow cards and one red. Spain tried to play their attractive one-touch football throughout the game. The Dutch seemed to be doing everything they could to stop them with non-stop fouls. They were very lucky not to have more players sent off. The Netherlands had their chances during the game but were denied by some outstanding goalkeeping from Spanish captain Iker Casillas. Spain kept trying to pass the ball and push forward and their positive play finally paid off four minutes before the end.

Iniesta’s World-Cup-winning goal sparked mass celebrations among Spanish fans in Johannesburg and all over Spain. It was Spain’s first ever triumph at the World Cup and only their second ever major trophy – the first came two years ago at the European Championships. Spain won the tournament scoring the fewest ever goals – putting the ball into the back of the net just eight times. That didn’t matter to the crowds in the Spanish capital Madrid. One ecstatic fan Ferran Ramirez was crying for joy after seeing his country grab their late victory on one of the city’s big screens. He told reporters: “This is the happiest night of my life. The happiest night in Spanish history. We finally showed the world how good we are.” Teresa Lopez agreed, saying: “Spain are the ones who played total football. We are the new Brazil.”


 
 

WARM-UPS

1. THE WORLD CUP: Walk around the class and talk to other students about the World Cup. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

dramatic / winner / champions / referee / fouls / outstanding / positive / paid off / celebrations / tournament / ecstatic / crying for joy / happiest night in your life

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SOUTH AFRICA: What were the highs and lows? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners and share what you heard.

 

Highs and lows

Goals

 

Refereeing

 

The hosts

 

Vuvuzelas

 

The Final

 

The fans

 

4. WORLD GAME: Students A strongly believe football (soccer) is the greatest game in the world; Students B strongly disagree.  Change partners again and talk about your conversations.

5. FOOTBALL CHANGES: What should we change? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important change at the top. Change partners and share your rankings again.

  • A game of four quarters
  • No offside
  • Goal-line technology
  • Red cards for cheating
  • Video replays
  • Bigger goals
  • Unlimited substitutions
  • All draws decided by penalties

6. VICTORY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘victory’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Spain won the World Cup with a dramatic goal after just four minutes.

T / F

b.

The article suggests Spain winning was a good result for football.

T / F

c.

The writer thinks Holland were lucky not to get more red cards.

T / F

d.

The captain of Spain denied he was an outstanding goalkeeper.

T / F

e.

Lots of Spanish people partied in Spain after the final ended.

T / F

f.

No winning World Cup team have scored fewer goals than Spain.

T / F

g.

Mr Ramirez, a Spanish fan, watched the game on his big-screen TV.

T / F

h.

Another Spanish fan said she wanted to move to Brazil.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

dramatic

a.

triumph

2

heartbreak

b.

get

3.

victory

c.

partying

4.

denied

d.

sensational

5.

outstanding

e.

happiness

6.

celebrations

f.

magnificent

7.

ecstatic

g.

agony

8.

grab

h.

at last

9.

joy

i.

overjoyed

10.

finally

j.

stopped

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Iniesta fired in a dramatic winner

a.

crying for joy

2

It was heartbreak

b.

late in extra-time

3.

It was a largely bad-

c.

for the Netherlands

4.

denied by some outstanding

d.

among Spanish fans

5.

their positive play finally

e.

the fewest ever goals

6.

sparked mass celebrations

f.

goalkeeping

7.

It was Spain’s first

g.

tempered match

8.

Spain won the tournament scoring

h.

played total football

9.

One ecstatic fan Ferran Ramirez was

i.

paid off

10.

Spain are the ones who

j.

ever triumph

 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Spain’s Andres Iniesta ____________ in a dramatic winner late in extra-time to make his country champions of the world. It was ____________ for the Netherlands who lost their third World Cup final. The result was perhaps a ____________ for football. It was a largely bad-tempered match in which the referee ____________ 14 yellow cards and one red. Spain tried to play their attractive one-touch football throughout the game. The Dutch seemed to be doing everything they could to stop them with non-stop ____________. They were very lucky not to have more players sent off. The Netherlands had their chances during the game but were ____________ by some outstanding goalkeeping from Spanish captain Iker Casillas. Spain kept trying to ____________ the ball and push forward and their positive play finally ____________ off four minutes before the end.

 

 

 

denied
awarded
heartbreak
pass
fouls
fired
paid
victory

Iniesta’s World-Cup-winning goal ____________ mass celebrations among Spanish fans in Johannesburg and all over Spain. It was Spain’s first ever ____________ at the World Cup and only their second ever major trophy – the first came two years ago at the European Championships. Spain won the tournament ____________ the fewest ever goals – putting the ball into the back of the ____________ just eight times. That didn’t matter to the ____________ in the Spanish capital Madrid. One ecstatic fan Ferran Ramirez was crying for ____________ after seeing his country grab their late victory on one of the city’s big screens. He told reporters: “This is the happiest night of my life. The happiest night in Spanish history. We ____________ showed the world how good we are.” Teresa Lopez agreed, saying: “Spain are the ones who played total football. We are the ____________ Brazil.”

 

 

net
triumph
joy
new
sparked
finally
scoring
crowds

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Spain’s Andres Iniesta _____________________ late in extra-time to make his country champions of the world. _____________________ the Netherlands who lost their third World Cup final. The result was perhaps a victory for football. It was a _____________________ match in which the referee awarded 14 yellow cards and one red. Spain tried to play ________________________  football throughout the game. The Dutch seemed to be doing everything they could to stop _____________________. They were very lucky not to have more players sent off. The Netherlands had their chances during the game but were denied by _________________________ from Spanish captain Iker Casillas. Spain kept trying to pass the ball and push forward and their positive play finally paid off four minutes before the end.

Iniesta’s World-Cup-winning goal _____________________ among Spanish fans in Johannesburg and all over Spain. It was Spain’s first ever triumph at the World Cup and only their _____________________ – the first came two years ago at the European Championships. Spain won the tournament scoring the fewest ever goals – putting the _____________________ the net just eight times. That didn’t matter to the crowds in the Spanish capital Madrid. One ecstatic fan Ferran Ramirez _____________________ seeing his country _____________________ on one of the city’s big screens. He told reporters: “This is the happiest night of my life. The happiest night in Spanish history. We finally showed the world how good we are.” Teresa Lopez agreed, saying: “Spain are the ones _____________________. We are the new Brazil.”


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘world’ and ‘cup’.

world

cup

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • dramatic
  • perhaps
  • throughout
  • lucky
  • denied
  • four
  • mass
  • second
  • net
  • crying
  • history
  • Brazil

STUDENT THE WORLD CUP SURVEY

Write five GOOD questions about the World Cup in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

THE WORLD CUP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the phrase ‘World Cup’?

c)

What did you think of the final?

d)

What did you think of the 2010 FIFA World Cup?

e)

What was the biggest disappointment?

f)

What did you think of the vuvuzelas?

g)

How does the World Cup bring people together?

h)

Who was the player of the tournament?

i)

What was the best World Cup moment for you and why?

j)

What do you think it feels like to lift the trophy as a champion?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Do you think the World Cup should be every two years?

c)

The 2022 World Cup could be in Australia, England, Qatar or Russia. Which nation would you choose, and why?

d)

Do you think South Africa were good World Cup hosts?

e)

What three adjectives would you use to describe the 2010 FIFA World Cup?

f)

Which is better, the FIFA World Cup or the Olympics? Why?

g)

What was the best game of the World Cup and why do you think so?

h)

What did you think of the refereeing?

i)

Why was Spain’s victory a victory for football?

j)

What questions would you like to ask the winning team?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

Spain’s Andres Iniesta (1) ____ in a dramatic winner late in extra-time to make his country champions of the world. It was heartbreak for the Netherlands who lost their third World Cup final. The result was perhaps a victory (2) ____ football. It was a (3) ____ bad-tempered match in which the referee awarded 14 yellow cards and one red. Spain tried to play their attractive one-touch football throughout the game. The Dutch seemed to be (4) ____ everything they could to stop them with non-stop fouls. They were very lucky not to have more players sent off. The Netherlands had their chances during the game but were (5) ____ by some outstanding goalkeeping from Spanish captain Iker Casillas. Spain kept trying to pass the ball and push forward and their positive play finally paid (6) ____ four minutes before the end.

Iniesta’s World-Cup-winning goal (7) ____ mass celebrations among Spanish fans in Johannesburg and all over Spain. It was Spain’s first ever triumph at the World Cup and only their second ever major trophy – the first came two years ago at the European Championships. Spain won the tournament scoring the fewest ever goals – (8) ____ the ball into the back of the net just eight times. That didn’t matter    (9) ____ the crowds in the Spanish capital Madrid. One ecstatic fan Ferran Ramirez was crying for (10) ____ after seeing his country (11) ____ their late victory on one of the city’s big screens. He told reporters: “This is the happiest night of my life. The happiest night in Spanish history. We finally showed the world how good we are.” Teresa Lopez agreed, saying: “Spain are the ones who played (12) ____ football. We are the new Brazil.”

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

fired

(b)

fiery

(c)

fried

(d)

fires

2.

(a)

at

(b)

for

(c)

because

(d)

so

3.

(a)

largest

(b)

large

(c)

largely

(d)

larger

4.

(a)

playing

(b)

having

(c)

refereeing

(d)

doing

5.

(a)

in denial

(b)

denies

(c)

denying

(d)

denied

6.

(a)

on

(b)

up

(c)

off

(d)

down

7.

(a)

sparked

(b)

speared

(c)

spooked

(d)

parked

8.

(a)

netting

(b)

putting

(c)

scoring

(d)

winning

9.

(a)

of

(b)

of

(c)

to

(d)

from

10.

(a)

joy

(b)

joyous

(c)

joyful

(d)

joys

11.

(a)

brag

(b)

garb

(c)

barge

(d)

grab

12.

(a)

add up to

(b)

total

(c)

work out

(d)

entire

WRITING

Write about the World Cup for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about FIFA. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE 2010 WORLD CUP: Make a poster about the 2010 FIFA World Cup Finals. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FINAL: Write a magazine article about playing in the 2010 World Cup Final. Include imaginary interviews with a player from Spain and one from the Netherlands.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to a player from Spain. Ask him three questions about winning the world cup. Give him three ideas on how he can help the world through football. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

T

d.

F

e.

T

f.

T

g.

F

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

dramatic

a.

sensational

2

heartbreak

b.

agony

3.

victory

c.

triumph

4.

denied

d.

stopped

5.

outstanding

e.

magnificent

6.

celebrations

f.

partying

7.

ecstatic

g.

overjoyed

8.

grab

h.

get

9.

joy

i.

happiness

10.

finally

j.

at last

PHRASE MATCH:

1.

Iniesta fired in a dramatic winner

a.

late in extra-time

2

It was heartbreak

b.

for the Netherlands

3.

It was a largely bad-

c.

tempered match

4.

denied by some outstanding

d.

goalkeeping

5.

their positive play finally

e.

paid off

6.

sparked mass celebrations

f.

among Spanish fans

7.

It was Spain’s first

g.

ever triumph

8.

Spain won the tournament scoring

h.

the fewest ever goals

9.

One ecstatic fan Ferran Ramirez was

i.

crying for joy

10.

Spain are the ones who

j.

played total football

GAP FILL:

Spain win World Cup Final

Spain’s Andres Iniesta fired in a dramatic winner late in extra-time to make his country champions of the world. It was heartbreak for the Netherlands who lost their third World Cup final. The result was perhaps a victory for football. It was a largely bad-tempered match in which the referee awarded 14 yellow cards and one red. Spain tried to play their attractive one-touch football throughout the game. The Dutch seemed to be doing everything they could to stop them with non-stop fouls. They were very lucky not to have more players sent off. The Netherlands had their chances during the game but were denied by some outstanding goalkeeping from Spanish captain Iker Casillas. Spain kept trying to pass the ball and push forward and their positive play finally paid off four minutes before the end.

Iniesta’s World-Cup-winning goal sparked mass celebrations among Spanish fans in Johannesburg and all over Spain. It was Spain’s first ever triumph at the World Cup and only their second ever major trophy – the first came two years ago at the European Championships. Spain won the tournament scoring the fewest ever goals – putting the ball into the back of the net just eight times. That didn’t matter to the crowds in the Spanish capital Madrid. One ecstatic fan Ferran Ramirez was crying for joy after seeing his country grab their late victory on one of the city’s big screens. He told reporters: “This is the happiest night of my life. The happiest night in Spanish history. We finally showed the world how good we are.” Teresa Lopez agreed, saying: “Spain are the ones who played total football. We are the new Brazil.”

LANGUAGE WORK

1 - a

2 - b

3 - c

4 - d

5 - d

6 - c

7 - a

8 - b

9 - c

10 - a

11 - d

12 - b

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2010 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy


 
 
SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.