The Reading / Listening - Level 3

The movie Jurassic World has broken box office records around the world. It is the first movie ever to make more than $500 million at movie theatres on its opening weekend. Ticket sales in the US were $204 million. In China, they were $100 million and in the UK they were $30 million. A senior media analyst said about the box office record: "No one saw this coming." However, the film didn't beat the record for the most successful opening weekend movie in the United States. That record is still held by The Avengers, which took $207 million back in 2012. The success of Jurassic World surprised many movie industry experts. They expected the film to make just $100 million in the USA.



Jurassic World is the fourth installment in the Jurassic Park series. The first was Jurassic Park in 1993, which earned more than $1 billion globally. The latest movie was the most popular film of the weekend in all 66 countries where it was released. There are many reasons why the film did so well on its opening weekend. One reason is the fact than many parents who watched the first Jurassic Park when they were children took their own kids along to see Jurassic World. Another reason is because the movie opened on the same weekend in China as it did in the US. It is unusual for any movie to be released at the same time in the two countries. China is the world's second biggest film market.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/business-33129583
  • http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-33078934
  • http://www.nytimes.com/2015/06/16/business/media/jurassic-world-sets-box-office-record.html?_r=0 http://money.cnn.com/2015/06/15/media/jurassic-world-biggest-us-box-office-opening/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. DINOSAURS: Students walk around the class and talk to other students about dinosaurs. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

movie / box office / around the world / movie theatres / weekend / record / surprised / installment / earned / popular / reason / kids / unusual / countries / film market

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MOVIE THEATRES: How can movie theatres be made better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems now

Changes to make things better

Price

 

 

Food

 

 

Seats

 

 

Screen

 

 

Movie types

 

 

Other ______

 

 

4. DVD: Students A strongly believe watching a DVD is better than going to the movies; Students B strongly believe going to the movies is better.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MOVIES: Rank these with your partner. Put the best movie types at the top. Change partners often and share your rankings.

  • action

  • horror

  • romance

  • science fiction

  • historic drama

  • animation

  • spy

  • fantasy

6. FILM: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "film". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Two movies have now made $500 million on an opening weekend.

T / F

b.

Jurassic World ticket prices in the US were over $200 million.

T / F

c.

Jurassic World has the record sales for an opening weekend in the US.

T / F

d.

The Avengers broke a record in 2012 and still has that record.

T / F

e.

There are now five movies in the Jurassic Park series.

T / F

f.

Jurassic World was the most popular film in 66 nations that showed it.

T / F

g.

The movie opened on the same weekend in the USA and China.

T / F

h.

China is the world's biggest film market.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

make

a.

film

2.

surprised

b.

well-liked

3.

experts

c.

thought

4.

movie

d.

worldwide

5.

expected

e.

earn

6.

installment

f.

cause

7.

globally

g.

part

8.

popular

h.

specialists

9.

reason

i.

uncommon

10.

unusual

j.

shocked

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

ticket

a.

Jurassic Park series

2.

A senior media

b.

along

3.

No one saw this

c.

experts

4.

movie industry

d.

sales

5.

They expected the film to make

e.

it was released

6.

the fourth installment in the

f.

coming

7.

all 66 countries where

g.

same time

8.

There are many

h.

just $100 million

9.

took their own kids

i.

reasons why

10.

released at the

j.

analyst





GAP FILL

The movie Jurassic World has broken box office (1) ____________ around the world. It is the first movie (2) ____________ to make more than $500 million at movie theatres on its opening weekend. Ticket (3) ____________ in the US were $204 million. In China, they were $100 million and in the UK they were $30 million. A senior media (4) ____________ said about the box office record: "No one saw this (5) ____________." However, the film didn't beat the record for the most successful opening weekend movie in the United States. That record is still (6) ____________ by The Avengers, which took $207 million back in 2012. The (7) ____________ of Jurassic World surprised many movie (8) ____________ experts. They expected the film to make just $100 million in the USA.

 

 

sales
held
records
ever
industry
coming
success
analyst

Jurassic World is the fourth (9) ____________ in the Jurassic Park series. The first was Jurassic Park in 1993, which earned more than $1 billion (10) ____________. The latest movie was the most popular film of the weekend in all 66 countries where it was released. There are many (11) ____________ why the film did so well on its opening weekend. One reason is the (12) ____________ that many parents who watched the first Jurassic Park when they were children took their own kids (13) ____________ to see Jurassic World. Another reason is (14) ____________ the movie opened on the same weekend in China as it did in the US. It is (15) ____________ for any movie to be released at the same time in the two countries. China is the world's second biggest film (16) ____________.

