My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities for this lesson
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Typewriters to stop Russian computer leaks (15th July, 2013)

Western newspapers are reporting that Russia is to start using typewriters to stop computer leaks. However, Russian newspapers say this is not true. Western media says the Kremlin wants to keep its secrets secret by using the old-fashioned machines. The BBC wrote that Russia's intelligence service (FSO) bought the typewriters because of the leak of information on WikiLeaks and recent leaks by former U.S. intelligence worker Edward Snowden. The FSO reportedly told the Russian press that these scandals, plus reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being listened in on at the G20 summit in London, means it has "decided to expand the practice of creating paper documents".


 

A Russian government department said the Kremlin bought 20 electric typewriters for around $14,800. The FSO told reporters that: "This purchase has been planned for more than a year now." It also said the order has nothing to do with WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official told Russia's RT news agency that the FSO has always used typewriters. He said that it was simply time to buy new ones because the old equipment was out of date. He said: "It's not something unusual.…The time came to change them. All the special services use them, including the Ministry of Defense." A reader of the RT website suggested: "A $5 padlock is often more effective than a $24,000 surveillance system."

Sources:
http://www.rawstory.com/rs/2013/07/11/kremlin-turns-back-to-typewriters-to-avoid-security-leaks/
http://rt.com/news/typewriters-russia-order-surveillance-975/
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23282308


 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. TYPEWRITERS: Students walk around the class and talk to other students about typewriters. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Western newspapers / computer leaks / secrets / intelligence / scandals / documents / typewriters / reporters / WikiLeaks / old equipment / unusual / padlock / surveillance

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SECURITY: How can these be made safer? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How safe are they now?

How to make them safer?

computers

 

 

e-mail

 

 

paper documents

 

 

meetings

 

 

workers

 

 

briefcases

 

 

4. LEAKS: Students A strongly believe there will always be computer leaks; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. EQUIPMENT: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most useful to make documents with at the top. Change partners often and share your rankings.

  • typewriter
  • iPad
  • pen and paper
  • laptop computer
  • mobile phone
  • desktop computer
  • document company
  • photocopier

6. COMPUTER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'computer'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Asian newspapers are saying Russia will use typewriters.

T / F

b.

The BBC said Russia has bought typewriters because of WikiLeaks.

T / F

c.

Russia said someone spied on its prime minister in London.

T / F

d.

Russia said it would start using paper documents more.

T / F

e.

Russia has bought 2,000 typewriters for its security services.

T / F

f.

The typewriter order happened earlier this month.

T / F

g.

The FSO said it only bought new typewriters to replace old ones.

T / F

h.

A Russian politician said a $5 padlock is best for securing secret info.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

stop

a.

agent

2.

not true

b.

fresh

3.

media

c.

successful

4.

recent

d.

prevent

5.

expand

e.

section

6.

department

f.

the press

7.

official

g.

spying

8.

equipment

h.

wrong

9.

effective

i.

enlarge

10.

surveillance

j.

stuff

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

start using typewriters to

a.

press

2.

the Kremlin wants to keep its secrets

b.

out of date

3.

former U.S. intelligence

c.

more than a year now

4.

told the Russian

d.

stop computer leaks

5.

creating paper

e.

department

6.

government

f.

secret

7.

planned for

g.

do with WikiLeaks

8.

nothing to

h.

documents

9.

the old equipment was

i.

system

10.

surveillance

j.

worker Edward Snowden



 

GAP FILL

Western newspapers are (1) ____________ that Russia is to start using typewriters to stop computer leaks. However, Russian newspapers say this is not (2) ____________. Western media says the Kremlin wants to keep its secrets secret by using the old-(3) ____________ machines. The BBC wrote that Russia's intelligence (4) ____________ (FSO) bought the typewriters because of the leak of information on WikiLeaks and recent leaks by (5) ____________ U.S. intelligence worker Edward Snowden. The FSO reportedly told the Russian press that these (6) ____________, plus reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being (7) ____________ in on at the G20 summit in London, means it has "decided to (8) ____________ the practice of creating paper documents".

 

 

service
expand
true
scandals
reporting
listened
fashioned
former

A Russian government department said the Kremlin bought 20 (9) ____________ typewriters for around $14,800. The FSO told reporters that: "This (10) ____________ has been planned for more than a year now." It also said the order has (11) ____________ to do with WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official told Russia's RT news agency that the FSO has always used typewriters. He said that it was (12) ____________ time to buy new ones because the old equipment was out of (13) ____________. He said: "It's not something unusual.…The time came to change them. All the special services use them, (14) ____________ the Ministry of Defense." A reader of the RT website (15) ____________: "A $5 padlock is often more effective than a $24,000 surveillance (16) ____________."

 

including
nothing
suggested
date
electric
purchase
system
simply


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Russia is to start using typewriters to ______

 

a.  stop computer leeks
b.  stop computer leaks
c.  stop computer leakages
d.  stop computer's leak

2)

the Kremlin wants to keep its secrets secret by using the ______

 

a.  old-fashion machines
b.  old-fashions machines
c.  old-fashioning machines
d.  old-fashioned machines

3)

FSO bought the typewriters because of the ______

 

a.  leak for information
b.  leak of information
c.  leak from information
d.  leak off information

4)

Dmitry Medvedev being listened in on at ______

 

a.  the G20 sum it
b.  the G20 sum mitt
c.  the G20 some it
d.  the G20 summit

5)

it has decided to expand the practice of ______

 

a.  creative paper documents
b.  creation paper documents
c.  creating paper documents
d.  create in paper documents

6)

the Kremlin bought 20 electric typewriters for ______

 

a.  around $40,800
b.  around $18,400
c.  around $18,800
d.  around $14,800

7)

This purchase has been planned for more ______

 

a.  than a year know
b.  than a year now
c.  than a year, not!
d.  than a year, no?

8)

it was simply time to buy new ones because the old equipment ______

 

a.  was out of date
b.  was in of date
c.  was at of date
d.  was outer date

9)

All the special services use them, including the ______

 

a.  Ministry of Defends
b.  Ministers of Defense
c.  Minister of Defends
d.  Ministry of Defense

10)

A $5 padlock is often more effective than a $24,000 ______

 

a.  surveillance systemic
b.  surveillance cisterns
c.  surveillance system
d.  surveillance cistern

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Western newspapers are reporting that Russia (1) ___________________ typewriters to stop computer leaks. However, Russian newspapers say this is not true. Western media says the Kremlin wants to (2) ___________________ by using the (3) ___________________. The BBC wrote that Russia's intelligence service (FSO) bought the typewriters because of the (4) ___________________ on WikiLeaks and recent leaks by former U.S. intelligence worker Edward Snowden. The FSO reportedly told the Russian (5) ______________________, plus reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being listened in on at the G20 summit in London, means it has " (6) ___________________ the practice of creating paper documents".

A Russian government department said the Kremlin bought 20 electric typewriters (7) ___________________. The FSO told reporters that: "This purchase has been (8) ___________________ than a year now." It also said the order has (9) ___________________ WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official told Russia's RT news agency that the FSO has always used typewriters. He said that it (10) ___________________ to buy new ones because the old equipment (11) ___________________. He said: "It's not something unusual.…The time came to change them. All the special services use them, including the Ministry of Defense." A reader of the RT website suggested: "A $5 padlock is often (12) ___________________ a $24,000 surveillance system."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who said Russia has bought typewriters?

2.

Who said Russia didn't buy typewriters for security reasons?

3.

What does the Kremlin want to keep?

4.

What is the FSO?

5.

What will the FSO do more of?

6.

How much did the typewriters cost?

7.

For how long has the FSO used computers?

8.

What was wrong with the old typewriters?

9.

Which government ministry did the article mention?

10.

What did someone say was better than a surveillance system?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who said Russia has bought typewriters?

6.

How much did the typewriters cost?

 

a) Edward Snowden
b) US and European newspapers
c) Russia's president
d) The Moscow Times

 

a) $14,800
b) $14,400
c) $18,800
d) $18,400

2.

Who said Russia didn't buy typewriters for security reasons?

7.

For how long has the FSO used computers?

 

a) a typewriter company
b) Vladimir Putin
c) the KGB
d) Russian newspapers

 

a) 150 years
b) 20 years
c) it has always used them
d) since August, 1932

3.

What does the Kremlin want to keep?

8.

What was wrong with the old typewriters?

 

a) secrets
b) its old typewriters
c) up to date with technology
d) old-fashioned machines

 

a) they were out of date
b) they had no security software
c) they were too noisy
d) they wasted too much electricity

4.

What is the FSO?

9.

Which government ministry did the article mention?

 

a) the typewriter company
b) the French Security Organisation
c) Russia's intelligence service
d) the Free Surveillance Office

 

a) Defense
b) Intelligence
c) Spying
d) Special Services

5.

What will the FSO do more of?

10.

What did someone say was better than a surveillance system?

 

a) spy
b) use paper documents
c) go to international summits
d) leak information

 

a) anti-virus software
b) a team of hackers
c) a security company
d) a cheap lock

ROLE PLAY

Role  A – Typewriter

You think the typewriter is best for secrecy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their equipment. Also, tell the others which is the worst of these (and why): pen and paper, a desktop computer or iPads.

Role  B – Pen and paper

You think pen and paper are best for secrecy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their equipment. Also, tell the others which is the worst of these (and why): the typewriter, a desktop computer or iPads.

Role  C – Desktop computer

You think a desktop computer is best for secrecy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their equipment. Also, tell the others which is the worst of these (and why): pen and paper, the typewriter or iPads.

Role  D – iPad

You think iPads is best for secrecy. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their equipment. Also, tell the others which is the worst of these (and why): pen and paper, a desktop computer or the typewriter.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'computer' and 'leak'.

computer

leak

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • start
  • true
  • wrote
  • former
  • plus
  • decided
  • 20
  • planned
  • nothing
  • equipment
  • special
  • 5

TYPEWRITERS SURVEY

Write five GOOD questions about typewriters in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TYPEWRITERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'typewriter'?

c)

What experience do have with typewriters?

d)

How did typewriters change the world?

e)

Are typewriters a good way of keeping data safe?

f)

Are you surprised the Russian government is buying typewriters?

g)

Is public knowledge of the typewriters a leak?

h)

Do you think Russia is worried about WikiLeaks and Edward Snowden?

i)

Which places do you know of that still use typewriters?

j)

Do you know how to use a typewriter?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about typewriters?

c)

What are the advantages of typewriters over computers?

d)

What do you know about WikiLeaks and Edward Snowden?

e)

If you had a typewriter, what would you use it for?

f)

How useful were typewriters 50 years ago?

g)

What out-of-date equipment do you have?

h)

Is old fashioned bad?

i)

Is a padlock to stop someone stealing a laptop better than surveillance?

j)

What questions would you like to ask the FSO boss?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Western newspapers are (1) ____ that Russia is to start using typewriters to stop computer leaks. However, Russian newspapers say this is not (2) ____. Western media says the Kremlin wants to keep its secrets secret by using the old-(3) ____ machines. The BBC wrote that Russia's intelligence service (FSO) bought the typewriters because of the leak of information on WikiLeaks and (4) ____ leaks by former U.S. intelligence worker Edward Snowden. The FSO reportedly told the Russian press that these scandals, (5) ____ reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being listened in on at the G20 summit in London, means it has "decided to expand the practice (6) ____ creating paper documents".

A Russian government department said the Kremlin bought 20 electric typewriters for around $14,800. The FSO told reporters that: "This (7) ____ has been planned for more than a year now." It also said the order has nothing to (8) ____ with WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official told Russia's RT news agency that the FSO has always used typewriters. He said that it was (9) ____ time to buy new ones because the old equipment was (10) ____ of date. He said: "It's not something unusual.…The (11) ____ came to change them. All the special services use them, including the Ministry of Defense." A reader of the RT website suggested: "A $5 padlock is (12) ____ more effective than a $24,000 surveillance system."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

reported

(b)

reporter

(c)

reports

(d)

reporting

2.

(a)

truthfully

(b)

truthfulness

(c)

truly

(d)

true

3.

(a)

antique

(b)

fashioned

(c)

trendy

(d)

modern

4.

(a)

lastly

(b)

since

(c)

recent

(d)

then

5.

(a)

plus

(b)

minus

(c)

multiply

(d)

divide

6.

(a)

of

(b)

at

(c)

to

(d)

by

7.

(a)

paper chase

(b)

chase

(c)

chaste

(d)

purchase

8.

(a)

do

(b)

have

(c)

be

(d)

take

9.

(a)

easily

(b)

simply

(c)

justly

(d)

early

10.

(a)

up

(b)

in

(c)

out

(d)

late

11.

(a)

timings

(b)

timed

(c)

time

(d)

timer

12.

(a)

forever

(b)

justly

(c)

well

(d)

often

SPELLING

Paragraph 1

1.

eWtners newspapers

2.

old-ifohesnda machines

3.

eciliengelnt worker

4.

at the G20 iumsmt in London

5.

decided to enadpx the practice

6.

paper tcemdsnou

Paragraph 2

7.

A Russian government pneratmdet

8.

this arcpseuh

9.

Russia's RT news gayecn

10.

the old pinuqeetm was out of date

11.

A $5 padlock is often more etfcvefie

12.

aeliulncvser system

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being listened in on at the G20 summit

(    )

worker Edward Snowden. The FSO reportedly told the Russian press that these scandals, plus

(    )

a year now." It also said the order has nothing to do with WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official told Russia's RT news

(    )

A Russian government department said the Kremlin bought 20 electric typewriters for

1  )

Western newspapers are reporting that Russia is to start using typewriters to stop computer

(    )

secret by using the old-fashioned machines. The BBC wrote that Russia's intelligence service (FSO) bought the typewriters because

(    )

around $14,800. The FSO told reporters that: "This purchase has been planned for more than

(    )

agency that the FSO has always used typewriters. He said that it was simply time to

(    )

of the leak of information on WikiLeaks and recent leaks by former U.S. intelligence

(    )

leaks. However, Russian newspapers say this is not true. Western media says the Kremlin wants to keep its secrets

(    )

website suggested: "A $5 padlock is often more effective than a $24,000 surveillance system."

(    )

in London, means it has "decided to expand the practice of creating paper documents".

(    )

buy new ones because the old equipment was out of date. He said: "It's not something unusual.…The time

(    )

came to change them. All the special services use them, including the Ministry of Defense." A reader of the RT

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

using   stop    Russia   start    to  leaks   to  typewriters   computer    is.

2.

true     not     is     this     say     newspapers     Russian.    

3.

keep     The     its     Kremlin     secrets     wants     secret     to.    

4.

reportedly     FSO     The     press     Russian     the     told.    

5.

paper     creating     of     practice     the     Expand     documents.    

6.

bought     electric     Kremlin     20     typewriters     The.    

7.

it     that     said     He     ones   new   buy    to   time     simply     was.     

8.

The     date     of     out     was     equipment     old.    

9.

the     services     them     All     special     use.    

10.

is     A     often     $5     more     effective     padlock.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Western newspapers are reporting that Russia is to start used / using typewriters to stop computer leeks / leaks. However, Russian newspapers say this is not true / truly. Western media says the Kremlin wants to keep its secrets / secretly secret by using the old-fashioned machines. The BBC wrote / scribbled that Russia's intelligence service (FSO) bought the typewriters because of the leak of information on WikiLeaks and lately / recent leaks by former U.S. intelligent / intelligence worker Edward Snowden. The FSO reported / reportedly told the Russian press that these scandals, plus / minus reports about Russia's Prime Minister Dmitry Medvedev being listened in on at the G20 summit in London, means it has "decided / decision to expand the practice of creating paper documents".

A Russian government department / departments said the Kremlin bought 20 electric typewriters for / of around $14,800. The FSO told reporters that: "This purchase / chase has been planned for more than a year know / now." It also said the order has nothing to be / do with WikiLeaks or Edward Snowden. An FSO official / officially told Russia's RT news agency that the FSO has always used typewriters. He said that it was simple / simply time to buy new ones because the old equipment was out / in of date. He said: "It's not something unusual.…The time came to change them. All / Every the special services use them, including the Ministry of Defense." A reader of the RT website suggested: "A $5 padlock is often more affective / effective than a $24,000 surveillance system."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

W_st_rn n_wsp_p_rs _r_ r_p_rt_ng th_t R_ss__ _s t_ st_rt _s_ng typ_wr_t_rs t_ st_p c_mp_t_r l__ks. H_w_v_r, R_ss__n n_wsp_p_rs s_y th_s _s n_t tr__. W_st_rn m_d__ s_ys th_ Kr_ml_n w_nts t_ k__p _ts s_cr_ts s_cr_t by _s_ng th_ _ld-f_sh__n_d m_ch_n_s. Th_ BBC wr_t_ th_t R_ss__'s _nt_ll_g_nc_ s_rv_c_ (FS_) b__ght th_ typ_wr_t_rs b_c__s_ _f th_ l__k _f _nf_rm_t__n _n W_k_L__ks _nd r_c_nt l__ks by f_rm_r _.S. _nt_ll_g_nc_ w_rk_r _dw_rd Sn_wd_n. Th_ FS_ r_p_rt_dly t_ld th_ R_ss__n pr_ss th_t th_s_ sc_nd_ls, pl_s r_p_rts _b__t R_ss__'s Pr_m_ M_n_st_r Dm_try M_dv_d_v b__ng l_st_n_d _n _n _t th_ G20 s_mm_t _n L_nd_n, m__ns _t h_s "d_c_d_d t_ _xp_nd th_ pr_ct_c_ _f cr__t_ng p_p_r d_c_m_nts".

_ R_ss__n g_v_rnm_nt d_p_rtm_nt s__d th_ Kr_ml_n b__ght 20 _l_ctr_c typ_wr_t_rs f_r _r__nd $14,800. Th_ FS_ t_ld r_p_rt_rs th_t: "Th_s p_rch_s_ h_s b__n pl_nn_d f_r m_r_ th_n _ y__r n_w." _t _ls_ s__d th_ _rd_r h_s n_th_ng t_ d_ w_th W_k_L__ks _r _dw_rd Sn_wd_n. _n FS_ _ff_c__l t_ld R_ss__'s RT n_ws _g_ncy th_t th_ FS_ h_s _lw_ys _s_d typ_wr_t_rs. H_ s__d th_t _t w_s s_mply t_m_ t_ b_y n_w _n_s b_c__s_ th_ _ld _q__pm_nt w_s __t _f d_t_. H_ s__d: "_t's n_t s_m_th_ng _n_s__l.…Th_ t_m_ c_m_ t_ ch_ng_ th_m. _ll th_ sp_c__l s_rv_c_s _s_ th_m, _ncl_d_ng th_ M_n_stry _f D_f_ns_." _ r__d_r _f th_ RT w_bs_t_ s_gg_st_d: "_ $5 p_dl_ck _s _ft_n m_r_ _ff_ct_v_ th_n _ $24,000 s_rv__ll_nc_ syst_m."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

western newspapers are reporting that russia is to start using typewriters to stop computer leaks however russian newspapers say this is not true western media says the kremlin wants to keep its secrets secret by using the old-fashioned machines the bbc wrote that russia's intelligence service (fso) bought the typewriters because of the leak of information on wikileaks and recent leaks by former us intelligence worker edward snowden the fso reportedly told the russian press that these scandals plus reports about russia's prime minister dmitry medvedev being listened in on at the g20 summit in london means it has "decided to expand the practice of creating paper documents"

a russian government department said the kremlin bought 20 electric typewriters for around $14800 the fso told reporters that "this purchase has been planned for more than a year now" it also said the order has nothing to do with wikileaks or edward snowden an fso official told russia's rt news agency that the fso has always used typewriters he said that it was simply time to buy new ones because the old equipment was out of date he said "it's not something unusual…the time came to change them all the special services use them including the ministry of defense" a reader of the rt website suggested "a $5 padlock is often more effective than a $24000 surveillance system"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

WesternnewspapersarereportingthatRussiaistostartusingtypewriterstost
opcomputerleaks.However,Russiannewspaperssaythisisnottrue.Wester
nmediasaystheKremlinwantstokeepitssecretssecretbyusingtheold-
fashionedmachines.TheBBCwrotethatRussia'sintelligenceservice(FSO)b
oughtthetypewritersbecauseoftheleakofinformationonWikiLeaksandrece
ntleaksbyformerU.S.intelligenceworkerEdwardSnowden.TheFSOreporte
dlytoldtheRussianpressthatthesescandals,plusreportsaboutRussia'sPrim
eMinisterDmitryMedvedevbeinglistenedinonattheG20summitinLondon,
meansithas"decidedtoexpandthepracticeofcreatingpaperdocuments".AR
ussiangovernmentdepartmentsaidtheKremlinbought20electrictypewrite
rsforaround$14,800.TheFSOtoldreportersthat:"Thispurchasehasbeenpl
annedformorethanayearnow."ItalsosaidtheorderhasnothingtodowithWik
iLeaksorEdwardSnowden.AnFSOofficialtoldRussia'sRTnewsagencythatth
eFSOhasalwaysusedtypewriters.Hesaidthatitwassimplytimetobuynewon
esbecausetheoldequipmentwasoutofdate.Hesaid:"It'snotsomethingunus
ual.…Thetimecametochangethem.Allthespecialservicesusethem,includin
gtheMinistryofDefense."AreaderoftheRTwebsitesuggested:"A$5padlocki
softenmoreeffectivethana$24,000surveillancesystem."

FREE WRITING

Write about typewriters for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Security was better before we had computers.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about typewriters. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. TYPEWRITERS: Make a poster about typewriters. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. COMPUTER LEAKS: Write a magazine article about computer leaks and Russia's purchase of typewriters. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an Internet security expert. Ask him/her three questions about typewriters. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

stop

a.

prevent

2.

not true

b.

wrong

3.

media

c.

the press

4.

recent

d.

fresh

5.

expand

e.

enlarge

6.

department

f.

section

7.

official

g.

agent

8.

equipment

h.

stuff

9.

effective

i.

successful

10.

surveillance

j.

spying

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Western newspapers

2.

Russian newspapers

3.

Secrets

4.

Russia's intelligence service

5.

Create paper documents

6.

$14,800

7.

It has always used them

8.

They were out of date

9.

Ministry of Defense

10.

A $5 padlock

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy