My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Football Manager

Home | Donate | Resource Book | All BNE Lessons | Copyright

    

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.



 
 

 

 

Gamer beats soccer star to manager's job (25th November, 2012)

PRINT
20 ONLINE QUIZZES & ACTIVITIES
DICTATION

* 26-page lesson
* 2-page MINI lesson

  

LISTEN

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

 * Multiple choice 

 * Fill-in-the-blank 

 * Matching  

 * Hangman  

 * Flash cards

 * Sentence jumble

 * Missing words

 * No letters

 * Crossword

 * Grammar gap-fill

 * Articles gap-fill

 * Prepositions

  * Consonants

  * Vowels

  * Missing letters

  * Initials only

  * Text jumble 15

  * Text jumble 24

  * No spaces

  * Gap-fill
 

  * 10 sentences

  * Spelling

  

READING

  * Speed Reading


 
 

The top football (soccer) club in Azerbaijan has named a 21-year-old video game player as its new manager (coach). They chose gamer Vugar Huseynzade instead of 1991 European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which is currently top of the Azerbaijan league. It gave the position of manager of its "A" team (the reserves) to locally-born Huseynzade instead of the hugely experienced Frenchman Papin. The club's decision has shocked the football world. All eyes will now be on Huseynzade to see how well he can manage the team. The young manager told reporters his ambition is to get his team into the Europa League, which is the second-biggest tournament in European football.


 
 

Mr Huseynzade has a short but interesting footballing background. He was born in Baku in 1991 and grew up supporting Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about a different kind of soccer. He then studied at Boston University in the USA, where he graduated in Business Management. For the past ten years he has been addicted to the video game Football Manager. Baku FC hired him in February 2012 as an advisor. The club really liked his knowledge of the game in leading his Football Manager teams to victory. Huseynzade said that managing football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training. He added that he couldn't wait to select his first team and win his first game.

Sources:
http://soccernet.espn.go.com/blog/_/name/thetoepoke/id/690?cc=4716
http://sports.myjoyonline.com/pages/news/201211/97728.php

WARM-UPS


 
 

1. FOOTBALL MANAGERS: Walk around the class and talk to other students about football managers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

football club / soccer / video game player / manager / experienced / tournament / interesting background / supporter / graduated / business management / victory / wait

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EXPERIENCE: Are these things useful to be a soccer manager? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How useful?

Why?

Video-gaming skill

 

 

Master's degree

 

 

Ex-manager

 

 

World Cup winner

 

 

Fitness coach

 

 

Great knowledge of soccer history

 

 

4. GAMER: Students A strongly believe gamers who play soccer management games can be as good as ex-players at managing football teams; Students B strongly believe no way – That's crazy!  Change partners again and talk about your conversations.

5. COACH: Who would be the best football coach? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Barack Obama
  • Usain Bolt
  • Lady Gaga
  • Mia Hamm
  • Any Brazilian
  • A soccer expert
  • The #1 passionate fan
  • You

6. FOOTBALL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'football'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A gamer beat a European Footballer of the Year to a manager's job.

T / F

b.

The team is currently bottom of the league.

T / F

c.

The new manager was born near the team he now manages.

T / F

d.

The manager's ambition is to not get relegated this season.

T / F

e.

The new manager learnt a bit more about football in Sweden.

T / F

f.

The guy became the club's advisor and then did a university degree.

T / F

g.

The club liked the guy's knowledge of soccer via Football Manager.

T / F

h.

The article says the club won its first game under the new manager.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

top

a.

following

2

named

b.

hooked on

3.

currently

c.

competition

4.

ambition

d.

announced

5.

tournament

e.

past

6.

background

f.

presently

7.

supporting

g.

useful

8.

kind

h.

leading

9.

addicted to

i.

dream

10.

valuable

j.

type

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

named a 21-year-old video game player

a.

the football world.

2

Baku FC, which is currently

b.

Business Management

3.

The club's decision has shocked

c.

in European football

4.

