The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (1:54 - 918KB)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword


        

Archbishop Tutu Declares Love for Aung San Suu Kyi (22nd September, 2011)


 

South Africa’s Archbishop Desmond Tutu delighted audiences at an international meeting in New York on Wednesday by telling Burma’s opposition leader Aung San Suu Kyi that he loved her. The two Nobel Peace Prize laureates were speaking via video link at the annual Clinton Global Initiative. The audience was treated to a unique, touching and inspirational conversation between the two. Archbishop Tutu told Suu Kyi: “I’m like a smitten young man. I love you!” Suu Kyi replied: "I must return the compliment and say: 'I love you.'" Archbishop Tutu then said “God is proud of you and smiles at you even through the pain, as he looks at the incredible things you’ve done – your compassion, your beauty.”

Archbishop Tutu encouraged Suu Kyi in her struggle to bring democracy to her nation. He said he was "looking forward to coming to Burma when you are inaugurated as the head of government there." She answered: "I'll have to be very, very ambitious because I do want [Tutu] to come." She spoke of her optimism for democracy in Burma, likening the situation there to the Arab Spring. She said: “Movements like the Arab Spring are meaningful all over the world to people who are fighting for freedom. Of course, our societies are very different, but in the end we’re all human beings and we can understand each other’s dreams and aspirations.” She added that she gets “enormous strength from the unknown soldiers” of Burma’s struggle.


WARM-UPS

1. LOVE: Walk around the class and talk to other students about love. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

archbishop / delighted / audiences / Nobel Prize / unique / compliment / compassion / struggle / democracy / ambitious / Arab Spring / freedom / aspirations / strength

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. INSPIRING: Who inspires you? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change and share again.

 

Who?

Why is (s)he inspiring?

World person

 

 

Actor

 

 

Singer

 

 

Politician

 

 

Religious leader

 

 

Business person

 

 

4. LOVE: Students A strongly believe love conquers all; Students B strongly believe this isn’t true.  Change partners again and talk about your conversations.

5. QUALITIES: Which of these are most important in a leader? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners and share your rankings again.

  • love
  • ability to listen
  • organizational abilities
  • speech-making ability
  • leading by example
  • aggressiveness
  • instills fear
  • looks

6. UNIQUE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘unique’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Archbishop Desmond Tutu said he is delighted by his audiences.

T / F

b.

The article said Bill Clinton joined Tutu and Suu Kyi for the chat.

T / F

c.

Desmond Tutu told Aung San Suu Kyi “I love you” in public.

T / F

d.

The archbishop also commented on Suu Kyi’s beauty.

T / F

e.

Archbishop Tutu said he wanted to visit Burma.

T / F

f.

Suu Kyi will soon be inaugurated as head of Burma.

T / F

g.

Suu Kyi said Burma and the Arab Spring were completely different.

T / F

h.

Suu Kyi is made stronger thinking about Burmese fighting for freedom.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

delighted

a.

supported

2

annual

b.

one-of-a-kind

3.

unique

c.

sworn in

4.

touching

d.

dreams

5.

compassion

e.

thrilled

6.

encouraged

f.

huge

7.

inaugurated

g.

sympathy

8.

optimism

h.

yearly

9.

aspirations

i.

positiveness

10.

enormous

j.

heart-warming

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Burma’s opposition

a.

young man

2

a unique, touching and

b.

of Burma’s struggle

3.

I’m like a smitten

c.

you’ve done

4.

God is proud of you and

d.

head of government

5.

he looks at the incredible things

e.

inspirational conversation

6.

her struggle to bring democracy

f.

for democracy

7.

inaugurated as the

g.

the Arab Spring

8.

She spoke of her optimism

h.

smiles at you

9.

Movements like

i.

leader

10.

the unknown soldiers

j.

to her nation

 


 
 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

South Africa’s Archbishop Desmond Tutu (1) ____________ audiences at an international meeting in New York on Wednesday by telling Burma’s (2) ____________ leader Aung San Suu Kyi that he loved her. The two Nobel Peace Prize laureates were speaking (3) ____________ video link at the annual Clinton Global Initiative. The audience was treated to a (4) ____________, touching and inspirational conversation between the two. Archbishop Tutu told Suu Kyi: “I’m like a (5) ____________ young man. I love you!” Suu Kyi replied: "I must (6) ____________ the compliment and say: 'I love you.'" Archbishop Tutu then said “God is (7) ____________ of you and smiles at you even through the pain, as he looks at the (8) ____________ things you’ve done – your compassion, your beauty.”

 

 

 

smitten
via
incredible
delighted
proud
unique
opposition
return

Archbishop Tutu encouraged Suu Kyi in her (9) ____________ to bring democracy to her nation. He said he was "looking forward to coming to Burma when you are inaugurated as the (10) ____________ of government there." She answered: "I'll have to be very, very (11) ____________ because I do want [Tutu] to come." She spoke of her (12) ____________ for democracy in Burma, likening the situation there to the Arab Spring. She said: “Movements like the Arab Spring are (13) ____________ all over the world to people who are fighting for freedom. Of course, our (14) ____________ are very different, but in the end we’re all human beings and we can understand each other’s dreams and (15) ____________.” She added that she gets “enormous strength from the (16) ____________ soldiers” of Burma’s struggle.

 

 

optimism
aspirations
head
societies
ambitious
unknown
struggle
meaningful

LISTENING – Listen and fill in the gaps

South Africa’s Archbishop Desmond Tutu _________________________ an international meeting in New York on Wednesday by telling Burma’s opposition leader Aung San Suu Kyi that he loved her. The two Nobel Peace Prize _________________________ via video link at the annual Clinton Global Initiative. The audience _________________________, touching and _________________________ between the two. Archbishop Tutu told Suu Kyi: “I’m like a smitten young man. I love you!” Suu Kyi replied: "I must _________________________ say: 'I love you.'" Archbishop Tutu then said “God is proud of you and smiles at you even through the pain, as he looks at the _________________________ done – your compassion, your beauty.”

Archbishop Tutu encouraged Suu Kyi in _________________________ to her nation. He said he was "looking forward to coming to Burma when you _________________________ of government there." She answered: "I'll have to be very, very ambitious because I do want [Tutu] to come." She spoke of _________________________ in Burma, likening the situation there to the Arab Spring. She said: “Movements like the Arab Spring are _________________________ world to people who are fighting for freedom. Of course, our societies are very different, but in the end we’re all human beings and we can understand each _________________________.” She added that she gets “_________________________ the unknown soldiers” of Burma’s struggle.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘love’ and ‘beauty’.

love

beauty

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • delighted
  • leader
  • touching
  • return
  • proud
  • beauty
  • bring
  • head
  • very
  • spring
  • human
  • unknown

STUDENT LOVE SURVEY

Write five GOOD questions about love in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LOVE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘love’?

c)

What do you think about what you read?

d)

What do you think of Archbishop Desmond Tutu and Aung San Suu Kyi?

e)

Do you think more leaders should express their love to people?

f)

Have you ever been smitten?

g)

What would you think if your leader expressed his/her love for another major world figure?

h)

What incredible things has Aung San Suu Kyi done?

i)

Should Archbishop Desmond Tutu attend world peace negotiations?

j)

Does love make the world go round?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Do you think democracy will come to Burma?

c)

Is love the most important thing in life?

d)

Are you optimistic about your love life?

e)

What do you think of the Arab Spring?

f)

What do you think of people who fight for freedom?

g)

What are your aspirations?

h)

From where do you get your strength when you need it most?

i)

What three adjectives would you use to describe love?

j)

What questions would you like to ask Archbishop Desmond Tutu?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

South Africa’s Archbishop Desmond Tutu (1) ____ audiences at an international meeting in New York on Wednesday by telling Burma’s (2) ____ leader Aung San Suu Kyi that he loved her. The two Nobel Peace Prize laureates were speaking (3) ____ video link at the annual Clinton Global Initiative. The audience was treated to a unique, (4) ____ and inspirational conversation between the two. Archbishop Tutu told Suu Kyi: “I’m like a smitten young man. I love you!” Suu Kyi replied: "I must (5) ____ the compliment and say: 'I love you.'" Archbishop Tutu then said “God is proud of you and smiles at you even through the pain, as he looks at the incredible things you’ve done – your compassion, your (6) ____.”

Archbishop Tutu encouraged Suu Kyi in her struggle to (7) ____ democracy to her nation. He said he was "looking forward to coming to Burma when you are inaugurated as the head of government there." She answered: "I'll have to be very, very (8) ____ because I do want [Tutu] to come." She spoke of her optimism for democracy in Burma, (9) ____ the situation there to the Arab Spring. She said: “Movements like the Arab Spring are (10) ____ all over the world to people who are fighting for freedom. Of course, our societies are very different, but in the (11) ____ we’re all human beings and we can understand each other’s dreams and aspirations.” She added that she gets “enormous strength from the (12) ____ soldiers” of Burma’s struggle.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

delightful

(b)

delight

(c)

delights

(d)

delighted

2.

(a)

opposition

(b)

opposing

(c)

proposition

(d)

proposed

3.

(a)

thorough

(b)

via

(c)

avid

(d)

in

4.

(a)

stroking

(b)

handling

(c)

touching

(d)

feeling

5.

(a)

reply

(b)

back

(c)

return

(d)

reverse

6.

(a)

beautify

(b)

beauty

(c)

beautiful

(d)

beauties

7.

(a)

brush

(b)

break

(c)

brief

(d)

bring

8.

(a)

ambitious

(b)

ambitions

(c)

ambitiously

(d)

ambition

9.

(a)

likens

(b)

likening

(c)

likened

(d)

liken

10.

(a)

awful

(b)

forgetful

(c)

full

(d)

meaningful

11.

(a)

finish

(b)

last

(c)

end

(d)

eventual

12.

(a)

unknown

(b)

knowledge

(c)

kowtow

(d)

know

WRITING

Write about love for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Aung San Suu Kyi. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LOVE: Make a poster about love. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. INSPIRATION: Write a magazine article about an inspirational leader. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to Desmond Tutu. Ask him three questions about love. Give him three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

F

c.

T

d.

T

e.

T

f.

F

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

delighted

a.

thrilled

2

annual

b.

yearly

3.

unique

c.

one-of-a-kind

4.

touching

d.

heart-warming

5.

compassion

e.

sympathy

6.

encouraged

f.

supported

7.

inaugurated

g.

sworn in

8.

optimism

h.

positiveness

9.

aspirations

i.

dreams

10.

enormous

j.

huge

PHRASE MATCH:

1.

Burma’s opposition

a.

leader

2

a unique, touching and

b.

inspirational conversation

3.

I’m like a smitten

c.

young man

4.

God is proud of you and

d.

smiles at you

5.

he looks at the incredible things

e.

you’ve done

6.

her struggle to bring democracy

f.

to her nation

7.

inaugurated as the

g.

head of government

8.

She spoke of her optimism

h.

for democracy

9.

Movements like

i.

the Arab Spring

10.

the unknown soldiers

j.

of Burma’s struggle

GAP FILL:

Tutu declares love for Suu Kyi

South Africa’s Archbishop Desmond Tutu (1) delighted audiences at an international meeting in New York on Wednesday by telling Burma’s (2) opposition leader Aung San Suu Kyi that he loved her. The two Nobel Peace Prize laureates were speaking (3) via video link at the annual Clinton Global Initiative. The audience was treated to a (4) unique, touching and inspirational conversation between the two. Archbishop Tutu told Suu Kyi: “I’m like a (5) smitten young man. I love you!” Suu Kyi replied: "I must (6) return the compliment and say: 'I love you.'" Archbishop Tutu then said “God is (7) proud of you and smiles at you even through the pain, as he looks at the (8) incredible things you’ve done – your compassion, your beauty.”

Archbishop Tutu encouraged Suu Kyi in her (9) struggle to bring democracy to her nation. He said he was "looking forward to coming to Burma when you are inaugurated as the (10) head of government there." She answered: "I'll have to be very, very (11) ambitious because I do want [Tutu] to come." She spoke of her (12) optimism for democracy in Burma, likening the situation there to the Arab Spring. She said: “Movements like the Arab Spring are (13) meaningful all over the world to people who are fighting for freedom. Of course, our (14) societies are very different, but in the end we’re all human beings and we can understand each other’s dreams and (15) aspirations.” She added that she gets “enormous strength from the (16) unknown soldiers” of Burma’s struggle.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You