The Reading / Listening - Level 6

Google is playing catch-up to Apple and Samsung in the race to be market leader in wearable health software. The tech giant is working on a device called Google Fit to rival Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources say the company is working overtime to launch its product so it is not left behind. Google is hoping to be the first company to provide a device using the Android operating system. This is Google's second foray into this market. The first product was called Google Health, which did not gain traction with consumers as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and health buffs were after.



An industry insider revealed what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that measures bio-rhythmic data like the number of steps someone walks or runs, or heart rate. This information will be linked with Google’s cloud-based services. The company is trying to keep further details of the final product under wraps. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will track all sorts of health data, such as weight, heart rate, run times, body-building stats and more." It added: "End users will be able to sync their Google Fit profiles to their Google IDs, which will make their data portable no matter what app or device they’re using."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.techtimes.com/articles/8518/20140615/google-fit-answer-apple-healthkit-fitness-battle.htm
  • http://www.redorbit.com/news/technology/1113170165/google-fit-may-be-unveiled-soon-061514/#DA5zVIJWAgTOOc3E.99


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. HEALTH DEVICES: Students walk around the class and talk to other students about health devices. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

playing catch-up / race / market leader / rival / overtime / consumers / fitness / industry / bio-rhythmic data / heart rate / body building / profiles / portable

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. WEARABLE TECH: What do you think of these wearable devices? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

Health checker

 

 

TV watch

 

 

60kph roller shoes

 

 

Internet T-shirt

 

 

Air-con / heater shirt

 

 

Coffee-maker jacket

 

 

4. HEALTH CHECKER: Students A strongly believe wearable health checkers will save lives; Students B strongly believe they won't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. HEALTH DATA: Rank these with your partner. Put the things you most want to know at the top. Change partners often and share your rankings.

  • heart rate

  • stress levels

  • body fat

  • liver health

  • weight

  • blood pressure

  • teeth condition

  • body odour level

6. RIVAL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "rival". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says Google is trying to catch up with Nokia and Yahoo.

T / F

b.

Google's new wearable health device is called Google fit.

T / F

c.

The company is making all of its workers do 3 hours a day overtime.

T / F

d.

This is Google's first attempt at marketing a health product.

T / F

e.

An industry insider speculated on what the device might be able to do.

T / F

f.

Google will provide wraps under the packaging for the device.

T / F

g.

The device could be useful for bodybuilders.

T / F

h.

The device will be especially useful for anyone with a Google account.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

market

a.

divulged

2.

rival

b.

bring out

3.

launch

c.

fans

4.

provide

d.

secret

5.

enthusiasts

e.

additional

6.

revealed

f.

compete with

7.

linked

g.

industry

8.

further

h.

regardless

9.

under wraps

i.

connected

10.

no matter what

j.

make available

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

in the race to

a.

working overtime

2.

tech

b.

health buffs

3.

the company is

c.

under wraps

4.

This is Google's second foray

d.

insider

5.

fitness enthusiasts and

e.

giant

6.

An industry

f.

steps someone walks

7.

the number of

g.

be market leader

8.

linked with Google's

h.

app or device

9.

keep further details of the final product

i.

into this market

10.

no matter what

j.

cloud-based services



 

GAP FILL

Google is playing (1) ____________ to Apple and Samsung in the race to be market leader in wearable health software. The tech giant is working on a device called Google Fit to (2) ____________ Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources say the company is working (3) ____________ to launch its product so it is not left (4) ____________. Google is hoping to be the first company to provide a device using the Android (5) ____________ system. This is Google's second (6) ____________ into this market. The first product was called Google Health, which did not (7) ____________ traction with consumers as it did not offer the kind of information fitness (8) ____________ and health buffs were after.

 

 

foray
behind
gain
rival
enthusiasts
catch-up
overtime
operating

An industry insider (9) ____________ what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that (10) ____________ bio-rhythmic data like the number of (11) ____________ someone walks or runs, or heart rate.  This information will be linked with Google's cloud-based (12) ____________. The company is trying to keep further details of the final product under (13) ____________. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will track all (14) ____________ of health data, such as weight, heart rate, run times, body-building stats and more." It added: "End users will be able to (15) ____________ their Google Fit profiles to their Google IDs, which will make their data (16) ____________ no matter what app or device they're using."

 

sorts
services
portable
revealed
wraps
measures
sync
steps

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

______ market leader in wearable health software

 

a.  the lace to be
b.  the race to be
c.  the race too be
d.  the race to beat

2)

The tech giant is working on a device called Google Fit ______ HealthKit

 

a.  to rivalry Apple's
b.  to libel Apple's
c.  to rival Apple's
d.  to livery Apple's

3)

Sources say the company is working overtime to ______

 

a.  launch its produce
b.  launch its products
c.  launch its production
d.  launch its product

4)

be the first company to provide a device using the Android ______

 

a.  operate in system
b.  operating system
c.  operational system
d.  operating system

5)

the kind of information fitness enthusiasts and health ______

 

a.  buffs were before
b.  buffs were afters
c.  buffs were after
d.  buffs were afterwards

6)

______ revealed what Google Fit might look like

 

a.  An industry inside
b.  An industrial insider
c.  An industry insiders
d.  An industry insider

7)

This information will be linked with Google's ______

 

a.  cloud-basted services
b.  cloud-based services
c.  cloudy-based services
d.  cloud-baste services

8)

The company is trying to keep further details of the final product ______

 

a.  under wraps
b.  under laps
c.  under raps
d.  under leaps

9)

health data, such as weight, heart rate, run times, body-building ______

 

a.  stats and more
b.  slats and more
c.  spats and more
d.  scats and more

10)

End users will be able ______ Google Fit profiles

 

a.  to sink their
b.  to sync their
c.  to stink their
d.  to think their

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Google (1) ___________________ to Apple and Samsung in the race to be market leader in wearable health software. The (2) ___________________ on a device called Google Fit to rival Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources say the company is working overtime (3) ___________________ so it is not left behind. Google is hoping to be the first company (4) ___________________ using the Android operating system. This is Google's (5) ___________________ this market. The first product was called Google Health, which did not gain traction with consumers as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and (6) ___________________.

An (7) ___________________ what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that measures (8) ___________________ like the number of steps someone walks or runs, or heart rate.  This information will be linked with Google's (9) ___________________. The company is trying to keep further details of the final product (10) ___________________. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will track all sorts of health data, such as weight, heart rate, run times, body-building stats and more." It added: "End users will (11) ___________________ their Google Fit profiles to their Google IDs, which will make their data portable (12) ___________________ or device they're using."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What is Google in a race to be?

2.

What is the name of Apple's product?

3.

What is Google doing to launch its product quickly?

4.

How many times has Google tried to market a health product before?

5.

What people were mentioned alongside fitness enthusiasts?

6.

Who revealed what Google's new product might look like?

7.

What kind of data will the device measure?

8.

What is Google trying to keep the device under?

9.

What website revealed more details about Google's device?

10.

What will end users sync their profiles to?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What is Google in a race to be?

6.

Who revealed what Google's new product might look like?

 

a) wearable
b) market leader
c) a medicine company
d) a health provider

 

a) an industry insider
b) Google
c) Apple
d) CNN

2.

What is the name of Apple's product?

7.

What kind of data will the device measure?

 

a) iHealth
b) iDoctor
c) An Apple A Day
d) HealthKit

 

a) confidential data
b) encrypted data
c) bio-rhythmic data
d) useful data

3.

What is Google doing to launch its product quickly?

8.

What is Google trying to keep the device under?

 

a) crowdsourcing
b) using a marketing company
c) working overtime
d) hiring more staff

 

a) wraps
b) $100
c) guard
d) 100g

4.

How many times has Google tried to market a health product before?

9.

What website revealed more details about Google's device?

 

a) once
b) twice
c) never
d) three times

 

a) TechCrunchy
b) CrunchTech
c) CrunchyTech
d) TechCrunch

5.

What people were mentioned alongside fitness enthusiasts?

10.

What will end users sync their profiles to?

 

a) software programmers
b) health buffs
c) computer geeks
d) CEOs

 

a) online groups
b) their blood type
c) Google IDs
d) hospital servers

ROLE PLAY

Role  A – Heart rate

You think heart rate is the most important health data to know about. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so useful about their data. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): stress level, body fat or body odour.

Role  B – Stress level

You think stress level is the most important health data to know about. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so useful about their data. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): heart rate, body fat or body odour.

Role  C – Body fat

You think body fat is the most important health data to know about. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so useful about their data. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): stress level, heart rate or body odour.

Role  D – Body odour level

You think body odour is the most important health data to know about. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so useful about their data. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  stress level, body fat or heart rate.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'health' and 'device'.

health

 

device

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • race
  • giant
  • launch
  • system
  • first
  • after
  • might
  • number
  • keep
  • sorts
  • sync
  • matter

HEALTH DEVICES SURVEY

Write five GOOD questions about health devices in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

HEALTH DEVICES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'health'?

c)

How often do you check your health?

d)

What do you think of the idea of wearable health monitors?

e)

What are the good things about wearable devices?

f)

Could these devices make us worry too much?

g)

Will you be buying one of these products?

h)

Would you choose a product by Google, Apple or Samsung?

i)

What health info would you want?

j)

How often should people have a health check-up?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How healthy are you?

c)

What are the most important things to check?

d)

Will these devices mean people visit hospitals more often?

e)

Is it better not to find out health data on a daily basis?

f)

How much of a lifesaver do you think these devices could be?

g)

Do you think older people should wear a health monitor?

h)

Would you buy one of these devices for someone you love?

i)

How reliable do you think the data from these devices are?

j)

What questions would you like to ask the Google Fit inventor?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Google is playing catch-up (1) ____ Apple and Samsung in the race to be market leader in wearable health software. The tech (2) ____ is working on a device called Google Fit to (3) ____ Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources say the company is working overtime to launch its product so it is not left (4) ____. Google is hoping to be the first company to provide a device using the Android operating system. This is Google's second (5) ____ into this market. The first product was called Google Health, which did not gain traction with consumers as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and health buffs were (6) ____.

An industry (7) ____ revealed what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that measures bio-rhythmic data like the number of steps someone walks or runs, or heart rate.  This information will be (8) ____ with Google's cloud-based services. The company is trying to keep (9) ____ details of the final product under wraps. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will (10) ____ all sorts of health data, such as weight, heart rate, run times, body-building stats and more." It added: "End (11) ____ will be able to sync their Google Fit profiles to their Google IDs, which will make their data portable no (12) ____ what app or device they're using."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

for

(b)

to

(c)

at

(d)

by

2.

(a)

monster

(b)

giant

(c)

ogre

(d)

creature

3.

(a)

libel

(b)

reveal

(c)

rivalry

(d)

rival

4.

(a)

ahead

(b)

behind

(c)

past

(d)

back

5.

(a)

fray

(b)

foray

(c)

parlay

(d)

play

6.

(a)

past

(b)

before

(c)

after

(d)

later

7.

(a)

outsider

(b)

mover

(c)

insider

(d)

shaker

8.

(a)

tallied

(b)

tailored

(c)

linked

(d)

looked

9.

(a)

additionally

(b)

farther

(c)

addition

(d)

further

10.

(a)

track

(b)

field

(c)

groove

(d)

path

11.

(a)

users

(b)

usages

(c)

uses

(d)

us

12.

(a)

stuff

(b)

material

(c)

matter

(d)

weight

SPELLING

Paragraph 1

1.

working on a ecveid called Google Fit

2.

working overtime to uhalcn its product

3.

the Android irotnapeg system

4.

Google's second royfa into this market

5.

… did not gain rttocnai with consumers

6.

fitness insahsetstu

Paragraph 2

7.

reeevdal what Google Fit might look like

8.

a wearable device that reassuem

9.

bio-hmhtricy data

10.

further sditela of the final product

11.

sync their Google Fit sepirlfo

12.

make their data laretobp

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Google is playing catch-up to Apple and Samsung in the race to be market leader in wearable

(    )

Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources say the company is working

(    )

rhythmic data like the number of steps someone walks or runs, or heart rate.  This information will be

(    )

as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and health buffs were after.

(    )

sorts of health data, such as weight, heart rate, run times, body-building

(    )

wraps. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will track all

(    )

foray into this market. The first product was called Google Health, which did not gain traction with consumers

(    )

An industry insider revealed what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that measures bio-

1  )

IDs, which will make their data portable no matter what app or device they're using."

(    )

provide a device using the Android operating system. This is Google's second

(    )

overtime to launch its product so it is not left behind. Google is hoping to be the first company to

(    )

health software. The tech giant is working on a device called Google Fit to rival

(    )

stats and more." It added: "End users will be able to sync their Google Fit profiles to their Google

(    )

linked with Google's cloud-based services. The company is trying to keep further details of the final product under

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

wearable   health   software   The   race   to   be   market    leader    in.

2.

on     tech     a     giant     device     is     working     The.    

3.

is    to    product    company    overtime    its    The    working   launch.    

4.

Google's     market     second     foray     This     into     is     this.    

5.

with     Health     traction     Google     gain     not     consumers     did.    

6.

insider     Fit     like     industry    what    look    An    revealed    might.

7.

device    bio   data    wearable    measures    rhythmic   A    that    -    .    

8.

information   will   be   linked   with    cloud   -   based   services   This.    

9.

track     data     all     sorts     Fit     of     will     health.    

10.

device     matter     they're     what     using     app     or     No.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Google is playing catch-up to Apple and Samsung in the relay / race to be market leader in wearable health software. The techie / tech giant is working on a device called Google Fit to rival / rivalry Apple's HealthKit and Samsung's Galaxy Gear 2 and the Galaxy Gear Fit. Sources / Sauces say the company is working overtime to launch its product so / as it is not left behind. Google is hoping / wishing to be the first company to provide a device using the Android operating / operations system. This is Google's second fray / foray into this market. The first product was called Google Health, which did not gain traction / friction with consumers as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and health buffers / buffs were after.

An industry outsider / insider revealed what Google Fit might look like. They said it would be a wearable device that measures / measurements bio-rhythmic data like / link the number of steps someone walks or runs, or heart rate. This information will be linked / likened with Google's cloud-based services. The company is trying to keep farther / further details of the final product under wraps / warps. The TechCrunch website wrote: "From what we're hearing, Google Fit will track all / every sorts of health data, such as weight, heart rate, run / ran times, body-building stats and more." It added: "End users will be able to synth / sync their Google Fit profiles to their Google IDs, which will make their data potable / portable no matter what app or device they're using."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

G__gl_ _s pl_y_ng c_tch-_p t_ _ppl_ _nd S_ms_ng _n th_ r_c_ t_ b_ m_rk_t l__d_r _n w__r_bl_ h__lth s_ftw_r_. Th_ t_ch g__nt _s w_rk_ng _n _ d_v_c_ c_ll_d G__gl_ F_t t_ r_v_l _ppl_'s H__lthK_t _nd S_ms_ng's G_l_xy G__r 2 _nd th_ G_l_xy G__r F_t. S__rc_s s_y th_ c_mp_ny _s w_rk_ng _v_rt_m_ t_ l__nch _ts pr_d_ct s_ _t _s n_t l_ft b_h_nd. G__gl_ _s h_p_ng t_ b_ th_ f_rst c_mp_ny t_ pr_v_d_ _ d_v_c_ _s_ng th_ _ndr__d _p_r_t_ng syst_m. Th_s _s G__gl_'s s_c_nd f_r_y _nt_ th_s m_rk_t. Th_ f_rst pr_d_ct w_s c_ll_d G__gl_ H__lth, wh_ch d_d n_t g__n tr_ct__n w_th c_ns_m_rs _s _t d_d n_t _ff_r th_ k_nd _f _nf_rm_t__n f_tn_ss _nth_s__sts _nd h__lth b_ffs w_r_ _ft_r.

_n _nd_stry _ns_d_r r_v__l_d wh_t G__gl_ F_t m_ght l__k l_k_. Th_y s__d _t w__ld b_ _ w__r_bl_ d_v_c_ th_t m__s_r_s b__-rhythm_c d_t_ l_k_ th_ n_mb_r _f st_ps s_m__n_ w_lks _r r_ns, _r h__rt r_t_.  Th_s _nf_rm_t__n w_ll b_ l_nk_d w_th G__gl_'s cl__d-b_s_d s_rv_c_s. Th_ c_mp_ny _s try_ng t_ k__p f_rth_r d_t__ls _f th_ f_n_l pr_d_ct _nd_r wr_ps. Th_ T_chCr_nch w_bs_t_ wr_t_: "Fr_m wh_t w_'r_ h__r_ng, G__gl_ F_t w_ll tr_ck _ll s_rts _f h__lth d_t_, s_ch _s w__ght, h__rt r_t_, r_n t_m_s, b_dy-b__ld_ng st_ts _nd m_r_." _t _dd_d: "_nd _s_rs w_ll b_ _bl_ t_ sync th__r G__gl_ F_t pr_f_l_s t_ th__r G__gl_ _Ds, wh_ch w_ll m_k_ th__r d_t_ p_rt_bl_ n_ m_tt_r wh_t _pp _r d_v_c_ th_y'r_ _s_ng."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

google is playing catch-up to apple and samsung in the race to be market leader in wearable health software the tech giant is working on a device called google fit to rival apple's healthkit and samsung's galaxy gear 2 and the galaxy gear fit sources say the company is working overtime to launch its product so it is not left behind google is hoping to be the first company to provide a device using the android operating system this is google's second foray into this market the first product was called google health which did not gain traction with consumers as it did not offer the kind of information fitness enthusiasts and health buffs were after

an industry insider revealed what google fit might look like they said it would be a wearable device that measures bio-rhythmic data like the number of steps someone walks or runs or heart rate  this information will be linked with google's cloud-based services the company is trying to keep further details of the final product under wraps the techcrunch website wrote "from what we're hearing google fit will track all sorts of health data such as weight heart rate run times body-building stats and more" it added "end users will be able to sync their google fit profiles to their google ids which will make their data portable no matter what app or device they're using"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Googleisplayingcatch-uptoAppleandSamsungintheracetobema
rketleaderinwearablehealthsoftware.Thetechgiantisworkingona
devicecalledGoogleFittorivalApple'sHealthKitandSamsung'sGala
xyGear2andtheGalaxyGearFit.Sourcessaythecompanyisworking
overtimetolaunchitsproductsoitisnotleftbehind.Googleishopingt
obethefirstcompanytoprovideadeviceusingtheAndroidoperating
system.ThisisGoogle'ssecondforayintothismarket.Thefirstprodu
ctwascalledGoogleHealth,whichdidnotgaintractionwithconsumer
sasitdidnotofferthekindofinformationfitnessenthusiastsandhealt
hbuffswereafter.AnindustryinsiderrevealedwhatGoogleFitmightl
ooklike.Theysaiditwouldbeawearabledevicethatmeasuresbio-rh
ythmicdatalikethenumberofstepssomeonewalksorruns,orheartr
ate.ThisinformationwillbelinkedwithGoogle'scloud-basedserv
ices.Thecompanyistryingtokeepfurtherdetailsofthefinalproductu
nderwraps.TheTechCrunchwebsitewrote:"Fromwhatwe'rehearin
g,GoogleFitwilltrackallsortsofhealthdata,suchasweight,heartrat
e,runtimes,body-buildingstatsandmore."Itadded:"Enduserswil
lbeabletosynctheirGoogleFitprofilestotheirGoogleIDs,whichwill
maketheirdataportablenomatterwhatappordevicethey'reusing."

FREE WRITING

Write about health devices for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Compare and contrast a wearable health device and a health check at a hospital. Which is better? Why do you think so?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Google's health device. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HEALTH DEVICES: Make a poster about health devices. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. GOOGLE FIT: Write a magazine article about Google Fit. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a health expert. Ask him/her three questions about health devices. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

market

a.

industry

2.

rival

b.

compete with

3.

launch

c.

bring out

4.

provide

d.

make available

5.

enthusiasts

e.

fans

6.

revealed

f.

divulged

7.

linked

g.

connected

8.

further

h.

additional

9.

under wraps

i.

secret

10.

no matter what

j.

regardless

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Market leader

2.

HealthKit

3.

Working overtime

4.

Once

5.

Health buffs

6.

An industry insider

7.

Bio-rhythmic data

8.

Wraps

9.

TechCrunch

10.

Their Google IDs

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You