The Reading / Listening - Level 3

Japan's snow-covered Mount Fuji is one of the most famous mountains in the world. Nearly 300,000 people climb to the top of the 3,776-meter mountain every year. Now they can tweet about their experience or post pictures on Facebook from the top of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications company, NTT DoCoMo, has launched a free Wi-Fi service along the slopes of Fuji. Climbers can access free Wi-Fi service at eight different hotspots on the mountain, as well as the summit. The Wi-Fi will only be available for three months, which is the length of the climbing season. Once users log on, they will have 72 hours of free access to the Internet from the mountain.



Hundreds of thousands of people climb Mount Fuji every year. The number has increased since the mountain became a UNESCO World Heritage site two years ago. The United Nations said Fuji was an important symbol of Japan. Local authorities hope the free Wi-Fi service will help keep climbers safe on the mountain. People will be able to check for weather warnings and find shelter. They will also be able to call for help even if their phone loses its signal. Fuji is not the highest place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at the last base camp, which is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have hotspots.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.japantoday.com/category/national/view/mount-fuji-climbing-season-opens-free-wi-fi-service-available
  • http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2487413,00.asp
  • http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/mount-fuji-is-getting-free-wifi--but-its-far-from-the-weirdest-place-to-have-it-10378891.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. WI-FI: Students walk around the class and talk to other students about Wi-Fi. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

snow / famous / mountain / experience / telecommunications / free / hotspots / season / thousands / number / important / symbol / weather / warning / signal / space station

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MOUNTAIN TOPS: What do they need? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things about this

Bad things about this

Wi-Fi hotspots

 

 

McDonald's

 

 

Guest house

 

 

Cafe

 

 

Telescope

 

 

Gift shop

 

 

4. HOTSPOTS: Students A strongly believe there should be hotspots all over the world; Students B strongly believe there shouldn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. INTERNET: Rank these with your partner. Put the places it is needed most at the top. Change partners often and share your rankings.

  • school

  • your room

  • shopping malls

  • public transport

  • cars

  • mountain tops

  • hotels

  • the beach

6. MOUNTAIN: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "mountain". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Almost three million people climb Mount Fuji each year.

T / F

b.

The article says there is a Twitter and Facebook shop on top of Fuji.

T / F

c.

There are eight different Wi-Fi hotspots on Mount Fuji.

T / F

d.

Users can only use the Internet on Fuji for a day.

T / F

e.

Mount Fuji became a UNESCO World Heritage site in 1964.

T / F

f.

The free Wi-Fi will help keep people safe on the mountain.

T / F

g.

Fuji is not the highest place in the world to have Wi-Fi hotspots.

T / F

h.

The North Pole has a Wi-Fi hotspot.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

famous

a.

top

2

post

b.

gone up

3.

launched

c.

use

4.

summit

d.

make sure

5.

access

e.

logo

6.

climb

f.

upload

7.

increased

g.

final

8.

symbol

h.

well known

9.

check

i.

walk up

10.

last

j.

started

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

one of the most

a.

company

2.

Japan's biggest telecommunications

b.

its signal

3.

The Wi-Fi will only be available

c.

season

4.

the length of the climbing

d.

safe on the mountain

5.

72 hours of free access

e.

famous mountains

6.

Hundreds of

f.

symbol of Japan

7.

Fuji was an important

g.

Space Station

8.

help keep climbers

h.

to the Internet

9.

if their phone loses

i.

thousands of people

10.

The North Pole and the International

j.

for three months





GAP FILL

Japan's snow-(1) ____________ Mount Fuji is one of the most  (2) ____________ mountains in the world. Nearly 300,000 people climb to the top of the 3,776-meter mountain every year. Now they can tweet about their (3) ____________ or post pictures on Facebook from the top of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications company, NTT DoCoMo, has (4) ___________ a free Wi-Fi service along the slopes of Fuji. Climbers can (5) ____________ free Wi-Fi service at eight different hotspots on the mountain, as well as the (6) ____________. The Wi-Fi will only be available for three months, which is the (7) ___________ of the climbing season. Once (8) ____________ log on, they will have 72 hours of free access to the Internet from the mountain.

 

 

launched
summit
covered
famous
users
access
length
experience

Hundreds of thousands of people climb Mount Fuji every year. The number has (9) ____________ since the mountain became a UNESCO World Heritage (10) ____________ two years ago. The United Nations said Fuji was an important (11) ____________ of Japan. Local authorities hope the free Wi-Fi service will help keep climbers (12) ____________ on the mountain. People will be able to check for weather warnings and find (13) ____________. They will also be able to call for help even if their phone loses its (14) ____________. Fuji is not the highest place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at the last base (15) ____________, which is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have (16) ____________.

 

symbol
site
shelter
camp
increased
hotspots
safe
signal

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Nearly 300,000 people climb to the top of the 3,776-meter ______

 

a.  mountain ever year
b.  mountain every years
c.  mountains every year
d.  mountain every year

2)

NTT DoCoMo has launched a free Wi-Fi service along ______

 

a.  the smokes of Fuji
b.  the strokes of Fuji
c.  the slopes of Fuji
d.  the strobes of Fuji

3)

Climbers can access free Wi-Fi service at eight different hotspots ______

 

a.  in the mountain
b.  on the mountain
c.  by the mountain
d.  at the mountain

4)

The Wi-Fi will only be available for three months, which is the ______ season

 

a.  length of the climb in
b.  length of the climbing
c.  length for the climbing
d.  length of their climbing

5)

Once users log on, they will have 72 hours ______

 

a.  of free access
b.  of freeze access
c.  of freed access
d.  of freely access

6)

increased since the mountain became a UNESCO World Heritage ______

 

a.  site two years ago
b.  sight two years ago
c.  said two years ago
d.  side two years ago

7)

The United Nations said Fuji was an important ______

 

a.  symbol of Japan
b.  symbol for Japan
c.  symbol off Japan
d.  symbols of Japan

8)

People will be able to check for weather warnings ______

 

a.  and fund shelter
b.  and find shelter
c.  and fined shelter
d.  and found shelter

9)

They will also be able to call for help even if their phone ______

 

a.  lose is its signal
b.  lose is this signal
c.  loses its signal
d.  loses this signal

10)

Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at ______

 

a.  the last baste camp
b.  the last based camp
c.  the last beize camp
d.  the last base camp

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Japan's snow-covered Mount Fuji (1) ___________________ famous mountains in the world. Nearly 300,000 people (2) ___________________ the 3,776-meter mountain every year. Now they can tweet about their experience (3) ___________________ Facebook from the top of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications company, NTT DoCoMo, has launched a free Wi-Fi service (4) ___________________ of Fuji. Climbers can access free Wi-Fi service at eight different hotspots on the mountain, as well as the summit. The Wi-Fi will (5) ___________________ for three months, which is the length of the climbing season. Once users log on, they will have 72 hours (6) ___________________ the Internet from the mountain.

Hundreds of thousands (7) ___________________ Mount Fuji every year. The number (8) ___________________ the mountain became a UNESCO World Heritage site two years ago. The United Nations said Fuji was an important symbol of Japan. (9) ___________________ the free Wi-Fi service will help keep climbers safe on the mountain. People will be able to check for weather warnings (10) ___________________. They will also be able to call for help even if their (11) ___________________. Fuji is not the highest place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at (12) ___________________, which is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have hotspots.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many people climb Mount Fuji every year?

2.

What is NTT DoCoMo?

3.

How many different hotspots are there on Mount Fuji?

4.

For how long will the Wi-Fi hotspots be available?

5.

For how long can people use the Wi-Fi after they log on?

6.

When did Mount Fuji become a World Heritage site?

7.

What do local authorities hope the Wi-Fi will do for climbers?

8.

