The Reading / Listening - Level 3

Scientists say we clean our teeth the wrong way. Researchers from University College, London found that most of the advice that dentists give us is very different. They add that we have been cleaning our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing advice in dental textbooks, toothpaste instructions and dental clinics. They found five different basic ways of tooth-brushing and decided all of them were incorrect. Most of the methods involve moving the toothbrush along the teeth, with the brush moving round and round in small circular movements. The researchers said we should stop doing this and use a back-and-forth movement instead.



Aubrey Sheilam, lead author of the study and professor of dental public health, said: "The public needs to have sound information on the best method to brush their teeth." The research suggests not brushing teeth too much. More than twice a day damages the enamel on the teeth. The recommended time for brushing is no longer than three minutes each time. The research also says using too much pressure and brushing your teeth too hard will also damage teeth. Researchers also advised not cleaning your teeth immediately after eating. This is when acid is strongest in your mouth and this acid will damage teeth. A final recommendation was to clean the tongue too because it also has a lot of bacteria.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/scientists-reveal-perfect-tooth-brushing-4028625#ixzz3A32WPxi6
  • http://www.telegraph.co.uk/journalists/rebecca-smith/11021049/Best-method-for-brushing-teeth-revealed.html
  • http://www.thehealthsite.com/news/brushing-needs-no-proper-technique-says-a-study/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. TOOTHBRUSHES: Students walk around the class and talk to other students about toothbrushes. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

cleaning teeth / advice / the wrong way / toothpaste / dental clinics / toothbrush / professor / enamel / three minutes / pressure / damaged teeth / tongue / bacteria

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. THE RIGHT WAY: How do you do these things? How could you do them better? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

How you do this

How to improve

Cleaning teeth

 

 

Studying English

 

 

Brushing hair

 

 

Exercising

 

 

Typing

 

 

Cooking

 

 

4. TOOTH BRUSHING: Students A strongly believe we won't need to clean our teeth with a brush in the future; Students B strongly believe we will always need a toothbrush.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. TEETH: Rank these with your partner. Put the most important to you at the top. Change partners often and share your rankings.

  • straightness

  • sensitivity

  • cavity-free

  • size

  • number

  • no gaps

  • colour

  • no overcrowding

6. ADVICE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "advice". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The research is from a dental university in the USA.

T / F

b.

Researchers looked at the way thousands of people clean their teeth.

T / F

c.

Researchers found five different ways we clean our teeth.

T / F

d.

Researchers say we shouldn't brush using circular movements.

T / F

e.

A professor said people have the best tooth-brushing information.

T / F

f.

The study recommends brushing teeth four times a day.

T / F

g.

The research advises against brushing too hard.

T / F

h.

Researchers say we also need to clean our tongue.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

wrong

a.

force

2.

instructions

b.

round

3.

basic

c.

action

4.

circular

d.

research

5.

movement

e.

directions

6.

study

f.

technique

7.

sound

g.

incorrect

8.

method

h.

harm

9.

pressure

i.

fundamental

10.

damage

j.

reliable

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

most of the advice

a.

on the teeth

2.

dental

b.

basic ways

3.

They found five different

c.

circular movements

4.

round and round in small

d.

health

5.

use a back-and-

e.

damage teeth

6.

professor of dental public

f.

that dentists give us

7.

damages the enamel

g.

clinics

8.

using too much

h.

lot of bacteria

9.

this acid will

i.

forth movement instead

10.

it also has a

j.

pressure

GAP FILL

Scientists say we clean our teeth the wrong (1) ____________. Researchers from University College, London found that (2) ____________ of the advice that dentists give us is very different. They (3) ____________ that we have been cleaning our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing (4) ____________ in dental textbooks, toothpaste instructions and dental (5) ____________. They found five different basic ways of tooth-brushing and decided all of them were incorrect. Most of the methods involve moving the toothbrush (6) ____________ the teeth, with the brush moving round and round in small (7) ____________ movements. The researchers said we should stop doing this and use a back-and-forth (8) ____________ instead.

 

 

along
add
way
clinics
movement
most
circular
advice

Aubrey Sheilam, lead (9) ____________ of the study and professor of dental public health, said: "The public needs to have sound information on the best (10) ____________ to brush their teeth." The research suggests not brushing teeth too much. More than (11) ____________ a day damages the enamel on the teeth. The recommended time for brushing is no (12) ____________ than three minutes each time. The research also says using too much pressure and brushing your teeth too (13) ____________ will also damage teeth. Researchers also advised not cleaning your teeth (14) ____________ after eating. This is when acid is strongest in your mouth and this (15) ____________ will damage teeth. A final recommendation was to clean the (16) ____________ too because it also has a lot of bacteria.

 

immediately
tongue
twice
author
hard
method
acid
longer

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

most of the advice that dentists give us ______

 

a.  is very difference
b.  is very differential
c.  is very diffident
d.  is very different

2)

The researchers looked at tooth-brushing advice ______

 

a.  in dentist textbooks
b.  in dent all textbooks
c.  in dental textbooks
d.  in denture textbooks

3)

decided all of them ______

 

a.  were in correct
b.  were ink correct
c.  were incorrectly
d.  were incorrect

4)

Most of the methods involve moving the toothbrush ______

 

a.  along the teeth
b.  all along the teeth
c.  a long the teeth
d.  all a long the teeth

5)

The researchers said we should stop doing this and use a back-and-______

 

a.  fourth movement instead
b.  for movement instead
c.  forth movement instead
d.  forward movement instead

6)

lead author of the study and professor of ______

 

a.  dental public health
b.  dental publicly health
c.  dental pub lick health
d.  dental publicity health

7)

The public needs to have sound information ______

 

a.  on a best method
b.  on the best method
c.  on this best method
d.  on their best method

8)

More than twice a day damages the ______

 

a.  enamel in the teeth
b.  enamel on the teeth
c.  enamel and the teeth
d.  enamel end the teeth

9)

Researchers also advised not cleaning your teeth ______

 

a.  immediately after eating
b.  immediacy after eating
c.  immediate tea after eating
d.  immediate after eating

10)

clean the tongue too because it also has ______

 

a.  a lot of bacteria
b.  the lot of bacteria
c.  a lots of bacteria
d.  lot of bacteria

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Scientists say we clean our teeth (1) ___________________. Researchers from University College, London found that (2) ___________________ that dentists give us is very different. They add that we have been cleaning our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing advice in  (3) ___________________, toothpaste instructions and dental clinics. They found five (4) ___________________ of tooth-brushing and decided all of them were incorrect. Most of the methods involve moving the toothbrush along the teeth, with the brush moving round and (5) ___________________ movements. The researchers said we should stop doing this and (6) ___________________ movement instead.

Aubrey Sheilam, (7) ___________________ study and professor of dental public health, said: "The public needs to have sound information on the best (8) ___________________ teeth." The research suggests not brushing teeth too much. More than twice a day (9) ___________________ on the teeth. The recommended time for brushing is no longer than three minutes each time. The research also says using (10) ___________________ and brushing your teeth too hard will also damage teeth. Researchers also advised not cleaning your teeth (11) ___________________. This is when acid is strongest in your mouth and this acid will damage teeth. A final recommendation was to clean the tongue too because it also has (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What university are the researchers from?

2.

What does the research say about the advice dentists give us?

3.

How many basic ways to tooth brushing did the research find?

4.

What kind of movements does the research say we shouldn't do?

5.

What kind of toothbrush movement does the research suggest?

6.

What did the lead author say the public needs?

7.

What part of the tooth gets damaged if we brush our teeth too often?

8.

What is the maximum length of tooth-brushing time?

9.

When does the research say we shouldn't clean our teeth?

10.

What is also on the tongue that needs cleaning?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What university are the researchers from?

6.

What did the lead author say the public needs?

 

a) Tokyo University
b) University College, London
c) Massachusetts Institute of Technology
d) Sorbonne, Paris

 

a) information
b) better toothpaste
c) more dentists
d) cheaper dental care

2.

What does the research say about the advice dentists give us?

7.

What part of the tooth gets damaged if we brush our teeth too often?

 

a) it's great
b) we should listen to it
c) it's all different
d) it's strange

 

a) the back
b) the root
c) the crown
d) the enamel

3.

How many basic ways to tooth brushing did the research find?

8.

What is the maximum length of tooth-brushing time?

 

a) 8
b) 7
c) 6
d) 5

 

a) 4 minutes
b) 3 minutes and 26 seconds
c) 3 minutes
d) no maximum

4.

What kind of movements does the research say we shouldn't do?

9.

When does the research say we shouldn't clean our teeth?

 

a) 45-degree movements
b) circular movements
c) up and down movements
d) in and out movements

 

a) at midnight
b) after having a filling
c) before lunch
d) after eating

5.

What kind of toothbrush movement does the research suggest?

10.

What is also on the tongue that needs cleaning?

 

a) back-and-forth movements
b) fast and slow movements
c) spiral movements
d) left and right movements

 

a) saliva
b) bacteria
c) old toothpaste
d) food

ROLE PLAY

Role  A – Regular rinsing with water

You think regular rinsing with water is best for our teeth. Tell the others three reasons why. Tell them why there things aren't so good for our teeth. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): no sugar, chewing gum or mouthwash.

Role  B – No sugar

You think no sugar is best for our teeth. Tell the others three reasons why. Tell them why there things aren't so good for our teeth. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): regular rinsing with water, chewing gum or mouthwash.

Role  C – Chewing gum

You think chewing gum is best for our teeth. Tell the others three reasons why. Tell them why there things aren't so good for our teeth. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): no sugar, regular rinsing with water or mouthwash.

Role  D – Mouthwash

You think mouthwash is best for our teeth. Tell the others three reasons why. Tell them why there things aren't so good for our teeth. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  no sugar, chewing gum or regular rinsing with water.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'tooth' and 'brush'.

tooth

brush

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • London
  • add
  • textbooks
  • basic
  • round
  • instead
  • author
  • best
  • twice
  • pressure
  • strongest
  • tongue

TEETH SURVEY

Write five GOOD questions about teeth in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TEETH DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'toothbrush'?

c)

How do you clean your teeth?

d)

Do you think the way you clean your teeth is the best way?

e)

How many times a day should you clean your teeth?

f)

Will you now change the way you clean your teeth?

g)

What other things do you do to care for your teeth?

h)

What condition are your teeth in?

i)

Is it better to have dentures?

j)

How important is it to have straight, white teeth?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What problems have you had with your teeth?

c)

Why do you think there is so much different advice?

d)

What changes would you like to make to your teeth?

e)

Do you avoid certain food because it's bad for your teeth?

f)

What do you think of cleaning your tongue?

g)

What do you think of going to the dentist?

h)

What do you do when you have a toothache?

i)

How can bad teeth affect your health?

j)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

Copyright © www.BreakingNewsEnglish.com  2014

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Scientists say we clean our (1) ____ the wrong way. Researchers from University College, London found that most of the (2) ____ that dentists give us is very different. They add that we have been (3) ____ our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing advice in dental textbooks, toothpaste instructions and dental clinics. They found five different (4) ____ ways of tooth-brushing and decided all of them were incorrect. Most of the methods involve moving the toothbrush along the teeth, with the brush moving (5) ____ and round in small circular movements. The researchers said we should stop doing this and use a (6) ____-and-forth movement instead.

Aubrey Sheilam, (7) ____ author of the study and professor of dental public health, said: "The public needs to have (8) ____ information on the best method to brush their teeth." The research suggests not brushing teeth too much. More than twice a day damages the (9) ____ on the teeth. The recommended time for brushing is no longer than three minutes each time. The research also says using too much      (10) ____ and brushing your teeth too hard will also damage teeth. Researchers also advised not cleaning your teeth (11) ____ after eating. This is when acid is strongest in your mouth and this acid will damage teeth. A (12) ____ recommendation was to clean the tongue too because it also has a lot of bacteria.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

teeth

(b)

teething

(c)

tooth

(d)

toothy

2.

(a)

advice

(b)

advise

(c)

advisory

(d)

advisor

3.

(a)

clearing

(b)

cleaning

(c)

closing

(d)

cleansing

4.

(a)

dentistry

(b)

junior

(c)

advanced

(d)

basic

5.

(a)

abound

(b)

sound

(c)

round

(d)

mound

6.

(a)

fifth

(b)

back

(c)

front

(d)

north

7.

(a)

lead

(b)

top

(c)

majority

(d)

boss

8.

(a)

smell

(b)

feel

(c)

sight

(d)

sound

9.

(a)

plaster

(b)

filling

(c)

enamel

(d)

bacteria

10.

(a)

tension

(b)

thrust

(c)

stress

(d)

pressure

11.

(a)

straightness

(b)

immediately

(c)

right now

(d)

before

12.

(a)

final

(b)

finally

(c)

finalist

(d)

finals

SPELLING

Paragraph 1

1.

tntSiscise say we clean our teeth the wrong way

2.

tooth-brushing eiavdc

3.

lntdae textbooks

4.

all of them were ortnccrie

5.

in small rcilcrau movements

6.

use a back-and-forth movement etdnais

Paragraph 2

7.

lead hartuo of the study

8.

the best dtemoh to brush their teeth

9.

damages the lenaem on the teeth

10.

using too much eupersrs

11.

clean the nugteo

12.

it also has a lot of rtaicbea

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

cleaning our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing advice in dental

(    )

ways of tooth-brushing and decided all of them were incorrect. Most of the methods involve moving the toothbrush

(    )

of the advice that dentists give us is very different. They add that we have been

(    )

immediately after eating. This is when acid is strongest in your mouth and this

(    )

Aubrey Sheilam, lead author of the study and professor of dental public health, said: "The public

(    )

along the teeth, with the brush moving round and round in small circular movements. The researchers

(    )

acid will damage teeth. A final recommendation was to clean the tongue too because it also has a lot of bacteria.

(    )

your teeth too hard will also damage teeth. Researchers also advised not cleaning your teeth

(    )

for brushing is no longer than three minutes each time. The research also says using too much pressure and brushing

1  )

Scientists say we clean our teeth the wrong way. Researchers from University College, London found that most

(    )

brushing teeth too much. More than twice a day damages the enamel on the teeth. The recommended time

(    )

said we should stop doing this and use a back-and-forth movement instead.

(    )

textbooks, toothpaste instructions and dental clinics. They found five different basic

(    )

needs to have sound information on the best method to brush their teeth." The research suggests not

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

teeth     way     say     our     wrong     Scientists     clean     the     we.    

2.

advice     the   of   Most   different   very   is   us   give   dentists   that.

3.

The     -     researchers     brushing     looked     advice     at     tooth.    

4.

round     in     Moving     small     round     circular    and    movements.

5.

and    Stop   forth    use    doing   movement   and-     a     this   back-.

6.

sound     have     to     needs     public     The     information.    

7.

the     twice     enamel     a     day     More     damages     than.    

8.

hard   Using   too   much   pressure   and   brushing   your   teeth   too.

9.

is     your     This     acid     in     when     strongest     mouth     is.    

10.

lot   also   too   Clean   of   has  because  the   bacteria   a   it   tongue.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Scientists say we clean / cleanse our teeth the wrong way. Researchers from University College, London found that most of the advice that dentists give us are / is very different. They add that we have been cleaning our teeth the wrong way. The researchers looked at tooth-brushing advise / advice in dental textbooks, toothpaste instruction / instructions and dental clinics. They found five different basic / basically ways of tooth-brushing and decided all / whole of them were incorrect / corrected. Most of the methods involve moving / movable the toothbrush along the teeth, with the brush moving round and round in small circled / circular movements. The researchers said we should stop doing this and use a back-and-forth movement instead / rather.

Aubrey Sheilam, lead / leader author of the study and professor of dental public healthy / health, said: "The public needs to have sounds / sound information on the best method to brush their teeth / tooth." The research suggests not brushing teeth too many / much. More than twice a day damages the enamel on the teeth. The recommended time for brushing is no longer than three minutes each / all time. The research also says using too much pressures / pressure and brushing your teeth too hard will also damage teeth. Researchers also advised / advice not cleaning your teeth immediately after eating. This is when acid is strongest / strength in your mouth and this acid will damage teeth. A final recommendation was to clean the tongue too because it also had / has a lot of bacteria.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Sc__nt_sts s_y w_ cl__n __r t__th th_ wr_ng w_y. R_s__rch_rs fr_m _n_v_rs_ty C_ll_g_, L_nd_n f__nd th_t m_st _f th_ _dv_c_ th_t d_nt_sts g_v_ _s _s v_ry d_ff_r_nt. Th_y _dd th_t w_ h_v_ b__n cl__n_ng __r t__th th_ wr_ng w_y. Th_ r_s__rch_rs l__k_d _t t__th-br_sh_ng _dv_c_ _n d_nt_l t_xtb__ks, t__thp_st_ _nstr_ct__ns _nd d_nt_l cl_n_cs. Th_y f__nd f_v_ d_ff_r_nt b_s_c w_ys _f t__th-br_sh_ng _nd d_c_d_d _ll _f th_m w_r_ _nc_rr_ct. M_st _f th_ m_th_ds _nv_lv_ m_v_ng th_ t__thbr_sh _l_ng th_ t__th, w_th th_ br_sh m_v_ng r__nd _nd r__nd _n sm_ll c_rc_l_r m_v_m_nts. Th_ r_s__rch_rs s__d w_ sh__ld st_p d__ng th_s _nd _s_ _ b_ck-_nd-f_rth m_v_m_nt _nst__d.

__br_y Sh__l_m, l__d __th_r _f th_ st_dy _nd pr_f_ss_r _f d_nt_l p_bl_c h__lth, s__d: "Th_ p_bl_c n__ds t_ h_v_ s__nd _nf_rm_t__n _n th_ b_st m_th_d t_ br_sh th__r t__th." Th_ r_s__rch s_gg_sts n_t br_sh_ng t__th t__ m_ch. M_r_ th_n tw_c_ _ d_y d_m_g_s th_ _n_m_l _n th_ t__th. Th_ r_c_mm_nd_d t_m_ f_r br_sh_ng _s n_ l_ng_r th_n thr__ m_n_t_s __ch t_m_. Th_ r_s__rch _ls_ s_ys _s_ng t__ m_ch pr_ss_r_ _nd br_sh_ng y__r t__th t__ h_rd w_ll _ls_ d_m_g_ t__th. R_s__rch_rs _ls_ _dv_s_d n_t cl__n_ng y__r t__th _mm_d__t_ly _ft_r __t_ng. Th_s _s wh_n _c_d _s str_ng_st _n y__r m__th _nd th_s _c_d w_ll d_m_g_ t__th. _ f_n_l r_c_mm_nd_t__n w_s t_ cl__n th_ t_ng__ t__ b_c__s_ _t _ls_ h_s _ l_t _f b_ct_r__.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

scientists say we clean our teeth the wrong way researchers from university college london found that most of the advice that dentists give us is very different they add that we have been cleaning our teeth the wrong way the researchers looked at tooth-brushing advice in dental textbooks toothpaste instructions and dental clinics they found five different basic ways of tooth-brushing and decided all of them were incorrect most of the methods involve moving the toothbrush along the teeth with the brush moving round and round in small circular movements the researchers said we should stop doing this and use a back-and-forth movement instead

aubrey sheilam lead author of the study and professor of dental public health said "the public needs to have sound information on the best method to brush their teeth" the research suggests not brushing teeth too much more than twice a day damages the enamel on the teeth the recommended time for brushing is no longer than three minutes each time the research also says using too much pressure and brushing your teeth too hard will also damage teeth researchers also advised not cleaning your teeth immediately after eating this is when acid is strongest in your mouth and this acid will damage teeth a final recommendation was to clean the tongue too because it also has a lot of bacteria

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Scientistssaywecleanourteeththewrongway.ResearchersfromUn
iversityCollege,Londonfoundthatmostoftheadvicethatdentistsgi
veusisverydifferent.Theyaddthatwehavebeencleaningourteetht
hewrongway.Theresearcherslookedattooth-brushingadviceind
entaltextbooks,toothpasteinstructionsanddentalclinics.Theyfou
ndfivedifferentbasicwaysoftooth-brushinganddecidedallofthe
mwereincorrect.Mostofthemethodsinvolvemovingthetoothbrush
alongtheteeth,withthebrushmovingroundandroundinsmallcircul
armovements.Theresearcherssaidweshouldstopdoingthisandus
eaback-and-forthmovementinstead.AubreySheilam,leadau
thorofthestudyandprofessorofdentalpublichealth,said:"Thepubli
cneedstohavesoundinformationonthebestmethodtobrushtheirte
eth."Theresearchsuggestsnotbrushingteethtoomuch.Morethant
wiceadaydamagestheenamelontheteeth.Therecommendedtimef
orbrushingisnolongerthanthreeminuteseachtime.Theresearchal
sosaysusingtoomuchpressureandbrushingyourteethtoohardwill
alsodamageteeth.Researchersalsoadvisednotcleaningyourteethi
mmediatelyaftereating.Thisiswhenacidisstrongestinyourmoutha
ndthisacidwilldamageteeth.Afinalrecommendationwastocleanth
etonguetoobecauseitalsohasalotofbacteria.

FREE WRITING

Write about teeth for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Electric toothbrushes are better than normal ones. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about tooth brushing. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. TEETH: Make a poster about teeth. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TOOTH BRUSHING: Write a magazine article about tooth brushing. Include imaginary interviews with dentists.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on teeth. Ask him/her three questions about tooth brushing. Give him/her three of your ideas on how best to look after your teeth. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

wrong

a.

incorrect

2.

instructions

b.

directions

3.

basic

c.

fundamental

4.

circular

d.

round

5.

movement

e.

action

6.

study

f.

research

7.

sound

g.

reliable

8.

method

h.

technique

9.

pressure

i.

force

10.

damage

j.

harm

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

University College, London

2.

It's all different

3.

5

4.

Circular movements

5.

Back and forth movements

6.

Information about tooth brushing

7.

The enamel

8.

3 minutes

9.

Immediately after eating

10.

Bacteria

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You