The Reading / Listening - Level 3

A new report says the number of young people without a job is still very high in many countries. There are currently 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot find a job. The International Labour Organization (ILO) said that although youth unemployment is coming down in rich countries, it is rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The youth unemployment rate in China increased from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent last year. Economists say it will be 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure for youth unemployment was 14 per cent at the beginning of this year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide is set to rise.



The ILO said it is difficult for many young people who are looking for work. It said: "It's still not easy to be young and starting out in today's labour market." It is particularly bad for many young women. The highest rate of youth unemployment around the world is for women in the Middle East and North Africa. This figure is around 45 per cent. There are many reasons for the gloomy figures for youth unemployment. One major factor is the global financial collapse of 2008. Many countries have still not recovered from that. The ILO says youth unemployment is not just important for a country's economy. It also affects health, social unrest and levels of people's happiness.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://uk.reuters.com/article/2015/10/09/uk-employment-china-idUKKCN0S22QI20151009
  • http://www.theguardian.com/business/2015/oct/08/young-jobseekers-still-struggling-says-ilo
  • http://www.voanews.com/content/ilo-youth-unemployment-highest-in-middle-east-north-africa/2997565.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. UNEMPLOYMENT: Students walk around the class and talk to other students about unemployment. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

report / number / find a job / unemployment / economists / youth / worldwide / difficult / easy / labour market / women / reasons / recovered / important / economy

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FINDING A JOB: How can these things help young people get a job? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How can they help?

How good would that help be?

Internet

 

 

Family and friends

 

 

Voluntary work

 

 

English

 

 

Training

 

 

Job centres

 

 

4. THE FUTURE: Students A strongly believe people will always have e problem finding jobs; Students B strongly believe there will be plenty of jobs in the future.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. JOBS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Teacher

  • Soldier

  • Bank clerk

  • Nurse

  • Software engineer

  • Taxi driver

  • Photographer

  • Sales person

6. UNEMPLOYMENT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "unemployment". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

There is a total of 73 million people in the world without a job.

T / F

b.

The number of unemployed young people in rich countries is falling.

T / F

c.

Youth unemployment in China has gone up since 2010.

T / F

d.

A labour organization (the ILO) said youth unemployment is set to fall.

T / F

e.

The ILO said it is easy for most young people looking for their first job.

T / F

f.

Unemployment is worst for women in the Middle East and North Africa.

T / F

g.

The 2008 global financial collapse is a reason for youth unemployment.

T / F

h.

The ILO said youth unemployment only affected the economy.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

young people

a.

number

2.

currently

b.

increase

3.

coming down

c.

beginning

4.

figure

d.

problematic

5.

rise

e.

presently

6.

difficult

f.

dark

7.

starting out

g.

youth

8.

particularly

h.

hurts

9.

gloomy

i.

falling

10.

affects

j.

especially

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the number of young people without

a.

for work

2.

youth unemployment is coming

b.

is set to rise

3.

it is rising in

c.

market

4.

increased from

d.

figures

5.

youth unemployment worldwide

e.

most of Asia

6.

looking

f.

9.3 per cent

7.

starting out in today's labour

g.

unrest

8.

particularly

h.

down in rich countries

9.

gloomy

i.

a job

10.

social

j.

bad





GAP FILL

A new (1) ____________ says the number of young people without a job is still very high in many countries. There are (2) ____________ 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot (3) ____________ a job. The International Labour Organization (ILO) said that although youth unemployment is (4) ____________ down in rich countries, it is rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The youth unemployment (5) ____________ in China increased from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent (6) ____________ year. Economists say it will be 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure for youth unemployment was 14 per cent at the (7) ____________ of this year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide is (8) ____________ to rise.

 

 

currently
rate
find
beginning
report
set
last
coming

The ILO said it is (9) ____________ for many young people who are looking for work. It said: "It's still not (10) ____________ to be young and starting out in today's (11) ____________ market." It is particularly bad for many young women. The (12) ____________ rate of youth unemployment around the world is for women in the Middle East and North Africa. This figure is around 45 per cent. There are many (13) ____________ for the gloomy figures for youth unemployment. One major (14) ____________ is the global financial (15) ____________ of 2008. Many countries have still not recovered from that. The ILO says youth unemployment is not just important for a country's economy. It also affects health, (16) ____________ unrest and levels of people's happiness.

 

reasons
easy
difficult
factor
social
highest
collapse
labour

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new report says the number of young people without a job is still very high ______

 

a.  in much countries
b.  in any countries
c.  in many countries
d.  in manly countries

2)

There are currently 73 million people around the world aged 15-24 ______

 

a.  who wants to work
b.  who want too work
c.  who want two work
d.  who want to work

3)

The youth unemployment rate in China increased from 9.3 ______

 

a.  per cent on 2010
b.  per cent in 2010
c.  per cent at 2010
d.  per cent of 2010

4)

the figure for youth unemployment was 14 per cent at the ______

 

a.  begin in of this year
b.  beginnings of this year
c.  beginning of this year
d.  beginning of that year

5)

The ILO warns that youth unemployment worldwide ______

 

a.  is set to rise
b.  is set to raise
c.  is set to arise
d.  is set to risen

6)

The ILO said it is difficult for many young people who ______

 

a.  are looking four work
b.  are looking in for work
c.  are look in for work
d.  are looking for work

7)

It's still not easy to be young and starting out in ______

 

a.  today's labour markets
b.  today's labour market
c.  today's labour marketed
d.  today's labour marketing

8)

The highest rate of youth unemployment around the world is for women ______

 

a.  on the Middle East
b.  at the Middle East
c.  by the Middle East
d.  in the Middle East

9)

One major factor is the global financial ______

 

a.  collapse of 2008
b.  collapsed of 2008
c.  collapses of 2008
d.  collapse off 2008

10)

It also affects health, social unrest and levels ______

 

a.  for people's happiness
b.  off people's happiness
c.  of people's happiness
d.  on people's happiness

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report (1) ___________________ of young people without a job is still very high in many countries. There (2) ___________________ 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot find a job. The International Labour Organization (ILO) said                      (3) ___________________ unemployment is coming down in rich countries, it is rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The       (4) ___________________ rate in China increased from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent last year. Economists (5) ___________________ 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure for youth unemployment was 14 per cent at the beginning of this year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide (6) ___________________.

The ILO said (7) ___________________ many young people who are looking for work. It said: "It's (8) ___________________ be young and starting out in today's labour market." It is (9) ___________________ for many young women. The highest rate of youth unemployment around the world is for women in the Middle East and North Africa. This figure is around 45 per cent. There are many reasons for (10) ___________________ for youth unemployment. One major factor is the global financial collapse of 2008. Many countries have (11) ___________________ from that. The ILO says youth unemployment is not just important for a country's economy. It also affects health, social unrest (12) ___________________ people's happiness.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many 15-24-year-olds are unemployed?

2.

Where is youth unemployment falling?

3.

What was the level of youth unemployment in China in 2010?

4.

Where was youth unemployment 14% at the start of the year?

5.

What did the ILO warn would happen to youth unemployment?

6.

What market is it difficult for young people to start out in?

7.

Who is youth unemployment particularly bad for?

8.

Where is there a youth unemployment rate of 45%?

9.

What happened in 2008 to create unemployment problems?

10.

What does unemployment affect people's levels of?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many 15-24-year-olds are unemployed?

6.

What market is it difficult for young people to start out in?

 

a) 7.3 million
b) 73,000,000
c) 730,000,000
d) 730,000

 

a) the labour market
b) the futures market
c) the fruit market
d) the stock market

2.

Where is youth unemployment falling?

7.

Who is youth unemployment particularly bad for?

 

a) Eastern Europe
b) China
c) Mexico
d) in rich countries

 

a) high school leavers
b) young men
c) women
d) graduates

3.

What was the level of youth unemployment in China in 2010?

8.

Where is there a youth unemployment rate of 45%?

 

a) 10.6%
b) 9.6%
c) 9.3%
d) 10.3%

 

a) the Middle East
b) the Near East
c) the Far East
d) the East

4.

Where was youth unemployment 14% at the start of the year?

9.

What happened in 2008 to create unemployment problems?

 

a) Brazil
b) Mexico
c) Thailand
d) Australia

 

a) a natural disaster
b) a cyber attack on the Internet
c) oil prices went up
d) the global financial collapse

5.

What did the ILO warn will happen to youth unemployment?

10.

What does unemployment affect people's levels of?

 

a) they didn't say
b) it will rise
c) it will level out
d) it will fall

 

a) hope
b) cleanliness
c) happiness
d) hope

ROLE PLAY

Role  A – Teacher

You think a teacher is the best job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): bank clerk, nurse or sales person.

Role  B – Bank clerk

You think a bank clerk is the best job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): teacher, nurse or sales person.

Role  C – Nurse

You think a nurse is the best job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why): bank clerk, teacher or sales person.

Role  D – Sales person

You think a sales person is the best job. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their jobs. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  bank clerk, nurse or teacher.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'young' and 'people'.

young

people

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • number
  • 73
  • 24
  • 9.3
  • 2016
  • rise
  • difficult
  • easy
  • highest
  • 45
  • 2008
  • happiness

UNEMPLOYMENT SURVEY

Write five GOOD questions about unemployment in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

UNEMPLOYMENT DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'job'?

3)

How easy or difficult is it to find a job in your country?

4)

What do you think about what you read?

5)

Why is it so difficult for young people to find a job?

6)

Have you ever had problems finding a job?

7)

What can young people do to find a job?

8)

What problems are there with youth unemployment?

9)

Is it better to go to another country to find a job?

10)

What job would you really like to do?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What should governments do to help young people find jobs?

13)

Should young people do voluntary work to get experience?

14)

Why do you think unemployment is particularly bad for women?

15)

What reasons are there for high youth unemployment?

16)

What do you know about the global financial collapse in 2008?

17)

What effect does youth unemployment have on health?

18)

What can young people do if they do not have a job?

19)

How would you feel if you had no job for a long time?

20)

What questions would you like to ask the ILO?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report says the number of young people (1) ____ a job is still very high in many countries. There are (2) ____ 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot find a job. The International Labour Organization (ILO) said that (3) ____ youth unemployment is coming down in rich countries, it is rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The youth unemployment (4) ____ in China increased from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent last year. Economists say it will be 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure for youth unemployment was 14 per cent (5) ____ the beginning of this year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide is    (6) ____ to rise.

The ILO said it is difficult for many young people who are looking for work. It said: "It's still not easy to be young and starting (7) ____ in today's labour market." It is particularly (8) ____ for many young women. The highest rate of youth unemployment around the world is for women in the (9) ____ East and North Africa. This figure is around 45 per cent. There are many reasons for the (10) ____ figures for youth unemployment. One major factor is the global financial (11) ____ of 2008. Many countries have still not recovered from that. The ILO says youth unemployment is not just important for a country's economy. It also affects health, social (12) ____ and levels of people's happiness.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

wither

(b)

within

(c)

without

(d)

withdraw

2.

(a)

currently

(b)

current

(c)

currency

(d)

currant

3.

(a)

although

(b)

though

(c)

through

(d)

thorough

4.

(a)

rate

(b)

stand

(c)

table

(d)

tab

5.

(a)

to

(b)

in

(c)

on

(d)

at

6.

(a)

around

(b)

much

(c)

all

(d)

set

7.

(a)

out

(b)

down

(c)

in

(d)

of

8.

(a)

worst

(b)

badly

(c)

worsen

(d)

bad

9.

(a)

Middle

(b)

Medium

(c)

Mode

(d)

Median

10.

(a)

fresh

(b)

gloomy

(c)

optimistic

(d)

staid

11.

(a)

chart

(b)

collapse

(c)

happening

(d)

event

12.

(a)

unrest

(b)

relax

(c)

city

(d)

moves

SPELLING

Paragraph 1

1.

A new reprto

2.

There are nylectrur 73 million people

3.

uoyht unemployment

4.

it is inirsg in most of Asia

5.

cidseanre from 9.3 per cent in 2010

6.

the ienigbgnn of this year

Paragraph 2

7.

diuflfitc for many young people

8.

It is ucriralypatl bad

9.

This gifrue is around 45 per cent

10.

One armjo factor

11.

global financial epcllsao

12.

asolci unrest

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

The ILO said it is difficult for many young people who are looking for work. It said: "It's still not easy to be

(    )

unemployment. One major factor is the global financial collapse of 2008. Many countries have still not

(    )

recovered from that. The ILO says youth unemployment is not just important for a country's

(    )

rate of youth unemployment around the world is for women in the Middle East and North Africa. This figure

1  )

A new report says the number of young people without a job is still very high in many

(    )

year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide is set to rise.

(    )

countries. There are currently 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot

(    )

down in rich countries, it is rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The youth unemployment

(    )

be 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure for youth unemployment was 14 per cent at the beginning of this

(    )

is around 45 per cent. There are many reasons for the gloomy figures for youth

(    )

find a job. The International Labour Organization (ILO) said that although youth unemployment is coming

(    )

economy. It also affects health, social unrest and levels of people's happiness.

(    )

rate in China increased from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent last year. Economists say it will

(    )

young and starting out in today's labour market." It is particularly bad for many young women. The highest

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

very  The  young   a  still  of   without   is  high  number  people  job   .

2.

around   work   who   15-24   the   want   world   People   to   aged   .  

3.

down   Youth   in   unemployment   rich   is   countries   coming   .  

4.

increased   China   in   rate  unemployment  youth   The   9.3%  .  from

5.

set   is   worldwide   unemployment   Youth   rise   to   .  

6.

looking   for  work   Difficult   for   many   young   people   who   are   .

7.

world   highest   youth   the   The   of  around   rate   unemployment   .  

8.

figures   reasons   for   There   the   are   gloomy   many   .  

9.

still   not   Many   recovered   countries   from   have   that   .  

10.

a   not  for   economy  is   important  country's   Unemployment  just   .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report says / say the number of young people without a job is still very high in many countries. There are current / currently 73 million people around the world ages / aged 15-24 who want to work but cannot finding / find a job. The International Labour Organization (ILO) said that although / through youth unemployment is coming / come down in rich countries, it is raising / rising in most of Asia, the Middle East, North Africa and Brazil. The youth unemployment rate in China increased for / from 9.3 per cent in 2010 to 10.6 per cent last year. Economists say it will be 11.1 per cent in 2016. In Brazil, the figure / figured for youth unemployment was 14 per cent at the beginning of this year, but is now almost 16 per cent. The ILO warns that youth unemployment worldwide is sat / set to rise.

The ILO said it is difficulty / difficult for many young people who are looking for work. It said: "It's still not easily / easy to be young and starting out in today's labour market / marketing." It is peculiar / particularly bad for many young women. The highest gate / rate of youth unemployment around the world is for women in the Middle East and North Africa. This figure is around / abound 45 per cent. There are many reasons / reasoning for the gloomy figures for youth unemployment. One major factory / factor is the global financial collapse of 2008. Many countries have still not recovered from that. The ILO says youth unemployment is not just importance / important for a country's economy. It also affects health, social unrest and levels / level of people's happiness.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt s_ys th_ n_mb_r _f y__ng p__pl_ w_th__t _ j_b _s st_ll v_ry h_gh _n m_ny c__ntr__s. Th_r_ _r_ c_rr_ntly 73 m_ll__n p__pl_ _r__nd th_ w_rld _g_d 15-24 wh_ w_nt t_ w_rk b_t c_nn_t f_nd _ j_b. Th_ _nt_rn_t__n_l L_b__r _rg_n_z_t__n (_L_) s__d th_t _lth__gh y__th _n_mpl_ym_nt _s c_m_ng d_wn _n r_ch c__ntr__s, _t _s r_s_ng _n m_st _f _s__, th_ M_ddl_ __st, N_rth _fr_c_ _nd Br_z_l. Th_ y__th _n_mpl_ym_nt r_t_ _n Ch_n_ _ncr__s_d fr_m 9.3 p_r c_nt _n 2010 t_ 10.6 p_r c_nt l_st y__r. _c_n_m_sts s_y _t w_ll b_ 11.1 p_r c_nt _n 2016. _n Br_z_l, th_ f_g_r_ f_r y__th _n_mpl_ym_nt w_s 14 p_r c_nt _t th_ b_g_nn_ng _f th_s y__r, b_t _s n_w _lm_st 16 p_r c_nt. Th_ _L_ w_rns th_t y__th _n_mpl_ym_nt w_rldw_d_ _s s_t t_ r_s_.

Th_ _L_ s__d _t _s d_ff_c_lt f_r m_ny y__ng p__pl_ wh_ _r_ l__k_ng f_r w_rk. _t s__d: "_t's st_ll n_t __sy t_ b_ y__ng _nd st_rt_ng __t _n t_d_y's l_b__r m_rk_t." _t _s p_rt_c_l_rly b_d f_r m_ny y__ng w_m_n. Th_ h_gh_st r_t_ _f y__th _n_mpl_ym_nt _r__nd th_ w_rld _s f_r w_m_n _n th_ M_ddl_ __st _nd N_rth _fr_c_. Th_s f_g_r_ _s _r__nd 45 p_r c_nt. Th_r_ _r_ m_ny r__s_ns f_r th_ gl__my f_g_r_s f_r y__th _n_mpl_ym_nt. _n_ m_j_r f_ct_r _s th_ gl_b_l f_n_nc__l c_ll_ps_ _f 2008. M_ny c__ntr__s h_v_ st_ll n_t r_c_v_r_d fr_m th_t. Th_ _L_ s_ys y__th _n_mpl_ym_nt _s n_t j_st _mp_rt_nt f_r _ c__ntry's _c_n_my. _t _ls_ _ff_cts h__lth, s_c__l _nr_st _nd l_v_ls _f p__pl_'s h_pp_n_ss.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report says the number of young people without a job is still very high in many countries there are currently 73 million people around the world aged 15-24 who want to work but cannot find a job the international labour organization (ilo) said that although youth unemployment is coming down in rich countries it is rising in most of asia the middle east north africa and brazil the youth unemployment rate in china increased from 93 per cent in 2010 to 106 per cent last year economists say it will be 111 per cent in 2016 in brazil the figure for youth unemployment was 14 per cent at the beginning of this year but is now almost 16 per cent the ilo warns that youth unemployment worldwide is set to rise

the ilo said it is difficult for many young people who are looking for work it said "it's still not easy to be young and starting out in today's labour market" it is particularly bad for many young women the highest rate of youth unemployment around the world is for women in the middle east and north africa this figure is around 45 per cent there are many reasons for the gloomy figures for youth unemployment one major factor is the global financial collapse of 2008 many countries have still not recovered from that the ilo says youth unemployment is not just important for a country's economy it also affects health social unrest and levels of people's happiness

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewreportsaysthenumberofyoungpeoplewithoutajobisstillveryhig
hinmanycountries.Therearecurrently73millionpeoplearoundthewor
ldaged15-24whowanttoworkbutcannotfindajob.TheInternatio
nalLabourOrganization(ILO)saidthatalthoughyouthunemploymenti
scomingdowninrichcountries,itisrisinginmostofAsia,theMiddleEast,
NorthAfricaandBrazil.TheyouthunemploymentrateinChinaincrease
dfrom9.3percentin2010to10.6percentlastyear.Economistssayitwill
be11.1percentin2016.InBrazil,thefigureforyouthunemploymentwa
s14percentatthebeginningofthisyear,butisnowalmost16percent.Th
eILOwarnsthatyouthunemploymentworldwideissettorise.TheILOsai
ditisdifficultformanyyoungpeoplewhoarelookingforwork.Itsaid:"It's
stillnoteasytobeyoungandstartingoutintoday'slabourmarket."Itispa
rticularlybadformanyyoungwomen.Thehighestrateofyouthunemplo
ymentaroundtheworldisforwomenintheMiddleEastandNorthAfrica.T
hisfigureisaround45percent.Therearemanyreasonsforthegloomyfig
uresforyouthunemployment.Onemajorfactoristheglobalfinancialcol
lapseof2008.Manycountrieshavestillnotrecoveredfromthat.TheILOs
aysyouthunemploymentisnotjustimportantforacountry'seconomy.I
talsoaffectshealth,socialunrestandlevelsofpeople'shappiness.

FREE WRITING

Write about unemployment for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Young, jobless people should have to do voluntary work. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about this story. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. UNEMPLOYMENT: Make a poster about unemployment. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. UNEMPLOYED: Write a magazine article about being young and unemployed. Include imaginary interviews with young people who are looking for a job but can't find one.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on unemployment. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your ideas on how young people can find a job. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

young people

a.

youth

2

currently

b.

presently

3.

coming down

c.

falling

4.

figure

d.

number

5.

rise

e.

increase

6.

difficult

f.

problematic

7.

starting out

g.

beginning

8.

particularly

h.

especially

9.

gloomy

i.

dark

10.

affects

j.

hurts

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

73 million

2.

In rich countries

3.

9.3%

4.

Brazil

5.

It will rise

6.

The labour market

7.

Women

8.

The Middle East

9.

The global financial collapse

10.

Happiness

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You