My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (British)

* MP3 (North American)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Putin will not hand Snowden to U.S. (27th June, 2013)

The escapades of US whistleblower and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin confirmed on Tuesday that the former CIA worker was in the transit area of an airport in Moscow. Mr Putin had earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, which proved to be true with Snowden being in transit. Snowden seems to have given the international media the slip while in Moscow. After discovering his name on a flight list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to Cuba, only to be dismayed to find out after takeoff that he had not boarded the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, which has granted him asylum.


 

The Snowden affair is stoking up diplomatic tensions between the USA, and China and Russia. Washington is furious that China allowed Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry is now pressing hard for Russia to extradite Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed the state's border, and therefore does not need a visa. Furthermore, any accusations against Russia of aiding him are ravings and rubbish." He explained that the US and Russia had not signed any extradition treaty and that he would not hand Snowden over to the US. Mr Kerry acknowledged this but said, "there are standards of behaviour between sovereign nations".

Source:
http://uk.reuters.com/article/2013/06/25/uk-usa-security-flight-idUKBRE95M02J20130625
http://www.themoscowtimes.com/news/article/putin-says-snowden-in-airport-shrugs-off-nonsense-us-accusations/482323.html#ixzz2XHAzh4tJ


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. EDWARD SNOWDEN: Students walk around the class and talk to other students about Edward Snowden. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

escapade / whistleblower / CIA / in transit / give someone the slip / dismayed / asylum / diplomatic tensions / furious / extradition / accusations / ravings / treaty / behaviour

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CRIMES AGAINST THE STATE: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How big a crime?

What punishment?

Selling state secrets

 

 

Fighting for an enemy country

 

 

Insulting the monarch / leader

 

 

Spying for an enemy

 

 

Disruption of nation's Internet

 

 

Plotting / carrying out a coup

 

 

4. EXTRADITED: Students A strongly believe Edward Snowden should be extradited to the USA; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. SPYING TOOLS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most useful at the top. Change partners often and share your rankings.

  • fake passports
  • gun
  • face disguise
  • being multilingual
  • laptop computer
  • gloves
  • ability to climb up buildings
  • muscles

6. WHISTLEBLOWER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'whistleblower'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Edward Snowden is not in a Russian airport.

T / F

b.

Snowden has not crossed the border into Russia.

T / F

c.

Many journalists got on a plane they thought Snowden was on.

T / F

d.

Ecuador has said it would take Snowden in.

T / F

e.

The Snowden affair is creating tensions between China and Russia.

T / F

f.

Putin said he would not sign an extradition treaty with the USA.

T / F

g.

Putin accused the USA of crazy talk over the Snowden affair.

T / F

h.

John Kerry suggested Russia should behave and hand Snowden over.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

escapades

a.

adding fuel to

2.

confirmed

b.

refuge

3.

dismayed

c.

allegations

4.

boarded

d.

adventures

5.

asylum

e.

pact

6.

stoking up

f.

repatriate

7.

allowed

g.

got on

8.

extradite

h.

verified

9.

accusations

i.

permitted

10.

treaty

j.

horrified

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

escapades of US whistleblower and

a.

international media the slip

2.

seems to have given the

b.

treaty

3.

After discovering his

c.

diplomatic tensions

4.

he had not boarded

d.

asylum

5.

granted him

e.

fugitive Edward Snowden

6.

stoking up

f.

nations

7.

pressing hard for Russia

g.

the aircraft

8.

extradition

h.

of behaviour

9.

standards

i.

name on a flight list

10.

sovereign

j.

to extradite Snowden



 

GAP FILL

The (1) ____________ of US whistleblower and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin (2) ____________ on Tuesday that the former CIA worker was in the transit area of an airport in Moscow. Mr Putin had earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, which (3) ____________ to be true with Snowden being in transit. Snowden seems to have given the international media the (4) ____________ while in Moscow. After discovering his name on a (5) ____________ list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to Cuba, only to be (6) ____________ to find out after takeoff that he had not (7) ____________ the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, which has (8) ____________ him asylum.

 

 

dismayed
slip
confirmed
granted
escapades
flight
boarded
proved

The Snowden affair is (9) ____________ up diplomatic tensions between the USA, and China and Russia. Washington is (10) ____________ that China allowed Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry is now (11) ____________ hard for Russia to (12) ____________ Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed the state's (13) ____________, and therefore does not need a visa. Furthermore, any (14) ____________ against Russia of aiding him are ravings and rubbish." He explained that the US and Russia had not signed any extradition (15) ____________ and that he would not hand Snowden over to the US. Mr Kerry acknowledged this but said, "there are (16) ____________ of behaviour between sovereign nations".

 

pressing
treaty
border
stoking
furious
standards
extradite
accusations


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The escapades of US whistleblower and fugitive Edward ______

 

a.  Snowden continuation
b.  Snowden continuing
c.  Snowden continue
d.  Snowden continues

2)

______ worker was in the transit area of an airport in Moscow

 

a.  the firmer CIA
b.  the former CIA
c.  the farmer CIA
d.  the foreman CIA

3)

Snowden seems to have given the international ______

 

a.  media the slip
b.  media a slip
c.  media this slip
d.  media that slip

4)

around 30 journalists purchased last-minute tickets for the ______

 

a.  16-hour flights
b.  16-hours flight
c.  16-hourly flights
d.  16-hour flight

5)

Snowden is heading for Ecuador, which has ______

 

a.  granted him a slum
b.  granted him asylum
c.  granted him a sigh lamb
d.  granted him an asylum

6)

The Snowden affair is stoking ______

 

a.  up diplomatic tensions
b.  upper-diplomatic tensions
c.  un-diplomatic tensions
d.  up diplomacy tensions

7)

John Kerry is now pressing hard for Russia ______ back to the US

 

a.  to extradited Snowden
b.  to extradite Snowden
c.  to extraditing Snowden
d.  to extra date Snowden

8)

any accusations against Russia of aiding him are ______

 

a.  ravings and rubbish
b.  ravings and garbage
c.  ravings and trash
d.  ravings and litter

9)

He explained that the US and Russia had not signed any ______

 

a.  extraditing treaty
b.  extradition treaty
c.  expedition treaty
d.  extra-diction treaty

10)

there are standards of behaviour between ______

 

a.  sovereign nations
b.  sovereignty nations
c.  sobering nations
d.  suffering nations

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The (1) ____________________________ and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin confirmed on Tuesday that the former CIA worker was (2) ____________________________ airport in Moscow. Mr Putin had earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, (3) ____________________________ with Snowden being in transit. Snowden seems to have given the (4) ________________________ while in Moscow. After discovering his name on a flight list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to Cuba, (5) ____________________________ find out after takeoff that he had not boarded the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, (6) ____________________________.

The Snowden (7) ____________________________ tensions between the USA, and China and Russia. Washington is furious that China allowed Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry (8) ____________________________ Russia to extradite Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed the state's border, and (9) ____________________________ a visa. Furthermore, (10) ____________________________ Russia of aiding him are ravings and rubbish." He explained that the US and Russia had not (11) ____________________________ and that he would not hand Snowden over to the US. Mr Kerry (12) ____________________________, "there are standards of behaviour between sovereign nations".


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did the article say is continuing regarding Edward Snowden?

2.

Which of Snowden's ex-employees was mentioned?

3.

What did the article say Snowden gave the media?

4.

How many journalists boarded a plane to Cuba?

5.

What dismayed the journalists?

6.

Why is the USA angry with China?

7.

What is John Kerry trying to do?

8.

What doesn't Snowden need (according to Vladimir Putin)?

9.

Why won't Putin hand Snowden over?

10.

Why does Kerry think Russia should hand over Snowden?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did the article say is continuing regarding Edward Snowden?

6.

Why is the USA angry with China?

 

a) a drawn-out saga
b) escapades
c) an international manhunt
d) his travels around the world

 

a) China let Snowden fly to Moscow
b) China stole Snowden's secrets
c) China thinks Snowden is a hero
d) China disagrees with the USA

2.

Which of Snowden's ex-employers was mentioned?

7.

What is John Kerry trying to do?

 

a) the NSA
b) Britain's MI5
c) the KGB
d) the CIA

 

a) sign an extradition treaty with Russia
b) go to Moscow airport
c) extradite Snowden
d) make friends with Russia and China

3.

What did the article say Snowden gave the media?

8.

What doesn't Snowden need (according to Vladimir Putin)?

 

a) his full story
b) a laptop computer
c) the slip
d) leaked documents

 

a) a Russian visa
b) an armed escort
c) a US passport
d) to worry

4.

How many journalists boarded a plane to Cuba?

9.

Why won't Putin hand Snowden over?

 

a) about 30
b) 16
c) a plane-load
d) 215

 

a) he believes Snowden is innocent
b) he wants Snowden's information
c) he dislikes the USA
d) there's no extradition treaty between
     the USA and Russia

5.

What dismayed the journalists?

10.

Why does Kerry think Russia should hand over Snowden?

 

a) the age of the plane
b) Snowden wasn't on the flight
c) there was no inflight food
d) the number of guns on the plane

 

a) to help US-Russian relations
b) to protect American secrets
c) because of international standards of
     behaviour
d) because Snowden is dangerous

ROLE PLAY

Role  A – Barack Obama

You think every country in the world should help return Snowden to the USA. Tell the others three reasons why. It is the 21st century and nations need to cooperate. Snowden is a criminal. The fact that the USA accessed private e-mail accounts and phone calls doesn't matter.

Role  B – Vladimir Putin

You will not hand Snowden over to the USA. Tell the others three reasons why. Tell Obama you are tired of America telling other countries what to do. What America did in accessing mails and phone calls is worse than what Snowden did in telling the world about it. The USA must stop spying.

Role  C – Edward Snowden

You think you have done nothing wrong. Tell the others three reasons why. All countries spy, which is worse than what you did. You are shocked the USA could access private mails and e-mails on such a large scale. You are also concerned at the scale of Chinese hacking.

Role  D – Xi Jinping

Edward Snowden is not a criminal. Tell the others three reasons why. You see no reason to have stopped him going to Moscow. Ask Obama why he attacks China non-stop for hacking, but has a huge project to hack into people's e-mail. The US should end spying and pardon Snowden.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'transit' and 'area'.

transit

area

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • continue
  • area
  • true
  • slip
  • 30
  • granted
  • tensions
  • hard
  • border
  • aiding
  • signed
  • nations

EDWARD SNOWDEN SURVEY

Write five GOOD questions about Edward Snowden in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

EDWARD SNOWDEN DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'spy'?

c)

What do you know about what Edward Snowden did?

d)

Do you think Snowden is a hero or traitor?

e)

Is whistleblowing a good or bad thing?

f)

What do you think of the USA accessing millions of private e-mails and phone calls?

g)

Is Putin right to let Snowden leave Moscow?

h)

How do you think journalists felt when Snowden wasn't on the plane?

i)

Would Snowden's story make a good movie one day?

j)

What do you think Snowden is thinking right now?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Is the USA over-reacting to the Snowden affair?

c)

Should the USA have protested less to keep good diplomatic relations?

d)

Why don't the USA and Russia have an extradition treaty?

e)

How much damage has Snowden done to America's national security?

f)

Do you think Russia is helping Snowden evade capture by the USA?

g)

What do you think of Putin describing US talk as "ravings and rubbish"?

h)

What did Kerry mean when he said, "there are standards of behaviour between sovereign nations"?

i)

Has this affair damaged Barack Obama's presidency?

j)

What questions would you like to ask Edward Snowden?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The (1) ____ of US whistleblower and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin (2) ____ on Tuesday that the former CIA worker was in the transit area of an airport in Moscow. Mr Putin had earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, which (3) ____ to be true with Snowden being in transit. Snowden seems to have given the international media the (4) ____ while in Moscow. After discovering his name on a flight list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to Cuba, only to be (5) ____ to find out after takeoff that he had not boarded the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, which has (6) ____ him asylum.

The Snowden affair is (7) ____ up diplomatic tensions between the USA, and China and Russia. Washington is furious that China (8) ____ Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry is now pressing hard for Russia to (9) ____ Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed the state's border, and therefore does not need a visa. Furthermore, any accusations against Russia of (10) ____ him are ravings and rubbish." He explained that the US and Russia had not signed any (11) ____ treaty and that he would not hand Snowden over to the US. Mr Kerry acknowledged this but said, "there are standards of behaviour between (12) ____ nations".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

espadrilles

(b)

escapism

(c)

escapades

(d)

eschew

2.

(a)

confirmed

(b)

contrasted

(c)

compared

(d)

consulted

3.

(a)

proved

(b)

proof

(c)

prove

(d)

proofread

4.

(a)

slip

(b)

slit

(c)

slid

(d)

slim

5.

(a)

disjointed

(b)

disrespected

(c)

dismayed

(d)

distilled

6.

(a)

vouched

(b)

pulsated

(c)

focused

(d)

granted

7.

(a)

stoking

(b)

stalking

(c)

striking

(d)

staking

8.

(a)

was allowed

(b)

allowing

(c)

allowance

(d)

allowed

9.

(a)

extradite

(b)

vouchsafe

(c)

accompany

(d)

board

10.

(a)

abiding

(b)

aiding

(c)

raiding

(d)

ailing

11.

(a)

extradite

(b)

extradition

(c)

extraditing

(d)

extradites

12.

(a)

sovereign

(b)

participatory

(c)

dismayed

(d)

populous

SPELLING

Paragraph 1

1.

US whistleblower and eiuigftv Edward Snowden

2.

oepvdr to be true

3.

around 30 iuasotrjlns

4.

rhpdecsau last-minute tickets

5.

…only to be edmdysai to find out…

6.

granted him syalum

Paragraph 2

7.

stoking up ocmilaptdi tensions

8.

Washington is ufusior

9.

any onasatisucc against Russia

10.

ixirnoeattd treaty

11.

Mr Kerry ecakdwdlnego this

12.

between visogrnee nations

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

for the 16-hour flight to Cuba, only to be dismayed to find out after takeoff that he had not

(    )

The Snowden affair is stoking up diplomatic tensions between the USA, and China and Russia. Washington is

(    )

on a flight list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchased last-minute tickets

(    )

the state's border, and therefore does not need a visa. Furthermore, any accusations

(    )

pressing hard for Russia to extradite Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed

(    )

furious that China allowed Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry is now

(    )

boarded the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, which has granted him asylum.

(    )

on Tuesday that the former CIA worker was in the transit area of an airport in Moscow. Mr Putin had

(    )

earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, which proved to be true with Snowden being

(    )

to the US. Mr Kerry acknowledged this but said, "there are standards of behaviour between sovereign nations".

(    )

against Russia of aiding him are ravings and rubbish." He explained that the US and

1  )

The escapades of US whistleblower and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin confirmed

(    )

in transit. Snowden seems to have given the international media the slip while in Moscow. After discovering his name

(    )

Russia had not signed any extradition treaty and that he would not hand Snowden over

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

CIA     transit     in     The     area     worker     former     the     was.    

2.

Moscow    the    the    in    Given    media    while    international    slip.    

3.

purchased     last     Around     -     30     minute     journalists   tickets.    

4.

he   that   takeoff  after   out   Find   aircraft   the   boarded   not   had.

5.

Snowden     is     Reports     heading     are     for     that     Ecuador.    

6.

stoking     The     up     Snowden     diplomatic     affair    tensions     is.    

7.

extradite  Snowden   Kerry   is   now   pressing   hard   for   Russia   to.

8.

him     against     are     Russia     ravings     of     aiding    Accusations.    

9.

signed   treaty   and   not  extradition    US    had    any   The    Russia.   

