The Reading / Listening - Level 3

Everybody who flies long distances hates jet lag. Traveling across different time zones upsets your body clock. People can have jet lag for three or four days after getting off the airplane. You can be wide awake at 3.00am and ready for bed after lunch. That might soon be over. Researchers from Kyoto University in Japan are close to making a drug for jet lag. They said the drug can help people change to a new time zone in just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his team has found the body's "reset button" in the brain. This controls how the body adjusts to changing sleep patterns. New drugs could "press" the reset button to make jet lag less troublesome.



The jet-lag drug could also have other health benefits. People who work different shifts and night workers could take the drug. This means these workers will not be so stressed from working at irregular or unsociable hours. Airline pilots and cabin crew could be among those who most benefit from the new drug. The drug might also be useful for people with insomnia (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually happens after a change of three time zones or more. Some people get it after just a single time zone difference. It usually takes one day to recover from crossing one time zone. Jet lag is only a few decades old. It happened after people started flying in jet airplanes.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/10/04/jet-lag-body-clock-adjust-time-zones_n_4042918.html
  • http://www.independent.co.uk/news/science/a-cure-for-jetlag-scientists-discover-body-clock-reset-button-8858326.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_lag


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. JET LAG: Students walk around the class and talk to other students about jet lag. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

long distances / time zones / body clock / airplane / ready for bed / reset button / health benefits / night workers / unsociable hours / cabin crew / insomnia / flying

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NEW DRUGS: How could these "new" drugs help us? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Drug for…

Name

Health benefits

studying

 

 

love

 

 

sweating

 

 

confidence

 

 

English

 

 

driving

 

 

4. BODY CLOCK: Students A strongly believe drugs that change our body clock are bad; Students B strongly believe they are good.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. FLYING: Rank these and share your rankings with your partner. Put the worst things about flying at the top. Change partners often and share your rankings.

  • jet lag

  • airports

  • packing

  • turbulence

  • other passengers

  • airplane food

  • waiting at immigration

  • legroom

6. TRAVELING: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "traveling". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says half of people who fly have a strong dislike for jet lag.

T / F

b.

Your body clock is upset by changing time zones.

T / F

c.

Researchers say a new drug could make jet lag go away in a day.

T / F

d.

The body's "reset button" is at the back of your neck, in the middle.

T / F

e.

The new drug could help people who work at unsociable times.

T / F

f.

Insomniacs could find the drug useful.

T / F

g.

You cannot get jet lag from crossing one time zone.

T / F

h.

Jet lag is hundreds of years old.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

hates

a.

sleeplessness

2.

upsets

b.

get better

3.

close

c.

confuses

4.

adjusts

d.

loathes

5.

troublesome

e.

advantages

6.

benefits

f.

annoying

7.

unsociable

g.

two or three

8.

insomnia

h.

changes

9.

recover

i.

unfriendly

10.

a few

j.

near

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Everybody who flies long

a.

and night workers

2.

Traveling across different time

b.

make jet lag less troublesome

3.

wide awake at 3.00am and ready

c.

(the inability to sleep)

4.

his team has found the body's

d.

zones upsets your body clock

5.

"press" the reset button to

e.

time zone difference

6.

People who work different shifts

f.

distances hates jet lag

7.

irregular or

g.

"reset button" in the brain

8.

useful for people with insomnia

h.

flying in jet airplanes

9.

Some people get it after just a single

i.

for bed after lunch

10.

It happened after people started

j.

unsociable hours





 

GAP FILL

Everybody who flies long (1) ____________ hates jet lag. Traveling across different time zones (2) ____________ your body clock. People can have jet lag for three or four days after getting off the airplane. You can be (3) ____________ awake at 3.00am and ready for bed after lunch. That might soon be (4) ____________. Researchers from Kyoto University in Japan are close to (5) ____________ a drug for jet lag. They said the drug can help people change to a new time zone in just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his team has found the body's "reset button" in the (6) ____________. This controls how the body (7) ____________ to changing sleep patterns. New drugs could "press" the reset button to make jet lag less (8) ____________.

 

 

making
adjusts
wide
distances
troublesome
over
upsets
brain

The jet-lag drug could also have other health (9) ____________. People who work different shifts and night workers could take the drug. This means these workers will not be so stressed from working at (10) ____________ or unsociable hours. Airline pilots and cabin (11) ____________ could be among those who most benefit from the new drug. The drug might also be useful for people with (12) ____________ (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually happens after a change of three time zones or (13) ____________. Some people get it after just a (14) ____________ time zone difference. It usually takes one day to recover from (15) ____________ one time zone. Jet lag is only a few (16) ____________ old. It happened after people started flying in jet airplanes.