 

globally
along
installment
unusual
fact
market
reasons
because

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Jurassic World has broken box office records ______

 

a.  abound the world
b.  around the world
c.  a round the world
d.  around our world

2)

the first movie ever to make more than $500 million at movie theatres on ______

 

a.  its opener weekend
b.  its openings weekend
c.  its opening weekend
d.  its opened weekend

3)

A senior media analyst said about the box office record: "No one ______."

 

a.  saw this going
b.  saw this coming
c.  saw this seeing
d.  saw this calming

4)

That record is still held by The Avengers, which took $207 ______

 

a.  million backed in 2012
b.  million backs in 2012
c.  million back in 2012
d.  million back on 2012

5)

The success of Jurassic World surprised many movie ______

 

a.  industry experts
b.  industry expertise
c.  industry expert
d.  industry expats

6)

Jurassic World is the fourth installment in the Jurassic ______

 

a.  Park serious
b.  Park sears
c.  Park seers
d.  Park series

7)

the most popular film of the weekend in all 66 countries ______

 

a.  when it was released
b.  wear it was released
c.  where it was released
d.  whence it was released

8)

parents who watched the first Jurassic Park when they were children took ______

 

a.  their own kids along
b.  their own kids a long
c.  their own kids so long
d.  their own kids all long

9)

Another reason is because the movie opened on the same weekend in China ______

 

a.  as it does in the US
b.  was he did in the US
c.  as it did in the US
d.  has it did in the US

10)

China is the world's second biggest ______

 

a.  filming market
b.  film market
c.  films market
d.  filmed market

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The movie Jurassic World (1) ___________________ office records around the world. It is the first movie ever to make more than $500 million at movie (2) ___________________ opening weekend. Ticket sales in the US were $204 million. In China, they were $100 million and in the UK they were $30 million. A senior media (3) ___________________ the box office record: "No (4) ___________________." However, the film didn't beat the record for the most successful opening weekend movie in the United States. That record is (5) ___________________ Avengers, which took $207 million back in 2012. The success of Jurassic World surprised many movie industry experts. They expected (6) ___________________ $100 million in the USA.

Jurassic World is (7) ___________________ in the Jurassic Park series. The first was Jurassic Park in 1993, which (8) ___________________ $1 billion globally. The latest movie was the most popular film of the weekend in all 66 countries where it was released. There are (9) ___________________ the film did so well on its opening weekend. One reason is the fact that many parents who watched the first Jurassic Park when they were children took (10) ___________________ to see Jurassic World. Another reason is because the movie opened on the same weekend in China (11) ___________________ US. It is unusual for any movie to be released (12) ___________________ in the two countries. China is the world's second biggest film market.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where has Jurassic World broken records?

2.

Where were ticket sales $100 million?

3.

Who said: "No one saw this coming"?

4.

Which film holds the record for the biggest opening weekend in the US?

5.

How much did industry experts think Jurassic World would make?

6.

How many different movies are there in the Jurassic Park series?

7.

In how many countries was Jurassic World popular last weekend?

8.

What did parents see when they were kids?

9.

How usual is it for films to show in the US and China on the same day?

10.

Where is the world's second largest film market?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where has Jurassic World broken records?

6.

How many different movies are there in the Jurassic Park series?

 

a) the USA
b) China
c) South America
d) around the world

 

a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

2.

Where were ticket sales $100 million?

7.

In how many countries was Jurassic World popular last weekend?

 

a) the USA
b) China
c) South America
d) around the world

 

a) 63
b) 64
c) 65
d) 66

3.

Who said: "No one saw this coming"?

8.

What did parents see when they were kids?

 

a) a cinema boss
b) the head of China's movie industry
c) a media analyst
d) a movie producer

 

a) Jurassic Park
b) Monsters Inc.
c) Godzilla
d) Story Of The Dinosaurs

4.

Which film holds the record for the biggest opening weekend in the US?

9.

How usual is it for films to show in the US and China on the same day?

 

a) The Avengers
b) The Hobbit
c) Harry Potter
d) Frozen

 

a) extremely usual
b) extremely unusual
c) it's unusual
d) it's usual

5.

How much did industry experts think Jurassic World would make?

10.

Where is the world's second largest film market?

 

a) $200 million
b) $150 million
c) $100 million
d) $50 million

 

a) Brazil
b) China
c) the USA
d) Europe

ROLE PLAY

Role  A – Action movies

You think action movies are the best. Tell the others three reasons why. Tell them why their types of movie aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): science fiction movies, romantic movies or comedy movies.

Role  B – Science fiction movies

You think science fiction movies are the best. Tell the others three reasons why. Tell them why their types of movie aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): action movies, romantic movies or comedy movies.

Role  C – Romantic movies

You think romantic movies are the best. Tell the others three reasons why. Tell them why their types of movie aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): science fiction movies, action movies or comedy movies.

Role  D – Comedy movies

You think comedy movies are the best. Tell the others three reasons why. Tell them why their types of movie aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  science fiction movies, romantic movies or action movies.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'box' and 'office'.

box

office

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • around
  • sales
  • senior
  • beat
  • back
  • just
  • fourth
  • globally
  • 66
  • well
  • kids
  • market

MOVIES SURVEY

Write five GOOD questions about movies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MOVIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'movie'?

3)

What do you think of dinosaur movies?

4)

What do you think of going to the movie theatre?

5)

Is it better to watch a movie at home or at the cinema?

6)

What are your favourite kinds of movies?

7)

What do you think it would be like to be a movie actor?

8)

What is it that makes a movie great?

9)

What was your first experience like at a movie theatre?

10)

Who is the most important person in the making of a movie?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What is the best movie you have ever seen?

13)

What do you think of movies that have many parts?

14)

Which movie would you like to live in?

15)

Which country makes the best movies?

16)

Are movies good for us?

17)

Which actor would you want to play you in a movie about you? Why?

18)

Would you like a job as a movie critic?

19)

If you could make a movie, what would it be about?

20)

What questions would you like to ask the movie director?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The movie Jurassic World has (1) ____ box office records around the world. It is the first movie (2) ____ to make more than $500 million at movie theatres on its opening weekend. Ticket sales in the US were $204 million. In China, they were $100 million and in the UK they were $30 million. A senior (3) ____ analyst said about the box office record: "No one (4) ____ this coming." However, the film didn't beat the record (5) ____ the most successful opening weekend movie in the United States. That record is still held by The Avengers, which (6) ____ $207 million back in 2012. The success of Jurassic World surprised many movie industry experts. They expected the film to make just $100 million in the USA.

Jurassic World is the fourth (7) ____ in the Jurassic Park series. The first was Jurassic Park in 1993, which earned more than $1 billion globally. The (8) ____ movie was the most popular film of the weekend in all 66 countries (9) ____ it was released. There are many reasons why the film did so well on its opening weekend. One reason is the (10) ____ that many parents who watched the first Jurassic Park when they were children took their own kids (11) ____ to see Jurassic World. Another reason is because the movie opened on the same weekend in China as it (12) ____ in the US. It is unusual for any movie to be released at the same time in the two countries. China is the world's second biggest film market.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

broken

(b)

break

(c)

breaking

(d)

braked

2.

(a)

even

(b)

every

(c)

ever

(d)

eventual

3.

(a)

medium

(b)

medical

(c)

media

(d)

median

4.

(a)

watched

(b)

viewed

(c)

looked

(d)

saw

5.

(a)

for

(b)

by

(c)

as

(d)

in

6.

(a)

gave

(b)

took

(c)

handed

(d)

crafted

7.

(a)

merriment

(b)

instrument

(c)

entitlement

(d)

installment

8.

(a)

lastly

(b)

latest

(c)

least

(d)

lesser

9.

(a)

which

(b)

when

(c)

where

(d)

while

10.

(a)

answer

(b)

question

(c)

knowledge

(d)

fact

11.

(a)

agog

(b)

awash

(c)

awhile

(d)

along

12.

(a)

done

(b)

did

(c)

does

(d)

doing

SPELLING

Paragraph 1

1.

Jurassic World has bknreo box office records

2.

$500 nollimi

3.

A senior emida analyst

4.

the most ueusfscslc opening weekend

5.

purredssi many

6.

movie industry erexpst

Paragraph 2

7.

the urohft installment in the Jurassic Park series

8.

more than $1 billion olgabyll

9.

all 66 countries where it was easrldee

10.

Another eonras

11.

It is usnauul

12.

the world's second biggest film karetm

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

weekend. One reason is the fact that many parents who watched the first Jurassic Park when they were

(    )

for the most successful opening weekend movie in the United States. That record is still held

(    )

in 1993, which earned more than $1 billion globally. The latest movie was the most popular film of the weekend in all

(    )

by The Avengers, which took $207 million back in 2012. The success of Jurassic World surprised many movie

(    )

analyst said about the box office record: "No one saw this coming." However, the film didn't beat the record

(    )

ever to make more than $500 million at movie theatres on its opening weekend. Ticket sales in the

(    )

US were $204 million. In China, they were $100 million and in the UK they were $30 million. A senior media

(    )

industry experts. They expected the film to make just $100 million in the USA.

(    )

66 countries where it was released. There are many reasons why the film did so well on its opening

(    )

at the same time in the two countries. China is the world's second biggest film market.

(    )

Jurassic World is the fourth installment in the Jurassic Park series. The first was Jurassic Park

1  )

The movie Jurassic World has broken box office records around the world. It is the first movie

(    )

children took their own kids along to see Jurassic World. Another reason is because the movie

(    )

opened on the same weekend in China as it did in the US. It is unusual for any movie to be released

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

make   the   $500  to   is   ever  It   than  movie   more   first  million  .

2.

were   million   sales   $US204   Ticket   the   in   .  

3.

successful   movie   record   most  weekend   The  the   opening   for   .  

4.

surprised   Jurassic   success   many   World   of   The   .  

5.

to  film  USA  $100  the  the  just  expected   in  make   They  million  .

6.

all   in   weekend   the   of  film   popular  most   The   countries   66   .  

7.

film   did   so   well   There   are   many   reasons   why   the   .  

8.

opened   same   China   movie   the   in   The   on   weekend   .  

9.

be  unusual  same   to  is  the   movie  It  at  any  released  for   time  .

10.

biggest   is   film   the   market   world's   second   China   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The movie Jurassic World has breaking / broken box office records around the world. It is the first movie ever to make / rake more than $500 million at movie theatres on its opener / opening weekend. Ticket sales in the US were $204 million. In China, they were $100 million and / plus in the UK they were $30 million. A senior media analysis / analyst said about the box office record: "No one saw this coming / going." However, the film didn't beat / best the record for the most successful opening weekend movie in the United States. That record is still hold / held by The Avengers, which took $207 million back in 2012. The successful / success of Jurassic World surprised many movie industry experts. They expected / expectation the film to make just $100 million in the USA.

Jurassic World is the fourth installing / installment in the Jurassic Park series / serious. The first was Jurassic Park in 1993, which earned more than $1 billion globally. The latest movie was the mostly / most popular film of the weekend in all 66 countries where it was released. There are many reasons why the film made / did so well on its opening weekend. One / Once reason is the fact / factual that many parents who watched the first Jurassic Park when they were children took their own kid / kids along to see Jurassic World. Another reasoning / reason is because the movie opened on the same weekend in China as it did in the US. It is unusually / unusual for any movie to be released at the same time in the two countries. China is the world's second bigger / biggest film market.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ m_v__ J_r_ss_c W_rld h_s br_k_n b_x _ff_c_ r_c_rds _r__nd th_ w_rld. _t _s th_ f_rst m_v__ _v_r t_ m_k_ m_r_ th_n $500 m_ll__n _t m_v__ th__tr_s _n _ts _p_n_ng w__k_nd. T_ck_t s_l_s _n th_ _S w_r_ $204 m_ll__n. _n Ch_n_, th_y w_r_ $100 m_ll__n _nd _n th_ _K th_y w_r_ $30 m_ll__n. _ s_n__r m_d__ _n_lyst s__d _b__t th_ b_x _ff_c_ r_c_rd: "N_ _n_ s_w th_s c_m_ng." H_w_v_r, th_ f_lm d_dn't b__t th_ r_c_rd f_r th_ m_st s_cc_ssf_l _p_n_ng w__k_nd m_v__ _n th_ _n_t_d St_t_s. Th_t r_c_rd _s st_ll h_ld by Th_ _v_ng_rs, wh_ch t__k $207 m_ll__n b_ck _n 2012. Th_ s_cc_ss _f J_r_ss_c W_rld s_rpr_s_d m_ny m_v__ _nd_stry _xp_rts. Th_y _xp_ct_d th_ f_lm t_ m_k_ j_st $100 m_ll__n _n th_ _S_.

