The Reading / Listening - Level 6

Authorities in India's Bihar state have expelled around 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a novel but somewhat dangerous way to get help with their exam papers – their parents scaled the walls of the school building and provided the answers to questions through the windows. Photographs and video footage of this illegitimate technique have gone viral. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to feed information to their children. Some of the parents were three stories up. Teachers found many cheat sheets inside the classroom. Some had been folded up into paper airplanes and thrown threw the window.



Over 1.4 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1,200 high schools across the state. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools faced a difficult job to ensure exams took place under the strictest of conditions. He said: "It's virtually impossible to conduct fair examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to monitor all parents who accompany their children to schools and other test centres. The situation regarding parents helping their children cheat has become so prevalent that police officers are posted to each school. However, an official said, "we can't use force to drive away the parents".

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.dailystar.com.lb/News/World/2015/Mar-21/291655-around-600-indian-students-expelled-for-exam-cheating.ashx
  • http://timesofindia.indiatimes.com/home/education/board-exams/Mass-cheating-Bihar-cancels-exam-at-4-centres/articleshow/46640645.cms
  • http://timesofindia.indiatimes.com/india/600-students-expelled-for-cheating-on-school-exams-in-Bihar/articleshow/46635528.cms


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. CHEATING: Students walk around the class and talk to other students about cheating. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

expelled / cheating / novel / dangerous / illegitimate / technique / gone viral / education minister / strict conditions / cooperation / monitor / prevalent / force

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EXAMS: What's the best way to study for these exams? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Techniques

Why they work

Speaking

 

 

Listening

 

 

Reading

 

 

Writing

 

 

Grammar

 

 

Vocabulary

 

 

4. EXPELLED: Students A strongly believe all students who cheat should be expelled; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SCHOOL: Rank these with your partner. Put the worst school "offences" at the top. Change partners often and share your rankings.

  • cheating in exams

  • truancy

  • bullying

  • not listening to the teacher

  • not doing homework

  • bad language

  • vandalism

  • not wearing uniform

6. EXAMINATION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "examination". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Over 600 university students in India were expelled for cheating.

T / F

b.

The students used a technique using novels to help them cheat.

T / F

c.

Dozens of parents climbed up to classroom windows to help kids cheat.

T / F

d.

Some of the cheat sheets were folded into origami paper cranes.

T / F

e.

The education minister said it was easy to keep exams secure.

T / F

f.

The minister said parental cooperation was pretty much essential.

T / F

g.

Police officers are posted at many schools to try and reduce cheating.

T / F

h.

A school official said the schools could not use force to rid the parents.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

expelled

a.

slightly

2.

somewhat

b.

make certain

3.

provided

c.

unlawful

4.

illegitimate

d.

observe

5.

clinging

e.

almost

6.

ensure

f.

thrown out

7.

conditions

g.

coercion

8.

virtually

h.

supplied

9.

monitor

i.

circumstances

10.

force

j.

holding

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a novel but

a.

so prevalent

2.

dozens of parents clinging on

b.

into paper airplanes

3.

Some of the parents were three

c.

impossible

4.

cheat

d.

away the parents

5.

folded up

e.

monitor all parents

6.

exams took place under the

f.

stories up

7.

virtually

g.

strictest of conditions

8.

it was not possible to

h.

sheets

9.

helping their children cheat has become

i.

somewhat dangerous way

10.

we can't use force to drive

j.

to whatever they can





GAP FILL

Authorities in India's Bihar state have expelled (1) ____________ 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a (2) ____________ but somewhat dangerous way to get help with their exam papers – their parents (3) ____________ the walls of the school building and provided the answers to questions through the windows. Photographs and video (4) ____________ of this illegitimate technique have gone (5) ____________. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to (6) ____________ information to their children. Some of the parents were three (7) ____________ up. Teachers found many cheat sheets inside the classroom. Some had been (8) ____________ up into paper airplanes and thrown through the window.

 

 

scaled
around
feed
novel
folded
viral
stories
footage

Over 1.4 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1,200 high schools across the (9) ____________. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools (10) ____________ a difficult job to ensure exams took place under the (11) ____________ of conditions. He said: "It's virtually impossible to (12) ____________ fair examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to (13) ____________ all parents who accompany their children to schools and other test centres. The (14) ____________ regarding parents helping their children cheat has become so (15) ____________ that police officers are posted to each school. However, an official said, "we can't use (16) ____________ to drive away the parents".

 

conduct
faced
prevalent
monitor
state
force
strictest
situation

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

expelled around 600 high school students ______

 

a.  for cheating
b.  four cheating
c.  fear cheating
d.  fair cheating

2)

The pupils used a novel but somewhat dangerous ______

 

a.  way too get help
b.  way two get help
c.  way through get help
d.  way to get help

3)

Photographs and video footage of this illegitimate technique ______

 

a.  have going viral
b.  have been viral
c.  have gnome viral
d.  have gone viral

4)

parents clinging on to whatever they can on the walls ______ to their children

 

a.  to feed information
b.  to freed information
c.  to fried information
d.  to fled information

5)

Teachers found many cheat sheets ______

 

a.  inside a classroom
b.  inside the classroom
c.  inside this classroom
d.  inside that classroom

6)

schools faced a difficult job to ensure exams took place under the ______

 

a.  strictest from conditions
b.  strictest of conditions
c.  strictest for conditions
d.  strictest off conditions

7)

It's virtually impossible to conduct fair examinations without the ______

 

a.  corporation of parents
b.  cooperation of parents
c.  cooperating of parents
d.  cooperate in of parents

8)

it was not possible to monitor all parents who ______

 

a.  accompanying their children
b.  accompanied their children
c.  accompanies their children
d.  accompany their children

9)

The situation regarding parents helping their children cheat has ______

 

a.  become so prevalence
b.  become so prevalent
c.  become so prevailing
d.  become so preventative

10)

an official said, "we can't use force to drive ______"

 

a.  off the parents
b.  away the parents
c.  way the parents
d.  a way the parents

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Authorities in India's Bihar state (1) ___________________ 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a  (2) ___________________ dangerous way to get help with their exam papers – their parents (3) ___________________ of the school building and provided the answers to questions through the windows. Photographs and video footage of this illegitimate technique (4) ___________________. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to feed information to their children. Some of the parents (5) ___________________ up. Teachers found many cheat sheets inside the classroom. Some had been folded up into paper airplanes and (6) ___________________ window.

Over 1.4 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1,200 high schools (7) ___________________. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools faced a difficult (8) ___________________ exams took place under the strictest of conditions. He said: "It's virtually impossible (9) ___________________ examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to monitor all parents (10) ___________________ their children to schools and other test centres. The situation regarding parents helping their children cheat has become (11) ___________________ police officers are posted to each school. However, an official said, "we can't (12) ___________________ away the parents".





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

In which Indian state did this story take place?

2.

In what grade were the cheating students?

3.

What has happened to the videos and photos of this incident?

4.

What were the parents clinging on to?

5.

What were the cheat sheets folded into?

6.

At how many schools across the state were exams taking place?

7.

Who is P.K. Shahi?

8.

Whose cooperation is needed to make sure exams take place fairly?

9.

Who has been posted to each school?

10.

What can schools not use to make parents go away?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In which Indian state did this story take place?

6.

At how many schools across the state were exams taking place?

 

a) Gujarat
b) Bihar
c) Tamil Nadu
d) Punjab

 

a) 1,200
b) 2,400
c) 3,600
d) 4,800

2.

In what grade were the cheating students?

7.

Who is P.K. Shahi?

 

a) 7th
b) 8th
c) 9th
d) 10th

 

a) a student
b) the school's head teacher
c) the education minister
d) a parent's leader

3.

What has happened to the videos and photos of this incident?

8.

Whose cooperation is needed to make sure exams take place fairly?

 

a) they have gone viral
b) they disappeared
c) the were stolen
d) they have been made into a movie

 

a) the parents
b) the government
c) the media
d) the police

4.

What were the parents clinging on to?

9.

Who has been posted to each school?

 

a) hopes
b) each other
c) the school walls
d) exam papers

 

a) police officers
b) anti-cheating officers
c) postal workers
d) the army

5.

What were the cheat sheets folded into?

10.

What can schools not use to make parents go away?

 

a) children's lunch boxes
b) paper planes
c) the trousers of parents
d) cracks in school walls

 

a) legal prosecutions
b) shock tactics
c) electric fences
d) force

ROLE PLAY

Role  A – Cheating in exams

You think cheating in exams is the worst behaviour in a school. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): bad language, bullying or not doing homework.

Role  B – Bad language

You think bad language is the worst behaviour in a school. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): cheating in exams, bullying or not doing homework.

Role  C – Bullying

You think bullying is the worst behaviour in a school. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): bad language, cheating in exams or not doing homework.

Role  D – Not doing homework

You think not doing homework is the worst behaviour in a school. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why):  bad language, bullying or cheating in exams.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'high' and 'school'.

high

 

school

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • around
  • novel
  • walls
  • viral
  • feed
  • three
  • over
  • job
  • under
  • possible
  • become
  • drive

CHEATING SURVEY

Write five GOOD questions about cheating in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CHEATING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'cheat'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Why do people cheat?

5)

What do you think of this cheating technique?

6)

What things have you cheated at?

7)

What should happen to people who cheat at exams?

8)

What do you think of the parents who helped their kids cheat?

9)

Would you help your child cheat if it could better his/her life?

10)

How did the school let this happen?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What action should the authorities take against the school?

13)

What kind of conditions should there be for exams?

14)

Are you good at exams?

15)

Would you cheat if you knew 100% no one would ever know?

16)

What does "to cheat yourself" mean?

17)

What do you think of cheats?

18)

What do you think of the police being needed to stop cheating?

19)

Should the authorities do anything to the parents?

20)

What questions would you like to ask the school authorities?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Authorities in India's Bihar state have (1) ____ around 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a (2) ____ but somewhat dangerous way to get help with their exam papers – their parents (3) ____ the walls of the school building and provided the answers to questions through the windows. Photographs and video footage of this illegitimate technique have gone (4) ____. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to (5) ____ information to their children. Some of the parents were three stories up. Teachers found many cheat sheets inside the classroom. Some had been (6) ____ up into paper airplanes and thrown through the window.

Over 1.4 million 10th (7) ____ are taking the tests this week at more than 1,200 high schools across the state. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools (8) ____ a difficult job to ensure exams took place under the strictest of conditions. He said: "It's virtually impossible to (9) ____ fair examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to (10) ____ all parents who accompany their children to schools and other test centres. The situation (11) ____ parents helping their children cheat has become so prevalent that police officers are posted to each school. However, an official said, "we can't use (12) ____ to drive away the parents".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

extolled

(b)

expelled

(c)

repelled

(d)

dispelled

2.

(a)

well read

(b)

literary

(c)

bookish

(d)

novel

3.

(a)

surmounted

(b)

scaled

(c)

scalded

(d)

surmised

4.

(a)

vital

(b)

vinyl

(c)

viral

(d)

vial

5.

(a)

feed

(b)

deed

(c)

heed

(d)

seed

6.

(a)

folded

(b)

creased

(c)

rolled

(d)

crumpled

7.

(a)

semesters

(b)

pupils

(c)

students

(d)

graders

8.

(a)

faced

(b)

headed

(c)

nosed

(d)

mouthed

9.

(a)

compose

(b)

conduct

(c)

score

(d)

play

10.

(a)

admonish

(b)

demolish

(c)

monitor

(d)

terminal

11.

(a)

grading

(b)

guarding

(c)

regarding

(d)

regaling

12.

(a)

fierce

(b)

force

(c)

farce

(d)

fracas

SPELLING

Paragraph 1

1.

uhaiirteots in India's Bihar state

2.

a novel but aomhetws dangerous way

3.

parents dcslea the walls

4.

video oafeotg

5.

illegitimate tcueeqnhi

6.

three treossi up

Paragraph 2

7.

education triisnem

8.

a difficult job to rnuees exams took place

9.

ulalrtviy impossible

10.

tonirmo all parents

11.

comncapya their children

12.

become so neraltepv

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

sheets inside the classroom. Some had been folded up into paper airplanes and thrown through the window.

1  )

Authorities in India's Bihar state have expelled around 600 high school students for

(    )

viral. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to feed information

(    )

Over 1.4 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1,200 high schools across the

(    )

parents who accompany their children to schools and other test centres. The situation

(    )

place under the strictest of conditions. He said: "It's virtually impossible to conduct fair

(    )

state. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools faced a difficult job to ensure exams took

(    )

to their children. Some of the parents were three stories up. Teachers found many cheat

(    )

examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to monitor all

(    )

help with their exam papers – their parents scaled the walls of the school building and provided

(    )

posted to each school. However, an official said, "we can't use force to drive away the parents".

(    )

cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a novel but somewhat dangerous way to get

(    )

the answers to questions through the windows. Photographs and video footage of this illegitimate technique have gone

(    )

regarding parents helping their children cheat has become so prevalent that police officers are

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

used    but    way   pupils    novel   dangerous   The   a    somewhat   .

2.

school    Their    the    the    scaled    of    building    parents    walls   .   

3.

of    on    they    Dozens    clinging    whatever    parents    to    can   .   

4.

cheat    sheets   Teachers   inside    found   the   many    classroom   .   

5.

folded    up    Some    into    had    paper    been   airplanes .   

6.

strictest   took   the   conditions   exams   under   of   Ensure   place    .

7.

fair    conduct    to    impossible    virtually    It's    examinations .   

8.

children    accompany    Parents    to    their    who    schools .   

9.

children   regarding   cheat   parents   helping   The   their   situation   .

10.

use    drive    parents    can't    to    the    We    force    away .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Authorities in India's Bihar state have excelled / expelled around 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations. The pupils used a bookish / novel but somewhat dangerous way to get help with / by their exam papers – their parents scaled / scalded the walls of the school building and provided the answers to questions threw / through the windows. Photographs and video footage / footing of this illegitimate technique have gone viral / vital. They show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to deed / feed information to their children. Some of the parents were three stories / tales up. Teachers found many cheat sheets inside the classroom. Some had been folded down / up into paper airplanes and thrown through the window.

Over 1.4 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1,200 high schools across the station / state. Bihar's education minister P.K. Shahi told reporters that schools facing / faced a difficult job to ensure / reassure exams took place under the strictest / slickest of conditions. He said: "It's virtually impossible to conduct / conduce fair examinations without the cooperation of parents." He added that it was not possible to mentor / monitor all parents who accompany / companion their children to schools and other test centres. The situation regaling / regarding parents helping their children cheat has become so / such prevalent that police officers are posted to each school. However, an official said, "we can't use force to drive up / away the parents".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

__th_r_t__s _n _nd__'s B_h_r st_t_ h_v_ _xp_ll_d _r__nd 600 h_gh sch__l st_d_nts f_r ch__t_ng _n th__r 10th gr_d_ _x_m_n_t__ns. Th_ p_p_ls _s_d _ n_v_l b_t s_m_wh_t d_ng_r__s w_y t_ g_t h_lp w_th th__r _x_m p_p_rs – th__r p_r_nts sc_l_d th_ w_lls _f th_ sch__l b__ld_ng _nd pr_v_d_d th_ _nsw_rs t_ q__st__ns thr__gh th_ w_nd_ws. Ph_t_gr_phs _nd v_d__ f__t_g_ _f th_s _ll_g_t_m_t_ t_chn_q__ h_v_ g_n_ v_r_l. Th_y sh_w d_z_ns _f p_r_nts cl_ng_ng _n t_ wh_t_v_r th_y c_n _n th_ w_lls t_ f__d _nf_rm_t__n t_ th__r ch_ldr_n. S_m_ _f th_ p_r_nts w_r_ thr__ st_r__s _p. T__ch_rs f__nd m_ny ch__t sh__ts _ns_d_ th_ cl_ssr__m. S_m_ h_d b__n f_ld_d _p _nt_ p_p_r __rpl_n_s _nd thr_wn thr_w th_ w_nd_w.

_v_r 1.4 m_ll__n 10th gr_d_rs _r_ t_k_ng th_ t_sts th_s w__k _t m_r_ th_n 1,200 h_gh sch__ls _cr_ss th_ st_t_. B_h_r's _d_c_t__n m_n_st_r P.K. Sh_h_ t_ld r_p_rt_rs th_t sch__ls f_c_d _ d_ff_c_lt j_b t_ _ns_r_ _x_ms t__k pl_c_ _nd_r th_ str_ct_st _f c_nd_t__ns. H_ s__d: "_t's v_rt__lly _mp_ss_bl_ t_ c_nd_ct f__r _x_m_n_t__ns w_th__t th_ c__p_r_t__n _f p_r_nts." H_ _dd_d th_t _t w_s n_t p_ss_bl_ t_ m_n_t_r _ll p_r_nts wh_ _cc_mp_ny th__r ch_ldr_n t_ sch__ls _nd _th_r t_st c_ntr_s. Th_ s_t__t__n r_g_rd_ng p_r_nts h_lp_ng th__r ch_ldr_n ch__t h_s b_c_m_ s_ pr_v_l_nt th_t p_l_c_ _ff_c_rs _r_ p_st_d t_ __ch sch__l. H_w_v_r, _n _ff_c__l s__d, "w_ c_n't _s_ f_rc_ t_ dr_v_ _w_y th_ p_r_nts".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

authorities in india's bihar state have expelled around 600 high school students for cheating in their 10th grade examinations the pupils used a novel but somewhat dangerous way to get help with their exam papers – their parents scaled the walls of the school building and provided the answers to questions through the windows photographs and video footage of this illegitimate technique have gone viral they show dozens of parents clinging on to whatever they can on the walls to feed information to their children some of the parents were three stories up teachers found many cheat sheets inside the classroom some had been folded up into paper airplanes and thrown through the window

over 14 million 10th graders are taking the tests this week at more than 1200 high schools across the state bihar's education minister pk shahi told reporters that schools faced a difficult job to ensure exams took place under the strictest of conditions he said "it's virtually impossible to conduct fair examinations without the cooperation of parents" he added that it was not possible to monitor all parents who accompany their children to schools and other test centres the situation regarding parents helping their children cheat has become so prevalent that police officers are posted to each school however an official said "we can't use force to drive away the parents"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AuthoritiesinIndia'sBiharstatehaveexpelledaround600highschoolst
udentsforcheatingintheir10thgradeexaminations.Thepupilsusedan
ovelbutsomewhatdangerouswaytogethelpwiththeirexampapers–
theirparentsscaledthewallsoftheschoolbuildingandprovidedtheans
werstoquestionsthroughthewindows.Photographsandvideofootage
ofthisillegitimatetechniquehavegoneviral.Theyshowdozensofparent
sclingingontowhatevertheycanonthewallstofeedinformationtotheirc
hildren.Someoftheparentswerethreestoriesup.Teachersfoundmany
cheatsheetsinsidetheclassroom.Somehadbeenfoldedupintopaperai
rplanesandthrownthrewthewindow.Over1.4million10thgradersaret
akingtheteststhisweekatmorethan1,200highschoolsacrossthestate
.Bihar'seducationministerP.K.Shahitoldreportersthatschoolsfaceda
difficultjobtoensureexamstookplaceunderthestrictestofconditions.
Hesaid:"It'svirtuallyimpossibletoconductfairexaminationswithoutth
ecooperationofparents."Headdedthatitwasnotpossibletomonitorall
parentswhoaccompanytheirchildrentoschoolsandothertestcentres.
Thesituationregardingparentshelpingtheirchildrencheathasbecome
soprevalentthatpoliceofficersarepostedtoeachschool.However,anof
ficialsaid,"wecan'tuseforcetodriveawaytheparents".

FREE WRITING

Write about cheating for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Any student who cheats should be immediately thrown out of school. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about cheating in exams. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CHEATING: Make a poster about cheating. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PARENTAL HELP: Write a magazine article about this news story. Include imaginary interviews with people who think the parents should be punished and with those who think they shouldn't.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on cheating. Ask him/her three questions about cheating. Give him/her three of your ideas on how to combat it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

expelled

a.

thrown out

2

somewhat

b.

slightly

3.

provided

c.

supplied

4.

illegitimate

d.

unlawful

5.

clinging

e.

holding

6.

ensure

f.

make certain

7.

conditions

g.

circumstances

8.

virtually

h.

almost

9.

monitor

i.

observe

10.

force

j.

coercion

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Bihar

2.

10th

3.

They have gone viral

4.

The school walls

5.

Paper planes

6.

1,200

7.

Bihar's Education Minister

8.

The parents

9.

Police officers

10.

Force

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You