 

single
crossing
irregular
more
crew
benefits
decades
insomnia





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Everybody who flies long distances ______

 

a.  hate jet lag
b.  fates jet lag
c.  hates jet lag
d.  fates jet lag

2)

Traveling across different time zones upsets ______

 

a.  your bodily clock
b.  your buddy clock
c.  your body's clock
d.  your body clock

3)

You can be wide awake at 3.00am and ready for ______

 

a.  bed after lunches
b.  bed after lunch
c.  bed after lunching
d.  bed after lunchtime

4)

This controls how the body adjusts to ______

 

a.  changing sleep pattern
b.  changing sleep buttons
c.  changing sleep patterns
d.  changing sleep button

5)

New drugs could "press" the reset button to make jet ______

 

a.  lag less troublesome
b.  lag less trouble for some
c.  lag less troubled sum
d.  lag less travel some

6)

The jet-lag drug could also have other ______

 

a.  health benefits
b.  healthy benefits
c.  healthily benefits
d.  hell benefits

7)

workers will not be so stressed from working at irregular ______

 

a.  or non-sociable hours
b.  or unsociable hours
c.  or unsocial hours
d.  or unsociably hours

8)

The drug might also be useful for ______

 

a.  people with in some near
b.  people within sum knee a
c.  people with insomnia
d.  people with insomniac

9)

Some people get it after just a single ______

 

a.  time zone differences
b.  time zone differential
c.  time zone different
d.  time zone difference

10)

It happened after people started ______

 

a.  flying inject airplanes
b.  flying in jet airplanes
c.  flying injured airplanes
d.  flying jet airplanes

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Everybody (1) ___________________ distances hates jet lag. Traveling across different time zones upsets your body clock. People can have jet lag for three or four days after (2) ___________________ airplane. You can be wide awake at 3.00am and ready for (3) ___________________. That might soon be over. Researchers from Kyoto University in Japan are close to (4) ___________________ jet lag. They said the drug can help people change to a new time zone in just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his (5) ___________________ the body's "reset button" in the brain. This controls how the body adjusts to changing sleep patterns. New drugs could (6) ___________________ button to make jet lag less troublesome.

The jet-lag drug could also (7) ___________________ benefits. People who work different shifts and night workers could take the drug. This means these workers (8) ___________________ stressed from working at irregular or unsociable hours. Airline pilots and cabin crew could                            (9) ___________________ who most benefit from the new drug. The drug might (10) ___________________ people with insomnia (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually happens after a change of three time zones or more. Some people get (11) ___________________ single time zone difference. It usually takes one day to recover from crossing one time zone. Jet lag (12) ___________________ decades old. It happened after people started flying in jet airplanes.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who does the article say hates jet lag?

2.

How long can jet lag last?

3.

Who do the researchers work for?

4.

What did the researchers find?

5.

What could new drugs do to the "reset button"?

6.

What will no longer stress workers out?

7.

What is the inability to sleep called?

8.

Who or what said jet lag happens after crossing three time zones?

9.

How long does it take to recover from crossing one time zone?

10.

When did jet lag first start?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who does the article say hates jet lag?

6.

What will no longer stress workers out?

 

a) pilots
b) everyone who flies
c) anyone who travels
d) university researchers

 

a) regular and unsocial hours
b) irregular and social hours
c) irregular or unsociable hours
d) regular and sociable hours

2.

How long can jet lag last?

7.

What is the inability to sleep called?

 

a) 3 or 4 weeks
b) 3 or 4 hours
c) 3 or 4 times
d) 3 or 4 days

 

a) ambrosia
b) amnesia
c) ammonia
d) insomnia

3.

Who do the researchers work for?

8.

Who or what said jet lag happens after crossing three time zones?

 

a) Kyoto University
b) Rolex
c) British Airways
d) Yamaguchi Pharmaceuticals

 

a) Wikipedia
b) Kyoto University
c) a pilot
d) a frequent flyer

4.

What did the researchers find?

9.

How long does it take to recover from crossing one time zone?

 

a) a new time zone
b) the body clock
c) the body's reset button
d) a sleep-pattern controller

 

a) one day
b) one hour
c) 6-12 hours
d) a week

5.

What could new drugs do to the "reset button"?

10.

When did jet lag first start?

 

a) make it bigger
b) press it
c) kill it
d) upset it

 

a) 1968
b) when we started flying in jet airplanes
c) 3 hours and 12 minutes after take-off
d) hundreds of years ago

ROLE PLAY

Role  A – Jet lag

You think jet lag is the worst thing about flying. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their bad things. Also, tell the others which is the least bad of these (and why): airplane food, turbulence or other passengers.

Role  B – Airplane food

You think airplane food is the worst thing about flying. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their bad things. Also, tell the others which is the least bad of these (and why): jet lag, turbulence or other passengers.

Role  C – Turbulence

You think turbulence is the worst thing about flying. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their bad things. Also, tell the others which is the least bad of these (and why): airplane food, jet lag or other passengers.

Role  D – Other passengers

You think other passengers are the worst thing about flying. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their bad things. Also, tell the others which is the least bad of these (and why): airplane food, turbulence or jet lag.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'time' and 'zone'.

time

zone

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • long
  • getting
  • wide
  • 24
  • brain
  • less
  • different
  • cabin
  • useful
  • happens
  • recover
  • old

JET LAG SURVEY

Write five GOOD questions about jet lag in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

JET LAG DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'airplane'?

c)

What do you know about jet lag?

d)

Do you like flying?

e)

Can you sleep anywhere?

f)

What things make you very tired?

g)

Are you ever wide awake at 3.00am?

h)

Are your sleeping patterns regular or irregular?

i)

Can you sleep OK on long journeys?

j)

Why is this new drug good?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What are the best and worst things about flying?

c)

Do you change when you are very tired?

d)

Could this drug be dangerous in any way?

e)

What do you think its like to work the night shift?

f)

Would you like a drug that totally replaces sleep?

g)

What do you do if you can't sleep?

h)

Why do some people get bad jet lag and others don't?

i)

Could the jet-lag drug end all sleeping problems?

j)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Everybody who flies long (1) ____ hates jet lag. Traveling across different time zones upsets your body clock. People can have jet lag for three or four days after (2) ____ off the airplane. You can be wide awake at 3.00am and ready (3) ____ bed after lunch. That might soon be over. Researchers from Kyoto University in Japan are close to (4) ____ a drug for jet lag. They said the drug can help people change to a new time zone (5) ____ just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his team has found the body's "reset button" in the brain. This controls how the body adjusts to changing sleep patterns. New drugs could "press" the reset button to make jet lag (6) ____ troublesome.

The jet-lag drug could also have (7) ____ health benefits. People who work different shifts and night workers could (8) ____ the drug. This means these workers will not be so stressed from working at (9) ____ or unsociable hours. Airline pilots and cabin crew could be among those who most benefit from the new drug. The drug might also be useful for people (10) ____ insomnia (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually happens after a change of three time zones or more. Some people get it after just a (11) ____ time zone difference. It usually takes one day to recover (12) ____ crossing one time zone. Jet lag is only a few decades old. It happened after people started flying in jet airplanes.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

distanced

(b)

distances

(c)

distancing

(d)

distincts

2.

(a)

gotten

(b)

getting

(c)

gets

(d)

got

3.

(a)

to

(b)

at

(c)

for

(d)

of

4.

(a)

makes

(b)

making

(c)

made

(d)

make

5.

(a)

on

(b)

in

(c)

for

(d)

over

6.

(a)

few

(b)

reduce

(c)

less

(d)

little

7.

(a)

others

(b)

the others

(c)

other

(d)

another

8.

(a)

drink

(b)

drug

(c)

take

(d)

eat

9.

(a)

regulate

(b)

regulatory

(c)

regulation

(d)

irregular

10.

(a)

with

(b)

have

(c)

suffer

(d)

problem

11.

(a)

single

(b)

alone

(c)

lonely

(d)

once

12.

(a)

for

(b)

as

(c)

from

(d)

on

SPELLING

Paragraph 1

1.

Everybody who flies long assinedct

2.

ssuept your body clock

3.

hrcsaeesrre from Kyoto University

4.

his team has found the body's reset btunot

5.

how the body audtsjs to changing sleep patterns

6.

make jet lag less oresloemtub

Paragraph 2

7.

have other health fenestib

8.

work different tihfss

9.

working at ealiurrrg or unsociable hours

10.

useful for people with ninomais

11.

It usually takes one day to vcreore

12.

Jet lag is only a few adedsec old

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

or unsociable hours. Airline pilots and cabin crew could be among those who most benefit

(    )

awake at 3.00am and ready for bed after lunch. That might soon be over. Researchers from Kyoto University in Japan are close

1  )

Everybody who flies long distances hates jet lag. Traveling across different time zones upsets your body

(    )

The jet-lag drug could also have other health benefits. People who work different shifts and night

(    )

clock. People can have jet lag for three or four days after getting off the airplane. You can be wide

(    )

"reset button" in the brain. This controls how the body adjusts to changing sleep patterns. New drugs could

(    )

only a few decades old. It happened after people started flying in jet airplanes.

