The Reading / Listening - Level 3

Britain's Prince Harry has called for the return of military service. This is when young people have to spend a year or two in the army before they start work or go to university. In Britain, compulsory military service ended in 1960. Many countries around the world make their young people spend some time in the armed forces. Prince Harry spent 10 years serving in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did "amazing things" for him. Harry said the army, "does keep you out of trouble" and that, "different people do it for different reasons". He added: "I've had an epic ten years. I've had great fun. The Army keep giving me great jobs, and I can never thank them enough for that."



Prince Harry said he would encourage his niece and nephew to join the army when they grow up. He said: "I would definitely encourage Prince George, and Princess Charlotte if she wants to as well, to have some sort of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great way of helping people and making them stronger for life. Harry told journalists about the effect of military service on his life. He said: "It's done no harm, just good, for me….I would say enjoy the role, because at first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on conservation projects.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/prince-harry-calls-national-service-5710878
  • http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/prince-harry/11610690/Prince-Harry-calls-to-bring-back-National-Service.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. THE ARMY: Students walk around the class and talk to other students about the army. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

Britain / Prince Harry / the army / university / compulsory / amazing / epic / thank / encourage / helping people / journalists / harm / pressure / conservation / projects

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. COMPULSORY SERVICE: What do you think of making these things compulsory for young people after school / before university? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Military service

 

 

Community service

 

 

Charity service

 

 

Work experience

 

 

Computer training

 

 

Overseas travel

 

 

4. MILITARY SERVICE: Students A strongly believe compulsory military service is a good thing; Students B strongly believe it is a bad thing.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. EFFECT: Rank these with your partner. Put the things on which military service would have a good effect at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Fitness

  • Future job prospects

  • Discipline

  • Pride in country

  • Increased confidence

  • Skills

  • Survival skills

  • Leadership

6. PRINCE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "prince". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Military service usually lasts for around five years.

T / F

b.

Compulsory military service in Britain finished in 1960.

T / F

c.

Britain's Prince Harry has spent five years in the army.

T / F

d.

Prince Harry said the army was not a lot of fun.

T / F

e.

Harry does not want his niece to join the army when she's older.

T / F

f.

Harry said military service helped make people stronger.

T / F

g.

Harry said military service had not harmed him in any way.

T / F

h.

Harry will leave the army and go to work at Buckingham Palace.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

start

a.

participation

2.

ended

b.

working

3.

serving

c.

result

4.

amazing

d.

stress

5.

jobs

e.

finished

6.

encourage

f.

programmes

7.

involvement

g.

duties

8.

effect

h.

begin

9.

pressure

i.

persuade

10.

projects

j.

incredible

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

spend a year or

a.

of trouble

2.

Harry spent 10 years

b.

how to do it

3.

the army does keep you out

c.

enough for that

4.

I've had an epic

d.

on his life

5.

I can never thank them

e.

to join the army

6.

encourage his niece and nephew

f.

two in the army

7.

a great way

g.

projects

8.

the effect of military service

h.

ten years

9.

you've got to learn

i.

of helping people

10.

conservation

j.

serving in Britain's army





GAP FILL

Britain's Prince Harry has called for the (1) ____________ of military service. This is when young people have to (2) ____________ a year or two in the army before they start work or go to university. In Britain, compulsory military service (3) ____________ in 1960. Many countries around the world make their young people spend some time in the armed forces. Prince Harry spent 10 years (4) ____________ in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did "(5) ____________ things" for him. Harry said the army, "does keep you out of (6) ____________ " and that, "different people do it for different (7) ____________ ". He added: "I've had an epic ten years. I've had great fun. The Army keep giving me great jobs, and I can never (8) ____________ them enough for that."

 

 

serving
return
amazing
reasons
ended
thank
spend
trouble

Prince Harry said he would (9) ____________ his niece and (10) ____________ to join the army when they grow up. He said: "I would (11) ____________ encourage Prince George, and Princess Charlotte if she wants to as well, to have some (12) ____________ of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great way of helping people and making them stronger for (13) ____________. Harry told journalists about the effect of military service on his life. He said: "It's done no (14) ____________, just good, for me….I would say enjoy the (15) ____________, because at first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on conservation (16) ____________.

 

definitely
nephew
role
life
projects
sort
encourage
harm

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

young people have to spend a year or ______ army

 

a.  too in the
b.  to in the
c.  two in the
d.  through in the

2)

make their young people spend some ______ armed forces

 

a.  time on the
b.  time in the
c.  time at the
d.  time to the

3)

Harry said the army, "does keep you ______"

 

a.  out of trouble
b.  out for trouble
c.  out from trouble
d.  out by trouble

4)

He added: "I've had an epic ten years. I've ______"

 

a.  had greatest fun
b.  had greater fun
c.  had greatly fun
d.  had great fun

5)

The Army keep giving me great jobs, and I can never thank ______

 

a.  these enough for that
b.  then enough for that
c.  there enough for that
d.  them enough for that

6)

encourage his niece and nephew to join the army ______

 

a.  when they grow up
b.  when they grew up
c.  when they growing up
d.  when they grows up

7)

and Princess Charlotte if she wants to as well, to have some sort ______ the Armed Forces

 

a.  for involvement in
b.  of involvement in
c.  from involvement in
d.  ever involvement in

8)

He said military service was a great way of helping people and making ______ life

 

a.  them strong are for
b.  them strong for
c.  them stronger for
d.  them strongest for

9)

He said: "It's done no harm, just good, for me….I would ______ role"

 

a.  say enjoys the
b.  say enjoying a
c.  say enjoy a
d.  say enjoy the

10)

Harry will soon leave the British Army and work in Africa on ______

 

a.  conservation projects
b.  conversation projects
c.  constipation projects
d.  consecration projects

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Britain's Prince Harry has called (1) ___________________ military service. This is when young people have to spend a year or two in the army before they start work or go to university. In Britain, (2) ___________________ service ended in 1960. Many countries around the world make their young people spend (3) ___________________ armed forces. Prince Harry spent 10 years serving in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did (4) ___________________ him. Harry said the army, "does keep you out of trouble" and that, "different people do it for different reasons". He added: "I've had (5) ___________________. I've had great fun. The Army keep giving me great jobs, and I can (6) ___________________ enough for that."

Prince Harry said he (7) ___________________ niece and nephew to join the army when they grow up. He said: "I would definitely encourage Prince George, and Princess Charlotte if (8) ___________________, to have some sort of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great way of helping people and making (9) ___________________ life. Harry told journalists (10) ___________________ military service on his life. He said: "It's done no harm, just good, for me….I would (11) ___________________, because at first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How long does the article say military service lasts?

2.

What happened in 1960?

3.

How many years did Prince Harry serve in the British Army?

4.

What did Prince Harry say the army keeps you out of?

5.

What did Harry say the army kept giving him?

6.

Who would Harry encourage to join the army?

7.

What did Harry say was a great way of making people stronger?

8.

Who did Harry tell about his experiences in the military?

9.

What did Harry say there was in the army at first?

10.

Where will Harry work after he leaves the army?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How long does the article say military service lasts?

6.

Who would Harry encourage to join the army?

 

a) 1-2 years
b) 5 years
c) a few months
d) for as long as you want

 

a) soldiers
b) his brother
c) everyone
d) his niece and nephew

2.

What happened in 1960?

7.

What did Harry say was a great way of making people stronger?

 

a) military service
b) military service finished worldwide
c) compulsory military service ended in
    the UK
d) Prince Harry joined the army

 

a) encouragement
b) being a prince
c) military service
d) being an uncle

3.

How many years did Prince Harry serve in the British Army?

8.

Who did Harry tell about his experiences in the military?

 

a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

 

a) his niece
b) journalists
c) Prince George
d) no one

4.

What did Prince Harry say the army keeps you out of?

9.

What did Harry say there was in the army at first?

 

a) a job
b) trouble
c) wars
d) the home

 

a) wars
b) boring questions
c) pressure
d) guns

5.

What did Harry say the army kept giving him?

10.

Where will Harry work after he leaves the army?

 

a) great jobs
b) money
c) a hard time
d) problems

 

a) the USA
b) Africa
c) London
d) Australia

ROLE PLAY

Role  A – Discipline

You think discipline is the best thing people get from military service. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): future job prospects, learning survival skills or fitness.

Role  B – Future job prospects

You think future job prospects is the best thing people get from military service. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): discipline, learning survival skills or fitness.

Role  C – Survival skills

You think learning survival skills is the best thing people get from military service. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): future job prospects, discipline or fitness.

Role  D – Fitness

You think fitness is the best thing people get from military service. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  future job prospects, learning survival skills or discipline.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'military' and 'service'.

military

service

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • return
  • two
  • 1960
  • lot
  • trouble
  • epic
  • niece
  • well
  • great
  • effect
  • pressure
  • Africa

MILITARY SERVICE SURVEY

Write five GOOD questions about military service in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MILITARY SERVICE DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'army'?

3)

What do you know about Prince Harry?

4)

What do you think about military service?

5)

Would military service be good for you?

6)

Why do countries have military service?

7)

Should all young people do community service?

8)

What are the bad things about doing military service?

9)

How might military service 'keep you out of trouble'?

10)

Have you had 'an epic ten years'?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Would you encourage family members to do military service?

13)

What would the world be like without armies?

14)

What do you think of the idea of doing charity service?

15)

What pressure do you think there is in the military?

16)

What pressures are there in your life?

17)

How difficult is it to learn a new job?

18)

What advice do you have for Harry for his next ten years?

19)

What would you do if you worked on conservation projects?

20)

What questions would you like to ask Prince Harry?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Britain's Prince Harry has (1) ____ for the return of military service. This is when young people have to spend a year or (2) ____ in the army before they start work or go to university. In Britain, compulsory military service ended (3) ____ 1960. Many countries around the world make their young people spend some time in the armed forces. Prince Harry spent 10 years (4) ____ in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did "amazing things" for him. Harry said the army, "does keep you (5) ____ of trouble" and that, "different people do it for different reasons". He added: "I've had an epic ten years. I've had great fun. The Army keep giving me great jobs, and I can never thank them (6) ____ for that."

Prince Harry said he would encourage his niece and nephew to join the army when they grow up. He said: "I would (7) ____ encourage Prince George, and Princess Charlotte if she wants to as (8) ____, to have some (9) ____ of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great way of helping people and making them stronger for life. Harry told journalists about the effect (10) ____ military service on his life. He said: "It's done no harm, just good, for me….I would say enjoy the (11) ____, because at first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on (12) ____ projects.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

calls

(b)

calling

(c)

called

(d)

caller

2.

(a)

two

(b)

to

(c)

through

(d)

too

3.

(a)

in

(b)

at

(c)

on

(d)

for

4.

(a)

saving

(b)

serving

(c)

sieving

(d)

shelving

5.

(a)

by

(b)

up

(c)

in

(d)

out

6.

(a)

plenty

(b)

enough

(c)

time

(d)

please

7.

(a)

definitely

(b)

most

(c)

real

(d)

such

8.

(a)

good

(b)

plain

(c)

well

(d)

better

9.

(a)

best

(b)

arm

(c)

tray

(d)

sort

10.

(a)

of

(b)

for

(c)

to

(d)

by

11.

(a)

role

(b)

real

(c)

rail

(d)

roll

12.

(a)

conversation

(b)

consternation

(c)

conservation

(d)

constipation

SPELLING

Paragraph 1

1.

called for the rerunt of military service

2.

go to isvyteiurn

3.

prylmoscuo military service

4.

it did "izagamn things" for him

5.

keep you out of eolturb

6.

I can never thank them hgoneu for that

Paragraph 2

7.

he would egrucanoe his niece

8.

I would teyeinifdl

9.

veenlovtmni in the Armed Forces

10.

Harry told irssjoalntu

11.

because at first it's just sresepur

12.

work in Africa on eooavsnitncr projects

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Prince Harry said he would encourage his niece and nephew to join the army when they grow

(    )

making them stronger for life. Harry told journalists about the effect of military service on his

(    )

how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on conservation projects.

1  )

Britain's Prince Harry has called for the return of military service. This is when young people have to spend a year or

(    )

fun. The Army keep giving me great jobs, and I can never thank them enough for that."

(    )

in 1960. Many countries around the world make their young people spend some time in the armed

(    )

life. He said: "It's done no harm, just good, for me….I would say enjoy the role, because at

(    )

things" for him. Harry said the army, "does keep you out of trouble" and that, "different people do it for

(    )

two in the army before they start work or go to university. In Britain, compulsory military service ended

(    )

different reasons". He added: "I've had an epic ten years. I've had great

(    )

forces. Prince Harry spent 10 years serving in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did "amazing

(    )

sort of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great way of helping people and

(    )

first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn

(    )

up. He said: "I would definitely encourage Prince George, and Princess Charlotte if she wants to as well, to have some

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of   military   service   Prince   Harry   has   called   for   the   return   .  

2.

in   year   to   Young   the   or   spend   people   army   two   a   have  .  

3.

service   1960   Britain   military   in   In   compulsory   ended   ,   .  

4.

years   an   epic   had   ten ."   He   "I've   added   :

5.

enough   can   for   never   that   thank   them   I   .  

6.

encourage   his   niece   and  nephew  Prince  Harry   said   he  would  .

7.

Have   of   the   sort   in   Forces   some   involvement   Armed   .  

8.

Military   a   of   was   way   people   service   great   helping   .  

9.

service   The   on   effect   his   of   life   military   .  

10.

you've   It's   how   -   learn   job   it   to   any   do   got   like   to   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Britain's Prince Harry has called for the returning / return of military service. This is when young people have to spend / spending a year or two in the army before they start work or / nor go to university. In Britain, compulsory military service ending / ended in 1960. Many countries around the world make their / there young people spend some time in / on the armed forces. Prince Harry spent 10 years saving / serving in Britain's army and said it helped him a lot. He said it did "amazement / amazing things" for him. Harry said the army, "does keep you out of / for trouble" and that, "different people do it for different reasons". He added: "I've had an epic ten years. I've had great fun. The Army keep giving me great jobs, and I can never thank them enough / plenty for that."

Prince Harry said he would encourage his / this niece and nephew to join the army when they grow high / up. He said: "I would definitely encourage Prince George, and Princess Charlotte if she wants to as good / well, to have some sort of involvement in the Armed Forces." He said military service was a great thing / way of helping people and making them stronger for / of life. Harry told journalists about the affect / effect of military service on his life. He said: "It's done no harmful / harm, just good, for me….I would say enjoy the role / roll, because at first it's just pressure, pressure, pressure….It's like any job - you've got to learn now / how to do it." Prince Harry will soon leave the British Army and work in Africa on conservation / conversation projects.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Br_t__n's Pr_nc_ H_rry h_s c_ll_d f_r th_ r_t_rn _f m_l_t_ry s_rv_c_. Th_s _s wh_n y__ng p__pl_ h_v_ t_ sp_nd _ y__r _r tw_ _n th_ _rmy b_f_r_ th_y st_rt w_rk _r g_ t_ _n_v_rs_ty. _n Br_t__n, c_mp_ls_ry m_l_t_ry s_rv_c_ _nd_d _n 1960. M_ny c__ntr__s _r__nd th_ w_rld m_k_ th__r y__ng p__pl_ sp_nd s_m_ t_m_ _n th_ _rm_d f_rc_s. Pr_nc_ H_rry sp_nt 10 y__rs s_rv_ng _n Br_t__n's _rmy _nd s__d _t h_lp_d h_m _ l_t. H_ s__d _t d_d "_m_z_ng th_ngs" f_r h_m. H_rry s__d th_ _rmy, "d__s k__p y__ __t _f tr__bl_" _nd th_t, "d_ff_r_nt p__pl_ d_ _t f_r d_ff_r_nt r__s_ns". H_ _dd_d: "_'v_ h_d _n _p_c t_n y__rs. _'v_ h_d gr__t f_n. Th_ _rmy k__p g_v_ng m_ gr__t j_bs, _nd _ c_n n_v_r th_nk th_m _n__gh f_r th_t."

Pr_nc_ H_rry s__d h_ w__ld _nc__r_g_ h_s n__c_ _nd n_ph_w t_ j__n th_ _rmy wh_n th_y gr_w _p. H_ s__d: "_ w__ld d_f_n_t_ly _nc__r_g_ Pr_nc_ G__rg_, _nd Pr_nc_ss Ch_rl_tt_ _f sh_ w_nts t_ _s w_ll, t_ h_v_ s_m_ s_rt _f _nv_lv_m_nt _n th_ _rm_d F_rc_s. H_ s__d m_l_t_ry s_rv_c_ w_s _ gr__t w_y _f h_lp_ng p__pl_ _nd m_k_ng th_m str_ng_r f_r l_f_. H_rry t_ld j__rn_l_sts _b__t th_ _ff_ct _f m_l_t_ry s_rv_c_ _n h_s l_f_. H_ s__d: "_t's d_n_ n_ h_rm, j_st g__d, f_r m_…._ w__ld s_y _nj_y th_ r_l_, b_c__s_ _t f_rst _t's j_st pr_ss_r_, pr_ss_r_, pr_ss_r_…._t's l_k_ _ny j_b - y__'v_ g_t t_ l__rn h_w t_ d_ _t. Pr_nc_ H_rry w_ll s__n l__v_ th_ Br_t_sh _rmy _nd w_rk _n _fr_c_ _n c_ns_rv_t__n pr_j_cts.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

britain's prince harry has called for the return of military service this is when young people have to spend a year or two in the army before they start work or go to university in britain compulsory military service ended in 1960 many countries around the world make their young people spend some time in the armed forces prince harry spent 10 years serving in britain's army and said it helped him a lot he said it did "amazing things" for him harry said the army "does keep you out of trouble" and that "different people do it for different reasons" he added "i've had an epic ten years i've had great fun the army keep giving me great jobs and i can never thank them enough for that"

prince harry said he would encourage his niece and nephew to join the army when they grow up he said "i would definitely encourage prince george and princess charlotte if she wants to as well to have some sort of involvement in the armed forces" he said military service was a great way of helping people and making them stronger for life harry told journalists about the effect of military service on his life he said "it's done no harm just good for me…i would say enjoy the role because at first it's just pressure pressure pressure…it's like any job - you've got to learn how to do it" prince harry will soon leave the british army and work in africa on conservation projects

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Britain'sPrinceHarryhascalledforthereturnofmilitaryservice.Thisisw
henyoungpeoplehavetospendayearortwointhearmybeforetheystart
workorgotouniversity.InBritain,compulsorymilitaryserviceendedin
1960.Manycountriesaroundtheworldmaketheiryoungpeoplespends
ometimeinthearmedforces.PrinceHarryspent10yearsservinginBritai
n'sarmyandsaidithelpedhimalot.Hesaiditdid"amazingthings"forhim
.Harrysaidthearmy,"doeskeepyououtoftrouble"andthat,"differentp
eopledoitfordifferentreasons".Headded:"I'vehadanepictenyears.I'v
ehadgreatfun.TheArmykeepgivingmegreatjobs,andIcanneverthank
themenoughforthat."PrinceHarrysaidhewouldencouragehisniecean
dnephewtojointhearmywhentheygrowup.Hesaid:"Iwoulddefinitely
encouragePrinceGeorge,andPrincessCharlotteifshewantstoaswell,t
ohavesomesortofinvolvementintheArmedForces."Hesaidmilitaryser
vicewasagreatwayofhelpingpeopleandmakingthemstrongerforlife.
Harrytoldjournalistsabouttheeffectofmilitaryserviceonhislife.Hesaid
:"It'sdonenoharm,justgood,forme….Iwouldsayenjoytherole,becau
seeeatfirstit'sjustpressure,pressure,pressure….It'slikeanyjob-yo
u'vegottolearnhowtodoit."PrinceHarrywillsoonleavetheBritishArmy
andworkinAfricaonconservationprojects.

FREE WRITING

Write about military service for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All young people should do military service. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about military service. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MILITARY SERVICE: Make a poster about military service. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. COMPULSORY: Write a magazine article about military service. Include imaginary interviews with people who are for and against it being compulsory.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on military service. Ask him/her three questions about military service. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

start

a.

begin

2

ended

b.

finished

3.

serving

c.

working

4.

amazing

d.

incredible

5.

jobs

e.

duties

6.

encourage

f.

persuade

7.

involvement

g.

participation

8.

effect

h.

result

9.

pressure

i.

stress

10.

projects

j.

programmes

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

One or two years

2.

Military service in Britain ended

3.

Ten

4.

Trouble

5.

Great jobs

6.

His niece and nephew

7.

Military service

8.

Journalists

9.

Pressure

10.

Africa

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You