My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Having children makes women live longer (7th December, 2012)

A new report says that women who do not have children may die earlier than those who do. Researchers from Aarhus University in Denmark looked at over 21,000 couples between 1994 and 2005. They all tried to have children, without success. The women all went to special clinics for IVF treatment – a technique where doctors fertilize the woman's egg in a laboratory. The researchers said that women who could not have children were four times likelier than mothers to die early. Some doctors have said the report might cause childless women to worry about dying early. The truth is there is a very small risk of an early death. Just 316 women died during the 11-year study. Very few of those died earlier than average.


 

One critic of the report said the study was very misleading. Dr Ingrid Collins, a psychologist, told the BBC: "This is a very specific situation of people who are trying to have children. The study's findings cannot be used to [talk about] the whole general population." She added: "People having IVF tend to be desperate for a child. If they are unsuccessful, they may be depressed. It may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]." Another psychologist, Dr Helen Nightingale, agreed, saying: "Being childless without a doubt reduces your fight for life….The support of a family, the focus on your children and grandchildren, and the desire to watch how they turn out drives your [will] to survive."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/health-2061313
http://www.webmd.com/parenting/news/20121204/secret-longer-life-children


 
 

WARM-UPS


 

1. HAVING CHILDREN: Walk around the class and talk to other students about having children. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

report / researchers / couples / special clinics / IVF / being childless / small risk / misleading / psychologist / population / desperate / depression / fight for life / desire

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CHILDREN: What are the joys and worries? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Age

Joys

Worries

Newborn

 

 

Four

 

 

Ten

 

 

Twelve

 

 

Eighteen

 

 

Forty

 

 

4. MUST HAVE: Students A strongly believe all couples must have children; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. FIGHT FOR LIFE: What makes you want to live longer? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • children and grandchildren
  • partner
  • hobbies
  • love of life
  • money
  • desire to be 120
  • fear of death
  • travel

6. MOTHER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'mother'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A report says women who don't have children die young.

T / F

b.

The report looked at 21,000 couples over an 11-year period.

T / F

c.

IVF is where the human egg is fertilized outside the woman's body.

T / F

d.

316 women died at a younger age than usual in the researchers' study.

T / F

e.

A doctor said the report might make women believe wrong information.

T / F

f.

The doctor said the report was not about most women in society.

T / F

g.

The doctor said depression causes childlessness.

T / F

h.

Another doctor said children harm your will to live a long life.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

earlier

a.

confusing

2

couples

b.

in great need

3.

clinics

c.

husbands and wives

4.

likelier

d.

danger

5.

risk

e.

desire

6.

misleading

f.

before

7.

specific

g.

sad

8.

desperate

h.

medical centres

9.

depressed

i.

particular

10.

will

j.

more probable

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

looked at over 21,000

a.

to worry

2

fertilize

b.

for a child

3.

the report might cause childless women

c.

situation

4.

there is a very small risk

d.

than average

5.

Very few of those died earlier

e.

out

6.

This is a very specific

f.

the woman's egg

7.

people who are trying

g.

of an early death

8.

desperate

h.

doubt

9.

without a

i.

couples

10.

watch how they turn

j.

to have children

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

A new report says that women who do not have children (1) ____________ die earlier than those who do. Researchers from Aarhus University in Denmark looked at (2) ____________ 21,000 couples between 1994 and 2005. They all tried to have children, (3) ____________ success. The women all went to special clinics for IVF treatment – a technique (4) ____________ doctors fertilize the woman's egg in a laboratory. The researchers said that women who could not have children were four (5) ____________ likelier than mothers to die early. Some doctors have said the report might (6) ____________ childless women to worry about dying early. The truth is there is a  (7) ____________ small risk of an early death. Just 316 women died during the 11-year study. Very (8) ____________ of those died earlier than average.

 

 

 

cause
where
over
very
may
few
times
without

One critic of the report said the study was very (9) ____________. Dr Ingrid Collins, a (10) ____________, told the BBC: "This is a very specific situation of people who are trying to have children. The study's (11) ____________ cannot be used to [talk about] the whole general population." She added: "People having IVF tend to be (12) ____________ for a child. If they are unsuccessful, they may be (13) ____________. It may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]." Another psychologist, Dr Helen Nightingale,  (14) ____________, saying: "Being childless without a doubt reduces your fight for life….The support of a family, the  (15) ____________ on your children and grandchildren, and the desire to watch how they turn out drives your [will] to  (16) ____________."

 

 

agreed
psychologist
survive
misleading
desperate
depressed
findings
focus


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new report says that ______ have children may die earlier…

 

a.  women who don't want
b.  women who do not
c.  a woman who doesn't
d.  women who never

2)

The women all went to special clinics for ______ …

 

a.  VIF treats
b.  FIV treats
c.  IVF treatment
d.  IFV treatment

3)

a technique where ______ egg in a laboratory

 

a.  doctors fertility the woman's
b.  women fertilize the doctor's
c.  doctors fertilize the woman's
d.  doctors fertilize the women's

4)

… were ______ than mothers to die early.

 

a.  times four likelier
b.  for times more liked
c.  four times likelier
d.  four times likelihood

5)

The truth is that there is ______ an early death

 

a.  a very small risk of
b.  a very smallish risk of
c.  a really small risk of
d.  a very small risk from

6)

One critic of the report said the ______.

 

a.  study was very misleading
b.  study wasn't misleading
c.  studying was miss lead in
d.  study was missed leading

7)

This is a very ______ of people …

 

a.  specific station
b.  special situation
c.  specifically situation
d.  specific situation

8)

People having IVF ______ desperate for a child.

 

a.  ten to three
b.  tend to be
c.  ten, two three
d.  ten too be

9)

It may be this depression rather than the childlessness ______ death.

 

a.  that cause is an earlier
b.  that causes an earlier
c.  that cause easy an earlier
d.  that because it's an earlier

10)

the desire to watch how they ______ your will to survive.

 

a.  turn out brides
b.  turn out drives
c.  turn out drivers
d.  turn up drives

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report says that women who do not have children may die earlier  (1) ____________________. Researchers from Aarhus University in Denmark (2) ____________________ couples between 1994 and 2005. They all tried to have children, without success. The women all went to special clinics for IVF treatment – (3) ____________________ doctors fertilize the woman's egg in a laboratory. The researchers said that women who could not have children were (4) ____________________ than mothers to die early. Some doctors have said the report might cause childless women to (5) ____________________. The truth is there is a very small risk of an early death. Just 316 women died during the 11-year study. Very few of those died (6) ____________________.

One critic of the report said the study (7) ___________________. Dr Ingrid Collins, a psychologist, told the BBC: "This is a (8) ____________________ of people who are trying to have children. The study's findings cannot be used to [talk about] (9) ____________________ neral population." She added: "People having IVF tend to (10) ____________________ a child. If they are unsuccessful, they may be depressed. It may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]." Another psychologist, Dr Helen Nightingale, agreed, saying: "Being childless  (11) ____________________ reduces your fight for life….The support of a family, the focus on your children and grandchildren, and the desire to watch how they (12) ____________________ [will] to survive."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where are the researchers from?

2.

How many couples did the researchers look at?

3.

What is the name of the treatment at the special clinics?

4.

What might the report cause childless women to worry about?

5.

How many women died during the 11-year study?

6.

What did a critic of the report say about it?

7.

Who spoke to the BBC about the report?

8.

What are people having IVF desperate for?

9.

What did the doctor say is a more likely cause for an earlier death?

10.

What did a second doctor say drives your will to live?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What nationality are the researchers who made the report?

6.

What is Dr Ingrid Collins' job?

 

a) Austrian
b) Danish
c) Swedish
d) Dominican

 

a) she's a gynaecologist
b) she's a medical researcher
c) she's a psychologist
d) she's a childcare expert

2.

How many couples did the researchers look at?

7.

What did Dr Collins say the report cannot be used to describe?

 

a) 12,000
b) 12,021
c) 20,000
d) 21,000

 

a) the general whole population
b) the population whole general
c) whole general the population
d) the whole general population

3.

Where did the women go for IVF treatment?

8.

How did Dr Collins say childless women having IVF might feel?

 

a) special clinics
b) maternity wards
c) city hospitals
d) their local doctor

 

a) depressed
b) hopeless
c) determined
d) hapless

4.

In truth, how much risk is there of a childless woman dying earlier?

9.

What did Dr Collins say could be the cause of any earlier deaths?

 

a) 0.005%
b) none at all
c) a smallish risk
d) one in several million

 

a) depression
b) disease
c) drugs
d) danger signals

5.

How many women died over the period of the study?

10.

What did Dr Nightingale say drives our will to survive?

 

a) 360
b) 316
c) 306
d) 613

 

a) babies
b) the desire to see our kids and
     grandkids grow up
c) food, warmth and shelter
d) making money for our old age


 
 

ROLE PLAY

Role  A – Parent

You think children are the best things in the world. Tell the others three reasons why. You think children are the same as angels. If they do bad things, it isn't their fault but their parents. You think the best thing in the world is playing with children and teaching them to do things.

Role  B – Childless person

You think children are far from the best things on Earth. Tell the others three reasons why. You think children should be seen and not heard. You are tired of noisy kids in restaurants, on trains, at airports, etc. You think there should be many childfree zones.

Role  C – A kid

You think kids are the best things in the world. Tell the others three reasons why. You are tired of adults telling you what to do. You have the same rights as adults. Grown ups should give you more respect. They should let you play, run around screaming and climb on chairs.

Role  D – Sociologist

You are worried that people are having fewer children today. The populating is getting older and we need more children. You are also worried about the behaviour of today's children. It is bad. The parents are responsible. You think all adults in society should help children grow up.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'live' and 'long'.

live

long

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • looked
  • success
  • special
  • mothers
  • truth
  • average
  • misleading
  • trying
  • tend
  • depression
  • without
  • drives

HAVING CHILDREN SURVEY

Write five GOOD questions about having children in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

HAVING CHILDREN DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'children'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Have you ever thought about the effect on health of not having a child?

e)

How many children is it best to have?

f)

Why do some people not want to have children?

g)

What is the best thing about having children?

h)

Do you worry about dying early?

i)

Do you think the researchers were wrong to say childless women could die earlier?

j)

Should all couples have children?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of people who always complain about other people's children?

c)

Are you good with children?

d)

Should children "be seen and not heard"?

e)

Which is best – having a boy or a girl?

f)

Do you think children are spoilt nowadays?

g)

How expensive is raising children?

h)

Would you like your children to be like you?

i)

Is it more fun to spend time with children or adults?

j)

What questions would you like to ask a child expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A new report says that women who do not have children may die (1) ____ than those who do. Researchers from Aarhus University in Denmark looked (2) ____ over 21,000 couples between 1994 and 2005. They all tried to have children, without (3) ____. The women all went to special clinics for IVF treatment – a technique where doctors (4) ____ the woman's egg in a laboratory. The researchers said that women who could not have children were four times (5) ____ than mothers to die early. Some doctors have said the report might cause childless women to worry about dying early. The truth is there is a very small (6) ____ of an early death. Just 316 women died during the 11-year study. Very few of those died earlier than average.

One critic of the report said the study was very (7) ____. Dr Ingrid Collins, a psychologist, told the BBC: "This is a very specific situation of people who are trying to (8) ____ children. The study's findings cannot be used to [talk about] the         (9) ____ general population." She added: "People having IVF tend to be desperate for a child. If they are unsuccessful, they may be depressed. It may be this [depression] (10) ____ than the childlessness that [causes an earlier death]." Another psychologist, Dr Helen Nightingale, agreed, saying: "Being childless without a (11) ____ reduces your fight for life….The support of a family, the focus on your children and grandchildren, and the desire to watch how they turn out drives your (12) ____ to survive."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

earlier

(b)

early

(c)

earliest

(d)

early riser

2.

(a)

up

(b)

on

(c)

at

(d)

through

3.

(a)

successful

(b)

successfully

(c)

success

(d)

succeed

4.

(a)

analyze

(b)

dissect

(c)

examine

(d)

fertilize

5.

(a)

likelihood

(b)

likeliest

(c)

likelier

(d)

liked

6.

(a)

risky

(b)

risk

(c)

risked

(d)

riskiness

7.

(a)

mistake

(b)

misleading

(c)

misfortune

(d)

misbehaving

8.

(a)

do

(b)

have

(c)

give

(d)

born

9.

(a)

all

(b)

every

(c)

whole

(d)

intact

10.

(a)

prefer

(b)

instead

(c)

but

(d)

rather

11.

(a)

double

(b)

debt

(c)

douse

(d)

doubt

12.

(a)

may

(b)

could

(c)

should

(d)

will

SPELLING

Paragraph 1

1.

eacsererhrs from Aarhus University

2.

21,000 pcelous

3.

special clinics for IVF ttnemeart

4.

doctors eieiztrlf the woman's egg in a laboratory

5.

four times ieleirlk

6.

earlier than eeavgar

Paragraph 2

7.

the study was very nmdieisgla

8.

Dr Ingrid Collins, a splictgsyhoo, told the BBC…

9.

the whole eegnalr population

10.

they may be sdesdeper

11.

without a todub

12.

drives your will to vurvsei

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

One critic of the report said the study was very misleading. Dr Ingrid Collins, a psychologist, told the BBC: "This is a very specific

(    )

situation of people who are trying to have children. The study's findings cannot be used to [talk about] the whole

1  )

A new report says that women who do not have children may die earlier than those who

(    )

treatment – a technique where doctors fertilize the woman's egg in a laboratory. The researchers said that women who could not have

(    )

depressed. It may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]." Another

(    )

do. Researchers from Aarhus University in Denmark looked at over 21,000 couples between 1994

(    )

death. Just 316 women died during the 11-year study. Very few of those died earlier than average.

(    )

and 2005. They all tried to have children, without success. The women all went to special clinics for IVF

(    )

doubt reduces your fight for life….The support of a family, the focus on your children and

(    )

general population." She added: "People having IVF tend to be desperate for a child. If they are unsuccessful, they may be

(    )

children were four times likelier than mothers to die early. Some doctors have said the report might cause childless

(    )

women to worry about dying early. The truth is there is a very small risk of an early

(    )

grandchildren, and the desire to watch how they turn out drives your [will] to survive."

(    )

psychologist, Dr Helen Nightingale, agreed, saying: "Being childless without a

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

over    at   Looked   2005   and    1994    between   couples    21,000  .

2.

without     They     to     ,     tried     children     success     all     have.    

3.

the     laboratory     woman's     egg     Doctors     in     fertilize     a.    

4.

The     there     very     is     a     risk     truth     is     small.    

5.

died     Very     earlier     few     than     of     average     those.    

6.

of   critic  One   misleading   very   was   study   the   said  report   the.

7.

talk     population     about     the     Used     whole     to     general.    

8.

are     they     depressed     they     ,     be     If     unsuccessful    may.

9.

your     on     focus     The     grandchildren     and     children.    

10.

they     desire     turn     to     out     watch     how     The.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report says that women / woman who do not have children may die earlier than those who do / don't. Researchers from Aarhus University in Denmark looked at over 21,000 couples between 1994 and 2005. They all tried to have children, without successful / success. The women all want / went to special clinics for IVF treatment – a technique / technician where doctors fertilize the woman's egg in / by a laboratory. The researchers said that women who could not have children were four times likely / likelier than mothers to die early. Some doctors have said the report might caused / cause childless women to worry about dying early. The truth / true is there is a very small risk of an early death. Just 316 women died during the 11-year study. Very few / little of those died earlier than average.

One critic of the report said the study was very mistake / misleading. Dr Ingrid Collins, a psychologist, told / said the BBC: "This is a very specific situation of people who are trying to have children. The study's found / findings cannot be used to [talk about] the whole / all general population." She added: "People having IVF tend to be desperate for / by a child. If they are unsuccessful, they may be depression / depressed. It may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]." Another psychologist, Dr Helen Nightingale, agreed, saying / said: "Being childless without a debt / doubt reduces your fight for life….The support of a family, the focus on / in your children and grandchildren, and the desire to watch how they turn out drives your would / will to survive."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt s_ys th_t w_m_n wh_ d_ n_t h_v_ ch_ldr_n m_y d__ __rl__r th_n th_s_ wh_ d_. R_s__rch_rs fr_m __rh_s _n_v_rs_ty _n D_nm_rk l__k_d _t _v_r 21,000 c__pl_s b_tw__n 1994 _nd 2005. Th_y _ll tr__d t_ h_v_ ch_ldr_n, w_th__t s_cc_ss. Th_ w_m_n _ll w_nt t_ sp_c__l cl_n_cs f_r _VF tr__tm_nt – _ t_chn_q__ wh_r_ d_ct_rs f_rt_l_z_ th_ w_m_n's _gg _n _ l_b_r_t_ry. Th_ r_s__rch_rs s__d th_t w_m_n wh_ c__ld n_t h_v_ ch_ldr_n w_r_ f__r t_m_s l_k_l__r th_n m_th_rs t_ d__ __rly. S_m_ d_ct_rs h_v_ s__d th_ r_p_rt m_ght c__s_ ch_ldl_ss w_m_n t_ w_rry _b__t dy_ng __rly. Th_ tr_th _s th_r_ _s _ v_ry sm_ll r_sk _f _n __rly d__th. J_st 316 w_m_n d__d d_r_ng th_ 11-y__r st_dy. V_ry f_w _f th_s_ d__d __rl__r th_n _v_r_g_.

_n_ cr_t_c _f th_ r_p_rt s__d th_ st_dy w_s v_ry m_sl__d_ng. Dr _ngr_d C_ll_ns, _ psych_l_g_st, t_ld th_ BBC: "Th_s _s _ v_ry sp_c_f_c s_t__t__n _f p__pl_ wh_ _r_ try_ng t_ h_v_ ch_ldr_n. Th_ st_dy's f_nd_ngs c_nn_t b_ _s_d t_ [t_lk _b__t] th_ wh_l_ g_n_r_l p_p_l_t__n." Sh_ _dd_d: "P__pl_ h_v_ng _VF t_nd t_ b_ d_sp_r_t_ f_r _ ch_ld. _f th_y _r_ _ns_cc_ssf_l, th_y m_y b_ d_pr_ss_d. _t m_y b_ th_s [d_pr_ss__n] r_th_r th_n th_ ch_ldl_ssn_ss th_t [c__s_s _n __rl__r d__th]." _n_th_r psych_l_g_st, Dr H_l_n N_ght_ng_l_, _gr__d, s_y_ng: "B__ng ch_ldl_ss w_th__t _ d__bt r_d_c_s y__r f_ght f_r l_f_….Th_ s_pp_rt _f _ f_m_ly, th_ f_c_s _n y__r ch_ldr_n _nd gr_ndch_ldr_n, _nd th_ d_s_r_ t_ w_tch h_w th_y t_rn __t dr_v_s y__r [w_ll] t_ s_rv_v_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report says that women who do not have children may die earlier than those who do researchers from aarhus university in denmark looked at over 21000 couples between 1994 and 2005 they all tried to have children without success the women all went to special clinics for ivf treatment – a technique where doctors fertilize the woman's egg in a laboratory the researchers said that women who could not have children were four times likelier than mothers to die early some doctors have said the report might cause childless women to worry about dying early the truth is there is a very small risk of an early death just 316 women died during the 11-year study very few of those died earlier than average

one critic of the report said the study was very misleading dr ingrid collins a psychologist told the bbc "this is a very specific situation of people who are trying to have children the study's findings cannot be used to [talk about] the whole general population" she added "people having ivf tend to be desperate for a child if they are unsuccessful they may be depressed it may be this [depression] rather than the childlessness that [causes an earlier death]" another psychologist dr helen nightingale agreed saying "being childless without a doubt reduces your fight for life…the support of a family the focus on your children and grandchildren and the desire to watch how they turn out drives your [will] to survive"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewreportsaysthatwomenwhodonothavechildrenmaydieearlierthanthosewho
do.ResearchersfromAarhusUniversityinDenmarklookedatover21,000couples
between1994and2005.Theyalltriedtohavechildren,withoutsuccess.Thewomenal
wenttospecialclinicsforIVFtreatmentatechniquewheredoctorsfertilizethewoman's
egginalaboratory.Theresearcherssaidthatwomenwhocouldnothavechildrenwere
fourtimeslikelierthanmotherstodieearly.Somedoctorshavesaidthereportmight
causechildlesswomentoworryaboutdyingearly.Thetruthisthereisaverysmallriskof
anearlydeath.Just316womendiedduringthe11-yearstudy.Veryfewofthosedied
earlierthanaverage.Onecriticofthereportsaidthestudywasverymisleading.DrIngrid
Collins,apsychologist,toldtheBBC:"Thisisaveryspecificsituationofpeoplewhoare
tryingtohavechildren.Thestudy'sfindingscannotbeusedto[talkabout]thewhole
generalpopulation."Sheadded:"PeoplehavingIVFtendtobedesperateforachild.If
theyareunsuccessful,theymaybedepressed.Itmaybethis[depression]rather
thanthechildlessnessthat[causesanearlierdeath]."Anotherpsychologist,DrHelen
Nightingale,agreed,saying:"Beingchildlesswithoutadoubtreducesyourfightfor
life….Thesupportofafamily,thefocusonyourchildrenandgrandchildren,and the
desiretowatchhowtheyturnoutdrivesyour[will]tosurvive."

FREE WRITING

Write about having children for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Children are the greatest things on Earth.  Is this true? Discuss the advantages and disadvantages of having children.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about IVF. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HAVING CHILDREN: Make a poster about having children. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. CHILDLESS: Write a magazine article about a childless couple who want children but cannot. Include imaginary interviews with them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an IVF expert. Ask him/her three questions about IVF. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

earlier

a.

before

2

couples

b.

husbands and wives

3.

clinics

c.

medical centres

4.

likelier

d.

more probable

5.

risk

e.

danger

6.

misleading

f.

confusing

7.

specific

g.

particular

8.

desperate

h.

in great need

9.

depressed

i.

sad

10.

will

j.

desire

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Aarhus University in Denmark

2.

21,000

3.

IVF

4.

Dying early

5.

316

6.

It was very misleading

7.

A psychologist called Ingrid Collins

8.

A child

9.

Depression

10.

The desire to see your children and grandchildren grow

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy