The Reading / Listening - Level 3

About a third of all women in the European Union have experienced violence at some time in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights found that around 62 million women over the age of 15 have experienced physical or sexual violence. The agency interviewed over 42,000 women across Europe. The women gave details about violence at home and at work. This included domestic abuse, rape, stalking, sexual harassment and online bullying. The survey found that 22 per cent of women suffered from violence by a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent of the women did not report serious domestic violence to the police.



The EU said that laws have to change to protect women. They want to make domestic violence a public offence. At the moment police in many countries cannot stop domestic violence because it happens in the home. The agency's director said the violence against women shows there is, "an extensive human rights abuse" in all EU countries. He added: "These survey figures simply cannot and should not be ignored." He said violence against women was a huge problem that affects everyone, saying: "The enormity of the problem is proof that violence against women does not just impact a few women only. It impacts on society every day." The agency said there was a strong link between alcohol and the violence.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/world-26444655
  • http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/majority-of-women-victims-of-violence-in-eu-do-not-report-abuse-study-finds-1.1713837
  • http://www.thelocal.de/20140305/study-female-assault-above-eu-norm-in-germany


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. VIOLENCE: Students walk around the class and talk to other students about violence. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

third / violence / survey / interviewed / abuse / online / bullying / suffered / domestic / protect / public / offence / extensive / figures / problem / enormity / impacts / society

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TRIGGERS: Do these things trigger violence? How can we reduce the cbances they do? Complete this table with your partner(s). Change partners often.

 

How much does this lead to violence?

How can we change it?

Movies

 

 

Alcohol

 

 

Stress

 

 

Games

 

 

Sport

 

 

Racism

 

 

4. PROTECT: Students A strongly believe laws will be good enough to protect all women one day; Students B strongly believe that will never happen.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. THINGS WITH VIOLENCE: Rank these with your partner. Put the most violent at the top. Change partners often and share your rankings.

  • movies

  • wrestling / boxing

  • movies

  • cartoons

  • TV news

  • sports matches

  • street protests

  • video games

6. PROBLEM: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "problem". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Two-thirds of women in Europe have experienced violence.

T / F

b.

62 million women in the European Union have suffered from violence.

T / F

c.

The EU interviewed 42,000 women about violence.

T / F

d.

Most women reported violence to the police.

T / F

e.

The EU said laws to protect women are tough enough.

T / F

f.

An EU director said violence against women was a human rights abuse.

T / F

g.

The director said people would probably ignore the report.

T / F

h.

The EU said violence and alcohol were linked.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

experienced

a.

safeguard

2.

survey

b.

questioned

3.

interviewed

c.

big

4.

online

d.

lived with

5.

found

e.

evidence

6.

protect

f.

questionnaire

7.

offence

g.

connection

8.

huge

h.

discovered

9.

proof

i.

cyber

10.

link

j.

crime

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

About a third

a.

the age of 15

2.

at some time

b.

affects everyone

3.

62 million women over

c.

serious domestic violence

4.

The women gave details

d.

abuse

5.

women did not report

e.

of all women

6.

laws have to change

f.

and the violence

7.

human rights

g.

about violence at home

8.

a huge problem that

h.

every day

9.

It impacts on society

i.

in their life

10.

a strong link between alcohol

j.

to protect women



 

GAP FILL

About a (1) ___________ of all women in the European Union have experienced violence at (2) ___________ time in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights found that around 62 million women over the age of 15 have experienced (3) ___________ or sexual violence. The agency (4) ___________ over 42,000 women across Europe. The women gave (5) ___________ about violence at home and at work. This included domestic abuse, rape, stalking, sexual harassment and online (6) ___________. The survey found that 22 per cent of women (7) ___________ from violence by a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent of the women did not report serious (8) ___________ violence to the police.

 

 

bullying
interviewed
some
domestic
third
details
suffered
physical

The EU said that laws have to change to (9) ___________ women. They want to make domestic violence a (10) ___________ offence. At the moment police in many countries cannot stop domestic violence because it happens in the (11) ___________. The agency's director said the violence against women shows there is, "an extensive human rights (12) ___________" in all EU countries. He added: "These survey figures simply cannot and should not be ignored." He said violence against women was a (13) ___________ problem that affects everyone, saying: "The enormity of the problem is                   (14) ___________ that violence against women does not just impact a few women only. It impacts on (15) ___________ every day." The agency said there was a strong link between (16) ___________ and the violence.

 

huge
society
public
abuse
alcohol
protect
proof
home

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

About a third of all women in the European Union have experienced violence ______

 

a.  at same time
b.  at sometimes
c.  at some times
d.  at some time

2)

The agency interviewed over 42,000 ______

 

a.  women across Europe
b.  women around Europe
c.  women accessed Europe
d.  women a cross Europe

3)

This included domestic abuse, rape, stalking, sexual harassment ______

 

a.  and online bully in
b.  and online bullying
c.  and online bullied
d.  and online bully

4)

The survey found that 22 per cent of ______

 

a.  women suffered it
b.  women suffer it
c.  women suffered
d.  women surfed

5)

It also found that 67 per cent of the women did not report ______

 

a.  serious domesticated violence
b.  serious domestically violence
c.  serious domestics violence
d.  serious domestic violence

6)

The EU said that laws have to change ______

 

a.  to protects women
b.  to protected women
c.  to protection women
d.  to protect women

7)

They want to make domestic violence ______

 

a.  a public offence
b.  a public a fence
c.  a public off ends
d.  a public off once

8)

violence against women shows there is, "an extensive ______"

 

a.  human rights abuses
b.  human rights abused
c.  human rights abuse
d.  human rights a views

9)

These survey figures simply cannot and should ______

 

a.  not been ignored
b.  not be ignore it
c.  not been ignored it
d.  not be ignored

10)

proof that violence against women does not just ______

 

a.  impact a few women
b.  in fact a few women
c.  unpacked a few women
d.  impart a few women

LISTENING – Listen and fill in the gaps

(1) ___________________ women in the European Union have experienced violence at some time in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights found that around 62 million (2) ___________________ of 15 have experienced physical or sexual violence. The agency interviewed over 42,000 women across Europe. The women (3) ___________________ violence at home and at work. This included domestic abuse, rape, stalking, sexual harassment (4) ___________________. The survey found that 22 per cent of women (5) ___________________ a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent of the women (6) ___________________ domestic violence to the police.

The EU said that (7) ___________________ to protect women. They want to make domestic violence (8) ___________________. At the moment police in many countries cannot stop domestic violence because it happens in the home. The agency's director said the violence against women shows there is, "an extensive (9) ___________________" in all EU countries. He added: "These survey figures simply cannot and (10) ___________________." He said violence against women was a huge problem that affects everyone, saying: "(11) ___________________ problem is proof that violence against women does not just impact a few women only. It impacts on society every day." The agency said there (12) ___________________ between alcohol and the violence.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When did a third of women experience violence?

2.

How many women have experienced violence?

3.

How many women did the EU interview?

4.

In which places did the women say violence took place?

5.

How many women did not report serious domestic violence?

6.

What does the EU want new laws to do?

7.

What are police unable to in many countries?

8.

Who did an EU director say violence against women affects?

9.

How often does violence against women impact on society?

10.

What strong link did the EU director talk about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When did a third of women experience violence?

6.

What does the EU want new laws to do?

 

a) 2013
b) at some time in their life
c) in January of this year
d) after starting work

 

a) jail violent men for life
b) get women to report violence
c) protect women
d) give police more power

2.

How many women have experienced violence?

7.

What are police unable to in many countries?

 

a) 66 million
b) around 620,000
c) just under 60 million
d) about 62,000,000

 

a) stop fights
b) arrest married men
c) stop workplace violence
d) stop domestic violence

3.

How many women did the EU interview?

8.

Who did an EU director say violence against women affects?

 

a) 42,000
b) 14,200
c) 40,200
d) 44,200

 

a) everyone
b) children
c) companies
d) mothers

4.

In which places did the women say violence took place?

9.

How often does violence against women impact on society?

 

a) in public
b) the kitchen and
c) at home and work
d) in parks

 

a) daily
b) every few days
c) several times a week
d) once a week or so

5.

How many women did not report serious domestic violence?

10.

What strong link did the EU director talk about?

 

a) 33%
b) 67%
c) half
d) 42,000

 

a) proof and violence
b) alcohol and violence
c) society and impact
d) violence and education

ROLE PLAY

Role  A – Movies

You think movies lead to violence the most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which of these are least responsible for encouraging violence (and why): cartoons, sport or video games.

Role  B – Cartoons

You think cartoons lead to violence the most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which of these are least responsible for encouraging violence (and why): movies, sport or video games.

Role  C – Sport

You think sport leads to violence the most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which of these are least responsible for encouraging violence (and why): cartoons, movies or video games.

Role  D – Video games

You think video games lead to violence the most. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which of these are least responsible for encouraging violence (and why): cartoons, sport or movies.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'one' and 'three'.

one

three

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • time
  • 62
  • 42,000
  • details
  • 22
  • 67
  • public
  • home
  • extensive
  • figures
  • few
  • link

VIOLENCE SURVEY

Write five GOOD questions about violence in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

VIOLENCE DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'violence'?

c)

Why are people violent?

d)

Is there ever any reason to be violent?

e)

Why do some people like looking at violence?

f)

What do you think about what you read?

g)

What does violence against woman say about society?

h)

What can countries do to reduce violence against women?

i)

What should schools do to warn people about violent behaviour?

j)

What can society do to get more women to report violence?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Will laws help reduce violence against women?

c)

Why don't many countries think domestic violence is a crime?

d)

What can society do to protect women?

e)

Should violence against women carry a huge jail sentence?

f)

How does violence against women affect the whole of society?

g)

Should there be more laws for alcohol to reduce violence?

h)

What everyday things we read, look at or listen to might make people violent?

i)

What should the EU do about this crime?

j)

What questions would you like to ask the author of the study?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

About a (1) ____ of all women in the European Union have experienced violence at some (2) ____ in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights found that around 62 million women over the age of 15 have experienced physical or sexual violence. The agency (3) ____ over 42,000 women across Europe. The women gave details about violence at home and at work. This (4) ____ domestic abuse, rape, stalking, sexual harassment and (5) ____ bullying. The survey found that 22 per cent of women suffered from violence by a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent of the women did not (6) ____ serious domestic violence to the police.

The EU said that laws have to change to (7) ____ women. They want to make domestic violence a public offence. At the (8) ____ police in many countries cannot stop domestic violence because it happens in the home. The agency's director said the violence against women shows there is, "an (9) ____ human rights abuse" in all EU countries. He added: "These survey (10) ____ simply cannot and should not be ignored." He said violence against women was a huge problem that affects everyone, saying: "The enormity of the problem is (11) ____ that violence against women does not just impact a few women only. It impacts on society every day." The agency said there was a (12) ____ link between alcohol and the violence.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

three

(b)

third

(c)

thirdly

(d)

thirds

2.

(a)

year

(b)

bit

(c)

part

(d)

time

3.

(a)

interviewing

(b)

interviewed

(c)

interviews

(d)

interviewer

4.

(a)

got

(b)

inside

(c)

included

(d)

contained

5.

(a)

online

(b)

computer

(c)

website

(d)

e-mail

6.

(a)

report

(b)

contain

(c)

write

(d)

translate

7.

(a)

protective

(b)

protection

(c)

protecting

(d)

protect

8.

(a)

moment

(b)

now

(c)

hour

(d)

present

9.

(a)

exhaustive

(b)

extensive

(c)

expansive

(d)

expensive

10.

(a)

numerals

(b)

digits

(c)

figures

(d)

tables

11.

(a)

reality

(b)

documents

(c)

proof

(d)

truth

12.

(a)

power

(b)

strong

(c)

energy

(d)

connection

SPELLING

Paragraph 1

1.

a ihtdr of all women

2.

yhapilsc or sexual violence

3.

The agency riwetevndie over 42,000 women

4.

This ldiucnde domestic abuse

5.

online bliyngul

6.

ireusos domestic violence

Paragraph 2

7.

tecorpt women

8.

a public cnofeef

9.

These survey gesifur

10.

should not be iedrogn

11.

It impacts on ioysetc every day

12.

a strong link between haolclo and the violence

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

suffered from violence by a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent

(    )

the age of 15 have experienced physical or sexual violence. The agency interviewed over

(    )

abuse, rape, stalking, sexual harassment and online bullying. The survey found that 22 per cent of women

(    )

extensive human rights abuse" in all EU countries. He added: "These survey figures simply cannot

1  )

About a third of all women in the European Union have experienced violence at some

(    )

time in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights found that around 62 million women over

(    )

The EU said that laws have to change to protect women. They want to make domestic violence

(    )

women only. It impacts on society every day." The agency said there was a strong link between alcohol and the violence.

(    )

42,000 women across Europe. The women gave details about violence at home and at work. This included domestic

(    )

a public offence. At the moment police in many countries cannot stop domestic violence because it

(    )

and should not be ignored." He said violence against women was a huge problem that affects

(    )

everyone, saying: "The enormity of the problem is proof that violence against women does not just impact a few

(    )

of the women did not report serious domestic violence to the police.

(    )

happens in the home. The agency's director said the violence against women shows there is, "an

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

time    Experienced    in    violence    their    at    life    some.   

2.

women    15    over    the    62    age    million    of.   

3.

about    The    violence    women    at    gave    home    details.   

4.

husband    a    by    violence    from    suffered    Women.   

5.

to    violence    domestic    serious    Report    police    the.   

6.

protect    to    change    to    have    Laws    women.   

7.

to    violence    offence    want    domestic    public    They    make    a.   

8.

in    domestic    many    violence    countries    cannot    Police    stop.   

9.

all   EU   countries   An    extensive    human    rights    abuse    in.   

10.

impacts    society    day    It    on    every.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

About a third / thirdly of all women in the European Union have experienced violence at some times / time in their life. A survey from the European Union Agency for Fundamental Rights find / found that around 62 million women over the age of 15 have experienced physically / physical or sexual violence. The agency interviewed more / over 42,000 women across Europe. The women gave / given details about violence at home and at work. This included domestic abused / abuse, rape, stalking, sexual harassment and online bully / bullying. The survey found that 22 per cent of women suffered / suffering from violence by a husband or boyfriend. It also found that 67 per cent of the women did not report serious domestic violence to / for the police.

The EU said that laws have to chance / change to protect women. They want to make domestic violence a public / publicly offence. At the moment police in many countries cannot stopped / stop domestic violence because it happens / happening in the home. The agency's director said the violence against women shows there is, "an extensive / expensive human rights abuse" in all EU countries. He added: "These surely / survey figures simply cannot and should not be ignorant / ignored." He said violence against women was a huge problem that affects / effects everyone, saying: "The enormity of the problem is proof that violence against women does not just impact / compact a few women only. It impacts on society every day." The agency said there was a strong link between / among alcohol and the violence.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_b__t _ th_rd _f _ll w_m_n _n th_ __r_p__n _n__n h_v_ _xp_r__nc_d v__l_nc_ _t s_m_ t_m_ _n th__r l_f_. _ s_rv_y fr_m th_ __r_p__n _n__n _g_ncy f_r F_nd_m_nt_l R_ghts f__nd th_t _r__nd 62 m_ll__n w_m_n _v_r th_ _g_ _f 15 h_v_ _xp_r__nc_d phys_c_l _r s_x__l v__l_nc_. Th_ _g_ncy _nt_rv__w_d _v_r 42,000 w_m_n _cr_ss __r_p_. Th_ w_m_n g_v_ d_t__ls _b__t v__l_nc_ _t h_m_ _nd _t w_rk. Th_s _ncl_d_d d_m_st_c _b_s_, r_p_, st_lk_ng, s_x__l h_r_ssm_nt _nd _nl_n_ b_lly_ng. Th_ s_rv_y f__nd th_t 22 p_r c_nt _f w_m_n s_ff_r_d fr_m v__l_nc_ by _ h_sb_nd _r b_yfr__nd. _t _ls_ f__nd th_t 67 p_r c_nt _f th_ w_m_n d_d n_t r_p_rt s_r___s d_m_st_c v__l_nc_ t_ th_ p_l_c_.

Th_ __ s__d th_t l_ws h_v_ t_ ch_ng_ t_ pr_t_ct w_m_n. Th_y w_nt t_ m_k_ d_m_st_c v__l_nc_ _ p_bl_c _ff_nc_. _t th_ m_m_nt p_l_c_ _n m_ny c__ntr__s c_nn_t st_p d_m_st_c v__l_nc_ b_c__s_ _t h_pp_ns _n th_ h_m_. Th_ _g_ncy's d_r_ct_r s__d th_ v__l_nc_ _g__nst w_m_n sh_ws th_r_ _s, "_n _xt_ns_v_ h_m_n r_ghts _b_s_" _n _ll __ c__ntr__s. H_ _dd_d: "Th_s_ s_rv_y f_g_r_s s_mply c_nn_t _nd sh__ld n_t b_ _gn_r_d." H_ s__d v__l_nc_ _g__nst w_m_n w_s _ h_g_ pr_bl_m th_t _ff_cts _v_ry_n_, s_y_ng: "Th_ _n_rm_ty _f th_ pr_bl_m _s pr__f th_t v__l_nc_ _g__nst w_m_n d__s n_t j_st _mp_ct _ f_w w_m_n _nly. _t _mp_cts _n s_c__ty _v_ry d_y." Th_ _g_ncy s__d th_r_ w_s _ str_ng l_nk b_tw__n _lc_h_l _nd th_ v__l_nc_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

about a third of all women in the european union have experienced violence at some time in their life a survey from the european union agency for fundamental rights found that around 62 million women over the age of 15 have experienced physical or sexual violence the agency interviewed over 42000 women across europe the women gave details about violence at home and at work this included domestic abuse rape stalking sexual harassment and online bullying the survey found that 22 per cent of women suffered from violence by a husband or boyfriend it also found that 67 per cent of the women did not report serious domestic violence to the police

the eu said that laws have to change to protect women they want to make domestic violence a public offence at the moment police in many countries cannot stop domestic violence because it happens in the home the agency's director said the violence against women shows there is "an extensive human rights abuse" in all eu countries he added "these survey figures simply cannot and should not be ignored" he said violence against women was a huge problem that affects everyone saying "the enormity of the problem is proof that violence against women does not just impact a few women only it impacts on society every day" the agency said there was a strong link between alcohol and the violence





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AboutathirdofallwomenintheEuropeanUnionhaveexperiencedvio
lenceatsometimeintheirlife.AsurveyfromtheEuropeanUnionAgen
cyforFundamentalRightsfoundthataround62millionwomenovert
heageof15haveexperiencedphysicalorsexualviolence.Theagenc
yinterviewedover42,000womenacrossEurope.Thewomengaved
etailsaboutviolenceathomeandatwork.Thisincludeddomesticabu
se,rape,stalking,sexualharassmentandonlinebullying.Thesurvey
foundthat22percentofwomensufferedfromviolencebyahusbando
rboyfriend.Italsofoundthat67percentofthewomendidnotreportse
riousdomesticviolencetothepolice.TheEUsaidthatlawshavetocha
ngetoprotectwomen.Theywanttomakedomesticviolenceapublico
ffence.Atthemomentpoliceinmanycountriescannotstopdomestic
violencebecauseithappensinthehome.Theagency'sdirectorsaidth
eviolenceagainstwomenshowsthereis,"anextensivehumanrights
abuse"inallEUcountries.Headded:"Thesesurveyfiguressimplyca
nnotandshouldnotbeignored."Hesaidviolenceagainstwomenwas
ahugeproblemthataffectseveryone,saying:"Theenormityofthepr
oblemisproofthatviolenceagainstwomendoesnotjustimpactafew
womenonly.Itimpactsonsocietyeveryday."Theagencysaidtherew
asastronglinkbetweenalcoholandtheviolence.

FREE WRITING

Write about violence for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People who are violent against women should go to prison for a long time. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the EU study about violence against women. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. VIOLENCE: Make a poster about violence. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HUMAN RIGHTS: Write a magazine article about the violence against women in the EU. Include imaginary interviews with the author of the report and a senior police official.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on violence. Ask him/her three questions about violence. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

experienced

a.

lived with

2.

survey

b.

questionnaire

3.

interviewed

c.

questioned

4.

online

d.

cyber

5.

found

e.

discovered

6.

protect

f.

safeguard

7.

offence

g.

crime

8.

huge

h.

big

9.

proof

i.

evidence

10.

link

j.

connection

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

At some time in their life

2.

Around 62 million

3.

42,000

4.

At home and at work

5.

67%

6.

Protect women

7.

Stop domestic violence

8.

Everyone

9.

Every day

10.

Alcohol and violence

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You