My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

India's national anthem world record bid (11th December, 2012)

India and Pakistan are rivals in many things. Perhaps their biggest rivalry is over the game of cricket. Over 300 million Indians and Pakistanis can watch an important game between the two countries on television. They now have a new source of competition – to break the world record for the most people to sing a national anthem together. India was the world record holder earlier in 2012, when 15,243 people gathered in Maharashtra state to sing India's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan took the record in October after 44,200 people sang the Pakistani anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to reclaim the record on Sunday with up to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.


 

The new world record is still not official. The team from the Guinness World Records needs to study the event before it awards India the title of world record holder. One of the organisers, Sumit Makhija, said so many people came to sing that he was worried about safety. He told the BBC News agency: "We'd set a target of 100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over 125,000 people gathered, we were forced to end the programme early…to avoid a stampede." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also spoke to the BBC to explain his pride at being a record breaker. He said: "It was a proud moment for me to participate, beat Pakistan, and set a world record".

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-20662009
http://www.newstrackindia.com/


 
 

WARM-UPS


 

1. WORLD RECORDS: Walk around the class and talk to other students about world records. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

rivals / India / Pakistan / cricket / competition / world record / national anthem / singers / official / record holder / event / safety / stampede / pride / participate

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. RIVALS: What are the biggest? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Between…

Who are the rivals?

What kind of rivalry do they have?

sports teams

 

 

countries

 

 

social media sites

 

 

politicians

 

 

singers

 

 

companies

 

 

4. RIVALRY: Students A strongly believe rivalry is very healthy; Students B strongly believe it is very unhealthy.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. NATIONAL PRIDE: What do you like best about your country? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • national anthem
  • national dress
  • national day
  • language
  • food
  • history
  • customs
  • weather

6. RIVAL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'rival'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The biggest rivalry between India and Pakistan is over cricket.

T / F

b.

The two countries now share a rivalry over a national anthem record.

T / F

c.

India has never set the record for the most people to sing an anthem.

T / F

d.

India's current bid to set the record included over 100,000 singers.

T / F

e.

Guinness World Records has not yet told India it has the record.

T / F

f.

The singing ended early because locals complained about the noise.

T / F

g.

There was a stampede as the singers left the stadium.

T / F

h.

One of the singers told the BBC it wasn't important to beat Pakistan.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

rivals

a.

get back

2

important

b.

goal

3.

competition

c.

finish

4.

gathered

d.

opponents

5.

reclaim

e.

approved

6.

official

f.

join

7.

awards

g.

met

8.

target

h.

gives

9.

end

i.

rivalry

10.

participate

j.

major

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

India and Pakistan are rivals

a.

source of competition

2

their biggest rivalry is

b.

being a record breaker

3.

They now have a new

c.

reclaim the record on Sunday

4.

the world record

d.

a stampede

5.

India tried to

e.

not official

6.

The new world record is still

f.

over the game of cricket

7.

We'd set a target

g.

moment for me

8.

end the programme early to avoid

h.

of 100,000 people

9.

explain his pride at

i.

in many things

10.

It was a proud

j.

holder

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

India and Pakistan are (1) ____________ in many things. Perhaps their biggest rivalry is (2) ____________ the game of cricket. Over 300 million Indians and Pakistanis can watch an important game between the two countries on television. They now have a new (3) ____________ of competition – to (4) ____________ the world record for the most people to sing a national anthem together. India was the world record (5) ____________ earlier in 2012, when 15,243 people (6) ____________ in Maharashtra state to sing India's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan (7) ____________ the record in October after 44,200 people sang the Pakistani anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to (8) ____________ the record on Sunday with up to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.

 

 

 

took
break
over
gathered
rivals
reclaim
source
holder

The new world record is still not (9) ____________. The team from the Guinness World Records needs to study the event before it (10) ____________ India the title of world record holder. One of the organisers, Sumit Makhija, said so many people came to sing that he was worried about (11) ____________. He told the BBC News agency: "We'd set a (12) ____________ of 100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over 125,000 people gathered, we were forced to (13) ____________ the programme early…to avoid a (14) ____________." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also spoke to the BBC to explain his (15) ____________ at being a record breaker. He said: "It was a proud moment for me to participate, beat Pakistan, and (16) ____________ a world record".

 

 

pride
awards
safety
stampede
official
end
set
target


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Perhaps their ______ the game of cricket.

 

a.  biggest rival really is over
b.  biggest rivals are over
c.  biggest rivalry is under
d.  biggest rivalry is over

2)

______ can watch an important game between the two countries on television.

 

a.  Over 300,000,000 Pakistanis and Indians
b.  Over 30,000,000 Indians and Pakistanis
c.  Over 300,000,000 Indians and Pakistanis
d.  Over 300,000,000,000 Pakistanis and Indians

3)

They now have a ______…

 

a.  new source of competition
b.  new sore save competition
c.  new source for competition
d.  new source of competitions

4)

Pakistan took the record in October ______ the Pakistani anthem,

 

a.  after 44,200 singers sang
b. 44,200 people sang after
c.  after 44,200 people sang
d.  after 14,200 people sing

5)

India ______ the record on Sunday

 

a.  tried two reclaim
b.  tried to reclaim
c.  tried touring crane
d.  try to regain

6)

The new world record ______.

 

a.  is not official still
b.  is still not an office
c.  is still not official
d.  is not still official

7)

… so many people ______ he was worried about safety.

 

a.  came two singers
b.  came to sing that
c.  come to sing this
d.  came too singers

8)

We'd ______ people to break Pakistan's world record.

 

a.  set a target of 1,000,000
b.  setter target for 100,000
c.  set a tar to get 100,000
d.  set a target of 100,000

9)

… we were forced to end the programme early to avoid a stampede.

 

a.  forced    /    avoid
b.  faced    /    avid
c.  first    /    evade
d.  fast    /    a void

10)

It was a ______ participate, beat Pakistan, and set a world record.

 

a.  proud moment for me to
b.  moment of pride for me too
c.  proudly momento four me
d.  proud movement for me two

LISTENING – Listen and fill in the gaps

India and Pakistan (1) ___________________ things. Perhaps their biggest rivalry is over the game of cricket. Over 300 million Indians and Pakistanis can (2) ___________________ between the two countries on television. They now (3) ___________________ competition – to break the world record for the most people to sing a national anthem together. India was the world (4) ___________________ 2012, when 15,243 people gathered in Maharashtra state to sing India's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan took the record in October (5) ___________________ sang the Pakistani anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to (6) ___________________ Sunday with up to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.

The new world record (7) ___________________. The team from the Guinness World Records needs to study the (8) ___________________ India the title of world record holder. One of the organisers, Sumit Makhija, said so many people came to sing that he was (9) ___________________. He told the BBC News agency: "We'd set a target of 100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over (10) ___________________, we were forced to end the programme early…(11) ___________________." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also spoke to the BBC to explain his pride at being a record breaker. He said: "It was a proud moment for me to participate, beat Pakistan, (12) ___________________ ".


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What is the biggest source of rivalry between Pakistan and India?

2.

How many people can watch a cricket game between India and Pakistan on TV?

3.

What is the new source of rivalry?

4.

When did Pakistan take the record from India?

5.

How many singers were in the Green Park statdium?

6.

What does Guinness World Records need to do?

7.

What was an organiser worried about?

8.

What target did the organisers set?

9.

Why did the event finish early?

10.

What was a singer proud of?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What is the biggest rivalry between India and Pakistan?

6.

Who needs to study the event before deciding it is a record?

 

a) games
b) many things
c) singing
d) cricket

 

a) the United Nations
b) Guinness World Records
c) the Indian and Pakistan governments
d) the World National Anthem
    Association

2.

What can over 300 million Indians and Pakistanis watch on TV?

7.

What was an event organiser worried about?

 

a) the Olympics
b) an important cricket match
c) a singing competition
d) the latest Bollywood movie

 

a) not enough people
b) rain
c) crowd trouble
d) safety

3.

How many people sang when India broke the record earlier in 2012?

8.

Why was the number 100,000 mentioned?

 

a) 152, 243
b) 52, 243
c) 15,243
d) 50, 243

 

a) it was the target of the organisers
b) that's how many dollars the winner
     gets
c) it's the number of Facebook Likes for
     the event
d) that's how many words are in the
     national anthem

4.

When did Pakistan take the record from India?

9.

Why did the event finish early?

 

a) October
b) September
c) August
d) July

 

a) they knew they couldn't break the
     record
b) the electricity got cut off
c) to avoid a stampede
d) because there was a storm

5.

How many singers tried to break the latest record?

10.

How did one of the singers feel at singing in the event?

 

a) exactly 125,000
b) 152,000
c) up to 125,000
d) over 125,000

 

a) he never wants to do it again
b) proud
c) nervous
d) he had mixed feelings


 
 

ROLE PLAY

Role  A – Event organiser

You think it is an important record to break. Tell the others three reasons why. You are sure it helps good relations between India and Pakistan. You don't like people who say bad things about the record. You think people should be more proud of their national anthem.

Role  B – Indian singer

Singing in this event is the happiest moment of your life. Tell the others three reasons why. You love your country and think your national anthem is the best in the world. You want to sing in another event if another country breaks the record. You are worried the record could start a war with Pakistan.

Role  C – Guinness official

You don't think the national anthem record is so important. Tell the others three reasons why. You are more interested in real human skills, like the fastest runner or the person who can eat the most hot dogs. You are thinking of deleting this record because it hurts India-Pakistan relations.

Role  D – United Nations worker

You think the rivalry between India and Pakistan over their national anthems is wonderful. Tell the others three reasons why. You are sure it can only bring the two countries closer together. Any talk of war is totally stupid. You think more countries should try and break the record.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'world' and 'record'.

world

record

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • many
  • over
  • source
  • together
  • took
  • tried
  • still
  • worried
  • target
  • end
  • explain
  • set

WORLD RECORDS SURVEY

Write five GOOD questions about world records in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WORLD RECORDS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'national anthem'?

c)

What do you think of the tune to your national anthem?

d)

What is the point of a national anthem?

e)

Are there any national anthems you don't like hearing? Why?

f)

What do you think of the national anthem rivalry in this story?

g)

Would you like to participate in an event like this?

h)

Do you think this rivalry will be good for India and Pakistan?

i)

What rivalries does your country have with its neighbours?

j)

Which world record would you like to break?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you know and like the words to your national anthem?

c)

Do you like the Guinness World Records?

d)

Are some world records stupid?

e)

Should all school children sing their national anthem?

f)

How do you feel when you hear your national anthem at the Olympics?

g)

What things make you proud of your country?

h)

How do countries decide their national anthems?

i)

If you could change your national anthem, what would you replace it with?

j)

What questions would you like to ask the event organiser?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

India and Pakistan are (1) ____ in many things. Perhaps their biggest rivalry is   (2) ____ the game of cricket. Over 300 million Indians and Pakistanis can watch an important game between the two countries on television. They now have a new   (3) ____ of competition – to break the world record for the most people to sing a national anthem together. India was the world record holder (4) ____ in 2012, when 15,243 people gathered in Maharashtra state to sing India's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan took the record in October (5) ____ 44,200 people sang the Pakistani anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to reclaim the record on Sunday with (6) ____ to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.

The new world record is still not (7) ____. The team from the Guinness World Records needs to study the event before it awards India the title of world record  (8) ____. One of the organisers, Sumit Makhija, said so many people came to sing that he was worried about safety. He told the BBC News agency: "We'd set a target (9) ____ 100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over 125,000 people gathered, we were forced to (10) ____ the programme early…to avoid a stampede." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also spoke to the BBC to explain his (11) ____ at being a record breaker. He said: "It was a proud moment for me to participate, (12) ____ Pakistan, and set a world record".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

rivals

(b)

rivalries

(c)

rival

(d)

rivalry

2.

(a)

under

(b)

up

(c)

over

(d)

down

3.

(a)

sauce

(b)

saws

(c)

source

(d)

spouse

4.

(a)

past

(b)

year

(c)

pre-

(d)

earlier

5.

(a)

after

(b)

post

(c)

following

(d)

then

6.

(a)

through

(b)

up

(c)

along

(d)

down

7.

(a)

sponsor

(b)

mascot

(c)

logo

(d)

official

8.

(a)

gripper

(b)

holder

(c)

handler

(d)

gripper

9.

(a)

by

(b)

to

(c)

of

(d)

as

10.

(a)

ends

(b)

end

(c)

ending

(d)

ended

11.

(a)

proudest

(b)

proud

(c)

proudly

(d)

pride

12.

(a)

win

(b)

beat

(c)

victory

(d)

destroy

SPELLING

Paragraph 1

1.

their biggest vairrly is over the game of cricket

2.

watch an itnpmrtoa game between the two countries

3.

They now have a new oucesr of competition

4.

erraile in 2012

5.

15,243 people dehtrega in Maharashtra

6.

India tried to railecm the record

Paragraph 2

7.

still not aclfiofi

8.

… before it rdwasa India the title

9.

he was worried about ystaef

10.

we were edrfoc to end the programme

11.

davoi a stampede

12.

a proud moment for me to cpeipatitar

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to reclaim the record on Sunday with up

(    )

the world record holder earlier in 2012, when 15,243 people gathered in Maharashtra state to sing I

(    )

came to sing that he was worried about safety. He told the BBC News agency: "We'd set a target of

(    )

end the programme early…to avoid a stampede." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also

(    )

of competition – to break the world record for the most people to sing a national anthem together. India was

(    )

ndia's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan took the record in October after 44,200 people sang the Pakistani

(    )

million Indians and Pakistanis can watch an important game between the two countries on television. They now have a new source

(    )

event before it awards India the title of world record holder. One of the organisers, Sumit Makhija, said so many people

(    )

100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over 125,000 people gathered, we were forced to

(    )

to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.

(    )

spoke to the BBC to explain his pride at being a record breaker. He said: "It was a

(    )

The new world record is still not official. The team from the Guinness World Records needs to study the

1  )

India and Pakistan are rivals in many things. Perhaps their biggest rivalry is over the game of cricket. Over 300

(    )

proud moment for me to participate, beat Pakistan, and set a world record".

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the   game    of    cricket   Perhaps   their   biggest   rivalry    is    over.

2.

between     Watch     the     an     two    important    countries     game.    

3.

source     now     of     have     competition     a     new     They.    

4.

the     holder     2012     was     record     in     India     world     earlier.    

5.

the     India     record     tried     on     to     Sunday     reclaim.    

6.

still     new     not     world     official     record     is     The.    

7.

he     was     worried    So    many    people    came    to    sing     that.    

8.

break   of   Pakistan's   people  100,000   A   world   to  target   record.

9.

end  the   programme   early    to    avoid    a   stampede    Forced   to.

10.

a     his     record     pride     breaker     at     being     Explain.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

India and Pakistan are rivals / rivalries in many things. Perhaps their biggest rivalry is over / under the game of cricket. Over 300 million Indians and Pakistanis can watch an important game between the two countries on television. They now have a new sauce / source of competition – to broken / break the world record for the most people to sing a national anthem together. India was the world record holder earliest / earlier in 2012, when 15,243 people gathered / gathering in Maharashtra state to sing India's anthem, 'Jan Gan Man'. Pakistan taken / took the record in October after / following 44,200 people sang the Pakistani anthem, Qaumī Tarana in Lahore. India tried to reclaim / claimed the record on Sunday with down / up to 125,000 singers at Kanpur's Green Park stadium.

The new world record is still not officially / official. The team from the Guinness World Records needs to study the even / event before it awards / award India the title of world record holder. One of the organisers, Sumit Makhija, said so / such many people came to sing that he was worries / worried about safety. He told the BBC News agency: "We'd set a target / aim of 100,000 people to break Pakistan's world record. However, when over 125,000 people gathered, we were feared / forced to end the programme early…to avoid / avid a stampede." Rajesh Chandra, one of the singers at the event, also spoke to the BBC to explain his proud / pride at being a record breaker. He said: "It was a proud moment for me to participate, beat Pakistan, and set / let a world record".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_nd__ _nd P_k_st_n _r_ r_v_ls _n m_ny th_ngs. P_rh_ps th__r b_gg_st r_v_lry _s _v_r th_ g_m_ _f cr_ck_t. _v_r 300 m_ll__n _nd__ns _nd P_k_st_n_s c_n w_tch _n _mp_rt_nt g_m_ b_tw__n th_ tw_ c__ntr__s _n t_l_v_s__n. Th_y n_w h_v_ _ n_w s__rc_ _f c_mp_t_t__n – t_ br__k th_ w_rld r_c_rd f_r th_ m_st p__pl_ t_ s_ng _ n_t__n_l _nth_m t_g_th_r. _nd__ w_s th_ w_rld r_c_rd h_ld_r __rl__r _n 2012, wh_n 15,243 p__pl_ g_th_r_d _n M_h_r_shtr_ st_t_ t_ s_ng _nd__'s _nth_m, 'J_n G_n M_n'. P_k_st_n t__k th_ r_c_rd _n _ct_b_r _ft_r 44,200 p__pl_ s_ng th_ P_k_st_n_ _nth_m, Q__mī T_r_n_ _n L_h_r_. _nd__ tr__d t_ r_cl__m th_ r_c_rd _n S_nd_y w_th _p t_ 125,000 s_ng_rs _t K_np_r's Gr__n P_rk st_d__m.

Th_ n_w w_rld r_c_rd _s st_ll n_t _ff_c__l. Th_ t__m fr_m th_ G__nn_ss W_rld R_c_rds n__ds t_ st_dy th_ _v_nt b_f_r_ _t _w_rds _nd__ th_ t_tl_ _f w_rld r_c_rd h_ld_r. _n_ _f th_ _rg_n_s_rs, S_m_t M_kh_j_, s__d s_ m_ny p__pl_ c_m_ t_ s_ng th_t h_ w_s w_rr__d _b__t s_f_ty. H_ t_ld th_ BBC N_ws _g_ncy: "W_'d s_t _ t_rg_t _f 100,000 p__pl_ t_ br__k P_k_st_n's w_rld r_c_rd. H_w_v_r, wh_n _v_r 125,000 p__pl_ g_th_r_d, w_ w_r_ f_rc_d t_ _nd th_ pr_gr_mm_ __rly…t_ _v__d _ st_mp_d_." R_j_sh Ch_ndr_, _n_ _f th_ s_ng_rs _t th_ _v_nt, _ls_ sp_k_ t_ th_ BBC t_ _xpl__n h_s pr_d_ _t b__ng _ r_c_rd br__k_r. H_ s__d: "_t w_s _ pr__d m_m_nt f_r m_ t_ p_rt_c_p_t_, b__t P_k_st_n, _nd s_t _ w_rld r_c_rd".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

india and pakistan are rivals in many things perhaps their biggest rivalry is over the game of cricket over 300 million indians and pakistanis can watch an important game between the two countries on television they now have a new source of competition – to break the world record for the most people to sing a national anthem together india was the world record holder earlier in 2012 when 15243 people gathered in maharashtra state to sing india's anthem 'jan gan man' pakistan took the record in october after 44200 people sang the pakistani anthem qaumī tarana in lahore india tried to reclaim the record on sunday with up to 125000 singers at kanpur's green park stadium

the new world record is still not official the team from the guinness world records needs to study the event before it awards india the title of world record holder one of the organisers sumit makhija said so many people came to sing that he was worried about safety he told the bbc news agency "we'd set a target of 100000 people to break pakistan's world record however when over 125000 people gathered we were forced to end the programme early…to avoid a stampede" rajesh chandra one of the singers at the event also spoke to the bbc to explain his pride at being a record breaker he said "it was a proud moment for me to participate beat pakistan and set a world record"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

IndiaandPakistanarerivalsinmanythings.Perhapstheirbiggestrivalryisoverthegame
ofcricket.Over300millionIndiansandPakistaniscanwatchanimportantgamebetween
thetwocountriesontelevision.Theynowhaveanewsourceofcompetition–tobreakthe
worldrecordforthemostpeopletosinganationalanthemtogether.Indiawastheworld
recordholderearlierin2012,when15,243peoplegatheredinMaharashtrastatetosing
India'santhem,'JanGanMan'.PakistantooktherecordinOctoberafter44,200people
sangthePakistanianthem,QaumīTaranainLahore.Indiatriedtoreclaimtherecordon
Sundaywithupto125,000singersatKanpur'sGreenParkstadium.Thenewworldrecord
isstillnotofficial.TheteamfromtheGuinnessWorldRecordsneedstostudytheevent
beforeitawardsIndiathetitleofworldrecordholder.Oneoftheorganisers,SumitMakhija,
saidsomanypeoplecametosingthathewasworriedaboutsafety.HetoldtheBBCNews
agency:"We'dsetatargetof100,000peopletobreakPakistan'sworldrecord.However,
whenover125,000peoplegathered,wewereforcedtoendtheprogrammeearly…to
avoidastampede."RajeshChandra,oneofthesingersattheevent,alsospoketothe
BBCtoexplainhisprideatbeingarecordbreaker.Hesaid:"Itwasaproudmomentfor
metoparticipate,beatPakistan,andsetaworldrecord".

FREE WRITING

Write about world records for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

World records should only be for things like the fastest runner or the tallest building, not for how many people can sing a national anthem.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the world record rivalry between India and Pakistan. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WORLD RECORDS: Make a poster about world records. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. NATIONAL ANTHEM: Write a magazine article about the national-anthem-record rivalry between India and Pakistan. Include imaginary interviews with a proud Indian and a proud Pakistani.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an official from the Guinness World Records. Ask him/her three questions about world records. Give him/her three of your opinions on the record in this news story. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

rivals

a.

opponents

2

important

b.

major

3.

competition

c.

rivalry

4.

gathered

d.

met

5.

reclaim

e.

get back

6.

official

f.

approved

7.

awards

g.

gives

8.

target

h.

goal

9.

end

i.

finish

10.

participate

j.

join

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Cricket

2.

Over 300 million

3.

To break the world record for the most people to sing a national anthem together

4.

October (2012)

5.

Up to 125,000

6.

Study the event

7.

Safety

8.

100,000 people

9.

The organizers wanted to avoid a stampede

10.

Participating, beating Pakistan and setting a world record

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy