My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (US male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Meteorite hits Russia, thousands injured (17th February, 2013)

A meteorite exploded above central Russia on Friday morning. It was just like a scene from a science fiction movie. People watched the bright, swimming pool-sized rock fly across the sky and then crash. It entered the Earth's atmosphere and looked like a giant shooting star. The power of the explosion damaged many buildings and smashed thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a short time after the meteor shower came down. Thousands of people went to hospital for medical treatment. Many of them had cuts from flying glass. They did not know the shock wave from the explosion would be so dangerous and cause so much damage.


 

The Russian army found three giant holes in the earth where different parts of the meteorite hit the ground. One crater was six metres wide. The craters were 80 km apart. Investigators are checking the sites of where the meteorites came down to see if they are radioactive. The police have sealed off the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor was mostly rock and iron. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for over 100 years. NASA estimated that the meteor weighed around 7,000 tons and exploded with the power of 20 atomic bombs. Russian newspapers say that some people are now trying to sell rocks from the meteorite for $15 each.

Sources:
http://rt.com/news/meteorite-crash-urals-chelyabinsk-283/
http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/02/15/russia-meteorite/1921991/


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. METEORITES: Walk around the class and talk to other students about meteorites. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

meteorite / science fiction / atmosphere / shooting star / smashed windows / explosion / army / craters / investigators / radioactive / protect the public / atomic bombs / rocks

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SCIENCE FICTION: Will these happen? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

(When) (Will) it happen?

What would you do?

Live on Mars

 

 

House robots

 

 

Live to be 200

 

 

Jet backpacks

 

 

Alien invasion

 

 

Time travel

 

 

4. SURVIVE: Students A strongly believe we can survive being hit by a giant meteorite; Students B strongly believe we can't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. SPACE DANGERS: Which of these are worst? Rank them and share your rankings with your partner. Put the worst at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Earth hit by gigantic asteroid
  • alien invasion
  • solar flare reaches Earth
  • space virus
  • space junk
  • space wars
  • ozone gets stronger
  • other ______________

6. STAR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'star'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A meteorite exploded after it hit Russia on Friday.

T / F

b.

Many people in a swimming pool saw it fly across the sky.

T / F

c.

A city in Russia was left without gas and Internet.

T / F

d.

The shock wave from the explosion smashed thousands of windows.

T / F

e.

Russia's army found six craters that were three metres wide.

T / F

f.

The distance from some craters to others was up to 80km.

T / F

g.

The meteorites were made of rock and lead.

T / F

h.

People are trying to sell bits of the meteorite for $15 a rock.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

exploded

a.

came into

2

bright

b.

mainly

3.

entered

c.

huge

4.

power

d.

blew up

5.

treatment

e.

closed

6.

giant

f.

force

7.

crater

g.

calculated

8.

sealed

h.

shining

9.

mostly

i.

hole

10.

estimated

j.

care

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A meteorite exploded

a.

radioactive

2

just like a scene from a

b.

and then crash

3.

fly across the sky

c.

off the areas

4.

went to hospital for medical

d.

in the ground

5.

shock

e.

treatment

6.

three giant holes

f.

above central Russia

7.

The craters were 80 km

g.

wave

8.

see if they are

h.

of 20 atomic bombs

9.

police have sealed

i.

science fiction movie

10.

exploded with the power

j.

apart



 

GAP FILL

A meteorite exploded above (1) ____________ Russia on Friday morning. It was just like a scene from a science fiction movie. People watched the (2) ____________, swimming pool-sized rock fly across the sky and then crash. It (3) ____________ the Earth's atmosphere and looked like a giant (4) ____________ star. The power of the explosion damaged many buildings and smashed thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a (5) ____________ time after the meteor shower came down. Thousands of people went to hospital for medical (6) ____________. Many of them had cuts from flying glass. They did not know the shock (7) ____________ from the explosion would be so dangerous and cause so much (8) ____________.

 

 

 

shooting
treatment
bright
damage
central
wave
entered
short

The Russian army found three (9) ____________ holes in the earth where different parts of the meteorite hit the ground. One (10) ____________ was six metres wide. The craters were 80 km (11) ____________. Investigators are checking the sites of where the meteorites came down to see if they are (12) ____________. The police have sealed (13) ____________ the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor was mostly rock and (14) ____________. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for over 100 years. NASA (15) ____________ that the meteor weighed around 7,000 tons and exploded with the (16) ____________ of 20 atomic bombs. Russian newspapers say that some people are now trying to sell rocks from the meteorite for $15 each.

 

 

radioactive
crater
power
iron
giant
apart
estimated
off


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A meteorite exploded ______

 

a.  above central Russia
b.  about central Russia
c.  around central Russia
d.  above centre Russia

2)

the explosion damaged many buildings and smashed ______

 

a.  thousand of windows
b.  thousands of window
c.  thousand of window
d.  thousands of windows

3)

Thousands of people went to hospital ______

 

a.  from medical treatment
b.  of medical treatment
c.  four medical treatment
d.  for medical treatment

4)

Many of them had cuts ______

 

a.  from flew glass
b.  from flying glass
c.  from flies glass
d.  from flight glass

5)

They did not know the ______ the explosion would be so dangerous

 

a.  shocking wave from
b.  shocked wave from
c.  shocks wave from
d.  shock wave from

6)

holes in the earth where different parts of the meteorite ______

 

a.  hit a ground
b.  hit on ground
c.  hit the ground
d.  hit that ground

7)

Investigators are checking the sites of where the ______

 

a.  meteorites came down
b.  meteorites came dawn
c.  meteorites came up
d.  meteorites came along

8)

They said it is the largest meteorite ______ over 100 years.

 

a.  to hit an Earth for
b.  to hit our Earth for
c.  to hit the Earth for
d.  to hit this Earth for

9)

the meteor weighed around 7,000 tons and exploded ______ 20 atomic bombs

 

a.  with a power of
b.  with the power of
c.  with all power of
d.  with such power of

10)

people are now trying to sell rocks from the meteorite ______

 

a.  for $15 each
b.  for $50 each
c.  for $15 apiece
d.  for $50 apiece

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A meteorite (1) _______________________ Russia on Friday morning. It was just like a scene from a science fiction movie. People watched the bright, swimming (2) _______________________ across the sky and then crash. It entered the Earth's atmosphere and (3) _____________________ shooting star. The power of the explosion damaged many buildings and smashed thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a short time (4) _______________________ came down. Thousands of people went to hospital for medical treatment. Many of them had (5) _______________________. They did not know the shock wave from the explosion would be so dangerous (6) _______________________ damage.

The Russian army found (7) _______________________ earth where different parts of the meteorite hit the ground. One crater was six metres wide. The craters were 80 km apart. Investigators (8) _________________ where the meteorites came down to (9) _______________________. The police have sealed off the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor (10) _______________________. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for over 100 years. NASA estimated that the meteor weighed around 7,000 tons (11) ______________________ of 20 atomic bombs. Russian newspapers say that some people are now (12) _______________________ the meteorite for $15 each.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where in the world did the meteorite explode?

2.

What was it like a scene from?

3.

What did it look like?

4.

What did the meteorite leave people without in one town?

5.

What cut the people who were injured?

6.

How many holes did the Russian army find?

7.

How far apart were the craters?

8.

What was the meteorite made of?

9.

Who said the meteorite weighed 7,000 tons?

10.

How much can you buy a piece of meteor rock for?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where did the meteorite explode?

6.

Who found three holes in the ground?

 

a) just to the east of Russia
b) above central Russia
c) in the south of Russia
d) above Moscow

 

a) soldiers
b) astronauts
c) children
d) ambulance drivers

2.

What was the scene like?

7.

How far apart were the craters?

 

a) action hero comic book
b) a doomsday story
c) a bad nightmare
d) a science fiction movie

 

a) 18km
b) 80m
c) 80km
d) 800m

3.

For how long were some people without gas?

8.

What are investigators checking for?

 

a) a short time
b) an instant
c) hours and hours
d) all night

 

a) radioactivity
b) aliens
c) poison
d) gold

4.

What caused so many people to have cuts?

9.

What is the meteor made of?

 

a) meteorite rocks
b) falling buildings
c) flying glass
d) the power of the wind from the
    explosion

 

a) rock and iron
b) rock and lead
c) rock and water
d) rock and an unknown metal

5.

What caused so much damage?

10.

How much can you buy a piece of meteorite rock for?

 

a) an electric shock
b) the shock wave
c) the wave of shock
d) the wavy shock

 

a) 15 rubles
b) £15
c) €15
d) $15

ROLE PLAY

Role  A – Worried person

After the meteorite hit the Earth, you are worried about dangerous things from space. Tell the others three reasons why. You are worried that aliens will attack the Earth. You think we should make weapons to fight aliens and destroy meteorites. Tell the others that is important.

Role  B – Normal person

You think the meteorite that hit the Earth was very interesting. Tell the others three reasons why. You think space is amazing. You hope there is alien life out there somewhere. You would love to meet an alien. You think worried person is wrong about everything.

Role  C – Space scientist

You are very interested in space but do not think it is like science fiction. Tell the others three reasons why. There are no aliens. Meteorites will never destroy the Earth. You think the normal person isn't normal because (s)he wants to meet an alien. Worried person is crazy.

Role  D – Alien

You are an alien living inside a human body. You have been on Earth for thousands of years. You come from a far way planet that was destroyed by a meteorite. You know a big meteorite will hit Earth soon. Tell worried person aliens are friendly and that millions of aliens want to come to Earth.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'science' and 'fiction'.

science

fiction

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • above
  • fly
  • power
  • short
  • glass
  • shock
  • giant
  • checking
  • areas
  • mostly
  • hit
  • 20

METEORITES SURVEY

Write five GOOD questions about meteorites in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

METEORITES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'meteorite'?

c)

What do you know about meteorites?

d)

How scary is the idea of a meteorite hitting your town?

e)

Why didn't the government warn people about the meteorite?

f)

Did you see TV pictures of the meteorite? What did you think?

g)

What would you do if you saw a meteorite in the sky above you?

h)

Do you think meteorite contain dangerous things from space?

i)

Do you like movies about things from space hitting (or nearly hitting) the Earth?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What would world leaders do if a super-giant, huge, enormous meteorite was going to hit the Earth in a year from now?

c)

What would it be like to investigate a meteor crash site?

d)

Do you think meteorite could carry life from outer space?

e)

What is the most interesting thing about outer space?

f)

What will the Russian police do with the meteorite?

g)

What name would you give to the meteorite (and why)?

h)

Would you like to buy a piece of the meteorite? What would you do with it?

i)

What questions would you like to ask a meteorite expert?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A meteorite (1) ____ above central Russia on Friday morning. It was just like a     (2) ____ from a science fiction movie. People watched the bright, swimming pool-sized rock fly across the sky and then crash. It entered the Earth's atmosphere and looked like a giant shooting star. The (3) ____ of the explosion damaged many buildings and smashed thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a (4) ____ time after the meteor shower came down. Thousands of people went to hospital for medical (5) ____. Many of them had cuts from flying glass. They did not know the shock wave from the explosion would be so dangerous and cause so (6) ____ damage.

The Russian army found three giant holes in the earth where (7) ____ parts of the meteorite hit the ground. One crater was six metres wide. The craters were 80 km (8) ____. Investigators are checking the sites of where the meteorites came       (9) ____ to see if they are radioactive. The police have sealed (10) ____ the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor was mostly rock and iron. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for (11) ____ 100 years. NASA estimated that the meteor weighed around 7,000 tons and exploded with the power of 20 atomic bombs. Russian newspapers say that some people are now (12) ____ to sell rocks from the meteorite for $15 each.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

exploded

(b)

explosion

(c)

explosive

(d)

explode

2.

(a)

comic

(b)

film

(c)

scene

(d)

action

3.

(a)

powers

(b)

powerful

(c)

power

(d)

powered

4.

(a)

less

(b)

small

(c)

tiny

(d)

short

5.

(a)

treats

(b)

threats

(c)

treatment

(d)

treated

6.

(a)

some

(b)

much

(c)

more

(d)

many

7.

(a)

interested

(b)

different

(c)

unlike

(d)

fresh

8.

(a)

separately

(b)

apart

(c)

alone

(d)

independently

9.

(a)

around

(b)

through

(c)

along

(d)

down

10.

(a)

waxed

(b)

along

(c)

strongly

(d)

off

11.

(a)

under

(b)

apart

(c)

many

(d)

over

12.

(a)

tried

(b)

tries

(c)

try

(d)

trying

SPELLING

Paragraph 1

1.

A meteorite deeodplx

2.

ntlreca Russia

3.

Earth's astmehpeor

4.

smashed hudotassn of windows

5.

medical tnretmeta

6.

eusca so much damage

Paragraph 2

7.

three tigna holes

8.

The raetcrs were 80 km apart

9.

to see if they are edriavocati

10.

police have eealsd off the areas

11.

the meteor eewhigd around 7,000 tons

12.

atomic sobmb

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

wave from the explosion would be so dangerous and cause so much damage.

(    )

treatment. Many of them had cuts from flying glass. They did not know the shock

(    )

off the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor was mostly rock and

(    )

the Earth's atmosphere and looked like a giant shooting star. The power of the explosion damaged many

(    )

The Russian army found three giant holes in the earth where different parts of the meteorite hit the

(    )

around 7,000 tons and exploded with the power of 20 atomic bombs. Russian newspapers

(    )

iron. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for over 100 years. NASA estimated that the meteor weighed

(    )

buildings and smashed thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a short

(    )

say that some people are now trying to sell rocks from the meteorite for $15 each.

(    )

fiction movie. People watched the bright, swimming pool-sized rock fly across the sky and then crash. It entered

(    )

time after the meteor shower came down. Thousands of people went to hospital for medical

(    )

sites of where the meteorites came down to see if they are radioactive. The police have sealed

(    )

ground. One crater was six metres wide. The craters were 80 km apart. Investigators are checking the

1  )

A meteorite exploded above central Russia on Friday morning. It was just like a scene from a science

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

on     exploded     Friday     above     central     A     Russia    meteorite.    

2.

from     fiction     Just     scene     science     a     a     movie     like.    

3.

damaged     power     many     of     buildings     the     explosion    The.    

4.

flying     them     glass     had     cuts     Many     from     of.    

5.

much     cause     dangerous     damage     so     and     So.    

6.

in    the    earth    The    Russian     army    found   three   giant   holes.

7.

were     km     craters     80     apart     The.    

8.

have     police     The     areas     the     off     sealed.    

9.

largest    the    is    it    said    They   Earth    the   hit    to    meteorite.

10.

from     rocks    sell    to    Trying    each    $15    for    meteorite    the.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A meteorite exploded / explosion above central Russia on Friday morning. It was just like a scene / science from a science fiction movie. People watched the brightness / bright, swimming pool-sized rock fly / flew across the sky and then crash. It entered the Earth's atmosphere and looked like a giant shooting / shoot star. The power of the explosion damaged many buildings and smashed thousand / thousands of windows. The city of Chelyabinsk had no gas or Internet for a short / shorter time after the meteor shower came down. Thousands of people went to hospital for medical treats / treatment. Many of them had cuts from flying / flight glass. They did not know the shock wave from the explosion would be so dangerous and cause such / so much damage.

The Russian army found three giant / ogre holes in the earth where different parts of the meteorite hit / hitting the ground. One crater was six metres wide. The craters were 80 km part / apart. Investigators are checking the sites / sights of where the meteorites came down / dawn to see if they are radioactive. The police have sealed / peeled off the areas to protect the public. Scientists working at the site said the meteor was mostly rock and iron / irons. They said it is the largest meteorite to hit the Earth for / by over 100 years. NASA estimated that the meteor weighed around 7,000 tons and exploded with the power for / of 20 atomic bombs. Russian newspapers say that some people are now trying to sell rocks from the meteorite for $15 each / pair.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ m_t__r_t_ _xpl_d_d _b_v_ c_ntr_l R_ss__ _n Fr_d_y m_rn_ng. _t w_s j_st l_k_ _ sc_n_ fr_m _ sc__nc_ f_ct__n m_v__. P__pl_ w_tch_d th_ br_ght, sw_mm_ng p__l-s_z_d r_ck fly _cr_ss th_ sky _nd th_n cr_sh. _t _nt_r_d th_ __rth's _tm_sph_r_ _nd l__k_d l_k_ _ g__nt sh__t_ng st_r. Th_ p_w_r _f th_ _xpl_s__n d_m_g_d m_ny b__ld_ngs _nd sm_sh_d th__s_nds _f w_nd_ws. Th_ c_ty _f Ch_ly_b_nsk h_d n_ g_s _r _nt_rn_t f_r _ sh_rt t_m_ _ft_r th_ m_t__r sh_w_r c_m_ d_wn. Th__s_nds _f p__pl_ w_nt t_ h_sp_t_l f_r m_d_c_l tr__tm_nt. M_ny _f th_m h_d c_ts fr_m fly_ng gl_ss. Th_y d_d n_t kn_w th_ sh_ck w_v_ fr_m th_ _xpl_s__n w__ld b_ s_ d_ng_r__s _nd c__s_ s_ m_ch d_m_g_.

Th_ R_ss__n _rmy f__nd thr__ g__nt h_l_s _n th_ __rth wh_r_ d_ff_r_nt p_rts _f th_ m_t__r_t_ h_t th_ gr__nd. _n_ cr_t_r w_s s_x m_tr_s w_d_. Th_ cr_t_rs w_r_ 80 km _p_rt. _nv_st_g_t_rs _r_ ch_ck_ng th_ s_t_s _f wh_r_ th_ m_t__r_t_s c_m_ d_wn t_ s__ _f th_y _r_ r_d___ct_v_. Th_ p_l_c_ h_v_ s__l_d _ff th_ _r__s t_ pr_t_ct th_ p_bl_c. Sc__nt_sts w_rk_ng _t th_ s_t_ s__d th_ m_t__r w_s m_stly r_ck _nd _r_n. Th_y s__d _t _s th_ l_rg_st m_t__r_t_ t_ h_t th_ __rth f_r _v_r 100 y__rs. N_S_ _st_m_t_d th_t th_ m_t__r w__gh_d _r__nd 7,000 t_ns _nd _xpl_d_d w_th th_ p_w_r _f 20 _t_m_c b_mbs. R_ss__n n_wsp_p_rs s_y th_t s_m_ p__pl_ _r_ n_w try_ng t_ s_ll r_cks fr_m th_ m_t__r_t_ f_r $15 __ch.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a meteorite exploded above central russia on friday morning it was just like a scene from a science fiction movie people watched the bright swimming pool-sized rock fly across the sky and then crash it entered the earth's atmosphere and looked like a giant shooting star the power of the explosion damaged many buildings and smashed thousands of windows the city of chelyabinsk had no gas or internet for a short time after the meteor shower came down thousands of people went to hospital for medical treatment many of them had cuts from flying glass they did not know the shock wave from the explosion would be so dangerous and cause so much damage

the russian army found three giant holes in the earth where different parts of the meteorite hit the ground one crater was six metres wide the craters were 80 km apart investigators are checking the sites of where the meteorites came down to see if they are radioactive the police have sealed off the areas to protect the public scientists working at the site said the meteor was mostly rock and iron they said it is the largest meteorite to hit the earth for over 100 years nasa estimated that the meteor weighed around 7000 tons and exploded with the power of 20 atomic bombs russian newspapers say that some people are now trying to sell rocks from the meteorite for $15 each

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AmeteoriteexplodedabovecentralRussiaonFridaymorning.Itwasjustlikeascene
fromasciencefictionmovie.Peoplewatchedthebright,swimmingpool-sizedrock
flyacrosstheskyandthencrash.ItenteredtheEarth'satmosphereandlookedlikea
giantshootingstar.Thepoweroftheexplosiondamagedmanybuildingsandsmashed
thousandsofwindows.ThecityofChelyabinskhadnogasorInternetforashorttime
afterthemeteorshowercamedown.Thousandsofpeoplewenttohospitalformedical
treatment.Manyofthemhadcutsfromflyingglass.Theydidnotknowtheshockwave
fromtheexplosionwouldbesodangerousandcausesomuchdamage.TheRussian
armyfoundthreegiantholesintheearthwheredifferentpartsofthemeteoritehitthe
ground.Onecraterwassixmetreswide.Thecraterswere80kmapart.Investigators
arecheckingthesitesofwherethemeteoritescamedowntoseeiftheyareradioactive.
Thepolicehavesealedofftheareastoprotectthepublic.Scientistsworkingatthesite
saidthemeteorwasmostlyrockandiron.Theysaiditisthelargestmeteoritetohitthe
Earthforover100years.NASAestimatedthatthemeteorweighedaround7,000tons
andexplodedwiththepowerof20atomicbombs.Russiannewspaperssaythatsome
peoplearenowtryingtosellrocksfromthemeteoritefor$15each.

FREE WRITING

Write about meteorites for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

We should spend more money on protecting the Earth from meteorites.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about meteorites. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. METEORITES: Make a poster about meteorites. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. CRASHED: Write a magazine article about the meteorite that crashed into Russia. Include imaginary interviews with people who were there.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a meteor expert. Ask him/her three questions about meteorites. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

exploded

a.

blew up

2

bright

b.

shining

3.

entered

c.

came into

4.

power

d.

force

5.

treatment

e.

care

6.

giant

f.

huge

7.

crater

g.

hole

8.

sealed

h.

closed

9.

mostly

i.

mainly

10.

estimated

j.

calculated

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Above central Russia

2.

A science fiction movie

3.

A giant shooting star

4.

Gas and Internet

5.

Flying gas

6.

Three

7.

80 km

8.

Rock and iron

9.

NASA

10.

$15

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Links | About