My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 6  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 4
   Level 5


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (4 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Volunteering helps you live longer (26th August, 2013)

Volunteering can make you happier and help you live longer, according to a new study. A research paper published on Friday in the journal BMC Public Health says doing good deeds for others boosts your mental health and increases your longevity. Researchers from the UK's University of Exeter reviewed 40 academic papers into the effects of volunteerism on our health. They found that volunteers had lower rates of depression, an increased sense of well-being, and a 22 per cent reduction in the chances of dying within the next seven years. Australians lead the way in volunteering, with an estimated 36 per cent of the population lending a hand.


 

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "Our systematic review shows that volunteering is associated with improvements in mental health, but more work is needed to establish whether volunteering is actually the cause." She added: "It is still unclear whether biological and cultural factors and social resources that are often associated with better health and survival are also associated with a willingness to volunteer in the first place." In a separate study from the University of Michigan, researchers suggested three reasons why volunteering may be beneficial. First, it involves physical activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it gives us a deep sense of happiness.

Try Level 4 or Level 5

Sources:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10259949/Volunteering-could-lengthen-life.html http://www.huffingtonpost.com/2013/08/23/volunteering-happiness-depression-live-longer_n_3804274.html http://www.everydayhealth.com/depression/how-volunteering-can-lessen-depression-and-extend-your-life.aspx



 

WARM-UPS

1. VOLUNTEERING: Students walk around the class and talk to other students about volunteering. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

volunteering / journal / longevity / depression / well-being / chances / lending a hand / review / mental health / biological / cultural / reasons / physical activity / happiness

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DOING GOOD DEEDS: What can you do? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

For…

What can you do?

What will the effect be?

a parent

 

 

a student

 

 

your town

 

 

an old person

 

 

your teacher

 

 

a charity

 

 

4. VOLUNTEER: Students A strongly believe everyone should be made by law to volunteer; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. CAUSES: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best causes at the top. Change partners often and share your rankings.

  • an old people's home

  • clean up a river

  • animal shelter

  • teach kids computer skills

  • restore a local building

  • raise cash for starving people

  • town tour guide

  • plant trees and flowers

6. HELP: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "help". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A new study says volunteering increases your longevity by 22 years.

T / F

b.

Researchers looked at over 400 different studies into volunteering.

T / F

c.

Volunteering reduces the chances of dying in the next seven years.

T / F

d.

Australians seem to be the most willing volunteers.

T / F

e.

A researcher said her work with volunteering was finished.

T / F

f.

The researcher said biological factors create a willingness to volunteer.

T / F

g.

A different study gave three possible reasons why people volunteer.

T / F

h.

The second reason was that volunteering helps reduce stress.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

deeds

a.

likelihood

2.

boosts

b.

evaluation

3.

rates

c.

different

4.

chances

d.

acts

5.

lending a hand

e.

confirm

6.

review

f.

increases

7.

establish

g.

levels

8.

willingness

h.

feeling

9.

separate

i.

helping out

10.

sense

j.

desire

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Volunteering can make you happier and

a.

on our health

2.

doing good

b.

to volunteer

3.

the effects of volunteerism

c.

a hand

4.

Australians lead the

d.

review

5.

36% of the population lending

e.

help you live longer

6.

systematic

f.

cultural factors

7.

associated with improvements

g.

deeds for others

8.

biological and

h.

sense of happiness

9.

associated with a willingness

i.

in mental health

10.

it gives us a deep

j.

way in volunteering





 

GAP FILL

Volunteering can make you happier and help you live longer, (1) ____________ to a new study. A research paper published on Friday in the journal BMC Public Health says doing good (2) ____________for others boosts your mental health and increases your (3) ____________. Researchers from the UK's University of Exeter reviewed 40 academic papers into the (4) ____________of volunteerism on our health. They found that volunteers had lower (5) ____________of depression, an increased sense of well-being, and a 22 per cent reduction in the (6) ____________of dying within the next seven years. Australians lead the (7) ____________in volunteering, with an estimated 36 per cent of the population lending a (8) ____________.

 

rates
hand
deeds
chances
according
effects
way
longevity

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "Our systematic (9) ____________shows that volunteering is associated with improvements in mental health, but more work is needed to (10) ____________whether volunteering is actually the (11) ____________." She added: "It is still unclear whether biological and cultural (12) ____________and social resources that are often associated with better health and survival are also associated with a willingness to volunteer in the (13) ____________place." In a (14) ____________study from the University of Michigan, researchers suggested three reasons why volunteering may be (15) ____________. First, it involves physical activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it gives us a deep (16) ____________of happiness.

 

beneficial
first
cause
review
sense
establish
separate
factors





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Volunteering can make you happier and help you live longer, ______ study

 

a.  according of a new
b.  according at a new
c.  according to a new
d.  according by a new

2)

doing good deeds for others boosts your mental health and ______

 

a.  increases your long gravity
b.  increases your long brevity
c.  increases your Long Java Tea
d.  increases your longevity

3)

volunteers had lower rates of depression, an increased ______

 

a.  sense of will-being
b.  sense of good-being
c.  sense of well-been
d.  sense of well-being

4)

Australians lead the way ______

 

a.  in volunteering
b.  on volunteering
c.  an volunteering
d.  un-volunteering

5)

an estimated 36 per cent of the population ______

 

a.  lending a palm
b.  lending a fist
c.  lending a hand
d.  lending a knuckle

6)

more work is needed to establish whether volunteering is ______

 

a.  actually the cause
b.  actually the case
c.  actually the course
d.  actually the clause

7)

social resources that are often ______ health and survival

 

a.  associated of better
b.  associated with better
c.  associated within better
d.  associated wither better

8)

associated with a willingness to volunteer ______

 

a.  in a first place
b.  in the first place
c.  in first place
d.  in the fast pace

9)

researchers suggested three reasons why volunteering ______

 

a.  may be beneficially
b.  may be benefits all
c.  may be benefit all
d.  may be beneficial

10)

and third, it gives us a deep ______

 

a.  sense for happiness
b.  sense of happiness
c.  sense from happiness
d.  sense via happiness

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Volunteering can make you happier (1) ___________________ longer, according to a new study. A research paper published on Friday in the journal BMC Public Health says (2) ___________________ for others boosts your mental health and (3) ___________________. Researchers from the UK's University of Exeter reviewed 40 academic (4) ___________________ of volunteerism on our health. They found that volunteers had lower rates of depression, an increased (5) ___________________, and a 22 per cent reduction in the chances of dying within the next seven years. Australians lead the way in volunteering, (6) ___________________ 36 per cent of the population lending a hand.

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "(7) ___________________ shows that volunteering (8) ___________________ improvements in mental health, but more work is needed to establish whether volunteering is actually the cause." She added: "It (9) ___________________ biological and cultural factors and social resources that (10) ___________________ with better health and survival are (11) ___________________ a willingness to volunteer in the first place." In a separate study from the University of Michigan, researchers suggested three reasons why volunteering may be beneficial. First, it involves physical activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it (12) ___________________ of happiness.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where was the research made available to the public?

2.

What does doing good deeds do?

3.

How many research papers were involved in this study?

4.

What did volunteers have lower levels of?

5.

What percentage of Australians volunteer?

6.

Why does a researcher think more work is needed?

7.

What are biological and cultural factors often associated with?

8.

What did University of Michigan researchers suggest?

9.

What do social connections help to do?

10.

What was the third reason?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where was the research made available to the public?

6.

Why does a researcher think more work is needed?

 

a) online
b) at a conference
c) in a newspaper
d) in a journal

 

a) we need to volunteer more
b) a researcher's work is never finished
c) to prove volunteering is good for
    mental our health
d) work is good for us

2.

What does doing good deeds do?

7.

What are biological and cultural factors often associated with?

 

a) make us richer
b) make us live longer
c) make us more important
d) make us more skilled

 

a) better survival and health
b) money
c) social resources
d) volunteering

3.

How many research papers were involved in this study?

8.

What did University of Michigan researchers suggest?

 

a) 400
b) 14
c) 414
d) 40

 

a) a nationwide volunteer programme
b) more research
c) three reasons why volunteering is
    good for us
d) living longer

4.

What do volunteers suffer less from?

9.

What do social connections help to do?

 

a) poverty
b) cholesterol
c) depression
d) obesity

 

a) use up our time
b) reduce stress
c) keep us busy
d) help poor people

5.

What percentage of Australians volunteer?

10.

What was the third reason?

 

a) 33
b) 34
c) 35
d) 36

 

a) volunteering makes us happy
b) we need volunteers
c) volunteering is necessary
d) it involves physical activity

ROLE PLAY

Role  A – Clean up a river

You think cleaning up a river is the best volunteer project. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their projects. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): helping out in an animal shelter, lending a hand to restore an important building or planting trees and flowers.

Role  B – Animal shelter

You think helping out in an animal shelter is the best volunteer project. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their projects. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): cleaning up a river, lending a hand to restore an important building or planting trees and flowers.

Role  C – Restoring a building

You think lending a hand to restore an important building is the best volunteer project. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their projects. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): helping out in an animal shelter, cleaning up a river or planting trees and flowers.

Role  D – Plant trees and flowers

You think planting trees and flowers is the best volunteer project. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their projects. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): helping out in an animal shelter, lending a hand to restore an important building or cleaning up a river.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'mental' and 'health'.

mental

health

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • boosts
  • effects
  • rates
  • 22
  • 36
  • shows
  • cause
  • unclear
  • first
  • reasons
  • deep

VOLUNTEERING SURVEY

Write five GOOD questions about volunteering in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

VOLUNTEERING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'volunteering'?

c)

How important is volunteering?

d)

What things have you volunteered to do?

e)

How does volunteering make you feel?

f)

What do you think about what you read?

g)

Will you volunteer (more) now you know you can live longer?

h)

What are the best things to volunteer for?

i)

Should there be a law to get all of us to volunteer?

j)

How does volunteering change the world?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why do people volunteer?

c)

Is there anything bad about volunteering?

d)

Why are some people more willing to volunteer than others?

e)

From what age should people start volunteering?

f)

Are volunteers heroes?

g)

How is volunteering good for your future?

h)

Should volunteering be part of the curriculum in all schools?

i)

Do you think volunteering gives us "a deep sense of happiness"?

j)

What questions would you like to ask the head researcher?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Volunteering can make you happier and help you live longer, according (1) ____ a new study. A research paper published on Friday in the journal BMC Public Health says doing good (2) ____ for others boosts your mental health and increases your (3) ____. Researchers from the UK's University of Exeter reviewed 40 academic papers into the effects of volunteerism (4) ____ our health. They found that volunteers had lower rates of depression, an increased sense of well-(5) ____, and a 22 per cent reduction in the chances of dying within the next seven years. Australians lead the way in volunteering, with an estimated 36 per cent of the population (6) ____ a hand.

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "Our (7) ____ review shows that volunteering is associated with improvements in mental health, but more work is needed to establish whether volunteering is actually the (8) ____." She added: "It is still unclear whether biological and cultural factors and (9) ____ resources that are often associated with better health and survival are also associated with a willingness to volunteer in the (10) ____ place." In a separate study from the University of Michigan, researchers suggested three reasons why volunteering may be beneficial. First, it (11) ____ physical activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it gives us a (12) ____ sense of happiness.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

by

(b)

to

(c)

at

(d)

of

2.

(a)

beads

(b)

deeds

(c)

reads

(d)

reeds

3.

(a)

longs

(b)

longing

(c)

length

(d)

longevity

4.

(a)

at

(b)

on

(c)

to

(d)

by

5.

(a)

be-being

(b)

been

(c)

be

(d)

being

6.

(a)

blending

(b)

mending

(c)

lending

(d)

tending

7.

(a)

systematic

(b)

systematise

(c)

symmetric

(d)

sycophantic

8.

(a)

case

(b)

course

(c)

cause

(d)

clause

9.

(a)

fabric

(b)

organic

(c)

library

(d)

social

10.

(a)

first

(b)

initial

(c)

original

(d)

one

11.

(a)

involves

(b)

revolves

(c)

solves

(d)

devolves

12.

(a)

deep

(b)

depth

(c)

deepen

(d)

depend

SPELLING

Paragraph 1

1.

gcroadinc to a new study

2.

increases your tyngeovil

3.

reviewed 40 aecciamd papers

4.

lower rates of insreopsed

5.

a 22 per cent tcdoueinr

6.

an etedaistm 36 per cent of the population

Paragraph 2

7.

Our itmytcaess review

8.

teesrpmimvon in mental health

9.

gclbaoiiol and cultural factors

10.

teacdsiaos with better health

11.

a eseatapr study

12.

volunteering may be aienilebfc

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

40 academic papers into the effects of volunteerism on our health. They found that volunteers had lower

1  )

Volunteering can make you happier and help you live longer, according to a new study. A research

(    )

your mental health and increases your longevity. Researchers from the UK's University of Exeter reviewed

(    )

of dying within the next seven years. Australians lead the way in volunteering, with

(    )

with improvements in mental health, but more work is needed to establish whether

(    )

volunteering is actually the cause." She added: "It is still unclear whether biological and

(    )

activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it gives us a deep sense of happiness.

(    )

researchers suggested three reasons why volunteering may be beneficial. First, it involves physical

(    )

an estimated 36 per cent of the population lending a hand.

(    )

rates of depression, an increased sense of well-being, and a 22 per cent reduction in the chances

(    )

cultural factors and social resources that are often associated with better health and survival are also associated with a

(    )

paper published on Friday in the journal BMC Public Health says doing good deeds for others boosts

(    )

willingness to volunteer in the first place." In a separate study from the University of Michigan,

(    )

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "Our systematic review shows that volunteering is associated

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

help     Make     you     you     live     happier     longer     and.    

2.

boosts    health    good    others    mental    Doing    for    your   deeds.

3.

found   depression   lower   that   rates   volunteers   They   .   of    had

4.

the     years     chances     within     seven     The     dying     next    of.    

5.

estimated    of    the    .    lending    population    hand    a    An    36%

6.

volunteering     whether     Establish     cause     the     actually     is.    

7.

associated     Resources     with     that    better    are    health    often.

8.

be     may     volunteering     why     reasons     Three     beneficial.    

9.

make   help   to   reduce   our   stress .   The    social   connections  we

10.

of     happiness     Third     ,     it     gives     us     a     deep     sense.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Volunteering can make you happier and help you live longest / longer, according by / to a new study. A research paper published on Friday in the journal BMC Public Health says doing good reeds / deeds for others boosts your mental health and increases your longevity / length. Researchers from the UK's University of Exeter reviewing / reviewed 40 academic papers into the effects of volunteerism in / on our health. They found that volunteers had lower rates of depression, an increased sense of well-being / well-been, and a 22 per cent reduced / reduction in the chances of dying within / with the next seven years. Australians lead the way in volunteering, with an estimated 36 per cent of the population leading / lending a hand.

Lead researcher Dr Suzanne Richards said: "Our systematic review / preview shows that volunteering is association / associated with improvements in mental health, but more work is needed to establish / establishing whether volunteering is actually the cause / case." She added: "It is still unclear whether biological and cultural factors and socially / social resources that are often associated with better health and survives / survival are also associated with a willingness to volunteer in the first / initial place." In a separate study from the University of Michigan, researchers suggestive / suggested three reasons why volunteering may be beneficial. First, it involves physical  / physically activity; second, the social connections we make help to reduce our stress; and third, it gives us a deep / depth sense of happiness.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

V_l_nt__r_ng c_n m_k_ y__ h_pp__r _nd h_lp y__ l_v_ l_ng_r, _cc_rd_ng t_ _ n_w st_dy. _ r_s__rch p_p_r p_bl_sh_d _n Fr_d_y _n th_ j__rn_l BMC P_bl_c H__lth s_ys d__ng g__d d__ds f_r _th_rs b__sts y__r m_nt_l h__lth _nd _ncr__s_s y__r l_ng_v_ty. R_s__rch_rs fr_m th_ _K's _n_v_rs_ty _f _x_t_r r_v__w_d 40 _c_d_m_c p_p_rs _nt_ th_ _ff_cts _f v_l_nt__r_sm _n __r h__lth. Th_y f__nd th_t v_l_nt__rs h_d l_w_r r_t_s _f d_pr_ss__n, _n _ncr__s_d s_ns_ _f w_ll-b__ng, _nd _ 22 p_r c_nt r_d_ct__n _n th_ ch_nc_s _f dy_ng w_th_n th_ n_xt s_v_n y__rs. __str_l__ns l__d th_ w_y _n v_l_nt__r_ng, w_th _n _st_m_t_d 36 p_r c_nt _f th_ p_p_l_t__n l_nd_ng _ h_nd.