What will the Wi-Fi let people do if they have no phone signal?

9.

How high is the highest hotspot on Mount Everest?

10.

What other place mentioned has a hotspot besides the North Pole?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many people climb Mount Fuji every year?

6.

When did Mount Fuji become a World Heritage site?

 

a) nearly 30,000
b) around 300 million
c) around three million
d) nearly 300,000

 

a) 1964
b) 1999
c) two years ago
d) last month

2.

What is NTT DoCoMo?

7.

What do local authorities hope the Wi-Fi will do for climbers?

 

a) the nickname of Mount Fuji
b) a telecommunications company
c) a Mount Fuji travel agent
d) the name of the Wi-Fi hotspots

 

a) keep them safe
b) teach them how to climb
c) make them confident
d) keep them warm

3.

How many different hotspots are there on Mount Fuji?

8.

What will the Wi-Fi let people do if they have no phone signal?

 

a) 11
b) 10
c) 9
d) 8

 

a) take photos
b) reserve a room
c) call for help
d) play games

4.

For how long will the Wi-Fi hotspots be available?

9.

How high is the highest hotspot on Mount Everest?

 

a) 1 month
b) 2 months
c) 3 months
d) 4 months

 

a) 4,158 metres
b) 5,148 metres
c) 5,418 metres
d) 4,548 metres

5.

For how long can people use the Wi-Fi after they log on?

10.

What other place mentioned has a hotspot besides the North Pole?

 

a) 24 hours
b) 96 hours
c) 48 hours
d) 72 hours

 

a) the International Space Station
b) Disneyland
c) the Sahara Desert
d) the Great Barrier Reef

ROLE PLAY

Role  A – Schools

You think schools are the most important places to have Internet. Tell the others three reasons why. Tell them why their places don't need Internet. Also, tell the others which is the least important of these (and why): shopping malls, public transport or parks.

Role  B – Shopping malls

You think shopping malls are the most important places to have Internet. Tell the others three reasons why. Tell them why their places don't need Internet. Also, tell the others which is the least important of these (and why): schools, public transport or parks.

Role  C – Public transport

You think public transport is the most important places to have Internet. Tell the others three reasons why. Tell them why their places don't need Internet. Also, tell the others which is the least important of these (and why): shopping malls, schools or parks.

Role  D – Parks

You think parks are the most important places to have Internet. Tell the others three reasons why. Tell them why their places don't need Internet. Also, tell the others which is the least important of these (and why):  shopping malls, public transport or schools.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'hot' and 'spot'.

hot

spot

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • most
  • post
  • biggest
  • launched
  • length
  • 72
  • since
  • symbol
  • keep
  • warnings
  • place
  • camp

WI-FI SURVEY

Write five GOOD questions about Wi-Fi in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WI-FI DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'Wi-Fi'?

3)

Are there enough Wi-Fi hotspots where you live?

4)

Does Mount Fuji (and other mountains) need hotspots?

5)

Why can't people wait to upload photos or comments?

6)

What do you think of Mount Fuji?

7)

Can you not post a comment or a photo for one day?

8)

Why do some people post about everything they do?

9)

What would the world be like without Facebook, Twitter, etc.?

10)

How different would life be if the whole world was a hotspot?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What are your favourite mountains, and why?

13)

What do you post online?

14)

Do you prefer posting about yourself or reading about others?

15)

What are the bad things about hotspots being everywhere?

16)

Should climbers enjoy the nature instead of getting online?

17)

How would your life be different with no Internet?

18)

What do you think of climbing up mountains?

19)

Why is there a hotspot at the North Pole?

20)

What questions would you like to ask a Mount Fuji climber?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Japan's snow-covered Mount Fuji is one of the (1) ____ famous mountains in the world. Nearly 300,000 people climb to the top of the 3,776-meter mountain every year. Now they can tweet about their (2) ____ or post pictures on Facebook from the top of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications company, NTT DoCoMo, has launched a free Wi-Fi service along the (3) ____ of Fuji. Climbers can (4) ____ free Wi-Fi service at eight different hotspots on the mountain, as well as the summit. The Wi-Fi will only (5) ____ available for three months, which is the length of the climbing season. Once users log on, they will have 72 hours (6) ____ free access to the Internet from the mountain.

Hundreds of thousands of people climb Mount Fuji every year. The (7) ____ has increased since the mountain became a UNESCO World Heritage (8) ____ two years ago. The United Nations said Fuji was an important (9) ____ of Japan. Local authorities hope the free Wi-Fi service will help keep climbers safe on the mountain. People will be able to check (10) ____ weather warnings and find shelter. They will also be able to call for help (11) ____ if their phone loses its signal. Fuji is not the highest place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at the last base camp, (12) ____ is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have hotspots.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

must

(b)

most

(c)

mostly

(d)

mast

2.

(a)

experiential

(b)

experience

(c)

experienced

(d)

experiencing

3.

(a)

scopes

(b)

slaps

(c)

slips

(d)

slopes

4.

(a)

assess

(b)

access

(c)

excess

(d)

recess

5.

(a)

get

(b)

do

(c)

have

(d)

be

6.

(a)

from

(b)

for

(c)

of

(d)

off

7.

(a)

number

(b)

numeral

(c)

digit

(d)

numeracy

8.

(a)

sight

(b)

slight

(c)

site

(d)

spite

9.

(a)

motto

(b)

header

(c)

banner

(d)

symbol

10.

(a)

for

(b)

to

(c)

at

(d)

of

11.

(a)

even

(b)

eventually

(c)

ever

(d)

every

12.

(a)

which

(b)

where

(c)

whichever

(d)

wherever

SPELLING

Paragraph 1

1.

Japan's snow-evocrde Mount Fuji

2.

tweet about their ceipenxere

3.

lednchua a free Wi-Fi service

4.

baialleva for three months

5.

the climbing enosas

6.

free ascsec to the Internet

Paragraph 2

7.

Hundreds of snsoduath of people

8.

The number has aericnsde

9.

an important lmsbyo of Japan

10.

Local oueiaihrtts

11.

hertaew warnings

12.

Wi-Fi hstostop

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Hundreds of thousands of people climb Mount Fuji every year. The number has

(    )

along the slopes of Fuji. Climbers can access free Wi-Fi service at eight

(    )

help keep climbers safe on the mountain. People will be able to check for weather

(    )

of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications company, NTT DoCoMo, has launched a free Wi-Fi service

(    )

warnings and find shelter. They will also be able to call for help even if their phone loses its signal. Fuji is not the highest

(    )

ago. The United Nations said Fuji was an important symbol of Japan. Local authorities hope the free Wi-Fi service will

1  )

Japan's snow-covered Mount Fuji is one of the most famous mountains in the world. Nearly 300,000

(    )

for three months, which is the length of the climbing season. Once users log on, they will have

(    )

people climb to the top of the 3,776-meter mountain every year. Now they can tweet about their experience or post pictures on Facebook from the top

(    )

different hotspots on the mountain, as well as the summit. The Wi-Fi will only be available

(    )

place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot at the last base

(    )

camp, which is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have hotspots.

(    )

72 hours of free access to the Internet from the mountain.

(    )

increased since the mountain became a UNESCO World Heritage site two years

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

famous   the   One   most   in   the   mountains   world   of   .   

2.

their   post   Facebook   about   or   on   Tweet   experience  pictures   .

3.

slopes   service   Launched   of   along   a   Fuji   the   Wi-Fi   free   .  

4.

The   months   three   for   available   be   only   will   Wi-Fi   .  

5.

Internet   the   to   access   free   of   hours   72   have   will   They   .  

6.

climbers   keep   help   will   service   Wi-Fi   free   The   safe   .  

7.

will   to   weather   People   able   for   be   check   warnings   .  

8.

if   their   phone   loses   its   signal   Call   for   help   even   .  

9.

is   to   not   have   the   highest   place   Wi-Fi   in   the   Fuji   world   .  

10.

a   in   hotspot   the   Himalayas   Mount   has   Everest   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Japan's snow-covered Mount Fuji is one of the most / mostly famous mountains in the world. Nearly 300,000 people climbing / climb to the top of the 3,776-meter mountain every year. Now they could / can tweet about their experience or post / past pictures on Facebook from the top of Mount Fuji. Japan's biggest telecommunications companies / company, NTT DoCoMo, has launched a freely / free Wi-Fi service along the slopes of Fuji. Climbers can access free Wi-Fi service at eight difference / different hotspots on the mountain, as well as the summit / plummet. The Wi-Fi will only be available for three months, which is the length / long of the climbing season. Once users log on, they will have 72 hours of free access to / at the Internet from the mountain.

Hundreds of thousand / thousands of people climb Mount Fuji every year. The number has increased / increasing since the mountain became a UNESCO World Heritage sight / site two years ago. The United Nations said Fuji was an important symbol / symbolic of Japan. Local authorities hope the free Wi-Fi service will help keep climbers safe / safety on the mountain. People will be able to check for weathered / weather warnings and find shelter. They will also be able to call for / from help even if their phone loses its signal. Fuji is not the high / highest place in the world to have Wi-Fi hotspots. Mount Everest in the Himalayas has a hotspot to / at the last base camp, which is 5,148 metres high. The North Pole and the International Space Station also have / has hotspots.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

J_p_n's sn_w-c_v_r_d M__nt F_j_ _s _n_ _f th_ m_st f_m__s m__nt__ns _n th_ w_rld. N__rly 300,000 p__pl_ cl_mb t_ th_ t_p _f th_ 3,776-m_t_r m__nt__n _v_ry y__r. N_w th_y c_n tw__t _b__t th__r _xp_r__nc_ _r p_st p_ct_r_s _n F_c_b__k fr_m th_ t_p _f M__nt F_j_. J_p_n's b_gg_st t_l_c_mm_n_c_t__ns c_mp_ny, NTT D_C_M_, h_s l__nch_d _ fr__ W_-F_ s_rv_c_ _l_ng th_ sl_p_s _f F_j_. Cl_mb_rs c_n _cc_ss fr__ W_-F_ s_rv_c_ _t __ght d_ff_r_nt h_tsp_ts _n th_ m__nt__n, _s w_ll _s th_ s_mm_t. Th_ W_-F_ w_ll _nly b_ _v__l_bl_ f_r thr__ m_nths, wh_ch _s th_ l_ngth _f th_ cl_mb_ng s__s_n. _nc_ _s_rs l_g _n, th_y w_ll h_v_ 72 h__rs _f fr__ _cc_ss t_ th_ _nt_rn_t fr_m th_ m__nt__n.

H_ndr_ds _f th__s_nds _f p__pl_ cl_mb M__nt F_j_ _v_ry y__r. Th_ n_mb_r h_s _ncr__s_d s_nc_ th_ m__nt__n b_c_m_ _ _N_SC_ W_rld H_r_t_g_ s_t_ tw_ y__rs _g_. Th_ _n_t_d N_t__ns s__d F_j_ w_s _n _mp_rt_nt symb_l _f J_p_n. L_c_l __th_r_t__s h_p_ th_ fr__ W_-F_ s_rv_c_ w_ll h_lp k__p cl_mb_rs s_f_ _n th_ m__nt__n. P__pl_ w_ll b_ _bl_ t_ ch_ck f_r w__th_r w_rn_ngs _nd f_nd sh_lt_r. Th_y w_ll _ls_ b_ _bl_ t_ c_ll f_r h_lp _v_n _f th__r ph_n_ l_s_s _ts s_gn_l. F_j_ _s n_t th_ h_gh_st pl_c_ _n th_ w_rld t_ h_v_ W_-F_ h_tsp_ts. M__nt _v_r_st _n th_ H_m_l_y_s h_s _ h_tsp_t _t th_ l_st b_s_ c_mp, wh_ch _s 5,148 m_tr_s h_gh. Th_ N_rth P_l_ _nd th_ _nt_rn_t__n_l Sp_c_ St_t__n _ls_ h_v_ h_tsp_ts.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

japan's snow-covered mount fuji is one of the most famous mountains in the world nearly 300000 people climb to the top of the 3776-meter mountain every year now they can tweet about their experience or post pictures on facebook from the top of mount fuji japan's biggest telecommunications company ntt docomo has launched a free wi-fi service along the slopes of fuji climbers can access free wi-fi service at eight different hotspots on the mountain as well as the summit the wi-fi will only be available for three months which is the length of the climbing season once users log on they will have 72 hours of free access to the internet from the mountain

hundreds of thousands of people climb mount fuji every year the number has increased since the mountain became a unesco world heritage site two years ago the united nations said fuji was an important symbol of japan local authorities hope the free wi-fi service will help keep climbers safe on the mountain people will be able to check for weather warnings and find shelter they will also be able to call for help even if their phone loses its signal fuji is not the highest place in the world to have wi-fi hotspots mount everest in the himalayas has a hotspot at the last base camp which is 5148 metres high the north pole and the international space station also have hotspots

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Japan'ssnow-coveredMountFujiisoneofthemostfamousmountai
nsintheworld.Nearly300,000peopleclimbtothetopofthe3,776-
metermountaineveryyear.Nowtheycantweetabouttheirexperienceo
rpostpicturesonFacebookfromthetopofMountFuji.Japan'sbiggesttel
ecommunicationscompany,NTTDoCoMo,haslaunchedafreeWi-Fise
rvicealongtheslopesofFuji.ClimberscanaccessfreeWi-Fiserviceateig
htdifferenthotspotsonthemountain,aswellasthesummit.TheWi-Fiw
illonlybeavailableforthreemonths,whichisthelengthoftheclimbingse
ason.Onceuserslogon,theywillhave72hoursoffreeaccesstotheIntern
etfromthemountain.HundredsofthousandsofpeopleclimbMountFuji
everyyear.ThenumberhasincreasedsincethemountainbecameaUNE
SCOWorldHeritagesitetwoyearsago.TheUnitedNationssaidFujiwasa
nimportantsymbolofJapan.LocalauthoritieshopethefreeWi-Fiserv
icewillhelpkeepclimberssafeonthemountain.Peoplewillbeabletochec
kforweatherwarningsandfindshelter.Theywillalsobeabletocallforhel
peveniftheirphonelosesitssignal.Fujiisnotthehighestplaceintheworl
dtohaveWi-Fihotspots.MountEverestintheHimalayashasahotspota
tthelastbasecamp,whichis5,148metreshigh.TheNorthPoleandtheIn
ternationalSpaceStationalsohavehotspots.

FREE WRITING

Write about Wi-Fi for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There should be places where Wi-Fi is not allowed. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Wi-Fi. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WI-FI: Make a poster about Wi-Fi. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HOTSPOTS: Write a magazine article about Wi-Fi hotspots covering the whole world. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on Wi-Fi. Ask him/her three questions about Wi-Fi. Give him/her three of your ideas on how to make it better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

famous

a.

well known

2.

post

b.

upload

3.

launched

c.

started

4.

summit

d.

top

5.

access

e.

use

6.

climb

f.

walk up

7.

increased

g.

gone up

8.

symbol

h.

logo

9.

check

i.

make sure

10.

last

j.

final

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Nearly 300,000

2.

Japan’s biggest telecommunications company

3.

8

4.

For 3 months

5.

72 hours

6.

Two years ago

7.

Keep them safe

8.

Call for help

9.

5,148 metres

10.

The International Space Station

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You