My
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English
An EFL / ESL Lesson Plan by Sean Banville - France Hashtag Ban
HOME   |   Donate   |   000s more lessons

000's more free lessons.

  E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.  

   FREE Lesson
   Subscription

   E-mail this lesson
   to your student,
   friend or teacher.

 
 
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

France shuns use of Twitter "hashtag" (30th January, 2013)

French authorities have declared war on the English word "hashtag" in its continuing drive to keep its language as free as possible from English loan words. France's government has a special department that oversees the purity of its language and issues recommendations regarding outside influences. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no longer be used in government documents and public statements. Instead, it will use the new, French term "mot-dièse," which is translated as "sharp word". The Commission also encouraged users of social media, especially people on Twitter, to use the new word.


 

"Hashtag" is the latest English word to fall foul of the French authorities. Officials recently released a list of words and terms they want removed. These include "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewing gum", "parking", "weekend" and "low-cost airline". Schoolteachers in France have been urged to discourage students from using them. Many Twitter users pointed out that "mot-dièse" refers to the wrong symbol as the word "dièse" denotes the sharp symbol from music, which looks similar to the hashtag symbol. One comment on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many languages use loan words and society hasn't fallen apart because of it."

Sources:
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/24/french-government-hashtag-new-term-twitter_n_2544848.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2268722/Zut-alors-The-French-banned-world-hashtag--email-blog-English-intrusions-beloved-language.html#ixzz2JL7JnOuz


 
 

WARM-UPS


 

1. LOAN WORDS: Walk around the class and talk to other students about loan words. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

authorities / declared war / purity / influences / government documents / social media / fall foul of / supermodel / schoolteachers / symbol / loan word / fallen apart

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ENGLISH: What are your thoughts? Complete this table and share what you wrote with your partner(s).

English…

Good points (and why)

Bad points (and why)

in your language

 

 

as a global language

 

 

movies

 

 

spelling

 

 

British or American

 

 

songs

 

 

4. CHINESE: Students A strongly believe Chinese will soon replace English as the world's #1 language; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

5. WORDS: Which of these English words do you like best? Rank them and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • weekend
  • chocolate
  • love
  • money
  • success
  • I
  • international
  • yes

6. HASHTAG: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'hashtag'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

France has launched an attack on the word "hashtag".

T / F

b.

The French has a special department that protects its language.

T / F

c.

France has banned all French people from using the word "hashtag".

T / F

d.

France will block French Twitter accounts that use the word "hashtag".

T / F

e.

France's government made a list of English words it wants removed.

T / F

f.

France has banned schoolteachers from using the word "hashtag".

T / F

g.

France's new term for "hashtag" does not refer to the hashtag symbol.

T / F

h.

A Huffington Post reader sympathized with the French government.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

drive

a.

made available

2

oversees

b.

talks about

3.

issues

c.

encouraged

4.

neologisms

d.

matters

5.

translated

e.

campaign

6.

released

f.

stands for

7.

urged

g.

interpreted

8.

refers to

h.

keeps an eye on

9.

denotes

i.

disintegrated

10.

fallen apart

j.

new words

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

declared

a.

social media

2

keep its language as free as possible

b.

of its language

3.

the purity

c.

terms they want removed

4.

used in government documents

d.

war on the English word

5.

users of

e.

apart because of it

6.

a list of words and

f.

from English loan words

7.

urged to discourage

g.

symbol from music

8.

refers

h.

students

9.

the word "dièse" denotes the sharp

i.

and public statements

10.

society hasn't fallen

j.

to the wrong symbol

GAP FILL

French authorities have (1) ____________ war on the English word "hashtag" in its continuing (2) ____________ to keep its language as free as possible from English loanwords. France's government has a special department that oversees the (3) ____________ of its language and (4) ____________ recommendations regarding outside (5) ____________. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no longer be used in government documents and public statements. Instead, it will use the new, French (6) ____________ "mot- dièse," which is (7) ____________ as "sharp word". The Commission also (8) ____________ users of social media, especially people on Twitter, to use the new word.

 

 

 

term
purity
translated
issues
declared
drive
encouraged
influences

"Hashtag" is the latest English word to fall (9) ____________ of the French authorities. Officials recently released a list of words and (10) ____________ they want removed. These include "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewing gum", "parking", "weekend" and "low-(11) ____________ airline". Schoolteachers in France have been urged to (12) ____________ students from using them. Many Twitter users pointed out that "mot-dièse" (13) ____________ to the wrong symbol as the word "dièse" denotes the sharp symbol from (14) ____________, which looks similar to the hashtag symbol. One comment on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many languages use (15) ____________ words and society hasn't (16) ____________ apart because of it."

 

 

music
cost
refers
foul
fallen
terms
discourage
loan

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

French authorities have declared war on ______

 

a.  the English words
b.  the English
c.  the English wording
d.  the English word

2)

its continuing drive to keep its language as free as possible from English ______

 

a.  lend words
b.  borrow words
c.  loan words
d.  rent words

3)

oversees the purity of its language and issues recommendations regarding ______

 

a.  inside influences
b.  outsider influences
c.  offside influences
d.  outside influences

4)

"hashtag" will no longer be used in government documents and ______

 

a.  public statements
b.  publicity statements
c.  publicly statements
d.  publication statements

5)

The Commission also ______ social media, especially people on Twitter, to use the new word

 

a.  encouraged users by
b.  encouraged users off
c.  encouraged users for
d.  encouraged users of

6)

"Hashtag" is the latest English word ______ the French authorities.

 

a.  to fail foul of
b.  tofu foul of
c.  to fall foul off
d.  to fall foul of

7)

Officials recently released a list of ______ they want removed.

 

a.  times and worlds
b.  terms and words
c.  worlds and times
d.  words and terms

8)

the sharp symbol ______, which looks similar to the hashtag symbol

 

a.  from music
b.  for music
c.  from musicals
d.  of music

9)

One comment on the Huffington Post website suggested France ______ new words.

 

a.  needs to accept
b.  need to accept
c.  needed to accept
d.  needing to accept

10)

Many languages use loan words and society hasn't ______ because of it.

 

a.  torn apart
b.  come apart
c.  fallen apart
d.  ripped apart

LISTENING – Listen and fill in the gaps

French authorities (1) _______________________ the English word "hashtag" in its (2) _______________________ its language as free as possible from English loanwords. France's government has a special department that (3) _______________________ of its language and issues recommendations (4) _______________________. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no longer be used in government documents and public statements. Instead, it will use the new, French term "mot- dièse," (5) _____________________ "sharp word". The Commission also (6) _______________________ media, especially people on Twitter, to use the new word.

"Hashtag" is the latest English word (7) _______________________ French authorities. Officials (8) _______________________ of words and terms they want removed. These include "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewing gum", "parking", "weekend" and "low-cost airline". Schoolteachers in France have been (9) _______________________ students from using them. Many Twitter users pointed out that "mot-dièse" (10) _______________________ as the word "dièse" denotes the sharp symbol from music, which looks (11) _______________________. One comment on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many languages use loan words and society hasn't (12) _______________________."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What has France declared war on?

2.

What does the French government want to keep out of French?

3.

What does the Commission look at besides terminology?

4.

What does the French term "mot-dièse" mean?

5.

Who in particular does France want not to use the word "hashtag"?

6.

What did French officials release recently?

7.

What adjective is used before the word "airline"?

8.

Who has been discouraged from using English loan words?

9.

In what publication was there a comment about this issue?

10.

What hasn't happened to many societies that use loan words?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What have French authorities declared war on?

6.

Which of these words was not mentioned as being on a list of words?

 

a) hashtags
b) the English
c) an English word
d) the English language

 

a) blog
b) balloon
c) gum
d) parking

2.

What does France want to keep English free from?

7.

What adjective was used with the word "airline"?

 

a) English loan words
b) English loans
c) hashtags
d) all loans

 

a) sky-high
b) up-in-the-air
c) fly-by-night
d) low-cost

3.

What does the General Commission do?

8.

What does the article say resembles the hashtag symbol?

 

a) delete words from French textbooks
b) keep the French language pure
c) write dictionaries
d) attack hashtags

 

a) a barcode
b) the sharp sign from music
c) a tic-tac-toe board
d) an addition symbol

4.

In what will the French government stop using the word "hashtag"?

9.

In what publication was there a comment about this story?

 

a) TV shows and radios
b) In general
c) French computers
d) government documents

 

a) Washington Post
b) Huffington Post
c) Le Monde
d) The Twitter Times

5.

Which social media users does France want to stop using the word "hashtag"?

10.

What hasn't happened to societies that use loan words?

 

a) those on Google+
b) those on Skype
c) those on Twitter
d) those on Facebook

 

a) they haven't disintegrated
b) they haven't disengaged
c) they haven't deviated
d) they haven't devolved

ROLE PLAY

Role  A – French linguist

You want to maintain the purity of the French language. Tell the others three reasons why. You think French is superior to English. Tell the others three reasons why. You disagree with everything anyone says. Tell them all they are uncultured. Tell them English will kill all languages one day.

Role  B – British Prime Minister

You are very proud of the English language. Tell the others three reasons why. You think it's fantastic English is full of loan words. Tell the French linguist a language becomes richer with loan words. Also tell him/her that Shakespeare is greater than any French writer.

Role  C – Twitter boss

You think the French linguist is very strange. Tell him the new French word for "hashtag" is very bad for French Twitter users. Tell him English loan words are very important for social media and that France will go backwards if it keeps blocking loan words.

Role  D – French teenager

You think the linguist is totally wrong. You love using English words when you speak French. You think English is cool. Tell the others three reasons why. You disagree with the Twitter boss that English is important for social media. Tell the British Prime Minister Shakespeare is dead and out of date.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'hash and 'tag'.

hash

tag

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • war
  • special
  • outside
  • longer
  • sharp
  • social
  • fall
  • low
  • students
  • pointed
  • comment
  • apart

LOAN WORDS SURVEY

Write five GOOD questions about loan words in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LOAN WORDS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'hashtag'?

c)

When do you use hashtags?

d)

Do you agree with France shunning the English word 'hashtag'?

e)

What do you think of English words entering your language?

f)

How much do you like your language?

g)

What loan words from your language are part of the English language?

h)

Is English a good world language?

i)

Will there only be one language in the world one day?

j)

What neologisms (new words) in your language do you like?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Would French be better with or without English words?

c)

What English words do you dislike?

d)

Do you think each language should have its own word for computer terms, like "mouse", "software", "Internet", "keyboard", etc.?

e)

Would you tell your children to keep English words out of their native language when they speak or write?

f)

What do you think of the French referring to the sharp symbol from music instead of the hashtag symbol?

g)

Do you agree with the comment from the Huffington Post reader?

h)

How different would your language be without loan words?

i)

When do you think Chinese loan words will enter the world's languages?

j)

What questions would you like to ask the General Commission?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

French authorities have declared war (1) ____ the English word "hashtag" in its continuing (2) ____ to keep its language as free as possible from English loanwords. France's government has a special department that (3) ____ the purity of its language and issues recommendations regarding (4) ____ influences. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no longer be used in government documents and public statements. (5) ____, it will use the new, French term "mot- dièse," which is translated as "sharp word". The Commission also encouraged (6) ____ of social media, especially people on Twitter, to use the new word.

"Hashtag" is the latest English word to fall (7) ____ of the French authorities. Officials recently released a list of words and terms they want removed. These    (8) ____ "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewing gum", "parking", "weekend" and "low-cost airline". Schoolteachers in France have been (9) ____ to discourage students from using them. Many Twitter users pointed out that "mot-dièse" refers to the wrong symbol as the word "dièse" (10) ____ the sharp symbol from music, which looks (11) ____ to the hashtag symbol. One comment on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many languages use loan words and society hasn't (12) ____ apart because of it."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

by

(b)

on

(c)

at

(d)

in

2.

(a)

jaunt

(b)

drive

(c)

trip

(d)

tour

3.

(a)

overtime

(b)

overseers

(c)

oversight

(d)

oversees

4.

(a)

out-of-bounds

(b)

outside

(c)

outdoor

(d)

outing

5.

(a)

Substitute

(b)

Prefer

(c)

Place

(d)

Instead

6.

(a)

usages

(b)

uses

(c)

users

(d)

us

7.

(a)

foul

(b)

fail

(c)

feel

(d)

fool

8.

(a)

part

(b)

comprehensive

(c)

include

(d)

replace

9.

(a)

dirge

(b)

surge

(c)

purge

(d)

urge

10.

(a)

denotes

(b)

updates

(c)

remotes

(d)

computes

11.

(a)

similar

(b)

same

(c)

likeness

(d)

image

12.

(a)

fallen

(b)

ripped

(c)

blown

(d)

seen

SPELLING

Paragraph 1

1.

French utshrteiaio have declared war

2.

the uirytp of its language

3.

nnmsciroeadmote regarding outside influences

4.

terminology and oensiomslg

5.

ereagdncuo users of social media

6.

pclesyiela people on Twitter

Paragraph 2

7.

fall fluo of

8.

letynecr released

9.

edugicsora students

10.

stondee the sharp symbol

11.

One tmeconm on the Huffington Post

12.

tyeocsi hasn't fallen apart

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

its language as free as possible from English loan words. France's government has a special

(    )

longer be used in government documents and public statements. Instead, it will use the new, French

(    )

gum", "parking", "weekend" and "low-cost airline". Schoolteachers in France have been urged to discourage

(    )

users of social media, especially people on Twitter, to use the new word.

(    )

term "mot-dièse," which is translated as "sharp word". The Commission also encouraged

(    )

on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many

(    )

symbol as the word "dièse" denotes the sharp symbol from music, which looks similar to the hashtag symbol. One comment

(    )

students from using them. Many Twitter users pointed out that "mot-dièse" refers to the wrong

(    )

a list of words and terms they want removed. These include "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewing

1  )

French authorities have declared war on the English word "hashtag" in its continuing drive to keep

(    )

"Hashtag" is the latest English word to fall foul of the French authorities. Officials recently released

(    )

regarding outside influences. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no

(    )

department that oversees the purity of its language and issues recommendations

(    )

languages use loan words and society hasn't fallen apart because of it."

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

war     on     Authorities     the     have     English     declared     word.    

2.

as     English     its     free     from    Keep    as     possible     language.    

3.

that   oversees  the   purity  of   its  language  A  special    department.

4.

outside     regarding     recommendations     Issues     influences.    

5.

documents   government   "Hashtag"   in    used   be   longer   no   will.

6.

of   foul    fall   to   word   English  latest  The  authorities   French  the.

7.

and    terms    they   want   removed   Released    a    list    of    words.

8.

to     Urged     them     using     from     students     discourage.    

9.

sharp     music     "Dièse"     the     from     denotes     symbol     .    

10.

because     apart     fallen     hasn't     Society     it     of.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

French authorities have declare / declared war on the English word "hashtag" in its continuing drive / driving to keep its language as free / freely as possible from English loanwords. France's government has a special department that oversees / oversights the purity of its language and reissues / issues recommendations regarding inside / outside influences. The General Commission for Terminology and Neologisms has decided that "hashtag" will no larger / longer be used in government documents and public / publicity statements. Instead, it will use the new, French term "mot- dièse," which is translating / translated as "sharp word". The Commission also encouraged users / usages of social media, especially people on Twitter, to use the new word.

"Hashtag" is the latest English word to fall foul / fail of the French authorities. Officials recently / recent released a list of words and terms they want removed / removal. These include "e-mail", "blog", "supermodel", "take-away", "chewed / chewing gum", "parking", "weekend" and "low-cost airline". Schoolteachers in France have been purged / urged to discourage students from using them. Many Twitter users pointed out / in that "mot-dièse" refers to the wrong symbol as / has the word "dièse" denotes the sharp / blunt symbol from music, which looks similarly / similar to the hashtag symbol. One comment on the Huffington Post website suggested France needed to accept new words. It said: "Many languages use loan words and society hasn't fallen part / apart because of it."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Fr_nch __th_r_t__s h_v_ d_cl_r_d w_r _n th_ _ngl_sh w_rd "h_sht_g" _n _ts c_nt_n__ng dr_v_ t_ k__p _ts l_ng__g_ _s fr__ _s p_ss_bl_ fr_m _ngl_sh l__nw_rds. Fr_nc_'s g_v_rnm_nt h_s _ sp_c__l d_p_rtm_nt th_t _v_rs__s th_ p_r_ty _f _ts l_ng__g_ _nd _ss__s r_c_mm_nd_t__ns r_g_rd_ng __ts_d_ _nfl__nc_s. Th_ G_n_r_l C_mm_ss__n f_r T_rm_n_l_gy _nd N__l_g_sms h_s d_c_d_d th_t "h_sht_g" w_ll n_ l_ng_r b_ _s_d _n g_v_rnm_nt d_c_m_nts _nd p_bl_c st_t_m_nts. _nst__d, _t w_ll _s_ th_ n_w, Fr_nch t_rm "m_t- d_ès_," wh_ch _s tr_nsl_t_d _s "sh_rp w_rd". Th_ C_mm_ss__n _ls_ _nc__r_g_d _s_rs _f s_c__l m_d__, _sp_c__lly p__pl_ _n Tw_tt_r, t_ _s_ th_ n_w w_rd.

"H_sht_g" _s th_ l_t_st _ngl_sh w_rd t_ f_ll f__l _f th_ Fr_nch __th_r_t__s. _ff_c__ls r_c_ntly r_l__s_d _ l_st _f w_rds _nd t_rms th_y w_nt r_m_v_d. Th_s_ _ncl_d_ "_-m__l", "bl_g", "s_p_rm_d_l", "t_k_-_w_y", "ch_w_ng g_m", "p_rk_ng", "w__k_nd" _nd "l_w-c_st __rl_n_". Sch__lt__ch_rs _n Fr_nc_ h_v_ b__n _rg_d t_ d_sc__r_g_ st_d_nts fr_m _s_ng th_m. M_ny Tw_tt_r _s_rs p__nt_d __t th_t "m_t-d_ès_" r_f_rs t_ th_ wr_ng symb_l _s th_ w_rd "d_ès_" d_n_t_s th_ sh_rp symb_l fr_m m_s_c, wh_ch l__ks s_m_l_r t_ th_ h_sht_g symb_l. _n_ c_mm_nt _n th_ H_ff_ngt_n P_st w_bs_t_ s_gg_st_d Fr_nc_ n__d_d t_ _cc_pt n_w w_rds. _t s__d: "M_ny l_ng__g_s _s_ l__n w_rds _nd s_c__ty h_sn't f_ll_n _p_rt b_c__s_ _f _t."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

french authorities have declared war on the english word "hashtag" in its continuing drive to keep its language as free as possible from english loanwords france's government has a special department that oversees the purity of its language and issues recommendations regarding outside influences the general commission for terminology and neologisms has decided that "hashtag" will no longer be used in government documents and public statements instead it will use the new french term "mot- dièse" which is translated as "sharp word" the commission also encouraged users of social media especially people on twitter to use the new word

"hashtag" is the latest english word to fall foul of the french authorities officials recently released a list of words and terms they want removed these include "e-mail" "blog" "supermodel" "take-away" "chewing gum" "parking" "weekend" and "low-cost airline" schoolteachers in france have been urged to discourage students from using them many twitter users pointed out that "mot-dièse" refers to the wrong symbol as the word "dièse" denotes the sharp symbol from music which looks similar to the hashtag symbol one comment on the huffington post website suggested france needed to accept new words it said "many languages use loan words and society hasn't fallen apart because of it"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

FrenchauthoritieshavedeclaredwarontheEnglishword"hashtag"initscontinuing
drivetokeepitslanguageasfreeaspossiblefromEnglishloanwords.France's
governmenthasaspecialdepartmentthatoverseesthepurityofitslanguageand
issuesrecommendationsregardingoutsideinfluences.TheGeneralCommission
forTerminologyandNeologismshasdecidedthat"hashtag"willnolongerbeusedin
governmentdocumentsandpublicstatements.Instead,itwillusethenew,French
term"mot-dièse,"whichistranslatedas"sharpword".TheCommissionalso
encouragedusersofsocialmedia,especiallypeopleonTwitter,tousethenew
word."Hashtag"isthelatestEnglishwordtofallfouloftheFrenchauthorities.
Officialsrecentlyreleasedalistofwordsandtermstheywantremoved.These
include"e-mail","blog","supermodel","take-away","chewinggum","parking",
"weekend"and"low-costairline".SchoolteachersinFrancehavebeenurgedto
discouragestudentsfromusingthem.ManyTwitteruserspointedoutthat"mot-
dièse"referstothewrongsymbolastheword"dièse"denotesthesharpsymbol
frommusic,whichlookssimilartothehashtagsymbol.Onecommentonthe
HuffingtonPostwebsitesuggestedFranceneededtoacceptnewwords.Itsaid:
"Manylanguagesuseloanwordsandsocietyhasn'tfallenapartbecauseofit."

FREE WRITING

Write about loan words for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

A language should reject all new words to keep its purity. The use of English in other languages is not good.    Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about loan words. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LOAN WORDS: Make a poster about loan words. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ENGLISH: Write a magazine article about the influence of English around the world. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the boss of the General Commission for Terminology and Neologisms in France. Ask him/her three questions about English loan words. Give him/her three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

drive

a.

campaign

2

oversees

b.

keeps an eye on

3.

issues

c.

matters

4.

neologisms

d.

new words

5.

translated

e.

interpreted

6.

released

f.

made available

7.

urged

g.

encouraged

8.

refers to

h.

talks about

9.

denotes

i.

stands for

10.

fallen apart

j.

disintegrated

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The English word "hashtag"

2.

English loan words

3.

Neologisms (new words)

4.

Sharp word

5.

Twitter users

6.

A list of words and terms they want removed

7.

Low-cost

8.

Schoolchildren

9.

The Huffington Post

10.

They haven't fallen apart

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About | Shop | Podcast | Privacy Policy