The Reading / Listening - Level 3

An Irish woman could win the prize for soccer's world goal of the year competition. The woman is Stephanie Roche, 26, who plays international football for Ireland. She is on a new list of just three people for the FIFA Goal of the Year award. The other two goal scorers are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list originally had ten players, including Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche heard the news that she was on the shortlist, she told reporters: "It's been a crazy day." Roche scored her goal for her former team Peamount United on October 20, 2013. It is now an Internet sensation, with over 2.5 million views.



Ms Roche thanked everyone for voting for her and urged people to keep voting. She said she was proud to be the first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first woman to do it. Obviously, that is a great achievement and something I'm delighted to say I have done." She explained how she heard the news she had made the top three. She said: "I went down to the club house. French TV came down to watch me watching the results, as it was live on YouTube. I was the first name called out. I was just so happy to be in there. To be in the top three is brilliant." Roche's goal has already changed her career and her life. She now plays professionally in France for the club ASPTT Albi.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.independent.ie/sport/soccer/international-soccer/yessssss-come-on-stephanie-roche-celebrates-making-fifas-goal-of-the-year-shortlist-30788586.html
  • http://www.belfasttelegraph.co.uk/sport/football/roche-proud-of-fifa-nomination-30790046.html
  • http://www.radiotimes.com/news/2014-12-01/stephanie-roches-amazing-strike-makes-shortlist-for-fifa-goal-of-the-year-award


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. FOOTBALL: Students walk around the class and talk to other students about football. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

prize / competition / list / originally / a crazy day / former team / Internet sensation / voting / proud / achievement / delighted / results / brilliant / career / professionally

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. …OF THE YEAR: Who / What should win these awards and why? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Award

Who? / What?

Why?

Person of the Year

 

 

Word of the Year

 

 

Product of the Year

 

 

App of the Year

 

 

Event of the Year

 

 

Kind Act of the Year

 

 

4. SOCCER: Students A strongly believe 'soccer' is the best word; Students B strongly believe 'football' is the best word.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. AWARDS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Nobel Prize

  • Academy Award

  • MTV Music Award

  • FIFA Goal of the Year

  • Best Business Award

  • Miss World

  • Chef of the Year

  • Environment Award

6. LIST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "list". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The woman who could win the award is just 19 years old.

T / F

b.

There are two other people who could also win the award.

T / F

c.

One of the players who could win is from Colombia.

T / F

d.

More than two-and-a-half million people have watched Roche's goal.

T / F

e.

Ms Roche said it was OK for people to stop voting for her now.

T / F

f.

Ms Roche is the second woman to be on FIFA's Goal of the Year list.

T / F

g.

French TV watched Ms Roche looking at the results in her house.

T / F

h.

Ms Roche now plays football in the Women's Soccer League in the USA.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

prize

a.

encouraged

2.

just

b.

mad

3.

originally

c.

ex-

4.

crazy

d.

clearly

5.

former

e.

at first

6.

urged

f.

excellent

7.

proud

g.

award

8.

obviously

h.

team

9.

brilliant

i.

pleased

10.

club

j.

only

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

soccer's world goal

a.

for voting for her

2.

She is on a new list of

b.

team

3.

The list originally

c.

called out

4.

Roche scored her goal for her former

d.

over 2.5 million views

5.

It is now an Internet sensation, with

e.

achievement

6.

Roche thanked everyone

f.

just three people

7.

that is a great

g.

changed her career

8.

French TV came down to watch me

h.

of the year competition

9.

I was the first name

i.

watching the results

10.

Roche's goal has already

j.

had ten players



 

GAP FILL

An Irish woman could win the (1) ____________ for soccer's world goal of the year competition. The woman is Stephanie Roche, 26, who plays international football for Ireland. She is on a new (2) ____________ of just three people for the FIFA Goal of the Year award. The other two goal (3) ____________ are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list (4) ____________ had ten players, including Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche heard the (5) ____________ that she was on the shortlist, she told reporters: "It's been a (6) ____________ day." Roche scored her goal for her (7) ____________ team Peamount United on October 20, 2013. It is now an Internet sensation, with over 2.5 million (8) ____________.

 

 

former
news
scorers
crazy
prize
views
list
originally

Ms Roche thanked everyone for voting for her and (9) ____________ people to keep voting. She said she was (10) ____________ to be the first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first woman to do it. Obviously, that is a great (11) ____________ and something I'm (12) ____________ to say I have done." She explained how she heard the news she had made the (13) ____________ three. She said: "I went down to the club house. French TV came down to watch me watching the (14) ____________, as it was live on YouTube. I was the first name called out. I was just so happy to be in there. To be in the top three is (15) ____________." Roche's goal has already changed her (16) ____________ and her life. She now plays professionally in France for the club ASPTT Albi.

 

results
achievement
brilliant
delighted
urged
career
proud
top

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

An Irish woman could win the prize for soccer's world goal of ______

 

a.  the yearly competition
b.  the year competition
c.  the years competition
d.  the year's competition

2)

She is on a new list of ______

 

a.  just three people
b.  dust three people
c.  adjust three people
d.  gest three people

3)

she told reporters: "It's been ______."

 

a.  a crazily day
b.  a crazed day
c.  a crazies day
d.  a crazy day

4)

Roche scored her goal for ______

 

a.  her farmer team
b.  her firmer team
c.  her former team
d.  her framer team

5)

It is now an Internet sensation, with over ______

 

a.  2.2 million views
b.  2.3 million views
c.  2.4 million views
d.  2.5 million views

6)

Ms Roche thanked everyone ______

 

a.  of voting for her
b.  from voting for her
c.  far voting for her
d.  for voting for her

7)

She said she was proud to be the first woman ______

 

a.  on FIFA's shorter list
b.  on FIFA's shortened list
c.  on FIFA's shortlist
d.  on FIFA's shortlists

8)

something I'm delighted to ______

 

a.  say I have done
b.  talk I have done
c.  speak I have done
d.  ask I have done

9)

French TV came down to watch me ______

 

a.  watch the results
b.  watching the results
c.  watches the results
d.  watched the results

10)

Roche's goal has already changed her ______

 

a.  career and her live
b.  career and her lively
c.  career and her life
d.  career and her alive

LISTENING – Listen and fill in the gaps

An Irish woman (1) ___________________ for soccer's world goal of the year competition. The woman is Stephanie Roche, 26, who plays international football for Ireland. She (2) ___________________ of just three people for the FIFA Goal of the Year award. The (3) ___________________ are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list (4) ___________________ players, including Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche heard the news that she (5) ___________________, she told reporters: "It's been a crazy day." Roche scored her goal for her former team Peamount United on October 20, 2013. It is now an Internet sensation, with (6) ___________________.

Ms Roche thanked everyone (7) ___________________ and urged people to keep voting. She said she was (8) ___________________ first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first woman to do it. Obviously, that is a great achievement and something I'm (9) ___________________ I have done." She explained how (10) ___________________ had made the top three. She said: "I went down to the club house. French TV came down to watch me watching the results, as it was live on YouTube. I was the first name called out. I was just so (11) ___________________. To be in the top three is brilliant." Roche's goal has already changed her career and her life. She now (12) ___________________ in France for the club ASPTT Albi.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How old is Stephanie Roche?

2.

How many people are on the shortlist to win the award?

3.

Where do the male players on the list come from?

4.

What kind of day did Stephanie Roche say she had?

5.

On which date did Stephanie Roche score her goal?

6.

What did Ms Roche urge people to do?

7.

What was Stephanie Roche proud of?

8.

Who watched Stephanie watching the results?

9.

How did Stephanie feel when her name was called out?

10.

In which country does Stephanie now play?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How old is Stephanie Roche?

6.

What did Ms Roche urge people to do?

 

a) 26
b) 25
c) 24
d) 23

 

a) never give up
b) watch YouTube
c) score goals
d) keep voting

2.

How many people are on the shortlist to win the award?

7.

What was Stephanie Roche proud of?

 

a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

 

a) her team
b) playing for a professional team
c) being the first woman on the list
d) her goal

3.

Where do the male players on the list come from?

8.

Who watched Stephanie watching the results?

 

a) Australia and South Korea
b) France and Tunisia
c) Brazil and Germany
d) Colombia and Holland

 

a) the world
b) French TV
c) her parents
d) the head of FIFA

4.

What kind of day did Stephanie Roche say she had?

9.

How did Stephanie feel when her name was called out?

 

a) humdrum
b) crazy
c) normal
d) boring

 

a) normal
b) nervous
c) happy
d) excited

5.

On which date did Stephanie Roche score her goal?

10.

In which country does Stephanie now play?

 

a) Oct 20, 2013
b) Nov 20, 2013
c) Aug 20, 2013
d) Dec 20, 2013

 

a) USA
b) France
c) Ireland
d) China

ROLE PLAY

Role  A – Nobel Prize

You think a Nobel Prize is the best award to win. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): Chef of the Year, an Academy Award (Oscar) or a Best Business Award.

Role  B – Chef of the Year

You think Chef of the Year is the best award to win. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): Nobel Prize, an Academy Award (Oscar) or a Best Business Award.

Role  C – Academy Award (Oscar)

You think an Academy Award (Oscar) is the best award to win. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): Chef of the Year, Nobel Prize or a Best Business Award.

Role  D – Best Business Award

You think a Best Business Award is the best award to win. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  Chef of the Year, an Academy Award (Oscar) or Nobel Prize.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'goal' and 'year'.

goal

year

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • prize
  • just
  • other
  • ten
  • after
  • 2.5
  • thanked
  • great
  • house
  • TV
  • called
  • club

FOOTBALL SURVEY

Write five GOOD questions about football in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FOOTBALL DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'goal'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Who do you want to win the award?

5)

How important is it for women's football for Roche to win?

6)

What's the best goal you've ever scored or seen?

7)

Which word is better, football or soccer?

8)

Why is football (soccer) the most popular sport in the world?

9)

When was the last time you had a crazy day?

10)

What do you think of Roche's goal?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you think about women's soccer?

13)

Why are there almost no women coaching men's teams?

14)

What was the last thing you did that you were proud of?

15)

Which is more exciting and why, women's or men's football?

16)

How might winning the award change Roche's life?

17)

When do you think a woman will play in a top men's team?

18)

What do you need to be really good at football?

19)

What has been the biggest life-changing event in your life?

20)

What questions would you like to ask Stephanie Roche?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

An Irish woman could win the prize for soccer's world goal of the year (1) ____. The woman is Stephanie Roche, 26, who plays international football for Ireland. She is on a new list of (2) ____ three people for the FIFA Goal of the Year award. The (3) ____ two goal scorers are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list (4) ____ had ten players, including Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche heard the news that she was on the shortlist, she told reporters: "It's been a (5) ____ day." Roche scored her goal for her former team Peamount United on October 20, 2013. It is now an Internet sensation, with over 2.5 million (6) ____.

Ms Roche thanked everyone for voting for her and (7) ____ people to keep voting. She said she was (8) ____ to be the first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first woman to do it. Obviously, that is a great achievement and something I'm delighted to (9) ____ I have done." She explained how she heard the news she had made the top three. She said: "I went down to the club house. French TV came down to watch me watching the results, as it was live (10) ____ YouTube. I was the first name called (11) ____. I was just so happy to be in there. To be in the top three is brilliant." Roche's goal has already changed her career and her life. She now plays (12) ____ in France for the club ASPTT Albi.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

competitive

(b)

competing

(c)

competition

(d)

competes

2.

(a)

just

(b)

half

(c)

all

(d)

total

3.

(a)

other

(b)

others

(c)

another

(d)

other-worldly

4.

(a)

originally

(b)

original

(c)

origins

(d)

originated

5.

(a)

crazies

(b)

crazed

(c)

crazily

(d)

crazy

6.

(a)

watches

(b)

looks

(c)

seeks

(d)

views

7.

(a)

urged

(b)

purged

(c)

surged

(d)

merged

8.

(a)

prodded

(b)

proudly

(c)

pride

(d)

proud

9.

(a)

say

(b)

talk

(c)

tell

(d)

speak

10.

(a)

in

(b)

on

(c)

to

(d)

by

11.

(a)

off

(b)

out

(c)

on

(d)

in

12.

(a)

professionally

(b)

profession

(c)

professions

(d)

professional

SPELLING

Paragraph 1

1.

soccer's world goal of the year eipittnomco

2.

FIFA Goal of the Year wdraa

3.

The list airlynlogi had ten players

4.

news that she was on the lohsttris

5.

an Internet ssnaoeitn

6.

over 2.5 million wsevi

Paragraph 2

7.

Roche thanked everyone for otivgn for her

8.

she was ouprd to be the first women

9.

that is a great acetemvenih

10.

watching the tlrseus

11.

To be in the top three is raililtnb

12.

changed her aecerr and her life

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

achievement and something I'm delighted to say I have done." She explained how

(    )

award. The other two goal scorers are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list

(    )

day." Roche scored her goal for her former team Peamount United on October 20, 2013. It is

(    )

called out. I was just so happy to be in there. To be in the top three is brilliant." Roche's goal has already changed

(    )

house. French TV came down to watch me watching the results, as it was live on YouTube. I was the first name

1  )

An Irish woman could win the prize for soccer's world goal of the year competition. The woman is Stephanie Roche,

(    )

her career and her life. She now plays professionally in France for the club ASPTT Albi.

(    )

she heard the news she had made the top three. She said: "I went down to the club

(    )

26, who plays international football for Ireland. She is on a new list of just three people for the FIFA Goal of the Year

(    )

originally had ten players, including Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche heard

(    )

to be the first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first woman to do it. Obviously, that is a great

(    )

now an Internet sensation, with over 2.5 million views.

(    )

Ms Roche thanked everyone for voting for her and urged people to keep voting. She said she was proud

(    )

the news that she was on the shortlist, she told reporters: "It's been a crazy

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of     the     year     Win     the    prize    for    soccer's    world    goal   .  

2.

people     She     is     on     a     new     list     of     just     three.    

3.

list     had     players     The     originally     ten.    

4.

her     scored     former     her     team     goal     for     Roche.    

5.

views     An     Internet     sensation     with     over     2.5     million.    

6.

for     everyone     thanked     Roche     her     for     voting.    

7.

first     FIFA's     Proud     the     on     be     woman     shortlist     to.    

8.

news     the     heard     she     how     explained     She.    

9.

me     Came     watching     down     the     to     results     watch.    

10.

already     has     goal     Roche's     career     her     changed.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

An Irish woman could win the praise / prize for soccer's world goal of the year competition. The woman is Stephanie Roche, 26, who plays / pays international football for Ireland. She is on a new list / listed of just three people for the FIFA Goal of the Year award / awarded. The other two goal scores / scorers are Holland's Robin van Persie and Colombia's James Rodriquez. The list originated / originally had ten players, including / includes Zlatan Ibrahimovic and Diego Costa. After Ms Roche hears / heard the news that she was on the shortlist, she told reporters: "It's been a crazily / crazy day." Roche scored her goal for her former team Peamount United on October 20, 2013. It is now an Internet sensation / sensational, with over 2.5 million views.

Ms Roche thanked everyone for voting / voted for her and urged / urgent people to keep voting. She said she was proud to been / be the first woman on FIFA's shortlist, saying: "I'm the first / fast woman to do it. Obviously, that is a great achievement / achiever and something I'm delighted to say I have done." She explained how she heard / hearing the news she had made the top three. She said: "I went down to the club home / house. French TV came down to watch me watching / looking the results, as it was live on YouTube. I was the first name called in / out. I was just so happy to be in there. To be in the top three is brilliant." Roche's goal has already changed her career and her life / live. She now plays professionally in France for the club ASPTT Albi.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n _r_sh w_m_n c__ld w_n th_ pr_z_ f_r s_cc_r's w_rld g__l _f th_ y__r c_mp_t_t__n. Th_ w_m_n _s St_ph_n__ R_ch_, 26, wh_ pl_ys _nt_rn_t__n_l f__tb_ll f_r _r_l_nd. Sh_ _s _n _ n_w l_st _f j_st thr__ p__pl_ f_r th_ F_F_ G__l _f th_ Y__r _w_rd. Th_ _th_r tw_ g__l sc_r_rs _r_ H_ll_nd's R_b_n v_n P_rs__ _nd C_l_mb__'s J_m_s R_dr_q__z. Th_ l_st _r_g_n_lly h_d t_n pl_y_rs, _ncl_d_ng Zl_t_n _br_h_m_v_c _nd D__g_ C_st_. _ft_r Ms R_ch_ h__rd th_ n_ws th_t sh_ w_s _n th_ sh_rtl_st, sh_ t_ld r_p_rt_rs: "_t's b__n _ cr_zy d_y." R_ch_ sc_r_d h_r g__l f_r h_r f_rm_r t__m P__m__nt _n_t_d _n _ct_b_r 20, 2013. _t _s n_w _n _nt_rn_t s_ns_t__n, w_th _v_r 2.5 m_ll__n v__ws.

Ms R_ch_ th_nk_d _v_ry_n_ f_r v_t_ng f_r h_r _nd _rg_d p__pl_ t_ k__p v_t_ng. Sh_ s__d sh_ w_s pr__d t_ b_ th_ f_rst w_m_n _n F_F_'s sh_rtl_st, s_y_ng: "_'m th_ f_rst w_m_n t_ d_ _t. _bv___sly, th_t _s _ gr__t _ch__v_m_nt _nd s_m_th_ng _'m d_l_ght_d t_ s_y _ h_v_ d_n_." Sh_ _xpl__n_d h_w sh_ h__rd th_ n_ws sh_ h_d m_d_ th_ t_p thr__. Sh_ s__d: "_ w_nt d_wn t_ th_ cl_b h__s_. Fr_nch TV c_m_ d_wn t_ w_tch m_ w_tch_ng th_ r_s_lts, _s _t w_s l_v_ _n Y__T_b_. _ w_s th_ f_rst n_m_ c_ll_d __t. _ w_s j_st s_ h_ppy t_ b_ _n th_r_. T_ b_ _n th_ t_p thr__ _s br_ll__nt." R_ch_'s g__l h_s _lr__dy ch_ng_d h_r c_r__r _nd h_r l_f_. Sh_ n_w pl_ys pr_f_ss__n_lly _n Fr_nc_ f_r th_ cl_b _SPTT _lb_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

an irish woman could win the prize for soccer's world goal of the year competition the woman is stephanie roche 26 who plays international football for ireland she is on a new list of just three people for the fifa goal of the year award the other two goal scorers are holland's robin van persie and colombia's james rodriquez the list originally had ten players including zlatan ibrahimovic and diego costa after ms roche heard the news that she was on the shortlist she told reporters "it's been a crazy day" roche scored her goal for her former team peamount united on october 20 2013 it is now an internet sensation with over 25 million views

ms roche thanked everyone for voting for her and urged people to keep voting she said she was proud to be the first woman on fifa's shortlist saying "i'm the first woman to do it obviously that is a great achievement and something i'm delighted to say i have done" she explained how she heard the news she had made the top three she said "i went down to the club house french tv came down to watch me watching the results as it was live on youtube i was the first name called out i was just so happy to be in there to be in the top three is brilliant" roche's goal has already changed her career and her life she now plays professionally in france for the club asptt albi





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnIrishwomancouldwintheprizeforsoccer'sworldgoaloftheyearcomp
etition.ThewomanisStephanieRoche,26,whoplaysinternationalfoot
ballforIreland.SheisonanewlistofjustthreepeoplefortheFIFAGoaloft
heYearaward.TheothertwogoalscorersareHolland'sRobinvanPersiea
ndColombia'sJamesRodriquez.Thelistoriginallyhadtenplayers,inclu
dingZlatanIbrahimovicandDiegoCosta.AfterMsRocheheardthenews
thatshewasontheshortlist,shetoldreporters:"It'sbeenacrazyday."Ro
chescoredhergoalforherformerteamPeamountUnitedonOctober20,
2013.ItisnowanInternetsensation,withover2.5millionviews.MsRoch
ethankedeveryoneforvotingforherandurgedpeopletokeepvoting.Sh
esaidshewasproudtobethefirstwomanonFIFA'sshortlist,saying:"I'm
thefirstwomantodoit.Obviously,thatisagreatachievementandsomet
hingI'mdelightedtosayIhavedone."Sheexplainedhowsheheardthen
ewsshehadmadethetopthree.Shesaid:"Iwentdowntotheclubhouse.
FrenchTVcamedowntowatchmewatchingtheresults,asitwasliveonYo
uTube.Iwasthefirstnamecalledout.Iwasjustsohappytobeinthere.To
beinthetopthreeisbrilliant."Roche'sgoalhasalreadychangedhercare
erandherlife.ShenowplaysprofessionallyinFrancefortheclubASPTTAl
bi.

FREE WRITING

Write about football for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Female soccer players should get the same salaries as male players. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about women's football. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FIFA: Make a poster about FIFA. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. STEPHANIE ROCHE: Write a magazine article about Stephanie Roche. Include an imaginary interview with her. Include questions about FIFA and the Goal of the Year award.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on football. Ask him/her three questions about football. Give him/her three of your ideas on how to make it better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

prize

a.

award

2.

just

b.

only

3.

originally

c.

at first

4.

crazy

d.

mad

5.

former

e.

ex-

6.

urged

f.

encouraged

7.

proud

g.

pleased

8.

obviously

h.

clearly

9.

brilliant

i.

excellent

10.

club

j.

team

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

26

2.

Two

3.

Holland and Colombia

4.

Crazy

5.

October 20, 2013

6.

Keep voting for her

7.

Being the first woman on the list

8.

French TV

9.

Happy

10.

France

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You