My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - Gas Station Attendant
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

UAE gas station strips & fires worker over $2 tip (29th December, 2012)

A gas station in Dubai has fired one of its workers for accepting a 10-dirham ($2.72) tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the sacking of 24-year-old Santosh Kumar, who was terminated in his first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation, which operates petrol stations under the name of Emarat. Mr Kumar said he was strip searched by his supervisor, who found the 10-dirham note in his socks. Emarat officials told Gulf News its employees are not permitted to accept tips. "The corporation goes to great lengths to ensure that our staff are treated with love and care," the official said.


 

Fuel pump attendants say strip searches are a regular feature at Emarat. Staff are even frisked on the bus back to their living quarters. Mr Kumar says: "I was subjected to this humiliation on my first day at work. My supervisor…gestured me to take off my pants. I was near to tears…he ordered me to jump five times to shake off any coins I might be hiding." The practice of strip-searching is illegal in the UAE; lawyers say it violates human rights. Emarat attendants get a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often in temperatures over 40ºC. Many motorists are outraged at this policy and want workers to keep their tips.

Source:
http://gulfnews.com/news/gulf/uae/crime/gas-station-attendant-sacked-over-dh10-tip-1.1124297


 
 

WARM-UPS


 

1. TIPPING: Walk around the class and talk to other students about tipping. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

gas station / tips / sacking / terminated / supervisors / officials / corporation / love / regular feature / frisked / humiliation / strip searching / illegal / 40ºC / outraged

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. PERKS: What is OK for these company employees? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

A gas-pump attendant

A gas station manager

Keeping tips

 

 

Free Internet

 

 

Paid sick leave

 

 

Paid vacation

 

 

Insurance

 

 

Profit sharing

 

 

4. KEEP THE CHANGE: Students A strongly believe service workers should be allowed to keep the tips customers give them; Students B strongly believe tips should be shared among all workers.  Change partners again and talk about your conversations.

5. WHO TO TIP?: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most deserving of a tip at the top. Change partners often and share your rankings.

  • English teachers
  • restaurant staff
  • gas pump attendants
  • taxi drivers
  • McDonald's staff
  • bank managers
  • gas station managers
  • hotel cleaners

6. TIP: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'tip'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A petrol station in Abu Dhabi fired a worker for accepting a tip.

T / F

b.

The worker hadn't yet worked for the gas station for a week.

T / F

c.

A banknote was found in the worker's sock after he was strip searched.

T / F

d.

The gas station said it loves and cares for its staff.

T / F

e.

Workers at the company say it is rare for anyone to be strip searched.

T / F

f.

The worker was made to jump up and down to reveal hidden coins.

T / F

g.

It is legal for companies in the UAE to strip search their workers.

T / F

h.

The fired worker got a salary of over $300 a month.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

fired

a.

fired

2

terminated

b.

allowed

3.

permitted

c.

searched

4.

ensure

d.

handled

5.

treated

e.

breaches

6.

feature

f.

signalled

7.

frisked

g.

sacked

8.

gestured

h.

aspect

9.

violates

i.

disgusted

10.

outraged

j.

make certain

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

reports on the sacking of

a.

first week of work

2

terminated in his

b.

to accept tips

3.

strip searched

c.

human rights

4.

employees are not permitted

d.

by his supervisor

5.

The corporation goes to

e.

on the bus

6.

strip searches are a regular

f.

great lengths to…

7.

frisked

g.

to tears

8.

I was near

h.

24-year-old Santosh Kumar

9.

lawyers say it violates

i.

at this policy

10.

Many motorists are outraged

j.

feature at Emarat

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

A gas station in Dubai has fired one of its workers for (1) ____________ a 10-dirham ($2.72) tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the (2) ____________ of 24-year-old Santosh Kumar, who was (3) ____________ in his first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation, which (4) ____________ petrol stations under the name of Emarat. Mr Kumar said he was strip searched by his (5) ____________, who found the 10-dirham note in his socks. Emarat officials told Gulf News its employees are not (6) ____________ to accept tips. "The corporation goes to great (7) ____________ to ensure that our staff are (8) ____________ with love and care," the official said.

 

 

 

permitted
terminated
treated
accepting
supervisor
sacking
lengths
operates

Fuel pump attendants say strip searches are a regular (9) ____________ at Emarat. Staff are even (10) ____________ on the bus back to their living quarters. Mr Kumar says: "I was (11) ____________ to this humiliation on my first day at work. My supervisor…(12) ____________ me to take off my pants. I was near to tears…he ordered me to jump five times to shake off any coins I might be hiding." The (13) ____________ of strip-searching is illegal in the UAE; lawyers say it (14) ____________ human rights. Emarat attendants get a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often in temperatures over 40º (15) ____________ C. Many motorists are (16) ____________ at this policy and want workers to keep their tips.

 

 

degrees
frisked
gestured
violates
feature
subjected
outraged
practice

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

fired one of its workers for accepting a 10-dirham ($2.72) tip

 

a.  10-dirham ($2.72)
b.  10-dirham ($7.72)
c.  10-dirhams ($2.72)
d.  10-dirham ($2.27)

2)

in his first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation

 

a.  Emirates General Petroleum Cooperative
b.  Emirates General Petrol Corporation
c.  Emirati General Petroleum Corporation
d.  Emirates Genial Petroleum Corporation

3)

its employees ______ accept tips.

 

a.  are not prohibited to
b.  are not permission to
c.  are not permanent to
d.  are not permitted to

4)

The corporation ______

 

a.  goes to great strengths
b.  goes to great lengths
c.  goes to greater lengths
d.  goes to grey tents

5)

ensure that our ______ love and care

 

a.  staff are treated with
b.  stuff are treated with
c.  staffer treated with
d.  staff art rated with

6)

strip searches _______ Emarat

 

a.  aren't a regular feature at
b.  are an irregular
c.  are a regular feature at
d.  are a feature regular at

7)

I was ______ on my first day at work

 

a.  subject too to this humiliation
b.  subjected to this humiliating
c.  subjected to this humiliation
d.  subjective to this humiliation

8)

he ordered me to jump five times ______ I might be hiding

 

a.  to shake off any coins
b.  touché cough any coins
c.  to shake off unique coins
d.  to shake up any coins

9)

Emarat attendants get a monthly salary of ______ dirhams ($______) for working long hours

 

a.  10,000   /   2,272
b.  4,000   /   1,088
c.  2,000   /   544
d.  1,000   /   272

10)

Many motorists ______ and want workers to keep their tips

 

a.  are outdated at this policy
b.  are outraged at this policy
c.  are enraged at this policy
d.  are outcries at this policy

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A gas station in Dubai has fired one of its (1) ___________________ a 10-dirham ($2.72) tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the sacking of 24-year-old Santosh Kumar, who (2) ___________________ first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation, which operates petrol stations (3) ___________________ Emarat. Mr Kumar said he was strip (4) ___________________, who found the 10-dirham note in his socks. Emarat officials told Gulf News its employees (5) _____________ accept tips. "The corporation (6) ___________________ to ensure that our staff are treated with love and care," the official said.

Fuel pump attendants say strip searches are (7) ___________________ Emarat. Staff are (8) ___________________ back to their living quarters. Mr Kumar says: "I was subjected to this humiliation on my first day at work. My supervisor…(9) ___________________ off my pants. I was near to tears…he ordered me to jump five times to shake off any coins I might be hiding." (10) ___________________-searching is illegal in the UAE; lawyers say it violates human rights. Emarat attendants get a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often (11) _______________ degrees C. Many (12) ___________________ at this policy and want workers to keep their tips.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How much was the tip in dollars?

2.

How long had the worker worked for the company?

3.

What did the workers supervisor do to him?

4.

Where did the supervisor find a 10-dirham note?

5.

How did Emarat say it treated its staff?

6.

What do attendants say is a regular feature of working at Emarat?

7.

When was Santosh Kumar first strip searched?

8.

Why was Santosh Kumar ordered to jump up and down?

9.

What was Santosh Kumar's monthly salary in dollars?

10.

What do motorists want?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In which city was the worker fired?

6.

What did staff say was a regular feature of working at Emarat?

 

a) Baghdad
b) Abu Dhabi
c) Dubai
d) Doha

 

a) parties for staff
b) strip searches
c) pay raises
d) company trips

2.

How long had the worker worked for the company?

7.

When was Santosh Kumar first strip searched?

 

a) less than a week
b) between 10 days and a fortnight
c) three weeks and three days
d) 22 years

 

a) on his first day at work
b) on his second day at work
c) on his third day at work
d) on his last day at work

3.

What did his supervisor do to him?

8.

How many times did Santosh Kumar have to jump?

 

a) strip searched him
b) stripped him of privileges
c) tipped him
d) stopped him from eating

 

a) three
b) four
c) five
d) six

4.

Where was a 10-dirham note found?

9.

What do lawyers in the UAE say strip searching violates?

 

a) in the toilet
b) in the worker's socks
c) in the cafeteria
d) inside a petrol pump

 

a) fairness
b) the code of conduct at Emarat
c) the law
d) human rights

5.

What did the company say it treated "with love and care"?

10.

How do drivers in the UAE feel about the practice of Emarat?

 

a) cars
b) customers
c) managers
d) staff

 

a) outraged
b) interested
c) disinterested
d) engaged

ROLE PLAY

Role  A – Santosh Kumar

You are shocked at your treatment by Emarat. Tell the other three reasons why. You work very long hours in dangerous conditions. You know your bosses earn over 20 times more than you. You need tips because your salary is so low. You want compensation.  Ask why the oil-rich company is so mean.

Role  B – Emarat boss

You think Santosh deserved to be sacked and will get no compensation. Tell the other three reasons why. You are fed up with gas pump workers complaining. You treat them all with love and care. They are lucky to have their job. Emarat is a great employer. Tell the other three reasons why.

Role  C – Dubai motorist

You will never go Emarat again unless Santosh gets compensation. Tell the other 3 reasons why. Ask Emarat's boss why workers are treated so badly – strip searched, low paid, long hours, boiling conditions… Do not accept any of his/her answers. Ask Santosh to reveal more bad things about Emarat.

Role  D – Lawyer

Tell Santosh and the Dubai motorist he was wrong for breaking Emarat's rules. He was told in his training never to accept tips. Tell the Emarat boss the company is breaking the law by strip searching staff and that the company must compensate Santosh to restore the company's image.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'strip' and 'search'.

strip

search

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • accepting
  • first
  • name
  • socks
  • permitted
  • lengths
  • regular
  • bus
  • tears
  • jump
  • illegal
  • 40

TIPPING SURVEY

Write five GOOD questions about tipping in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DISCUSSION ON THIS NEWS

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'fired'?

c)

Was Santosh wrong to accept the tip?

d)

Should Santosh have been given a warning instead of the sack?

e)

What do you think of Emarat for strip searching its gas station workers?

f)

Do you think the company strip searches its managers?

g)

What does strip searching say about how Emarat views its workers?

h)

Why do you think Emarat does not want its workers to get tips?

i)

How do you think Emarat "goes to great lengths to ensure that our staff are treated with love and care"?

j)

Should Emarat compensate Santosh?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

What do you think about what you read?

b)

What would you do if your boss said (s)he would do a strip search?

c)

What do you think of Emarat even strip searching workers on a bus?

d)

What should Emarat do about strip searching its employees?

e)

Should Emarat be prosecuted for engaging in illegal practices?

f)

What do you think of an oil company worker getting a salary of $272?

g)

What would it be like to spend 10 hours at a gas pump in 40º heat?

h)

What should Dubai motorists do about Emarat stripping and firing a worker for accepting tips they want to give?

i)

What questions would you like to ask Emarat's bosses?

j)

What do you think their answers might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A gas station in Dubai has fired one of its workers for (1) ____ a 10-dirham ($2.72) tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the (2) ____ of 24-year-old Santosh Kumar, who was (3) ____ in his first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation, which operates petrol stations (4) ____ the name of Emarat. Mr Kumar said he was strip searched by his supervisor, who found the 10-dirham note in his socks. Emarat officials told Gulf News its employees are not (5) ____ to accept tips. "The corporation goes to great (6) ____ to ensure that our staff are treated with love and care," the official said.

Fuel pump attendants say strip searches are a (7) ____ feature at Emarat. Staff are even frisked on the bus back to their living (8) ____. Mr Kumar says: "I was       (9) ____ to this humiliation on my first day at work. My supervisor…gestured me to take off my pants. I was near to (10) ____ …he ordered me to jump five times to shake off any coins I might be hiding." The practice of strip-searching is illegal in the UAE; lawyers say it (11) ____ human rights. Emarat attendants get a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often in temperatures over 40ºC. Many motorists are (12) ____ at this policy and want workers to keep their tips.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

accepted

(b)

accepting

(c)

acceptance

(d)

accepts

2.

(a)

bagging

(b)

sacking

(c)

casing

(d)

boxing

3.

(a)

terminates

(b)

terminator

(c)

terminate

(d)

terminated

4.

(a)

over

(b)

under

(c)

through

(d)

around

5.

(a)

permissive

(b)

permits

(c)

permission

(d)

permitted

6.

(a)

widths

(b)

depths

(c)

lengths

(d)

heights

7.

(a)

regular

(b)

irregular

(c)

regulars

(d)

regularly

8.

(a)

wholes

(b)

halves

(c)

quarters

(d)

thirds

9.

(a)

rejected

(b)

objected

(c)

injected

(d)

subjected

10.

(a)

tears

(b)

fears

(c)

gears

(d)

bears

11.

(a)

violates

(b)

molests

(c)

defiles

(d)

vandalizes

12.

(a)

outraged

(b)

outcast

(c)

outburst

(d)

output

SPELLING

Paragraph 1

1.

gcipncaet a 10-dirham  ($2.72) tip

2.

itmenetard in his first week of work

3.

Emirates General Petroleum oproraotiCn

4.

strip searched by his riesvsupro

5.

not dietertmp to accept tips

6.

nreseu that our staff are treated with love

Paragraph 2

7.

rsdikef on the bus

8.

living suqaetrr

9.

subjected to this almhonuiiti

10.

it leviotas human rights

11.

in paerettmreus over 40ºC

12.

tosormits are outraged at this policy

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

jump five times to shake off any coins I might be hiding." The practice of strip-searching

(    )

officials told Gulf News its employees are not permitted to accept tips. "The corporation goes to great

(    )

on the bus back to their living quarters. Mr Kumar says: "I was subjected to this

(    )

lengths to ensure that our staff are treated with love and care," the official said.

(    )

Petroleum Corporation, which operates petrol stations under the name of Emarat. Mr Kumar said

(    )

tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the sacking of 24-year-old Santosh Kumar, who was

(    )

temperatures over 40ºC. Many motorists are outraged at this policy and want workers to keep their tips.

1  )

A gas station in Dubai has fired one of its workers for accepting a 10-dirham ($2.72)

(    )

terminated in his first week of work for the Dubai-based Emirates General

(    )

is illegal in the UAE; lawyers say it violates human rights. Emarat attendants get

(    )

he was strip searched by his supervisor, who found the 10-dirham note in his socks. Emarat

(    )

Fuel pump attendants say strip searches are a regular feature at Emarat. Staff are even frisked

(    )

humiliation on my first day at work. My supervisor…gestured me to take off my pants. I was near to tears…he ordered me to

(    )

a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often in

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

gas     A     workers    its    of    one    fired    has    Dubai   in    station.    

2.

of     stations     Emarat     under     the     Operates     name     petrol.    

3.

by    his   supervisor    Mr   Kumar    said   he    was    strip    searched.

4.

employees     accept     are     tips     not     permitted     Its     to.    

5.

that     are    love    Ensure    staff    with    care   our    treated     and.    

6.

searches     feature     Strip     regular     a     Emarat     are     at.    

7.

day    subjected    humiliation    first    was     this     my    I    to     on.    

8.

shake   five   me   off   times   to    He   any   to   jump   ordered  coins

9.

searching   -   strip    of    practice    The    UAE    the   in   illegal     is.    

10.

are     motorists     Many     policy     this     at     outraged.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A gas station in Dubai has fired / firing one of its workers for acceptance / accepting a 10-dirham ($2.72) tip. The UAE newspaper "Gulf News" reports on the boxing / sacking of 24-year-old Santosh Kumar, who was terminated / terminal in his first week of work for the Dubai-based Emirates General Petroleum Corporation, which operatives / operates petrol stations under / over the name of Emarat. Mr Kumar said he was strip searched by his supervisor, who found the 10-dirham memo / note in his socks. Emarat officials told Gulf News its employees are not permitted / permissive to accept tips. "The corporation goes to great widths / lengths to ensure that our staff are treated / treatment with love and care," the official said.

Fuel pump attendants say strip searches are a regular future / feature at Emarat. Staff are even frisked / frisky on the bus back to their living thirds / quarters. Mr Kumar says: "I was subjective / subjected to this humiliation on my first day at work. My supervisor…gestured / gestation me to take off my pants. I was near to tears / fears…he ordered me to jump five times to shake off any coins I might be hiding." The practical / practice of strip-searching is illegal in the UAE; lawyers say it violations / violates human rights. Emarat attendants get a monthly salary of 1,000 dirhams ($272) for working long hours, often in / at temperatures over 40ºC. Many motorists are outburst / outraged at this policy and want workers to keep their tips.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ g_s st_t__n _n D_b__ h_s f_r_d _n_ _f _ts w_rk_rs f_r _cc_pt_ng _ 10-d_rh_m ($2.72) t_p. Th_ ___ n_wsp_p_r "G_lf N_ws" r_p_rts _n th_ s_ck_ng _f 24-y__r-_ld S_nt_sh K_m_r, wh_ w_s t_rm_n_t_d _n h_s f_rst w__k _f w_rk f_r th_ D_b__-b_s_d _m_r_t_s G_n_r_l P_tr_l__m C_rp_r_t__n, wh_ch _p_r_t_s p_tr_l st_t__ns _nd_r th_ n_m_ _f _m_r_t. Mr K_m_r s__d h_ w_s str_p s__rch_d by h_s s_p_rv_s_r, wh_ f__nd th_ 10-d_rh_m n_t_ _n h_s s_cks. _m_r_t _ff_c__ls t_ld G_lf N_ws _ts _mpl_y__s _r_ n_t p_rm_tt_d t_ _cc_pt t_ps. "Th_ c_rp_r_t__n g__s t_ gr__t l_ngths t_ _ns_r_ th_t __r st_ff _r_ tr__t_d w_th l_v_ _nd c_r_," th_ _ff_c__l s__d.

F__l p_mp _tt_nd_nts s_y str_p s__rch_s _r_ _ r_g_l_r f__t_r_ _t _m_r_t. St_ff _r_ _v_n fr_sk_d _n th_ b_s b_ck t_ th__r l_v_ng q__rt_rs. Mr K_m_r s_ys: "_ w_s s_bj_ct_d t_ th_s h_m_l__t__n _n my f_rst d_y _t w_rk. My s_p_rv_s_r…g_st_r_d m_ t_ t_k_ _ff my p_nts. _ w_s n__r t_ t__rs…h_ _rd_r_d m_ t_ j_mp f_v_ t_m_s t_ sh_k_ _ff _ny c__ns _ m_ght b_ h_d_ng." Th_ pr_ct_c_ _f str_p-s__rch_ng _s _ll_g_l _n th_ ___; l_wy_rs s_y _t v__l_t_s h_m_n r_ghts. _m_r_t _tt_nd_nts g_t _ m_nthly s_l_ry _f 1,000 d_rh_ms ($272) f_r w_rk_ng l_ng h__rs, _ft_n _n t_mp_r_t_r_s _v_r 40ºC. M_ny m_t_r_sts _r_ __tr_g_d _t th_s p_l_cy _nd w_nt w_rk_rs t_ k__p th__r t_ps.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a gas station in dubai has fired one of its workers for accepting a 10-dirham ($272) tip the uae newspaper "gulf news" reports on the sacking of 24-year-old santosh kumar who was terminated in his first week of work for the dubai-based emirates general petroleum corporation which operates petrol stations under the name of emarat mr kumar said he was strip searched by his supervisor who found the 10-dirham note in his socks emarat officials told gulf news its employees are not permitted to accept tips "the corporation goes to great lengths to ensure that our staff are treated with love and care" the official said

fuel pump attendants say strip searches are a regular feature at emarat staff are even frisked on the bus back to their living quarters mr kumar says "i was subjected to this humiliation on my first day at work my supervisor…gestured me to take off my pants i was near to tears…he ordered me to jump five times to shake off any coins i might be hiding" the practice of strip-searching is illegal in the uae lawyers say it violates human rights emarat attendants get a monthly salary of 1000 dirhams ($272) for working long hours often in temperatures over 40ºc many motorists are outraged at this policy and want workers to keep their tips

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AgasstationinDubaihasfiredoneofitsworkersforacceptinga10-dirham($2.72)
tip.TheUAEnewspaper"GulfNews"reportsonthesackingof24-year-oldSantosh
Kumar,whowasterminatedinhisfirstweekofworkfortheDubai-basedEmirates
GeneralPetroleumCorporation,whichoperatespetrolstationsunderthenameof
Emarat.MrKumarsaidhewasstripsearchedbyhissupervisor,whofoundthe10-
dirhamnoteinhissocks.EmaratofficialstoldGulfNewsitsemployeesarenot
permittedtoaccepttips."Thecorporationgoestogreatlengthstoensurethatour
staffaretreatedwithloveandcare,"theofficialsaid.Fuelpumpattendantssaystrip
searchesarearegularfeatureatEmarat.Staffareevenfriskedonthebusbackto
theirlivingquarters.MrKumarsays:"Iwassubjectedtothishumiliationonmyfirst
dayatwork.Mysupervisor…gesturedmetotakeoffmypants.Iwasneartotears…
heorderedmetojumpfivetimestoshakeoffanycoinsImightbehiding."Thepractice
ofstrip-searchingisillegalintheUAE;lawyerssayitviolateshumanrights.Emarat
attendantsgetamonthlysalaryof1,000dirhams($272)forworkinglonghours,
oftenintemperaturesover40ºC.Manymotoristsareoutragedatthispolicyand
wantworkerstokeeptheirtips.

FREE WRITING

Write about tipping for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Everyone should always tip service staff. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about tipping in different countries. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BENEFITS: Make a poster about the benefits a gas station attendant should get. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. STRIPPED & FIRED: Write a magazine article about this story. Include imaginary interviews with people who are for and against the policy of firing low-paid workers for accepting tips.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the boss of Emarat. Ask him/her three questions about this story. Give him/her three opinions on the firing of Santosh Kumar. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

fired

a.

sacked

2

terminated

b.

fired

3.

permitted

c.

allowed

4.

ensure

d.

make certain

5.

treated

e.

handled

6.

feature

f.

aspect

7.

frisked

g.

searched

8.

gestured

h.

signalled

9.

violates

i.

breaches

10.

outraged

j.

disgusted

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

$2.72

2.

Less than a week

3.

Strip searched him

4.

In the worker's sock

5.

With love and care

6.

Strip searches

7.

On his first day at work

8.

To reveal any coins he might be hiding

9.

272

10.

Workers to keep their tips

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About