All eyes will now

d.

footballing background

5.

the second-biggest tournament

e.

job skills and training

6.

a short but interesting

f.

be on Huseynzade

7.

grew up

g.

as its new manager

8.

he graduated in

h.

teams to victory

9.

leading his Football Manager

i.

top of the Azeri league

10.

valuable on-the-

j.

supporting Baku FC

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

The top football (soccer) club in Azerbaijan has (1) ____________ a 21-year-old video game player as its new manager (2) (____________). They chose gamer Vugar Huseynzade (3) ____________ of 1991 European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which is (4) ____________ top of the Azerbaijan league. It gave the position of manager of its "A" team (the reserves) to (5) ____________-born Huseynzade instead of the hugely experienced Frenchman Papin. The club's  (6) ____________ has shocked the football world. All eyes will now be on Huseynzade to see how well he can manage the team. The young manager told reporters his (7) ____________ is to get his team into the Europa League, which is the second-(8) ____________ tournament in European football.

 

 

 

decision
currently
coach
biggest
named
locally
instead
ambition

Mr Huseynzade has a short but interesting footballing (9) ____________. He was born in Baku in 1991 and grew up (10) ____________ Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about a different (11) ____________ of soccer. He then studied at Boston University in the USA, where he (12) ____________ in Business Management. For the past ten years he has been (13) ____________ to the video game Football Manager. Baku FC hired him in February 2012 as an advisor. The club really liked his (14) ____________ of the game in leading his Football Manager teams to (15) ____________. Huseynzade said that managing football teams in simulation games gave him (16) ____________ on-the-job skills and training. He added that he couldn't wait to select his first team and win his first game.

 

 

graduated
valuable
background
victory
supporting
knowledge
kind
addicted

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

The top football club in Azerbaijan has named a ______ video game player as its new manager.

 

a.  20-year-old

b.  21-year-old

c.  22-year-old

d.  22 1/2-year-old

2)

They chose gamer Vugar Huseynzade instead of 1991 ______ Jean-Pierre Papin.

 

a.  Azerbaijan Footballer of the Year

b.  European Footballer of the Year

c.  Asian Footballer of the Year

d.  World Footballer of the Year

3)

The club is Baku FC, which is currently ______ of the Azerbaijan league.

 

a.  middle

b.  out of

c.  bottom

d.  top

4)

It gave the position of manager of its "A" team (the reserves) ______ Huseynzade…

 

a.  too low to play

b.  to locally-born

c.  to local-born

d.  to low calorie burning

5)

The young manager told reporters his ambition ______ the Europa League…

 

a.  is to get this steam

b.  is to gel his team to win

c.  was to forget his team lost

d.  is to get his team into

6)

Mr Huseynzade has ______ interesting footballing background.

 

a.  a short and

b.  a short but

c.  a shortcut

d.  a sure but

7)

He went to high school in Sweden and learnt about a ______ soccer.

 

a.  different kind of

b.  different sort of

c.  different type of

d.  different variety of

8)

For the past ten years ______ video game Football Manager.

 

a.  he has been addiction to the

b.  he has been to the addicted

c.  he has been addicted to the

d.  he has addicted been to the

9)

The club really liked his ______ of the game in leading his Football Manager teams to ______.

 

a.  victory  /  knowledge

b.  knowing  /  victorious

c.  knowledge  /  victory

d.  knows  /  victor

10)

managing football teams in simulation games gave him valuable ______ and training.

 

a.  on-the-job skills

b.  on-the-skills job

c.  skills on the job

d.  job on the skills

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The top football (soccer) club in Azerbaijan (1) _________________-year-old video game player as its new manager (coach). They chose gamer Vugar Huseynzade (2) _________________ European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which (3) _________________ the Azerbaijan league. It gave the position of manager of its "A" team (the reserves) to locally-born Huseynzade (4) _________________ experienced Frenchman Papin. The club's decision has shocked the football world. All (5) _________________ Huseynzade to see how well he can manage the team. The young manager told reporters (6) __________________ his team into the Europa League, which is the second-biggest tournament in European football.

Mr Huseynzade has (7) __________________ footballing background. He was born in Baku in 1991 and (8) _________________ Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about (9) _________________ soccer. He then studied at Boston University in the USA, where he graduated in Business Management. For (10) _________________ he has been addicted to the video game Football Manager. Baku FC hired him in February 2012 as an advisor. The club really liked (11) _________________ the game in leading his Football Manager teams to victory. Huseynzade said that managing football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training. He added that (12) _________________ select his first team and win his first game.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which country is this story from?

2.

Who did they choose Huseynzade instead of?

3.

Where is Baku FC in the Azeri league right now?

4.

Where was Huseynzade born?

5.

What's the young manager's ambition?

6.

Which team did Huseynzade support as a child?

7.

What did Huseynzade study at university?

8.

What was Huseynzade's first role at the club?

9.

What did Baku FC like about Huseynzade?

10.

What did Huseynzade say was useful (valuable) about playing games?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where does this story take place?

6.

What did Huseynzade learn about in Sweden?

 

a) FIFA headquarters

b) Brazil

c) Azerbaijan

d) Wembley Stadium, England

 

a) how different his home city was

b) a different kind of football

c) Alfred Nobel

d) IKEA and Volvo

2.

How old is the new manager?

7.

What was his degree in?

 

a) 21

b) 41

c) 61

d) 81

 

a) the history of world football

b) sports health

c) English

d) Business Management

3.

What did Jean-Pierre Papin win?

8.

For how long has he been addicted to Football Manager?

 

a) The 1992 soccer Olympics gold
    medal

b) 1991 European Footballer of the
     Year

c) 1990 World Footballer of the Year

d) 1992 Ballon d'Or

 

a) longer than he can remember

b) for the past ten years

c) since he was eight years old

d) almost from when he could walk

4.

Where was Huseynzade born?

9.

What did his club like about him?

 

a) Boston

b) Stockholm

c) Ulan Bator

d) Baku

 

a) his favourite movie was "Bend It Like
     Beckham"

b) his knowledge of the game

c) how long he could do keepy-uppy

d) his ability to dribble and curl shots

5.

What's the manager's ambition?

10.

What can't the manager wait for?

 

a) to win the World Cup

b) to win the Asian Nations Cup

c) to get into the Europa League

d) to avoid relegation

 

a) to select his first team

b) the Brazil 2014 World Cup Finals

c) his first pay cheque

d) to play against FC Barcelona

ROLE PLAY

Role  A – Huseynzade

You love your new role as Baku FC coach. Tell the others three reasons why you will do better than other managers. You love Papin but he was good with his feet, not at managing. You know you can win the Europa League in three years. You would like Papin as your assistant manager.

Role  B – Papin

You are very angry. You know you are the best coach for the job. Tell the others three reasons why. Tell the others three reasons why Huseynzade will fail. You feel really sorry for Baku FC's fans. You believe the team will finish in the bottom half this season. You can change that, but ONLY as manager.

Role  C – Baku FC fan

You are happy with the new manager. It shows the club is looking at new ways to win. You don't think Papin is good. He doesn't have a good record as a manager. Give Papin three reasons why Huseynzade is best. You want another local coach from Baku to be the assistant coach. You dislike Michel Platini.

Role  D – Michel Platini

You are the boss of European football and a good friend of Papin's. You are SHOCKED a video gamer is coach of a European team. Give the others 3 reasons why. You think Huseynzade must go. Papin must be manager. He is a star. He knows football. The Baku FC knows nothing about football!!!

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'football' and 'coach'.

football

coach

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • top
  • chose
  • 1991
  • hugely
  • eyes
  • second
  • short
  • high
  • past
  • 2012
  • really
  • wait

FOOTBALL MANAGERS SURVEY

Write five GOOD questions about football managers in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FOOTBALL MANAGERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'soccer'?

c)

Why is football (soccer) the world's most popular sport?

d)

What do you think of a 21-year-old gamer becoming coach?

e)

What could a gamer do better than a coach experienced on the pitch?

f)

Why did they choose the gamer instead of 1991 European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin?

g)

How would you feel if your favourite team made a gamer its manager?

h)

Do you think Huseynzade's passion for his club will see him win?

i)

What questions would you like to ask coach Vugar Huseynzade?

j)

What do you think his answers might be?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Which word is best – 'soccer' or 'football'?

c)

What do you think of Huseynzade's background?

d)

What football management skills can you and can't you learn from a video game?

e)

What do you think the older Baku FC players will think of their 21-year-old gaming coach?

f)

Have you been addicted to games, the Internet, mobile phone, etc?

g)

What do you think the other teams in the league think about this?

h)

Is this a very creative or very stupid decision by Baku FC?

i)

What questions would you like to ask the Baku FC boss?

j)

What do you think his/her answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The top football (soccer) club in Azerbaijan has (1) ____ a 21-year-old video game player as its new manager (coach). They (2) ____ gamer Vugar Huseynzade instead of 1991 European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which is (3) ____ top of the Azerbaijan league. It gave the position of manager of its "A" team (the (4) ____) to locally-born Huseynzade instead of the hugely experienced Frenchman Papin. The club's decision has shocked the football world. All (5) ____ will now be on Huseynzade to see how well he can manage the team. The young manager told reporters his ambition is to (6) ____ his team into the Europa League, which is the second-biggest tournament in European football.

Mr Huseynzade has a short but interesting footballing (7) ____. He was born in Baku in 1991 and grew up (8) ____ Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about a different kind of soccer. He then studied at Boston University in the USA, where he graduated (9) ____ Business Management. For the past ten years he has been addicted to the video game Football Manager. Baku FC hired him in February 2012 as an advisor. The club (10) ____ liked his knowledge of the game in leading his Football Manager teams to (11) ____. Huseynzade said that  (12) ____ football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training. He added that he couldn't wait to select his first team and win his first game.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

gamed

(b)

framed

(c)

shamed

(d)

named

2.

(a)

option

(b)

choose

(c)

select

(d)

chose

3.

(a)

currants

(b)

currently

(c)

currency

(d)

current

4.

(a)

reservations

(b)

reserved

(c)

reserves

(d)

reverses

5.

(a)

eyes

(b)

feet

(c)

heads

(d)

chests

6.

(a)

get

(b)

let

(c)

met

(d)

bet

7.

(a)

poster

(b)

video

(c)

ideas

(d)

background

8.

(a)

supporting

(b)

holding up

(c)

comforting

(d)

looking after

9.

(a)

on

(b)

in

(c)

of

(d)

if

10.

(a)

very

(b)

such

(c)

really

(d)

many

11.

(a)

draw

(b)

sidelines

(c)

victory

(d)

penalties

12.

(a)

manages

(b)

managing

(c)

managed

(d)

manager

SPELLING

Paragraph 1

1.

eistnda of…

2.

ycuenrtrl top of the Azerbaijan league

3.

the luhyeg experienced Frenchman Papin

4.

The club's nideicso has shocked the football world.

5.

his maboiitn is to get his team into the Europa League

6.

the second-biggest enttromaun in European football

Paragraph 2

7.

a short but interesting footballing rndaukcbgo

8.

grew up uirtspgpon Baku FC

9.

where he gdteurada in Business Management

10.

he has been diatddec to the video game Football Manager

11.

The club really liked his dweokengl of the game

12.

gave him vauallbe on-the-job skills and training

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

as its new manager (coach). They chose gamer Vugar Huseynzade instead of 1991 European Footballer of

(    )

of manager of its "A" team (the reserves) to locally-born Huseynzade instead of the hugely experienced Frenchman Papin. The club's

(    )

the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which is currently top of the Azerbaijan league. It gave the position

(    )

well he can manage the team. The young manager told reporters his ambition is to get his

(    )

up supporting Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about a different kind of soccer. He then

(    )

team into the Europa League, which is the second-biggest tournament in European football.

(    )

that he couldn't wait to select his first team and win his first game.

(    )

game in leading his Football Manager teams to victory. Huseynzade said that managing

(    )

decision has shocked the football world. All eyes will now be on Huseynzade to see how

(    )

to the video game Football Manager. Baku FC hired him in February 2012 as an advisor. The club really liked his knowledge of the

(    )

Mr Huseynzade has a short but interesting footballing background. He was born in Baku in 1991 and grew

1  )

The top football (soccer) club in Azerbaijan has named a 21-year-old video game player

(    )

studied at Boston University in the USA, where he graduated in Business Management. For the past ten years he has been addicted

(    )

football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training. He added

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

game    manager    video    21-year-old   new   a    as   Named   player .

2.

top     the     league     Currently     of     Azerbaijan.    

3.

decision     world     has     shocked     The     the     club's     football.    

4.

League   Europa   the   into   team   his   get    to    is     ambition   his.

5.

European     -     football     biggest    tournament    The    in     second.    

6.

interesting     background     A     but     footballing     short.    

7.

addicted     has     to     video     .     been     He     game     the

8.

club     his     the     The     liked     of     really     knowledge     game.    

9.

on     -     the     -     job     skills     Games     gave     him     valuable.    

10.

couldn't     first     wait     team     to     select     He     his.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The top / topping football (soccer) club in Azerbaijan has named a 21-year-old video game player as / has its new manager (coach). They chose gamer Vugar Huseynzade instead by / of 1991 European Footballer of the Year Jean-Pierre Papin. The club is Baku FC, which is currency / currently top of the Azerbaijan league. It gave the position of manager of its "A" team (the reservations / reserves) to locally-born Huseynzade instead of / at the hugely / hugging experienced Frenchman Papin. The club's decides / decision has shocked the football world. All eyes / ears will now be on Huseynzade to see how well he can manage the team. The young manager told reporters his ambition / ambitious is to get his team into the Europa League, which is the second-biggest tournament in European football.

Mr Huseynzade has a short / shorten but interesting footballing background. He was born in Baku in 1991 and grew / grown up supporting Baku FC. He went to high school in Sweden and learnt about a different kinds / kind of soccer. He then studied at Boston University in the USA, where he graduated at / in Business Management. For the past / passed ten years he has been addicted of / to the video game Football Manager. Baku FC fired / hired him in February 2012 as an advisor. The club really / very liked his knowledge of the game in pleading / leading his Football Manager teams to victory. Huseynzade said that managing football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training. He added that he couldn't / can wait to select his first team and win his first game.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ t_p f__tb_ll (s_cc_r) cl_b _n _z_rb__j_n h_s n_m_d _ 21-y__r-_ld v_d__ g_m_ pl_y_r _s _ts n_w m_n_g_r (c__ch). Th_y ch_s_ g_m_r V_g_r H_s_ynz_d_ _nst__d _f 1991 __r_p__n F__tb_ll_r _f th_ Y__r J__n-P__rr_ P_p_n. Th_ cl_b _s B_k_ FC, wh_ch _s c_rr_ntly t_p _f th_ _z_rb__j_n l__g__. _t g_v_ th_ p_s_t__n _f m_n_g_r _f _ts "_" t__m (th_ r_s_rv_s) t_ l_c_lly-b_rn H_s_ynz_d_ _nst__d _f th_ h_g_ly _xp_r__nc_d Fr_nchm_n P_p_n. Th_ cl_b's d_c_s__n h_s sh_ck_d th_ f__tb_ll w_rld. _ll _y_s w_ll n_w b_ _n H_s_ynz_d_ t_ s__ h_w w_ll h_ c_n m_n_g_ th_ t__m. Th_ y__ng m_n_g_r t_ld r_p_rt_rs h_s _mb_t__n _s t_ g_t h_s t__m _nt_ th_ __r_p_ L__g__, wh_ch _s th_ s_c_nd-b_gg_st t__rn_m_nt _n __r_p__n f__tb_ll.

Mr H_s_ynz_d_ h_s _ sh_rt b_t _nt_r_st_ng f__tb_ll_ng b_ckgr__nd. H_ w_s b_rn _n B_k_ _n 1991 _nd gr_w _p s_pp_rt_ng B_k_ FC. H_ w_nt t_ h_gh sch__l _n Sw_d_n _nd l__rnt _b__t _ d_ff_r_nt k_nd _f s_cc_r. H_ th_n st_d__d _t B_st_n _n_v_rs_ty _n th_ _S_, wh_r_ h_ gr_d__t_d _n B_s_n_ss M_n_g_m_nt. F_r th_ p_st t_n y__rs h_ h_s b__n _dd_ct_d t_ th_ v_d__ g_m_ F__tb_ll M_n_g_r. B_k_ FC h_r_d h_m _n F_br__ry 2012 _s _n _dv_s_r. Th_ cl_b r__lly l_k_d h_s kn_wl_dg_ _f th_ g_m_ _n l__d_ng h_s F__tb_ll M_n_g_r t__ms t_ v_ct_ry. H_s_ynz_d_ s__d th_t m_n_g_ng f__tb_ll t__ms _n s_m_l_t__n g_m_s g_v_ h_m v_l__bl_ _n-th_-j_b sk_lls _nd tr__n_ng. H_ _dd_d th_t h_ c__ldn't w__t t_ s_l_ct h_s f_rst t__m _nd w_n h_s f_rst g_m_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the top football (soccer) club in azerbaijan has named a 21-year-old video game player as its new manager (coach) they chose gamer vugar huseynzade instead of 1991 european footballer of the year jean-pierre papin the club is baku fc which is currently top of the azerbaijan league it gave the position of manager of its "a" team (the reserves) to locally-born huseynzade instead of the hugely experienced frenchman papin the club's decision has shocked the football world all eyes will now be on huseynzade to see how well he can manage the team the young manager told reporters his ambition is to get his team into the europa league which is the second-biggest tournament in european football

mr huseynzade has a short but interesting footballing background he was born in baku in 1991 and grew up supporting baku fc he went to high school in sweden and learnt about a different kind of soccer he then studied at boston university in the usa where he graduated in business management for the past ten years he has been addicted to the video game football manager baku fc hired him in february 2012 as an advisor the club really liked his knowledge of the game in leading his football manager teams to victory huseynzade said that managing football teams in simulation games gave him valuable on-the-job skills and training he added that he couldn't wait to select his first team and win his first game

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Thetopfootball(soccer)clubinAzerbaijanhasnameda21-year-oldvideogame
playerasitsnewmanager(coach).TheychosegamerVugarHuseynzadeinsteadof
1991EuropeanFootballeroftheYearJean-PierrePapin.TheclubisBakuFC,whichis
currentlytopoftheAzerbaijanleague.Itgavethepositionofmanagerofits"A"team
 (thereserves)tolocally-bornHuseynzadeinsteadofthehugelyexperienced
FrenchmanPapin.Theclub'sdecisionhasshockedthefootballworld.Alleyes
willnowbeonHuseynzadetoseehowwellhecanmanagetheteam.Theyoungmanager
toldreportershisambitionistogethisteamintotheEuropaLeague,whichisthesecond-
biggesttournamentinEuropeanfootball.MrHuseynzadehasashortbutinteresting
footballingbackground.HewasborninBakuin1991andgrewupsupportingBaku
FC.HewenttohighschoolinSwedenandlearntaboutadifferentkindofsoccer.He
thenstudiedatBostonUniversityintheUSA,wherehegraduatedinBusiness
Management.ForthepasttenyearshehasbeenaddictedtothevideogameFootball
Manager.BakuFChiredhiminFebruary2012asanadvisor.Theclubreallylikedhis
knowledgeofthegameinleadinghisFootballManagerteamstovictory.Huseynzade
saidthatmanagingfootballteamsinsimulationgamesgavehimvaluableon-the-
jobskillsandtraining.Headdedthathecouldn'twaittoselecthisfirstteamandwin
hisfirstgame.

FREE WRITING

Write about football managers for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The skills gamers learn from gaming can be very useful in a job.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about football managers. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FOOTBALL MANAGERS: Make a poster about football managers. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BAKU FC: Write a magazine article about Baku FC and its young, video-gaming manager. Include imaginary interviews with people who are for and against him.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a football expert. Ask him/her three questions about football managers. Give him/her three of your opinions on Baku FC's new manager. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

top

a.

leading

2

named

b.

announced

3.

currently

c.

presently

4.

ambition

d.

dream

5.

tournament

e.

competition

6.

background

f.

past

7.

supporting

g.

following

8.

kind

h.

type

9.

addicted to

i.

hooked on

10.

valuable

j.

useful

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Azerbaijan

2.

Jean-Pierre Papin

3.

Top

4.

In Baku

5.

To get his team into the Europa League

6.

Baku FC

7.

Business Management

8.

Advisor

9.

His knowledge of the game

10.

It gave him valuable on-the-job skills and training

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Privacy Policy

| Current Events | Links | About | Shop | Podcast