The Reading / Listening - Level 3

Doctors in Germany have warned people that headbanging could be bad for your health. Headbanging is a dance done by fans of heavy metal music. Dancers shake their heads backwards and forwards, and from side to side, very quickly. Doctors say that it is possible the dance can lead to brain injury. German doctors recently treated a 50-year-old fan of the heavy metal band Motorhead. His headbanging led to brain damage. Doctors said the man had no previous history of head injuries but had been headbanging regularly for many years. The doctors said the risk of damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal fans do not need to stop doing the dance.



The man complained of bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brain scan. Doctors found he had bleeding inside his brain. He needed an operation to repair the damage from the headbanging. Doctors drilled a hole in his brain to release some blood. Two months after the operation his headaches disappeared. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We are not against headbanging. The risk of injury is very, very low. I think if our patient had gone to a classical concert, this would not have happened." He had good news for heavy metal fans and said they should carry on enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans should rock on."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://gulfnews.com/arts-entertainment/celebrity/hollywood/heavy-metal-can-be-hazardous-to-your-brain-doctors-1.1355980
  • http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Headbanging-could-damage-your-Motorhead.aspx
  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/279105.php


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. DANCING: Students walk around the class and talk to other students about dancing. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

doctors / bad for health / heavy metal / brain damage / risk / head injuries / dance / complained / headaches / bleeding / operation / headaches / classical concert / rock

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DANCE: What are the good and bad things of dancing in these places? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Place

Good things

Bad things

At a concert

 

 

In the street

 

 

At a wedding

 

 

In your room

 

 

In a disco

 

 

At a party

 

 

4. HEALTHY: Students A strongly believe dancing is the healthiest exercise; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. DANCES: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • headbanging

  • jazz

  • hip-hop

  • waltz

  • salsa

  • tap

  • ballet

  • disco

6. HEALTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "health". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

German doctors warned people not to dance to heavy metal music.

T / F

b.

A 50-year-old heavy metal fan had brain damage after headbanging.

T / F

c.

The man had a long history of head injuries.

T / F

d.

Doctors said there was a low risk of brain damage from headbanging.

T / F

e.

The man complained of headaches before going to a concert.

T / F

f.

Doctors drilled a hole in the man's brain.

T / F

g.

Doctors said heavy metal fans should switch to classical music.

T / F

h.

A doctor said rock 'n' roll would never die and fans should "rock on".

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

bad

a.

discovered

2.

backwards and forwards

b.

past

3.

lead to

c.

welcome

4.

previous

d.

to and fro

5.

risk

e.

surgery

6.

found

f.

harmful

7.

repair

g.

continue

8.

operation

h.

possibility

9.

good

i.

result in

10.

carry on

j.

fix

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

headbanging could be

a.

history of head injuries

2.

backwards and forwards,

b.

a 50-year-old fan

3.

doctors recently treated

c.

is very, very low

4.

the man had no previous

d.

to the brain

5.

the risk of damage

e.

scan

6.

The man complained

f.

bad for your health

7.

brain

g.

to repair the damage

8.

an operation

h.

should rock on

9.

The risk of injury

i.

and from side to side

10.

Heavy metal fans

j.

of bad headaches



 

GAP FILL

Doctors in Germany have (1) ____________ people that headbanging could be bad for your health. Headbanging is a dance done by fans of heavy metal music. Dancers (2) ____________ their heads backwards and forwards, and from side to side, very (3) ____________. Doctors say that it is possible the dance can (4) ____________ to brain injury. German doctors recently treated a 50-year-old fan of the heavy metal band Motorhead. His headbanging led to brain (5) ____________. Doctors said the man had no (6) ____________ history of head injuries but had been headbanging (7) ____________ for many years. The doctors said the risk of damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal (8) ____________ do not need to stop doing the dance.

 

 

previous
lead
shake
fans
regularly
warned
quickly
damage

The man (9) ____________ of bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brain (10) ____________. Doctors found he had bleeding inside his brain. He needed an operation to (11) ____________ the damage from the headbanging. Doctors drilled a hole in his brain to (12) ____________ some blood. Two months after the operation his headaches disappeared. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We are not against headbanging. The (13) ____________ of injury is very, very low. I think if our patient had gone to a (14) ____________ concert, this would not have happened." He had good news for heavy metal fans and said they should (15) ____________ on enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans should (16) ____________ on."

