The Reading / Listening - Level 6

A new study has revealed the importance of exercise for teenage girls. Researchers analysed data from a study conducted in Shanghai on 75,000 women aged between 40 to 70. The team discovered that women who exercised regularly as a teenager were healthier than those who hadn't. The researchers concluded that teenage girls who did a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower risk of dying from cancer and other diseases. This percentage went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week as teenagers. The researchers said that in general, women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day in their teens.



Head researcher Dr Sarah Nechuta said that even if women in their twenties, thirties and forties did not work out, doing exercise as a teen would increase longevity. She said: "In women, adolescent exercise participation, regardless of adult exercise, was associated with reduced risk of cancer and all-cause mortality." She added: "Our results support the importance of promoting exercise participation in adolescence to reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiation of disease prevention early in life." Dr Nechuta said that although the findings were based on data on women in China, the benefits of exercising during the teen years could be applicable to all women anywhere in the world.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.express.co.uk/life-style/health/595191/exercise-women-live-longer-teenager-study-cancer
  • https://uk.news.yahoo.com/exercise-teen-years-tied-lower-mortality-later-144108725.html#qO7nvBq
  • http://www.foxnews.com/health/2015/07/31/exercise-during-teens-reaps-long-term-benefits-for-women-study-shows/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. TEENAGE EXERCISE: Students walk around the class and talk to other students about teenage exercise. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

study / teenage / exercise / regularly / maximum / diseases / in general / live longer / twenties / longevity / regardless / mortality / highlight / prevention / benefits

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MORTALITY: How can we live longer? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

What to do

Would you like / do this?

Exercise

 

 

Food

 

 

Stress

 

 

Friends

 

 

Hobbies

 

 

Technology

 

 

4. COMPULSORY EXERCISE: Students A strongly believe the government should make exercise compulsory; Students B strongly believe otherwise.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. EXERCISE: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • jogging

  • swimming

  • weights

  • cycling

  • aerobics

  • dancing

  • walking

  • pilates

6. LIFE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "life". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The study in the article looked at data on 75,000 women.

T / F

b.

All of the women were aged between 14 and 70.

T / F

c.

All the women in the study exercised for 80 minutes or more a week.

T / F

d.

Women live longer if they exercise for 15 minutes a day as teenagers.

T / F

e.

A researchers said women in their 20s, 30s and 40s must exercise.

T / F

f.

The researcher said teenage exercise reduced the risk of cancer.

T / F

g.

The researcher said not all the women in the study were Chinese.

T / F

h.

The researcher said all women would benefit from teenage exercise.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

revealed

a.

carried out

2.

analysed

b.

involvement

3.

conducted

c.

vital

4.

went down

d.

examined

5.

in general

e.

advancing

6.

participation

f.

normally

7.

associated

g.

shown

8.

promoting

h.

merits

9.

critical

i.

decreased

10.

benefits

j.

linked

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the importance of exercise

a.

as a teenager

2.

women aged

b.

prevention

3.

women who exercised regularly

c.

for teenage girls

4.

a 16 per cent lower risk of

d.

twenties, thirties and forties

5.

in general, women

e.

between 40 to 70

6.

women in their

f.

dying from cancer

7.

associated with reduced risk

g.

later life

8.

reduce mortality in

h.

would live longer

9.

disease

i.

all women

10.

applicable to

j.

of cancer





GAP FILL

A new study has revealed the (1) ____________ of exercise for teenage girls. Researchers analysed data from a study (2) ____________ in Shanghai on 75,000 women aged between 40 to 70. The team discovered that women who exercised (3) ____________ as a teenager were healthier than those who hadn't. The researchers concluded that teenage girls who did a (4) ____________ of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower (5) ____________ of dying from cancer and other diseases. This (6) ____________ went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week (7) ____________ teenagers. The researchers said that in general, women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day in their (8) ____________.

 

 

regularly
importance
risk
as
conducted
teens
maximum
percentage

Head researcher Dr Sarah Nechuta said that even if women in their twenties, thirties and (9) ____________ did not work out, doing exercise as a teen would increase (10) ____________. She said: "In women, adolescent exercise participation, (11) ____________ of adult exercise, was associated with reduced risk of cancer and all-cause (12) ____________." She added: "Our results support the importance of (13) ____________ exercise participation in adolescence to reduce mortality in later life and highlight the (14) ____________ need for the initiation of disease prevention early in life." Dr Nechuta said that although the findings were (15) ____________ on data on women in China, the benefits of exercising during the teen years could be (16) ____________ to all women anywhere in the world.

 

regardless
longevity
promoting
based
forties
applicable
mortality
critical

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new study has revealed the importance of exercise ______

 

a.  for teenage girls
b.  from teenage girls
c.  four teenage girls
d.  of teenage girls

2)

women who exercised regularly as a teenager were healthier than ______

 

a.  those whom hadn't
b.  those whose hadn't
c.  those which hadn't
d.  those who hadn't

3)

teenage girls who did a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent ______

 

a.  lower risk for dying
b.  lower risk of dying
c.  lower risk if dying
d.  lowest risk of dying

4)

This percentage went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes ______

 

a.  a week has teenagers
b.  a week as teenagers
c.  a week was teenagers
d.  a week ask teenagers

5)

women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day ______

 

a.  in them teens
b.  in their teen
c.  in their teens
d.  in they're teens

6)

doing exercise as a teen would ______

 

a.  increase long brevity
b.  increase wrong brevity
c.  increase longevity
d.  increase long lively

7)

adolescent exercise participation, regardless of adult exercise, was associated with ______

 

a.  reduced risks of cancer
b.  reduced risk of cancer
c.  reduced risky of cancer
d.  reduced risked of cancer

8)

the importance of promoting exercise participation in adolescence to ______

 

a.  reduce mortality
b.  reduces mortality
c.  reduced mortality
d.  reducing mortality

9)

highlight the critical need for the initiation of disease prevention ______

 

a.  early on life
b.  early in life
c.  early an life
d.  early and life

10)

exercising during the teen years could be applicable to all women ______ world

 

a.  somewhere in the
b.  any place in the
c.  everywhere in the
d.  anywhere in the

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new study has revealed (1) ___________________ exercise for teenage girls. Researchers analysed (2) ___________________ conducted in Shanghai on 75,000 women aged between 40 to 70. The team discovered that women who exercised (3) ___________________ teenager were healthier than those who hadn't. The researchers concluded that teenage girls who (4) ___________________ 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower risk of dying from cancer (5) ___________________. This percentage went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week as teenagers. The researchers (6) ___________________, women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day in their teens.

Head researcher Dr Sarah Nechuta (7) ___________________ women in their twenties, thirties and forties did not work out, doing exercise as a teen would (8) ___________________. She said: "In women, adolescent exercise participation, regardless of adult exercise, (9) _________________ reduced risk of cancer and all-cause mortality." She added: "Our results support the importance of promoting exercise (10) ___________________ adolescence to reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiation of disease prevention (11) ___________________." Dr Nechuta said that although the findings were based on data on women in China, the benefits of exercising during the teen years                            (12) ___________________ all women anywhere in the world.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

In which city was the data for the research obtained?

2.

How old were the women in the study?

3.

How much exercise is linked to a 16% lower risk of dying from cancer?

4.

What was the percentage with more than 80 minutes of exercise?

5.

What was the recommended daily amount of exercise for teenagers?

6.

Who is Dr Sarah Nechuta?

7.

What did Dr Nechuta say doing exercise as a teen would increase?

8.

What did Dr Nechuta say her results promoted the importance of?

9.

What did Dr Nechuta say there was a critical need for?

10.

Where in the world did Dr Nechuta say exercise benefited women?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In which city was the data for the research obtained?

6.

Who is Dr Sarah Nechuta?

 

a) Chicago
b) Singapore
c) Shanghai
d) Sidney

 

a) an athlete
b) a researcher
c) a teenager
d) a fitness instructor

2.

How old were the women in the study?

7.

What did Dr Nechuta say doing exercise as a teen would increase?

 

a) 40-70
b) 14-70
c) 14-17
d) 17-70

 

a) happiness
b) wealth
c) heart rate
d) longevity

3.

How much exercise is linked to a 16% lower risk of dying from cancer?

8.

What did Dr Nechuta say her results promoted the importance of?

 

a) a minimum of 80 minutes a week
b) a maximum of 80 minutes a week
c) a maximum of 60 minutes a week
d) a minimum of 60 minutes a week

 

a) happiness
b) exercise
c) nutrition
d) mortality

4.

What was the percentage with more than 80 minutes of exercise?

9.

What did Dr Nechuta say there was a critical need for?

 

a) 16%
b) 15%
c) 14%
d) 13%

 

a) education
b) disease prevention
c) money
d) gyms

5.

What was the recommended daily amount of exercise for teenagers?

10.

Where in the world did Dr Nechuta say exercise benefited women?

 

a) 5 minutes
b) 10 minutes
c) 15 minutes
d) 20 minutes

 

a) anywhere
b) the developing world
c) China
d) countries with young populations

ROLE PLAY

Role  A – Jogging

You think jogging is the best form of exercise. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): swimming, weight training or cycling.

Role  B – Swimming

You think swimming is the best form of exercise. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): jogging, weight training or cycling.

Role  C – Weight training

You think weight training is the best form of exercise. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): swimming, jogging or cycling.

Role  D – Cycling

You think cycling is the best form of exercise. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  swimming, weight training or jogging.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'teenage' and 'girl'.

teenage

 

girl

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • importance
  • aged
  • team
  • maximum
  • down
  • general
  • even
  • regardless
  • reduced
  • later
  • based
  • anywhere

TEENAGE EXERCISE SURVEY

Write five GOOD questions about teenage exercise in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TEENAGE EXERCISE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'exercise'?

3)

How important is exercise to you?

4)

What do you think about what you read?

5)

What exercise did you do as a teenager?

6)

How much daily exercise is enough?

7)

Should governments do more to get people to exercise?

8)

Should you exercise more?

9)

Why do many people dislike exercise?

10)

When is exercise bad for you?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How can we make better use of our down time to exercise?

13)

What is the best exercise we can do?

14)

Do you think people who exercise are happier than those who don’t?

15)

Is it more fun to exercise alone or with other people?

16)

Which exercise would you prefer: jogging, swimming or cycling?

17)

Do you think exercising makes your brain work better?

18)

What do you think of the idea of having higher hospital charges for those who don’t exercise?

19)

Should government build free gyms for everyone?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new study has revealed the (1) ____ of exercise for teenage girls. Researchers analysed data from a study conducted in Shanghai (2) ____ 75,000 women aged between 40 to 70. The team discovered that women (3) ____ exercised regularly as a teenager were healthier than those who hadn't. The researchers concluded that teenage girls who did a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower (4) ____ of dying from cancer and other diseases. This percentage went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week (5) ____ teenagers. The researchers said that in general, women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day (6) ____ their teens.

Head researcher Dr Sarah Nechuta said that (7) ____ if women in their twenties, thirties and forties did not work (8) ____, doing exercise as a teen would increase longevity. She said: "In women, adolescent exercise participation, regardless (9) ____ adult exercise, was associated with reduced risk of cancer and all-cause mortality." She added: "Our results support the importance of (10) ____ exercise participation in adolescence to reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiation of disease prevention (11) ____ in life." Dr Nechuta said that although the findings were based on data on women in China, the benefits of exercising during the teen years could be applicable (12) ____ all women anywhere in the world.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

important

(b)

importance

(c)

importantly

(d)

imports

2.

(a)

in

(b)

on

(c)

at

(d)

to

3.

(a)

whoever

(b)

whom

(c)

which

(d)

who

4.

(a)

risky

(b)

risk

(c)

riskiness

(d)

risked

5.

(a)

is

(b)

was

(c)

has

(d)

as

6.

(a)

on

(b)

at

(c)

in

(d)

of

7.

(a)

even

(b)

evenly

(c)

evens

(d)

event

8.

(a)

in

(b)

up

(c)

out

(d)

down

9.

(a)

to

(b)

for

(c)

by

(d)

of

10.

(a)

promoting

(b)

promoter

(c)

promotion

(d)

promotes

11.

(a)

early

(b)

fast

(c)

quick

(d)

speeded

12.

(a)

to

(b)

by

(c)

at

(d)

on

SPELLING

Paragraph 1

1.

A new study has reevdlea the importance

2.

Researchers adnylaes data from a study

3.

women who exercised lguayerrl

4.

The researchers locncdeud that…

5.

This gpetenaecr went down

6.

in lrgneea

Paragraph 2

7.

reduce ynvgoltie

8.

dsgarsleer of adult exercise

9.

reduce aotmrtiyl in later life

10.

highlight the lcricati need

11.

the fensietb of exercising

12.

pcbpaliale to all women

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Head researcher Dr Sarah Nechuta said that even if women in their twenties, thirties and

(    )

prevention early in life." Dr Nechuta said that although the findings were based on data on women in China, the

(    )

longer if they did just 15 minutes of exercise a day in their teens.

(    )

that women who exercised regularly as a teenager were healthier than those who hadn't. The researchers

1  )

A new study has revealed the importance of exercise for teenage girls. Researchers analysed

(    )

concluded that teenage girls who did a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower

(    )

risk of dying from cancer and other diseases. This percentage went down to 13 for women who exercised more

(    )

forties did not work out, doing exercise as a teen would increase longevity. She said: "In women, adolescent

(    )

reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiation of disease

(    )

data from a study conducted in Shanghai on 75,000 women aged between 40 to 70. The team discovered

(    )

benefits of exercising during the teen years could be applicable to all women anywhere in the world.

(    )

exercise participation, regardless of adult exercise, was associated with reduced risk of cancer and all-cause

(    )

mortality." She added: "Our results support the importance of promoting exercise participation in adolescence to

(    )

than 80 minutes a week as teenagers. The researchers said that in general, women would live

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

for   the   teenage   importance   girls   of   exercise   Revealed   .  

2.

conducted  data   study  Shanghai  analysed  a  in  Researchers  from  .

3.

a   healthier  who   as   were  Women  regularly   teenager  exercised  .

4.

girls   who   did   a  maximum   of   80   minutes  exercise   Teenage   .

5.

did  their  of  they   in  minutes   If  day   15  a   just   teens  exercise  .

6.

not   and  twenties  women  forties  ,  in   Even did   thirties   their   if  .

7.

as   longevity   a   teen   Doing   would   exercise   increase   .  

8.

of   results   promoting   support   exercise   the   importance   Our   .  

9.

initiation   prevention   critical   the   disease   The   for   of   need   .  

10.

world   applicable   women   the   Be   all   in   to   anywhere   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new study has revealed / revelation the importance of exercise for teenage girls. Researchers analysed data form / from a study conducted in Shanghai on 75,000 women aged / ages between 40 to 70. The team discovery / discovered that women who exercised regularly was / as a teenager were healthier than those who hadn't. The researchers concluded that teenage girls who did / were a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower risk of dying from / to cancer and other diseases. This percentage went / gone down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week as teenagers. The researchers said that in generally / general, women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day on / in their teens.

Head researcher Dr Sarah Nechuta said that ever / even if women in their twenties, thirties and forties did not work in / out, doing exercise as / has a teen would increase length / longevity. She said: "In women, adolescent exercise participation, regardless / regarding of adult exercise, was associated with / by reduced risk of cancer and all-cause mortality." She added: "Our results support an / the importance of promoting exercise participation in adolescence to / for reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiative / initiation of disease prevention early in life." Dr Nechuta said that although the findings were based on data on women in China, the benefits of exercising during the teen years could be applicable / application to all women anywhere in the world.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w st_dy h_s r_v__l_d th_ _mp_rt_nc_ _f _x_rc_s_ f_r t__n_g_ g_rls. R_s__rch_rs _n_lys_d d_t_ fr_m _ st_dy c_nd_ct_d _n Sh_ngh__ _n 75,000 w_m_n _g_d b_tw__n 40 t_ 70. Th_ t__m d_sc_v_r_d th_t w_m_n wh_ _x_rc_s_d r_g_l_rly _s _ t__n_g_r w_r_ h__lth__r th_n th_s_ wh_ h_dn't. Th_ r_s__rch_rs c_ncl_d_d th_t t__n_g_ g_rls wh_ d_d _ m_x_m_m _f 80 m_n_t_s _x_rc_s_ _ w__k h_d _ 16 p_r c_nt l_w_r r_sk _f dy_ng fr_m c_nc_r _nd _th_r d_s__s_s. Th_s p_rc_nt_g_ w_nt d_wn t_ 13 f_r w_m_n wh_ _x_rc_s_d m_r_ th_n 80 m_n_t_s _ w__k _s t__n_g_rs. Th_ r_s__rch_rs s__d th_t _n g_n_r_l, w_m_n w__ld l_v_ l_ng_r _f th_y d_d j_st 15 m_n_t_s _f _x_rc_s_ _ d_y _n th__r t__ns.

H__d r_s__rch_r Dr S_r_h N_ch_t_ s__d th_t _v_n _f w_m_n _n th__r tw_nt__s, th_rt__s _nd f_rt__s d_d n_t w_rk __t, d__ng _x_rc_s_ _s _ t__n w__ld _ncr__s_ l_ng_v_ty. Sh_ s__d: "_n w_m_n, _d_l_sc_nt _x_rc_s_ p_rt_c_p_t__n, r_g_rdl_ss _f _d_lt _x_rc_s_, w_s _ss_c__t_d w_th r_d_c_d r_sk _f c_nc_r _nd _ll-c__s_ m_rt_l_ty." Sh_ _dd_d: "__r r_s_lts s_pp_rt th_ _mp_rt_nc_ _f pr_m_t_ng _x_rc_s_ p_rt_c_p_t__n _n _d_l_sc_nc_ t_ r_d_c_ m_rt_l_ty _n l_t_r l_f_ _nd h_ghl_ght th_ cr_t_c_l n__d f_r th_ _n_t__t__n _f d_s__s_ pr_v_nt__n __rly _n l_f_." Dr N_ch_t_ s__d th_t _lth__gh th_ f_nd_ngs w_r_ b_s_d _n d_t_ _n w_m_n _n Ch_n_, th_ b_n_f_ts _f _x_rc_s_ng d_r_ng th_ t__n y__rs c__ld b_ _ppl_c_bl_ t_ _ll w_m_n _nywh_r_ _n th_ w_rld.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new study has revealed the importance of exercise for teenage girls researchers analysed data from a study conducted in shanghai on 75000 women aged between 40 to 70 the team discovered that women who exercised regularly as a teenager were healthier than those who hadn't the researchers concluded that teenage girls who did a maximum of 80 minutes exercise a week had a 16 per cent lower risk of dying from cancer and other diseases this percentage went down to 13 for women who exercised more than 80 minutes a week as teenagers the researchers said that in general women would live longer if they did just 15 minutes of exercise a day in their teens

head researcher dr sarah nechuta said that even if women in their twenties thirties and forties did not work out doing exercise as a teen would increase longevity she said "in women adolescent exercise participation regardless of adult exercise was associated with reduced risk of cancer and all-cause mortality" she added "our results support the importance of promoting exercise participation in adolescence to reduce mortality in later life and highlight the critical need for the initiation of disease prevention early in life" dr nechuta said that although the findings were based on data on women in china the benefits of exercising during the teen years could be applicable to all women anywhere in the world

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewstudyhasrevealedtheimportanceofexerciseforteenagegirls.Re
searchersanalyseddatafromastudyconductedinShanghaion75,000
womenagedbetween40to70.Theteamdiscoveredthatwomenwhoex
ercisedregularlyasateenagerwerehealthierthanthosewhohadn't.Th
eresearchersconcludedthatteenagegirlswhodidamaximumof80min
utesexerciseaweekhada16percentlowerriskofdyingfromcancerando
therdiseases.Thispercentagewentdownto13forwomenwhoexercise
dmorethan80minutesaweekasteenagers.Theresearcherssaidthatin
general,womenwouldlivelongeriftheydidjust15minutesofexercisea
dayintheirteens.HeadresearcherDrSarahNechutasaidthatevenifwo
menintheirtwenties,thirtiesandfortiesdidnotworkout,doingexercise
asateenwouldincreaselongevity.Shesaid:"Inwomen,adolescentexe
rciseparticipation,regardlessofadultexercise,wasassociatedwithred
ucedriskofcancerandall-causemortality."Sheadded:"Ourresultssu
pporttheimportanceofpromotingexerciseparticipationinadolescence
toreducemortalityinlaterlifeandhighlightthecriticalneedfortheinitiati
onofdiseasepreventionearlyinlife."DrNechutasaidthatalthoughthefi
ndingswerebasedondataonwomeninChina,thebenefitsofexercisingd
uringtheteenyearscouldbeapplicabletoallwomenanywhereintheworl
d.

FREE WRITING

Write about teenage exercise for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Governments should force people to exercise more for their health. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about teenagers and exercise. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. EXERCISE: Make a poster about the best kinds of exercise. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. COMPULSORY EXERCISE: Write a magazine article about forcing people to exercise for their health. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on exercise. Ask him/her three questions about exercise. Give him/her three of your ideas on how to get people to exercise more. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

revealed

a.

shown

2

analysed

b.

examined

3.

conducted

c.

carried out

4.

went down

d.

decreased

5.

in general

e.

normally

6.

participation

f.

involvement

7.

associated

g.

linked

8.

promoting

h.

advancing

9.

critical

i.

vital

10.

benefits

j.

merits

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Shanghai

2.

40-70

3.

A maximum of 80 minutes a week

4.

13%

5.

15 minutes a day

6.

The head researcher

7.

Longevity

8.

Exercise during adolescence

9.

Disease prevention

10.

Anywhere

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You