My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Daniel Day-Lewis wins record third Oscar (27th February, 2013)

British actor Daniel Day-Lewis has made cinema history by picking up his third Best Actor award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first actor ever to win three such Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to scoop the prestigious prize for his stunning portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The actor previously won for "My Left Foot" in 1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis joked with reporters that he had no plans to play another famous person in his next movie, saying: "I can't think of anyone right now because I need to lie down for a couple of years. It's really hard to imagine doing anything after this."


 

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether he thought he was now the greatest ever actor because of this third Hollywood accolade. He humbly replied: "It's daft isn't it? Sean Penn had to go through all this a few years ago. It changes all the time." Day-Lewis gave an emotional and humorous acceptance speech in front of a star-studded audience. He paid tribute both to the president he portrayed, and to his wife Rebecca Miller. He said he was inspired by the, "beautiful mind, body and spirit of Abraham Lincoln" and joked that his spouse had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage, referring to the different roles he had been practising for.

Sources:
http://www.telegraph.co.uk/culture/film/oscars/9892520/Oscars-2013-Daniel-Day-Lewis-says-it-is-daft-to-call-him-best-actor-ever.html
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2284076/Oscars-2013-Daniel-Day-Lewis-makes-history-Best-Actor-win.html#ixzz2LxXBVMTZ


 
 

WARM-UPS

1. ACTORS AND MOVIES: Walk around the class and talk to other students about actors and movies. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

cinema history / Oscars / prizes / movies / joked / reporters / famous person / imagine / newspaper / accolade / emotional / humorous / acceptance speech / tribute / spirit

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MOVIES: What movies would you like to make? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Genre

Name

About…

Biopic

 

 

Horror

 

 

Romance

 

 

Fantasy

 

 

Science Fiction

 

 

Animation

 

 

4. AWARDS: Students A strongly believe a World Academy Awards would be better than the Hollywood version; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. MOVIE ROLES: Which would you like to de? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • actor
  • stunt person
  • animator
  • director
  • screenplay writer
  • costume designer
  • computer graphics
  • foley artist

6. HOLLYWOOD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'Hollywood. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A British actor made a movie about cinema history.

T / F

b.

The actor won his other two Oscars in the 1990s.

T / F

c.

Eight different men have won two Best Actor awards.

T / F

d.

Day-Lewis said he could imagine doing lots of things from now.

T / F

e.

Day-Lewis said he believed he was the best actor in the world.

T / F

f.

He gave a speech that was full of fun and feeling.

T / F

g.

In his acceptance speech, he said he thought Lincoln was inspirational.

T / F

h.

He joked his wife thought she lived with strange men with each movie.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

picking up

a.

silly

2.

scoop

b.

meaning

3.

stunning

c.

envisage

4.

joked

d.

prize

5.

imagine

e.

motivated

6.

accolade

f.

collecting

7.

daft

g.

witty

8.

humorous

h.

bantered

9.

inspired

i.

win

10.

referring to

j.

remarkable

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Day-Lewis has made

a.

all this a few years ago

2.

favourite to scoop

b.

doing anything after this

3.

He moves past

c.

tribute

4.

I need to lie down

d.

Hollywood accolade

5.

It's really hard to imagine

e.

cinema history

6.

this third

f.

for a couple of years

7.

go through

g.

acceptance speech

8.

humorous

h.

the prestigious prize

9.

paid

i.

16-year marriage

10.

throughout their

j.

eight other men





 

GAP FILL

British actor Daniel Day-Lewis has made cinema (1) ____________ by picking up his third Best Actor award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first actor ever to win three such Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to (2) ____________ the prestigious prize for his (3) ____________ portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The actor (4) ____________ won for "My Left Foot" in 1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis (5) ____________ with reporters that he had no plans to (6) ____________ another famous person in his next movie, saying: "I can't think of anyone right now because I need to (7) ____________ down for a couple of years. It's really hard to (8) ____________ doing anything after this."

 

 

 

play
stunning
joked
history
imagine
lie
scoop
previously

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether he thought he was now the (9) ____________ ever actor because of this third Hollywood accolade. He (10) ____________ replied: "It's daft isn't it? Sean Penn had to go (11) ____________ all this a few years ago. It changes all the time." Day-Lewis gave an (12) ____________ and humorous acceptance speech in front of a star-(13) ____________ audience. He paid tribute both to the president he portrayed, and to his wife Rebecca Miller.  He said he was (14) ____________ by the, "beautiful mind, body and spirit of Abraham Lincoln" and joked that his (15) ____________ had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage, referring to the different (16) ____________ he had been practising for.

 

 

emotional
roles
inspired
greatest
humbly
studded
through
spouse





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

British actor Daniel Day-Lewis has ______

 

a.  made history cinema
b.  made cinematic history
c.  made cinema history
d.  made cinema histories

2)

Day-Lewis, 55, was the favourite to ______

 

a.  scoop up the prestigious prize
b.  scoop the Prestige Prize
c.  scoop the prestigious prize
d.  scoop the prestigious prizes

3)

Day-Lewis joked with reporters that he had no plans to play ______

 

a.  the other famous person
b.  another famous people
c.  the other famous people
d.  another famous person

4)

I can't think of anyone right now because I need to lie down ______

 

a.  for a coupled of years
b.  for a couple of years
c.  for a couple years
d.  for a couplet of years

5)

It's really hard to imagine doing ______

 

a.  anything after this
b.  something after this
c.  nothing after this
d.  a thing after this

6)

the greatest ever actor because of this ______

 

a.  third Hollywood accolades
b.  third Hollywood acolytes
c.  third Hollywood acclaims
d.  third Hollywood accolade

7)

Sean Penn had to go through all this ______

 

a.  a few decades ago
b.  a few moons ago
c.  a few Oscars ago
d.  a few years ago

8)

an emotional and humorous acceptance speech in front of a ______

 

a.  start-studded audience
b.  star-studded audience
c.  star-student audience
d.  star-stud audience

9)

He said he was inspired by the, "beautiful ______ of Abraham Lincoln"

 

a.  mind, body and spirit
b.  body, mind and spirit
c.  spirit, mind and spirit
d.  spirit, body and mind

10)

his spouse had "lived with some very strange men" ______-year marriage

 

a.  through out their 16
b.  throughout the 16
c.  threw out the 16
d.  throughout there 16

LISTENING – Listen and fill in the gaps

British actor Daniel Day-Lewis has made cinema (1) ___________________ third Best Actor award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first (2) ___________________ such Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to scoop the (3) ___________________ his stunning portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The (4) ___________________ "My Left Foot" in 1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis joked with reporters that he (5) ___________________ another famous person in his next movie, saying: "I can't think of anyone right now because I need to lie down for a couple of years. (6) ___________________ doing anything after this."

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether he thought he was (7) ___________________ actor because of this third Hollywood accolade. He humbly replied: "It's daft isn't it? Sean Penn had to go through (8) ___________________. It changes all the time." Day-Lewis gave an emotional and humorous acceptance speech in (9) ___________________ audience. He paid tribute both to the president he portrayed, and to his wife Rebecca Miller.  He (10) ___________________ the, "beautiful mind, body and spirit of Abraham Lincoln" (11) ___________________ had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage, referring to the different roles (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did Daniel Day-Lewis make?

2.

How old is he?

3.

What was he favourite to do?

4.

When did he win his first Oscar?

5.

What did he say he needed to do now?

6.

Which other actor was asked if he was the world's greatest actor?

7.

What kind of speech did Day-Lewis make?

8.

What kind of audience did he make a speech to?

9.

Who inspired Day-Lewis during the making of the movie?

10.

Who had to live with his ever-changing roles?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did Daniel Day-Lewis make?

6.

What did a British newspaper ask Day-Lewis?

 

a) a cinema that shows history movies
b) a movie about the history of a
    cinema
c) cinema history
d) a movie on the history of cinema

 

a) what he thought of Sean Penn
b) whether he thought he was the
    greatest ever actor
c) what he thought of Hollywood
    accolades
d) whom he thought was the greatest
    actor in history

2.

How many other actors have picked up three Best Actor Oscars?

7.

What kind of speech did Day-Lewis give?

 

a) none
b) two
c) five
d) eight

 

a) a fun one with feeling
b) one that outlined his acting past
c) one that thanked all his friends
d) a surprisingly boring one for a star

3.

What was Day-Lewis favourite to do?

8.

Who was he inspired by?

 

a) win the Best Actor Oscar
b) win three awards
c) be the greatest ever actor
d) play Abraham Lincoln

 

a) the director of "Lincoln"
b) his wife
c) the 16th president of the USA
d) an actor called Marlon Brando

4.

How many men have won two Best Actor Oscars?

9.

Who did he joke about?

 

a) 7
b) 8
c) 9
d) 11

 

a) Abraham Lincoln
b) his co-stars
c) someone in the audience
d) his wife

5.

How long did he say he needed to rest for?

10.

For how long has Day-Lewis been married?

 

a) many moons
b) until his next role presents itself
c) months and months
d) a few years

 

a) 16 years
b) 15 years
c) 6 years
d) 16 months





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'record' and 'third'.

record

third

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • history
  • such
  • 16
  • 2008
  • plans
  • imagine
  • now
  • humbly
  • few
  • both
  • body
  • roles

ACTORS AND MOVIES SURVEY

Write five GOOD questions about actors and movies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ACTORS AND MOVIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'movie'?

c)

What do you think of the Academy Awards?

d)

What do you know about Daniel Day-Lewis and the movie "Lincoln"?

e)

What does it take to be a good actor?

f)

Are Hollywood actors the best in the world?

g)

Which famous person would you like to play in a movie?

h)

Who is your favourite actor and what do you like about him/her?

i)

What would you think about if you had to lie down for a few years?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Who is the greatest ever actor?

c)

Why are all actors handsome or beautiful?

d)

Does having three Oscars make Daniel Day-Lewis the best actor ever?

e)

What kind of actor would you be if you starred in movies?

f)

Who are you most inspired by?

g)

Would it be interesting to live with an actor who practised the role at home every day for months?

h)

What do actors do every day?

i)

What questions would you like to ask Daniel Day-Lewis?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

British actor Daniel Day-Lewis has (1) ____ cinema history by picking up his third Best Actor award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first actor ever to win three (2) ____ Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to (3) ____ the prestigious prize for his stunning portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The actor (4) ____ won for "My Left Foot" in 1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis joked with reporters that he had no plans to play another famous person in his next movie, (5) ____: "I can't think of anyone right now because I need to lie down for a (6) ____ of years. It's really hard to imagine doing anything after this."

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether he thought he was now the greatest ever actor because of this third Hollywood (7) ____. He (8) ____ replied: "It's daft isn't it? Sean Penn had to go through all this a few years ago. It changes all the time." Day-Lewis gave an emotional and humorous (9) ____ speech in front of a star-studded audience. He (10) ____ tribute both to the president he portrayed, and to his wife Rebecca Miller.  He said he was inspired by the, "beautiful mind, body and spirit of Abraham Lincoln" and joked that his (11) ____ had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage, referring (12) ____ the different roles he had been practising for.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

done

(b)

made

(c)

given

(d)

taken

2.

(a)

touch

(b)

luck

(c)

much

(d)

such

3.

(a)

scrape

(b)

scope

(c)

scoop

(d)

coops

4.

(a)

previously

(b)

previews

(c)

prevents

(d)

prevalence

5.

(a)

says

(b)

saying

(c)

said

(d)

say

6.

(a)

couple

(b)

few

(c)

duo

(d)

triple

7.

(a)

tirade

(b)

promenade

(c)

accolade

(d)

everglade

8.

(a)

humbly

(b)

mumbled

(c)

bumbled

(d)

dumbly

9.

(a)

irreverence

(b)

dependence

(c)

stance

(d)

acceptance

10.

(a)

loaned

(b)

spent

(c)

paid

(d)

saved

11.

(a)

mouse

(b)

spouse

(c)

louse

(d)

grouse

12.

(a)

to

(b)

at

(c)

from

(d)

up

SPELLING

Paragraph 1

1.

scoop the iuestsiorgp prize

2.

his stunning ryalatpro of the USA's 16th president

3.

the coibpi "Lincoln"

4.

The actor vrsuleiyop won

5.

fosmau person

6.

really hard to maenigi

Paragraph 2

7.

third Hollywood ecolcaad

8.

emotional and umosruho

9.

a star-studded nceideau

10.

He said he was nridsipe

11.

uhoghorttu their 16-year marriage

12.

eifgrnrre to the different roles

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

with reporters that he had no plans to play another famous person in his next movie, saying: "I can't think

1  )

British actor Daniel Day-Lewis has made cinema history by picking up his third Best Actor

(    )

strange men" throughout their 16-year marriage, referring to the different roles he had been practising for.

(    )

win three such Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to scoop the prestigious prize for his stunning

(    )

portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The actor previously won for "My Left Foot" in

(    )

1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis joked

(    )

award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first actor ever to

(    )

mind, body and spirit of Abraham Lincoln" and joked that his spouse had "lived with some very

(    )

ever actor because of this third Hollywood accolade. He humbly replied: "It's daft isn't it? Sean Penn had

(    )

of anyone right now because I need to lie down for a couple of years. It's really hard to imagine doing anything after this."

(    )

acceptance speech in front of a star-studded audience. He paid tribute both to the president he

(    )

portrayed, and to his wife Rebecca Miller.  He said he was inspired by the, "beautiful

(    )

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether he thought he was now the greatest

(    )

to go through all this a few years ago. It changes all the time." Day-Lewis gave an emotional and humorous

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

made   has   Lewis   Day-   Daniel    actor    British    history   cinema.    

2.

to     such     The     ever     three     actor     win     Oscars     first.    

3.

moves     other     won     He     eight     who     past     men     two.    

4.

need     to     lie     down     for     a     couple     of     years     I.    

5.

doing     imagine     to     hard     really     It's     anything.    

6.

was     greatest     he     the     actor     thought     now     ever     He.    

7.

this   go   Penn   ago   a    through   had   few     all   to   Sean    years.    

8.

portrayed     paid     to     he     He     both     president   tribute    the.    

9.

had     some     men     spouse     with     strange     His     lived    very.    

10.

to   the   different   roles   he   had   been    practising   for    Referring.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

British actor Daniel Day-Lewis has made cinema history / historical by picking up his third Best Actor award at the Academy Awards in Hollywood. He becomes the first actor ever to win three so / such Oscars. Day-Lewis, 55, was the favourite to scoop / scrape the prestigious / prestige prize for his stunning portrait / portrayal of the USA's 16th president in the biopic "Lincoln". The actor previously / perilously won for "My Left Foot" in 1990 and "There Will Be Blood" in 2008. He moves passed / past eight other men who won two Best Actor Oscars. Day-Lewis joked with reporters that he had no plans to act / play another famous person in his next movie, saying: "I can't think of anyone right now because I need to lay / lie down for a couple of years. It's really hard to imagine do / doing anything after this."

Britain's "Daily Telegraph" newspaper asked Day-Lewis whether / which he thought he was now the greatest ever actor because of this third Hollywood accolade / acolyte. He humbly / dumbly replied: "It's daft / deft isn't it? Sean Penn had to go through all this a several / few years ago. It changes all the time." Day-Lewis gave an emotional / emotionally and humorous acceptance speech in front of a star-struck / star-studded audience. He paid / saved tribute both to the president he portrayed, and to his wife Rebecca Miller.  He said he was inspired of / by the, "beautiful mind, body and spirit of Abraham Lincoln" and joked that his spouse / sparse had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage, referring to the different roles he had been practising for.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Br_t_sh _ct_r D_n__l D_y-L_w_s h_s m_d_ c_n_m_ h_st_ry by p_ck_ng _p h_s th_rd B_st _ct_r _w_rd _t th_ _c_d_my _w_rds _n H_llyw__d. H_ b_c_m_s th_ f_rst _ct_r _v_r t_ w_n thr__ s_ch _sc_rs. D_y-L_w_s, 55, w_s th_ f_v__r_t_ t_ sc__p th_ pr_st_g___s pr_z_ f_r h_s st_nn_ng p_rtr_y_l _f th_ _S_'s 16th pr_s_d_nt _n th_ b__p_c "L_nc_ln". Th_ _ct_r pr_v___sly w_n f_r "My L_ft F__t" _n 1990 _nd "Th_r_ W_ll B_ Bl__d" _n 2008. H_ m_v_s p_st __ght _th_r m_n wh_ w_n tw_ B_st _ct_r _sc_rs. D_y-L_w_s j_k_d w_th r_p_rt_rs th_t h_ h_d n_ pl_ns t_ pl_y _n_th_r f_m__s p_rs_n _n h_s n_xt m_v__, s_y_ng: "_ c_n't th_nk _f _ny_n_ r_ght n_w b_c__s_ _ n__d t_ l__ d_wn f_r _ c__pl_ _f y__rs. _t's r__lly h_rd t_ _m_g_n_ d__ng _nyth_ng _ft_r th_s."

Br_t__n's "D__ly T_l_gr_ph" n_wsp_p_r _sk_d D_y-L_w_s wh_th_r h_ th__ght h_ w_s n_w th_ gr__t_st _v_r _ct_r b_c__s_ _f th_s th_rd H_llyw__d _cc_l_d_. H_ h_mbly r_pl__d: "_t's d_ft _sn't _t? S__n P_nn h_d t_ g_ thr__gh _ll th_s _ f_w y__rs _g_. _t ch_ng_s _ll th_ t_m_." D_y-L_w_s g_v_ _n _m_t__n_l _nd h_m_r__s _cc_pt_nc_ sp__ch _n fr_nt _f _ st_r-st_dd_d __d__nc_. H_ p__d tr_b_t_ b_th t_ th_ pr_s_d_nt h_ p_rtr_y_d, _nd t_ h_s w_f_ R_b_cc_ M_ll_r.  H_ s__d h_ w_s _nsp_r_d by th_, "b___t_f_l m_nd, b_dy _nd sp_r_t _f _br_h_m L_nc_ln" _nd j_k_d th_t h_s sp__s_ h_d "l_v_d w_th s_m_ v_ry str_ng_ m_n" thr__gh__t th__r 16-y__r m_rr__g_, r_f_rr_ng t_ th_ d_ff_r_nt r_l_s h_ h_d b__n pr_ct_s_ng f_r.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

british actor daniel day-lewis has made cinema history by picking up his third best actor award at the academy awards in hollywood he becomes the first actor ever to win three such oscars day-lewis 55 was the favourite to scoop the prestigious prize for his stunning portrayal of the usa's 16th president in the biopic "lincoln" the actor previously won for "my left foot" in 1990 and "there will be blood" in 2008 he moves past eight other men who won two best actor oscars day-lewis joked with reporters that he had no plans to play another famous person in his next movie saying "i can't think of anyone right now because i need to lie down for a couple of years it's really hard to imagine doing anything after this"

britain's "daily telegraph" newspaper asked day-lewis whether he thought he was now the greatest ever actor because of this third hollywood accolade he humbly replied "it's daft isn't it sean penn had to go through all this a few years ago it changes all the time" day-lewis gave an emotional and humorous acceptance speech in front of a star-studded audience he paid tribute both to the president he portrayed and to his wife rebecca miller  he said he was inspired by the "beautiful mind body and spirit of abraham lincoln" and joked that his spouse had "lived with some very strange men" throughout their 16-year marriage referring to the different roles he had been practising for

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

BritishactorDanielDay-LewishasmadecinemahistorybypickinguphisthirdBest
ActorawardattheAcademyAwardsinHollywood.Hebecomesthefirstactorevertowin
threesuchOscars.Day-Lewis,55,wasthefavouritetoscooptheprestigiousprizeforhis
stunningportrayaloftheUSA's16thpresidentinthebiopic"Lincoln".Theactorpreviously
wonfor"MyLeftFoot"in1990and"ThereWillBeBlood"in2008.Hemovespasteightother
menwhowontwoBestActorOscars.Day-Lewisjokedwithreportersthathehadnoplans
toplayanotherfamouspersoninhisnextmovie,saying:"Ican'tthinkofanyoneright
nowbecauseIneedtoliedownforacoupleofyears.It'sreallyhardtoimaginedoinganything
afterthis."Britain's"DailyTelegraph"newspaperaskedDay-Lewiswhetherhethought
hewasnowthegreatesteveractorbecauseofthisthirdHollywoodaccolade.Hehumbly
replied:"It'sdaftisn'tit?SeanPennhadtogothroughallthisafewyearsago.Itchanges
allthetime."Day-Lewisgaveanemotionalandhumorousacceptancespeechinfrontof
astar-studdedaudience.Hepaidtributebothtothepresidentheportrayed,andtohis
wifeRebeccaMiller.Hesaidhewasinspiredbythe,"beautifulmind,bodyandspiritof
AbrahamLincoln"andjokedthathisspousehad"livedwithsomeverystrangemen"
throughouttheir16-yearmarriage,referringtothedifferentroleshehad
beenpractisingfor.





FREE WRITING

Write about actors and movies for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Movies are not as high a quality of art as ballet, opera and painting.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Academy Awards. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ACTORS AND MOVIES: Make a poster about actors and movies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DANIEL DAY-LEWIS: Write a magazine article about Daniel Day-Lewis. Include imaginary interviews with people who think he's the greatest actor ever and with someone who doesn't think so.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Daniel Day-Lewis. Ask him three questions about acting and movies. Give him three suggestions about which famous people he should play next (and why). Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

picking up

a.

collecting

2.

scoop

b.

win

3.

stunning

c.

remarkable

4.

joked

d.

bantered

5.

imagine

e.

envisage

6.

accolade

f.

prize

7.

daft

g.

silly

8.

humorous

h.

witty

9.

inspired

i.

motivated

10.

referring to

j.

meaning

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Cinema history

2.

55

3.

Win the Oscar for Best Actor

4.

In 1990

5.

Lie down for a few years

6.

Sean Penn

7.

An emotional and humorous one

8.

A star-studded one

9.

Abraham Lincoln

10.

His wife (spouse)

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy