The Reading / Listening - Level 3

We all know that running a few kilometres each day is good for our health, right? Well, what we didn't know, until now, is that running too much could be bad for us. New research suggests that running long distances regularly for many years could shorten our life instead of extending it. The study is from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe said too much running can cause plaque to build up inside your heart. This can lead to heart disease. He wrote: "Years of extreme exercise…appears to erase some benefits you get from moderate exercise, so that your risk of heart disease, of dying of coronary disease, is the same as [an inactive] person."



The researchers looked at the health and training of 3,300 runners over the age of 35. Seventy per cent of them ran more than 30 kilometres a week. The study found that men who were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men of the same age who did little or no exercise. Another doctor and long-time runner, John Hagan, said he feels cheated. He has been running marathons and doing triathlons since 1967. He used to run up to 60 kilometres per week. He said: "As a physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting myself, building an absolutely indestructible heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not to overdo things.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.startribune.com/lifestyle/health/253969731.html?page=all&prepage=1&c=y#continue
  • http://guardianlv.com/2014/04/study-suggests-too-much-running-causes-shorter-lifespan/
  • http://www.huffingtonpost.com/2014/04/03/running-too-much-health-study_n_5079707.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. RUNNING: Students walk around the class and talk to other students about running. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

running / health / long distances / shorten our life / heart disease / extreme exercise / training / marathon runners / cheated / doctor / exhausting / indestructible / overdo

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TOO MUCH:  What happens if you do too much of these things? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

Too much…

How bad?

Why?

How much do you do?

studying English

 

 

 

chocolate

 

 

 

sleep

 

 

 

time on mobile phone

 

 

 

exercise

 

 

 

daydreaming

 

 

 

4. GOOD FOR YOU: Students A strongly believe long-distance running is better than not running at all; Students B strongly believe a good movie or a good book is better than running.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. EXERCISE: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • running

  • swimming

  • aerobics

  • shadow boxing

  • cycling

  • weight training

  • hiking

  • playing team sports

6. HEALTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "health". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says we knew that long-distance running was bad for us.

T / F

b.

New research says long-distance running can lead to an earlier death.

T / F

c.

The study is from an institute that focuses on leg strength.

T / F

d.

Long-distance running could remove the benefits of moderate exercise.

T / F

e.

Researchers looked at the health and training of 35,000 runners.

T / F

f.

The researchers said doing little or no exercise is good for your heart.

T / F

g.

A doctor who started running in 1967 is happy with his health.

T / F

h.

A doctor advised that moderation in exercise was best.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

a few

a.

harmful

2.

good

b.

unbreakable

3.

bad

c.

several

4.

cause

d.

remove

5.

erase

e.

often

6.

found

f.

beneficial

7.

up to

g.

doctor

8.

physician

h.

as many as

9.

indestructible

i.

lead to

10.

regularly

j.

discovered

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

good

a.

from moderate exercise

2.

running long

b.

cheated

3.

benefits you get

c.

disease

4.

your risk

d.

over the age of 35

5.

coronary

e.

things

6.

3,300 runners

f.

for our health

7.

men of the same age who

g.

to 60 km per week

8.

he feels

h.

of heart disease

9.

He used to run up

i.

did little or no exercise

10.

overdo

j.

distances



 

GAP FILL

We all know that running a few kilometres each day is good for our (1) ____, right? Well, what we didn't know, (2) ____ now, is that running too much could be bad for us. New research suggests that running long distances (3) ____ for many years could shorten our life instead of (4) ____ it. The study is from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe said too much running can (5) ____ plaque to build up inside your heart. This can lead to heart disease. He wrote: "Years of (6) ____ exercise…appears to erase some benefits you get from (7) ____ exercise, so that your risk of heart disease, of dying of (8) ____ disease, is the same as [an inactive] person."

 

 

moderate
regularly
extreme
extending
health
coronary
until
cause

The researchers looked at the health and (9) ____ of 3,300 runners over the age of 35. Seventy per cent of them ran more than 30 kilometres a week. The study (10) ____ that men who were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men of the same age who did (11) ____ or no exercise. Another doctor and (12) ____ runner, John Hagan, said he feels (13) ____. He has been running marathons and doing triathlons since 1967. He used to run (14) ____ to 60 kilometres per week. He said: "As a physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting (15) ____, building an absolutely indestructible heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not to overdo (16) ____.

 

cheated
things
little
up
training
myself
found
long-time

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

We all know that running a few kilometres each day is good for _______

 

a.  our health, right?
b.  our health, write?
c.  our health, left?
d.  our health, wrong?

2)

running long distances regularly for many years could shorten our life ______ it

 

a.  instead of expanding
b.  instead of extending
c.  instead of extinguishing
d.  instead of explaining

3)

too much running can cause plaque to build up ______

 

a.  insides your heart
b.  insider your heart
c.  inside your heart
d.  in sided your heart

4)

Years of extreme exercise…appears to erase some benefits you get ______

 

a.  from moderation exercise
b.  from moderately exercise
c.  from moderated exercise
d.  from moderate exercise

5)

your risk of heart disease, of dying of coronary disease, is the same ______

 

a.  as an active person
b.  as an inactive person
c.  as an inaction person
d.  as an inactively person

6)

The researchers looked at the health and training of 3,300 runners ______

 

a.  over the years of 35
b.  over the old of 35
c.  over the wage of 35
d.  over the age of 35

7)

men of the same age who did little ______

 

a.  or no exercise
b.  or not exercise
c.  or non exercise
d.  or know exercise

8)

He has been running marathons and doing ______

 

a.  triathlon since 1976
b.  triathlons since 1968
c.  triathlons since 1976
d.  triathlons since 1967

9)

He said: "As a physician and a runner, ______

 

a.  I felt betrayed
b.  I pelt betrayed
c.  I belt betrayed
d.  I welt betrayed

10)

Dr Hagan advised people to exercise regularly but not ______

 

a.  to overdoing things
b.  to overdo things
c.  to overdid things
d.  to overdoes things

LISTENING – Listen and fill in the gaps

We all know that running a few kilometres (1) ___________________ our health, right? Well, what we didn't know, until now, is that running too much (2) ___________________. New research suggests that running long distances regularly for many years (3) ___________________ instead of extending it. The study is from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe (4) ___________________ can cause plaque to build up inside your heart. This can lead to heart disease. He wrote: "Years of extreme exercise…appears to (5) ___________________ you get from moderate exercise, so that your risk of heart disease, of dying of coronary disease, (6) ___________________ inactive person."

The researchers looked at (7) ___________________ of 3,300 runners over the age of 35. Seventy per cent of them ran more than 30 kilometres a week. The study (8) ___________________ were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque (9) ___________________ men of the same age who did little or no exercise. Another doctor and long-time runner, John Hagan, said (10) ___________________. He has been running marathons and doing triathlons since 1967. (11) ___________________ 60 kilometres per week. He said: "As a physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting myself, building an absolutely indestructible heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What does the article say we all know?

2.

What could happen to our life if we do lots of long-distance running?

3.

Where in our body did researchers say plaque builds up?

4.

What can long-distance running erase?

5.

With whom might long-distance runners share the same risk of disease?

6.

How many runners did the researchers look at?

7.

How much more plaque did long-time marathon runners have?

8.

What is John Hagan's job?

9.

What kind of heart did John Hagan think he had?

10.

What was Mr Hagan's advice?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What does the article say we all know?

6.

How many runners did the researchers look at?

 

a) our waist size
b) that London is the capital of England
c) that running is good for us
d) the Nike company

 

a) 33,000
b) 3,300
c) 33,333
d) 13,300

2.

What could happen to our life if we do lots of long-distance running?

7.

How much more plaque did long-time marathon runners have?

 

a) it could get shorter
b) it will be happier
c) it will be 10 years longer
d) we'll spend a lot of it in hospitals

 

a) 25%
b) 18%
c) 26%
d) 62%

3.

Where in our body did researchers say plaque builds up?

8.

What is John Hagan's job?

 

a) in our knees
b) the heart
c) our teeth
d) the feet

 

a) sports consultant
b) doctor (physician)
c) triathlon organiser
d) researcher for Nike

4.

What can long-distance running erase?

9.

What kind of heart did John Hagan think he had?

 

a) the soles of running shoes
b) memories
c) mistakes
d) benefits of moderate exercise

 

a) a kind one
b) one that couldn't be damaged
c) one a superhero might have
d) bigger than average

5.

With whom might long-distance runners share the same risk of heart disease?

10.

What was Mr Hagan's advice?

 

a) sprinters
b) doctors
c) inactive people
d) swimmers

 

a) don't overdo things
b) don't run every day
c) don't run marathons
d) don't do nothing

ROLE PLAY

Role  A – Running

You think running is the best exercise. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways to exercise. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): swimming, weight training or playing team sports.

Role  B – Swimming

You think swimming is the best exercise. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways to exercise. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): running, weight training or playing team sports.

Role  C – Weight training

You think weight training is the best exercise. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways to exercise. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): swimming, running or playing team sports.

Role  D – Playing team sports

You think playing team sports is the best exercise. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their ways to exercise. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  swimming, weight training or running.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'heart' and 'disease'.

heart

disease

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • know
  • bad
  • shorten
  • inside
  • erase
  • coronary
  • 35
  • 30
  • 25
  • 1967
  • 60
  • overdo

RUNNING SURVEY

Write five GOOD questions about running in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

RUNNING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'running'?

c)

Are you surprised at what this research found?

d)

Do you like running?

e)

Are you happy with the amount of exercise you get?

f)

What do you do to extend your life?

g)

What do you do that might shorten your life?

h)

Do you think runners will listen and cut down on running?

i)

How good do you feel after exercise?

j)

What problems might too much running cause?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you have a training plan?

c)

Why do people like running?

d)

Would you be happy if you could be healthier without exercise?

e)

Which do you like better, running, swimming or cycling?

f)

Are there things in life you overdo?

g)

What's the best way of staying healthy?

h)

Where is the best place to go running, and why?

i)

Would you prefer to be a 100-metre champion or marathon champion?

j)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

We all know that running a (1) ____ kilometres each day is good for our health, right? Well, what we didn't know, until now, is that (2) ____ too much could be bad for us. New research suggests that running long distances (3) ____ for many years could (4) ____ our life instead of extending it. The study is from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe said too much running can cause plaque to build up inside your heart. This can (5) ____ to heart disease. He wrote: "Years of extreme exercise…appears to (6) ____ some benefits you get from moderate exercise, so that your risk of heart disease, of dying of coronary disease, is the same as [an inactive] person."

The researchers looked at the health and training of 3,300 runners over the (7) ____ of 35. Seventy per cent of them ran more than 30 kilometres a week. The study found that men who were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men (8) ____ the same age who did little or no exercise. Another doctor and (9) ____-time runner, John Hagan, said he feels cheated. He has been running marathons and (10) ____ triathlons since 1967. He used to run up to 60 kilometres per week. He said: "As a physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting (11) ____, building an absolutely indestructible heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not to (12) ____ things.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

few

(b)

several

(c)

small

(d)

distance

2.

(a)

run

(b)

runs

(c)

running

(d)

ran

3.

(a)

regular

(b)

regulars

(c)

regularly

(d)

regulated

4.

(a)

short

(b)

shortening

(c)

shorter

(d)

shorten

5.

(a)

cause

(b)

result

(c)

lead

(d)

offer

6.

(a)

recycle

(b)

erase

(c)

react

(d)

redo

7.

(a)

years

(b)

age

(c)

old

(d)

time

8.

(a)

by

(b)

of

(c)

in

(d)

on

9.

(a)

length

(b)

lengthy

(c)

long

(d)

longing

10.

(a)

competing

(b)

being

(c)

having

(d)

doing

11.

(a)

mine

(b)

I

(c)

me

(d)

myself

12.

(a)

overheat

(b)

overspend

(c)

overeat

(d)

overdo

SPELLING

Paragraph 1

1.

running long distances ygalurrel

2.

shorten our life instead of txdnenegi it

3.

erase some febtnsei you get

4.

eortmeda exercise

5.

your risk of heart seaeisd

6.

the same as an ntceiavi person

Paragraph 2

7.

raschresree looked at the health and training

8.

atarmhno runners

9.

he feels haetdce

10.

a spcyhiian and a runner

11.

I thought I was out there tahxeniugs myself

12.

not to drevoo things

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe said too much running can

(    )

The researchers looked at the health and training of 3,300 runners over the age of 35. Seventy per cent of

(    )

heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not to overdo things.

(    )

of extreme exercise…appears to erase some benefits you get from moderate exercise, so that your risk

(    )

marathons and doing triathlons since 1967. He used to run up to 60 kilometres per week. He said: "As a

(    )

for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men of the same age who did little or

(    )

no exercise. Another doctor and long-time runner, John Hagan, said he feels cheated. He has been running

(    )

them ran more than 30 kilometres a week. The study found that men who were marathon runners

(    )

of heart disease, of dying of coronary disease, is the same as [an inactive] person."

(    )

distances regularly for many years could shorten our life instead of extending it. The study is

(    )

know, until now, is that running too much could be bad for us. New research suggests that running long

(    )

cause plaque to build up inside your heart. This can lead to heart disease. He wrote: "Years

1  )

We all know that running a few kilometres each day is good for our health, right? Well, what we didn't

(    )

physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting myself, building an absolutely indestructible

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

us     for     good     is     day    each    kilometres    few    a    Running.    

2.

be     Running     bad     too     for     much     us     could.    

3.

for     regularly     distances     long     Running     years     many.    

4.

build     Too     can     to     running     plaque     up     much     cause.    

5.

get     Erase     from     some     moderate     benefits    exercise    you.    

6.

3,300     runners     Researchers     looked     at     the     health     of.    

7.

little    did    who    age    same    the    of    Men    exercise     no    or.    

8.

triathlons     doing     and     marathons     Running     1967     since.    

9.

week     He     used     to     run     up     to     60     kilometres     per.    

10.

regularly     exercise     to     people     advised     Hagan     Dr.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

We all know that running a few / several kilometres each day is good for our health, right? Well, what we didn't know, until present / now, is that running too much could be bad for we / us. New research suggests that running long distances regularly / regulated for many years could shorten our life instead rather / of extending it. The study is from the Minneapolis Heart Institute Foundation. Researcher Dr James O'Keefe said too much running can causing / cause plaque to build up / down inside your heart. This can lead to heart disease. He wrote: "Years of extreme / extremely exercise…appears to erase some benefits you get from moderate / moderately exercise, so that your risk of heart disease, of dying of / for coronary disease, is the same as [an inactive] person."

The researchers looked at / to the health and training of 3,300 runners over the age of 35. Seventy per cent of them / they ran more than 30 kilometres a week. The study found / find that men who were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men of the similarity / same age who did little or no / not exercise. Another doctor and long-time runner, John Hagan, said he feels cheating / cheated. He has been running marathons and doing / having triathlons since 1967. He used to run down / up to 60 kilometres per week. He said: "As a physician and a runner, I felt betrayed. I thought I was out there exhausting / exhausted myself, building an absolutely indestructible heart." Dr Hagan advised people to exercise regularly but not to overdo / overdid things.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

W_ _ll kn_w th_t r_nn_ng _ f_w k_l_m_tr_s __ch d_y _s g__d f_r __r h__lth, r_ght? W_ll, wh_t w_ d_dn't kn_w, _nt_l n_w, _s th_t r_nn_ng t__ m_ch c__ld b_ b_d f_r _s. N_w r_s__rch s_gg_sts th_t r_nn_ng l_ng d_st_nc_s r_g_l_rly f_r m_ny y__rs c__ld sh_rt_n __r l_f_ _nst__d _f _xt_nd_ng _t. Th_ st_dy _s fr_m th_ M_nn__p_l_s H__rt _nst_t_t_ F__nd_t__n. R_s__rch_r Dr J_m_s _'K__f_ s__d t__ m_ch r_nn_ng c_n c__s_ pl_q__ t_ b__ld _p _ns_d_ y__r h__rt. Th_s c_n l__d t_ h__rt d_s__s_. H_ wr_t_: "Y__rs _f _xtr_m_ _x_rc_s_…_pp__rs t_ _r_s_ s_m_ b_n_f_ts y__ g_t fr_m m_d_r_t_ _x_rc_s_, s_ th_t y__r r_sk _f h__rt d_s__s_, _f dy_ng _f c_r_n_ry d_s__s_, _s th_ s_m_ _s [_n _n_ct_v_] p_rs_n."

Th_ r_s__rch_rs l__k_d _t th_ h__lth _nd tr__n_ng _f 3,300 r_nn_rs _v_r th_ _g_ _f 35. S_v_nty p_r c_nt _f th_m r_n m_r_ th_n 30 k_l_m_tr_s _ w__k. Th_ st_dy f__nd th_t m_n wh_ w_r_ m_r_th_n r_nn_rs f_r 25 y__rs h_d 62 p_r c_nt m_r_ pl_q__ _n th__r h__rt th_n m_n _f th_ s_m_ _g_ wh_ d_d l_ttl_ _r n_ _x_rc_s_. _n_th_r d_ct_r _nd l_ng-t_m_ r_nn_r, J_hn H_g_n, s__d h_ f__ls ch__t_d. H_ h_s b__n r_nn_ng m_r_th_ns _nd d__ng tr__thl_ns s_nc_ 1967. H_ _s_d t_ r_n _p t_ 60 k_l_m_tr_s p_r w__k. H_ s__d: "_s _ phys_c__n _nd _ r_nn_r, _ f_lt b_tr_y_d. _ th__ght _ w_s __t th_r_ _xh__st_ng mys_lf, b__ld_ng _n _bs_l_t_ly _nd_str_ct_bl_ h__rt." Dr H_g_n _dv_s_d p__pl_ t_ _x_rc_s_ r_g_l_rly b_t n_t t_ _v_rd_ th_ngs.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

we all know that running a few kilometres each day is good for our health right well what we didn't know until now is that running too much could be bad for us new research suggests that running long distances regularly for many years could shorten our life instead of extending it the study is from the minneapolis heart institute foundation researcher dr james o'keefe said too much running can cause plaque to build up inside your heart this can lead to heart disease he wrote "years of extreme exercise…appears to erase some benefits you get from moderate exercise so that your risk of heart disease of dying of coronary disease is the same as [an inactive] person"

the researchers looked at the health and training of 3300 runners over the age of 35 seventy per cent of them ran more than 30 kilometres a week the study found that men who were marathon runners for 25 years had 62 per cent more plaque in their heart than men of the same age who did little or no exercise another doctor and long-time runner john hagan said he feels cheated he has been running marathons and doing triathlons since 1967 he used to run up to 60 kilometres per week he said "as a physician and a runner i felt betrayed i thought i was out there exhausting myself building an absolutely indestructible heart" dr hagan advised people to exercise regularly but not to overdo things





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Weallknowthatrunningafewkilometreseachdayisgoodforourhealt
h,right?Well,whatwedidn'tknow,untilnow,isthatrunningtoomuch
couldbebadforus.Newresearchsuggeststhatrunninglongdistance
sregularlyformanyyearscouldshortenourlifeinsteadofextendingit
.ThestudyisfromtheMinneapolisHeartInstituteFoundation.Resea
rcherDrJamesO'Keefesaidtoomuchrunningcancauseplaquetobuil
dupinsideyourheart.Thiscanleadtoheartdisease.Hewrote:"Years
ofextremeexercise…appearstoerasesomebenefitsyougetfrommo
derateexercise,sothatyourriskofheartdisease,ofdyingofcoronary
disease,isthesameas[aninactive]person."Theresearcherslooked
atthehealthandtrainingof3,300runnersovertheageof35.Seventy
percentofthemranmorethan30kilometresaweek.Thestudyfoundt
hatmenwhoweremarathonrunnersfor25yearshad62percentmor
eplaqueintheirheartthanmenofthesameagewhodidlittleornoexer
cise.Anotherdoctorandlong-timerunner,JohnHagan,saidhefee
lscheated.Hehasbeenrunningmarathonsanddoingtriathlonssince
1967.Heusedtorunupto60kilometresperweek.Hesaid:"Asaphysi
cianandarunner,Ifeltbetrayed.IthoughtIwasoutthereexhausting
myself,buildinganabsolutelyindestructibleheart."DrHaganadvise
dpeopletoexerciseregularlybutnottooverdothings.

FREE WRITING

Write about running for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There should be a law to make everyone run at least one kilometer a day. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about running and your health. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. RUNNING: Make a poster about running. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. EXERCISE: Write a magazine article about the best way to exercise. Include imaginary interviews with people who are for and against a lot of exercise.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on running. Ask him/her three questions about running. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

a few

a.

several

2.

good

b.

beneficial

3.

bad

c.

harmful

4.

cause

d.

lead to

5.

erase

e.

remove

6.

found

f.

discovered

7.

up to

g.

as many as

8.

physician

h.

doctor

9.

indestructible

i.

unbreakable

10.

regularly

j.

often

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

That running is good for us

2.

It could get shorter

3.

The heart

4.

The benefits of moderate exercise

5.

Inactive people

6.

3,300

7.

62% more

8.

He's a doctor (physician)

9.

An indestructible one

10.

Don't overdo things

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You