J_r_ss_c W_rld _s th_ f__rth _nst_llm_nt _n th_ J_r_ss_c P_rk s_r__s. Th_ f_rst w_s J_r_ss_c P_rk _n 1993, wh_ch __rn_d m_r_ th_n $1 b_ll__n gl_b_lly. Th_ l_t_st m_v__ w_s th_ m_st p_p_l_r f_lm _f th_ w__k_nd _n _ll 66 c__ntr__s wh_r_ _t w_s r_l__s_d. Th_r_ _r_ m_ny r__s_ns why th_ f_lm d_d s_ w_ll _n _ts _p_n_ng w__k_nd. _n_ r__s_n _s th_ f_ct th_t m_ny p_r_nts wh_ w_tch_d th_ f_rst J_r_ss_c P_rk wh_n th_y w_r_ ch_ldr_n t__k th__r _wn k_ds _l_ng t_ s__ J_r_ss_c W_rld. _n_th_r r__s_n _s b_c__s_ th_ m_v__ _p_n_d _n th_ s_m_ w__k_nd _n Ch_n_ _s _t d_d _n th_ _S. _t _s _n_s__l f_r _ny m_v__ t_ b_ r_l__s_d _t th_ s_m_ t_m_ _n th_ tw_ c__ntr__s. Ch_n_ _s th_ w_rld's s_c_nd b_gg_st f_lm m_rk_t.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the movie jurassic world has broken box office records around the world it is the first movie ever to make more than $500 million at movie theatres on its opening weekend ticket sales in the us were $204 million in china they were $100 million and in the uk they were $30 million a senior media analyst said about the box office record "no one saw this coming" however the film didn't beat the record for the most successful opening weekend movie in the united states that record is still held by the avengers which took $207 million back in 2012 the success of jurassic world surprised many movie industry experts they expected the film to make just $100 million in the usa

jurassic world is the fourth installment in the jurassic park series the first was jurassic park in 1993 which earned more than $1 billion globally the latest movie was the most popular film of the weekend in all 66 countries where it was released there are many reasons why the film did so well on its opening weekend one reason is the fact that many parents who watched the first jurassic park when they were children took their own kids along to see jurassic world another reason is because the movie opened on the same weekend in china as it did in the us it is unusual for any movie to be released at the same time in the two countries china is the world's second biggest film market

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ThemovieJurassicWorldhasbrokenboxofficerecordsaroundtheworld
.Itisthefirstmovieevertomakemorethan$500millionatmovietheatre
sonitsopeningweekend.TicketsalesintheUSwere$204million.InChin
a,theywere$100millionandintheUKtheywere$30million.Aseniorme
diaanalystsaidabouttheboxofficerecord:"Noonesawthiscoming."Ho
wever,thefilmdidn'tbeattherecordforthemostsuccessfulopeningwee
kendmovieintheUnitedStates.ThatrecordisstillheldbyTheAvengers,
whichtook$207millionbackin2012.ThesuccessofJurassicWorldsurpr
isedmanymovieindustryexperts.Theyexpectedthefilmtomakejust$
100millionintheUSA.JurassicWorldisthefourthinstallmentintheJuras
sicParkseries.ThefirstwasJurassicParkin1993,whichearnedmoretha
n$1billionglobally.Thelatestmoviewasthemostpopularfilmofthewee
kendinall66countrieswhereitwasreleased.Therearemanyreasonswh
ythefilmdidsowellonitsopeningweekend.Onereasonisthefactthatm
anyparentswhowatchedthefirstJurassicParkwhentheywerechildrent
ooktheirownkidsalongtoseeJurassicWorld.Anotherreasonisbecause
themovieopenedonthesameweekendinChinaasitdidintheUS.Itisunu
sualforanymovietobereleasedatthesametimeinthetwocountries.Chi
naistheworld'ssecondbiggestfilmmarket.

FREE WRITING

Write about movies for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

It is better to watch a movie in a movie theatre than at home. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Jurassic World movie. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MOVIES: Make a poster about movies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. JURASSIC WORLD: Write a magazine article about bringing dinosaurs back to life. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on movies. Ask him/her three questions about movies. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

make

a.

earn

2

surprised

b.

shocked

3.

experts

c.

specialists

4.

movie

d.

film

5.

expected

e.

thought

6.

installment

f.

part

7.

globally

g.

worldwide

8.

popular

h.

well-liked

9.

reason

i.

cause

10.

unusual

j.

uncommon

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Around the world

2.

China

3.

A senior media analyst

4.

The Avengers

5.

$100 million

6.

Four

7.

66

8.

Jurassic Park

9.

It's unusual

10.

China

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You