The Reading / Listening - Level 6

The 17-year-old girls' rights activist Malala Yousafzai has been awarded the Nobel Peace Prize for 2014. She was one of two Nobel laureates to be declared winners this year. The other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the accolade exactly two years and a day after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. Following her recovery in a British hospital, Malala has toured the world speaking up for the rights for girls to receive an education. She once told reporters that going to school, "is like walking through a magic door to your dreams". Malala becomes the youngest ever recipient of the prize and the second Pakistani to scoop the award.



The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for their struggle against the suppression of children and young people, and for the right of all children to education." Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "pride of Pakistan". He said: "She has made her countrymen proud. Her achievement is unparalleled and unequalled." He urged all children to follow her lead. Mr Satyarthi told Al Jazeera that his award was for the, "many voices of children who are victims of servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee regards it as an important point for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a common struggle for education."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://abcnews.go.com/International/nobel-winner-malala-yousafzai-polarizing-figure-pakistan/story?id=26115092
  • http://www.dawn.com/news/1137079/malala-wins-nobel-peace-prize
  • http://www.aljazeera.com/news/europe/2014/10/malala-satyarthi-wins-nobel-peace-prize-20141010952388534.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MALALA: Students walk around the class and talk to other students about Malala Yousafzai. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

girls' rights / Nobel Peace Prize / winners / recovery / education / magic door / dreams / struggle / congratulated / pride / achievement / servitude / an important point

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EDUCATION: How does it change someone's life? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

In general

Your experience

Knowledge

 

 

Future lifestyle

 

 

Dreams

 

 

Global awareness

 

 

Respect for others

 

 

Confidence

 

 

4. EDUCATION FOR ALL: Students A strongly believe everyone will get an education in the future; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. NOBEL PRIZE: Rank these with your partner. Put the ones that should be a new Nobel Prize category at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Caring

  • Social Media

  • Community

  • Children

  • Selflessness

  • Education

  • Nutrition and Health

  • Sports

6. PEACE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "peace". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Malala was one of two recipients to scoop this year's accolade.

T / F

b.

Malala received news of her two years to the day after she was shot.

T / F

c.

Malala once said attending school was like a magical experience.

T / F

d.

No other Pakistani has one a Nobel prize.

T / F

e.

The Nobel Committee said Malala struggled against suppression.

T / F

f.

Pakistan's Prime Minister said Malala was the pride of her country.

T / F

g.

The Prime Minister said other children could not be like Malala.

T / F

h.

The Nobel Committee said religion played a part in this year's prize.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

awarded

a.

accomplishment

2.

declared

b.

prize

3.

accolade

c.

win

4.

exactly

d.

announced

5.

scoop

e.

slavery

6.

struggle

f.

presented with

7.

achievement

g.

universal

8.

lead

h.

fight

9.

servitude

i.

precisely

10.

common

j.

example

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

She was one of two Nobel

a.

struggle for education

2.

two years

b.

door to your dreams

3.

Following her recovery

c.

her lead

4.

walking through a magic

d.

suppression of children

5.

the youngest ever

e.

laureates

6.

their struggle against the

f.

and a day after

7.

She has made her

g.

of servitude

8.

He urged all children to follow

h.

in a British hospital

9.

children who are victims

i.

countrymen proud

10.

join in a common

j.

recipient of the prize



 

GAP FILL

The 17-year-old girls' rights activist Malala Yousafzai has been   (1) ____________ the Nobel Peace Prize for 2014. She was one of two Nobel laureates to be (2) ____________ winners this year. The other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the accolade (3) ____________ two years and a day after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. Following her (4) ____________ in a British hospital, Malala has toured the world speaking (5) ____________ for the rights for girls to receive an education. She once told reporters that going to school, "is like walking through a (6) ____________ door to your dreams". Malala becomes the youngest ever (7) ____________ of the prize and the second Pakistani to (8) ____________ the award.

 

 

recovery
magic
exactly
scoop
awarded
recipient
up
declared

The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for their (9) ____________ against the suppression of children and young people, and for the (10) ____________ of all children to education." Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "(11) ____________ of Pakistan". He said: "She has made her countrymen proud. Her achievement is (12) ____________ and unequalled." He urged all children to follow her (13) ____________. Mr Satyarthi told Al Jazeera that his award was for the, "many voices of children who are (14) ____________ of servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee regards it as an important (15) ____________ for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a (16) ____________ struggle for education."

 

lead
struggle
pride
victims
right
common
point
unparalleled

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

She was one of two ______

 

a.  Nobel laurels at
b.  Nobel lorry arts
c.  Nobel laureates
d.  Nobel low reacts

2)

Malala has toured the world speaking up for the rights for girls to ______

 

a.  receive an education
b.  receipt an education
c.  recede an education
d.  really see an education

3)

like walking through a magic door ______

 

a.  to your dreamers
b.  to your drams
c.  to your dreams
d.  to your dream

4)

Malala becomes the youngest ever ______

 

a.  recipe of the prize
b.  recipe ant of the prize
c.  recipient of the prize
d.  recipients of the prize

5)

the second Pakistani to ______

 

a.  scope the award
b.  scoop the award
c.  scrape the award
d.  scupper the award

6)

Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize ______

 

a.  of their struggle
b.  from their struggle
c.  for their struggle
d.  at their struggle

7)

He said: "She has made her ______"

 

a.  countrymen proudly
b.  countrymen pride
c.  countrymen pried
d.  countrymen proud

8)

He urged all children to ______

 

a.  follow her leads
b.  follow her leap
c.  follow her read
d.  follow her lead

9)

the many voices of children who are ______

 

a.  victims of servitude
b.  victimless of servitude
c.  victim of servitude
d.  victims off servitude

10)

join in a common ______

 

a.  struggles for education
b.  struggle for education
c.  struggled for education
d.  struggling for education

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The 17-year-old girls' rights activist Malala Yousafzai (1) ___________________ Nobel Peace Prize for 2014. She was one of two Nobel laureates (2) ___________________ winners this year. The other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the accolade exactly two (3) ___________________ after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. Following (4) ___________________ British hospital, Malala has toured the world speaking up for the rights for girls to receive an education. She once told reporters that going to school, "is like walking (5) ___________________ to your dreams". Malala becomes the youngest ever recipient of the prize and the second Pakistani (6) ___________________.

The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for (7) ___________________ the suppression of children and young people, and (8) ___________________ children to education." Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "pride of Pakistan". He said: "She has made her (9) ___________________. Her achievement is unparalleled and unequalled." He urged all children to follow her lead. Mr Satyarthi told Al Jazeera that (10) ___________________ the, "many voices of children (11) ___________________ servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee regards it as an important point for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, (12) ___________________ struggle for education."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many other people won this year's Nobel Peace Prize?

2.

How long after she was shot did Malala win the prize?

3.

Where did Malala recover from her injuries?

4.

What did Malala liken to walking through a magic door to your dreams?

5.

How many other Pakistanis have won a Nobel Prize?

6.

Who said Malala won the prize for her struggle against suppression?

7.

Who called Malala the "pride of Pakistan"?

8.

What did a world leader ask children to follow?

9.

Which news organization did Kailash Satyarthi talk to?

10.

What common struggle did Kailash Satyarthi talk about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many other people won this year's Nobel Peace Prize?

6.

Who said Malala won the prize for her struggle against suppression?

 

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

 

a) the Nobel Committee
b) Kailash Satyarthi
c) Nawaz Sharif
d) Malala's father

2.

How long after she was shot did Malala win the prize?

7.

Who called Malala the "pride of Pakistan"?

 

a) a year and a day
b) two years and two days
c) three days and a year
d) two years and one day

 

a) the Nobel Committee
b) Kailash Satyarthi
c) Pakistan's Prime Minister
d) Malala's father

3.

Where did Malala recover from her injuries?

8.

What did a world leader ask children to follow?

 

a) in a British hospital
b) in Karachi
c) New York
d) in her hometown

 

a) Malala's lead
b) their dreams
c) their intuition
d) the money trail

4.

What did Malala liken to walking through a magic door to your dreams?

9.

Which news organization did Kailash Satyarthi talk to?

 

a) hospital
b) receiving a Nobel Peace Prize
c) going to school
d) returning to her home country

 

a) Al Jazeera
b) CNN
c) BBC
d) Pravda

5.

How many other Pakistanis have won a Nobel Prize?

10.

What common struggle did Kailash Satyarthi talk about?

 

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

 

a) the worldwide struggle
b) the one for respect
c) the one against terror
d) the one for education

ROLE PLAY

Role  A – Nobel Prize for Education

You think a Nobel Prize for Education should be a new category for a prize. Tell the others three reasons why. Tell them why their prize category isn't necessary. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): Nobel Prize for Children, Nobel Prize for Sports or Nobel Prize for Selflessness.

Role  B – Nobel Prize for Children

You think a Nobel Prize for Children should be a new category for a prize. Tell the others three reasons why. Tell them why their prize category isn't necessary. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): Nobel Prize for Education, Nobel Prize for Sports or Nobel Prize for Selflessness.

Role  C – Nobel Prize for Sports

You think a Nobel Prize for Sports should be a new category for a prize. Tell the others three reasons why. Tell them why their prize category isn't necessary. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): Nobel Prize for Children, Nobel Prize for Education or Nobel Prize for Selflessness.

Role  D – Nobel Prize for Selflessness

You think a Nobel Prize for Selflessness should be a new category for a prize. Tell the others three reasons why. Tell them why their prize category isn't necessary. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why):  Nobel Prize for Children, Nobel Prize for Sports or Nobel Prize for Education.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'peace' and 'prize'.

peace

 

prize

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • 2014
  • years
  • bus
  • world
  • magic
  • youngest
  • young
  • pride
  • achievement
  • follow
  • voices
  • join

MALALA SURVEY

Write five GOOD questions about Malala in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MALALA DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'prize'?

3)

What do you think of Malala winning the Nobel Peace Prize?

4)

Who else deserved to win this year's Nobel Peace Prize?

5)

Is it good that there were two winners?

6)

What do you remember about Malala being shot?

7)

What three adjectives best describe Malala, and why?

8)

Is school like going 'through a magic door to your dreams'?

9)

What would you like Malala to do from now?

10)

What will the Nobel Prize mean for Malala's future?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you know about Malala Yousafzai?

13)

How can we make sure all the world's children are educated?

14)

How much does poor education hold a country back?

15)

How much do you value your education?

16)

What do you hope for Malala's future?

17)

What do you say to children you dislike school and do not study?

18)

How can we protect children who are 'victims of servitude'

19)

How has your education changed your life?

20)

What questions would you like to ask Malala Yousafzai?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The 17-year-old girls' rights activist Malala Yousafzai has been awarded the Nobel Peace Prize for 2014. She was one of two Nobel (1) ____ to be declared winners this year. The other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the (2) ____ exactly two years and a day after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. Following her (3) ____ in a British hospital, Malala has toured the world speaking (4) ____ for the rights for girls to receive an education. She once told reporters that going to school, "is like walking through a magic door to your dreams". Malala becomes the youngest ever (5) ____ of the prize and the second Pakistani to (6) ____ scoop the award.

The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for their struggle against the (7) ____ of children and young people, and for the right of all children to education." Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "(8) ____ of Pakistan". He said: "She has made her countrymen proud. Her achievement is unparalleled and (9) ____." He urged all children to follow her lead. Mr Satyarthi told Al Jazeera that his award was for the, "many    (10) ____ of children who are victims (11) ____ servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee regards it as an important point for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a (12) ____ struggle for education."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

magnates

(b)

laureates

(c)

combatants

(d)

agents

2.

(a)

preclude

(b)

accolade

(c)

acolyte

(d)

enclave

3.

(a)

renovation

(b)

refurbishment

(c)

restoration

(d)

recovery

4.

(a)

in

(b)

up

(c)

over

(d)

on

5.

(a)

receiver

(b)

recipient

(c)

receipt

(d)

rescuer

6.

(a)

scope

(b)

scupper

(c)

scoop

(d)

scape

7.

(a)

repression

(b)

compression

(c)

suppression

(d)

compassion

8.

(a)

proud

(b)

proudly

(c)

pride

(d)

parade

9.

(a)

unearthed

(b)

inequity

(c)

inequality

(d)

unequalled

10.

(a)

voices

(b)

vocals

(c)

voids

(d)

vows

11.

(a)

of

(b)

by

(c)

at

(d)

on

12.

(a)

ordinary

(b)

typical

(c)

common

(d)

average

SPELLING

Paragraph 1

1.

The 17-year-old girls' rights iasvtict

2.

She was one of two Nobel laeeaustr

3.

Malala was given the odlceaca

4.

Following her evercoyr

5.

the youngest ever tcnepiier of the prize

6.

spooc the award

Paragraph 2

7.

The Nobel meotCimet

8.

the enrpsusospi of children

9.

Her vahmeteeinc is unparalleled and unequalled

10.

He eudrg all children to follow her lead

11.

children who are scvtimi

12.

a common gulrtsge for education

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

for 2014. She was one of two Nobel laureates to be declared winners this year. The

(    )

The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for their struggle against the

(    )

door to your dreams". Malala becomes the youngest ever recipient of the prize and the second Pakistani to scoop the award.

1  )

The 17-year-old girls' rights activist Malala Yousafzai has been awarded the Nobel Peace Prize

(    )

her lead. Mr Satyarthi told Al Jazeera that his award was for the, "many voices of children who are victims

(    )

a day after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. Following her recovery

(    )

other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the accolade exactly two years and

(    )

proud. Her achievement is unparalleled and unequalled." He urged all children to follow

(    )

a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a common struggle for education."

(    )

Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "pride of Pakistan". He said: "She has made her countrymen

(    )

for girls to receive an education. She once told reporters that going to school, "is like walking through a magic

(    )

of servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee regards it as an important point for

(    )

in a British hospital, Malala has toured the world speaking up for the rights

(    )

suppression of children and young people, and for the right of all children to education." Pakistan's Prime Minister

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of    two    Nobel   laureates   to    be   declared   She   was    one   .

2.

Exactly    her    shot    gunman   a   after   day   a   and   years   two   .

3.

has    toured   the   world   speaking   up    for    the   rights   Malala  .

4.

to    through    door    dreams    walking    magic    your    Like    a   .   

5.

the    Malala    youngest    of    the   recipient   prize   becomes   ever  .

6.

children    against    the    For    suppression    their    of    struggle   .   

7.

right    education    of    all    For    children    the    to   .   

8.

lead    children    to    He    follow    urged    her    all   .   

9.

many    children    victims    the    of    are    For    voices    who   .   

10.

struggle    join    for    in    education    a    common    To   .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The 17-year-old girls' rights [activism / activist] Malala Yousafzai has been awarded the Nobel Peace Prize for 2014. She was one of two Nobel [laurels / laureates] to be [declared / declaring] winners this year. The other is Kailash Satyarthi, who campaigns for children's rights. Malala was given the [accolade / acceptance] exactly two years and [the / a] day after a Taliban gunman shot her in the head on her school bus. [Following / Followed] her recovery in a British hospital, Malala has toured the world speaking [in / up] for the rights for girls to receive [an / the] education. She once told reporters that going to school, "is like walking through a [magically / magic] door to your dreams". Malala becomes the youngest ever recipient of the prize and the second Pakistani to [scoop / scope] the award.

The Nobel Committee said Ms Yousafzai and Mr Satyarthi won the prize, "for their [struggle / struggled] against the [suppression / compression] of children and young people, and for the right of [all / every] children to education." Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif congratulated Malala, calling her the "[proud / pride] of Pakistan". He said: "She has made her countrymen [pride / proud]. Her achievement is unparalleled and [unequal / unequalled]." He urged all children to follow her [leader / lead]. Mr Satyarthi told Al Jazeera that his award was for the, "many [voices / vocals] of children who are victims of servitude…across the world". He added: "The Nobel Committee [regards / guards] it as an important point for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a [commonly / common] struggle for education."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ 17-y__r-_ld g_rls' r_ghts _ct_v_st M_l_l_ Y__s_fz__ h_s b__n _w_rd_d th_ N_b_l P__c_ Pr_z_ f_r 2014. Sh_ w_s _n_ _f tw_ N_b_l l__r__t_s t_ b_ d_cl_r_d w_nn_rs th_s y__r. Th_ _th_r _s K__l_sh S_ty_rth_, wh_ c_mp__gns f_r ch_ldr_n's r_ghts. M_l_l_ w_s g_v_n th_ _cc_l_d_ _x_ctly tw_ y__rs _nd _ d_y _ft_r _ T_l_b_n g_nm_n sh_t h_r _n th_ h__d _n h_r sch__l b_s. F_ll_w_ng h_r r_c_v_ry _n _ Br_t_sh h_sp_t_l, M_l_l_ h_s t__r_d th_ w_rld sp__k_ng _p f_r th_ r_ghts f_r g_rls t_ r_c__v_ _n _d_c_t__n. Sh_ _nc_ t_ld r_p_rt_rs th_t g__ng t_ sch__l, "_s l_k_ w_lk_ng thr__gh _ m_g_c d__r t_ y__r dr__ms". M_l_l_ b_c_m_s th_ y__ng_st _v_r r_c_p__nt _f th_ pr_z_ _nd th_ s_c_nd P_k_st_n_ t_ sc__p th_ _w_rd.

Th_ N_b_l C_mm_tt__ s__d Ms Y__s_fz__ _nd Mr S_ty_rth_ w_n th_ pr_z_, "f_r th__r str_ggl_ _g__nst th_ s_ppr_ss__n _f ch_ldr_n _nd y__ng p__pl_, _nd f_r th_ r_ght _f _ll ch_ldr_n t_ _d_c_t__n." P_k_st_n's Pr_m_ M_n_st_r N_w_z Sh_r_f c_ngr_t_l_t_d M_l_l_, c_ll_ng h_r th_ "pr_d_ _f P_k_st_n". H_ s__d: "Sh_ h_s m_d_ h_r c__ntrym_n pr__d. H_r _ch__v_m_nt _s _np_r_ll_l_d _nd _n_q__ll_d." H_ _rg_d _ll ch_ldr_n t_ f_ll_w h_r l__d. Mr S_ty_rth_ t_ld _l J_z__r_ th_t h_s _w_rd w_s f_r th_, "m_ny v__c_s _f ch_ldr_n wh_ _r_ v_ct_ms _f s_rv_t_d_…_cr_ss th_ w_rld". H_ _dd_d: "Th_ N_b_l C_mm_tt__ r_g_rds _t _s _n _mp_rt_nt p__nt f_r _ H_nd_ _nd _ M_sl_m, _n _nd__n _nd _ P_k_st_n_, t_ j__n _n _ c_mm_n str_ggl_ f_r _d_c_t__n."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the 17-year-old girls' rights activist malala yousafzai has been awarded the nobel peace prize for 2014 she was one of two nobel laureates to be declared winners this year the other is kailash satyarthi who campaigns for children's rights malala was given the accolade exactly two years and a day after a taliban gunman shot her in the head on her school bus following her recovery in a british hospital malala has toured the world speaking up for the rights for girls to receive an education she once told reporters that going to school "is like walking through a magic door to your dreams" malala becomes the youngest ever recipient of the prize and the second pakistani to scoop the award

the nobel committee said ms yousafzai and mr satyarthi won the prize "for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education" pakistan's prime minister nawaz sharif congratulated malala calling her the "pride of pakistan" he said "she has made her countrymen proud her achievement is unparalleled and unequalled" he urged all children to follow her lead mr satyarthi told al jazeera that his award was for the "many voices of children who are victims of servitude…across the world" he added "the nobel committee regards it as an important point for a hindu and a muslim an indian and a pakistani to join in a common struggle for education"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

The17-year-oldgirls'rightsactivistMalalaYousafzaihasbeenawar
dedtheNobelPeacePrizefor2014.ShewasoneoftwoNobellaureatesto
bedeclaredwinnersthisyear.TheotherisKailashSatyarthi,whocampai
gnsforchildren'srights.Malalawasgiventheaccoladeexactlytwoyears
andadayafteraTalibangunmanshotherintheheadonherschoolbus.Fol
lowingherrecoveryinaBritishhospital,Malalahastouredtheworldspea
kingupfortherightsforgirlstoreceiveaneducation.Sheoncetoldreport
ersthatgoingtoschool,"islikewalkingthroughamagicdoortoyourdrea
ms".Malalabecomestheyoungesteverrecipientoftheprizeandthesec
ondPakistanitoscooptheaward.TheNobelCommitteesaidMsYousafza
iandMrSatyarthiwontheprize,"fortheirstruggleagainstthesuppressio
nofchildrenandyoungpeople,andfortherightofallchildrentoeducation
."Pakistan'sPrimeMinisterNawazSharifcongratulatedMalala,calling
erthe"prideofPakistan".Hesaid:"Shehasmadehercountrymenproud.
Herachievementisunparalleledandunequalled."Heurgedallchildrent
ofollowherlead.MrSatyarthitoldAlJazeerathathisawardwasforthe,"
manyvoicesofchildrenwhoarevictimsofservitude…acrosstheworld".
Headded:"TheNobelCommitteeregardsitasanimportantpointforaHi
nduandaMuslim,anIndianandaPakistani,tojoininacommonstrugglef
oreducation."

FREE WRITING

Write about Malala for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Education is the most basic human right. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Malala Yousafzai. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MALALA: Make a poster about Malala Yousafzai. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THE NOBEL PEACE PRIZE: Write a magazine article about the Nobel Peace Prize. Include imaginary interviews with past winners. Write what they say about the world today

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Malala. Ask her three questions about children's rights. Give her your thoughts on this. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

awarded

a.

presented with

2.

declared

b.

announced

3.

accolade

c.

prize

4.

exactly

d.

precisely

5.

scoop

e.

win

6.

struggle

f.

fight

7.

achievement

g.

accomplishment

8.

lead

h.

example

9.

servitude

i.

slavery

10.

common

j.

universal

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

One

2.

Two years and a day

3.

In a British hospital

4.

Going to school

5.

One

6.

The Nobel Committee

7.

Pakistan's Prime Minister Nawaz Sharif

8.

Malala's lead

9.

Al Jazeera

10.

The struggle for education

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You