 

risk
carry
scan
release
complained
rock
repair
classical

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Dancers shake their heads backwards and forwards, and from side to ______

 

a.  side, very quickly
b.  slide, very quickly
c.  sides, very quickly
d.  sided, very quickly

2)

Doctors say that it is possible the dance can lead ______

 

a.  to brains injury
b.  to brainy injury
c.  to brain injury
d.  too brain injury

3)

German doctors recently treated a 50-______

 

a.  year-old fan
b.  year-aged fan
c.  year-old fun
d.  year-aged fun

4)

Doctors said the man had no ______

 

a.  previously history
b.  previous histories
c.  previously hysteria
d.  previous history

5)

the risk of damage to the brain from headbanging ______

 

a.  was still lows
b.  was still oh
c.  was still low
d.  was still lol

6)

He went to hospital for ______

 

a.  a brain span
b.  a brain scan
c.  a brain stand
d.  a brain scant

7)

Doctors found he had bleeding ______

 

a.  in sider his brain
b.  insider his brain
c.  insides his brain
d.  inside his brain

8)

Doctors drilled a hole in his brain to ______

 

a.  release sum blood
b.  releases some blood
c.  release some bloody
d.  release some blood

9)

I think if our patient had gone to a classical concert, this would ______

 

a.  not of happened
b.  not have happened
c.  not have happened
d.  not has happened

10)

Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans ______

 

a.  should rock on
b.  should rock in
c.  should rocking
d.  should rock con

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Doctors in Germany have (1) ___________________ headbanging could be bad for your health. Headbanging is a dance (2) ___________________ heavy metal music. Dancers shake their heads backwards and forwards, and from side to (3) ___________________. Doctors say that it is possible the dance can lead to brain injury. German doctors (4) ___________________ 50-year-old fan of the heavy metal band Motorhead. His headbanging led to brain damage. Doctors said the man had no previous history of head injuries but had been headbanging (5) ___________________ years. The doctors said the risk of damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal fans do not need to (6) ___________________.

The (7) ___________________ bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brain scan. Doctors found he had bleeding inside his brain. He needed an (8) ___________________ the damage from the headbanging. Doctors (9) ___________________ his brain to release some blood. Two months after the operation his headaches disappeared. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We (10) ___________________ headbanging. The risk of injury is very, very low. I think if our patient had (11) ___________________ concert, this would not have happened." He had good news for heavy metal fans and said they should carry on enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where does this story take place?

2.

How old was the man who needed surgery?

3.

What did the man's doctors say about his medical history?

4.

For how long had the man been headbanging?

5.

What did doctors say about the riskiness of headbanging?

6.

When did the man get headaches?

7.

What did the man find inside the man's brain?

8.

What did the operation release?

9.

What kind of concert did a doctor say might have been safer?

10.

What did a doctor say heavy metal fans should do?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where does this story take place?

6.

When did the man get headaches?

 

a) Japan
b) Germany
c) Great Britain
d) USA

 

a) after a concert
b) every morning
c) after too much alcohol
d) when he listened to loud music

2.

How old was the man who needed surgery?

7.

What did the man find inside the man's brain?

 

a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

 

a) CO2
b) too much water
c) bleeding
d) air

3.

What did the man's doctors say about his medical history?

8.

What did the operation release?

 

a) it was very long
b) he was always ill
c) no history of head injuries
d) he'd banged his head many times

 

a) blood
b) air
c) pressure
d) water

4.

For how long had the man been headbanging?

9.

What kind of concert did a doctor say might have been safer?

 

a) many years
b) about 12 months
c) 2 hours and 40 minutes
d) since he was 15

 

a) a quiet one
b) a jazz concert
c) Lady Gaga
d) a classical concert

5.

What did doctors say about the riskiness of headbanging?

10.

What did a doctor say heavy metal fans should do?

 

a) they didn't say anything
b) it was very low
c) over 50s shouldn't do it
d) very risky

 

a) chill out
b) sit down
c) rock on
d) switch off

ROLE PLAY

Role  A – Headbanging

You think headbanging is the best dance. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their dance style. Also, tell the others which is the worst of these (and why): hip-hop, ballet or salsa.

Role  B – Hip-hop

You think hip-hop is the best dance. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their dance style. Also, tell the others which is the worst of these (and why): headbanging, ballet or salsa.

Role  C – Ballet

You think ballet is the best dance. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their dance style. Also, tell the others which is the worst of these (and why): hip-hop, headbanging or salsa.

Role  D – Salsa

You think salsa is the best dance. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their dance style. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  hip-hop, ballet or headbanging.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'brain' and 'damage'.

brain

damage

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • warned
  • done
  • quickly
  • 50
  • previous
  • stop
  • scan
  • repair
  • hole
  • patient
  • good
  • rock

DANCING SURVEY

Write five GOOD questions about dancing in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DANCING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'dancing'?

c)

What kind of music do you like dancing to?

d)

Why do people like dancing?

e)

Is it better to dance to live bands or recorded music?

f)

Can you think of reasons why dancing might be bad for you?

g)

What do you think of headbanging?

h)

Is it OK to dance on your own in your room?

i)

Are you a good dancer? Why do you think so?

j)

Do you think dancing can damage your brain?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you like dancing at concerts?

c)

Have you ever hurt yourself dancing?

d)

Do you think the man should carry on headbanging?

e)

Should the man now go to classical concerts?

f)

What do you think of the doctor's advice?

g)

Would you stop dancing if doctors said it was bad for you?

h)

What new dance would you like to learn?

i)

Will rock 'n' roll ever die?

j)

What questions would you like to ask the heavy metal fan?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Doctors in Germany have warned (1) ____ that headbanging could be bad for your health. Headbanging is a dance (2) ____ by fans of heavy metal music. Dancers shake their heads backwards and forwards, and from side to side, very (3) ____. Doctors say that it is possible the dance can lead to brain injury. German doctors recently (4) ____ a 50-year-old fan of the heavy metal band Motorhead. His headbanging led to brain damage. Doctors said the man had no previous history of head injuries but had been headbanging (5) ____ for many years. The doctors said the risk of damage to the brain from headbanging was (6) ____ low and said heavy metal fans do not need to stop doing the dance.

The man complained of bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brain (7) ____. Doctors found he had bleeding inside his brain. He needed an operation to (8) ____ the damage from the headbanging. Doctors drilled a hole in his brain to release some blood. Two months after the operation his headaches disappeared. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We are not (9) ____ headbanging. The risk of injury is very, very low. I think if our patient had gone to a (10) ____ concert, this would not have happened." He had good news for heavy metal fans and said they should carry (11) ____ enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans should rock (12) ____."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

persons

(b)

people

(c)

humans

(d)

folks

2.

(a)

did

(b)

done

(c)

doing

(d)

does

3.

(a)

quickens

(b)

quicken

(c)

quick

(d)

quickly

4.

(a)

threatened

(b)

threated

(c)

tweeted

(d)

thwarted

5.

(a)

hours

(b)

usually

(c)

time to time

(d)

regularly

6.

(a)

remain

(b)

all

(c)

still

(d)

forever

7.

(a)

scan

(b)

graph

(c)

stir

(d)

medicine

8.

(a)

release

(b)

reload

(c)

repair

(d)

reopen

9.

(a)

hate

(b)

negative

(c)

open

(d)

against

10.

(a)

classical

(b)

classics

(c)

classy

(d)

classically

11.

(a)

on

(b)

over

(c)

off

(d)

out

12.

(a)

on

(b)

out

(c)

off

(d)

over

SPELLING

Paragraph 1

1.

Doctors in Germany have redanw people

2.

headbanging could be bad for your lhtahe

3.

Dancers eahsk their heads

4.

the dance can lead to brain irnyju

5.

the man had no uiosvepr history

6.

headbanging yrlluraeg for many years

Paragraph 2

7.

The man complained of bad esaahehcd

8.

Doctors found he had gdeienlb inside his brain

9.

erapir the damage

10.

Two months after the aoorpetin

11.

a iascsalcl concert

12.

this would not have ahdneepp

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

1  )

Doctors in Germany have warned people that headbanging could be bad for your

(    )

concert, this would not have happened." He had good news for heavy metal fans and said they should

(    )

of damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal fans do not need to stop doing the dance.

(    )

band Motorhead. His headbanging led to brain damage. Doctors said the man had no previous

(    )

history of head injuries but had been headbanging regularly for many years. The doctors said the risk

(    )

scan. Doctors found he had bleeding inside his brain. He needed an operation to repair the damage

(    )

of injury is very, very low. I think if our patient had gone to a classical

(    )

the dance can lead to brain injury. German doctors recently treated a 50-year-old fan of the heavy metal

(    )

from the headbanging. Doctors drilled a hole in his brain to release some blood. Two months after the operation

(    )

his headaches disappeared. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We are not against headbanging. The risk

(    )

backwards and forwards, and from side to side, very quickly. Doctors say that it is possible

(    )

carry on enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans should rock on."

(    )

health. Headbanging is a dance done by fans of heavy metal music. Dancers shake their heads

(    )

The man complained of bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brain

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

shake    Dancers    forwards    and    backwards    heads    their.   

2.

the    dance    can    lead    to    brain    injury    It    is    possible.   

3.

German    fan    old    year-    50-    a    treated    recently    doctors.   

4.

history    injuries    man    previous    head    The    no    of    had.   

5.

fans   metal   Heavy   dance    the   doing    stop    to   need    not   do.   

6.

to    scan    hospital    for    He    a    went    brain.   

7.

bleeding    Doctors    inside    found    his    he    brain    had.   

8.

to    brain    his   in   hole   a   drilled   Doctors   blood   some   release.   

9.

the    operation    Two    his   months   headaches   after   disappeared.   

10.

heavy    had    metal    good    fans    news    for    He.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Doctors in Germany have warned people / humans that headbanging could be bad for your health. Headbanging is a dance done / played by fans of heavy metal music. Dancers shake their hands / heads backwards and forwards, and from side to back / side, very quickly. Doctors say that it is possible the dance can result / lead to brain injury. German doctors recently treated a 50-year-old fan of the heavy steel / metal band Motorhead. His headbanging led / bled to brain damage. Doctors said the man had no previous history of / for head injuries but had been headbanging regularly for many years. The doctors said the risk of damaging / damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal fans do not need to stop doing / done the dance.

The man complained of badly / bad headaches after going to a Motorhead concert. He went to hospital for a brainy / brain scan. Doctors found he had bleeding inside / inner his brain. He needed an operation to repair the damage from the headbanging. Doctors drilled a cavity / hole in his brain to release some blood. Two months after the operation his headaches disappeared / disappearance. The head doctor Ariyan Pirayesh said: "We are not against / for headbanging. The risk of injury is very, very low. I think if our patient had gone to a classical / classic concert, this would not have happened." He had good / well news for heavy metal fans and said they should carry out / on enjoying dancing, saying: "Rock 'n' roll will never die. Heavy metal fans should rock on / off."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

D_ct_rs _n G_rm_ny h_v_ w_rn_d p__pl_ th_t h__db_ng_ng c__ld b_ b_d f_r y__r h__lth. H__db_ng_ng _s _ d_nc_ d_n_ by f_ns _f h__vy m_t_l m_s_c. D_nc_rs sh_k_ th__r h__ds b_ckw_rds _nd f_rw_rds, _nd fr_m s_d_ t_ s_d_, v_ry q__ckly. D_ct_rs s_y th_t _t _s p_ss_bl_ th_ d_nc_ c_n l__d t_ br__n _nj_ry. G_rm_n d_ct_rs r_c_ntly tr__t_d _ 50-y__r-_ld f_n _f th_ h__vy m_t_l b_nd M_t_rh__d. H_s h__db_ng_ng l_d t_ br__n d_m_g_. D_ct_rs s__d th_ m_n h_d n_ pr_v___s h_st_ry _f h__d _nj_r__s b_t h_d b__n h__db_ng_ng r_g_l_rly f_r m_ny y__rs. Th_ d_ct_rs s__d th_ r_sk _f d_m_g_ t_ th_ br__n fr_m h__db_ng_ng w_s st_ll l_w _nd s__d h__vy m_t_l f_ns d_ n_t n__d t_ st_p d__ng th_ d_nc_.

Th_ m_n c_mpl__n_d _f b_d h__d_ch_s _ft_r g__ng t_ _ M_t_rh__d c_nc_rt. H_ w_nt t_ h_sp_t_l f_r _ br__n sc_n. D_ct_rs f__nd h_ h_d bl__d_ng _ns_d_ h_s br__n. H_ n__d_d _n _p_r_t__n t_ r_p__r th_ d_m_g_ fr_m th_ h__db_ng_ng. D_ct_rs dr_ll_d _ h_l_ _n h_s br__n t_ r_l__s_ s_m_ bl__d. Tw_ m_nths _ft_r th_ _p_r_t__n h_s h__d_ch_s d_s_pp__r_d. Th_ h__d d_ct_r _r_y_n P_r_y_sh s__d: "W_ _r_ n_t _g__nst h__db_ng_ng. Th_ r_sk _f _nj_ry _s v_ry, v_ry l_w. _ th_nk _f __r p_t__nt h_d g_n_ t_ _ cl_ss_c_l c_nc_rt, th_s w__ld n_t h_v_ h_pp_n_d." H_ h_d g__d n_ws f_r h__vy m_t_l f_ns _nd s__d th_y sh__ld c_rry _n _nj_y_ng d_nc_ng, s_y_ng: " R_ck 'n' r_ll w_ll n_v_r d__. H__vy m_t_l f_ns sh__ld r_ck _n."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

doctors in germany have warned people that headbanging could be bad for your health headbanging is a dance done by fans of heavy metal music dancers shake their heads backwards and forwards and from side to side very quickly doctors say that it is possible the dance can lead to brain injury german doctors recently treated a 50-year-old fan of the heavy metal band motorhead his headbanging led to brain damage doctors said the man had no previous history of head injuries but had been headbanging regularly for many years the doctors said the risk of damage to the brain from headbanging was still low and said heavy metal fans do not need to stop doing the dance

the man complained of bad headaches after going to a motorhead concert he went to hospital for a brain scan doctors found he had bleeding inside his brain he needed an operation to repair the damage from the headbanging doctors drilled a hole in his brain to release some blood two months after the operation his headaches disappeared the head doctor ariyan pirayesh said "we are not against headbanging the risk of injury is very very low i think if our patient had gone to a classical concert this would not have happened" he had good news for heavy metal fans and said they should carry on enjoying dancing saying " rock 'n' roll will never die heavy metal fans should rock on"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

DoctorsinGermanyhavewarnedpeoplethatheadbangingcouldbebadforyou
rhealth.Headbangingisadancedonebyfansofheavymetalmusic.Dancerssh
aketheirheadsbackwardsandforwards,andfromsidetoside,veryquickly.Doc
torssaythatitispossiblethedancecanleadtobraininjury.Germandoctorsrece
ntlytreateda50-year-oldfanoftheheavymetalbandMotorhead.Hisheadban
gingledtobraindamage.Doctorssaidthemanhadnoprevioushistoryofheadinj
uriesbuthadbeenheadbangingregularlyformanyyears.Thedoctorssaidtheri
skofdamagetothebrainfromheadbangingwasstilllowandsaidheavymetalfa
nsdonotneedtostopdoingthedance.Themancomplainedofbadheadachesaf
tergoingtoaMotorheadconcert.Hewenttohospitalforabrainscan.Doctorsfou
ndhehadbleedinginsidehisbrain.Heneededanoperationtorepairthedamage
fromtheheadbanging.Doctorsdrilledaholeinhisbraintoreleasesomeblood.T
womonthsaftertheoperationhisheadachesdisappeared.TheheaddoctorAri
yanPirayeshsaid:"Wearenotagainstheadbanging.Theriskofinjuryisvery,ver
ylow.Ithinkifourpatienthadgonetoaclassicalconcert,thiswouldnothavehapp
ened."Hehadgoodnewsforheavymetalfansandsaidtheyshouldcarryonenjo
yingdancing,saying:"Rock'n'rollwillneverdie.Heavymetalfansshouldrockon
."

FREE WRITING

Write about dancing for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Dancing is better exercise than running and swimming. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about dancing. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DANCING: Make a poster about dancing. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HEADBANGING: Write a magazine article about the risks of headbanging. Include imaginary interviews with doctors and headbangers.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on heavy metal. Ask him/her three questions about headbanging. Give him/her three of your ideas on how to dance safely. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

bad

a.

harmful

2.

backwards and forwards

b.

to and fro

3.

lead to

c.

result in

4.

previous

d.

past

5.

risk

e.

possibility

6.

found

f.

discovered

7.

repair

g.

fix

8.

operation

h.

surgery

9.

good

i.

welcome

10.

carry on

j.

continue

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Germany

2.

50

3.

No previous head injuries

4.

Many years

5.

It was (very) low

6.

After a concert

7.

Bleeding

8.

Blood

9.

Classical concert

10.

Continue dancing / rock on

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You