The Reading / Listening - Level 3

A new report from the World Health Organisation (WHO) says processed meat causes cancer. Processed meat includes bacon, hot dogs, ham and sausages, as well as canned meat and meat-based sauces. The report was made by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important to tell the world about the danger of processed meat because of the large number of people who eat it and get cancer. The report says that eating just 50g of processed meat a day increases the chance of developing certain types of cancer by 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one sausage. The WHO also said eating red meat carried a risk of developing cancer.



Although the WHO warned people about the risk of eating too much processed and red meat, it did say that meat had health benefits. Meat has many important vitamins and minerals. The WHO said people should cut down on the amount of processed meat they eat. People should also eat more food that contains fibre, such as fruit and vegetables, so they have a balanced diet. The meat industry is not happy with some of the details of the report. It does not like the fact that the IARC put processed meat in the same group as tobacco and alcohol. A spokesperson said processed meat is not as harmful as alcohol or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily scare people.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/health-34615621
  • http://edition.cnn.com/2015/10/26/health/who-processed-meat-cancer-social-reaction/
  • http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=52370#.Vi7GAqRX_88


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MEAT: Students walk around the class and talk to other students about meat. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

report / hot dogs / canned meat / danger / research / developing / red meat / risk / eating / health benefits / vitamins / minerals / balanced diet / alcohol / scare

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FOOD: How good or bad is this food for you? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good?

Bad?

Hot dogs

 

 

Chocolate

 

 

Steak

 

 

French fries

 

 

Bananas

 

 

Pizza

 

 

4. VEGETARIAN: Students A strongly believe we should all be vegetarians; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CUT DOWN: Rank these with your partner. Put the things we should cut down on at the top. Change partners often and share your rankings.

  • red meat

  • chocolate

  • pizza

  • cookies

  • burgers

  • cola

  • sandwiches

  • popcorn

6. HOT DOGS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with hot dogs. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The news from the WHO comes from an old report about meat.

T / F

b.

The WHO said meat-based sauces can also lead to cancer.

T / F

c.

The WHO said 50g a day of processed meat has no risk of cancer.

T / F

d.

The report said there is no risk of developing cancer with red meat.

T / F

e.

The WHO said red meat had health benefits.

T / F

f.

The report put processed meat in the same group as tobacco.

T / F

g.

A meat industry spokesperson said meat isn't as harmful as alcohol.

T / F

h.

A meat institute said the report would scare people.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

causes

a.

advantages

2.

risk

b.

adds to

3.

tell

c.

total

4.

increases

d.

chance

5.

developing

e.

frighten

6.

benefits

f.

leads to

7.

cut down on

g.

getting

8.

amount

h.

class

9.

group

i.

inform

10.

scare

j.

reduce

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

canned meat and meat-

a.

down on the amount

2.

the large number of people

b.

two slices of bacon

3.

eating just 50g of processed meat

c.

as alcohol

4.

Fifty grams is just

d.

based sauces

5.

eating red meat carried

e.

who eat it

6.

meat had health

f.

scare people

7.

people should cut

g.

diet

8.

they have a balanced

h.

a risk

9.

not as harmful

i.

benefits

10.

the report would unnecessarily

j.

a day





GAP FILL

A new report from the World Health Organisation (WHO) says processed meat (1) ____________ cancer. Processed meat includes bacon, hot dogs, ham and sausages, as well as (2) ____________ meat and meat-based (3) ____________. The report was made by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important to tell the world about the (4) ____________ of processed meat because of the large (5) ____________ of people who eat it and get cancer. The report says that eating just 50g of processed meat a day increases the (6) ____________ of developing (7) ____________ types of cancer by 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one sausage. The WHO also said eating red meat (8) ____________ a risk of developing cancer.

 

 

sauces
number
canned
certain
causes
carried
chance
danger

Although the WHO warned people about the risk of eating too much processed and (9) ____________ meat, it did say that meat had health benefits. Meat has many important (10) ____________ and minerals. The WHO said people should cut (11) ____________ on the amount of processed meat they eat. People should also eat more food that (12) ____________ fibre, such as fruit and vegetables, so they have a (13) ____________ diet. The meat industry is not happy with some of the details of the report. It does not like the (14) ____________ that the IARC put processed meat in the same (15) ____________ as tobacco and alcohol. A spokesperson said processed meat is not as harmful as alcohol or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily (16) ____________ people.

 

down
balanced
vitamins
group
red
scare
contains
fact

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

bacon, hot dogs, ham and sausages, as well as canned meat and ______

 

a.  meat-base sauce is
b.  meat-based sauce
c.  meat-base sauces
d.  meat-based sauces

2)

It said it was important to tell the world about the ______ meat

 

a.  danger of processed
b.  danger for processed
c.  dangers from processed
d.  dangers of processed

3)

just 50g of processed meat a day increases the chance of developing certain ______

 

a.  tapes of cancer
b.  tips of cancer
c.  tides of cancer
d.  types of cancer

4)

Fifty grams is just two slices of bacon ______

 

a.  nor one sausage
b.  ore one sausage
c.  or one sausage
d.  awe one sausage

5)

The WHO also said eating red meat carried ______ developing cancer

 

a.  a risky of
b.  a risks of
c.  a risk of
d.  a risked of

6)

it did say that meat had ______

 

a.  health beneficial
b.  health benefits
c.  healthy benefit
d.  healthy benefits

7)

Meat has many important vitamins ______

 

a.  and mineral
b.  on mineral
c.  and minerals
d.  end mineral

8)

People should also eat more food that ______

 

a.  contains fibre
b.  containers fibre
c.  contents fibre
d.  constrains fibre

9)

The meat industry is not happy with some of the ______ report

 

a.  details off the
b.  details of the
c.  details of a
d.  derails of the

10)

The North American Meat Institute said the report would unnecessarily ______

 

a.  scare people
b.  scared people
c.  scary people
d.  score people

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A (1) ___________________ the World Health Organisation (WHO) says processed meat causes cancer. Processed meat includes bacon, hot dogs, ham and sausages, (2) ___________________ meat and meat-based sauces. The report was made by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important (3) ___________________ about the danger of processed meat because (4) ___________________ number of people who eat it and get cancer. The report says that eating just 50g of processed meat a day increases the chance of developing (5) ___________________ cancer by 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one sausage. The WHO also said eating red meat (6) ___________________ of developing cancer.

Although the WHO warned people (7) ___________________ eating too much processed and red meat, it did say that meat had health benefits. Meat (8) ___________________ vitamins and minerals. The WHO said people should cut down (9) ___________________ of processed meat they eat. People should also eat more food that contains fibre, such as fruit and vegetables, so they have (10) ___________________. The meat industry is not happy with some of the details of the report. It does not like the fact that the IARC put processed meat in (11) ___________________ tobacco and alcohol. A spokesperson said processed meat is not (12) ___________________ alcohol or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily scare people.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of sauces did the report say could cause cancer?

2.

Who did the IARC want to tell about the danger of processed meat?

3.

How much would 50g of processed meat a day increase the risk by?

4.

How many slices of bacon is 50 grams?

5.

What other meat did the WHO say could cause cancer?

6.

What kind of benefits did the WHO say red meat contained?

7.

What important things did the WHO say meat contained?

8.

What kind of diet did the WHO suggest we have?

9.

What did the IARC put processed meat in the same group as?

10.

What did a meat institute say the report would do to people?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of sauces did the report say could cause cancer?

6.

What kind of benefits did the WHO say red meat contained?

 

a) tomato sauce
b) cream sauce
c) spaghetti sauces
d) meat-based sauces

 

a) money benefits
b) health benefits
c) cooking benefits
d) daily benefits

2.

Who did the IARC want to tell about the danger of processed meat?

7.

What important things did the WHO say meat contained?

 

a) vegetarians
b) the world
c) butchers
d) farmers

 

a) fats
b) protein
c) calcium
d) vitamins and minerals

3.

How much would 50g of processed meat a day increase the risk by?

8.

What kind of diet did the WHO suggest we have?

 

a) 50%
b) 20%
c) 18%
d) 14%

 

a) a balanced diet
b) a vegetarian diet
c) a white meat diet
d) a fish diet

4.

How many slices of bacon is 50 grams?

9.

What did the IARC put processed meat in the same group as?

 

a) two
b) one
c) three
d) half

 

a) candy
b) burgers
c) alcohol
d) fat

5.

What other meat did the WHO say could cause cancer?

10.

What did a meat institute say the report would do to people?

 

a) lamb
b) chicken
c) red meat
d) barbequed meat

 

a) inform them
b) scare them
c) help them
d) change them

ROLE PLAY

Role  A – Red meat

You think red meat is the worst thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so bad about their things. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): pizza, cola or popcorn.

Role  B – Pizza

You think pizza is the worst thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so bad about their things. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): red meat, cola or popcorn.

Role  C – Cola

You think cola is the worst thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so bad about their things. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): pizza, red meat or popcorn.

Role  D – Popcorn

You think popcorn is the worst thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so bad about their things. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why):  pizza, cola or red meat.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'hot' and 'dog'.

hot

dog

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • sauces
  • made
  • tell
  • 50
  • carried
  • health
  • cut
  • contains
  • happy
  • same
  • scare

MEAT SURVEY

Write five GOOD questions about meat in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MEAT DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'meat'?

3)

How important is meat for us?

4)

Should we not eat processed meat and red meat?

5)

What do you think about what you read?

6)

Should processed meat carry a health warning like cigarettes?

7)

Should we all become vegetarians?

8)

Which is better, chicken or red meat?

9)

Are there too many reports that tell us food is bad for us?

10)

Why is all the most delicious food bad for us?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What are the health benefits of meat?

13)

Why might vegetarians be healthier than meat eaters?

14)

Should the government give better education about diets?

15)

Why do you think the meat industry is unhappy?

16)

How balanced is your diet?

17)

Which is better, fish or meat?

18)

Is it fair to put meat in the same group as alcohol?

19)

Do you think this report will "unnecessarily scare people"?

20)

What questions would you like to ask the WHO?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report from the World Health Organisation (WHO) says processed meat       (1) ____ cancer. Processed meat includes bacon, hot dogs, ham and sausages, as well (2) ____ canned meat and meat-based sauces. The report was made by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important       (3) ____ tell the world about the danger of processed meat because (4) ____ the large number of people who eat it and get cancer. The report says that eating just 50g of processed meat a day increases the chance of developing (5) ____ types of cancer by 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one sausage. The WHO also said eating red meat (6) ____ a risk of developing cancer.

Although the WHO warned people about the risk (7) ____ eating too much processed and red meat, it did say that meat had health benefits. Meat has many (8) ____ vitamins and minerals. The WHO said people should cut down on the amount of processed meat they eat. People should also eat more food that          (9) ____ fibre, such as fruit and vegetables, so they have a balanced diet. The meat industry is not happy with some of the (10) ____ of the report. It does not like the fact that the IARC put processed meat in the (11) ____ group as tobacco and alcohol. A spokesperson said processed meat is not as harmful as alcohol or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily (12) ____ people.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

causes

(b)

causing

(c)

cause

(d)

causal

2.

(a)

is

(b)

has

(c)

as

(d)

was

3.

(a)

by

(b)

for

(c)

to

(d)

at

4.

(a)

to

(b)

from

(c)

for

(d)

of

5.

(a)

certain

(b)

curtain

(c)

curtail

(d)

certainty

6.

(a)

grasped

(b)

carried

(c)

touched

(d)

handled

7.

(a)

at

(b)

to

(c)

by

(d)

of

8.

(a)

importance

(b)

important

(c)

importantly

(d)

imported

9.

(a)

cements

(b)

contents

(c)

contains

(d)

curtails

10.

(a)

amounts

(b)

details

(c)

volumes

(d)

fines

11.

(a)

dent

(b)

feel

(c)

gap

(d)

group

12.

(a)

fear

(b)

scare

(c)

afraid

(d)

terror

SPELLING

Paragraph 1

1.

Processed meat elsducni bacon

2.

it was omritptan to tell the world

3.

the rnedag of processed meat

4.

riasecesn the chance of

5.

two scisle of bacon

6.

a risk of enpvedolig cancer

Paragraph 2

7.

ivmtiasn and minerals

8.

fruit and bgsateelve

9.

The meat rtiydnsu is not happy

10.

in the same group as actocob

11.

not as harmful as hcoalol

12.

unnecessarily secra people

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

cancer. The report says that eating just 50g of processed meat a day increases the chance of developing certain types

(    )

by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important to tell the world

(    )

details of the report. It does not like the fact that the IARC put processed meat in the same group as tobacco

1  )

A new report from the World Health Organisation (WHO) says processed meat causes cancer. Processed meat includes

(    )

Although the WHO warned people about the risk of eating too much processed and red meat, it did say that meat had health

(    )

of cancer by 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one

(    )

about the danger of processed meat because of the large number of people who eat it and get

(    )

down on the amount of processed meat they eat. People should also eat more food that contains fibre, such

(    )

bacon, hot dogs, ham and sausages, as well as canned meat and meat-based sauces. The report was made

(    )

and alcohol. A spokesperson said processed meat is not as harmful as alcohol

(    )

benefits. Meat has many important vitamins and minerals. The WHO said people should cut

(    )

as fruit and vegetables, so they have a balanced diet. The meat industry is not happy with some of the

(    )

sausage. The WHO also said eating red meat carried a risk of developing cancer.

(    )

or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily scare people.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

world   to   it  about   tell  was   It   the   the  important  said  danger  .

2.

eat   who   people   of   number   large   The   cancer   get   and   it   .  

3.

meat   a   day   increases   the   chance   Just   50g   of   processed   .  

4.

of   is   bacon   just   two   Fifty   slices   grams   .  

5.

cancer   red   a   developing   Eating   carried   of   meat   risk   .  

6.

much   too  eating  of   risk   the  about   people   warned   WHO  The  .

7.

did   health   say   benefits   that   meat   It   had   .  

8.

down   on   the   amount   The   WHO   said   people   should   cut   .  

9.

the   as   Put   in   group   meat   same   tobacco   processed   .  

10.

Processed   harmful   meat   as   is   alcohol   not   as   .  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report from the World Health Organisation (WHO) says processed meat causes / causing cancer. Processed meat including / includes bacon, hot dogs, ham and sausages, as well / good as canned meat and meat-based sauces. The report was made / making by the International Agency for Research on Cancer (IARC). It said it was important to told / tell the world about the danger for / of processed meat because of the large figure / number of people who eat it and get cancer. The report says that eating justly / just 50g of processed meat a day increases the chance of developing certain types of cancer by / at 18 per cent. Fifty grams is just two slices of bacon or one sausage. The WHO also said eating red meat carried / handled a risk of developing cancer.

Although the WHO warned people about the risk of eating over / too much processed and red meat, it did say that meat had health benefits / beneficial. Meat has many important / importance vitamins and minerals. The WHO said people should cut up / down on the amount of processed meat they eat. People should also eat more food that contents / contains fibre, such as fruit and vegetables, so they have a balanced diet. The meat industry is not happy / happiness with some of the details by / of the report. It does not like the truth / fact that the IARC put processed meat in the same group as tobacco and alcohol. A spokesperson said processed meat is not as harmful / harmed as alcohol or tobacco. The North American Meat Institute said the report would unnecessarily scary / scare people.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt fr_m th_ W_rld H__lth _rg_n_s_t__n (WH_) s_ys pr_c_ss_d m__t c__s_s c_nc_r. Pr_c_ss_d m__t _ncl_d_s b_c_n, h_t d_gs, h_m _nd s__s_g_s, _s w_ll _s c_nn_d m__t _nd m__t-b_s_d s__c_s. Th_ r_p_rt w_s m_d_ by th_ _nt_rn_t__n_l _g_ncy f_r R_s__rch _n C_nc_r (__RC). _t s__d _t w_s _mp_rt_nt t_ t_ll th_ w_rld _b__t th_ d_ng_r _f pr_c_ss_d m__t b_c__s_ _f th_ l_rg_ n_mb_r _f p__pl_ wh_ __t _t _nd g_t c_nc_r. Th_ r_p_rt s_ys th_t __t_ng j_st 50g _f pr_c_ss_d m__t _ d_y _ncr__s_s th_ ch_nc_ _f d_v_l_p_ng c_rt__n typ_s _f c_nc_r by 18 p_r c_nt. F_fty gr_ms _s j_st tw_ sl_c_s _f b_c_n _r _n_ s__s_g_. Th_ WH_ _ls_ s__d __t_ng r_d m__t c_rr__d _ r_sk _f d_v_l_p_ng c_nc_r.

_lth__gh th_ WH_ w_rn_d p__pl_ _b__t th_ r_sk _f __t_ng t__ m_ch pr_c_ss_d _nd r_d m__t, _t d_d s_y th_t m__t h_d h__lth b_n_f_ts. M__t h_s m_ny _mp_rt_nt v_t_m_ns _nd m_n_r_ls. Th_ WH_ s__d p__pl_ sh__ld c_t d_wn _n th_ _m__nt _f pr_c_ss_d m__t th_y __t. P__pl_ sh__ld _ls_ __t m_r_ f__d th_t c_nt__ns f_br_, s_ch _s fr__t _nd v_g_t_bl_s, s_ th_y h_v_ _ b_l_nc_d d__t. Th_ m__t _nd_stry _s n_t h_ppy w_th s_m_ _f th_ d_t__ls _f th_ r_p_rt. _t d__s n_t l_k_ th_ f_ct th_t th_ __RC p_t pr_c_ss_d m__t _n th_ s_m_ gr__p _s t_b_cc_ _nd _lc_h_l. _ sp_k_sp_rs_n s__d pr_c_ss_d m__t _s n_t _s h_rmf_l _s _lc_h_l _r t_b_cc_. Th_ N_rth _m_r_c_n M__t _nst_t_t_ s__d th_ r_p_rt w__ld _nn_c_ss_r_ly sc_r_ p__pl_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report from the world health organisation (who) says processed meat causes cancer processed meat includes bacon hot dogs ham and sausages as well as canned meat and meat-based sauces the report was made by the international agency for research on cancer (iarc) it said it was important to tell the world about the danger of processed meat because of the large number of people who eat it and get cancer the report says that eating just 50g of processed meat a day increases the chance of developing certain types of cancer by 18 per cent fifty grams is just two slices of bacon or one sausage the who also said eating red meat carried a risk of developing cancer

although the who warned people about the risk of eating too much processed and red meat it did say that meat had health benefits meat has many important vitamins and minerals the who said people should cut down on the amount of processed meat they eat people should also eat more food that contains fibre such as fruit and vegetables so they have a balanced diet the meat industry is not happy with some of the details of the report it does not like the fact that the iarc put processed meat in the same group as tobacco and alcohol a spokesperson said processed meat is not as harmful as alcohol or tobacco the north american meat institute said the report would unnecessarily scare people

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewreportfromtheWorldHealthOrganisation(WHO)saysprocessed
meatcausescancer.Processedmeatincludesbacon,hotdogs,hamand
sausages,aswellascannedmeatandmeat-basedsauces.Therepo
rtwasmadebytheInternationalAgencyforResearchonCancer(IARC).I
tsaiditwasimportanttotelltheworldaboutthedangerofprocessedmeat
becauseofthelargenumberofpeoplewhoeatitandgetcancer.Therepor
tsaysthateatingjust50gofprocessedmeatadayincreasesthechanceof
developingcertaintypesofcancerby18percent.Fiftygramsisjusttwosli
cesofbaconoronesausage.TheWHOalsosaideatingredmeatcarriedari
skofdevelopingcancer.AlthoughtheWHOwarnedpeopleabouttherisk
ofeatingtoomuchprocessedandredmeat,itdidsaythatmeathadhealth
benefits.Meathasmanyimportantvitaminsandminerals.TheWHOsai
dpeopleshouldcutdownontheamountofprocessedmeattheyeat.Peop
leshouldalsoeatmorefoodthatcontainsfibre,suchasfruitandvegetabl
es,sotheyhaveabalanceddiet.Themeatindustryisnothappywithsome
ofthedetailsofthereport.ItdoesnotlikethefactthattheIARCputproces
sedmeatinthesamegroupastobaccoandalcohol.Aspokespersonsaidp
rocessedmeatisnotasharmfulasalcoholortobacco.TheNorthAmerica
nMeatInstitutesaidthereportwouldunnecessarilyscarepeople.

FREE WRITING

Write about meat for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

We should all be vegetarian. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about meat. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MEAT: Make a poster about processed meat and how healthy or unhealthy it is. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PROCESSED MEAT: Write a magazine article about meat. Include imaginary interviews with people who are for and against having health warnings on it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on meat. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your ideas on how we can eat more healthily. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

causes

a.

leads to

2

risk

b.

chance

3.

tell

c.

inform

4.

increases

d.

adds to

5.

developing

e.

getting

6.

benefits

f.

advantages

7.

cut down on

g.

reduce

8.

amount

h.

total

9.

group

i.

class

10.

scare

j.

frighten

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Meat-based sauces

2.

The world

3.

18%

4.

Two

5.

Red meat

6.

Health benefits

7.

Vitamins and minerals

8.

A balanced diet

9.

Alcohol and tobacco

10.

Scare them

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You