My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (Canada female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Angry teachers in Mexico go on a riot (26th April, 2013)

Teachers in Mexico went on a riot on Wednesday. They are angry at changes to their jobs made by the government. Hundreds of angry teachers attacked the offices of political parties in Mexico's south-western Guerrero state. They broke windows, set fire to offices and sprayed graffiti on the walls. Thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the streets. The state governor sent hundreds of police officers to guard the local government building. The police could not stop the violence, so mayor Mario Moreno asked for government support to control the situation. He told a local TV news station: "We do not have the ability to face a mob of 4,000 or 5,000 people."


 

The teachers are angry at changes that would take power away from their unions. Mexico's government wants more control over the quality of teachers and who becomes a teacher. Teaching unions currently assess the quality of education in schools. The government wants to do this instead, to make sure all schools have similar standards. They want teachers to pass tests to get jobs or get promoted. The government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their position to a relative when they retire or quit. The biggest teaching unions are worried that many teachers will lose their jobs. They also fear that the government wants to control every school.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-22289368
http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/04/2013424224735102626.html


 
 

WARM-UPS

1. TEACHERS: Students walk around the class and talk to other students about teachers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

teachers / angry / political parties / graffiti / police officers / violence / a mob of 4,000 / control / quality of teachers / education / similar standards / get promoted / retire

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TEACHING: What are the good and bad things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good

Bad

Salary

 

 

Being with kids

 

 

Working hours

 

 

Holidays

 

 

Teaching

 

 

Status

 

 

4. PAY: Students A strongly believe teachers should be paid more than bankers; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. SUBJECTS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the subject you would most like to teach at the top. Change partners often and share your rankings.

  • English
  • Information Technology
  • a sport
  • music
  • religion
  • your language
  • a science
  • maths

6. RIOT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'riot'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Teachers rioted in Mexico over possible government reforms.

T / F

b.

Rioters sprayed stuff (drawings, writing, etc.) on walls.

T / F

c.

A state governor ordered police officers to guard a private school.

T / F

d.

A mayor said his police force could not control 4,000 angry people.

T / F

e.

Teachers aren't happy with the government reducing union power.

T / F

f.

The government usually controls the quality of teachers in Mexico.

T / F

g.

The government wants teachers' relatives to take their jobs.

T / F

h.

There are no worries about teachers losing their jobs.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

riot

a.

help

2.

guard

b.

rampage

3.

violence

c.

worry about

4.

support

d.

protect

5.

mob

e.

almost the same

6.

control

f.

crowd

7.

assess

g.

stop working

8.

similar

h.

judge

9.

retire

i.

rioting

10.

fear

j.

power

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

political

a.

the violence

2.

sprayed

b.

or quit

3.

police could not stop

c.

of 4,000

4.

asked for government support

d.

similar standards

5.

face a mob

e.

parties

6.

take power away

f.

their jobs

7.

assess the quality

g.

from their unions

8.

make sure all schools have

h.

to control the situation

9.

when they retire

i.

of education

10.

teachers will lose

j.

graffiti on the walls





 

GAP FILL

Teachers in Mexico (1) ____________ on a riot on Wednesday. They are angry at changes to their jobs made by the government. Hundreds of angry teachers (2) ____________ the offices of political parties in Mexico's south-western Guerrero state. They broke windows, (3) ____________ fire to offices and sprayed (4) ____________ on the walls. Thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the (5) ____________. The state governor sent hundreds of police officers to guard the local government building. The police could not stop the (6) ____________, so mayor Mario Moreno asked for government support to (7) ____________ the situation. He told a local TV news station: "We do not have the ability to face a (8) ____________ of 4,000 or 5,000 people."

 

 

went
attacked
set
graffiti
streets
violence
control
mob

The teachers are angry at changes that would (9) ____________ power away from their unions. Mexico's government wants more control over the (10) ____________ of teachers and who becomes a teacher. Teaching unions currently (11) ____________ the quality of education in schools. The government wants to do this (12) ____________, to make sure all schools have similar standards. They want teachers to pass tests to get jobs or get (13) ____________. The government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their position to a (14) ____________ when they retire or quit. The biggest teaching (15) ____________ are worried that many teachers will lose their jobs. They also (16) ____________ that the government wants to control every school.

 

take
quality
assess
instead
promoted
relative
unions
fear





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Teachers in Mexico ______ on Wednesday

 

a.  when on a riot
b.  went on a riot
c.  want in a riot
d.  went in a riot

2)

Hundreds of angry teachers attacked the offices ______

 

a.  of politically parties
b.  of politics parties
c.  of political parties
d.  of politician parties

3)

Thousands more rioters ______ the government joined the teachers

 

a.  who are angry for
b.  who are angry over
c.  who are angry about
d.  who are angry with

4)

asked for government support to ______

 

a.  control a situation
b.  control the situation
c.  control this situation
d.  control that situation

5)

We do not have the ability ______ 4,000

 

a.  to face a mob of
b.  to pace a mob of
c.  to lace a mob of
d.  to race a mob of

6)

teachers are angry at changes that would take power away ______

 

a.  from their onions
b.  from their you knee ons
c.  from their unions
d.  from their union

7)

Mexico's government wants more control over ______

 

a.  the quantity of teachers
b.  the quality of teachers
c.  the quantify of teachers
d.  the qualify of teachers

8)

make sure all schools have ______

 

a.  similar standardise
b.  similar standardisation
c.  similar standards
d.  similar standard

9)

end the ______ and selling teaching jobs

 

a.  policy for buying
b.  policy of buying
c.  policy with buying
d.  policy on buying

10)

They ______ the government wants to control every school

 

a.  also fear that
b.  also afraid that
c.  also frightened that
d.  also terrify that

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Teachers in Mexico (1) ___________________ Wednesday. They are angry at changes to their jobs made by the government. Hundreds of angry teachers attacked the (2) ___________________ in Mexico's south-western Guerrero state. They broke windows, set fire to offices and sprayed (3) ___________________. Thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the streets. The state governor sent hundreds of police (4) _____________________ government building. The police could not stop the violence, so mayor Mario Moreno asked for government support (5) ___________________. He told a local TV news station: "We do not have the (6) ___________________ of 4,000 or 5,000 people."

The teachers are angry at changes that would take power away from their unions. Mexico's government wants more (7) ___________________ of teachers and who becomes a teacher. Teaching (8) ___________________ the quality of education in schools. The government wants to do this instead, to make sure all schools (9) ___________________. They want teachers to pass tests to get (10) ___________________. The government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their (11) ___________________ when they retire or quit. The biggest teaching unions are worried that many teachers will lose their jobs. They also fear that the government wants (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Why are teachers in Mexico angry?

2.

What did the teachers attack?

3.

What did they do to walls?

4.

Where did a local governor send police officers?

5.

What did the mayor say he could not do?

6.

What do teachers think the government wants to reduce the power of?

7.

Who checks the standard of teachers at the moment?

8.

What does the government want to start for teachers to get promoted?

9.

What do some teachers do when they retire?

10.

What do the biggest unions fear?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Why are teachers in Mexico angry?

6.

What do teachers think the government wants to reduce the power of?

 

a) their students failed all their exams
b) the government wants to make changes to their jobs
c) they have to accept a 20% pay cut
d) many schools are closing

 

a) parents
b) students
c) unions
d) tests

2.

What did the teachers attack?

7.

Who checks the standard of teachers at the moment?

 

a) students
b) their classrooms
c) a university exam centre
d) the offices of political parties

 

a) universities
b) the government
c) no one
d) unions

3.

What did they do to walls?

8.

What does the government want to start for teachers to get promoted?

 

a) sprayed graffiti on them
b) knocked them down
c) used them to teach
d) build them

 

a) tests
b) new classes
c) a new school year
d) teaching English

4.

Where did a local governor send police officers?

9.

What do some teachers do when they retire?

 

a) Texas
b) home
c) a local government building
d) to a junior high school

 

a) pass their job to a family member
b) start their own school
c) start a Facebook page for all their
    old students
d) dance

5.

What did the mayor say he could not do?

10.

What do the biggest unions fear?

 

a) give pay raises
b) control mobs of 4,000-5,000 people
c) teach Spanish
d) try again to be mayor

 

a) aggressive students
b) job losses
c) small unions
d) exam pass/fail rates

ROLE PLAY

Role  A – Teacher

You think your job is one of the most important in the world. Tell the others three reasons why. You think the government should double your pay. You take home too much homework, so the government should also double the number of teachers. You don't think you should have to take tests every year.

Role  B – School boss

You think teaching is one of the most important in the world. Tell the others three reasons why. You think teachers' pay is OK but they have to work long hours. You want the government to double the number of teachers so they can plan better lessons and take less homework home.

Role  C – Education minister

You think teaching is important, but so is nursing, policing, etc. Teachers should not get paid more than nurses or police officers. Tell the others three reasons why. The government does not have enough money to pay teachers more or find more teachers. Taking work home is a teachers' job.

Role  D – Office worker

You are tired of teachers complaining about their salary and working hours. Tell the others three reasons why. Teachers aren't in the classroom all day. They get very long holidays. Their salary is also pretty good. Working conditions are better than most jobs.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'angry' and 'teacher'.

angry

teacher

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • changes
  • parties
  • fire
  • sent
  • control
  • face
  • power
  • quality
  • instead
  • pass
  • relative
  • fear

TEACHERS SURVEY

Write five GOOD questions about teachers in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TEACHERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'teacher'?

c)

Do you think teachers do a difficult job?

d)

Would you like to be a teacher?

e)

What do you think of teachers rioting in the streets?

f)

Should the teachers talk instead of riot?

g)

Who is/was your favourite teacher and why?

h)

Why do people become teachers?

i)

How important are teachers?

j)

What is a good teacher?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should the government control the quality of teachers?

c)

Should teachers have to take a teaching test every year?

d)

What are the good and bad things about being a teacher?

e)

What do you think of teachers giving their jobs to their relatives?

f)

If you were a teacher, what would you teach, and why?

g)

Do you think teachers get paid enough money?

h)

Is teaching dangerous?

i)

What should happen to bad teachers?

j)

What questions would you like to ask one of the rioting teachers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Teachers in Mexico went on a riot on Wednesday. They are angry at (1) ____ to their jobs made by the government. Hundreds of angry teachers attacked the offices of (2) ____ parties in Mexico's south-western Guerrero state. They broke windows, (3) ____ fire to offices and sprayed graffiti on the walls. Thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the streets. The state governor sent hundreds of police officers to (4) ____ the local government building. The police could not stop the (5) ____, so mayor Mario Moreno asked for government support to control the situation. He told a local TV news station: "We do not have the ability to (6) ____ a mob of 4,000 or 5,000 people."

The teachers are angry at changes that would take power (7) ____ from their unions. Mexico's government wants more control over the quality of teachers and who becomes a teacher. Teaching unions currently (8) ____ the quality of education in schools. The government wants to do this instead, to make sure all schools have (9) ____ standards. They want teachers to pass tests to get jobs or get (10) ____. The government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their position to a (11) ____ when they retire or quit. The biggest teaching unions are worried that many teachers will lose their jobs. They also (12) ____ that the government wants to control every school.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

changes

(b)

chances

(c)

charges

(d)

challenges

2.

(a)

birthday

(b)

angry

(c)

political

(d)

midnight

3.

(a)

let

(b)

wet

(c)

set

(d)

met

4.

(a)

guide

(b)

grade

(c)

gourd

(d)

guard

5.

(a)

violence

(b)

violent

(c)

violently

(d)

violate

6.

(a)

head

(b)

face

(c)

back

(d)

foot

7.

(a)

over

(b)

up

(c)

through

(d)

away

8.

(a)

success

(b)

assess

(c)

confess

(d)

recess

9.

(a)

same

(b)

alike

(c)

similar

(d)

twin

10.

(a)

heightened

(b)

raised

(c)

upped

(d)

promoted

11.

(a)

member

(b)

ancestor

(c)

generation

(d)

relative

12.

(a)

afraid

(b)

fear

(c)

horror

(d)

frightened

SPELLING

Paragraph 1

1.

the ngovmtener

2.

aliipoclt parties

3.

sprayed ffiatirg on the walls

4.

ragud the local …

5.

stop the veeoclin

6.

control the iniostatu

Paragraph 2

7.

take power away from their nsuion

8.

the qtlyiau of teachers

9.

do this dsnaeit

10.

get oetodmrp

11.

give their position to a ltaierve

12.

drriewo that many teachers will lose their jobs

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

by the government. Hundreds of angry teachers attacked the offices of political parties in Mexico's south-

(    )

stop the violence, so mayor Mario Moreno asked for government support to control the

(    )

streets. The state governor sent hundreds of police officers to guard the local government building. The police could not

1  )

Teachers in Mexico went on a riot on Wednesday. They are angry at changes to their jobs made

(    )

wants more control over the quality of teachers and who becomes a teacher. Teaching unions currently assess the quality

(    )

on the walls. Thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the

(    )

a relative when they retire or quit. The biggest teaching unions are worried that many

(    )

teachers will lose their jobs. They also fear that the government wants to control every school.

(    )

of education in schools. The government wants to do this instead, to make sure all schools have similar

(    )

The teachers are angry at changes that would take power away from their unions. Mexico's government

(    )

western Guerrero state. They broke windows, set fire to offices and sprayed graffiti

(    )

standards. They want teachers to pass tests to get jobs or get promoted. The government also wants to end the policy

(    )

of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their position to

(    )

situation. He told a local TV news station: "We do not have the ability to face a mob of 4,000 or 5,000 people."

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

went     riot     Mexico     a     Wednesday     in     on     on     Teachers.    

2.

attacked     teachers     angry     of     Hundreds     offices     the.    

3.

rioters     with     More     angry     are     government     who     the.    

4.

for     control     Asked     to    support    situation    government     the.    

5.

of     face     4,000     The     a     ability     mob     to.    

6.

that     would     Angry     take     at     power     changes     away.    

7.

the     over     control     More     teachers     of     quality.    

8.

schools     all     sure     Make     standards     similar     have.    

9.

and     jobs     the     buying     teaching    End     of     selling     policy.    

10.

will     Worried     lose     that     their     many     jobs     teachers.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Teachers in Mexico went on a riot on Wednesday. They are anger / angry at changes to their jobs made by the government. Hundreds of angry teachers attacked / attacking the offices of political celebrations / parties in Mexico's south-western Guerrero state. They broke windows, set / let fire to offices and sprayed confetti / graffiti on the walls. Thousands more rioters who are angry with the government joined / joint the teachers in the streets. The state governor sent hundreds of police officers to grade / guard the local government building. The police could not stop the violent / violence, so mayor Mario Moreno asked for government support to control the station / situation. He told a local TV news station: "We do not have the ability to head / face a mob of 4,000 or 5,000 people."

The teachers are angry at changes that would take / give power away from their onions / unions. Mexico's government wants more remote / control over the quality / qualify of teachers and who becomes a teacher. Teaching unions currency / currently assess the quality of education in schools. The government wants to do this indeed / instead, to make sure all schools have similar / similarity standards. They want teachers to pass tests to get jobs or get promoted / promoting. The government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs. Some teachers in Mexico give their position to a relative / ancestor when they retire or quit. The biggest teaching unions are worried that many teachers will lose their jobs. They also afraid / fear that the government wants to control every school.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

T__ch_rs _n M_x_c_ w_nt _n _ r__t _n W_dn_sd_y. Th_y _r_ _ngry _t ch_ng_s t_ th__r j_bs m_d_ by th_ g_v_rnm_nt. H_ndr_ds _f _ngry t__ch_rs _tt_ck_d th_ _ff_c_s _f p_l_t_c_l p_rt__s _n M_x_c_'s s__th-w_st_rn G__rr_r_ st_t_. Th_y br_k_ w_nd_ws, s_t f_r_ t_ _ff_c_s _nd spr_y_d gr_ff_t_ _n th_ w_lls. Th__s_nds m_r_ r__t_rs wh_ _r_ _ngry w_th th_ g_v_rnm_nt j__n_d th_ t__ch_rs _n th_ str__ts. Th_ st_t_ g_v_rn_r s_nt h_ndr_ds _f p_l_c_ _ff_c_rs t_ g__rd th_ l_c_l g_v_rnm_nt b__ld_ng. Th_ p_l_c_ c__ld n_t st_p th_ v__l_nc_, s_ m_y_r M_r__ M_r_n_ _sk_d f_r g_v_rnm_nt s_pp_rt t_ c_ntr_l th_ s_t__t__n. H_ t_ld _ l_c_l TV n_ws st_t__n: "W_ d_ n_t h_v_ th_ _b_l_ty t_ f_c_ _ m_b _f 4,000 _r 5,000 p__pl_."

Th_ t__ch_rs _r_ _ngry _t ch_ng_s th_t w__ld t_k_ p_w_r _w_y fr_m th__r _n__ns. M_x_c_'s g_v_rnm_nt w_nts m_r_ c_ntr_l _v_r th_ q__l_ty _f t__ch_rs _nd wh_ b_c_m_s _ t__ch_r. T__ch_ng _n__ns c_rr_ntly _ss_ss th_ q__l_ty _f _d_c_t__n _n sch__ls. Th_ g_v_rnm_nt w_nts t_ d_ th_s _nst__d, t_ m_k_ s_r_ _ll sch__ls h_v_ s_m_l_r st_nd_rds. Th_y w_nt t__ch_rs t_ p_ss t_sts t_ g_t j_bs _r g_t pr_m_t_d. Th_ g_v_rnm_nt _ls_ w_nts t_ _nd th_ p_l_cy _f b_y_ng _nd s_ll_ng t__ch_ng j_bs. S_m_ t__ch_rs _n M_x_c_ g_v_ th__r p_s_t__n t_ _ r_l_t_v_ wh_n th_y r_t_r_ _r q__t. Th_ b_gg_st t__ch_ng _n__ns _r_ w_rr__d th_t m_ny t__ch_rs w_ll l_s_ th__r j_bs. Th_y _ls_ f__r th_t th_ g_v_rnm_nt w_nts t_ c_ntr_l _v_ry sch__l.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

teachers in mexico went on a riot on wednesday they are angry at changes to their jobs made by the government hundreds of angry teachers attacked the offices of political parties in mexico's south-western guerrero state they broke windows set fire to offices and sprayed graffiti on the walls thousands more rioters who are angry with the government joined the teachers in the streets the state governor sent hundreds of police officers to guard the local government building the police could not stop the violence so mayor mario moreno asked for government support to control the situation he told a local tv news station "we do not have the ability to face a mob of 4000 or 5000 people"

the teachers are angry at changes that would take power away from their unions mexico's government wants more control over the quality of teachers and who becomes a teacher teaching unions currently assess the quality of education in schools the government wants to do this instead to make sure all schools have similar standards they want teachers to pass tests to get jobs or get promoted the government also wants to end the policy of buying and selling teaching jobs some teachers in mexico give their position to a relative when they retire or quit the biggest teaching unions are worried that many teachers will lose their jobs they also fear that the government wants to control every school

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TeachersinMexicowentonariotonWednesday.Theyareangryatchangestotheir
jobsmadebythegovernment.Hundredsofangryteachersattackedtheofficesof
politicalpartiesinMexico'ssouth-westernGuerrerostate.Theybrokewindows,set
firetoofficesandsprayedgraffitionthewalls.Thousandsmorerioterswhoareangry
withthegovernmentjoinedtheteachersinthestreets.Thestategovernorsent
hundredsofpoliceofficerstoguardthelocalgovernmentbuilding.Thepolicecould
notstoptheviolence,somayorMarioMorenoaskedforgovernmentsupporttocontrol
thesituation.HetoldalocalTVnewsstation:"Wedonothavetheabilitytofaceamob
of4,000or5,000people."Theteachersareangryatchangesthatwouldtakepower
awayfromtheirunions.Mexico'sgovernmentwantsmorecontroloverthequality
ofteachersandwhobecomesateacher.Teachingunionscurrentlyassessthe
qualityofeducationinschools.Thegovernmentwantstodothisinstead,tomake
sureallschoolshavesimilarstandards.Theywantteacherstopassteststogetjobs
orgetpromoted.Thegovernmentalsowantstoendthepolicyofbuyingandselling
teachingjobs.SometeachersinMexicogivetheirpositiontoarelativewhenthey
retireorquit.Thebiggestteachingunionsareworriedthatmanyteacherswilllose
theirjobs.Theyalsofearthatthegovernmentwantstocontroleveryschool.





FREE WRITING

Write about teachers for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Teachers should take a test every year so parents know the quality of education is high. Is this good or bad?   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the rioting teachers in Mexico. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. TEACHERS: Make a poster about a teacher's job. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. RIOT: Write a magazine article about the riots. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a rioting teacher. Ask him/her three questions about teachers. Give him/her three of your opinions on what to do next. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

riot

a.

help

2.

guard

b.

rampage

3.

violence

c.

worry about

4.

support

d.

protect

5.

mob

e.

almost the same

6.

control

f.

crowd

7.

assess

g.

stop working

8.

similar

h.

judge

9.

retire

i.

rioting

10.

fear

j.

power

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The government wants to make changes to their jobs

2.

The offices of political parties

3.

Sprayed graffiti on them

4.

A local government building

5.

Control mobs of 4,000-5,000 people

6.

Unions

7.

Unions

8.

Tests

9.

Give their job to a relative

10.

Job losses

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy