The
1,000 IDEAS
Breaking News
e-Book

Breaking News English
ESL / EFL Lesson Plan - Cashless Economy - by Sean Banville

000s
MORE
LESSONS

from Sean's other sites

PRINT

13-Page PDF
Handout

  

LISTEN

MP3 (2:02 - 975KB)

QUIZZES

Fill-in-the-blank 

Matching  

Hangman  

Flash cards

QUIZZES

Sentence jumble

Missing words

No letters

Crossword

E-mail this
lesson to
a
student or
a colleague




        

 
 

Sweden In Move To Cashless Economy (20th March, 2012)


 

Sweden is destined to become the first country in the world to switch from banknotes and coins to a cashless economy. Only three per cent of transactions in Sweden are made using cash; the rest is credit cards or mobile phone payments. This compares with 7 per cent in the USA and 9 per cent in other Eurozone countries. Canada’s Chronicle Herald newspaper reported on the extent of Sweden’s move away from cash. It wrote: “In most Swedish cities, public buses don’t accept cash; tickets are prepaid or purchased with a cellphone text message. A small but growing number of businesses only take cards." It also said churches are only accepting digital donations and not hard currency.


Sweden was the first European country to introduce banknotes in 1661. Today, the Swedish Bankers' Association is just one group in favour of a cashless society. Its security expert Par Karlsson said: “Less cash in circulation makes things safer, both for the staff that handle cash, but also of course for the public.” Bank robberies have gone down from 110 in 2008 to just 16 in 2011. Political corruption has also decreased because of the digital trail generated by electronic transactions. Not everyone supports getting rid of cash. Small business owners see it as another way for banks to make bigger profits. Banks charge from 5 Swedish kronor ($0.80) for every payment made by credit card.


WARM-UPS

1. CASHLESS ECONOMIES: Walk around the class and talk to other students about cashless economies. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.
2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

destined / cashless / banknotes / mobile phone payments / prepaid / text messages / in favour of / security expert / circulation / robberies / political corruption / profits

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.
3. PAYMENTS: What are the pros and cons of these? Complete the table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

Pros

Cons

Cash

 

 

Credit card

 

 

Prepaid cards

 

 

Cheques

 

 

Online

 

 

Bartering

 

 

4. CASHLESS: Students A strongly believe cashless is better; Students B strongly believe hard currency is better.  Change partners again and talk about your conversations.
5. LESS: Which of these things would you (not) like to see? Rank them and share with your partner. Put the best at the top. Change partners and share your rankings again.

  • cashless society
  • wireless society
  • crimeless society
  • clueless society
  • debtless society
  • fearless society
  • mindless society
  • flawless society
6. CASH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘cash’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

 
 

BEFORE READING / LISTENING


1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Sweden will be the second European country to become cashless.

T / F

b.

Only 3% of purchases in Sweden are made by cash.

T / F

c.

Most public buses in Sweden still accept cash only.

T / F

d.

Churches in Sweden are asking people to donate digitally.

T / F

e.

England was the first European country to use banknotes.

T / F

f.

Bank robberies in Sweden have increased in recent years.

T / F

g.

Corruption among politicians in Sweden has gone down.

T / F

h.

Banks in Sweden to not charge for processing credit card payments.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

destined

a.

scale

2

transactions

b.

footpath

3.

extent

c.

start

4.

purchased

d.

business deals

5.

accepting

e.

specialist

6.

introduce

f.

likely

7.

expert

g.

manage

8.

handle

h.

taking

9.

trail

i.

ditching

10.

getting rid of

j.

bought

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Sweden is destined

a.

growing number of…

2

the extent of Sweden’s move

b.

by electronic transactions

3.

public buses don’t

c.

currency

4.

A small but

d.

of a cashless society

5.

hard

e.

to become the first country

6.

just one group in favour

f.

in circulation

7.

Less cash

g.

bigger profits

8.

the digital trail generated

h.

accept cash

9.

getting

i.

away from cash

10.

another way for banks to make

j.

rid of cash



 
 

WHILE READING / LISTENING


GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.


Sweden is (1) ____________ to become the first country in the world to switch from banknotes and coins to a (2) ____________ economy. Only three per cent of transactions in Sweden are made using cash; the (3) ____________ is credit cards or mobile phone payments. This compares with 7 per cent in the USA and 9 per cent in other Eurozone countries. Canada’s Chronicle Herald newspaper reported on the (4) ____________ of Sweden’s move (5) ____________ from cash. It wrote: “In most Swedish cities, public buses don’t accept cash; tickets are (6) ____________ or purchased with a cellphone text message. A small but (7) ____________ number of businesses only take cards." It also said churches are only accepting digital donations and not (8) ____________ currency.

 

 

away
rest
growing
hard
destined
extent
cashless
prepaid

Sweden was the first European country to (9) ____________ banknotes in 1661. Today, the Swedish Bankers' Association is just one group in favour of a cashless society. Its security (10) ____________ Par Karlsson said: “Less cash in circulation makes things safer, both for the staff that (11) ____________ cash, but also of course for the public.” Bank (12) ____________ have gone down from 110 in 2008 to just 16 in 2011. Political corruption has also decreased because of the digital (13) ____________ generated by electronic transactions. Not everyone supports getting (14) ____________ of cash. Small business owners see it as another (15) ____________ for banks to make bigger profits. Banks (16) ____________ from 5 Swedish kronor ($0.80) for every payment made by credit card.

 

 

rid
expert
trail
handle
introduce
charge
way
robberies

LISTENING – Listen and fill in the gaps


Sweden is destined to become the first country in the __________________ banknotes and coins to a cashless economy. Only three per cent of transactions in Sweden __________________; the rest is credit cards or mobile phone payments. This compares with 7 per cent in the USA and 9 per cent in other Eurozone countries. Canada’s Chronicle Herald newspaper ____________________ of Sweden’s move away from cash. It wrote: “In most Swedish cities, public buses don’t accept cash; __________________ or purchased with a cellphone text message. A __________________ number of businesses only take cards." It also said churches are only accepting digital donations and __________________.
Sweden was the first European country to ____________________ in 1661. Today, the Swedish Bankers' Association is just ____________________ of a cashless society. Its ____________________ Par Karlsson said: “Less cash in circulation makes things safer, both for the staff that handle cash, but also of course for the public.” Bank robberies have gone down from 110 in 2008 to just 16 in 2011. ____________________ has also decreased because of the digital trail generated by electronic transactions. Not everyone supports ____________________. Small business owners see it as another way for banks to make bigger profits. Banks charge from 5 Swedish kronor ($0.80) for ____________________ by credit card.

AFTER READING / LISTENING


1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘cash’ and ‘less’.

cash

less
 
 
 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?
4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.
5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • first
  • rest
  • move
  • accept
  • small
  • hard
  • 1661
  • favour
  • safer
  • 16
  • rid
  • 5

CASHLESS ECONOMIES SURVEY


Write five GOOD questions about cashless economies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.
When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1
_____________

STUDENT 2
_____________

STUDENT 3
_____________

Q.1.
 

 

 

 

Q.2.
 

 

 

 

Q.3.
 

 

 

 

Q.4.
 

 

 

 

Q.5.
 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CASHLESS ECONOMIES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘cash’?

c)

Do you mainly use cash?

d)

What do you think of a cashless society?

e)

Do you prefer cash or digital payments?

f)

Would you miss having banknotes and coins in your pocket / wallet / purse?

g)

What will people do who prefer to keep their cash under their bed?

h)

When do you think your country will go cashless?

i)

Do you think cashless is safer?

j)

Would you have any problems with a cashless economy?


-----------------------------------------------------------------------------

a)

Did you like reading this article?

b)

Would you be able to do things quicker if you paid for everything digitally?

c)

Is cybercrime more serious than physical robbery?

d)

Will politicians still find ways to be corrupt?

e)

Is it inevitable that economies will become cashless?

f)

What device will we use to make cashless payments?

g)

Are you comfortable with paying for things online?

h)

Will the hobby of coin and banknote collecting disappear with the emergence of a cashless economy?

i)

Would the world’s currency system change with a cashless economy?

j)

What questions would you like to ask a banker about cashless economies?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE


Sweden is destined to become the first country in the world to (1) ____ from banknotes and coins to a cashless economy. Only three per cent of transactions in Sweden are made (2) ____ cash; the (3) ____ is credit cards or mobile phone payments. This compares with 7 per cent in the USA and 9 per cent in other Eurozone countries. Canada’s Chronicle Herald newspaper reported (4) ____ the extent of Sweden’s move away from cash. It wrote: “In most Swedish cities, public buses don’t accept cash; tickets are (5) ____ or purchased with a cellphone text message. A small but growing number of businesses only take cards." It also said churches are only accepting digital donations and not (6) ____ currency.
Sweden was the first European country to introduce banknotes in 1661. Today, the Swedish Bankers' Association is just one group in favour (7) ____ a cashless society. Its security expert Par Karlsson said: “Less cash in circulation makes things safer, both for the staff that (8) ____ cash, but also of course for the public.” Bank robberies have gone down from 110 in 2008 to just 16 in 2011. Political corruption has also decreased because of the digital (9) ____ generated by electronic transactions. Not everyone supports getting (10) ____ of cash. Small business owners (11) ____ it as another way for banks to make bigger profits. Banks      (12) ____ from 5 Swedish kronor ($0.80) for every payment made by credit card.
Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

watch

(b)

swathe

(c)

swat

(d)

switch

2.

(a)

useful

(b)

using

(c)

useless

(d)

used to

3.

(a)

rest

(b)

remain

(c)

still

(d)

other

4.

(a)

in

(b)

of

(c)

on

(d)

at

5.

(a)

paying

(b)

payee

(c)

prepaid

(d)

pays

6.

(a)

concrete

(b)

hard

(c)

stone

(d)

difficult

7.

(a)

of

(b)

by

(c)

as

(d)

on

8.

(a)

handy

(b)

hands

(c)

handing

(d)

handle

9.

(a)

frail

(b)

trail

(c)

grail

(d)

rail

10.

(a)

bid

(b)

mid

(c)

hid

(d)

rid

11.

(a)

watch

(b)

look

(c)

see

(d)

lens

12.

(a)

charge

(b)

charging

(c)

charger

(d)

charade

WRITING


Write about cashless economies for 10 minutes. Correct your partner’s paper.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.
2. INTERNET: Search the Internet and find out more about cashless economies. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.
3. CASHLESS ECONOMIES: Make a poster about cash and its alternatives. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?
4. CASHLESS: Write a magazine article about life without cash. Include imaginary interviews with people who are for and against it.
Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).
5. LETTER: Write a letter to an economist. Ask him/her three questions about a cashless economy. Give him/her three the idea. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

F

d.

T

e.

T

f.

F

g.

T

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

destined

a.

likely

2

transactions

b.

business deals

3.

extent

c.

scale

4.

purchased

d.

bought

5.

accepting

e.

taking

6.

introduce

f.

start

7.

expert

g.

specialist

8.

handle

h.

manage

9.

trail

i.

footpath

10.

getting rid of

j.

ditching

PHRASE MATCH:

1.

Sweden is destined

a.

to become the first country

2

the extent of Sweden’s move

b.

away from cash

3.

public buses don’t

c.

accept cash

4.

A small but

d.

growing number of…

5.

hard

e.

currency

6.

just one group in favour

f.

of a cashless society

7.

Less cash

g.

in circulation

8.

the digital trail generated

h.

by electronic transactions

9.

getting

i.

rid of cash

10.

another way for banks to make

j.

bigger profits

GAP FILL:

Sweden in move to cashless economy

Sweden is (1) destined to become the first country in the world to switch from banknotes and coins to a (2) cashless economy. Only three per cent of transactions in Sweden are made using cash; the (3) rest is credit cards or mobile phone payments. This compares with 7 per cent in the USA and 9 per cent in other Eurozone countries. Canada’s Chronicle Herald newspaper reported on the (4) extent of Sweden’s move (5) away from cash. It wrote: “In most Swedish cities, public buses don’t accept cash; tickets are (6) prepaid or purchased with a cellphone text message. A small but (7) growing number of businesses only take cards." It also said churches are only accepting digital donations and not (8) hard currency.
Sweden was the first European country to (9) introduce banknotes in 1661. Today, the Swedish Bankers' Association is just one group in favour of a cashless society. Its security (10) expert Par Karlsson said: “Less cash in circulation makes things safer, both for the staff that (11) handle cash, but also of course for the public.” Bank (12) robberies have gone down from 110 in 2008 to just 16 in 2011. Political corruption has also decreased because of the digital (13) trail generated by electronic transactions. Not everyone supports getting (14) rid of cash. Small business owners see it as another (15) way for banks to make bigger profits. Banks (16) charge from 5 Swedish kronor ($0.80) for every payment made by credit card.
LANGUAGE WORK

1 - d

2 - b

3 - a

4 - c

5 - c

6 - b

7 - a

8 - d

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You