The Reading / Listening - Level 3

A new study says that children who are bullied by other kids could have mental health problems when they are adults. The study found that bullied children are more likely to suffer from depression and anxiety in adulthood than children who suffered child abuse. Researchers found that the children who experienced only bullying were 1.6 times more likely than those who experienced only child abuse to have mental health problems or to have tried to harm themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often thinks bullying is a normal part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable part of growing up; it has serious long-term consequences."



Bullying is a big problem around the world. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to school because they are often bullied. Their exam results suffer and so do their chances of going to university or getting good jobs. Bullied children may also suffer from other problems. They can have serious illnesses, an inability to focus on one thing for a long time, poor social skills, and have trouble holding down a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, an expert on youth violence, said parents and schools needed to do more about recognising and preventing bullying. She said parents needed to teach their children how to communicate well with other children.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.livescience.com/50641-bullying-child-maltreatment-mental-health.html
  • http://www.medicaldaily.com/mental-health-suffers-more-bullied-children-those-abused-adults-331098
  • http://www.healthline.com/health-news/for-kids-bullying-by-peers-is-worse-than-abuse-from-adults-042815#4


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. BULLYING: Students walk around the class and talk to other students about bullying. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

children / bully / mental health / depression / anxiety / adulthood / harm / growing up / problem / exams / university / illness / social skills / relationship / communicate

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BULLIED: How can we prevent children being bullied? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Solutions

How? / What?

Pros

Cons

The police

 

 

 

Parents

 

 

 

Schools

 

 

 

Other students

 

 

 

Security cameras

 

 

 

Internet

 

 

 

4. CRIME: Students A strongly believe bullying should be made a crime; Students B strongly believe it's a part of growing up.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CHILDHOOD: Rank these with your partner. Put the most difficult things at the top. Change partners often and share your rankings.

  • bullying

  • exam pressure

  • homework

  • parents

  • boyfriends / girlfriends

  • brothers and sisters

  • money

  • teachers

6. CHILD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "child". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A study says bullies at schools have mental health problems.

T / F

b.

The study says bullied children are more likely to get depressed.

T / F

c.

Bullied children are more likely to get depressed than abused children.

T / F

d.

A researcher said bullying is a normal part of growing up.

T / F

e.

The study says that there are 16,000 bullies in the UK.

T / F

f.

The study said that the exam results of bullies can suffer.

T / F

g.

Bullied children can have problems focusing and keeping a job.

T / F

h.

An expert said parents should teach their kids communication skills.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

study

a.

attempted

2.

likely

b.

frequently

3.

tried

c.

hurt

4.

harm

d.

probable

5.

consequences

e.

likelihood

6.

often

f.

stopping

7.

chances

g.

research paper

8.

focus

h.

specialist

9.

expert

i.

effects

10.

preventing

j.

concentrate

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

kids could have mental health problems

a.

part of growing up

2.

suffer from depression

b.

they are often bullied

3.

bullying is a normal part of

c.

consequences

4.

an inevitable

d.

preventing bullying

5.

it has serious long-term

e.

with other children

6.

do not go to school because

f.

when they are adults

7.

an inability to focus

g.

down a job

8.

have trouble holding

h.

and anxiety

9.

recognising and

i.

on one thing

10.

communicate well

j.

childhood





GAP FILL

A new study says that children who are (1) ____________ by other kids could have mental health problems when they are (2) ____________. The study found that bullied children are more likely to suffer from depression and (3) ____________ in adulthood than children who suffered child abuse. Researchers found that the children who experienced only bullying were 1.6 times more (4) ____________ than those who experienced only child abuse to have mental health problems or to have tried to (5) ____________ themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often thinks bullying is a (6) ____________ part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable (7) ____________ of growing up; it has serious long-(8) ____________ consequences."

 

 

part
anxiety
normal
bullied
harm
term
adults
likely

Bullying is a big (9) ____________ around the world. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to school because they are often bullied. Their exam (10) ____________ suffer and so do their chances of going to university or getting good jobs. Bullied children may also (11) ____________ from other problems. They can have serious illnesses, an inability to (12) ____________ on one thing for a long time, poor social skills, and have trouble (13) ____________ down a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, an (14) ____________ on youth violence, said parents and schools needed to do more about recognising and (15) ____________ bullying. She said parents needed to teach their children how to (16) ____________ well with other children.

 

results
holding
problem
preventing
focus
communicate
suffer
expert

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

children who are bullied by other kids could have ______

 

a.  mental healthy problems
b.  mentally health problems
c.  mental health problems
d.  mentally healthy problems

2)

The study found that bullied children are more likely ______ depression

 

a.  too suffer from
b.  to suffer from
c.  to suffers from
d.  to suffered from

3)

children who experienced only bullying were ______

 

a.  1.6 times more likelihood
b.  1.6 times more liked
c.  1.6 times more like Lee
d.  1.6 times more likely

4)

those who experienced only child abuse to have mental health problems or to have tried ______

 

a.  to harm themselves
b.  to harms themselves
c.  to harmed themselves
d.  to harmful themselves

5)

Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable ______

 

a.  part of grow in up
b.  part of growing up
c.  part off growth in up
d.  part off growing up

6)

children stay at home and do not go to school because ______

 

a.  they were often bullied
b.  they are often bullied
c.  they are rafting bullied
d.  they were rafting bullied

7)

Their exam results suffer and so do their chances of going to university or ______

 

a.  get in good jobs
b.  getting good jobs
c.  getting in good jobs
d.  got in good jobs

8)

They can have serious illnesses, an inability to ______

 

a.  focus in one thing
b.  focus on one thing
c.  focus an one thing
d.  focusing one thing

9)

parents and schools needed to do more about recognising and ______

 

a.  prevent in bullying
b.  prevention bullying
c.  prevented in bullying
d.  preventing bullying

10)

parents needed to teach their children how to communicate well ______

 

a.  with another children
b.  with all other children
c.  with other children
d.  with others children

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A (1) ___________________ children who are bullied by other kids could have mental health problems when (2) ___________________. The study found that bullied children are more likely to suffer from depression and anxiety in adulthood than children who (3) ___________________. Researchers found that the children who experienced only bullying were 1.6 times more (4) ___________________ who experienced only child abuse to have mental health problems or (5) ___________________ harm themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often thinks bullying is a normal part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable (6) ___________________; it has serious long-term consequences."

Bullying is a big problem (7) ___________________. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to school because they are often bullied. Their exam results suffer (8) ___________________ chances of going to university (9) ___________________ jobs. Bullied children may also suffer from other problems. They can have serious illnesses, an inability to focus on one thing (10) ___________________, poor social skills, and have trouble holding down a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, (11) ___________________ violence, said parents and schools needed to do more about recognising and preventing bullying. She said parents needed to teach their children how to communicate (12) ___________________ children.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When could bullied children have mental health problems?

2.

What are bullied children likely to suffer from apart from depression?

3.

How much likelier is it that bullied kids will have problems?

4.

What did a researcher say society often thinks is normal for kids?

5.

What kind of consequences did the researcher say bullying had?

6.

How many British kids stay at home because of bullying?

7.

What results suffer because of bullying?

8.

What can bullied children have problems doing for a long time?

9.

What is Catherine Bradshaw an expert on?

10.

What should parents teach their children to do?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When could bullied children have mental health problems?

6.

How many British kids stay at home because of bullying?

 

a) as adults
b) as teenagers
c) before they are 16
d) from the age of three

 

a) 32,000
b) 26,000
c) 18,000
d) 16,000

2.

What are bullied children likely to suffer from apart from depression?

7.

What results suffer because of bullying?

 

a) poor hearing
b) poor sight
c) anxiety
d) obesity

 

a) IQ tests
b) development tests
c) exam results
d) health checks

3.

How much likelier is it that bullied kids will have problems?

8.

What can bullied children have problems doing for a long time?

 

a) 81.6 times
b) 10 times
c) two times
d) 1.6 times

 

a) staying at home
b) focusing
c) sleeping
d) communicating

4.

What did a researcher say society often thinks is normal for kids?

9.

What is Catherine Bradshaw an expert on?

 

a) homework
b) bullying
c) worrying
d) confidence

 

a) communication
b) social skills
c) youth violence
d) sleeping

5.

What kind of consequences did the researcher say bullying had?

10.

What should parents teach their children to do?

 

a) long-term consequences
b) severe consequences
c) dangerous consequences
d) immediate consequences

 

a) karate
b) communicate
c) ignore bullies
d) fight

ROLE PLAY

Role  A – Bullying

You think bullying is the biggest thing children have to worry about. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't such a cause of worry. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): exams, parents or money.

Role  B – Exams

You think exams are the biggest thing children have to worry about. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't such a cause of worry. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): bullying, parents or money.

Role  C – Parents

You think parents are the biggest thing children have to worry about. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't such a cause of worry. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why): exams, bullying or money.

Role  D – Money

You think money is the biggest thing children have to worry about. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't such a cause of worry. Also, tell the others which is the least worrying of these (and why):  exams, parents or bullying.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'mental' and 'health'.

mental

health

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • adults
  • anxiety
  • 1.6
  • harm
  • normal
  • serious
  • big
  • often
  • good
  • focus
  • youth
  • well

BULLYING SURVEY

Write five GOOD questions about bullying in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BULLYING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'bullying'?

3)

How serious a problem is bullying?

4)

Why do people bully others?

5)

Is it worse to be bullied as a child or adult?

6)

What mental health problems might bullied children have?

7)

What happens to people who have depression?

8)

Why do schools not act when one child physically hurts another?

9)

What advice would you have for someone who is bullied?

10)

Should bullied children just learn how to deal with bullies?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Is bullying a forgotten problem?

13)

What does society need to do to stop bullying?

14)

Should bullying be made a crime?

15)

Should bullying be a crime?

16)

Is bullying simply a part of childhood?

17)

Should bullied children go to the police and get the bully arrested?

18)

What should parents do about bullying?

19)

How can we teach bullies their actions are wrong?

20)

What questions would you like to ask a bully?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new study says that children who are (1) ____ by other kids could have mental health problems when they are adults. The study found that bullied children are more (2) ____ to suffer from depression and anxiety (3) ____ adulthood than children who suffered child abuse. Researchers found that the children who experienced only bullying were 1.6 times more likely than (4) ____ who experienced only child abuse to have mental health problems or to have tried to  (5) ____ themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often thinks bullying is a normal part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable part of growing up; it has serious long-(6) ____ consequences."

Bullying is a big problem around the world. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to school because they are often bullied. Their exam (7) ____ suffer and so do their chances of going to university or getting good jobs. Bullied children may also suffer from other problems. They can have (8) ____ illnesses, an inability to focus (9) ____ one thing for a long time, poor social skills, and have trouble holding (10) ____ a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, an expert on youth violence, said parents and schools needed to do (11) ____ about recognising and preventing bullying. She said parents needed to teach their children how to communicate (12) ____ with other children.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

bullying

(b)

bullies

(c)

bullied

(d)

bully

2.

(a)

likely

(b)

liked

(c)

likelihood

(d)

liking

3.

(a)

on

(b)

in

(c)

when

(d)

as

4.

(a)

us

(b)

we

(c)

them

(d)

those

5.

(a)

harmed

(b)

harmful

(c)

harm

(d)

harms

6.

(a)

time

(b)

term

(c)

temp

(d)

tune

7.

(a)

results

(b)

resulting

(c)

resulted

(d)

result

8.

(a)

seriousness

(b)

seriously

(c)

series

(d)

serious

9.

(a)

in

(b)

by

(c)

on

(d)

at

10.

(a)

in

(b)

up

(c)

on

(d)

down

11.

(a)

many

(b)

more

(c)

most

(d)

some

12.

(a)

well

(b)

good

(c)

goodly

(d)

will

SPELLING

Paragraph 1

1.

suffer from depression and xtneaiy

2.

1.6 times more ykille

3.

child abseu

4.

a normal part of hdocoihld

5.

an lbtaienvei part of growing up

6.

serious long-term eqsecenncuos

Paragraph 2

7.

exam etsrslu

8.

serious lesnsiesl

9.

an biintylai to focus

10.

an expert on youth einvocel

11.

eiregtpnnv bullying

12.

how to ntuoaecmmic well

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Bullying is a big problem around the world. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to

(    )

experienced only bullying were 1.6 times more likely than those who experienced only child abuse to have mental

(    )

inevitable part of growing up; it has serious long-term consequences."

1  )

A new study says that children who are bullied by other kids could have mental health problems when they are

(    )

have serious illnesses, an inability to focus on one thing for a long time, poor social skills, and have trouble holding

(    )

health problems or to have tried to harm themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often thinks bullying is a

(    )

anxiety in adulthood than children who suffered child abuse. Researchers found that the children who

(    )

normal part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an

(    )

and schools needed to do more about recognising and preventing bullying. She said parents needed to

(    )

teach their children how to communicate well with other children.

(    )

down a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, an expert on youth violence, said parents

(    )

adults. The study found that bullied children are more likely to suffer from depression and

(    )

school because they are often bullied. Their exam results suffer and so do their chances of going

(    )

to university or getting good jobs. Bullied children may also suffer from other problems. They can

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

bullied    are    who    Children    kids    other    by    .   

2.

depression    likely    to    Children    suffer    are    from    more    .   

3.

than   experienced   abuse    likely   who    child   More   those   only   .

4.

part   of   childhood  Society   often   thinks   bullying   is   a   normal  .

5.

growing    inevitable    of    up    An    part    .   

6.

big    problem    Bullying    around    is    the    a    world    .   

7.

go    home    not    school    at    do    to    Stay    and    .   

8.

time    long    a    for    thing    one    on    focus    to    inability    An   .   

9.

to    needed    schools    and    Parents    more    do    .   

10.

how    children    their    Teach    well    communicate    to    .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new study says that children who are bullied / bullying by other kids could have mental health problems when they are adults. The study find / found that bullied children are more liked / likely to suffer from depression and anxiety / anxious in adulthood than children who suffered child abusive / abuse. Researchers found that the children who experience / experienced only bullying were 1.6 times more likely than those / them who experienced only child abuse to have mental / mentally health problems or to have tried to harm themselves. Researcher Dr Dieter Wolke said society often think / thinks bullying is a normal part of childhood. He said: "Being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable part of growing down / up; it has serious long-term consequences."

Bullying is a big problem around / about the world. In Britain, about 16,000 children stay at home and do not go to school because them / they are often bullied. Their exam results / result suffer and so do / have their chances of going to university or getting good jobs. Bullied children may also suffer from another / other problems. They can have serious illnesses / ills, an inability to focus on one thing for a long time, poor socially / social skills, and have trouble holding / held down a job or staying in a relationship. Catherine Bradshaw, an expert in / on youth violence, said parents and schools needed to do more about recognising and preventing bullying. She said parents needed to teach their children how to communicate well / good with other children.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w st_dy s_ys th_t ch_ldr_n wh_ _r_ b_ll__d by _th_r k_ds c__ld h_v_ m_nt_l h__lth pr_bl_ms wh_n th_y _r_ _d_lts. Th_ st_dy f__nd th_t b_ll__d ch_ldr_n _r_ m_r_ l_k_ly t_ s_ff_r fr_m d_pr_ss__n _nd _nx__ty _n _d_lth__d th_n ch_ldr_n wh_ s_ff_r_d ch_ld _b_s_. R_s__rch_rs f__nd th_t th_ ch_ldr_n wh_ _xp_r__nc_d _nly b_lly_ng w_r_ 1.6 t_m_s m_r_ l_k_ly th_n th_s_ wh_ _xp_r__nc_d _nly ch_ld _b_s_ t_ h_v_ m_nt_l h__lth pr_bl_ms _r t_ h_v_ tr__d t_ h_rm th_ms_lv_s. R_s__rch_r Dr D__t_r W_lk_ s__d s_c__ty _ft_n th_nks b_lly_ng _s _ n_rm_l p_rt _f ch_ldh__d. H_ s__d: "B__ng b_ll__d _s n_t _ h_rml_ss r_t_ _f p_ss_g_ _r _n _n_v_t_bl_ p_rt _f gr_w_ng _p; _t h_s s_r___s l_ng-t_rm c_ns_q__nc_s."

B_lly_ng _s _ b_g pr_bl_m _r__nd th_ w_rld. _n Br_t__n, _b__t 16,000 ch_ldr_n st_y _t h_m_ _nd d_ n_t g_ t_ sch__l b_c__s_ th_y _r_ _ft_n b_ll__d. Th__r _x_m r_s_lts s_ff_r _nd s_ d_ th__r ch_nc_s _f g__ng t_ _n_v_rs_ty _r g_tt_ng g__d j_bs. B_ll__d ch_ldr_n m_y _ls_ s_ff_r fr_m _th_r pr_bl_ms. Th_y c_n h_v_ s_r___s _lln_ss_s, _n _n_b_l_ty t_ f_c_s _n _n_ th_ng f_r _ l_ng t_m_, p__r s_c__l sk_lls, _nd h_v_ tr__bl_ h_ld_ng d_wn _ j_b _r st_y_ng _n _ r_l_t__nsh_p. C_th_r_n_ Br_dsh_w, _n _xp_rt _n y__th v__l_nc_, s__d p_r_nts _nd sch__ls n__d_d t_ d_ m_r_ _b__t r_c_gn_s_ng _nd pr_v_nt_ng b_lly_ng. Sh_ s__d p_r_nts n__d_d t_ t__ch th__r ch_ldr_n h_w t_ c_mm_n_c_t_ w_ll w_th _th_r ch_ldr_n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new study says that children who are bullied by other kids could have mental health problems when they are adults the study found that bullied children are more likely to suffer from depression and anxiety in adulthood than children who suffered child abuse researchers found that the children who experienced only bullying were 16 times more likely than those who experienced only child abuse to have mental health problems or to have tried to harm themselves researcher dr dieter wolke said society often thinks bullying is a normal part of childhood he said "being bullied is not a harmless rite of passage or an inevitable part of growing up it has serious long-term consequences"

bullying is a big problem around the world in britain about 16000 children stay at home and do not go to school because they are often bullied their exam results suffer and so do their chances of going to university or getting good jobs bullied children may also suffer from other problems they can have serious illnesses an inability to focus on one thing for a long time poor social skills and have trouble holding down a job or staying in a relationship catherine bradshaw an expert on youth violence said parents and schools needed to do more about recognising and preventing bullying she said parents needed to teach their children how to communicate well with other children

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewstudysaysthatchildrenwhoarebulliedbyotherkidscouldhaveme
ntalhealthproblemswhentheyareadults.Thestudyfoundthatbulliedc
hildrenaremorelikelytosufferfromdepressionandanxietyinadulthood
thanchildrenwhosufferedchildabuse.Researchersfoundthatthechild
renwhoexperiencedonlybullyingwere1.6timesmorelikelythanthose
whoexperiencedonlychildabusetohavementalhealthproblemsortoh
avetriedtoharmthemselves.ResearcherDrDieterWolkesaidsocietyof
tenthinksbullyingisanormalpartofchildhood.Hesaid:"Beingbulliedis
notaharmlessriteofpassageoraninevitablepartofgrowingup;ithasser
iouslong-termconsequences."Bullyingisabigproblemaroundthew
orld.InBritain,about16,000childrenstayathomeanddonotgotoschool
becausetheyareoftenbullied.Theirexamresultssufferandsodotheirch
ancesofgoingtouniversityorgettinggoodjobs.Bulliedchildrenmayals
osufferfromotherproblems.Theycanhaveseriousillnesses,aninabilit
ytofocusononethingforalongtime,poorsocialskills,andhavetroubleh
oldingdownajoborstayinginarelationship.CatherineBradshaw,anex
pertonyouthviolence,saidparentsandschoolsneededtodomoreabout
recognisingandpreventingbullying.Shesaidparentsneededtoteacht
heirchildrenhowtocommunicatewellwithotherchildren.

FREE WRITING

Write about bullying for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Bullying should be a crime. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about bullying. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BULLYING: Make a poster about bullying. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. A CRIME: Write a magazine article about bullying and whether or not it should be a crime. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on bullying. Ask him/her three questions about bullying. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

study

a.

research paper

2

likely

b.

probable

3.

tried

c.

attempted

4.

harm

d.

hurt

5.

consequences

e.

effects

6.

often

f.

frequently

7.

chances

g.

likelihood

8.

focus

h.

concentrate

9.

expert

i.

specialist

10.

preventing

j.

stopping

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

When they are adults

2.

Anxiety

3.

1.6 times

4.

Bullying

5.

Long-term consequences

6.

16,000

7.

Exam results

8.

Focusing

9.

Youth violence

10.

Communicate (well) with other children

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You