(    )

happens after a change of three time zones or more. Some people get it after just a single

(    )

to making a drug for jet lag. They said the drug can help people change to a new time

(    )

time zone difference. It usually takes one day to recover from crossing one time zone. Jet lag is

(    )

from the new drug. The drug might also be useful for people with insomnia (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually

(    )

workers could take the drug. This means these workers will not be so stressed from working at irregular

(    )

"press" the reset button to make jet lag less troublesome.

(    )

zone in just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his team has found the body's

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

flies     lag     long     distances     Everybody     hates     who     jet.    

2.

zones     Traveling     upsets     across    your    different    body    time.    

3.

bed    and   3.00    Wide    after   ready   awake   lunch    for    am   at.    

4.

just   time   to   Help   24   zone   a   people   hours   in   new   change.

5.

how    adjusts   sleep   Controls   body   changing   the    to    patterns.

6.

other    have    also    could    drug    jet-lag    The     benefits    health.

7.

irregular     Stressed     or    from    unsociable    working    hours     at.    

8.

for   people    with   insomnia    The   drug    might    also    be   useful.

9.

zone    difference    People    get    it    after    just     a    single    time.    

10.

in    after    flying    airplanes    happened    started    jet    It    people.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Everybody who flies long distancing / distances hates jet lag. Traveling across different time zones upsets your body watch / clock. People can have jet lag for three or four days after get / getting off the airplane. You can be wide awake at 3.00am and ready to / for bed after lunch. That might soon be over / overt. Researchers from Kyoto University in Japan are close to making / make a drug for jet lag. They said the drug can help people change to a new / newly time zone in just 24 hours. Head researcher Yoshiaki Yamaguchi said his team has found the bodies / body's "reset button" in the brain. This controls how the body adjusts / adjustments to changing sleep patterns. New drugs could "press" the reset button to make jet lag less / fewer troublesome.

The jet-lag drug could also have other health beneficial / benefits. People who work different shifts / shafts and night workers could take the drug. This means these workers will not be so / such stressed from working at irregular or unsociable / sociable hours. Airline pilots and cabin crew could be between / among those who most benefit from the new drug. The drug might also be useless / useful for people with insomnia (the inability to sleep). Wikipedia says jet lag usually happens after / when a change of three time zones or more. Some people get it after just a single / one time zone difference. It usually takes one day to cover / recover from crossing one time zone. Jet lag is only a few decades old. It happened after people started flying / flew in jet airplanes.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_v_ryb_dy wh_ fl__s l_ng d_st_nc_s h_t_s j_t l_g. Tr_v_l_ng _cr_ss d_ff_r_nt t_m_ z_n_s _ps_ts y__r b_dy cl_ck. P__pl_ c_n h_v_ j_t l_g f_r thr__ _r f__r d_ys _ft_r g_tt_ng _ff th_ __rpl_n_. Y__ c_n b_ w_d_ _w_k_ _t 3.00_m _nd r__dy f_r b_d _ft_r l_nch. Th_t m_ght s__n b_ _v_r. R_s__rch_rs fr_m Ky_t_ _n_v_rs_ty _n J_p_n _r_ cl_s_ t_ m_k_ng _ dr_g f_r j_t l_g. Th_y s__d th_ dr_g c_n h_lp p__pl_ ch_ng_ t_ _ n_w t_m_ z_n_ _n j_st 24 h__rs. H__d r_s__rch_r Y_sh__k_ Y_m_g_ch_ s__d h_s t__m h_s f__nd th_ b_dy's "r_s_t b_tt_n" _n th_ br__n. Th_s c_ntr_ls h_w th_ b_dy _dj_sts t_ ch_ng_ng sl__p p_tt_rns. N_w dr_gs c__ld "pr_ss" th_ r_s_t b_tt_n t_ m_k_ j_t l_g l_ss tr__bl_s_m_.

Th_ j_t-l_g dr_g c__ld _ls_ h_v_ _th_r h__lth b_n_f_ts. P__pl_ wh_ w_rk d_ff_r_nt sh_fts _nd n_ght w_rk_rs c__ld t_k_ th_ dr_g. Th_s m__ns th_s_ w_rk_rs w_ll n_t b_ s_ str_ss_d fr_m w_rk_ng _t _rr_g_l_r _r _ns_c__bl_ h__rs. __rl_n_ p_l_ts _nd c_b_n cr_w c__ld b_ _m_ng th_s_ wh_ m_st b_n_f_t fr_m th_ n_w dr_g. Th_ dr_g m_ght _ls_ b_ _s_f_l f_r p__pl_ w_th _ns_mn__ (th_ _n_b_l_ty t_ sl__p). W_k_p_d__ s_ys j_t l_g _s__lly h_pp_ns _ft_r _ ch_ng_ _f thr__ t_m_ z_n_s _r m_r_. S_m_ p__pl_ g_t _t _ft_r j_st _ s_ngl_ t_m_ z_n_ d_ff_r_nc_. _t _s__lly t_k_s _n_ d_y t_ r_c_v_r fr_m cr_ss_ng _n_ t_m_ z_n_. J_t l_g _s _nly _ f_w d_c_d_s _ld. _t h_pp_n_d _ft_r p__pl_ st_rt_d fly_ng _n j_t __rpl_n_s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

everybody who flies long distances hates jet lag traveling across different time zones upsets your body clock people can have jet lag for three or four days after getting off the airplane you can be wide awake at 300am and ready for bed after lunch that might soon be over researchers from kyoto university in japan are close to making a drug for jet lag they said the drug can help people change to a new time zone in just 24 hours head researcher yoshiaki yamaguchi said his team has found the body's "reset button" in the brain this controls how the body adjusts to changing sleep patterns new drugs could "press" the reset button to make jet lag less troublesome

the jet-lag drug could also have other health benefits people who work different shifts and night workers could take the drug this means these workers will not be so stressed from working at irregular or unsociable hours airline pilots and cabin crew could be among those who most benefit from the new drug the drug might also be useful for people with insomnia (the inability to sleep) wikipedia says jet lag usually happens after a change of three time zones or more some people get it after just a single time zone difference it usually takes one day to recover from crossing one time zone jet lag is only a few decades old it happened after people started flying in jet airplanes

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Everybodywhoflieslongdistanceshatesjetlag.Travelingacrossdiffe
renttimezonesupsetsyourbodyclock.Peoplecanhavejetlagforthree
orfourdaysaftergettingofftheairplane.Youcanbewideawakeat3.00
amandreadyforbedafterlunch.Thatmightsoonbeover.Researchers
fromKyotoUniversityinJapanareclosetomakingadrugforjetlag.The
ysaidthedrugcanhelppeoplechangetoanewtimezoneinjust24hour
s.HeadresearcherYoshiakiYamaguchisaidhisteamhasfoundthebo
dy's"resetbutton"inthebrain.Thiscontrolshowthebodyadjuststoch
angingsleeppatterns.Newdrugscould"press"theresetbuttontoma
kejetlaglesstroublesome.Thejet-lagdrugcouldalsohaveotherhealt
hbenefits.Peoplewhoworkdifferentshiftsandnightworkerscouldtak
ethedrug.Thismeanstheseworkerswillnotbesostressedfromworki
ngatirregularorunsociablehours.Airlinepilotsandcabincrewcouldb
eamongthosewhomostbenefitfromthenewdrug.Thedrugmightals
obeusefulforpeoplewithinsomnia(theinabilitytosleep).Wikipedias
aysjetlagusuallyhappensafterachangeofthreetimezonesormore.S
omepeoplegetitafterjustasingletimezonedifference.Itusuallytake
sonedaytorecoverfromcrossingonetimezone.Jetlagisonlyafewdec
adesold.Ithappenedafterpeoplestartedflyinginjetairplanes.





FREE WRITING

Write about jet lag for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Flying is the best way to travel. Is this true? Discuss the advantages and disadvantages of flying.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about jet lag. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. JET LAG: Make a poster about jet lag and how to get over it. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DRUG: Write a magazine article about the jet-lag drug. Include imaginary interviews with people who get jet lag really bad and with someone who thinks we should not use drugs to reset our body clock.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a jet lag expert. Ask him/her three questions about jet lag. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

hates

a.

loathes

2.

upsets

b.

confuses

3.

close

c.

near

4.

adjusts

d.

changes

5.

troublesome

e.

annoying

6.

benefits

f.

advantages

7.

unsociable

g.

unfriendly

8.

insomnia

h.

sleeplessness

9.

recover

i.

get better

10.

a few

j.

two or three

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Everyone who flies long distances

2.

Three or four days

3.

Kyoto University

4.

The body's "reset button"

5.

"Press" it

6.

Working at irregular or unsociable hours

7.

Insomnia

8.

Wikipedia

9.

One day

10.

After we started flying in jet airplanes

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You