My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - 2013
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

2013 to be great for English students (2nd January, 2013)

The year 2013 will without doubt be a great year for many of us wondering what's in store for us. Expert forecasters are predicting it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record numbers of people will stick to and keep their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit smoking and the overweight will make a more conscious effort to trim their waistlines. It should also be an easier year on the pocket as the world economy recovers slightly from its recent shocks and downturns. In technology, all eyes will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry insiders say rumours are spreading of an Apple television.


 

There is also good news for those hoping to make gains with their English. An abundance of great new tools will hit the shelves of both online and traditional stores throughout the year. These will provide students with an unprecedented variety of products to help them in areas they want to improve on. The Internet will also see a lot more sites aimed at providing students with ways to interact with others around the world in English. More and more learners will study English in cyberspace from a growing army of online teachers. 2013 will also see record numbers of people studying abroad, but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows increasingly important in business.


 
 

WARM-UPS


 

1. 2013: Walk around the class and talk to other students about 2013. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

2013 / a great year / predicting / resolutions / quit smoking / overweight / rumours / gains / abundance / traditional stores / improve / interact / cyberspace / Chinese

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NEW YEAR'S RESOLUTIONS: Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change and share again.

Regarding…

Things to start / do better

Things to stop (doing)

English

 

 

Hobbies

 

 

Money

 

 

Health

 

 

Family

 

 

Other

 

 

4. GREAT: Students A strongly believe 2013 will be great; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

5. ENGLISH: What do you want to improve most this year? Rank these and share your rankings with your partner. Put what you most want to improve at the top.

  • punctuation
  • essay writing
  • English presentation skills
  • pronunciation
  • e-mail writing
  • listening
  • reading books in English
  • politics vocabulary

6. NEW YEAR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'New Year'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Many people are wondering what stores will have in 2013.

T / F

b.

More people than ever will keep their New Year's resolutions.

T / F

c.

The article predicts that our financial situation should improve in 2013.

T / F

d.

A new television made by Apple will hit the shelves in mid-2013.

T / F

e.

There will only be one or two new learning tools for English students.

T / F

f.

More students will turn to the Internet to learn English.

T / F

g.

Many teachers will not be needed and so will join the Army.

T / F

h.

Millions of people will start learning Chinese.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

in store

a.

progress

2

expert

b.

reduce

3.

stick

c.

innovative

4.

trim

d.

plenty

5.

revolutionary

e.

coming

6.

make gains

f.

communicate

7.

abundance

g.

specialist

8.

hit the shelves

h.

constantly

9.

interact

i.

adhere

10.

increasingly

j.

be on sale

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

2013 will without

a.

store for us

2

wondering what's in

b.

of online teachers

3.

a more conscious effort to trim

c.

spreading

4.

all eyes

d.

gains with their English

5.

rumours are

e.

doubt be a great year

6.

good news for those hoping to make

f.

of products

7.

great new tools will hit

g.

will be on Apple

8.

an unprecedented variety

h.

important in business

9.

a growing army

i.

their waistlines

10.

China grows increasingly

j.

the shelves

GAP FILL

The year 2013 will without (1) ____________ be a great year for many of us wondering what's in (2) ____________ for us. Expert forecasters are predicting it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record numbers of people will (3) ____________ to and keep their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit smoking and the overweight will make a more (4) ____________ effort to (5) ____________ their waistlines. It should also be an easier year on the pocket as the world economy (6) ____________ slightly from its recent shocks and downturns. In technology, all (7) ____________ will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry insiders say rumours are (8) ____________ of an Apple television.

 

 

 

conscious
eyes
stick
spreading
doubt
trim
store
recovers

There is also good news for those hoping to make (9) ____________ with their English. An abundance of great new tools will hit the (10) ____________ of both online and traditional stores throughout the year. These will provide students with an unprecedented (11) ____________ of products to help them in areas they want to (12) ____________ on. The Internet will also see a lot more sites aimed at providing students with ways to  (13) ____________ with others around the world in English. More and more learners will study English in cyberspace from a growing (14) ____________ of online teachers. 2013 will also see record numbers of people studying (15) ____________, but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows (16) ____________ important in business.

 

 

army
variety
increasingly
shelves
interact
gains
abroad
improve

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

2013 will ______ great year for many of us

 

a.  without be doubt a
b.  without doubt be a
c.  without doubter be a
d.  with outer doubt beer

2)

record numbers of people ______ their New Year's resolutions

 

a.  will stick too an keep
b.  will stick to and keep
c.  will keep to and stick
d.  wills tick two and keep

3)

the overweight will ______ effort to trim their waistlines

 

a.  maker more conscious
b.  may come more conscious
c.  make a more conscious
d.  make amour conscious

4)

In technology, ______ Apple

 

a.  all ears will be on
b.  eyeballs will be on
c.  all eyes will be on
d.  ball eyes will be on

5)

Industry insiders say rumours ______ Apple television.

 

a.  are spread even of an
b.  are spreading oven
c.  are spread in of an
d.  are spreading of an

6)

good news for those ______ with their English

 

a.  hoe pin to make gains
b.  hoping to make games
c.  hoping to make gains
d.  hope in too make games

7)

An abundance of great new tools will ______

 

a.  hide the shelves
b.  stock the shelves
c.  smash the shelves
d.  hit the shelves

8)

an unprecedented variety of products to help them in areas ______

 

a.  they want to imprint on
b.  they want to improve on
c.  they want to improve of
d.  they want to disprove of

9)

______ around the world in English

 

a.  ways to interact with other
b.  ways to interact from others
c.  ways to interact to others
d.  ways to interact with others

10)

2013 will also ______ people studying abroad

 

a.  seen record numbers of
b.  see record number of
c.  see recorded numbers of
d.  see record numbers of

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The year 2013 (1) ____________________ a great year for many of us wondering what's in store for us. Expert (2) ____________________ it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record numbers of people (3) ____________________ their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit smoking and the overweight will make a more (4) ____________________ their waistlines. It should also be an easier year on the pocket as the world economy recovers slightly (5) ______________________ downturns. In technology, all eyes will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry insiders say (6) ____________________ of an Apple television.

There is also good news for those (7) ____________________ with their English. An abundance of great new (8) ____________________ of both online and traditional stores throughout the year. These will provide students with an (9) ____________________ products to help them in areas they want to improve on. The Internet will also see a lot more sites aimed at providing students with (10) ____________________ others around the world in English. More and more learners will study English in cyberspace from a (11) ____________________ teachers. 2013 will also see record numbers of people studying abroad, but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows (12) ____________________ business.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What might people be wondering about 2013?

2.

How many people will keep their New Year's resolutions?

3.

What will the overweight make an effort to do?

4.

What will the world economy recover from?

5.

Why will people be looking at the company Apple?

6.

What will be in stores for English students?

7.

What will new English products help students with?

8.

Who will students interact with over the Internet?

9.

What army is mentioned in the article?

10.

How many people will start learning Chinese?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What phrase / word was used to say it will certainly be a great year?

6.

Who is there good news for?

 

a) beyond doubt
b) doubtless
c) undoubtedly
d) without a doubt

 

a) software writers
b) students
c) teachers
d) journalists

2.

Who predicted it would be a good year?

7.

Where will new learning tools end up?

 

a) prophets
b) expert forecasters
c) fortune tellers
d) journalists

 

a) in cyberspace
b) in baskets
c) in trash cans
d) on shelves

3.

What will millions of people do?

8.

New sites will help students…

 

a) start buying records again
b) stick to a diet
c) keep their New Year's resolutions
d) start smoking

 

a) interact with others
b) understand software
c) play in cyberspace
d) join an army

4.

What will 2013 be easier on?

9.

Where will more and more students study English?

 

a) our pockets
b) our sleeves
c) our cuffs
d) our buttons

 

a) at university
b) at home
c) abroad
d) in language schools

5.

What rumours are spreading around the tech world?

10.

How many people will start learning Chinese?

 

a) Apple to become the richest
     company in the world
b) the end of Apple
c) a possible new Apple product
d) a revolution at Apple

 

a) a million or so
b) millions
c) 24 million
d) several million

ROLE PLAY

Role  A – Student A

You are sure 2013 will be great for your English. Tell the others three reasons why. You are very excited about learning English more via the Internet, especially with online teachers. Tell the others why the Internet is better than English classes. Give the others advice on how to study online.

Role  B – Student B

You are worried about your English level. Tell the others three reasons why. You studied a lot last year but your ability hasn't changed. You think people cannot learn English on the Internet. You really need to join an English class. You don't believe anything the online teacher says.

Role  C – Online teacher

Learning online is the best way to learn English. Tell the others three reasons why. Studying English in a classroom is old-fashioned and does not work well. Tell the others three reasons why. Tell Student B his/her English will improve quickly if he/she learns with you.

Role  D – Class teacher

You are worried that so many students are studying online and not in class. You think studying in a classroom is the best way to learn English. Tell the others three reasons why. You don't believe what the online teacher says. Tell both students they will learn more quickly in class with you.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'great' and 'year'.

great

year

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • wondering
  • ever
  • stick
  • effort
  • pocket
  • launch
  • hit
  • variety
  • improve
  • interact
  • army
  • business

2013 SURVEY

Write five GOOD questions about 2013 in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

2013 DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the phrase 'Happy New Year'?

c)

Are you full of optimism about 2013?

d)

What are your New Year's resolutions and will you keep them?

e)

What could happen for this year to be the best ever?

f)

How was 2012 for you?

g)

What have been the best and worst years of your life?

h)

What do you think is in store for us this year?

i)

Do you think you'll be financially better off by the end of this year?

j)

What new product might Apple bring out? Will you buy it?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What kind of gains are you hoping to make with your English this year?

c)

Are you a good student?

d)

How do you use the Internet to study English?

e)

What do you think of using the Web to interact with others in English?

f)

Is online learning better than studying in a classroom?

g)

What's the best site to use to study online?

h)

What do you think of the idea of having an online teacher?

i)

What do you think of studying abroad?

j)

What questions would you like to ask an online English teacher?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The year 2013 will without (1) ____ be a great year for many of us wondering what's in (2) ____ for us. Expert forecasters are predicting it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record numbers of people will        (3) ____ to and keep their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit smoking and the overweight will make a more conscious effort to (4) ____ their waistlines. It should also be an easier year on the (5) ____ as the world economy recovers slightly from its recent shocks and downturns. In technology, all eyes will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry insiders say rumours are (6) ____ of an Apple television.

There is also good news for those hoping to make (7) ____ with their English. An abundance of great new tools will hit the (8) ____ of both online and traditional stores throughout the year. These will provide students with an unprecedented variety of products to help them in areas they want to improve on. The Internet will also see a lot more sites aimed at (9) ____ students with ways to interact with others around the world in English. More and more learners will study English in cyberspace from a (10) ____ army of online teachers. 2013 will also see (11) ____ numbers of people studying abroad, but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows (12) ____ important in business.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

doubtless

(b)

doubt

(c)

doubting

(d)

doubters

2.

(a)

shop

(b)

store

(c)

mall

(d)

market

3.

(a)

bond

(b)

glue

(c)

attach

(d)

stick

4.

(a)

rim

(b)

trim

(c)

tram

(d)

ram

5.

(a)

pants

(b)

pocket

(c)

sleeves

(d)

cuffs

6.

(a)

pasting

(b)

seeping

(c)

spreading

(d)

scattering

7.

(a)

mains

(b)

pains

(c)

gains

(d)

rains

8.

(a)

bookcases

(b)

desks

(c)

shelves

(d)

closets

9.

(a)

provision

(b)

provides

(c)

provided

(d)

providing

10.

(a)

growing

(b)

growth

(c)

grown

(d)

grew

11.

(a)

record

(b)

world

(c)

million

(d)

many

12.

(a)

increases

(b)

increased

(c)

increasingly

(d)

increase

SPELLING

Paragraph 1

1.

without tduob

2.

Expert ceerostsfra

3.

New Year's lotsnusioer

4.

make a more cscniouso effort

5.

trim their aenissltwi

6.

another ruorontyilave product

Paragraph 2

7.

An naecabudn of great new tools

8.

rtuohghuto the year

9.

an cndrpeenedetu variety

10.

ways to cinatrte with others

11.

study English in bearepyscc

12.

studying dbarao

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

aimed at providing students with ways to interact with others around the world in English. More

(    )

pocket as the world economy recovers slightly from its recent shocks and downturns. In technology, all

(    )

hit the shelves of both online and traditional stores throughout the year. These will provide students with an

(    )

but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows increasingly important in business.

(    )

numbers of people will stick to and keep their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit

(    )

online teachers. 2013 will also see record numbers of people studying abroad,

(    )

and more learners will study English in cyberspace from a growing army of

(    )

unprecedented variety of products to help them in areas they want to improve on. The Internet will also see a lot more sites

1  )

The year 2013 will without doubt be a great year for many of us wondering what's in

(    )

insiders say rumours are spreading of an Apple television.

(    )

store for us. Expert forecasters are predicting it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record

(    )

There is also good news for those hoping to make gains with their English. An abundance of great new tools will

(    )

eyes will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry

(    )

smoking and the overweight will make a more conscious effort to trim their waistlines. It should also be an easier year on the

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

doubt     be     a     great     year    The    year    2013    will     without.    

2.

their   New   Year's   resolutions   People   will    stick    to   and    keep.

3.

easier     year     on     the    pocket    .    It    should    also     be     an

4.

technology     eyes     on     In     all     be     ,     will     Apple.    

5.

spreading     rumours     insiders     are     say     Industry.    

6.

gains     Those     with     hoping     their     to     English     make.    

7.

abundance    of    great    new    tools    will    hit   the    shelves     An.

8.

variety     them     of     products     An     to     unprecedented     help.    

9.

with     with     others     ways     to     Providing     interact     students.    

10.

numbers    studying    will    record    people    2013    see     of     also.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The year 2013 will without doubt / undoubtedly be a great year for many of us wondering what's in shop / store for us. Expert forecasters / forecasts are predicting it will be one of the best years ever. It will be one of those years when record / recording numbers of people will stick to and keep their New Year's resolutions. That means millions of smokers will quit / quite smoking and the overweight will make a more unconscious / conscious effort to trim their waistlines. It should also be an easier year on the pocket / pocketed as the world economy recovers slightly / slight from its recent shocks and downturns. In technology, all eyes / eyeballs will be on Apple to see if it will launch another revolutionary product. Industry insides / insiders say rumours are spreading of an Apple television.

There is also good news for those hoping to make / take gains with their English. An abundance of great new fools / tools will hit the shelves / case of both online and traditional stores throughout / thorough the year. These will provide students with an unprecedented variety / varieties of products to help them in areas they want to improve at / on. The Internet will also see a lot more sites aimed at / on providing students with ways to interact with others around the world in English. More and most / more learners will study English in cyberspace from a growing army / navy of online teachers. 2013 will also see record numbers of people studying abroad, but not just English - millions will start learning Chinese, as China grows increasingly impatient / important in business.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ y__r 2013 w_ll w_th__t d__bt b_ _ gr__t y__r f_r m_ny _f _s w_nd_r_ng wh_t's _n st_r_ f_r _s. _xp_rt f_r_c_st_rs _r_ pr_d_ct_ng _t w_ll b_ _n_ _f th_ b_st y__rs _v_r. _t w_ll b_ _n_ _f th_s_ y__rs wh_n r_c_rd n_mb_rs _f p__pl_ w_ll st_ck t_ _nd k__p th__r N_w Y__r's r_s_l_t__ns. Th_t m__ns m_ll__ns _f sm_k_rs w_ll q__t sm_k_ng _nd th_ _v_rw__ght w_ll m_k_ _ m_r_ c_nsc___s _ff_rt t_ tr_m th__r w__stl_n_s. _t sh__ld _ls_ b_ _n __s__r y__r _n th_ p_ck_t _s th_ w_rld _c_n_my r_c_v_rs sl_ghtly fr_m _ts r_c_nt sh_cks _nd d_wnt_rns. _n t_chn_l_gy, _ll _y_s w_ll b_ _n _ppl_ t_ s__ _f _t w_ll l__nch _n_th_r r_v_l_t__n_ry pr_d_ct. _nd_stry _ns_d_rs s_y r_m__rs _r_ spr__d_ng _f _n _ppl_ t_l_v_s__n.

Th_r_ _s _ls_ g__d n_ws f_r th_s_ h_p_ng t_ m_k_ g__ns w_th th__r _ngl_sh. _n _b_nd_nc_ _f gr__t n_w t__ls w_ll h_t th_ sh_lv_s _f b_th _nl_n_ _nd tr_d_t__n_l st_r_s thr__gh__t th_ y__r. Th_s_ w_ll pr_v_d_ st_d_nts w_th _n _npr_c_d_nt_d v_r__ty _f pr_d_cts t_ h_lp th_m _n _r__s th_y w_nt t_ _mpr_v_ _n. Th_ _nt_rn_t w_ll _ls_ s__ _ l_t m_r_ s_t_s __m_d _t pr_v_d_ng st_d_nts w_th w_ys t_ _nt_r_ct w_th _th_rs _r__nd th_ w_rld _n _ngl_sh. M_r_ _nd m_r_ l__rn_rs w_ll st_dy _ngl_sh _n cyb_rsp_c_ fr_m _ gr_w_ng _rmy _f _nl_n_ t__ch_rs. 2013 w_ll _ls_ s__ r_c_rd n_mb_rs _f p__pl_ st_dy_ng _br__d, b_t n_t j_st _ngl_sh - m_ll__ns w_ll st_rt l__rn_ng Ch_n_s_, _s Ch_n_ gr_ws _ncr__s_ngly _mp_rt_nt _n b_s_n_ss.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the year 2013 will without doubt be a great year for many of us wondering what's in store for us expert forecasters are predicting it will be one of the best years ever it will be one of those years when record numbers of people will stick to and keep their new year's resolutions that means millions of smokers will quit smoking and the overweight will make a more conscious effort to trim their waistlines it should also be an easier year on the pocket as the world economy recovers slightly from its recent shocks and downturns in technology all eyes will be on apple to see if it will launch another revolutionary product industry insiders say rumours are spreading of an apple television

there is also good news for those hoping to make gains with their english an abundance of great new tools will hit the shelves of both online and traditional stores throughout the year these will provide students with an unprecedented variety of products to help them in areas they want to improve on the internet will also see a lot more sites aimed at providing students with ways to interact with others around the world in english more and more learners will study english in cyberspace from a growing army of online teachers 2013 will also see record numbers of people studying abroad but not just english - millions will start learning chinese as china grows increasingly important in business

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Theyear2013willwithoutdoubtbeagreatyearformanyofuswonderingwhat'sinstore
forus.Expertforecastersarepredictingitwillbeoneofthebestyearsever.Itwillbeoneof
thoseyearswhenrecordnumbersofpeoplewillsticktoandkeeptheirNewYear's
resolutions.Thatmeansmillionsofsmokerswillquitsmokingandtheoverweightwillmake
amoreconsciousefforttotrimtheirwaistlines.Itshouldalsobeaneasieryearonthepocket
astheworldeconomyrecoversslightlyfromitsrecentshocksanddownturns.Intechnology,
alleyeswillbeonAppletoseeifitwilllaunchanotherrevolutionaryproduct.Industryinsiders
sayrumoursarespreadingofanAppletelevision.Thereisalsogoodnewsforthosehopingto
makegainswiththeirEnglish.Anabundanceofgreatnewtoolswillhittheshelvesofboth
onlineandtraditionalstoresthroughouttheyear.Thesewillprovidestudentswithan
unprecedentedvarietyofproductstohelptheminareastheywanttoimproveon.The
Internetwillalsoseealotmoresitesaimedatprovidingstudentswithwaystointeractwith
othersaroundtheworldinEnglish.MoreandmorelearnerswillstudyEnglishincyberspace
fromagrowingarmyofonlineteachers.2013willalsoseerecordnumbersofpeople
studyingabroad,butnotjustEnglish-millionswillstartlearningChinese,asChina
growsincreasinglyimportantinbusiness.

FREE WRITING

Write about 2013 for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The start of a new year is the best time to make changes in your life.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about 2013. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. 2013: Make a poster about 2013. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ENGLISH ONLINE: Write a magazine article about learning English online. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an online English teacher. Ask him/her three questions about learning online. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

in store

a.

coming

2

expert

b.

specialist

3.

stick

c.

adhere

4.

trim

d.

reduce

5.

revolutionary

e.

innovative

6.

make gains

f.

progress

7.

abundance

g.

plenty

8.

hit the shelves

h.

be on sale

9.

interact

i.

communicate

10.

increasingly

j.

increasingly

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

What's in store for us

2.

Record numbers

3.

Trim their waistlines

4.

Shocks and downturns

5.

To see if it will launch another revolutionary product

6.

An abundance of great new tools

7.

Areas they want to improve on

8.

Others around the world

9.

An army of online teachers

10.

Millions

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About | Shop | Podcast