The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (2:07 - 1,014KB)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword


        

Justin Bieber gives advice on makeup (10th September, 2011)


 

Teen heartthrob Justin Bieber delighted hundreds of his loyal fans on Thursday when he appeared at a party hosted by the fashion brand Dolce and Gabbana (D&G). He also gave his fans some advice on makeup. Hordes of young woman showed up outside D&G’s trendy boutique in New York’s Upper East Side. He disappointed many by slipping in through the back door. The party was the prelaunch of D&G’s new lipstick, called “Passion Duo”. Despite the “passionate duos” theme of the evening, Biber came alone, without his other half Selena Gomez. His makeup advice for women was: "A little's fine, but at the end of the day, you have to be yourself. If there's more makeup on your face than your face, then that's kind of weird," he said.

In other Bieber news, the young singer and actor is now officially a major brand. The young Canadian has become a merchandising sensation since hitting the big time in 2008. Amazon has a huge list of back-to-school products that feature Bieber on them. Schoolgirls around the world have been buying up backpacks, pencil cases, rulers, erasers and any other stationery they can get hold of with Bieber’s image on it. He even has a fragrance for men named after him. Bieber has been nominated for and received numerous awards over the past few years. In 2010, he won Artist of the Year at the American Music Awards He was also nominated for Best New Artist and Best Pop Vocal Album. It is likely his looks and clean-cut image will continue to bring in the big bucks for merchandisers.


WARM-UPS

1. MAKEUP: Walk around the class and talk to other students about makeup. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

heartthrobs / delighted / loyal / fans / advice / trendy boutique / lipstick / passionate major brand / merchandising / sensation / stationery / fragrance / nominated / image

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MAKEUP NAMES: What would you choose and why? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Best name for…

Name

Why?

lipstick

 

 

mascara

 

 

foundation

 

 

nail polish

 

 

perfume

 

 

hairspray

 

 

4. LIPSTICK: Students A strongly believe wearing lipstick is a stupid idea; Students B strongly believe it isn’t.  Change partners again and talk about your conversations.

5. CELEBRITY: Who’s the best person to advertise a lipstick? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners and share your rankings again.

  • Justin Bieber
  • Lady Gaga
  • Barack Obama
  • Usain Bolt
  • J.K. Rowling (Harry Potter author)
  • Britain’s Queen Elizabeth
  • Tiger Woods
  • Beyonce

6. FANS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘fans’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Justin Bieber has got a job advising women about makeup.

T / F

b.

Justin Bieber hosted a party for a leading fashion brand.

T / F

c.

The fashion brand was getting ready to launch a new lipstick.

T / F

d.

Justin Bieber’s girlfriend Selena Gomez attended the party.

T / F

e.

Justin Bieber shot to fame in 2006.

T / F

f.

Amazon is selling lots of Justin Bieber branded goods.

T / F

g.

Justin Bieber won an award for Artist of the Year in 2010.

T / F

h.

Justin Bieber was also nominated for Best Pop Vocal Album.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

heartthrob

a.

put forward

2

delighted

b.

couples

3.

makeup

c.

strange

4.

duos

d.

marketing

5.

weird

e.

idol

6.

major

f.

perfume

7.

merchandising

g.

important

8.

nominated

h.

strange

9.

fragrance

i.

money

10.

big bucks

j.

cosmetics

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Bieber delighted

a.

the back door

2

He also gave his fans some

b.

men named after him

3.

slipping in through

c.

your face

4.

at the end

d.

big time

5.

more makeup on your face than

e.

sensation

6.

now officially a major

f.

hundreds of his loyal fans

7.

a merchandising

g.

bucks for merchandisers

8.

hitting the

h.

advice on makeup

9.

He even has a fragrance for

i.

brand

10.

bring in the big

j.

of the day

 


 
 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Teen heartthrob Justin Bieber (1) ____________ hundreds of his loyal fans on Thursday when he appeared at a party (2) ____________ by the fashion brand Dolce and Gabbana (D&G). He also gave his fans some advice on makeup. (3) ____________ of young woman showed up outside D&G’s trendy boutique in New York’s Upper East Side. He disappointed many by (4) ____________ in through the back door. The party was the (5) ____________ of D&G’s new lipstick, called “Passion Duo”. Despite the “passionate duos” (6) ____________ of the evening, Bieber came alone, without his other half Selena Gomez. His makeup advice for women was: "A little's (7) ____________, but at the end of the day, you have to be yourself. If there's more makeup on your face than your face, then that's kind of (8) ____________," he said.

 

 

 

theme
Hordes
fine
weird
slipping
delighted
prelaunch
hosted

In other Bieber news, the young singer and actor is now (9) ____________ a major brand. The young Canadian has become a merchandising (10) ____________ since hitting the big time in 2008. Amazon has a huge list of back-to-school products that (11) ____________ Bieber on them. Schoolgirls around the world have been buying up backpacks, pencil cases, rulers, erasers and any other (12) ____________ they can get hold of with Bieber’s image on it. He even has a (13) ____________ for men named after him. Bieber has been nominated for and received (14) ____________ awards over the past few years. In 2010, he won Artist of the Year at the American Music Awards. He  was also (15) ____________ for Best New Artist and Best Pop Vocal Album. It is likely his looks and clean-cut image will continue to bring in the big (16) ____________ for merchandisers.

 

 

fragrance
nominated
sensation
stationery
officially
bucks
numerous
feature

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Teen heartthrob Justin Bieber ___________________________ loyal fans on Thursday when he appeared at a party ___________________________ brand Dolce and Gabbana (D&G). He also gave his fans some advice on makeup. ___________________________ showed up outside D&G’s trendy boutique in New York’s Upper East Side. He disappointed many by slipping in through the back door. The party was the prelaunch of D&G’s new lipstick, called “Passion Duo”. Despite the ___________________________ of the evening, Bieber came alone, ___________________________ Selena Gomez. His makeup advice for women was: "A little's fine, but at the end of the day, you have to be yourself. If there's more makeup on your face than your face, then ___________________________," he said.

In other Bieber news, the young singer and actor ___________________________ brand. The young Canadian has become a ___________________________ hitting the big time in 2008. Amazon has a huge list of back-to-school products that feature Bieber on them. Schoolgirls around the world ___________________________ backpacks, pencil cases, rulers, erasers and any other stationery they can get hold of with Bieber’s image on it. He even has ___________________________ after him. Bieber has been nominated for and ___________________________ over the past few years. In 2010, he won Artist of the Year at the American Music Awards. He  was also nominated for Best New Artist and Best Pop Vocal Album. It is likely his looks and clean-cut image will continue to bring in the ___________________________.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘advice’ and ‘makeup’.

advice

makeup

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • delighted
  • hosted
  • slipping
  • passion
  • fine
  • weird
  • officially
  • hitting
  • feature
  • hold
  • numerous
  • bucks

STUDENT MAKEUP SURVEY

Write five GOOD questions about makeup in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MAKEUP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘makeup’?

c)

What do you think about what you read?

d)

What do you know about Justin Bieber?

e)

Did you follow a heartthrob or idol when you were younger? Who? Why?

f)

How would your life be different if you were a heartthrob?

g)

Why do we have heartthrobs?

h)

What do you think of Justin Bieber’s advice for women and makeup?

i)

What’s your advice about makeup?

j)

Do you think Justin Bieber is a good celebrity to help launch a lipstick?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Why are we so interested in celebrity culture?

c)

Is celebrity culture a good or bad thing? Why?

d)

What do you think of makeup?

e)

In what ways would the world be better without makeup?

f)

What do you think of testing makeup on animals?

g)

What item of makeup is most important?

h)

Is it OK for men to wear makeup?

i)

What word is better – ‘makeup’ or ‘cosmetics’?

j)

What questions would you like to ask Justin Bieber?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

Teen heartthrob Justin Bieber (1) ____ hundreds of his loyal fans on Thursday when he appeared at a party hosted by the fashion brand Dolce and Gabbana (D&G). He also gave his fans some advice on makeup. (2) ____ of young woman showed up outside D&G’s trendy boutique in New York’s Upper East Side. He disappointed many by (3) ____ in through the back door. The party was the prelaunch of D&G’s new lipstick, called “Passion Duo”. (4) ____ the “passionate duos” theme of the evening, Bieber came alone, without his other (5) ____ Selena Gomez. His makeup advice for women was: "A little's fine, but at the end of the day, you have to be yourself. If there's more makeup on your face than your face, then that's kind of (6) ____," he said.

In other Bieber news, the young singer and actor is now officially a major brand. The young Canadian has become a merchandising (7) ____ since hitting the big (8) ____ in 2008. Amazon has a huge list of back-to-school products that feature Bieber on them. Schoolgirls around the world have been buying (9) ____ backpacks, pencil cases, rulers, erasers and any other stationery they can get (10) ____ of with Bieber’s image on it. He even has a fragrance for men named (11) ____ him. Bieber has been nominated for and received numerous awards over the past few years. In 2010, he won Artist of the Year at the American Music Awards. He  was also nominated for Best New Artist and Best Pop Vocal Album. It is likely his looks and clean-(12) ____ image will continue to bring in the big bucks for merchandisers.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

delightful

(b)

delightfully

(c)

delight

(d)

delighted

2.

(a)

Weirdoes

(b)

Hordes

(c)

Padres

(d)

Hairdos

3.

(a)

slipping

(b)

slapping

(c)

swapping

(d)

shipping

4.

(a)

Spiteful

(b)

Spite

(c)

Despite

(d)

In spite

5.

(a)

third

(b)

quarter

(c)

half

(d)

whole

6.

(a)

bizarrely

(b)

weird

(c)

strangest

(d)

supernatural

7.

(a)

sensation

(b)

senses

(c)

senseless

(d)

sensitive

8.

(a)

watch

(b)

second

(c)

clock

(d)

time

9.

(a)

in

(b)

up

(c)

on

(d)

of

10.

(a)

would

(b)

mould

(c)

told

(d)

hold

11.

(a)

following

(b)

later

(c)

after

(d)

post

12.

(a)

cut

(b)

slice

(c)

chop

(d)

saw

WRITING

Write about makeup for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Justin Bieber. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MAKEUP: Make a poster about makeup and celebrities. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. CELEBRITY: Write a magazine article about celebrity. Include imaginary interviews with people who like and dislike it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to Justin Bieber. Ask him three questions about makeup. Give him three ideas on how to make the Justin Bieber brand bigger. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

F

c.

T

d.

F

e.

F

f.

T

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

heartthrob

a.

idol

2

delighted

b.

happy

3.

makeup

c.

cosmetics

4.

duos

d.

couples

5.

weird

e.

strange

6.

major

f.

important

7.

merchandising

g.

marketing

8.

nominated

h.

put forward

9.

fragrance

i.

perfume

10.

big bucks

j.

money

PHRASE MATCH:

1.

Bieber delighted

a.

hundreds of his loyal fans

2

He also gave his fans some

b.

advice on makeup

3.

slipping in through

c.

the back door

4.

at the end

d.

of the day

5.

more makeup on your face than

e.

your face

6.

now officially a major

f.

brand

7.

a merchandising

g.

sensation

8.

hitting the

h.

big time

9.

He even has a fragrance for

i.

men named after him

10.

bring in the big

j.

bucks for merchandisers

GAP FILL:

Justin Bieber gives advice on makeup

Teen heartthrob Justin Bieber (1) delighted hundreds of his loyal fans on Thursday when he appeared at a party (2) hosted by the fashion brand Dolce and Gabbana (D&G). He also gave his fans some advice on makeup. (3) Hordes of young woman showed up outside D&G’s trendy boutique in New York’s Upper East Side. He disappointed many by (4) slipping in through the back door. The party was the (5) prelaunch of D&G’s new lipstick, called “Passion Duo”. Despite the “passionate duos” (6) theme of the evening, Bieber came alone, without his other half Selena Gomez. His makeup advice for women was: "A little's (7) fine, but at the end of the day, you have to be yourself. If there's more makeup on your face than your face, then that's kind of (8) weird," he said.

In other Bieber news, the young singer and actor is now (9) officially a major brand. The young Canadian has become a merchandising (10) sensation since hitting the big time in 2008. Amazon has a huge list of back-to-school products that (11) feature Bieber on them. Schoolgirls around the world have been buying up backpacks, pencil cases, rulers, erasers and any other (12) stationery they can get hold of with Bieber’s image on it. He even has a (13) fragrance for men named after him. Bieber has been nominated for and received (14) numerous awards over the past few years. In 2010, he won Artist of the Year at the American Music Awards. He  was also (15) nominated for Best New Artist and Best Pop Vocal Album. It is likely his looks and clean-cut image will continue to bring in the big (16) bucks for merchandisers.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - b

3 - a

4 - c

5 - c

6 - b

7 - a

8 - d

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You