10.

sovereign    standards   nations   of   behaviour   There   between   are.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The escapades / escapism of US whistleblower and fugitive Edward Snowden continue. Russian President Vladimir Putin confirmed / conformed on Tuesday that the firmer / former CIA worker was in the transit area of an airport in Moscow. Mr Putin had earlier said Mr Snowden had not crossed any Russian borders, which proved / proof to be true with Snowden being in transit. Snowden seems to have given the international media the slid / slip while in Moscow. After discovering / discovered his name on a flight list to Havana, Cuba, around 30 journalists purchase / purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to Cuba, only to be disrespected / dismayed to find out after takeoff that he had not boarded / boarding the aircraft. Reports are that Snowden is heading for Ecuador, which has grafted / granted him asylum.

The Snowden affair is staking / stoking up diplomatic tensions between the USA, and China and Russia. Washington is fury / furious that China allowed Snowden to leave Hong Kong for Russia earlier this week. US Secretary of State John Kerry is now pressing / pressed hard for Russia to extradite / expedite Snowden back to the US. Mr Putin told reporters: "Mr Snowden has not crossed the state's border, and therefore does not need a visa. Furthermore, any accuses / accusations against Russia of aiding / raiding him are rakings / ravings and rubbish." He explained that the US and Russia had not signed any / all extradition treaty and that he would not hand Snowden over / under to the US. Mr Kerry acknowledged this but said, "there are standards of behaviour between sovereign / sovereignty nations".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ _sc_p_d_s _f _S wh_stl_bl_w_r _nd f_g_t_v_ _dw_rd Sn_wd_n c_nt_n__. R_ss__n Pr_s_d_nt Vl_d_m_r P_t_n c_nf_rm_d _n T__sd_y th_t th_ f_rm_r C__ w_rk_r w_s _n th_ tr_ns_t _r__ _f _n __rp_rt _n M_sc_w. Mr P_t_n h_d __rl__r s__d Mr Sn_wd_n h_d n_t cr_ss_d _ny R_ss__n b_rd_rs, wh_ch pr_v_d t_ b_ tr__ w_th Sn_wd_n b__ng _n tr_ns_t. Sn_wd_n s__ms t_ h_v_ g_v_n th_ _nt_rn_t__n_l m_d__ th_ sl_p wh_l_ _n M_sc_w. _ft_r d_sc_v_r_ng h_s n_m_ _n _ fl_ght l_st t_ H_v_n_, C_b_, _r__nd 30 j__rn_l_sts p_rch_s_d l_st-m_n_t_ t_ck_ts f_r th_ 16-h__r fl_ght t_ C_b_, _nly t_ b_ d_sm_y_d t_ f_nd __t _ft_r t_k__ff th_t h_ h_d n_t b__rd_d th_ __rcr_ft. R_p_rts _r_ th_t Sn_wd_n _s h__d_ng f_r _c__d_r, wh_ch h_s gr_nt_d h_m _syl_m.

Th_ Sn_wd_n _ff__r _s st_k_ng _p d_pl_m_t_c t_ns__ns b_tw__n th_ _S_, _nd Ch_n_ _nd R_ss__. W_sh_ngt_n _s f_r___s th_t Ch_n_ _ll_w_d Sn_wd_n t_ l__v_ H_ng K_ng f_r R_ss__ __rl__r th_s w__k. _S S_cr_t_ry _f St_t_ J_hn K_rry _s n_w pr_ss_ng h_rd f_r R_ss__ t_ _xtr_d_t_ Sn_wd_n b_ck t_ th_ _S. Mr P_t_n t_ld r_p_rt_rs: "Mr Sn_wd_n h_s n_t cr_ss_d th_ st_t_'s b_rd_r, _nd th_r_f_r_ d__s n_t n__d _ v_s_. F_rth_rm_r_, _ny _cc_s_t__ns _g__nst R_ss__ _f __d_ng h_m _r_ r_v_ngs _nd r_bb_sh." H_ _xpl__n_d th_t th_ _S _nd R_ss__ h_d n_t s_gn_d _ny _xtr_d_t__n tr__ty _nd th_t h_ w__ld n_t h_nd Sn_wd_n _v_r t_ th_ _S. Mr K_rry _ckn_wl_dg_d th_s b_t s__d, "th_r_ _r_ st_nd_rds _f b_h_v___r b_tw__n s_v_r__gn n_t__ns".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the escapades of us whistleblower and fugitive edward snowden continue russian president vladimir putin confirmed on tuesday that the former cia worker was in the transit area of an airport in moscow mr putin had earlier said mr snowden had not crossed any russian borders which proved to be true with snowden being in transit snowden seems to have given the international media the slip while in moscow after discovering his name on a flight list to havana cuba around 30 journalists purchased last-minute tickets for the 16-hour flight to cuba only to be dismayed to find out after takeoff that he had not boarded the aircraft reports are that snowden is heading for ecuador which has granted him asylum

the snowden affair is stoking up diplomatic tensions between the usa and china and russia washington is furious that china allowed snowden to leave hong kong for russia earlier this week us secretary of state john kerry is now pressing hard for russia to extradite snowden back to the us mr putin told reporters "mr snowden has not crossed the state's border and therefore does not need a visa furthermore any accusations against russia of aiding him are ravings and rubbish" he explained that the us and russia had not signed any extradition treaty and that he would not hand snowden over to the us mr kerry acknowledged this but said "there are standards of behaviour between sovereign nations"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheescapadesofUSwhistleblowerandfugitiveEdwardSnowdencontinue.Russian
PresidentVladimirPutinconfirmedonTuesdaythattheformerCIAworkerwasinthe
transitareaofanairportinMoscow.MrPutinhadearliersaidMrSnowdenhadnot
crossedanyRussianborders,whichprovedtobetruewithSnowdenbeingintransit.
SnowdenseemstohavegiventheinternationalmediatheslipwhileinMoscow.
AfterdiscoveringhisnameonaflightlisttoHavana,Cuba,around30journalists
purchasedlast-minuteticketsforthe16-hourflighttoCuba,onlytobedismayedto
findoutaftertakeoffthathehadnotboardedtheaircraft.ReportsarethatSnowden
isheadingforEcuador,whichhasgrantedhimasylum.TheSnowdenaffairisstoking
updiplomatictensionsbetweentheUSA,andChinaandRussia.Washingtonis
furiousthatChinaallowedSnowdentoleaveHongKongforRussiaearlierthisweek.
USSecretaryofStateJohnKerryisnowpressinghardforRussiatoextradite
SnowdenbacktotheUS.MrPutintoldreporters:"MrSnowdenhasnotcrossedthe
state'sborder,andthereforedoesnotneedavisa.Furthermore,anyaccusations
againstRussiaofaidinghimareravingsandrubbish."HeexplainedthattheUS
andRussiahadnotsignedanyextraditiontreatyandthathewouldnothand
SnowdenovertotheUS.MrKerryacknowledgedthisbutsaid,"therearestandards
ofbehaviourbetweensovereignnations".

FREE WRITING

Write about Edward Snowden for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People who leak state secrets should be imprisoned for at least 20 years.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Edward Snowden. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WHISTLEBLOWERS: Make a poster about whistleblowers. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. EDWARD SNOWDEN: Write a magazine article about Edward Snowden. Include imaginary interviews with people who are for and against extraditing him to the USA.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Edward Snowden. Ask him three questions about his actions / future plans. Give him three pieces of advice on what to do from now. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

escapades

a.

adventures

2.

confirmed

b.

verified

3.

dismayed

c.

horrified

4.

boarded

d.

got on

5.

asylum

e.

refuge

6.

stoking up

f.

adding fuel to

7.

allowed

g.

permitted

8.

extradite

h.

repatriate

9.

accusations

i.

allegations

10.

treaty

j.

pact

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Escapades

2.

CIA

3.

The slip

4.

Around 30

5.

Snowden wasn't on the flight

6.

It let Snowden fly to Moscow

7.

Have Snowden extradited

8.

A (Russian) visa

9.

There's no extradition treaty between the USA and Russia

10.

Because of international standards of behaviour

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping to Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy