The Reading / Listening - Level 3

A researcher has made a report that says having a lot of money makes you a bad person. Professor Paul Piff spent ten years looking at the personalities of rich people and found that their behaviour was very different to the behaviour of poor people. Dr Piff said rich people are more likely to break rules, not follow the law, and not care about other people. He also said wealthy people cheat more at games and are less likely to help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth makes you more [worried about] your own interests, your own desires, your own welfare." He added that rich people think their own goals and needs are the most important thing in their life.



Professor Piff also found that poorer people are more generous than rich people. The poor give a higher percentage of their money to help others than the rich. He said poorer people give one-and-a-half times as much as richer people. He said: "The wealthier you are, the less generous you are. You give significantly smaller portions away to [other people]." However, he did say that rich people could change their behaviour and become nicer and more generous. He said rich people can help others more if you tell them that giving and helping is a good thing. He said: "Reminding people of the benefits of cooperation, or the advantages of community, causes wealthier individuals to be just as [giving] as poor people."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://thenewdaily.com.au/money/2015/03/17/money-makes-mean/
  • http://www.bbc.com/news/magazine-31761576
  • http://www.mirror.co.uk/money/could-money-make-you-mean-5350109


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MONEY: Students walk around the class and talk to other students about money. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

researcher / money / personalities / rich people / behaviour / cheat / wealth / welfare / generous / percentage / change / giving / benefits / cooperation / advantages / poor

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. WEALTH: How would being very wealthy change you? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

Changes

Why?

Studying English

 

 

Job

 

 

House

 

 

Family

 

 

Giving

 

 

Technology

 

 

4. GENEROUS: Students A strongly believe that poor people are more generous than rich people; Students B strongly believe rich people are more generous.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. DESIRES: Rank these with your partner. Put the most important things to spend money on at the top. Change partners often and share your rankings.

  • house

  • car

  • jewellery

  • hobbies

  • family

  • entertainment

  • technology

  • clothes

6. POOR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "poor". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A professor looked at rich people for ten years.

T / F

b.

The professor said the personalities of the rich and poor were similar.

T / F

c.

The professor said rich people cheat more at games.

T / F

d.

The article says poor people think their own goals are most important.

T / F

e.

Poor people give more of their money away than rich people.

T / F

f.

The professor said the richer you are, the less generous you are.

T / F

g.

Rich people will not change their behaviour even if you tell them to.

T / F

h.

The professor said rich people cannot be as giving as poor people.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

report

a.

money

2.

looking at

b.

probable

3.

likely

c.

considerably

4.

wealth

d.

aims

5.

goals

e.

greater

6.

higher

f.

study

7.

significantly

g.

inspires

8.

benefits

h.

observing

9.

causes

i.

people

10.

individuals

j.

advantages

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

having a lot of money makes

a.

your own interests

2.

looking at the personalities

b.

very different

3.

their behaviour was

c.

smaller portions

4.

more likely to break

d.

percentage

5.

more worried about

e.

rules

6.

a higher

f.

you a bad person

7.

one-and-a-

g.

is a good thing

8.

significantly

h.

of community

9.

giving and helping

i.

of rich people

10.

the advantages

j.

half times





GAP FILL

A researcher has made a (1) ____________ that says having a lot of money makes you a bad person. Professor Paul Piff (2) ____________ ten years looking at the (3) ____________ of rich people and found that their behaviour was very (4) ____________ to the behaviour of poor people. Dr Piff said rich people are more (5) ____________ to break rules, not follow the law, and not care about other people. He also said (6) ____________ people (7) ____________ more at games and are less likely to help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth makes you more [worried about] your own interests, your own desires, your own welfare." He added that rich people think their own (8) ____________ and needs are the most important thing in their life.

 

 

different
goals
personalities
report
cheat
wealthy
spent
likely

Professor Piff also found that poorer people are more (9) ____________ than rich people. The poor give a (10) ____________ percentage of their money to help others than the rich. He said poorer people give one-and-a-(11) ____________ times as much as richer people. He said: "The wealthier you are, the (12) ____________ generous you are. You give (13) ____________ smaller portions away to [other people]." However, he did say that rich people could change their behaviour and become nicer and more generous. He said rich people can help (14) ____________ more if you tell them that giving and helping is a good thing. He said: "Reminding people of the (15) ____________ of cooperation, or the advantages of community, (16) ____________ wealthier individuals to be just as [giving] as poor people."

 

others
half
causes
less
generous
benefits
higher
significantly

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A researcher has made a report that says having a lot of money ______ person

 

a.  make you a bad
b.  made you a bad
c.  makes you a bad
d.  making you a bad

2)

Dr Piff said rich people are more ______ rules

 

a.  likely too break
b.  likely two break
c.  likely to break
d.  likely through break

3)

wealthy people cheat more at games and are less likely to ______

 

a.  help others people
b.  help other people
c.  help the other people
d.  help another people

4)

Wealth makes you more worried about your own interests, ______

 

a.  your own desires
b.  your roam desires
c.  your own desire
d.  your roam desire

5)

rich people think their own goals and needs are the ______

 

a.  most importance thing
b.  most importantly thing
c.  most important thing
d.  most imported thing

6)

Professor Piff also found that poorer people are more ______ people

 

a.  generously than rich
b.  generosity than rich
c.  generals than rich
d.  generous than rich

7)

The poor give a higher percentage of their money ______

 

a.  to help others
b.  to helps others
c.  to helped others
d.  to helping others

8)

You give significantly smaller portions ______ people

 

a.  a way to other
b.  away to other
c.  a ways to other
d.  a weigh to other

9)

rich people could change their behaviour and become nicer ______

 

a.  and more generous
b.  and mall generous
c.  and most generous
d.  and mare generous

10)

Reminding people of the benefits of cooperation, or the _______

 

a.  advantages of communities
b.  advantages of commune a tea
c.  advantages of community
d.  advantages of commune in a tee

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A researcher has made (1) ___________________ says having a lot of money makes you a bad person. Professor Paul Piff spent ten years looking at the personalities of rich people and (2) ___________________ behaviour was very different to the behaviour of poor people. Dr Piff said rich people are (3) ___________________ break rules, not follow the law, and not care about other people. He also said wealthy people (4) ___________________ games and are less likely to help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth (5) ___________________ [worried about] your own interests, your own desires, your own welfare." He added that rich people think their own goals and needs are the most important (6) ___________________.

Professor Piff (7) ___________________ poorer people are more generous than rich people. The poor give a higher percentage of their money to help others than the rich. He said poorer people give (8) ___________________ times as much as richer people. He said: "The wealthier you are, the less  (9) ___________________. You give significantly smaller portions away to [other people]." However, he did say that rich people (10) ___________________ behaviour and become nicer and more generous. He said rich people can help others more (11) ___________________ that giving and helping is a good thing. He said: "Reminding people of the benefits of cooperation, or the advantages of community, causes wealthier individuals (12) ___________________ as poor people."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What is the job of the person who said rich people are "bad"?

2.

For how long did the man spend looking at rich people?

3.

What did a doctor say rich people are more likely to break?

4.

What did the man say were the most important things for rich people?

5.

What did the man say wealthy people cheat more at?

6.

What do poorer people give more of than richer people?

7.

How many times more generous did the man say poorer people are?

8.

What did the man say rich people could become (apart from nicer)?

9.

What did the man say about giving?

10.

What did the man say people needed to be reminded about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What is the job of the person who said rich people are "bad"?

6.

What do poorer people give more of than richer people?

 

a) a business man
b) researcher
c) banker
d) charity worker

 

a) money
b) time
c) food
d) clothes

2.

For how long did the man spend looking at rich people?

7.

How many times more generous did the man say poorer people are?

 

a) 5 years
b) 8 years
c) 10 years
d) 9 years

 

a) 2
b) 1¼
c) 1¾
d) 1½

3.

What did a doctor say rich people are more likely to break?

8.

What did the man say rich people could become (apart from nicer)?

 

a) promises
b) their leg
c) things
d) rules

 

a) better
b) richer
c) more generous
d) more humane

4.

What did the man say were the most important things for rich people?

9.

What did the man say about giving?

 

a) food and drink
b) their own goals and needs
c) banks and markets
d) cars and boats

 

a) we shouldn't do it
b) it's better than receiving
c) it's a giving thing
d) it's a good thing

5.

What did the man say wealthy people cheat more at?

10.

What did the man say people needed to be reminded about?

 

a) games
b) life
c) relationships
d) sports

 

a) kindness
b) the benefits of cooperation
c) time
d) other people

ROLE PLAY

Role  A – House

You think the house is the best thing to spend money on. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these to spend money on (and why): hobbies, entertainment or clothes.

Role  B – Hobbies

You think hobbies are the best things to spend money on. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these to spend money on (and why): the house, entertainment or clothes.

Role  C – Entertainment

You think entertainment is the best thing to spend money on. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these to spend money on (and why): hobbies, the house or clothes.

Role  D – Clothes

You think clothes are the best things to spend money on. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these to spend money on (and why): hobbies, entertainment or the house.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'rich' and 'poor'.

rich

poor

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • report
  • ten
  • break
  • games
  • less
  • needs
  • higher
  • half
  • smaller
  • giving
  • benefits
  • just

MONEY SURVEY

Write five GOOD questions about money in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MONEY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'money'?

3)

Is money the root of all evil?

4)

How does money change people?

5)

Do you think richer people are meaner?

6)

How do rich people behave?

7)

Is there "one law for the rich and another for the poor"?

8)

Does wealth make you more selfish?

9)

How would being rich change your personality?

10)

Is it wrong that there are so many rich people in the world?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Why are poor people more generous?

13)

Why don't rich people give as much to help poor people?

14)

Does money make the world go round?

15)

Who is the meanest person you know?

16)

How generous are you?

17)

What would you do to help people if you were rich?

18)

When was the last time you had no money?

19)

How can the world share money more equally?

20)

What questions would you like to ask a very rich person?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A researcher has made a report that says having a (1) ____ of money makes you a bad person. Professor Paul Piff (2) ____ ten years looking at the personalities of rich people and found that their behaviour was very different (3) ____ the behaviour of poor people. Dr Piff said rich people are more (4) ____ to break rules, not follow the law, and not care about other people. He also said wealthy people cheat more at games and are less likely to help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth makes you more [worried about] your own (5) ____, your own desires, your own welfare." He added that rich people think their own goals and needs are the most important (6) ____ in their life.

Professor Piff also found that poorer people are more (7) ____ than rich people. The poor give a higher percentage of their money to help others than the rich. He said poorer people give one-and-a-(8) ____  times as much as richer people. He said: "The wealthier you are, the less generous you are. You give significantly smaller (9) ____ away to [other people]." However, he did say that rich people could change their behaviour and become nicer and more generous. He said rich people can help (10) ____ more if you tell them that giving and helping is a good thing. He said: "Reminding people of the (11) ____ of cooperation, or the advantages of community, (12) ____ wealthier individuals to be just as [giving] as poor people."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

roads

(b)

rot

(c)

lots

(d)

lot

2.

(a)

spend

(b)

spends

(c)

spending

(d)

spent

3.

(a)

of

(b)

to

(c)

by

(d)

at

4.

(a)

liking

(b)

likes

(c)

likely

(d)

likelihood

5.

(a)

interesting

(b)

interested

(c)

interests

(d)

interest

6.

(a)

thing

(b)

thinks

(c)

thin

(d)

think

7.

(a)

genius

(b)

generous

(c)

generals

(d)

genies

8.

(a)

half

(b)

halves

(c)

halved

(d)

have

9.

(a)

potions

(b)

portions

(c)

petitions

(d)

pollution

10.

(a)

other

(b)

another

(c)

others

(d)

the other

11.

(a)

benefit

(b)

beneficial

(c)

benefits

(d)

beneficiaries

12.

(a)

closes

(b)

creates

(c)

cases

(d)

causes

SPELLING

Paragraph 1

1.

A errcasrhee has made a report

2.

looking at the nrlpeoisseati of rich people

3.

their raubevhio was very different

4.

hwleyat people

5.

your own erstetsin

6.

your own eewfarl

Paragraph 2

7.

poorer people are more engouser

8.

a higher netapercge

9.

smaller nirptoso

10.

change their ubvrehaio

11.

the iefbsten of cooperation

12.

the vngaadseat of community

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

about] your own interests, your own desires, your own welfare." He added that rich people think

(    )

ten years looking at the personalities of rich people and found that their behaviour was very different to the behaviour

(    )

help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth makes you more [worried

(    )

their own goals and needs are the most important thing in their life.

(    )

advantages of community, causes wealthier individuals to be just as [giving] as poor people."

(    )

percentage of their money to help others than the rich. He said poorer people give one-and-a-half times as

(    )

of poor people. Dr Piff said rich people are more likely to break rules, not follow the law, and not care

(    )

smaller portions away to [other people]." However, he did say that rich people could change their

(    )

about other people. He also said wealthy people cheat more at games and are less likely to

(    )

giving and helping is a good thing. He said: "Reminding people of the benefits of cooperation, or the

1  )

A researcher has made a report that says having a lot of money makes you a bad person. Professor Paul Piff spent

(    )

Professor Piff also found that poorer people are more generous than rich people. The poor give a higher

(    )

much as richer people. He said: "The wealthier you are, the less generous you are. You give significantly

(    )

behaviour and become nicer and more generous. He said rich people can help others more if you tell them that

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a    bad    person    Having    a    lot    of    money    makes    you   .   

2.

to    people    the    behaviour    Very    of    different    poor   .   

3.

rules    more    likely    Rich    to    people    break    are   .   

4.

people    at    He    wealthy    more    said    cheat    games    also   .   

5.

and   needs   are   the   most  important   thing   Their   own    goals   .

6.

are    people    more    generous    Poorer    than    people    rich   .   

7.

percentage    higher    The    give    poor      .    of    money    their    a

8.

significantly    portions    give    smaller    away    You   .   

9.

say   that   rich  people   could   change   their   behaviour   He   did   .

10.

of    Reminding    of    the    people    cooperation    benefits   .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A researcher has made / did a report that says having a lot of money makes you a bad person. Professor Paul Piff spent ten years looking for / at the personalities of rich people and found what / that their behaviour was very different to the behaviour of poor people. Dr Piff said rich people are more likely / likeable to break rules, not follow the law, and not cared / care about other people. He also said wealthy people cheat / chat more at games and are less likely to / for help other people. Professor Piff told the BBC that: "Wealth making / makes you more [worried about] your on / own interests, your own desires, your own welfare / warfare." He added that rich people think their own goals and needs are the most important thing in their life.

Professor Piff also found / finding that poorer people are more generous than rich people. The poor give a higher / heighten percentage of their money to help others than / that the rich. He said poorer people give one-and-a-half times as much / many as richer people. He said: "The wealthier you are, the less generous you are. You give significantly smaller / smallest portions away to [other people]." However, he did say that rich people could change their behaviour and become nicest / nicer and more generous. He said rich people can help others / other more if you tell them that giving and helping is a well / good thing. He said: "Reminding people of the benefits of / by cooperation, or the advantages of community, causes wealthier individuals to be just as [giving] as / has poor people."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ r_s__rch_r h_s m_d_ _ r_p_rt th_t s_ys h_v_ng _ l_t _f m_n_y m_k_s y__ _ b_d p_rs_n. Pr_f_ss_r P__l P_ff sp_nt t_n y__rs l__k_ng _t th_ p_rs_n_l_t__s _f r_ch p__pl_ _nd f__nd th_t th__r b_h_v___r w_s v_ry d_ff_r_nt t_ th_ b_h_v___r _f p__r p__pl_. Dr P_ff s__d r_ch p__pl_ _r_ m_r_ l_k_ly t_ br__k r_l_s, n_t f_ll_w th_ l_w, _nd n_t c_r_ _b__t _th_r p__pl_. H_ _ls_ s__d w__lthy p__pl_ ch__t m_r_ _t g_m_s _nd _r_ l_ss l_k_ly t_ h_lp _th_r p__pl_. Pr_f_ss_r P_ff t_ld th_ BBC th_t: "W__lth m_k_s y__ m_r_ [w_rr__d _b__t] y__r _wn _nt_r_sts, y__r _wn d_s_r_s, y__r _wn w_lf_r_." H_ _dd_d th_t r_ch p__pl_ th_nk th__r _wn g__ls _nd n__ds _r_ th_ m_st _mp_rt_nt th_ng _n th__r l_f_.

Pr_f_ss_r P_ff _ls_ f__nd th_t p__r_r p__pl_ _r_ m_r_ g_n_r__s th_n r_ch p__pl_. Th_ p__r g_v_ _ h_gh_r p_rc_nt_g_ _f th__r m_n_y t_ h_lp _th_rs th_n th_ r_ch. H_ s__d p__r_r p__pl_ g_v_ _n_-_nd-_-h_lf t_m_s _s m_ch _s r_ch_r p__pl_. H_ s__d: "Th_ w__lth__r y__ _r_, th_ l_ss g_n_r__s y__ _r_. Y__ g_v_ s_gn_f_c_ntly sm_ll_r p_rt__ns _w_y t_ [_th_r p__pl_]." H_w_v_r, h_ d_d s_y th_t r_ch p__pl_ c__ld ch_ng_ th__r b_h_v___r _nd b_c_m_ n_c_r _nd m_r_ g_n_r__s. H_ s__d r_ch p__pl_ c_n h_lp _th_rs m_r_ _f y__ t_ll th_m th_t g_v_ng _nd h_lp_ng _s _ g__d th_ng. H_ s__d: "R_m_nd_ng p__pl_ _f th_ b_n_f_ts _f c__p_r_t__n, _r th_ _dv_nt_g_s _f c_mm_n_ty, c__s_s w__lth__r _nd_v_d__ls t_ b_ j_st _s [g_v_ng] _s p__r p__pl_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a researcher has made a report that says having a lot of money makes you a bad person professor paul piff spent ten years looking at the personalities of rich people and found that their behaviour was very different to the behaviour of poor people dr piff said rich people are more likely to break rules not follow the law and not care about other people he also said wealthy people cheat more at games and are less likely to help other people professor piff told the bbc that "wealth makes you more [worried about] your own interests your own desires your own welfare" he added that rich people think their own goals and needs are the most important thing in their life

professor piff also found that poorer people are more generous than rich people the poor give a higher percentage of their money to help others than the rich he said poorer people give one-and-a-half times as much as richer people he said "the wealthier you are the less generous you are you give significantly smaller portions away to [other people]" however he did say that rich people could change their behaviour and become nicer and more generous he said rich people can help others more if you tell them that giving and helping is a good thing he said "reminding people of the benefits of cooperation or the advantages of community causes wealthier individuals to be just as [giving] as poor people"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Aresearcherhasmadeareportthatsayshavingalotofmoneymakesyou
abadperson.ProfessorPaulPiffspenttenyearslookingatthepersonaliti
esofrichpeopleandfoundthattheirbehaviourwasverydifferenttotheb
ehaviourofpoorpeople.DrPiffsaidrichpeoplearemorelikelytobreakrul
es,notfollowthelaw,andnotcareaboutotherpeople.Healsosaidwealth
ypeoplecheatmoreatgamesandarelesslikelytohelpotherpeople.Prof
essorPifftoldtheBBCthat:"Wealthmakesyoumore[worriedabout]you
rowninterests,yourowndesires,yourownwelfare."Headdedthatrichp
eoplethinktheirowngoalsandneedsarethemostimportantthinginthei
rlife.ProfessorPiffalsofoundthatpoorerpeoplearemoregenerousthan
richpeople.Thepoorgiveahigherpercentageoftheirmoneytohelpothe
rsthantherich.Hesaidpoorerpeoplegiveone-and-a-halftimesa
smuchasricherpeople.Hesaid:"Thewealthieryouare,thelessgenerou
syouare.Yougivesignificantlysmallerportionsawayto[otherpeople]."
However,hedidsaythatrichpeoplecouldchangetheirbehaviourandbe
comenicerandmoregenerous.Hesaidrichpeoplecanhelpothersmorei
fyoutellthemthatgivingandhelpingisagoodthing.Hesaid:"Reminding
peopleofthebenefitsofcooperation,ortheadvantagesofcommunity,c
auseswealthierindividualstobejustas[giving]aspoorpeople."

FREE WRITING

Write about money for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Money is the root of all evil. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about money and personality. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MONEY: Make a poster about money. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THE ROOT OF ALL EVIL: Write a magazine article about money being the root of all evil. Include imaginary interviews with people who think it is and with those who think it isn't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on money. Ask him/her three questions about money and how it changes people. Give him/her three of your ideas on what rich people should do with their money. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

report

a.

study

2

looking at

b.

observing

3.

likely

c.

probable

4.

wealth

d.

money

5.

goals

e.

aims

6.

higher

f.

greater

7.

significantly

g.

considerably

8.

benefits

h.

advantages

9.

causes

i.

inspires

10.

individuals

j.

people

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A researcher

2.

Ten years

3.

The law

4.

Games

5.

Their own goals and needs

6.

Their money

7.

One-and-a-half

8.

Nicer

9.

It's a good thing

10.

The benefits of cooperation

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You