The Reading / Listening - Level 3

A new report says less than ten per cent of Britain's engineers are women. This is the lowest figure of all European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "enormous problem for years to come". He said one of the biggest areas that needed more women was in computer science. Many women graduate from university with degrees in computer science, so Mr Cable did not understand why there were so few female computer engineers. He suggested that many companies had a "psychological barrier" against women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have a single girl doing physics. We are only tapping half the population."



The British government has started a new campaign to get more women into engineering. It is called "Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable said at the launch: "Engineering has a vital role to play in the future of UK industry. It is important that we act now to ensure businesses have access to the skills they require to enable them to grow." A spokesman for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can lead to a rewarding career". The campaign website said it would "showcase all the exciting businesses and industries…that rely on the work of creative engineers."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.independent.co.uk/news/business/news/campaign-unveiled-to-inspire-young-to-go-into-engineering-8920049.html
  • http://www.theguardian.com/politics/2013/nov/04/vince-cable-uk-economy-female-engineers
  • http://www.tomorrowsengineers.org.uk/week/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. WOMEN ENGINEERS: Students walk around the class and talk to other students about women engineers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

new report / less than 10% / engineers / enormous problem / computer science / campaign / a vital role / act now / training / rewarding career / exciting businesses

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ENGINEERING: How important are these branches of engineering? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How important?

Why?

The future?

Materials engineering

 

 

 

Civil engineering

 

 

 

Computer engineering

 

 

 

Electrical engineering

 

 

 

Genetic engineering

 

 

 

Mechanical engineering

 

 

 

4. VITAL ROLE: Students A strongly believe engineering is more important than most jobs; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. CAREER: Rank these engineering jobs and share your rankings with your partner. Put the best career at the top. Change partners often and share your rankings.

  • designing roads

  • genetic engineer

  • nanotechnology

  • computer systems

  • electronic devices

  • automotive engineer

  • industrial design

  • space engineer

6. ENGINEER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "engineer". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Just over 10% of UK engineers are women.

T / F

b.

Britain has the lowest percentage of female engineers in Europe.

T / F

c.

Many women graduate from university with computer science degrees.

T / F

d.

Half of the girls in state schools study physics.

T / F

e.

The UK launched a new campaign called "Next Week's Engineers".

T / F

f.

The UK Business Secretary said his country must take action now.

T / F

g.

A spokesman said a career in engineering isn't that rewarding.

T / F

h.

A website will have information on the work of creative engineers.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

report

a.

fields

2.

figure

b.

study

3.

enormous

c.

essential

4.

areas

d.

huge

5.

tapping

e.

start

6.

campaign

f.

number

7.

launch

g.

fruitful

8.

vital

h.

drive

9.

rewarding

i.

depend on

10.

rely on

j.

using

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

an enormous problem

a.

a new campaign

2.

graduate from university with degrees

b.

career

3.

companies had a psychological

c.

girl doing physics

4.

schools don't have a single

d.

role to play in the future

5.

We are only tapping

e.

for years to come

6.

The British government has started

f.

barrier against women

7.

Engineering has a vital

g.

act now

8.

It is important that we

h.

half the population

9.

lead to a rewarding

i.

of creative engineers

10.

rely on the work

j.

in computer science





 

GAP FILL

A new report says (1) ____________ than ten per cent of Britain's engineers are women. This is the (2) ____________ figure of all European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "(3) ____________ problem for years to come". He said one of the biggest (4) ____________ that needed more women was in computer science. Many women (5) ____________ from university with degrees in computer science, so Mr Cable did not understand why there were so (6) ____________ female computer engineers. He suggested that many companies had a "psychological (7) ____________ " against women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have a single girl doing physics. We are only tapping (8) ____________ the population."

 

 

areas
barrier
enormous
less
half
lowest
graduate
few

The British government has started a new (9) ____________ to get more women into engineering. It is called "Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable said at the (10) ____________: "Engineering has a (11) ____________ role to play in the future of UK industry. It is important that we act now to (12) ____________ businesses have access to the skills they require to (13) ____________ them to grow." A spokesman for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can (14) ____________ to a (15) ____________ career". The campaign website said it would "showcase all the exciting businesses and industries…that (16) ____________ on the work of creative engineers."

