My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Girls and women worst hit by recession (22nd January, 2013)

It is hardly surprising news, but a new report shows that girls and women are those hit hardest by the global recession. The study is from the organizations Plan International, which is working to reduce child poverty, and the Overseas Development Institute - the UK's leading independent think tank on international development and humanitarian issues. They state that: "The world is failing girls and women." The report's author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem lies with 'entrenched gender inequality'." Chapman found that a worsening economy results in females of all ages having to work harder and suffering more domestic abuse.


 

Mr Chapman's report highlights a tragic increase in mortality rates for female infants. He told the BBC: "The proportion of baby girls who died when the economy shrank rose five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence, a 1% fall in economic output increases infant mortality by 7.4 deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys." He paints an equally bleak picture for girls not being able to complete their education. He reports that the global recession saw a fall in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls get sucked into domestic chores," he said. "Once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm of things."

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/business-21088042
http://plan-international.org/girls/


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. WOMEN AND POVERTY: Walk around the class and talk to other students about women and poverty. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

surprising news / hit hardest / recession / humanitarian / marginalised / gender inequality / mortality rates / proportion / economic output / bleak picture / rhythm

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. GIRLS: What are they up against? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Inequalities

How to prevent inequalities

Birth

 

 

Education

 

 

Marriage

 

 

Career

 

 

Violence

 

 

Business

 

 

4. EQUALITY: Students A strongly believe women will achieve total inequality one day; Students B strongly believe that will never happen.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. GENDER: Who is best at doing these things – men or women? Share your answers with your partners. Change partners often.

  • running a business
  • cooking
  • apologising
  • being romantic
  • reading a map
  • passing exams
  • making decisions
  • designing things

6. RECESSION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'recession'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article opened with some very surprising news.

T / F

b.

Three different organisations compiled the report mentioned.

T / F

c.

The author said women and girls are being let down by the world.

T / F

d.

A deteriorating economy leads to more violence against women.

T / F

e.

Five times more baby girls die than baby boys during a recession.

T / F

f.

A 1% fall in economic output sees a 7.4% rise in female infant deaths.

T / F

g.

Only 29% of girls worldwide finish their education in times of recession.

T / F

h.

It's difficult for girls to return to school if they start doing housework.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

hardly

a.

socially-concerned

2

hit

b.

death

3.

humanitarian

c.

ratio

4.

failing

d.

mistreatment

5.

abuse

e.

affected

6.

mortality

f.

depressing

7.

proportion

g.

jobs

8.

infant

h.

barely

9.

bleak

i.

baby

10.

chores

j.

letting down

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

It is hardly

a.

poverty

2

those hit

b.

shrank

3.

working to reduce child

c.

group in the world

4.

humanitarian

d.

hardest

5.

Girls are the largest marginalised

e.

rhythm of things

6.

a tragic increase in mortality

f.

chores

7.

when the economy

g.

mortality

8.

infant

h.

surprising news

9.

sucked into domestic

i.

rates

10.

get back into the

j.

issues



 

GAP FILL

It is (1) ____________ surprising news, but a new report shows that girls and women are those hit (2) ____________ by the global recession. The study is from the organizations Plan International, which is working to reduce child (3) ____________, and the Overseas Development Institute - the UK's leading independent think (4) ____________ on international development and humanitarian issues. They state that: "The world is (5) ____________ girls and women." The report's author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem (6) ____________ with 'entrenched gender inequality'." Chapman found that a (7) ____________ economy results in females of all ages having to work harder and suffering more (8) ____________ abuse.

 

 

 

lies
failing
poverty
domestic
hardly
tank
worsening
hardest

Mr Chapman's report highlights a (9) ____________ increase in mortality rates for female (10) ____________. He told the BBC: "The proportion of baby girls who died when the economy (11) ____________ rose five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence, a 1% fall in economic (12) ____________ increases infant mortality by 7.4 deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys." He paints an (13) ____________ bleak picture for girls not being able to complete their education. He reports that the global recession (14) ____________ a fall in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls get sucked into domestic (15) ____________," he said. "Once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm of (16) ____________."

 

 

shrank
saw
infants
equally
tragic
things
output
chores


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

It is ______ surprising news

 

a.  hardly
b.  hardest
c.  hard
d.  harden

2)

the UK's leading independent ______ international development

 

a.  think tack on
b.  thing tank on
c.  thinking tank on
d.  think tank on

3)

Girls are the ______ group in the world.

 

a.  largest margin a lies
b.  largest mar generalised
c.  largest marginalised
d.  largest marginalisation

4)

Much of the problem lies with '______'

 

a.  entranced gender inequality
b.  entrenched gender inequality
c.  entreated gender inequality
d.  entrenched gender equality

5)

females of all ages having to work ______ more domestic abuse

 

a.  harder and suffer
b.  harder and suffered
c.  hard and suffering
d.  harder and suffering

6)

a tragic increase ______ rates

 

a.  inner mortality
b.  in more totality
c.  in more talented
d.  in mortality

7)

The proportion of baby girls who died when the economy ______ five times faster

 

a.  shrank rose
b.  shrinks rose
c.  shrunk rose
d.  shrinking rose

8)

a 1% fall in economic output ______ by 7.4 deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys

 

a.  increases infant mortality
b.  in creases in fought mortality
c.  increases infant mortal
d.  increases infants more totally

9)

the global recession ______ school completion for girls of 29%

 

a.  saw a falling primary
b.  sorer falling primary
c.  saw a fall in pry Mary
d.  saw a fall in primary

10)

Once they stop going to school it's very hard to ______ of things

 

a.  get backing to the rhythm
b.  get back onto a rhythm
c.  get back into the rhythm
d.  get back into the rhythms

LISTENING – Listen and fill in the gaps

It (1) _________________________, but a new report shows that girls and women are those hit (2) _________________________ recession. The study is from the organizations Plan International, which is working to reduce child poverty, and the Overseas Development Institute - the UK's leading (3) _________________________ on international development and humanitarian issues. They state that: "(4) _______________________ and women." The report's author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem lies with '(5) _________________________'." Chapman found that a worsening economy results in females of all ages having to work harder and (6) _________________________.

Mr Chapman's report highlights (7) _________________________ mortality rates for female infants. He told the BBC: "The proportion of baby girls who died when (8) _________________________ five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence, a 1% fall in economic output increases (9) _________________________ deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys." He paints (10) _________________________ for girls not being able to complete their education. He reports that the global recession saw a fall in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls (11) _________________________ chores," he said. "Once they stop going to school it's very hard to (12) _______________________ of things."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What is hardly surprising?

2.

What are the names of the organisations behind the report?

3.

What kind of issues does the Overseas Development Institute deal with?

4.

What, according to the report, is the world doing to girls?

5.

What do women suffer more because of a recession?

6.

What is there a tragic increase in?

7.

What is the ratio of baby girls to boys dying during economic decline?

8.

What kind of picture is painted by Nigel Chapman?

9.

What does the figure of 29% refer to?

10.

What is it hard for girls to do if they stop going to school?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What does Plan International do?

6.

How does the article describe the increase in the mortality rate?

 

a) give girls a plan for their life
b) reduce global recession
c) reduce child poverty
d) help women travel

 

a) as traps
b) as tragic
c) as traumatic
d) as traditional

2.

What is the Overseas Development Institute

7.

What causes infant mortality in girls to rise by 7.4 deaths per 1,000?

 

a) a think tank
b) a thinking tank
c) a tank think
d) a tank thing

 

a) a 1% fall in economic output
b) a 2% fall in economic output
c) a 5% fall in economic output
d) a 10% fall in economic output

3.

What issues does the Overseas Development Institute deal with?

8.

What kind of picture does Nigel Chapman paint?

 

a) humanitarian
b) gender inequality
c) girls' education
d) global recession

 

a) an ever-changing one
b) an economic one
c) a bleak one
d) a rosy one

4.

What kind of gender inequality is described?

9.

What is the percentage increase for boys do not finish primary school?

 

a) tranches
b) entrenched
c) retrenched
d) trenches

 

a) 29
b) 1,000
c) 7.4
d) 22

5.

What do women have to suffer more in a poor economy?

10.

What is it difficult for girls to get back into??

 

a) learning difficulties
b) taunting by males
c) discrimination
d) violence in the home

 

a) the rhythm of things
b) the rhythm of the world
c) the rhythm of swings
d) the rhythm of life

ROLE PLAY

Role  A – Girl

You are fed up with the way the world treats girls. Tell the others three reasons why. Tell your country's leader 3 things you want him (her) to change. You want girls and women to get the good schools, positions and jobs for the next ten years. Tell the boy he has a responsibility to help girls.

Role  B – Boy

You think girls don't get too bad a deal in life. Tell the others three reasons why. Explain why being a boy is also tough. You think society is changing and soon girls and women will be equal. You think it would be very unfair for your country's leader to treat girls better.

Role  C – Global expert

You are shocked by the inequality between men and women. Tell the others three reasons why. You think the fact that so many more baby girls than boys die is similar to state murder. Tell the country leader to change this situation immediately. He must listen to the girl and do what she says.

Role  D – Country leader

You know your country is very backward and treats women very badly. You cannot change anything because that is how society is. You don't think men will be happy if women are more equal. Tell the girl she has to work harder. Tell the expert he (she) is wrong. Get the boy to support you.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'girl' and 'woman'.

girl

woman

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • hit
  • reduce
  • tank
  • failing
  • lies
  • ages
  • tragic
  • rose
  • 1
  • 1.5
  • 29
  • things

WOMEN AND POVERTY SURVEY

Write five GOOD questions about women and poverty in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WOMEN AND POVERTY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'poverty'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How surprised are you about this news?

e)

In what ways are women and girls hit by recession?

f)

Have you been hit by the recession?

g)

Why do women and girls suffer more than men and boys?

h)

Do women have and get equal opportunities in your country?

i)

Is it better to be a man or a woman in this world?

j)

How can we change the world to be better for women and girls?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What does it say about the world when more baby girls die than baby boys?

c)

Why do you think countries allow this to happen?

d)

What countries do you know of that need to work harder on equality?

e)

Do you think women should be allowed to do anything a man does?

f)

There are very few women in positions of power in the European Union. Why?

g)

How much is a country held back economically if it does not provide girls with an education?

h)

Should there be sanctions on countries that treat girls so badly?

i)

Where do you think we'll be with this issue in 50 years?

j)

What questions would you like to ask the head of Plan International?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

It is (1) ____ surprising news, but a new report shows that girls and women are those hit hardest by the global recession. The study is from the organizations Plan International, which is working to (2) ____ child poverty, and the Overseas Development Institute - the UK's leading independent think (3) ____ on international development and humanitarian issues. They state that: "The world is (4) ____ girls and women." The report's author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem lies with '(5) ____ gender inequality'." Chapman found that a worsening economy results in females of all ages having to work harder and suffering more domestic   (6) ____.

Mr Chapman's report highlights a (7) ____ increase in mortality rates for female infants. He told the BBC: "The proportion of baby girls who died when the economy (8) ____ rose five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence, a 1% fall in economic (9) ____ increases infant mortality by 7.4 deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys." He paints an (10) ____ bleak picture for girls not being able to complete their education. He reports that the global recession saw a fall in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls get   (11) ____ into domestic chores," he said. "Once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm (12) ____ things."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

hardly

(b)

hardest

(c)

harden

(d)

hardened

2.

(a)

cull

(b)

obliterate

(c)

reduce

(d)

drop

3.

(a)

jeep

(b)

train

(c)

car

(d)

tank

4.

(a)

faltering

(b)

falling

(c)

felling

(d)

failing

5.

(a)

retrenched

(b)

enchanted

(c)

entrenched

(d)

chanting

6.

(a)

refuse

(b)

abuse

(c)

fused

(d)

abase

7.

(a)

tragedies

(b)

tragic

(c)

tragically

(d)

tragedy

8.

(a)

shrunk

(b)

shrank

(c)

shrinks

(d)

shrinking

9.

(a)

input

(b)

redoubt

(c)

output

(d)

bout

10.

(a)

entrancing

(b)

ethereal

(c)

ephemeral

(d)

equally

11.

(a)

lucked

(b)

tucked

(c)

ducked

(d)

sucked

12.

(a)

on

(b)

via

(c)

from

(d)

of

SPELLING

Paragraph 1

1.

It is hardly psgniruisr

2.

edtpndnneei think tank

3.

the largest mrengisidala  (UK)  /  mdainelrigza  (US)  group

4.

entrenched gender tyeiulaniq

5.

a rgwnseoin economy

6.

suffering more domestic sbuea

Paragraph 2

7.

otmyatlri rates

8.

the opropointr of baby boys

9.

neceh, a 1% fall

10.

an aluyelq bleak picture

11.

domestic rsecho

12.

into the rthmyh of things

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

to reduce child poverty, and the Overseas Development Institute - the UK's leading independent think

(    )

a worsening economy results in females of all ages having to work harder and suffering more domestic abuse.

1  )

It is hardly surprising news, but a new report shows that girls and women are those hit

(    )

1% fall in economic output increases infant mortality by 7.4 deaths per 1,000 girls

(    )

education. He reports that the global recession saw a fall in primary school

(    )

in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem lies with 'entrenched gender inequality'." Chapman found that

(    )

tank on international development and humanitarian issues. They state that: "The world is failing

(    )

girls and women." The report's author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group

(    )

of baby girls who died when the economy shrank rose five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence, a

(    )

Mr Chapman's report highlights a tragic increase in mortality rates for female infants. He told the BBC: "The proportion

(    )

against 1.5 for boys." He paints an equally bleak picture for girls not being able to complete their

(    )

hardest by the global recession. The study is from the organizations Plan International, which is working

(    )

chores," he said. "Once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm of things."

(    )

completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls get sucked into domestic

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the    those    by    recession    are    hardest    global     Women     hit.    

2.

Independent     tank     international     think     on     development.    

3.

are     marginalised    the    Girls    largest    in    the     group     world.    

4.

gender     entrenched     with     lies     problem     The     inequality.    

5.

to    and   domestic   Having    harder   more   work   suffering    abuse.    

6.

A     in     for    increase    rates    infants    tragic    mortality    female.    

7.

died     when     Baby     the     girls     economy     who     shrank.    

8.

infant   .   economic   increases   mortality   A    output    1%    fall    in

9.

equally     bleak     He     picture     paints     for     an     girls.    

10.

things    of   rhythm    the   into    back    get    to    hard    very     It's.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

It is hardly / hardest surprising news, but a new report shows that girls and women are those hit / hitting hardest by the global recession. The study is from the organizations Plan International, which is working to reducing / reduce child poverty, and the Overseas Development Institute - the UK's leading / leaded independent think tanker / tank on international development and humanitarian issues. They state that: "The world is failing / faulting girls and women." The report's authoring / author Nigel Chapman said: "Girls are the largest marginalised group in the world." Mr Chapman added: "Much of the problem lays / lies with 'entrenched gender inequality'." Chapman found that a worsening / worst economy results in females of all ages having to work harder and suffering more domestic abusive / abuse.

Mr Chapman's report highlights a tragic / tragedy increase in mortality rates for female infants / infanticide. He told the BBC: "The proportion of baby girls who died when the economy shrunk / shrank rose five times faster than the proportion of baby boys who died….Hence / Fence, a 1% fall in economic output / input increases infant mortality by 7.4 deaths per 1,000 girls against 1.5 for boys." He paints an equality / equally bleak picture for girls not being able to complete / compete their education. He reports that the global recession saw a fall / fell in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys. "Girls get soaked / sucked into domestic chores," he said. "Once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm of thinks / things."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_t _s h_rdly s_rpr_s_ng n_ws, b_t _ n_w r_p_rt sh_ws th_t g_rls _nd w_m_n _r_ th_s_ h_t h_rd_st by th_ gl_b_l r_c_ss__n. Th_ st_dy _s fr_m th_ _rg_n_z_t__ns Pl_n _nt_rn_t__n_l, wh_ch _s w_rk_ng t_ r_d_c_ ch_ld p_v_rty, _nd th_ _v_rs__s D_v_l_pm_nt _nst_t_t_ - th_ _K's l__d_ng _nd_p_nd_nt th_nk t_nk _n _nt_rn_t__n_l d_v_l_pm_nt _nd h_m_n_t_r__n _ss__s. Th_y st_t_ th_t: "Th_ w_rld _s f__l_ng g_rls _nd w_m_n." Th_ r_p_rt's __th_r N_g_l Ch_pm_n s__d: "G_rls _r_ th_ l_rg_st m_rg_n_l_s_d gr__p _n th_ w_rld." Mr Ch_pm_n _dd_d: "M_ch _f th_ pr_bl_m l__s w_th '_ntr_nch_d g_nd_r _n_q__l_ty'." Ch_pm_n f__nd th_t _ w_rs_n_ng _c_n_my r_s_lts _n f_m_l_s _f _ll _g_s h_v_ng t_ w_rk h_rd_r _nd s_ff_r_ng m_r_ d_m_st_c _b_s_.

Mr Ch_pm_n's r_p_rt h_ghl_ghts _ tr_g_c _ncr__s_ _n m_rt_l_ty r_t_s f_r f_m_l_ _nf_nts. H_ t_ld th_ BBC: "Th_ pr_p_rt__n _f b_by g_rls wh_ d__d wh_n th_ _c_n_my shr_nk r_s_ f_v_ t_m_s f_st_r th_n th_ pr_p_rt__n _f b_by b_ys wh_ d__d….H_nc_, _ 1% f_ll _n _c_n_m_c __tp_t _ncr__s_s _nf_nt m_rt_l_ty by 7.4 d__ths p_r 1,000 g_rls _g__nst 1.5 f_r b_ys." H_ p__nts _n _q__lly bl__k p_ct_r_ f_r g_rls n_t b__ng _bl_ t_ c_mpl_t_ th__r _d_c_t__n. H_ r_p_rts th_t th_ gl_b_l r_c_ss__n s_w _ f_ll _n pr_m_ry sch__l c_mpl_t__n f_r g_rls _f 29% c_mp_r_d t_ 22% f_r b_ys. "G_rls g_t s_ck_d _nt_ d_m_st_c ch_r_s," h_ s__d. "_nc_ th_y st_p g__ng t_ sch__l _t's v_ry h_rd t_ g_t b_ck _nt_ th_ rhythm _f th_ngs."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

it is hardly surprising news but a new report shows that girls and women are those hit hardest by the global recession the study is from the organizations plan international which is working to reduce child poverty and the overseas development institute - the uk's leading independent think tank on international development and humanitarian issues they state that "the world is failing girls and women" the report's author nigel chapman said "girls are the largest marginalised group in the world" mr chapman added "much of the problem lies with 'entrenched gender inequality'" chapman found that a worsening economy results in females of all ages having to work harder and suffering more domestic abuse

mr chapman's report highlights a tragic increase in mortality rates for female infants he told the bbc "the proportion of baby girls who died when the economy shrank rose five times faster than the proportion of baby boys who died…hence a 1% fall in economic output increases infant mortality by 74 deaths per 1000 girls against 15 for boys" he paints an equally bleak picture for girls not being able to complete their education he reports that the global recession saw a fall in primary school completion for girls of 29% compared to 22% for boys "girls get sucked into domestic chores" he said "once they stop going to school it's very hard to get back into the rhythm of things"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Itishardlysurprisingnews,butanewreportshowsthatgirlsandwomenarethosehit
hardestbytheglobalrecession.ThestudyisfromtheorganizationsPlanInternational,
whichisworkingtoreducechildpoverty,andtheOverseasDevelopmentInstitute-
theUK'sleadingindependentthinktankoninternationaldevelopmentand
humanitarianissues.Theystatethat:"Theworldisfailinggirlsandwomen."The
report'sauthorNigelChapmansaid:"Girlsarethelargestmarginalisedgroupinthe
world."MrChapmanadded:"Muchoftheproblemlieswith'entrenchedgender
inequality'."Chapmanfoundthataworseningeconomyresultsinfemalesofallages
havingtoworkharderandsufferingmoredomesticabuse.MrChapman'sreport
highlightsatragicincreaseinmortalityratesforfemaleinfants.HetoldtheBBC:"The
proportionofbabygirlswhodiedwhentheeconomyshrankrosefivetimesfasterthan
theproportionofbabyboyswhodied….Hence,a1%fallineconomicoutputincreases
infantmortalityby7.4deathsper1,000girlsagainst1.5forboys."Hepaintsanequally
bleakpictureforgirlsnotbeingabletocompletetheireducation.Hereportsthatthe
globalrecessionsawafallinprimaryschoolcompletionforgirlsof29%comparedto
22%forboys."Girlsgetsuckedintodomesticchores,"hesaid."Oncetheystopgoing
toschoolit'sveryhardtogetbackintotherhythmofthings."

FREE WRITING

Write about women and poverty for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Girls and women will never achieve equality with boys and men.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about women and poverty. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WOMEN AND POVERTY: Make a poster about women and poverty. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. RECESSION: Write a magazine article about the global recession is affecting women and girls. Include imaginary interviews with some women affected by the global downturn.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to your country's leader. Ask him/her three questions about the inequality women face in your country. Give him/her three ideas on how to change things. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

hardly

a.

barely

2

hit

b.

affected

3.

humanitarian

c.

socially-concerned

4.

failing

d.

letting down

5.

abuse

e.

mistreatment

6.

mortality

f.

death

7.

proportion

g.

ratio

8.

infant

h.

baby

9.

bleak

i.

depressing

10.

chores

j.

jobs

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

News that girls and women are those hit hardest by the global recession

2.

Plan International and the Overseas Development Institute

3.

Humanitarian ones

4.

Failing them

5.

Domestic abuse

6.

Mortality rates

7.

About 5:1

8.

A bleak one

9.

A fall in primary school completion for girls during a recession

10.

Get back into the rhythm of things

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy