The Reading / Listening - Level 6

A report has found that more than half of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical education class. Researchers suggest that students don't want to sweat and take a shower, so they are less active in sports classes. The researchers questioned almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised at how rarely students showered. He said: "We know that children aren't getting enough physical activity because we have seen their fitness declining; if the unwillingness to shower is a barrier to working up a sweat or playing sport it's something we need to tackle to promote activity at schools."



The BBC says the study did not look at the exact reasons why the students did not shower after PE. There are other studies that point out the fear of bullying and humiliation may be behind the reluctance of some students to shower. Undressing in front of peers may be too much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a health organisation in England, said many children had concerns about their body image and that schools needed to address this. She said: "Schools, workplaces and local authorities all have a role to play in shifting attitudes so that physical activity, and what comes with it, like sweating and the need for showering, is encouraged and accommodated."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.bbc.com/news/health-30796304
  • http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/half-secondary-school-boys-two-thirds-4993811


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. SHOWERING: Students walk around the class and talk to other students about showering. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

report / two-thirds / sweat / sports classes / surprised / physical activity / fitness / exact reasons / bullying / humiliation / reluctance / health organization / encouraged

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. RELUCTANCE: How can schools make students less reluctant to shower after doing sport at school? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

Separate shower cubicles

 

 

More time to shower

 

 

Cleaner changing rooms

 

 

Punishment for not showering

 

 

Education

 

 

Provide towels and toiletries

 

 

4. P.E. CLASSES: Students A strongly believe PE classes should be doubled; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. P.E.: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • 100 metres

  • soccer

  • gymnastics

  • long-distance running

  • swimming

  • skiing

  • basketball

  • long jump

6. SHOWER: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "shower". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

More girls than boys do not shower after physical education classes.

T / F

b.

Kids do not want to shower so they don't try hard in sports.

T / F

c.

Researchers asked questions to 40,000 kids in England.

T / F

d.

A researcher said kids get more than enough exercise.

T / F

e.

The BBC suggested we needed to know more about this research.

T / F

f.

A woman said children don't mind undressing in front of classmates.

T / F

g.

The woman said most kids have no problem with their body image.

T / F

h.

The woman said only schools should encourage physical activity.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

suggest

a.

obstacle

2.

rarely

b.

changing

3.

barrier

c.

unwillingness

4.

tackle

d.

indicate

5.

promote

e.

encourage

6.

exact

f.

worries

7.

reluctance

g.

seldom

8.

concerns

h.

necessity

9.

shifting

i.

address

10.

need

j.

precise

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

two-

a.

image

2.

researchers questioned

b.

to tackle

3.

the unwillingness

c.

reasons

4.

it's something we need

d.

thirds of girls

5.

promote

e.

of some students

6.

look at the exact

f.

almost 4,000 children

7.

studies that point

g.

to play

8.

behind the reluctance

h.

activity at schools

9.

concerns about their body

i.

out the fear of bullying

10.

a role

j.

to shower





GAP FILL

A report has found that more than (1) ____________ of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical education class. Researchers suggest that students don't want to (2) ____________ and take a shower, so they are less (3) ____________ in sports classes. The researchers (4) ____________ almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised at how (5) ____________ students showered. He said: "We know that children aren't getting enough physical activity because we have seen their fitness (6) ____________; if the unwillingness to shower is a (7) ____________ to working up a sweat or playing sport, it's something we need to tackle to (8) ____________ activity at schools."

 

 

rarely
active
barrier
half
promote
sweat
declining
questioned

The BBC says the study did not look at the (9) ____________ reasons why the students did not shower after PE. There are other studies that point out the fear of bullying and (10) ____________ may be behind the reluctance of some students to shower. Undressing in front of (11) ____________ may be too much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a health organisation in England, said many children had (12) ____________ about their body image and that schools needed to (13) ____________ this. She said: "Schools, workplaces and local authorities all have a (14) ____________ to play in shifting attitudes so that (15) ____________ activity, and what comes with it, like sweating and the need for showering, is (16) ____________ and accommodated."

 

role
encouraged
humiliation
concerns
exact
physical
peers
address

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

more than half of high school boys and two-______

 

a.  third of girls
b.  thirdly of girls
c.  thirds of girls
d.  threads of girls

2)

students don't want to sweat and take a shower, so they are less active ______

 

a.  on sports classes
b.  in sports classes
c.  an sports classes
d.  in-sports classes

3)

Sandercock said he was surprised at how ______

 

a.  rarity students showered
b.  barely students showered
c.  rare students showered
d.  rarely students showered

4)

children aren't getting enough physical activity because we have seen ______

 

a.  there fitness declining
b.  their fitness reclining
c.  there fitness reclining
d.  their fitness declining

5)

it's something we need to tackle to promote ______

 

a.  actively at schools
b.  active tea at schools
c.  activity at schools
d.  activities at schools

6)

The BBC says the study did not look ______

 

a.  that the exact reasons
b.  at the exactly reasons
c.  at the exacted reasons
d.  at the exact reasons

7)

There are other studies that point out ______

 

a.  the fear of bullying
b.  the fears of bullying
c.  the afraid of bullying
d.  the feared of bullying

8)

Undressing in front of peers may be too much ______

 

a.  for same children
b.  for sum children
c.  foursome children
d.  for some children

9)

children had concerns about their body image and that schools needed ______

 

a.  to redress this
b.  to address this
c.  to a dress this
d.  to add rest this

10)

sweating and the need for showering is encouraged ______

 

a.  and accommodate
b.  and accommodate it
c.  and accommodated
d.  and accommodated it

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A report has found that (1) ___________________ high school boys and two-thirds of girls (2) ___________________ a physical education class. Researchers suggest that students don't (3) ___________________ take a shower, so they are less active in sports classes. The researchers questioned almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was (4) ___________________ rarely students showered. He said: "We know that children (5) ___________________ physical activity because we have seen their fitness declining; if the unwillingness to shower is a barrier to working up a sweat or playing sport, it's something we (6) ___________________ promote activity at schools."

The BBC says the study (7) ___________________ the exact reasons why the students did not shower after PE. There are other studies that point out (8) ___________________ and humiliation may be behind the reluctance of some students to shower. Undressing (9) ___________________ may be too much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a health organisation in England, said many children (10) ___________________ their body image and that schools needed to address this. She said: "Schools, workplaces and local authorities (11) ___________________ to play in shifting attitudes so that physical activity, and what comes with it, like sweating and (12) ___________________, is encouraged and accommodated."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What fraction of girls did the report say did not shower after sports?

2.

How many children did the researchers ask?

3.

What was the lead researcher's feelings about the study?

4.

What did the researcher say was declining in children?

5.

What did the researcher say was a barrier to working up a sweat?

6.

What did the BBC say the study did not look at?

7.

What else besides bullying might be behind the reluctance to shower?

8.

Who is Pamela Naylor?

9.

What did Pamela Naylor say children had concerns about?

10.

What else besides schools and workplaces have a role to play?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What fraction of girls did the report say did not shower after sports?

6.

What did the BBC say the study did not look at?

 

a) half
b) three-quarters
c) two-thirds
d) four-fifths

 

a) shower cleanliness
b) the exact reasons students did not
    shower
c) how many children did not like sport
d) children's health

2.

How many children did the researchers ask?

7.

What else besides humiliation might be behind the reluctance to shower?

 

a) almost 4,000
b) exactly 4,000
c) just over 4,000
d) around 4,000

 

a) bullying
b) the smell of soap
c) dirty showers
d) children shower at home

3.

What was the lead researcher's feelings about the study?

8.

Who is Pamela Naylor?

 

a) surprise
b) shock
c) apathy
d) sadness

 

a) a mother
b) a physical education teacher
c) a shower designer
d) spokeswoman for a health
    organisation

4.

What did the researcher say was declining in children?

9.

What did Pamela Naylor say children had concerns about?

 

a) anger
b) fitness
c) running speed
d) health

 

a) cleanliness
b) soap
c) winning at sport
d) body image

5.

What did the researcher say was a barrier to working up a sweat?

10.

What else besides schools and workplaces have a role to play?

 

a) dirty showers
b) obstacles
c) eating too much
d) an unwillingness to shower

 

a) local authorities
b) health agencies
c) TV
d) the Internet

ROLE PLAY

Role  A – Separate shower cubicles

You think separate shower cubicles is the best way to get kids to shower after sports. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): having more time to shower, less energetic sports or punishment for not showering.

Role  B – More time to shower

You think having more time to shower is the best way to get kids to shower after sports. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): separate shower cubicles, less energetic sports or punishment for not showering.

Role  C – Less energetic sports

You think less energetic sports is the best way to get kids to shower after sports. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): having more time to shower, separate shower cubicles or punishment for not showering.

Role  D – Punishment for not showering

You think punishment for not showering is the best way to get kids to shower after sports. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): having more time to shower, less energetic sports or separate shower cubicles.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'sport' and 'class'.

sport

 

class

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • half
  • less
  • 4,000
  • rarely
  • barrier
  • promote
  • reasons
  • point
  • behind
  • image
  • local
  • need

SHOWERING SURVEY

Write five GOOD questions about showering in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SHOWERING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'shower'?

3)

What do you think of showering?

4)

What do you think about the children not showering?

5)

Which is better, a shower or a bath?

6)

What did you think of PE at school?

7)

How can teachers get students to be active and shower?

8)

What do you think of working up a sweat?

9)

How much do you like taking a shower?

10)

How often should we shower?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What other reasons are there for the children not showering?

13)

Should school showers have individual cubicles?

14)

Should schools be more understanding of body image?

15)

Is it OK to ask students to shower with other students?

16)

How can schools address the problem of body image?

17)

Should schools be stricter and tell students to sweat?

18)

Do you like sweating?

19)

What kind of showers do you like?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A report has found that more than (1) ____ of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical education class. Researchers suggest that students don't want to sweat and take a shower, so they are (2) ____ active in sports classes. The researchers questioned almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised (3) ____ how rarely students showered. He said: "We know that children aren't getting enough physical activity because we have seen their fitness (4) ____; if the unwillingness to shower is a (5) ____ to working up a sweat or playing sport, it's something we need to tackle to promote (6) ____ at schools."

The BBC says the study did not look at the (7) ____ reasons why the students did not shower after PE. There are other studies that point out the fear of bullying and humiliation may be (8) ____ the reluctance of some students to shower. Undressing in front of (9) ____ may be too much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a health organisation in England, said many children had concerns about their body (10) ____ and that schools needed to address this. She said: "Schools, workplaces and local authorities all have a role to (11) ____ in shifting attitudes so that physical activity, and what comes with it, like sweating and the need for showering, is encouraged and (12) ____."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

halving

(b)

halved

(c)

halves

(d)

half

2.

(a)

fewer

(b)

reduced

(c)

smaller

(d)

less

3.

(a)

to

(b)

at

(c)

on

(d)

for

4.

(a)

cutting

(b)

mirroring

(c)

declining

(d)

subtracting

5.

(a)

obstacle

(b)

fence

(c)

barrier

(d)

gate

6.

(a)

activity

(b)

actively

(c)

articulate

(d)

actions

7.

(a)

except

(b)

exact

(c)

expect

(d)

extant

8.

(a)

behind

(b)

rear

(c)

back

(d)

end

9.

(a)

seers

(b)

peers

(c)

veers

(d)

beers

10.

(a)

visage

(b)

view

(c)

image

(d)

picture

11.

(a)

game

(b)

enjoy

(c)

play

(d)

participate

12.

(a)

sheltered

(b)

resided

(c)

housed

(d)

accommodated

SPELLING

Paragraph 1

1.

shrrareesce questioned almost 4,000 children

2.

we have seen their fitness dgecnnlii

3.

the nglisiuwnlnes to shower

4.

a irberra to working up a sweat

5.

it's something we need to laekct

6.

oterpmo activity at schools

Paragraph 2

7.

look at the xteca reasons why

8.

the fear of bullying and mhnuloiiati

9.

the etreclaunc of some students to shower

10.

a health rsnoaotangii (UK) / ntnoaigzaroi (USA)

11.

local riahitsoteu

12.

rogenucaed and accommodated

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

The BBC says the study did not look at the exact reasons why the students did not shower

(    )

up a sweat or playing sport, it's something we need to tackle to promote activity at schools."

(    )

at how rarely students showered. He said: "We know that children aren't getting enough physical activity because

(    )

children had concerns about their body image and that schools needed to address

(    )

behind the reluctance of some students to shower. Undressing in front of peers may be too

(    )

in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised

(    )

after PE. There are other studies that point out the fear of bullying and humiliation may be

(    )

this. She said: "Schools, workplaces and local authorities all have a role to play in shifting attitudes so

1  )

A report has found that more than half of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical

(    )

much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a health organisation in England, said many

(    )

we have seen their fitness declining; if the unwillingness to shower is a barrier to working

(    )

they are less active in sports classes. The researchers questioned almost 4,000 children

(    )

that physical activity, and what comes with it, like sweating and the need for showering, is encouraged and accommodated."

(    )

education class. Researchers suggest that students don't want to sweat and take a shower, so

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

after   Two   a   –   P.E.   thirds   of   girls   never   class   shower.  

2.

a   Students   to   take   want   and   shower   don't   sweat.  

3.

Researchers   children   almost   4,000   schools   questioned   in.  

4.

aren't   We   getting   know   physical   that   activity   children.  

5.

playing   sport   A   barrier   to   working   up   a   sweat   or.  

6.

study   did   not   look   at   the   exact   reasons   why   The.  

7.

other   are   There   bullying   of   fear   the   out   point   that   studies.  

8.

of   be   front   may   much   in   peers   too   Undressing.  

9.

all   role   Workplaces   authorities   a   play   local   have   to   and.  

10.

is   The   encouraged   need   and   for   accommodated   showering.  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A report has found that more than halved / half of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical / physically education class. Researchers suggest that students don't want to sweet / sweat and take a shower, so they are less active in / on sports classes. The researchers questioned most / almost 4,000 children in schools in Essex, England. Lead researcher Dr Gavin Sandercock said he was surprised that / at how rarely students showered. He said: "We know that children aren't getting enough / plenty physical activity because we have seen their fitness / fitting declining; if the unwillingness to shower is a barrier / obstacle to working up a sweat or playing sport, it's something we need to tackle / rankle to promote activity at schools."

The BBC says the study did not look at the exact / exactly reasons why the students did not shower after PE. There are other studies that point out / in the fear of bullying and humiliation may be behind the reluctant / reluctance of some students to shower. Undressing in front / behind of peers may be too much for some children. Pamela Naylor, spokeswoman for a healthy / health organisation in England, said many children had concerns / concerned about their body image / imagine and that schools needed to address this. She said: "Schools, workplaces and locally / local authorities all have a role to play in shifting attitudes so that physically / physical activity, and what comes with it, like sweating and the need for showering, is encouraged and accommodated / housed."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ r_p_rt h_s f__nd th_t m_r_ th_n h_lf _f h_gh sch__l b_ys _nd tw_-th_rds _f g_rls n_v_r sh_w_r _ft_r _ phys_c_l _d_c_t__n cl_ss. R_s__rch_rs s_gg_st th_t st_d_nts d_n't w_nt t_ sw__t _nd t_k_ _ sh_w_r, s_ th_y _r_ l_ss _ct_v_ _n sp_rts cl_ss_s. Th_ r_s__rch_rs q__st__n_d _lm_st 4,000 ch_ldr_n _n sch__ls _n _ss_x, _ngl_nd. L__d r_s__rch_r Dr G_v_n S_nd_rc_ck s__d h_ w_s s_rpr_s_d _t h_w r_r_ly st_d_nts sh_w_r_d. H_ s__d: "W_ kn_w th_t ch_ldr_n _r_n't g_tt_ng _n__gh phys_c_l _ct_v_ty b_c__s_ w_ h_v_ s__n th__r f_tn_ss d_cl_n_ng; _f th_ _nw_ll_ngn_ss t_ sh_w_r _s _ b_rr__r t_ w_rk_ng _p _ sw__t _r pl_y_ng sp_rt, _t's s_m_th_ng w_ n__d t_ t_ckl_ t_ pr_m_t_ _ct_v_ty _t sch__ls."

Th_ BBC s_ys th_ st_dy d_d n_t l__k _t th_ _x_ct r__s_ns why th_ st_d_nts d_d n_t sh_w_r _ft_r P_. Th_r_ _r_ _th_r st_d__s th_t p__nt __t th_ f__r _f b_lly_ng _nd h_m_l__t__n m_y b_ b_h_nd th_ r_l_ct_nc_ _f s_m_ st_d_nts t_ sh_w_r. _ndr_ss_ng _n fr_nt _f p__rs m_y b_ t__ m_ch f_r s_m_ ch_ldr_n. P_m_l_ N_yl_r, sp_k_sw_m_n f_r _ h__lth _rg_n_s_t__n _n _ngl_nd, s__d m_ny ch_ldr_n h_d c_nc_rns _b__t th__r b_dy _m_g_ _nd th_t sch__ls n__d_d t_ _ddr_ss th_s. Sh_ s__d: "Sch__ls, w_rkpl_c_s _nd l_c_l __th_r_t__s _ll h_v_ _ r_l_ t_ pl_y _n sh_ft_ng _tt_t_d_s s_ th_t phys_c_l _ct_v_ty, _nd wh_t c_m_s w_th _t, l_k_ sw__t_ng _nd th_ n__d f_r sh_w_r_ng, _s _nc__r_g_d _nd _cc_mm_d_t_d."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a report has found that more than half of high school boys and two-thirds of girls never shower after a physical education class researchers suggest that students don't want to sweat and take a shower so they are less active in sports classes the researchers questioned almost 4000 children in schools in essex england lead researcher dr gavin sandercock said he was surprised at how rarely students showered he said "we know that children aren't getting enough physical activity because we have seen their fitness declining if the unwillingness to shower is a barrier to working up a sweat or playing sport it's something we need to tackle to promote activity at schools"

the bbc says the study did not look at the exact reasons why the students did not shower after pe there are other studies that point out the fear of bullying and humiliation may be behind the reluctance of some students to shower undressing in front of peers may be too much for some children pamela naylor spokeswoman for a health organisation in england said many children had concerns about their body image and that schools needed to address this she said "schools workplaces and local authorities all have a role to play in shifting attitudes so that physical activity and what comes with it like sweating and the need for showering is encouraged and accommodated"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Areporthasfoundthatmorethanhalfofhighschoolboysandtwo-thir
dsofgirlsnevershowerafteraphysicaleducationclass.Researcherssug
gestthatstudentsdon'twanttosweatandtakeashower,sotheyareless
activeinsportsclasses.Theresearchersquestionedalmost4,000childr
eninschoolsinEssex,England.LeadresearcherDrGavinSandercocksai
dhewassurprisedathowrarelystudentsshowered.Hesaid:"Weknowt
hatchildrenaren'tgettingenoughphysicalactivitybecausewehavesee
ntheirfitnessdeclining;iftheunwillingnesstoshowerisabarriertoworki
ngupasweatorplayingsport,it'ssomethingweneedtotackletopromote
activityatschools."TheBBCsaysthestudydidnotlookattheexactreaso
nswhythestudentsdidnotshowerafterPE.Thereareotherstudiesthatp
ointoutthefearofbullyingandhumiliationmaybebehindthereluctance
ofsomestudentstoshower.Undressinginfrontofpeersmaybetoomuch
forsomechildren.PamelaNaylor,spokeswomanforahealthorganisati
oninEngland,saidmanychildrenhadconcernsabouttheirbodyimagea
ndthatschoolsneededtoaddressthis.Shesaid:"Schools,workplacesa
ndlocalauthoritiesallhavearoletoplayinshiftingattitudessothatphysic
alactivity,andwhatcomeswithit,likesweatingandtheneedforshoweri
ng,isencouragedandaccommodated."

FREE WRITING

Write about showering for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The hours of physical education in school should double. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about showering. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SHOWERING: Make a poster about showering. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PHYSICAL EDUCATION: Write a magazine article about there being more physical education in schools. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a physical education expert. Ask him/her three questions about PE. Give him/her three of your ideas on how to get kids to be more physical. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

suggest

a.

indicate

2

rarely

b.

seldom

3.

barrier

c.

obstacle

4.

tackle

d.

address

5.

promote

e.

encourage

6.

exact

f.

precise

7.

reluctance

g.

unwillingness

8.

concerns

h.

worries

9.

shifting

i.

changing

10.

need

j.

necessity

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two-thirds

2.

Almost 4,000

3.

He was surprised

4.

Their fitness

5.

The unwillingness to shower

6.

The exact reasons students did not shower

7.

Bullying

8.

Spokeswoman for a health organisation in England

9.

Body image

10.

Local authorities

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You