My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Copa Sudamericana
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (Canada male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

South America soccer title won after riot (15th December, 2012)

One of Brazil's most famous football clubs has won South America's top club tournament. The Brazilian club Sao Paolo won the final of the Copa Sudamericana. However, there are big questions about how they got their victory. They were declared winners after the other team, Tigre from Argentina, refused to come onto the pitch for the second half of the game. The players and coaches from the Argentine club said they feared for their lives. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi stadium beat them and pulled guns on them as they went to the dressing room after the first half. The whole footballing world is now concerned about safety and security at the FIFA World Cup in 2014.


 

Sao Paolo were winning the game two-nil before the referee called the game off. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's website that Tigre were afraid of losing badly so they started causing trouble in the half-time break. He said: "They were going to lose by a big score. Our biggest victory is the fact that the Argentines ran away." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They came here to fight, not to play." Tigre's players totally disagreed. They said about 20 police and security staff waited for them and attacked them. Argentina's newspapers were full of photographs of a dressing room covered in blood. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was crazy."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-20710615
http://www.sambafoot.com/en/news/40186_sao_paulo_vice-president_accuses_tigre___there_is_no_proof_.html


 
 

WARM-UPS


 

1. FOOTBALL (SOCCER): Walk around the class and talk to other students about football (soccer). Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

famous football clubs / final / victory / second half / dressing room / FIFA World Cup / winning / losing badly / causing trouble / big score / totally disagreed / photographs

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. VIOLENCE: How much violence is there in sport? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Sport

What kind of violence?

What happens to the players?

Soccer

 

 

Tennis

 

 

Cricket

 

 

Boxing

 

 

Ice hockey

 

 

Basketball

 

 

4. SOCCER: Students A strongly believe soccer is the best sport in the world; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

5. POSITION: What position would you like to play in soccer? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • goalkeeper
  • defender
  • winger
  • midfielder
  • coach
  • player's agent
  • centre forward
  • centre back

6. TOURNAMENT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'tournament'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Rioting fans in a South American soccer stadium stopped a cup final.

T / F

b.

A Brazilian team won the Copa Sudamericana tournament.

T / F

c.

The other team's players were too afraid to play the second half.

T / F

d.

The Argentinian team said security guards pulled guns on them.

T / F

e.

It was nil-nil as the two teams went to the dressing rooms at half time.

T / F

f.

Brazil's president said on a club website the other team feared losing.

T / F

g.

Sao Paolo's goalkeeper said the Tigre team came to play, not fight.

T / F

h.

Argentina's press showed photos of a blood-covered dressing room.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

tournament

a.

announced

2

victory

b.

zero

3.

declared

c.

worried

4.

pitch

d.

coated

5.

concerned

e.

frightened

6.

nil

f.

competition

7.

afraid

g.

completely

8.

causing

h.

win

9.

totally

i.

field

10.

covered

j.

creating

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

South America's top

a.

disagreed

2

big questions about how they

b.

half of the game

3.

refused to come

c.

by a big score

4.

the second

d.

losing badly

5.

pulled

e.

got their victory

6.

the referee called

f.

room covered in blood

7.

afraid of

g.

club tournament

8.

lose

h.

guns on them

9.

Tigre's players totally

i.

the game off

10.

photographs of a dressing

j.

onto the pitch

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

One of Brazil's most famous football clubs has won South America's (1) ____________ club tournament. The Brazilian club Sao Paolo won the final of the Copa Sudamericana. However, there are (2)____________ questions about how they got their (3)____________. They were declared winners (4)____________ the other team, Tigre from Argentina, refused to come onto the pitch for the second (5)____________ of the game. The players and coaches from the Argentine club said they (6)____________ for their lives. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi Stadium beat them and (7)____________ guns on them as they went to the dressing room after the first half. The whole footballing world is now concerned about safety and (8)____________ at the FIFA World Cup in 2014.

 

 

 

pulled
victory
feared
after
top
security
big
half

Sao Paolo were winning the game two-(9) ____________ before the referee called the game (10)____________. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's website that Tigre were afraid of losing (11)____________ so they started causing trouble in the half-time break. He said: "They were going to lose by a big (12)____________. Our biggest victory is the fact that the Argentines ran away." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They came here to (13)____________, not to play." Tigre's players totally disagreed. They said about 20 police and security (14)____________ waited for them and attacked them. Argentina's newspapers were full of photographs of a dressing room (15)____________ in blood. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was (16)____________."

 

 

covered
fight
off
crazy
nil
badly
staff
score

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

One of Brazil's most famous football clubs has won South America's ______.

 

a.  top tournament club
b.  top club tournament
c.  tournament top club
d.  club top tournament

2)

However, there are ______ questions about how they ______ their victory.

 

a.  big    /    won
b.  bigger    /    got
c.  biggish    /    won
d.  big    /    got

3)

they ______ lives

 

a.  afraid of their
b.  feared of their
c.  afraid for their
d.  feared for their

4)

beat them and pulled ______ they went to the dressing room

 

a.  guns on them as
b.  gun zone them as
c.  guns arm them as
d.  guns on themselves

5)

The whole footballing world ______ safety and security

 

a.  is now concerned about
b.  about is now concerned
c.  now is concerned about
d.  concerned is about now

6)

Sao Paolo were winning the game ______ referee called the game off.

 

a.  two-nil after the
b.  to kneel before the
c.  two-nil before the
d.  too nil by four

7)

they started causing trouble ______ break

 

a.  the time in half
b.  half in the-time
c.  in the half-time
d.  time in the half

8)

Our biggest victory ______ Argentines ran away.

 

a.  is the fact that the
b.  the fact is that the
c.  is a fact that a
d.  is the fact then a

9)

They said about ______ waited for them and attacked them

 

a.  20 staff and police security
b.  200 police and security staff
c.  20 security police and staff
d.  20 police and security staff

10)

newspapers ______ dressing room covered in blood

 

a.  woeful of photographs for a
b.  were full of photographs of a
c.  were fuller photographs of a
d.  were full of photographers a

LISTENING – Listen and fill in the gaps

(1) ________________________ famous football clubs has won South America's top club tournament. The Brazilian club Sao Paolo won the final of the Copa Sudamericana. However, there are (2) ______________________ they got their victory. They (3) ________________________ the other team, Tigre from Argentina, refused to come onto the pitch for the second  (4) ________________________. The players and coaches from the Argentine club said they (5) ________________________. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi Stadium beat them and pulled guns on them as they went to the dressing room after the first half. The whole footballing (6) ________________________ about safety and security at the FIFA World Cup in 2014.

Sao Paolo were winning the (7) ________________________ the referee called the game off. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's website that Tigre were (8) ________________________ so they started causing trouble in the half-time break. He said: "They were going to lose by a big score. Our biggest (9) ________________________ that the Argentines ran away." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They (10) ________________________, not to play." Tigre's players totally disagreed. They said about 20 police (11) ______________________ for them and attacked them. Argentina's newspapers were full of photographs of a dressing (12) ________________________. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was crazy."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who won the final of the Copa Sudamericana?

2.

When did the Tigre players refuse to come onto the pitch?

3.

What were the Tigre players afraid of losing?

4.

What did Tigre players say security guards pulled on them?

5.

What is the football world concerned about?

6.

What was the score at half time?

7.

What did the winning team's president say Tigre were afraid of?

8.

What did the winning team's goalkeeper say about Tigre?

9.

How many police did Tigre say attacked them?

10.

What did photos show in Argentina's newspapers?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which team won the Copa Sudamericana?

6.

What was the half-time score?

 

a) River Plate
b) Sao Paolo
c) Tigre
d) Corinthians

 

a) 2-0
b) 1-0
c) 0-0
d) 2-2

2.

What kind of questions are being asked about the victory?

7.

Who called the game off?

 

a) urgent ones
b) important ones
c) a variety
d) big ones

 

a) the two team captains
b) the police
c) the referee
d) security guards

3.

What did the other team refuse to do in the second half?

8.

What did the winning team's president say the biggest victory was?

 

a) come onto the pitch
b) give the ball to the referee
c) shake hands
d) pass the ball to their star player

 

a) the other team running away
b) the game of football
c) 14-2
d) the 2014 FIFA World Cup

4.

Who did Tigre officials say beat them?

9.

How many police did Tigre players say attacked them?

 

a) the other team
b) the other team's fans
c) security guards
d) their fans

 

a) 20
b) 12
c) 22
d) 200

5.

Who is worried about safety and security at the 2014 FIFA World Cup?

10.

What did Tigre's coach tell Argentine newspapers?

 

a) the president of Brazil
b) the whole footballing world
c) a goalkeeper
d) the winning team's president

 

a) "Football is crazy."
b) "The fans were crazy."
c) "I was crazy."
d) "It was crazy."

ROLE PLAY

Role  A – Sao Paolo president

You are very happy with the victory. Tell the others three reasons why. You are shocked the Tigre players did not want to play the second half. You think they should be banned from playing again. You want an apology from Tigre for saying Sao Paolo security guards attacked them.

Role  B – Tigre president

You are totally shocked at what happened. Tell the others three reasons why. You think Sao Paolo should never play again. The police should arrest all the security guards. You want an apology from Sao Paolo's president. You also want the Copa Sudamericana title.

Role  C – World soccer boss

You are very worried about this news. It is terrible for the image of football. You want the presidents of Sao Paolo and Tigre to shake hands. You also want the game to be replayed in a different city. If the police did attack Tigre's players, Brazil should not get the 2014 World Cup.

Role  D – World Cup 2014 boss

You are worried about the image of the 2014 FIFA World Cup in Brazil. You are very angry with the Sao Paolo president. You want him to resign. He should apologise to the Tigre players and fans. You are also shocked the world soccer boss said Brazil could lose the 2014 World Cup. That will never happen.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'club' and 'tournament'.

club

tournament

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • top
  • big
  • refused
  • feared
  • pulled
  • safety
  • nil
  • afraid
  • fact
  • fight
  • full
  • blood

FOOTBALL (SOCCER) SURVEY

Write five GOOD questions about football (soccer) in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FOOTBALL (SOCCER) DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'football'?

c)

Which word is better – 'soccer' or 'football'?

d)

What do you think about what you read?

e)

What should happen to this year's Copa Sudamericana title?

f)

Should there be an investigation into what happened?

g)

Should Sao Paolo have got the victory after what happened?

h)

Should this game be played again?

i)

Who do you think is telling the truth?

j)

Do you think Brazil should still hold the 2014 World Cup Finals?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What does this story do for the image of football?

c)

Will games between Brazil and Argentina change because of this incident?

d)

What do you think of Mr Juvencio saying Tigre caused trouble because they were afraid of losing?

e)

What do you think of Mr Juvencio saying the biggest victory was Tigre running away?

f)

What three adjectives best describe this story?

g)

Is it possible the Tigre players came to fight and make trouble?

h)

Should Sao Paolo's police and security guards be investigated?

i)

Is football (soccer) the best game in the world?

j)

What questions would you like to ask the Sao Paolo president?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

One of Brazil's most famous football clubs has won South America's (1) ____ club tournament. The Brazilian club Sao Paolo won the final of the Copa Sudamericana. However, there are big questions about how they got their (2) ____. They were declared winners after the other team, Tigre from Argentina, (3) ____ to come onto the pitch for the second half of the game. The players and coaches from the Argentine club said they (4) ____ for their lives. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi Stadium (5) ____ them and pulled guns on them as they went to the dressing room after the first half. The whole footballing world is now concerned (6) ____ safety and security at the FIFA World Cup in 2014.

Sao Paolo were winning the game two-nil before the referee called the game       (7) ____. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's website that Tigre were afraid of losing (8) ____ so they started causing trouble in the half-time break. He said: "They were going to lose by a big score. Our biggest victory is the         (9) ____ that the Argentines ran away." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They came here to fight, not to play." Tigre's players (10) ____ disagreed. They said about 20 police and security staff waited for them and attacked them. Argentina's newspapers were (11) ____ of photographs of a dressing room       (12) ____ in blood. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was crazy."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

ruling

(b)

top

(c)

chief

(d)

upper

2.

(a)

winning

(b)

victory

(c)

beat

(d)

landslide

3.

(a)

refusal

(b)

refuses

(c)

refuse

(d)

refused

4.

(a)

afraid

(b)

feared

(c)

frightened

(d)

fearsome

5.

(a)

bettered

(b)

whisked

(c)

won

(d)

beat

6.

(a)

around

(b)

after

(c)

about

(d)

nearby

7.

(a)

off

(b)

away

(c)

on

(d)

down

8.

(a)

bigger

(b)

beating

(c)

badly

(d)

ball

9.

(a)

fiction

(b)

feat

(c)

feet

(d)

fact

10.

(a)

totally

(b)

usually

(c)

normally

(d)

overall

11.

(a)

full

(b)

filled

(c)

filling

(d)

full up

12.

(a)

covered

(b)

covers

(c)

covering

(d)

cover

SPELLING

Paragraph 1

1.

Brazil's most msofau football clubs

2.

South America's top club atoruetnmn

3.

how they got their tovyric

4.

ufdeers to come onto the pitch

5.

The whole footballing world is now rocnendce

6.

safety and ietscryu

Paragraph 2

7.

the ererfee called the game off

8.

afraid of nlisgo

9.

they started nasciug trouble

10.

Tigre's players aoytltl disagreed

11.

waited for them and tceatakd them

12.

covered in oldob

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

break. He said: "They were going to lose by a big score. Our biggest victory is the fact that the Argentines ran

(    )

Sao Paolo were winning the game two-nil before the referee called the game off. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's

(    )

away." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They came here to fight, not to

(    )

website that Tigre were afraid of losing badly so they started causing trouble in the half-time

(    )

guns on them as they went to the dressing room after the first half. The whole footballing

(    )

how they got their victory. They were declared winners after the other team, Tigre from Argentina, refused

(    )

world is now concerned about safety and security at the FIFA World Cup in 2014.

(    )

play." Tigre's players totally disagreed. They said about 20 police and security

(    )

staff waited for them and attacked them. Argentina's newspapers were full of photographs

1  )

One of Brazil's most famous football clubs has won South America's top club tournament. The Brazilian

(    )

for their lives. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi stadium beat them and pulled

(    )

to come onto the pitch for the second half of the game. The players and coaches from the Argentine club said they feared

(    )

of a dressing room covered in blood. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was crazy."

(    )

club Sao Paolo won the final of the Copa Sudamericana. However, there are big questions about

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

has     One     most     clubs    Brazil's    football    won     of     famous.    

2.

got     questions     their     about     victory     how     they     Big.    

3.

pitch    for    the    second    half    Refused     to    come     onto    the.

4.

on    guns   Pulled    room   dressing   the   to   went   they   as    them.

5.

now     is     world     footballing     whole     The     concerned.    

6.

winning     two     were     game     nil     Paolo     the     -     Sao.    

7.

game     the     called     referee     the     Before     off.    

8.

time    break    They    started    causing    trouble    in    the    half    -.

9.

by     score     were     lose     big     They     to     a     going.    

10.

dressing     room     Photographs     covered     of     in     a     blood.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

One of Brazil's most / mostly famous football clubs has won South America's top club tournament. The Brazilian club Sao Paolo won / winners the final of the Copa Sudamericana. However, there are big questions about how they got / get their victory. They were declare / declared winners after the other team, Tigre from Argentina, refused to / by come onto the pitch for the second half / third of the game. The players and coaches from the Argentine club said they afraid / feared for their lives. Tigre officials said security guards at Sao Paolo's Morumbi Stadium beat / won them and pulled guns on them as they went to the dressing room after the first quarter / half. The whole footballing world is now concerned about safety / safe and security at the FIFA World Cup in 2014.

Sao Paolo were winning the game two-nil before the referee called / shouted the game off / on. Sao Paulo president Juvenal Juvencio told the club's website that Tigre were afraid of / for losing badly so they started causing trouble in the half-time break / snap. He said: "They were going to lose at / by a big score. Our biggest victory is the fact / fiction that the Argentines ran away / down." Sao Paulo goalkeeper Rogerio Ceni said of Tigre: "They came here to flight / fight, not to play." Tigre's players totally disagreed. They said about 20 police and security staff waited at / for them and attacked them. Argentina's newspapers were full of photographs of a dressing room covered in bloody / blood. Tigre coach Nestor Gorosito told Argentine television: "It was crazy."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n_ _f Br_z_l's m_st f_m__s f__tb_ll cl_bs h_s w_n S__th _m_r_c_'s t_p cl_b t__rn_m_nt. Th_ Br_z_l__n cl_b S__ P__l_ w_n th_ f_n_l _f th_ C_p_ S_d_m_r_c_n_. H_w_v_r, th_r_ _r_ b_g q__st__ns _b__t h_w th_y g_t th__r v_ct_ry. Th_y w_r_ d_cl_r_d w_nn_rs _ft_r th_ _th_r t__m, T_gr_ fr_m _rg_nt_n_, r_f_s_d t_ c_m_ _nt_ th_ p_tch f_r th_ s_c_nd h_lf _f th_ g_m_. Th_ pl_y_rs _nd c__ch_s fr_m th_ _rg_nt_n_ cl_b s__d th_y f__r_d f_r th__r l_v_s. T_gr_ _ff_c__ls s__d s_c_r_ty g__rds _t S__ P__l_'s M_r_mb_ St_d__m b__t th_m _nd p_ll_d g_ns _n th_m _s th_y w_nt t_ th_ dr_ss_ng r__m _ft_r th_ f_rst h_lf. Th_ wh_l_ f__tb_ll_ng w_rld _s n_w c_nc_rn_d _b__t s_f_ty _nd s_c_r_ty _t th_ F_F_ W_rld C_p _n 2014.

S__ P__l_ w_r_ w_nn_ng th_ g_m_ tw_-n_l b_f_r_ th_ r_f_r__ c_ll_d th_ g_m_ _ff. S__ P__l_ pr_s_d_nt J_v_n_l J_v_nc__ t_ld th_ cl_b's w_bs_t_ th_t T_gr_ w_r_ _fr__d _f l_s_ng b_dly s_ th_y st_rt_d c__s_ng tr__bl_ _n th_ h_lf-t_m_ br__k. H_ s__d: "Th_y w_r_ g__ng t_ l_s_ by _ b_g sc_r_. __r b_gg_st v_ct_ry _s th_ f_ct th_t th_ _rg_nt_n_s r_n _w_y." S__ P__l_ g__lk__p_r R_g_r__ C_n_ s__d _f T_gr_: "Th_y c_m_ h_r_ t_ f_ght, n_t t_ pl_y." T_gr_'s pl_y_rs t_t_lly d_s_gr__d. Th_y s__d _b__t 20 p_l_c_ _nd s_c_r_ty st_ff w__t_d f_r th_m _nd _tt_ck_d th_m. _rg_nt_n_'s n_wsp_p_rs w_r_ f_ll _f ph_t_gr_phs _f _ dr_ss_ng r__m c_v_r_d _n bl__d. T_gr_ c__ch N_st_r G_r_s_t_ t_ld _rg_nt_n_ t_l_v_s__n: "_t w_s cr_zy."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

one of brazil's most famous football clubs has won south america's top club tournament the brazilian club sao paolo won the final of the copa sudamericana however there are big questions about how they got their victory they were declared winners after the other team tigre from argentina refused to come onto the pitch for the second half of the game the players and coaches from the argentine club said they feared for their lives tigre officials said security guards at sao paolo's morumbi stadium beat them and pulled guns on them as they went to the dressing room after the first half the whole footballing world is now concerned about safety and security at the fifa world cup in 2014

sao paolo were winning the game two-nil before the referee called the game off sao paulo president juvenal juvencio told the club's website that tigre were afraid of losing badly so they started causing trouble in the half-time break he said "they were going to lose by a big score our biggest victory is the fact that the argentines ran away" sao paulo goalkeeper rogerio ceni said of tigre "they came here to fight not to play" tigre's players totally disagreed they said about 20 police and security staff waited for them and attacked them argentina's newspapers were full of photographs of a dressing room covered in blood tigre coach nestor gorosito told argentine television "it was crazy"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

OneofBrazil'smostfamousfootballclubshaswonSouthAmerica'stopclubtournament.
TheBrazilianclubSaoPaolowonthefinaloftheCopaSudamericana.However,thereare
bigquestionsabouthowtheygottheirvictory.Theyweredeclaredwinnersaftertheother
team,TigrefromArgentina,refusedtocomeontothepitchforthesecondhalfofthegame.
TheplayersandcoachesfromtheArgentineclubsaidtheyfearedfortheirlives.Tigre
officialssaidsecurityguardsatSaoPaolo'sMorumbiStadiumbeatthemandpulledgunson
themastheywenttothedressingroomafterthefirsthalf.Thewholefootballingworldisnow
concernedaboutsafetyandsecurityattheFIFAWorldCupin2014.SaoPaolowerewinning
thegametwo-nilbeforetherefereecalledthegameoff.SaoPaulopresidentJuvenal
Juvenciotoldtheclub'swebsitethatTigrewereafraidoflosingbadlysotheystartedcausing
troubleinthehalf-timebreak.Hesaid:"Theyweregoingtolosebyabigscore.Ourbiggest
victoryisthefactthattheArgentinesranaway."SaoPaulogoalkeeperRogerioCenisaid
ofTigre:"Theycameheretofight,nottoplay."Tigre'splayerstotallydisagreed.They
saidabout20policeandsecuritystaffwaitedforthemandattackedthem.Argentina's
newspaperswerefullofphotographsofadressingroomcoveredinblood.Tigrecoach
NestorGorositotoldArgentinetelevision:"Itwascrazy."

FREE WRITING

Write about football (soccer) for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Sports teams should always respect their opponent. Any team that is violent should be banned from the sport.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Copa Sudamericana tournament. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FOOTBALL (SOCCER): Make a poster about football (soccer). Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DRESSING ROOM: Write a magazine article about what went on in the dressing room at Sao Paolo's Morumbi Stadium. Include imaginary interviews with the coaches of both teams.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the head of world football. Ask him three questions about this story. Give him three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

tournament

a.

competition

2

victory

b.

win

3.

declared

c.

announced

4.

pitch

d.

field

5.

concerned

e.

worried

6.

nil

f.

zero

7.

afraid

g.

frightened

8.

causing

h.

creating

9.

totally

i.

completely

10.

covered

j.

coated

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Sao Paolo

2.

In the second half

3.

Their lives

4.

Guns

5.

Safety and security at the FIFA World Cup in 2014

6.

Two-nil to Sao Paolo

7.

Losing badly (by a big score)

8.

"They came here to fight, not to play."

9.

20

10.

A dressing room covered in blood

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About