The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Vietnam preparing for lunar new year (9th February, 2013)

Vietnamese all over the world are preparing for their most important and popular day of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is celebrated on the same day as the Chinese New Year, but does not start at the same time. There is a one-hour time difference between Hanoi and Beijing. The holiday celebrates the arrival of spring. There are a lot of traditional customs that people practise during Tet. These include remembering ancestors, sending people New Year's greetings, and giving lucky money to children. It is a time to forget the troubles of the past year and hope for better things in the coming year. It is also a good excuse for people to have big family reunions.


 

People in villages across Vietnam are working overtime to prepare food and crafts in time for the holiday. In Ho Chi Minh City up 68 flower markets opened on February 3 to start selling different kinds of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring flowers from all over the country down the Mekong River to Ho Chi Minh's floating markets. Food is also big business during Tet. Villagers in Dong Thap province are working day and night to make sure they have enough pork rolls to sell – these are in big demand during the festival. Tourism is also booming because of the holiday. Vietnamese travel agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists will rise by 46 per cent.

Sources:
http://english.vietnamnet.vn/fms/society/65848/craft-villages-busy-as-demand-surges-before-tet.html
http://english.vietnamnet.vn/fms/society/65913/flower-markets-add-colour-to-festive-pre-tet.html
http://english.vietnamnet.vn/fms/travel/65838/vietnamese-hit-the-road-for-tet-holiday.html
http://en.wikipedia.org/wiki/T%E1%BA%BFt


 
 

WARM-UPS


 

1. NEW YEAR: Walk around the class and talk to other students about New Year. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

preparing / popular day / celebrated / time difference / ancestors / greetings / reunions / crafts / flower markets / trees / big business / working day and night / tourism

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CUSTOMS: Talk about your favourites. Complete this table and share what you wrote with your partners.

Customs

What we do

Why I like it

Food

 

 

Gifts

 

 

Festival

 

 

Party

 

 

Daily

 

 

Traditional

 

 

4. SPRING: Students A strongly believe spring is the best season; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. HOLIDAYS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • New Year
  • National  / Independence Day
  • Valentine's Day
  • National Grammar Day
  • World Sleep Day
  • Earth Day
  • Mother's Day
  • Teachers' Day

6. CELEBRATE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'celebrate'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The Chinese and Vietnamese new years start at the same time.

T / F

b.

Tet celebrates the end of winter and longer and lighter days.

T / F

c.

A Tet custom is to remember family members from past generations.

T / F

d.

Children have to give money to adults during the New Year.

T / F

e.

Over 680 flower markets opened in Ho Chi Minh City.

T / F

f.

Flowers are brought to Ho Chi Minh by thousands of boats.

T / F

g.

People in one province are making pork rolls 24 hours a day.

T / F

h.

There will be over 40% more foreign tourists in Vietnam this year.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

preparing

a.

growing

2

arrival

b.

reason

3.

greetings

c.

ornamental

4.

excuse

d.

getting ready

5.

reunions

e.

flowers

6.

blooms

f.

coming

7.

decorative

g.

overseas

8.

during

h.

get-togethers

9.

booming

i.

throughout

10.

foreign

j.

good wishes

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

their most important and popular

a.

decorative trees

2

The holiday celebrates the

b.

in the coming year

3.

a time to forget the troubles

c.

overtime to prepare

4.

hope for better things

d.

family reunions

5.

a good excuse for people to have big

e.

demand

6.

working

f.

arrival of spring

7.

different kinds of blooms and

g.

of the past year

8.

Food is also big

h.

will rise

9.

these are in big

i.

day of the year

10.

the number of foreign tourists

j.

business



 

GAP FILL

Vietnamese all over the world are (1) ____________ for their most important and (2)____________ day of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is celebrated on the same day as the Chinese New Year, but does not start at the same time. There is a one-hour time (3)____________ between Hanoi and Beijing. The holiday celebrates the (4)____________ of spring. There are a lot of traditional customs that people practise during Tet. These include remembering (5)____________, sending people New Year's greetings, and giving lucky money to children. It is a time to forget the (6)____________ of the past year and hope for better things in the (7)____________ year. It is also a good excuse for people to have big family (8)____________.

 

 

 

troubles
reunions
difference
preparing
arrival
coming
popular
ancestors

People in villages across Vietnam are working (9)____________ to prepare food and (10)____________ in time for the holiday. In Ho Chi Minh City, 68 flower markets opened on February 3 to start selling different (11)____________ of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring flowers from all over the country down the Mekong River to Ho Chi Minh's (12)____________ markets. Food is also big business during Tet. Villagers in Dong Thap province are working day and night to make sure they have (13)____________ pork rolls to sell – these are in big demand (14)____________ the festival. Tourism is also booming because of the holiday. Vietnamese travel agents say (15)____________ bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists will (16)____________ by 46 per cent.

 

 

domestic
enough
crafts
during
overtime
floating
rise
kinds


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Vietnamese all over the world ______

 

a.  are prepared
b.  are preparations
c.  are pre-pairing
d.  are preparing

2)

The holiday celebrates the ______.

 

a.  arrival of spring
b.  arriving of spring
c.  arrival for spring
d.  arrive all spring

3)

remembering ancestors, sending people New Year's greetings, and giving ______.

 

a.  luckily money to children
b.  lucky children two money
c.  money to lucky children
d.  lucky money to children

4)

It is a time to forget the troubles ______

 

a.  of the past year
b.  of the passed year
c.  of the past years
d.  of this past year

5)

It is also a good excuse for people to have ______.

 

a.  bigger family reunions
b.  big familiar reunions
c.  big family reunions
d.  big family reunion

6)

People in villages across Vietnam are working ______ food

 

a.  overtime too prepare
b.  overtime to prepare
c.  under time to prepare
d.  overtime troop repair

7)

start selling different kinds of blooms ______

 

a.  and decoration trees
b.  and decorative tree
c.  and decorating trees
d.  and decorative trees

8)

working day and night to make sure they have ______ to sell

 

a.  enough pork roll
b.  enough pork rollers
c.  enough park rolls
d.  enough pork rolls

9)

travel agents say domestic bookings are ______ than last year

 

a.  15 per cent higher
b.  50 per cent high
c.  15 per cent highest
d.  50per cent higher

10)

the number of foreign tourists will ______ per cent

 

a.  increase by 46
b.  up by 46
c.  raise by 46
d.  rise by 46

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Vietnamese all over the (1) _________________________ their most important and popular day of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is celebrated (2) _________________________ Chinese New Year, but does not start at the same time. There is a (3) _________________________ between Hanoi and Beijing. The holiday celebrates the arrival of spring. There are a lot (4) _________________________ that people practise during Tet. These include remembering ancestors, sending people New Year's greetings, (5) _________________________ to children. It is a time to forget the troubles of the past year and hope for better things in the coming year. It is also (6) _________________________ to have big family reunions.

People in villages across Vietnam (7) _________________________ prepare food and crafts in time for the holiday. In Ho Chi Minh City, 68 flower markets opened on February 3 (8) _________________________ kinds of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring flowers from all (9) _________________________ the Mekong River to Ho Chi Minh's floating markets. Food is also big business during Tet. Villagers in Dong Thap province are working day and night to (10) _________________________ pork rolls to sell – these are (11) _________________________ the festival. Tourism is also booming because of the holiday. Vietnamese travel agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists (12) _________________________.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where are Vietnamese preparing for Tet?

2.

What's the time difference between Hanoi and Beijing?

3.

What does Tet celebrate?

4.

What do children get during Tet?

5.

What do people hope for during Tet?

6.

What two things are people working overtime to prepare?

7.

How many flower markets opened in Ho Chi Minh City?

8.

How do many flowers get to Ho Chi Minh City?

9.

What are people working 24 hours to make?

10.

How many more overseas tourists will be in Vietnam this year?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What other holiday is celebrated on the same day as Tet?

6.

What do people prepare in addition to food?

 

a) Independence Day
b) the Chinese New Year
c) National Day
d) Mother's Day

 

a) graphs
b) rafts
c) crafts
d) grafts

2.

What's the time difference between Hanoi and Beijing?

7.

When did the flower markets open in Ho Chi Minh City?

 

a) three hours
b) two hours
c) one-and-a-half hours
d) one hour

 

a) February 6
b) February 5
c) February 4
d) February 3

3.

What does Tet celebrate?

8.

What does the article say is big business?

 

a) the arrival of spring
b) family ancestors
c) children
d) traditional customs

 

a) food
b) money
c) the Mekong River
d) boats

4.

What kind of money do children get?

9.

What is in big demand during Tet?

 

a) big
b) pocket
c) lucky
d) pretend

 

a) pork rolls
b) fish and chips
c) pizza
d) tom yam soup

5.

What is Tet a good excuse for?

10.

How much has domestic tourism increased by?

 

a) ancestors
b) family reunions
c) flowers
d) pork rolls

 

a) 50%
b) 15%
c) 10%
d) 5%

ROLE PLAY

Role  A – Positive thinker

You think the coming year will be great for everyone. Tell the others three reasons why. You do not agree with anything negative that you hear from the others. Make them believe that everything will be good this year and nothing bad will happen.

Role  B – Negative thinker

You think the coming year will be very, very bad for everyone. Tell the others three reasons why. You do not agree with anything positive that you hear from the others. Make them believe that everything will be bad this year and nothing good will happen.

Role  C – Good for your country

You think the coming year will be great for your country. Tell the others three reasons why. You also think it will be bad for the world. Tell the others three reasons why. You disagree with everything the negative thinker says.

Role  D – Good for the world

You think the coming year will be great for the world. Tell the others three reasons why. You also think it will be bad for your country. Tell the others three reasons why. You disagree with everything the positive thinker says.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'new' and 'year'.

new

year

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • popular
  • difference
  • arrival
  • money
  • excuse
  • big
  • overtime
  • 68
  • boats
  • business
  • tourism
  • 46

NEW YEAR SURVEY

Write five GOOD questions about New Year in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NEW YEAR DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the words 'New Year'?

c)

How much do you like New Year?

d)

What customs do you practice every New Year?

e)

When and how do you remember your ancestors?

f)

Is money an important part of your New Year celebrations?

g)

What troubles from last year would you like to forget?

h)

What good things are you hoping for this year?

i)

What do you think of family reunions?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What food and crafts are important in your country at New Year?

c)

Are flowers important in national holidays in your country?

d)

What's your favourite festival food and why?

e)

Do you have any New Year resolutions?

f)

Is it better to stay at home with family during New Year or travel?

g)

What can foreign tourists do in your country during the New Year?

h)

Is there anything you dislike about New Year?

i)

What questions would you like to ask a Tet flower seller?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Vietnamese all over the world are (1) ____ for their most important and popular day of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is (2) ____ on the same day as the Chinese New Year, but does not start at the same time. There is a one-hour time difference (3) ____ Hanoi and Beijing. The holiday celebrates the (4) ____ of spring. There are a lot of traditional customs that people practise during Tet. These (5) ____ remembering ancestors, sending people New Year's greetings, and giving lucky money to children. It is a time to forget the troubles of the past year and hope for better things in the (6) ____ year. It is also a good excuse for people to have big family reunions.

People in villages across Vietnam are working (7) ____ to prepare food and crafts (8) ____ time for the holiday. In Ho Chi Minh City, 68 flower markets opened on February 3 to start selling different kinds of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring flowers from (9) ____ over the country down the Mekong River to Ho Chi Minh's floating markets. Food is also (10) ____ business during Tet. Villagers in Dong Thap province are working day and night to make sure they have enough pork rolls to sell – these are in big demand (11) ____ the festival. Tourism is also booming because of the holiday. Vietnamese travel agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists will rise (12) ____ 46 per cent.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

preparation

(b)

preparing

(c)

prepared

(d)

prepares

2.

(a)

celebration

(b)

celebrated

(c)

celebrating

(d)

celebrates

3.

(a)

among

(b)

over

(c)

through

(d)

between

4.

(a)

whole

(b)

arrival

(c)

being

(d)

departure

5.

(a)

contain

(b)

part of

(c)

among

(d)

include

6.

(a)

soon

(b)

near

(c)

coming

(d)

arrival

7.

(a)

overtime

(b)

on time

(c)

under time

(d)

all-time

8.

(a)

at

(b)

on

(c)

in

(d)

of

9.

(a)

entire

(b)

whole

(c)

every

(d)

all

10.

(a)

big

(b)

middle

(c)

small

(d)

no

11.

(a)

during

(b)

while

(c)

as

(d)

through

12.

(a)

by

(b)

as

(c)

of

(d)

for

SPELLING

Paragraph 1

1.

appourl day

2.

eleatredcb on the same day

3.

a one-hour time fenefcderi

4.

the vrlarai of spring.

5.

forget the uelobtsr of the past year

6.

have big family oseninru

Paragraph 2

7.

working rovmeeit

8.

tcrideovae trees

9.

fitagnlo markets

10.

in big ddneam

11.

Tourism is also bmgonio

12.

igefnro tourists

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

at the same time. There is a one-hour time difference between Hanoi and Beijing. The holiday celebrates

(    )

during Tet. Villagers in Dong Thap province are working day and night to make sure they have enough pork rolls

1  )

Vietnamese all over the world are preparing for their most important and popular day

(    )

to sell – these are in big demand during the festival. Tourism is also booming because of the holiday. Vietnamese travel

(    )

People in villages across Vietnam are working overtime to prepare food and crafts in

(    )

ancestors, sending people New Year's greetings, and giving lucky money to children. It is a time to

(    )

forget the troubles of the past year and hope for better things in the coming year. It is also a good

(    )

excuse for people to have big family reunions.

(    )

of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is celebrated on the same day as the Chinese New Year, but does not start

(    )

agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists will rise by 46 per cent.

(    )

selling different kinds of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring flowers from all

(    )

time for the holiday. In Ho Chi Minh City,  68 flower markets opened on February 3 to start

(    )

over the country down the Mekong River to Ho Chi Minh's floating markets. Food is also big business

(    )

the arrival of spring. There are a lot of traditional customs that people practise during Tet. These include remembering

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

popular     their     day     most     important     Preparing     and     for.    

2.

of     arrival     the     celebrates     holiday     The     spring.    

3.

past    troubles   to    is   year    of    forget    a    the    the    time    It.    

4.

better     year     things     in     Hope     the     for     coming.    

5.

excuse    for    people    to    have    big    family   reunions    A    good.

6.

working     are    in    People     villages    Vietnam   across    overtime.    

7.

country     from     all     Boats     over     bring     the     flowers.    

8.

pork     sell     sure     enough     to     Make     have     rolls     they.    

9.

the     also     holiday     booming     because     Tourism     of     is.    

10.

per   46    by   rise   will    tourists   foreign   of    number   The     cent.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Vietnamese all over the world are preparing for / from their most important and popular day of the year – Tet, or the Lunar New Year. Tet is celebrating / celebrated on the same day as the Chinese New Year, but does not start at the same time / timing. There is a one-hour time different / difference between Hanoi and Beijing. The holiday celebrates the arrives / arrival of spring. There are a lot of traditional / tradition customs that people practise during Tet. These include / included remembering ancestors, sending people New Year's greetings, and making / giving lucky money to children. It is a time to forget the troubles of the next / past year and hope for better things in the coming year. It is also a good excuse / excused for people to have big family reunions.

People in villages across Vietnam are working over time / overtime to prepare food and crafts in / on time for the holiday. In Ho Chi Minh City, 68 flower markets opened on February 3 to start sells / selling different kinds of blooms and decorative trees. Thousands of boats bring / brings flowers from all over the country down the Mekong River to Ho Chi Minh's floating markets. Food is also small / big business during Tet. Villagers in Dong Thap province are worked / working day and night to make sure they have enough / plenty pork rolls to sell – these are in big demand / command during the festival. Tourism is also booming / rooming because of the holiday. Vietnamese travel agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year, and the number of foreign tourists will raise / rise by 46 per cent.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

V__tn_m_s_ _ll _v_r th_ w_rld _r_ pr_p_r_ng f_r th__r m_st _mp_rt_nt _nd p_p_l_r d_y _f th_ y__r – T_t, _r th_ L_n_r N_w Y__r. T_t _s c_l_br_t_d _n th_ s_m_ d_y _s th_ Ch_n_s_ N_w Y__r, b_t d__s n_t st_rt _t th_ s_m_ t_m_. Th_r_ _s _ _n_-h__r t_m_ d_ff_r_nc_ b_tw__n H_n__ _nd B__j_ng. Th_ h_l_d_y c_l_br_t_s th_ _rr_v_l _f spr_ng. Th_r_ _r_ _ l_t _f tr_d_t__n_l c_st_ms th_t p__pl_ pr_ct_s_ d_r_ng T_t. Th_s_ _ncl_d_ r_m_mb_r_ng _nc_st_rs, s_nd_ng p__pl_ N_w Y__r's gr__t_ngs, _nd g_v_ng l_cky m_n_y t_ ch_ldr_n. _t _s _ t_m_ t_ f_rg_t th_ tr__bl_s _f th_ p_st y__r _nd h_p_ f_r b_tt_r th_ngs _n th_ c_m_ng y__r. _t _s _ls_ _ g__d _xc_s_ f_r p__pl_ t_ h_v_ b_g f_m_ly r__n__ns.

P__pl_ _n v_ll_g_s _cr_ss V__tn_m _r_ w_rk_ng _v_rt_m_ t_ pr_p_r_ f__d _nd cr_fts _n t_m_ f_r th_ h_l_d_y. _n H_ Ch_ M_nh C_ty, 68 fl_w_r m_rk_ts _p_n_d _n F_br__ry 3 t_ st_rt s_ll_ng d_ff_r_nt k_nds _f bl__ms _nd d_c_r_t_v_ tr__s. Th__s_nds _f b__ts br_ng fl_w_rs fr_m _ll _v_r th_ c__ntry d_wn th_ M_k_ng R_v_r t_ H_ Ch_ M_nh's fl__t_ng m_rk_ts. F__d _s _ls_ b_g b_s_n_ss d_r_ng T_t. V_ll_g_rs _n D_ng Th_p pr_v_nc_ _r_ w_rk_ng d_y _nd n_ght t_ m_k_ s_r_ th_y h_v_ _n__gh p_rk r_lls t_ s_ll – th_s_ _r_ _n b_g d_m_nd d_r_ng th_ f_st_v_l. T__r_sm _s _ls_ b__m_ng b_c__s_ _f th_ h_l_d_y. V__tn_m_s_ tr_v_l _g_nts s_y d_m_st_c b__k_ngs _r_ 15 p_r c_nt h_gh_r th_n l_st y__r, _nd th_ n_mb_r _f f_r__gn t__r_sts w_ll r_s_ by 46 p_r c_nt.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

vietnamese all over the world are preparing for their most important and popular day of the year – tet or the lunar new year tet is celebrated on the same day as the chinese new year but does not start at the same time there is a one-hour time difference between hanoi and beijing the holiday celebrates the arrival of spring there are a lot of traditional customs that people practise during tet these include remembering ancestors sending people new year's greetings and giving lucky money to children it is a time to forget the troubles of the past year and hope for better things in the coming year it is also a good excuse for people to have big family reunions

people in villages across vietnam are working overtime to prepare food and crafts in time for the holiday in ho chi minh city 68 flower markets opened on february 3 to start selling different kinds of blooms and decorative trees thousands of boats bring flowers from all over the country down the mekong river to ho chi minh's floating markets food is also big business during tet villagers in dong thap province are working day and night to make sure they have enough pork rolls to sell – these are in big demand during the festival tourism is also booming because of the holiday vietnamese travel agents say domestic bookings are 15 per cent higher than last year and the number of foreign tourists will rise by 46 per cent

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Vietnameseallovertheworldarepreparingfortheirmostimportantandpopular
dayoftheyear–Tet,ortheLunarNewYear.Tetiscelebratedonthesamedayasthe
ChineseNewYear,butdoesnotstartatthesametime.Thereisaone-hourtime
differencebetweenHanoiandBeijing.Theholidaycelebratesthearrivalofspring.
TherearealotoftraditionalcustomsthatpeoplepractiseduringTet.Theseinclude
rememberingancestors,sendingpeopleNewYear'sgreetings,andgivinglucky
moneytochildren.Itisatimetoforgetthetroublesofthepastyearandhopeforbetter
thingsinthecomingyear.Itisalsoagoodexcuseforpeopletohavebigfamily
reunions.PeopleinvillagesacrossVietnamareworkingovertimetopreparefood
andcraftsintimefortheholiday.InHoChiMinhCity,68flowermarketsopenedon
February3tostartsellingdifferentkindsofbloomsanddecorativetrees.Thousands
ofboatsbringflowersfromalloverthecountrydowntheMekongRivertoHoChi
Minh'sfloatingmarkets.FoodisalsobigbusinessduringTet.VillagersinDongThap
provinceareworkingdayandnighttomakesuretheyhaveenoughporkrollstosell–
theseareinbigdemandduringthefestival.Tourismisalsoboomingbecauseof
theholiday.Vietnamesetravelagentssaydomesticbookingsare15percenthigher
thanlastyear,andthenumberofforeigntouristswillriseby46percent.

FREE WRITING

Write about New Year for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People should promise to make their life better every day, not just during the New Year.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Tet and the Chinese New Year. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NEW YEAR: Make a poster about the way different people around the world celebrate the New Year. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TET: Write a magazine article about someone returning to Vietnam for the first time in 50 years for Tet. Include an imaginary interview with him/her.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a Tet flower-market seller. Ask him/her three questions about his/her business during Tet. Give him/her three ideas on what to do this year. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

preparing

a.

getting ready

2

arrival

b.

coming

3.

greetings

c.

good wishes

4.

excuse

d.

reason

5.

reunions

e.

get-togethers

6.

blooms

f.

flowers

7.

decorative

g.

ornamental

8.

during

h.

throughout

9.

booming

i.

growing

10.

foreign

j.

overseas

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

All over the world

2.

One hour

3.

The arrival of spring

4.

(Lucky) money

5.

Better things to come

6.

Food and crafts

7.

68

8.

By boat

9.

Pork rolls

10.

46% more

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About