The Reading / Listening - Level 6

For many years, the nutrition message has been "five a day" – the recommendation that five portions of fruit and vegetables are enough to keep disease at bay and help us to live longer. That advice has been revised upwards. A new study suggests that people who get seven or more portions a day are healthier. Researchers from University College London studied the dietary habits of 65,000 adults over a seven-year period. They concluded that: "A robust inverse association exists between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits seen in up to 7-plus portions daily." In other words, if you eat more fruit and vegetables, chances are you live longer.



The researchers put people into five different groups, depending on how much fruit and veg they ate. They found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower risk of death than those who ate just one portion. They recommended that schools serve healthier meals and that supermarkets put more emphasis on prominently displaying cheaper produce. They warned that frozen and canned fruit was linked to higher mortality rates. Some experts say the findings of the study should be taken with a pinch of salt. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally wealthier and thus lead lifestyles that will help them live longer anyway.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.newscientist.com/article/dn25338-five-a-day-is-not-enough-fruit-and-veg-for-best-health.html
  • http://jech.bmj.com/content/early/2014/03/03/jech-2013-203500
  • http://www.livescience.com/44504-fruits-vegetables-servings-mortality.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. FRUIT AND VEGETABLES: Students walk around the class and talk to other students about fruit and vegetables. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

nutrition / recommendation / disease / healthier / dietary habits / mortality / benefits / groups / risk / supermarkets / canned fruit / salt / dietician / wealthier / lifestyle

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NUTRITION: What do you know about these foods and food groups? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Your knowledge

How to incorporate these in your diet

Fruit

 

 

Protein

 

 

Salt

 

 

Carbohydrates

 

 

Vitamins

 

 

Chocolate

 

 

4. FRUIT BETTER: Students A strongly believe fruit is better than vegetables; Students B strongly believe vegetables are better than fruit.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. FRUIT: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • banana

  • grape

  • pineapple

  • orange

  • strawberry

  • mango

  • durian

  • apple

6. DIET: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "diet". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

We used to be told to have five servings of fruit and vegetables.

T / F

b.

The research is from a university in California.

T / F

c.

Researchers looked at the diets of 65,000 adults over seven years.

T / F

d.

Researchers said people wouldn't live longer by eating fruit.

T / F

e.

The study said longevity increased 42% by eating one portion of fruit.

T / F

f.

The study said people canned and frozen fruit wasn't so good for us.

T / F

g.

Researchers recommended we have a pinch of salt a day.

T / F

h.

A dietician said the lifestyle of richer people made them live longer.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

recommendation

a.

reassessed

2.

enough

b.

specialists

3.

revised

c.

categories

4.

robust

d.

advice

5.

mortality

e.

attention

6.

groups

f.

strong

7.

serve

g.

richer

8.

emphasis

h.

sufficient

9.

experts

i.

provide

10.

wealthier

j.

death

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

enough to keep disease

a.

that will help them

2.

dietary

b.

higher mortality rates

3.

A robust inverse

c.

words

4.

In other

d.

at bay

5.

chances are you

e.

a pinch of salt

6.

depending on how much

f.

habits

7.

a 42 per cent lower

g.

fruit and veg they ate

8.

canned fruit was linked to

h.

live longer

9.

…should be taken with

i.

risk of death

10.

lead lifestyles

j.

association exists



 

GAP FILL

For many years, the nutrition (1) ____________ has been "five a day" – the recommendation that five portions of fruit and vegetables are enough to keep disease (2) ____________ and help us to live longer. That advice has been revised (3) ____________. A new study suggests that people who get seven or more portions a day are healthier. Researchers from University College London studied the dietary (4) ____________ of 65,000 adults over a seven-year period. They concluded that: "A (5) ____________ inverse association exists between fruit and vegetable consumption and (6) ____________, with benefits seen in up to 7-plus portions daily." In other (7) ____________, if you eat more fruit and vegetables, (8) ____________ are you live longer.

 

 

robust
upwards
habits
words
message
chances
at bay
mortality

The researchers put people into five different groups,(9) ____________ on how much fruit and veg they ate. They found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower (10) ____________ of death than those who ate just one portion. They recommended that schools(11) ____________ healthier meals and that supermarkets put more emphasis on prominently displaying cheaper (12) ____________. They warned that frozen and canned fruit was (13) ____________ to higher mortality rates. Some experts say the findings of the study should be taken with a pinch of (14) ____________. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are (15) ____________ wealthier and thus (16) ____________ lifestyles that will help them live longer anyway.

 

linked
generally
risk
lead
depending
produce
salt
serve

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

For many years, the nutrition message has been ______

 

a.  "five a day"
b.  "five at bay"
c.  "five add eight"
d.  "fiver day"

2)

five portions of fruit and vegetables are enough to ______

 

a.  keep disease all bay
b.  keep disease all day
c.  keep disease as bay
d.  keep disease at bay

3)

That advice has been ______

 

a.  revised onwards
b.  revised upward
c.  revised upwards
d.  revised onward

4)

A robust inverse association exists between fruit and vegetable ______

 

a.  consumption and mortuary
b.  consumption and immortality
c.  consumption and mortality
d.  consumption and morality

5)

if you eat more fruit and vegetables, ______ longer

 

a.  chances are you live
b.  chance is are you live
c.  chances are you live
d.  chanced are you live

6)

The researchers put people into five different groups, ______ much …

 

a.  depending in how
b.  depending on how
c.  depend in on how
d.  depending on now

7)

supermarkets put more emphasis on prominently ______

 

a.  displaying cheaper producer
b.  displaying cheaper produces
c.  displaying cheaper produced
d.  displaying cheaper produce

8)

They warned that frozen and canned fruit was linked to ______

 

a.  higher mortality rate
b.  higher mortality rates
c.  higher mortality ratios
d.  higher mortality rated

9)

Some experts say the findings of the study should be taken with ______

 

a.  a pinch of salt
b.  a drop of rain
c.  a grain of rice
d.  a granule of sugar

10)

generally wealthier and thus lead lifestyles that will help them ______

 

a.  live longer anyways
b.  live longer any way
c.  live longer any ways
d.  live longer anyway

LISTENING – Listen and fill in the gaps

For many years, the nutrition message has (1) ___________________ – the recommendation that five portions of fruit and vegetables are enough to (2) ___________________ and help us to live longer. That advice has been revised upwards. A (3) ___________________ that people who get seven or more portions a day are healthier. Researchers from University College London studied (4) ___________________ 65,000 adults over a seven-year period. They concluded that: "A robust (5) ___________________ exists between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits seen in up to 7-plus portions daily." (6) ___________________, if you eat more fruit and vegetables, chances are you live longer.

The researchers put people (7) ___________________ groups, depending on how much fruit and veg they ate. They found that those who ate seven or more (8) ___________________ a 42 per cent lower risk of death than those who ate just one portion. They recommended that schools serve healthier meals and that supermarkets (9) ___________________ prominently displaying cheaper produce. They warned that (10) ___________________ fruit was linked to higher mortality rates. Some experts say the findings of the study should be taken with (11) ___________________. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally wealthier and (12) ___________________ that will help them live longer anyway.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

For how long has a message been "five a day"?

2.

What do fruit and vegetables keep at bay?

3.

How many people's dietary habits did researchers look at?

4.

What was there an inverse association between?

5.

Where were benefits seen?

6.

Into how many groups did researchers put people?

7.

How much lower was the risk of death with a "seven a day" diet?

8.

Who did the researchers recommend serve better meals?

9.

What should be taken with a pinch of salt?

10.

Who leads healthier lives because of better lifestyles?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

For how long has a message been "five a day"?

6.

Into how many groups did researchers put people?

 

a) after "four a day" was too old
b) 17 hours
c) as long as time itself
d) many years

 

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

2.

What do fruit and vegetables keep at bay?

7.

How much lower was the risk of death with a "seven a day" diet?

 

a) vegetarians
b) disease
c) ships
d) meat

 

a) 114%
b) 24%
c) 14.2%
d) 42%

3.

How many people's dietary habits did researchers look at?

8.

Who did the researchers recommend serve better meals?

 

a) 650,000
b) 6,500
c) 65,000
d) 16,500

 

a) schools
b) fast food restaurants
c) hotels
d) supermarkets

4.

What was there an inverse association between?

9.

What should be taken with a pinch of salt?

 

a) eating fruit and vegetables and
    mortality
b) fruit and vegetables
c) vegetables and fruit
d) the researchers

 

a) celery
b) some vinegar
c) the findings of the study
d) high blood pressure

5.

Where were benefits seen?

10.

Who leads healthier lives because of better lifestyles?

 

a) lifestyles
b) supermarket profits
c) in people eating 7 portions a day
d) farmers' happiness

 

a) canned fruit company bosses
b) richer people
c) the researchers
d) vegetarians

ROLE PLAY

Role  A – Vitamins

You think vitamins are the best things for our body. Tell the others three reasons why. Tell them why their things are not so necessary. Also, tell the others which is the least beneficial of these (and why): protein, carbohydrates or chocolate.

Role  B – Protein

You think protein is the best thing for our body. Tell the others three reasons why. Tell them why their things are not so necessary. Also, tell the others which is the least beneficial of these (and why): protein, carbohydrates or chocolate.

Role  C – Carbohydrates

You think carbohydrates are the best things for our body. Tell the others three reasons why. Tell them why their things are not so necessary. Also, tell the others which is the least beneficial of these (and why): protein, carbohydrates or chocolate.

Role  D – Chocolate

You think chocolate is the best thing for our body. Tell the others three reasons why. Tell them why their things are not so necessary. Also, tell the others which is the least beneficial of these (and why): protein, carbohydrates or chocolate.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'fruit' and 'vegetable'.

fruit

 

vegetable

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • message
  • enough
  • suggests
  • seven
  • benefits
  • chances
  • groups
  • risk
  • meals
  • frozen
  • pinch
  • thus

FRUIT AND VEGETABLES SURVEY

Write five GOOD questions about fruit and vegetables in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FRUIT AND VEGETABLES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'nutrition'?

c)

Do you follow the five-a-day recommendation?

d)

Will you eat more fruit and veg from now on?

e)

How healthy or unhealthy is your diet?

f)

Is it better to eat what you really like, even if it's unhealthy?

g)

Is it easy or difficult to eat seven types of fruit and veg a day?

h)

Should we all become vegetarians?

i)

Do people take notice of studies like the one in the article?

j)

What do you do to make sure you live longer?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How can governments encourage people to eat more healthily?

c)

Should schools stop selling fast food?

d)

What responsibility do food shops have to promote healthy eating?

e)

Will you take this study with a pinch of salt?

f)

What are your favourite fruits and vegetables?

g)

What is the grammar rule for when we say "fruit" and "fruits"?

h)

Is the tastiest food the unhealthiest food?

i)

Why are richer people generally healthier?

j)

What questions would you like to ask the head researcher?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

For many years, the nutrition message has been "five a day" – the recommendation that five (1) ____ of fruit and vegetables are enough to keep disease at bay and help us to live longer. That advice has been (2) ____ upwards. A new study suggests that people who get seven or more portions a day are healthier. Researchers from University College London studied the dietary (3) ____ of 65,000 adults over a seven-year period. They concluded that: "A robust (4) ____ association exists between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits (5) ____ in up to 7-plus portions daily." In other words, if you eat more fruit and vegetables, (6) ____ are you live longer.

The researchers put people into five different groups, depending (7) ____ how much fruit and veg they ate. They found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower (8) ____ of death than those who ate just one portion. They recommended that schools serve healthier meals and that supermarkets put more (9) ____ on prominently displaying cheaper produce. They warned that frozen and (10) ____ fruit was linked to higher mortality rates. Some experts say the findings of the study should be taken with a (11) ____ of salt. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally wealthier and (12) ____ lead lifestyles that will help them live longer anyway.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

portions

(b)

potions

(c)

partitions

(d)

rations

2.

(a)

advised

(b)

devised

(c)

revised

(d)

advertised

3.

(a)

bits

(b)

devices

(c)

habits

(d)

recipes

4.

(a)

contrast

(b)

opposite

(c)

comparison

(d)

inverse

5.

(a)

hone

(b)

done

(c)

seen

(d)

tasked

6.

(a)

champs

(b)

chances

(c)

challenges

(d)

changes

7.

(a)

in

(b)

on

(c)

by

(d)

of

8.

(a)

chancing

(b)

risk

(c)

possible

(d)

likely

9.

(a)

highlight

(b)

marker

(c)

emphasis

(d)

bold

10.

(a)

squid

(b)

ground

(c)

beaned

(d)

canned

11.

(a)

nip

(b)

tuck

(c)

flick

(d)

pinch

12.

(a)

those

(b)

this

(c)

though

(d)

thus

SPELLING

Paragraph 1

1.

the onuttirni message

2.

the oiramnnmeeotcd that five portions of fruit

3.

That advice has been revised radspuw

4.

rdiaeyt habits

5.

A robust inverse nioctasiaso exists

6.

vegetable consumption and lttryioma

Paragraph 2

7.

iendgdnpe on how much fruit and veg they ate

8.

supermarkets put more hessaipm on…

9.

yltronimnpe displaying cheaper produce

10.

Some rtexesp say…

11.

One cateiniid said the findings ignored the fact

12.

generally tahrilwee

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

a seven-year period. They concluded that: "A robust inverse association exists

(    )

fruit was linked to higher mortality rates. Some experts say the findings of the study should be

(    )

taken with a pinch of salt. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally

(    )

day are healthier. Researchers from University College London studied the dietary habits of 65,000 adults over

(    )

veg they ate. They found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower

(    )

risk of death than those who ate just one portion. They recommended that schools serve healthier meals and that

(    )

words, if you eat more fruit and vegetables, chances are you live longer.

(    )

supermarkets put more emphasis on prominently displaying cheaper produce. They warned that frozen and canned

(    )

wealthier and thus lead lifestyles that will help them live longer anyway.

1  )

For many years, the nutrition message has been "five a day" – the recommendation that five portions

(    )

of fruit and vegetables are enough to keep disease at bay and help us to live longer. That advice has been revised

(    )

The researchers put people into five different groups, depending on how much fruit and

(    )

between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits seen in up to 7-plus portions daily." In other

(    )

upwards. A new study suggests that people who get seven or more portions a

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a     The     has     "five     .     message          day"     nutrition     been

2.

vegetables    are   enough   to   keep   disease   at   bay    Fruit     and.    

3.

habits     ,     dietary     65,000     adults     the     of     Studied.    

4.

association     that     exists    a    robust    They    inverse    concluded.    

5.

In    vegetables   and   fruit    more    eat    you    if    ,   words    other.    

6.

put     groups     people     into     The     five     researchers    different.    

7.

one    than   just   death   42%   ate   of   A   who   risk    those   lower.

8.

on     displaying     produce     Emphasis     prominently     cheaper.    

9.

fruit     mortality     was     rates     linked     to     Canned     higher.    

10.

them     lifestyles     live     that     longer     will     help     Lead.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

For many years, the nutrition massage / message has been "five a day" – the recommendation that five portions of fruit and vegetables are suffice / enough to keep disease at day / bay and help us to live longer. That advice has been revised / devised upwards. A new study suggests that people who get seven or more potions / portions a day are healthier. Researchers from University College London studied the dietary habitats / habits of 65,000 adults over a seven-year period. They conclusion / concluded that: "A robust inverse association exists / exacts between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits been / seen in up to 7-plus portions daily." In other words, if you eat more fruit and vegetables, chances are you live longer / longevity.

The researchers put people into five difference / different groups, depending on / in how much fruit and veg they ate. They found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower riskiness / risk of death than those who ate just one portion. They recommended / recompensed that schools serve healthier meals and that supermarkets put more emphasis / emphatic on prominently displaying cheaper produce. They warned that frozen / freezing and canned fruit was linked to higher mortuary / mortality rates. Some experts / expats say the findings of the study should be taken with a pinch / punch of salt. One dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally wealthier and thus lead / leave lifestyles that will help them live longer anyway.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

F_r m_ny y__rs, th_ n_tr_t__n m_ss_g_ h_s b__n "f_v_ _ d_y" – th_ r_c_mm_nd_t__n th_t f_v_ p_rt__ns _f fr__t _nd v_g_t_bl_s _r_ _n__gh t_ k__p d_s__s_ _t b_y _nd h_lp _s t_ l_v_ l_ng_r. Th_t _dv_c_ h_s b__n r_v_s_d _pw_rds. _ n_w st_dy s_gg_sts th_t p__pl_ wh_ g_t s_v_n _r m_r_ p_rt__ns _ d_y _r_ h__lth__r. R_s__rch_rs fr_m _n_v_rs_ty C_ll_g_ L_nd_n st_d__d th_ d__t_ry h_b_ts _f 65,000 _d_lts _v_r _ s_v_n-y__r p_r__d. Th_y c_ncl_d_d th_t: "_ r_b_st _nv_rs_ _ss_c__t__n _x_sts b_tw__n fr__t _nd v_g_t_bl_ c_ns_mpt__n _nd m_rt_l_ty, w_th b_n_f_ts s__n _n _p t_ 7-pl_s p_rt__ns d__ly." _n _th_r w_rds, _f y__ __t m_r_ fr__t _nd v_g_t_bl_s, ch_nc_s _r_ y__ l_v_ l_ng_r.

Th_ r_s__rch_rs p_t p__pl_ _nt_ f_v_ d_ff_r_nt gr__ps, d_p_nd_ng _n h_w m_ch fr__t _nd v_g th_y _t_. Th_y f__nd th_t th_s_ wh_ _t_ s_v_n _r m_r_ p_rt__ns _ d_y h_d _ 42 p_r c_nt l_w_r r_sk _f d__th th_n th_s_ wh_ _t_ j_st _n_ p_rt__n. Th_y r_c_mm_nd_d th_t sch__ls s_rv_ h__lth__r m__ls _nd th_t s_p_rm_rk_ts p_t m_r_ _mph_s_s _n pr_m_n_ntly d_spl_y_ng ch__p_r pr_d_c_. Th_y w_rn_d th_t fr_z_n _nd c_nn_d fr__t w_s l_nk_d t_ h_gh_r m_rt_l_ty r_t_s. S_m_ _xp_rts s_y th_ f_nd_ngs _f th_ st_dy sh__ld b_ t_k_n w_th _ p_nch _f s_lt. _n_ d__t_c__n s__d th_ f_nd_ngs _gn_r_d th_ f_ct th_t p__pl_ wh_ __t m_r_ fr__t _nd v_g _r_ g_n_r_lly w__lth__r _nd th_s l__d l_f_styl_s th_t w_ll h_lp th_m l_v_ l_ng_r _nyw_y.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

for many years the nutrition message has been "five a day" – the recommendation that five portions of fruit and vegetables are enough to keep disease at bay and help us to live longer that advice has been revised upwards a new study suggests that people who get seven or more portions a day are healthier researchers from university college london studied the dietary habits of 65000 adults over a seven-year period they concluded that "a robust inverse association exists between fruit and vegetable consumption and mortality with benefits seen in up to 7-plus portions daily" in other words if you eat more fruit and vegetables chances are you live longer

the researchers put people into five different groups depending on how much fruit and veg they ate they found that those who ate seven or more portions a day had a 42 per cent lower risk of death than those who ate just one portion they recommended that schools serve healthier meals and that supermarkets put more emphasis on prominently displaying cheaper produce they warned that frozen and canned fruit was linked to higher mortality rates some experts say the findings of the study should be taken with a pinch of salt one dietician said the findings ignored the fact that people who eat more fruit and veg are generally wealthier and thus lead lifestyles that will help them live longer anyway





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Formanyyears,thenutritionmessagehasbeen"fiveaday"–there
commendationthatfiveportionsoffruitandvegetablesareenought
okeepdiseaseatbayandhelpustolivelonger.Thatadvicehasbeenre
visedupwards.Anewstudysuggeststhatpeoplewhogetsevenormo
reportionsadayarehealthier.ResearchersfromUniversityCollegeL
ondonstudiedthedietaryhabitsof65,000adultsoveraseven-yea
rperiod.Theyconcludedthat:"Arobustinverseassociationexistsbe
tweenfruitandvegetableconsumptionandmortality,withbenefitss
eeninupto7-plusportionsdaily."Inotherwords,ifyoueatmorefruit
andvegetables,chancesareyoulivelonger.Theresearchersputpeo
pleintofivedifferentgroups,dependingonhowmuchfruitandvegth
eyate.Theyfoundthatthosewhoatesevenormoreportionsadayhad
a42percentlowerriskofdeaththanthosewhoatejustoneportion.Th
eyrecommendedthatschoolsservehealthiermealsandthatsuperm
arketsputmoreemphasisonprominentlydisplayingcheaperproduc
e.Theywarnedthatfrozenandcannedfruitwaslinkedtohighermort
alityrates.Someexpertssaythefindingsofthestudyshouldbetaken
withapinchofsalt.Onedieticiansaidthefindingsignoredthefactthat
peoplewhoeatmorefruitandvegaregenerallywealthierandthuslea
dlifestylesthatwillhelpthemlivelongeranyway.

FREE WRITING

Write about fruit and vegetables for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

You are what you eat. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about fruit and vegetables. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FRUIT AND VEGETABLES: Make a poster about why fruit and vegetables are good for you. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. YOU ARE WHAT YOU EAT: Write a magazine article about nutrition. Include imaginary interviews with people who believe "you are what you eat" and with those who think this is untrue.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a nutritionist. Ask him/her three questions about fruit and vegetables. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

recommendation

a.

advice

2.

enough

b.

sufficient

3.

revised

c.

reassessed

4.

robust

d.

strong

5.

mortality

e.

death

6.

groups

f.

categories

7.

serve

g.

provide

8.

emphasis

h.

attention

9.

experts

i.

specialists

10.

wealthier

j.

richer

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Many years

2.

Disease

3.

65,000

4.

death and eating fruit and vegetables

5.

in people who ate 7-plus portions daily

6.

Five

7.

42%

8.

Schools

9.

The study's findings

10.

Richer people

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You