 

ensure
rewarding
launch
enable
campaign
rely
lead
vital





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

This is the lowest ______ European countries

 

a.  figures of all
b.  figured of all
c.  figure of all
d.  figurine of all

2)

Many women graduate from university ______ computer science

 

a.  with degrees on
b.  with degrees in
c.  with degree sin
d.  with degrees of

3)

He suggested that many companies had a "______" against women

 

a.  physiological barrier
b.  psychological barrier
c.  pathological barrier
d.  phonological barrier

4)

Half of all state schools don't have a single ______

 

a.  girl doing physics
b.  girl doing physicals
c.  girl doing psychics
d.  girl doing physicists

5)

We are only ______ population

 

a.  topping half the
b.  tipping half the
c.  taping half the
d.  tapping half the

6)

a new campaign to get more women ______

 

a.  onto engineering
b.  unto engineering
c.  into engineering
d.  in to engineering

7)

Engineering has ______ to play in the future of UK industry

 

a.  a vital roll
b.  a vital real
c.  a vital role
d.  a vital rule

8)

ensure businesses have access to the skills they require to ______ grow

 

a.  disable them to
b.  enable them to
c.  in able them to
d.  in a ball them to

9)

understand how an engineering training programme can lead to ______

 

a.  a reward in career
b.  a rewarded career
c.  a rewording career
d.  a rewarding career

10)

The campaign website said it ______ the exciting businesses and industries

 

a.  would case show all
b.  would snow case all
c.  would showcase all
d.  would book case all

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report (1) ___________________ per cent of Britain's engineers are women. This is the (2) ___________________ European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "enormous problem (3) ___________________ ". He said one of the biggest areas that needed more women was in computer science. Many women graduate from university (4) ___________________ computer science, so Mr Cable did not understand why there were so few female computer engineers. He suggested that many companies had a "(5) ___________________" against women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have (6) ___________________ physics. We are only tapping half the population."

The British government has started (7) ___________________ get more women into engineering. It is called "Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable (8) ___________________: "Engineering has a (9) ___________________ in the future of UK industry. It is important that we act now to ensure businesses have access to the skills they (10) ___________________ them to grow." A spokesman for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can lead (11) ___________________ ". The campaign website said it would "showcase all the exciting businesses and industries…that (12) ___________________ creative engineers."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What percentage of UK engineers are women?

2.

How many European countries have a lower percentage?

3.

What area did the Business Secretary say needed more women?

4.

What kind of barrier might companies have against women engineers?

5.

How many girls study physics in half of Britain's state schools?

6.

What is the name of the UK's new campaign?

7.

What has a vital role to play in the future of UK industry?

8.

What do businesses need to grow?

9.

What kind of career did Siemens say engineering is?

10.

What do businesses and industries rely on?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What percentage of UK engineers are women?

6.

What is the name of the UK's new campaign?

 

a) 10%
b) less than 10%
c) 10.01%
d) just over 10%

 

a) Tomorrow's Engineers Week
b) Tomorrow's Weekly Engineers
c) Engineers Tomorrow Week
d) Engineers A Week Tomorrow

2.

How many European countries have a lower percentage?

7.

What has a vital role to play in the future of UK industry?

 

a) 3
b) 2
c) 1
d) none

 

a) food
b) acting
c) engineering
d) access

3.

What area did the Business Secretary say needed more women?

8.

What do businesses need to grow?

 

a) computer science
b) London
c) 10 square metres
d) figures

 

a) access to skills
b) seeds
c) sunlight and water
d) luck

4.

What kind of barrier might companies have against women engineers?

9.

What kind of career did Siemens say engineering is?

 

a) a pathological one
b) a phonological one
c) a psychological one
d) a physiological one

 

a) rewarding
b) comforting
c) tortuous
d) programming

5.

How many girls study physics in half of Britain's state schools?

10.

What do businesses and industries rely on?

 

a) 35%
b) none
c) 2,387
d) around a million

 

a) innovation
b) each other
c) showcases
d) the work of creative engineers

ROLE PLAY

Role  A – Designing cities

You think designing cities is the best engineering job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a genetic engineer, an engineer at Apple or a space engineer.

Role  B – Genetic engineer

You think a genetic engineer is the best engineering job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): designing cities, an engineer at Apple or a space engineer.

Role  C – Engineer at Apple

You think an engineer at Apple is the best engineering job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a genetic engineer, designing cities or a space engineer.

Role  D – Space engineer

You think a space engineer is the best engineering job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a genetic engineer, an engineer at Apple or designing cities.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'computer' and 'science'.

computer

science

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • less
  • years
  • degrees
  • few
  • barrier
  • half
  • new
  • role
  • act
  • grow
  • lead
  • rely

WOMEN ENGINEERS SURVEY

Write five GOOD questions about women engineers in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ENGINEERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'engineer'?

c)

Why do you think there are so few women engineers in Britain?

d)

Why is this an "enormous problem"?

e)

Are women attracted to engineering as a career?

f)

What do you think of a job in engineering?

g)

How important are engineers?

h)

Do you think studying computer science would be interesting?

i)

Why might companies have a "psychological barrier" against women becoming engineers?

j)

Did / Do you like studying physics?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of the "Tomorrow's Engineers Week" campaign?

c)

Are men or women better engineers?

d)

Why is engineering vital for the future?

e)

Is engineering an attractive career in your country? (Why)?

f)

What kind of engineer would you like to be?

g)

Is engineering a "rewarding career"?

h)

Would you prefer to be an engineer at Apple or NASA?

i)

Which is a better job, an engineer or a banker?

j)

What questions would you like to ask an engineer?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report says less than ten per cent of Britain's engineers are women. This is the lowest (1) ____ of all European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "(2) ____ problem for years to come". He said one of the biggest areas that (3) ____ more women was in computer science. Many women graduate from university with degrees (4) ____ computer science, so Mr Cable did not understand why there were so (5) ____ female computer engineers. He suggested that many companies had a "psychological barrier" against women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have a (6) ____ girl doing physics. We are only tapping half the population."

The British government has started a new campaign to (7) ____ more women into engineering. It is called "Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable said at the (8) ____: "Engineering has a vital role to play in the future of UK industry. It is important that we act now to (9) ____ businesses have access to the skills they require to (10) ____ them to grow." A spokesman for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can lead to a (11) ____ career". The campaign website said it would "showcase all the exciting businesses and industries…that rely (12) ____ the work of creative engineers."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

numeral

(b)

per cent

(c)

figure

(d)

statistics

2.

(a)

enormous

(b)

huge

(c)

largest

(d)

seriously

3.

(a)

needed

(b)

necessary

(c)

requiring

(d)

must

4.

(a)

in

(b)

on

(c)

to

(d)

at

5.

(a)

much

(b)

few

(c)

small

(d)

little

6.

(a)

married

(b)

lone

(c)

solitary

(d)

single

7.

(a)

make

(b)

do

(c)

get

(d)

work

8.

(a)

orbit

(b)

liftoff

(c)

pitch

(d)

launch

9.

(a)

ensure

(b)

sure

(c)

surety

(d)

sureness

10.

(a)

enable

(b)

disable

(c)

abled

(d)

ability

11.

(a)

bounty

(b)

rewarding

(c)

prize

(d)

pay

12.

(a)

at

(b)

in

(c)

on

(d)

to

SPELLING

Paragraph 1

1.

an eonrusmo problem for years to come

2.

Many women gtardeau from university

3.

egeders in computer science

4.

a "psychological reirbra"

5.

schools don't have a single girl doing chspisy

6.

only tapping half the tpluinoaop

Paragraph 2

7.

started a new panamigc

8.

at the nuchla

9.

reeusn businesses have access

10.

lead to a iadwrnreg career

11.

exciting businesses and rsiditsnue

12.

rely on the work of reteiavc engineers

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

all the exciting businesses and industries…that rely on the work of creative engineers."

1  )

A new report says less than ten per cent of Britain's engineers are women. This is the lowest

(    )

in computer science. Many women graduate from university with degrees in computer science, so Mr Cable did

(    )

not understand why there were so few female computer engineers. He suggested that many companies had a "psychological

(    )

girl doing physics. We are only tapping half the population."

(    )

engineering [training programme] can lead to a rewarding career". The campaign website said it would "showcase

(    )

for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an

(    )

launch: "Engineering has a vital role to play in the future of UK industry. It is important that we

(    )

act now to ensure businesses have access to the skills they require to enable them to grow." A spokesman

(    )

figure of all European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "enormous

(    )

barrier" against women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have a single

(    )

"Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable said at the

(    )

The British government has started a new campaign to get more women into engineering. It is called

(    )

problem for years to come". He said one of the biggest areas that needed more women was

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

all     the     of     countries     is     figure     European     This    lowest.    

2.

for    years   to    come    This    would   be    an    enormous   problem.    

3.

psychological     A    engineers    becoming   women    against   barrier.    

4.

a     single     Schools     girl     don't     doing     have     physics.    

5.

half     tapping     only     are     We     population     the.    

6.

campaign     more     engineering    new    get    into    A    to   women.    

7.

has     a     vital     role     to     play     in     the   future    Engineering.    

8.

now     act     we     that     important     is     It.    

9.

understand     people     young     help     to     needed     Britain.    

10.

on     of     rely     work     engineers     that   the   creative   Industries.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report says less / few than ten per cent of Britain's engineers are women. This is the lowest numeral / figure of all European countries. Vince Cable, the UK Business Secretary, told reporters that this would be an "enormous problem for years to go / come". He said one of the biggest areas / area that needed more women was on / in computer science. Many women graduating / graduate from university with degrees in computer science, so Mr Cable did not understand why there was / were so few female computer engineers. He suggested / suggestion that many companies had a "psychological barrier" against / for women becoming engineers. He said: "Half of all state schools don't have a married / single girl doing physics. We are only tapping half the population."

The British government has started a new campaigner / campaign to get more women into engineer / engineering. It is called "Tomorrow's Engineers Week" and started on November the 4th. Mr Cable said at the blastoff / launch: "Engineering has a vital / vitality role to play / game in the future of UK industry. It is important that we act / action now to ensure businesses have access / excess to the skills they require to enable them to growth / grow." A spokesman for Siemens UK said Britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can lead to a rewarding career". The campaign website said it would "bookcase / showcase all the exciting businesses and industries…that rely in / on the work of creative engineers."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt s_ys l_ss th_n t_n p_r c_nt _f Br_t__n's _ng_n__rs _r_ w_m_n. Th_s _s th_ l_w_st f_g_r_ _f _ll __r_p__n c__ntr__s. V_nc_ C_bl_, th_ _K B_s_n_ss S_cr_t_ry, t_ld r_p_rt_rs th_t th_s w__ld b_ _n "_n_rm__s pr_bl_m f_r y__rs t_ c_m_". H_ s__d _n_ _f th_ b_gg_st _r__s th_t n__d_d m_r_ w_m_n w_s _n c_mp_t_r sc__nc_. M_ny w_m_n gr_d__t_ fr_m _n_v_rs_ty w_th d_gr__s _n c_mp_t_r sc__nc_, s_ Mr C_bl_ d_d n_t _nd_rst_nd why th_r_ w_r_ s_ f_w f_m_l_ c_mp_t_r _ng_n__rs. H_ s_gg_st_d th_t m_ny c_mp_n__s h_d _ "psych_l_g_c_l b_rr__r" _g__nst w_m_n b_c_m_ng _ng_n__rs. H_ s__d: "H_lf _f _ll st_t_ sch__ls d_n't h_v_ _ s_ngl_ g_rl d__ng phys_cs. W_ _r_ _nly t_pp_ng h_lf th_ p_p_l_t__n."

Th_ Br_t_sh g_v_rnm_nt h_s st_rt_d _ n_w c_mp__gn t_ g_t m_r_ w_m_n _nt_ _ng_n__r_ng. _t _s c_ll_d "T_m_rr_w's _ng_n__rs W__k" _nd st_rt_d _n N_v_mb_r th_ 4th. Mr C_bl_ s__d _t th_ l__nch: "_ng_n__r_ng h_s _ v_t_l r_l_ t_ pl_y _n th_ f_t_r_ _f _K _nd_stry. _t _s _mp_rt_nt th_t w_ _ct n_w t_ _ns_r_ b_s_n_ss_s h_v_ _cc_ss t_ th_ sk_lls th_y r_q__r_ t_ _n_bl_ th_m t_ gr_w." _ sp_k_sm_n f_r S__m_ns _K s__d Br_t__n n__d_d t_ "h_lp y__ng p__pl_ _nd_rst_nd h_w _n _ng_n__r_ng [tr__n_ng pr_gr_mm_] c_n l__d t_ _ r_w_rd_ng c_r__r". Th_ c_mp__gn w_bs_t_ s__d _t w__ld "sh_wc_s_ _ll th_ _xc_t_ng b_s_n_ss_s _nd _nd_str__s…th_t r_ly _n th_ w_rk _f cr__t_v_ _ng_n__rs."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report says less than ten per cent of britain's engineers are women this is the lowest figure of all european countries vince cable the uk business secretary told reporters that this would be an "enormous problem for years to come" he said one of the biggest areas that needed more women was in computer science many women graduate from university with degrees in computer science so mr cable did not understand why there were so few female computer engineers he suggested that many companies had a "psychological barrier" against women becoming engineers he said "half of all state schools don't have a single girl doing physics we are only tapping half the population"

the british government has started a new campaign to get more women into engineering it is called "tomorrow's engineers week" and started on november the 4th mr cable said at the launch "engineering has a vital role to play in the future of uk industry it is important that we act now to ensure businesses have access to the skills they require to enable them to grow" a spokesman for siemens uk said britain needed to "help young people understand how an engineering [training programme] can lead to a rewarding career" the campaign website said it would "showcase all the exciting businesses and industries…that rely on the work of creative engineers"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewreportsayslessthantenpercentofBritain'sengineersarewomen
.ThisisthelowestfigureofallEuropeancountries.VinceCable,theUKB
usinessSecretary,toldreportersthatthiswouldbean"enormousprobl
emforyearstocome".Hesaidoneofthebiggestareasthatneededmore
womenwasincomputerscience.Manywomengraduatefromuniversit
ywithdegreesincomputerscience,soMrCabledidnotunderstandwhyt
hereweresofewfemalecomputerengineers.Hesuggestedthatmanyc
ompanieshada"psychologicalbarrier"againstwomenbecomingengi
neers.Hesaid:"Halfofallstateschoolsdon'thaveasinglegirldoingphys
ics.Weareonlytappinghalfthepopulation."TheBritishgovernmentha
sstartedanewcampaigntogetmorewomenintoengineering.Itiscalle
d"Tomorrow'sEngineersWeek"andstartedonNovemberthe4th.MrC
ablesaidatthelaunch:"Engineeringhasavitalroletoplayinthefutureof
UKindustry.Itisimportantthatweactnowtoensurebusinesseshaveac
cesstotheskillstheyrequiretoenablethemtogrow."AspokesmanforS
iemensUKsaidBritainneededto"helpyoungpeopleunderstandhowa
nengineering[trainingprogramme]canleadtoarewardingcareer".Th
ecampaignwebsitesaiditwould"showcasealltheexcitingbusinessesa
ndindustries…thatrelyontheworkofcreativeengineers."





FREE WRITING

Write about women engineers for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There are no jobs that women cannot do.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about women engineers. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WOMEN AT WORK: Make a poster about women working in jobs they were not doing 50 years ago. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WOMEN ENGINEERS: Write a magazine article about women engineers. Include imaginary interviews with people who think they are better than men and people who think men are better.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a woman engineer. Ask her three questions about her job. Give her three pieces of advice on how to be a successful engineer. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

report

a.

study

2.

figure

b.

number

3.

enormous

c.

huge

4.

areas

d.

fields

5.

tapping

e.

using

6.

campaign

f.

drive

7.

launch

g.

start

8.

vital

h.

essential

9.

rewarding

i.

fruitful

10.

rely on

j.

depend on

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Less than 10%

2.

None

3.

Computer Science

4.

A psychological barrier

5.

None

6.

Tomorrow's Engineers Week

7.

Engineering

8.

Access to skills

9.

A rewarding one

10.

The work of creative engineers

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You