L__d r_s__rch_r Dr S_z_nn_ R_ch_rds s__d: "__r syst_m_t_c r_v__w sh_ws th_t v_l_nt__r_ng _s _ss_c__t_d w_th _mpr_v_m_nts _n m_nt_l h__lth, b_t m_r_ w_rk _s n__d_d t_ _st_bl_sh wh_th_r v_l_nt__r_ng _s _ct__lly th_ c__s_." Sh_ _dd_d: "_t _s st_ll _ncl__r wh_th_r b__l_g_c_l _nd c_lt_r_l f_ct_rs _nd s_c__l r_s__rc_s th_t _r_ _ft_n _ss_c__t_d w_th b_tt_r h__lth _nd s_rv_v_l _r_ _ls_ _ss_c__t_d w_th _ w_ll_ngn_ss t_ v_l_nt__r _n th_ f_rst pl_c_." _n _ s_p_r_t_ st_dy fr_m th_ _n_v_rs_ty _f M_ch_g_n, r_s__rch_rs s_gg_st_d thr__ r__s_ns why v_l_nt__r_ng m_y b_ b_n_f_c__l. F_rst, _t _nv_lv_s phys_c_l _ct_v_ty; s_c_nd, th_ s_c__l c_nn_ct__ns w_ m_k_ h_lp t_ r_d_c_ __r str_ss; _nd th_rd, _t g_v_s _s _ d__p s_ns_ _f h_pp_n_ss.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

volunteering can make you happier and help you live longer according to a new study a research paper published on friday in the journal bmc public health says doing good deeds for others boosts your mental health and increases your longevity researchers from the uk's university of exeter reviewed 40 academic papers into the effects of volunteerism on our health they found that volunteers had lower rates of depression an increased sense of well-being and a 22 per cent reduction in the chances of dying within the next seven years australians lead the way in volunteering with an estimated 36 per cent of the population lending a hand

lead researcher dr suzanne richards said "our systematic review shows that volunteering is associated with improvements in mental health but more work is needed to establish whether volunteering is actually the cause" she added "it is still unclear whether biological and cultural factors and social resources that are often associated with better health and survival are also associated with a willingness to volunteer in the first place" in a separate study from the university of michigan researchers suggested three reasons why volunteering may be beneficial first it involves physical activity second the social connections we make help to reduce our stress and third it gives us a deep sense of happiness

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Volunteeringcanmakeyouhappierandhelpyoulivelonger,accordingtoanewst
udy.AresearchpaperpublishedonFridayinthejournalBMCPublicHealthsaysdo
inggooddeedsforothersboostsyourmentalhealthandincreasesyourlongevity
.ResearchersfromtheUK'sUniversityofExeterreviewed40academicpapersint
otheeffectsofvolunteerismonourhealth.Theyfoundthatvolunteershadlowerr
atesofdepression,anincreasedsenseofwell-being,anda22percentreduc
tioninthechancesofdyingwithinthenextsevenyears.Australiansleadthewayi
nvolunteering,withanestimated36percentofthepopulationlendingahand.Le
adresearcherDrSuzanneRichardssaid:"Oursystematicreviewshowsthatvolu
nteeringisassociatedwithimprovementsinmentalhealth,butmoreworkisnee
dedtoestablishwhethervolunteeringisactuallythecause."Sheadded:"Itisstill
unclearwhetherbiologicalandculturalfactorsandsocialresourcesthatareofte
nassociatedwithbetterhealthandsurvivalarealsoassociatedwithawillingness
tovolunteerinthefirstplace."InaseparatestudyfromtheUniversityofMichigan,
researcherssuggestedthreereasonswhyvolunteeringmaybebeneficial.First,i
tinvolvesphysicalactivity;second,thesocialconnectionswemakehelptoreduc
eourstress;andthird,itgivesusadeepsenseofhappiness.





FREE WRITING

Write about volunteering for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There should be a law that makes everyone volunteer for something.    Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about volunteering. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. VOLUNTEERING: Make a poster about volunteering. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. LONGEVITY: Write a magazine article about volunteering and longevity. Include imaginary interviews with volunteers who believe volunteering makes you live longer.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a mental health expert. Ask him/her three questions about volunteering. Give him/her three of your thoughts on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

deeds

a.

acts

2.

boosts

b.

increases

3.

rates

c.

levels

4.

chances

d.

likelihood

5.

lending a hand

e.

helping out

6.

review

f.

evaluation

7.

establish

g.

confirm

8.

willingness

h.

desire

9.

separate

i.

different

10.

sense

j.

feeling

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

In the journal BMC Public Health

2.

It boosts your mental health and increases your longevity

3.

40

4.

Depression

5.

36%

6.

To prove that volunteering helps mental health

7.

Better health and survival

8.

Three reasons why volunteering may be beneficial

9.

Reduce stress

10.

Volunteering gives us a deep sense of happiness

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy