The Reading / Listening - Level 3

A group of scientists has written to the World Health Organisation (WHO) two days before World No Tobacco Day on May the 31st. The 53 scientists asked the WHO not to class e-cigarettes as a tobacco product. E-cigarettes are an aid to help people quit smoking. They do not have any tobacco inside them. Instead, they release a nicotine vapour that makes people feel like they are smoking. Many doctors say this is better for people's health than real cigarettes. The WHO wants countries to put e-cigarettes in the same category as real cigarettes. This means taxing them, banning advertising, introducing health warnings and stopping people from using them in public places.



The group of scientists told the WHO that e-cigarettes are helping to reduce disease and deaths from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "low-risk product" that are "part of the solution" in the fight against smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be among the most significant health innovations of the 21st century, perhaps saving hundreds of millions of lives. The urge to control…them as tobacco products should be resisted." However, researchers from the University of Chicago say e-cigarettes could encourage young people to smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking behavior and less quitting."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://in.reuters.com/article/2014/05/28/health-ecigarettes-idINL6N0OD3ZE20140528
  • http://www.bbc.com/news/health-27547420
  • http://www.irishhealth.com/article.html?id=23680


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. E-CIGARETTES: Students walk around the class and talk to other students about e-cigarettes. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

scientists / WHO / tobacco / nicotine / smoking / advertising / health warnings / public / reduce disease / low-risk / solution / innovation / 21st century / researchers / quitting

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. QUIT SMOKING: How can we get more people to quit? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Idea

Would it work?

Why / Why not?

School

 

 

 

Health warnings

 

 

 

Tax

 

 

 

TV / Internet

 

 

 

Hospitals

 

 

 

Bans

 

 

 

4. NO SMOKING: Students A strongly believe no one will smoke in the future; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. NO X DAY: Rank these with your partner. Put the most important day at the top. Change partners often and share your rankings.

  • No Tobacco Day

  • No Arguing Day

  • No Fast Food Day

  • No Television Day

  • No Shopping Day

  • No Car Day

  • No Stress Day

  • No Staying At Home Day

6. SCIENTIST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "scientist". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

53 scientists wrote to the WHO to say e-cigarettes help people.

T / F

b.

The scientists said e-cigarettes are not the same as real cigarettes.

T / F

c.

E-cigarettes do not make people feel like they are smoking.

T / F

d.

The WHO said it's OK for countries to tax e-cigarettes.

T / F

e.

E-cigarettes are not helping reduce disease and deaths from cigarettes.

T / F

f.

The scientists said e-cigarettes are a very innovative product.

T / F

g.

The scientists said e-cigarettes save thousands of lives.

T / F

h.

University of Chicago research said e-cigarettes stop people smoking.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

asked

a.

important

2.

class

b.

actual

3.

aid

c.

encourage

4.

real

d.

group

5.

stopping

e.

lessen

6.

reduce

f.

desire

7.

solution

g.

requested

8.

significant

h.

preventing

9.

urge

i.

help

10.

promote

j.

answer

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A group

a.

risk product

2.

E-cigarettes are an aid

b.

in public places

3.

they release a

c.

warnings

4.

health

d.

control them

5.

stopping people from using them

e.

of scientists

6.

a low-

f.

health innovations

7.

among the most significant

g.

people to smoke

8.

The urge to

h.

to help people quit

9.

encourage young

i.

more smoking

10.

e-cigarette use may promote

j.

nicotine vapour



 

GAP FILL

A (1) ____________ of scientists has written to the World Health Organisation (WHO) two days before World No Tobacco Day on May the 31st. The 53 scientists asked the WHO not to (2) ____________ e-cigarettes as a tobacco product. E-cigarettes are an aid to help people quit smoking. They do not have any tobacco (3) ____________ them. Instead, they (4) ____________ a nicotine vapour that makes people feel like they are smoking. Many doctors say this is (5) ____________ for people's health than real cigarettes. The WHO wants countries to put e-cigarettes in the same (6) ____________ as real cigarettes. This means taxing them, banning (7) ____________, introducing health warnings and stopping people from using them in (8) ____________ places.

 

 

inside
advertising
public
group
better
class
release
category

The group of scientists told the WHO that e-cigarettes are helping to (9) ____________ disease and deaths from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "low-(10) ____________ product" that are "part of the solution" in the (11) ____________ against smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be among the most significant health (12) ____________ of the 21st century, perhaps saving hundreds of millions of lives. The (13) ____________ to control…them as tobacco products should be resisted." However, researchers from the University of Chicago say e-cigarettes could                       (14) ____________ young people to smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette (15) ____________ may promote more smoking behavior and less (16) ____________."

 

encourage
fight
use
innovations
reduce
quitting
risk
urge

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The 53 scientists asked the WHO not to class e-cigarettes as ______

 

a.  a tobacco product
b.  a tobacco protect
c.  a tobacco produce
d.  a tobacco pro-duct

2)

E-cigarettes are an aid to help people quit smoking. They do not have any ______

 

a.  tobacco inside of them
b.  tobacco inside them all
c.  tobacco insider them
d.  tobacco inside them

3)

Instead, they release a ______

 

a.  nicotine paper
b.  nicotine vapour
c.  nicotine barber
d.  nicotine paver

4)

The WHO wants countries to put e-cigarettes in ______

 

a.  the sane category
b.  the same category
c.  the shame category
d.  the sine category

5)

stopping people from using them ______

 

a.  in public place is
b.  in public place
c.  in public placed
d.  in public places

6)

e-cigarettes are helping to reduce disease and ______

 

a.  deaths from smoking
b.  deaths of smoking
c.  deaths form smoking
d.  deaths for smoking

7)

The scientists said e-cigarettes are a "______"

 

a.  low-risk product
b.  low-frisk product
c.  low-risks product
d.  low-risky product

8)

These products could be among the most significant ______

 

a.  healthy innovations
b.  health innovation
c.  health innovations
d.  healthy innovation

9)

The urge to control…them as tobacco products ______

 

a.  should be resistors
b.  should be resist it
c.  should be resisted
d.  should be resist and

10)

They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may ______"

 

a.  promoted more smoking
b.  promote more smoking
c.  promotes more smoking
d.  promotion more smoking

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A group of scientists has written to the World Health Organisation (WHO) two days before (1) ___________________ on May the 31st. The 53 scientists asked the (2) ___________________ e-cigarettes as a tobacco product. E-cigarettes are an aid to help people quit smoking. They do not have any tobacco inside them. (3) ___________________ a nicotine vapour that (4) ___________________ like they are smoking. Many doctors say this is better for people's health than real cigarettes. The WHO wants countries to put e-cigarettes in (5) ___________________ as real cigarettes. This means taxing them, banning advertising, introducing health warnings and stopping people (6) ___________________ in public places.

The group of scientists told the WHO that e-cigarettes (7) ___________________ disease and deaths from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "(8) ___________________" that are "part of the solution" in the fight against smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be among the (9) ___________________ innovations of the 21st century, perhaps saving hundreds of millions of lives. The urge to control…them as tobacco products (10) ___________________." However, researchers from the University of Chicago say (11) ___________________ young people to smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking (12) ___________________ quitting."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How long before World No Tobacco Day did scientists write to the WHO?

2.

How many scientists were in the group that wrote to the WHO?

3.

What does the article is not in e-cigarettes?

4.

What do e-cigarettes release?

5.

Where might governments ban people from smoking e-cigarettes?

6.

What did the scientists say is being reduced because of e-cigarettes?

7.

What kind of product did the scientists say e-cigarettes were?

8.

How many lives did the scientists say could be saved by e-cigarettes?

9.

What did the University of Chicago say e-cigarettes encouraged?

10.

What did Chicago University say there could be less of?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How long before World No Tobacco Day did scientists write to the WHO?

6.

What did the scientists say is being reduced because of e-cigarettes?

 

a) 2 months
b) 2 days
c) 2 years
d) 2 weeks

 

a) the price of cigarettes
b) the cost of smoking
c) deaths and disease
d) the number of cigarettes

2.

How many scientists were in the group that wrote to the WHO?

7.

What kind of product did the scientists say e-cigarettes were?

 

a) 50
b) 51
c) 52
d) 53

 

a) revolutionary products
b) test products
c) unhealthy products
d) "low-risk" products

3.

What does the article is not in e-cigarettes?

8.

How many lives did the scientists say could be saved by e-cigarettes?

 

a) tobacco
b) drugs
c) nicotine
d) smoke

 

a) hundreds of millions
b) billions
c) 164,677,982
d) hundreds of billions

4.

What do e-cigarettes release?

9.

What did the University of Chicago say e-cigarettes encouraged?

 

a) a night vapour
b) a dangerous vapour
c) a nicotine vapour
d) a caffeine vapour

 

a) young people to smoke
b) bad habits
c) e-alcohol
d) young people to quit smoking

5.

Where might governments ban people from smoking e-cigarettes?

10.

What did Chicago University say there could be less of?

 

a) airports
b) public places
c) restaurants
d) hospitals

 

a) education
b) quitting smoking
c) money
d) lung cancer

ROLE PLAY

Role  A – No Tobacco Day

You think No Tobacco Day is the most important day. Tell the others three reasons why. Tell them why their days aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): No Arguing Day, No Television Day or No Shopping Day.

Role  B – No Arguing Day

You think No Arguing Day is the most important day. Tell the others three reasons why. Tell them why their days aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): No Tobacco Day, No Television Day or No Shopping Day.

Role  C – No Television Day

You think No Television Day is the most important day. Tell the others three reasons why. Tell them why their days aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): No Arguing Day, No Tobacco Day or No Shopping Day.

Role  D – No Shopping Day

You think No Shopping Day is the most important day. Tell the others three reasons why. Tell them why their days aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why):  No Arguing Day, No Television Day or No Tobacco Day.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'quit' and 'smoking'.

quit

smoking

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • group
  • class
  • inside
  • better
  • countries
  • public
  • reduce
  • solution
  • among
  • 21
  • control
  • less

E-CIGARETTES SURVEY

Write five GOOD questions about e-cigarettes in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

E-CIGARETTES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'cigarette'?

c)

What do you think of smoking?

d)

Why do people smoke?

e)

What are the good things about e-cigarettes?

f)

Should e-cigarettes be in the same category as cigarettes?

g)

How harmful are cigarettes?

h)

What do you think of people smoking e-cigarettes in public places?

i)

Do you think the WHO should listen to the 53 scientists? Why?

j)

Why is it difficult to quit smoking?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about e-cigarettes?

c)

What are the bad things about e-cigarettes?

d)

Should governments give smokers e-cigarettes?

e)

What would the world be like without cigarettes?

f)

Do you think e-cigarettes are "significant health innovations"?

g)

What do you think of the University of Chicago research?

h)

What is the best way to help people stop smoking?

i)

Should governments ban cigarettes?

j)

What questions would you like to ask the WHO?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A group of scientists has (1) ____ to the World Health Organisation (WHO) two days before World No Tobacco Day on May the 31st. The 53 scientists asked the WHO not to (2) ____ e-cigarettes as a tobacco product. E-cigarettes are an (3) ____ to help people quit smoking. They do not have any tobacco inside them. Instead, they (4) ____ a nicotine vapour that makes people feel like they are smoking. Many doctors say this is better for people's health than real cigarettes. The WHO wants countries to put e-cigarettes in the (5) ____ category as real cigarettes. This means taxing them, banning advertising, introducing health warnings and stopping people from (6) ____ them in public places.

The group of scientists told the WHO that e-cigarettes are (7) ____ to reduce disease and deaths from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "low-risk product" that are "part of the solution" in the fight (8) ____ smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be among the most significant health innovations of the 21st century, perhaps (9) ____ hundreds of millions of lives. The urge to control…them as tobacco products should (10) ____ resisted." However, researchers from the University of Chicago say e-cigarettes could (11) ____ young people to smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking behavior and less (12) ____."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

written

(b)

writing

(c)

wrote

(d)

write

2.

(a)

category

(b)

style

(c)

class

(d)

index

3.

(a)

add

(b)

invaluable

(c)

addition

(d)

aid

4.

(a)

let go

(b)

release

(c)

set free

(d)

free

5.

(a)

similarity

(b)

sameness

(c)

similar

(d)

same

6.

(a)

useless

(b)

useful

(c)

using

(d)

usage

7.

(a)

helped

(b)

helping

(c)

helpful

(d)

helps

8.

(a)

against

(b)

for

(c)

with

(d)

from

9.

(a)

saving

(b)

saves

(c)

saved

(d)

saviour

10.

(a)

have

(b)

need

(c)

be

(d)

do

11.

(a)

engage

(b)

enrage

(c)

entourage

(d)

encourage

12.

(a)

quilting

(b)

quitting

(c)

quieting

(d)

quoting

SPELLING

Paragraph 1

1.

A group of sitsiensct

2.

a tocacob product

3.

they leeeasr a nicotine vapour

4.

in the same otegycra

5.

banning atnvsgirdei

6.

health ingawrsn

Paragraph 2

7.

helping to reduce ssdiaee

8.

part of the uioonlts

9.

among the most aiinftigcsn

10.

health insioatnvno

11.

aerrssrceeh from the University of Chicago

12.

uneeagrco young people to smoke

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

before World No Tobacco Day on May the 31st. The 53 scientists asked the WHO not to class e-cigarettes

1  )

A group of scientists has written to the World Health Organisation (WHO) two days

(    )

countries to put e-cigarettes in the same category as real cigarettes. This means taxing them, banning

(    )

smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking behavior and less quitting."

(    )

solution" in the fight against smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be

(    )

are smoking. Many doctors say this is better for people's health than real cigarettes. The WHO wants

(    )

millions of lives. The urge to control…them as tobacco products should be resisted." However, researchers

(    )

among the most significant health innovations of the 21st century, perhaps saving hundreds of

(    )

The group of scientists told the WHO that e-cigarettes are helping to reduce disease and deaths

(    )

inside them. Instead, they release a nicotine vapour that makes people feel like they

(    )

from the University of Chicago say e-cigarettes could encourage young people to

(    )

advertising, introducing health warnings and stopping people from using them in public places.

(    )

as a tobacco product. E-cigarettes are an aid to help people quit smoking. They do not have any tobacco

(    )

from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "low-risk product" that are "part of the

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

an    are    E-cigarettes     -    smoking    quit    people    help    to   aid.    

2.

not     them     have     any     They     tobacco     do     inside.    

3.

this     for     say     better     health     doctors     is     people's    Many.    

4.

same     category     Countries     to     put     e-cigarettes     in     the.    

5.

places     using     them     Stopping     in     people     public     from.    

6.

helping     to     -     reduce     E-cigarettes     disease     are.    

7.

product     risk     -     low    A    solution    the    of    part    are    that.    

8.

significant     innovations     Among     most     health     the.    

9.

people     E-cigarettes     young     smoke    -    encourage    to    could.    

10.

and     behavior     smoking     more     Promote     quitting     less.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A group / troupe of scientists have written to the World Health Organisation (WHO) two days before World No Tobacco Day on May the 31st. The 53 scientists asked the WHO not to make / class e-cigarettes as a tobacco product. E-cigarettes are an aid / help to help people quit smoking. They do not have any tobacco inside there / them. Instead, they release the / a nicotine vapour that makes people feel like they are smoked / smoking. Many doctors say this is better for people's healthy / health than real cigarettes. The WHO wants countries to put e-cigarettes in the same category / categorise as real cigarettes. This means taxed / taxing them, banning advertising, introducing health warnings and stopping people from using them in public places / place.

The group of scientists told / tells the WHO that e-cigarettes are helping to reduce disease and dies / deaths from smoking. The scientists said e-cigarettes are a "low-risk product / produce" that are "part of the solution" in the fight for / against smoking, not part of the problem. They wrote: "These products could be among the most significantly / significant health innovations of the 21st century, perhaps saved / saving hundreds of millions of lives. The urge / purge to control…them as tobacco products should be resisted / rested." However, researchers from the University of Chicago say e-cigarettes could encourage young people for / to smoke. They said: "It's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking behavior and less / fewer quitting."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ gr__p _f sc__nt_sts h_v_ wr_tt_n t_ th_ W_rld H__lth _rg_n_s_t__n (WH_) tw_ d_ys b_f_r_ W_rld N_ T_b_cc_ D_y _n M_y th_ 31st. Th_ 53 sc__nt_sts _sk_d th_ WH_ n_t t_ cl_ss _-c_g_r_tt_s _s _ t_b_cc_ pr_d_ct. _-c_g_r_tt_s _r_ _n __d t_ h_lp p__pl_ q__t sm_k_ng. Th_y d_ n_t h_v_ _ny t_b_cc_ _ns_d_ th_m. _nst__d, th_y r_l__s_ _ n_c_t_n_ v_p__r th_t m_k_s p__pl_ f__l l_k_ th_y _r_ sm_k_ng. M_ny d_ct_rs s_y th_s _s b_tt_r f_r p__pl_'s h__lth th_n r__l c_g_r_tt_s. Th_ WH_ w_nts c__ntr__s t_ p_t _-c_g_r_tt_s _n th_ s_m_ c_t_g_ry _s r__l c_g_r_tt_s. Th_s m__ns t_x_ng th_m, b_nn_ng _dv_rt_s_ng, _ntr_d_c_ng h__lth w_rn_ngs _nd st_pp_ng p__pl_ fr_m _s_ng th_m _n p_bl_c pl_c_s.

Th_ gr__p _f sc__nt_sts t_ld th_ WH_ th_t _-c_g_r_tt_s _r_ h_lp_ng t_ r_d_c_ d_s__s_ _nd d__ths fr_m sm_k_ng. Th_ sc__nt_sts s__d _-c_g_r_tt_s _r_ _ "l_w-r_sk pr_d_ct" th_t _r_ "p_rt _f th_ s_l_t__n" _n th_ f_ght _g__nst sm_k_ng, n_t p_rt _f th_ pr_bl_m. Th_y wr_t_: "Th_s_ pr_d_cts c__ld b_ _m_ng th_ m_st s_gn_f_c_nt h__lth _nn_v_t__ns _f th_ 21st c_nt_ry, p_rh_ps s_v_ng h_ndr_ds _f m_ll__ns _f l_v_s. Th_ _rg_ t_ c_ntr_l…th_m _s t_b_cc_ pr_d_cts sh__ld b_ r_s_st_d." H_w_v_r, r_s__rch_rs fr_m th_ _n_v_rs_ty _f Ch_c_g_ s_y _-c_g_r_tt_s c__ld _nc__r_g_ y__ng p__pl_ t_ sm_k_. Th_y s__d: "_t's p_ss_bl_ th_t s___ng _-c_g_r_tt_ _s_ m_y pr_m_t_ m_r_ sm_k_ng b_h_v__r _nd l_ss q__tt_ng."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a group of scientists have written to the world health organisation (who) two days before world no tobacco day on may the 31st the 53 scientists asked the who not to class e-cigarettes as a tobacco product e-cigarettes are an aid to help people quit smoking they do not have any tobacco inside them instead they release a nicotine vapour that makes people feel like they are smoking many doctors say this is better for people's health than real cigarettes the who wants countries to put e-cigarettes in the same category as real cigarettes this means taxing them banning advertising introducing health warnings and stopping people from using them in public places

the group of scientists told the who that e-cigarettes are helping to reduce disease and deaths from smoking the scientists said e-cigarettes are a "low-risk product" that are "part of the solution" in the fight against smoking not part of the problem they wrote "these products could be among the most significant health innovations of the 21st century perhaps saving hundreds of millions of lives the urge to control…them as tobacco products should be resisted" however researchers from the university of chicago say e-cigarettes could encourage young people to smoke they said "it's possible that seeing e-cigarette use may promote more smoking behavior and less quitting"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AgroupofscientistshavewrittentotheWorldHealthOrganisation(W
HO)twodaysbeforeWorldNoTobaccoDayonMaythe31st.The53scie
ntistsaskedtheWHOnottoclasse-cigarettesasatobaccoproduct.E-
cigarettesareanaidtohelppeoplequitsmoking.Theydonothaveanyt
obaccoinsidethem.Instead,theyreleaseanicotinevapourthatmake
speoplefeelliketheyaresmoking.Manydoctorssaythisisbetterforpe
ople'shealththanrealcigarettes.TheWHOwantscountriestopute-
cigarettesinthesamecategoryasrealcigarettes.Thismeanstaxingth
em,banningadvertising,introducinghealthwarningsandstoppingp
eoplefromusingtheminpublicplaces.Thegroupofscientiststoldthe
WHOthate-cigarettesarehelpingtoreducediseaseanddeathsfrom
smoking.Thescientistssaide-cigarettesarea"low-riskproduc
t"thatare"partofthesolution"inthefightagainstsmoking,notpartoft
heproblem.Theywrote:"Theseproductscouldbeamongthemostsig
nificanthealthinnovationsofthe21stcentury,perhapssavinghundre
dsofmillionsoflives.Theurgetocontrol…themastobaccoproductssh
ouldberesisted."However,researchersfromtheUniversityofChicag
osaye-cigarettescouldencourageyoungpeopletosmoke.Theysa
id:"It'spossiblethatseeinge-cigaretteusemaypromotemoresmok
ingbehaviorandlessquitting."

FREE WRITING

Write about e-cigarettes for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All countries should ban smoking. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about e-cigarettes. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. E-CIGARETTES: Make a poster about e-cigarettes. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SOLUTION: Write a magazine article about e-cigarettes being a solution and not a problem. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on e-cigarettes. Ask him/her three questions about e-cigarettes. Give him/her three of your ideas on how people can stop smoking. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

asked

a.

requested

2.

class

b.

group

3.

aid

c.

help

4.

real

d.

actual

5.

stopping

e.

preventing

6.

reduce

f.

lessen

7.

solution

g.

answer

8.

significant

h.

important

9.

urge

i.

desire

10.

promote

j.

encourage

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two days

2.

53

3.

Tobacco

4.

Nicotine vapour

5.

Public places

6.

Deaths and disease

7.

A "low-risk" product

8.

Hundreds of millions

9.

Young people to smoke

10.

Quitting smoking

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You