The Reading / Listening - Level 6

There is good news for coffee lovers. A new report claims that regular coffee drinkers may live longer than those who do not drink coffee. Researchers say there is growing evidence that coffee benefits the health, makes you live longer, and reduces the risk of heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses, and even suicide. The study was published by the American Heart Association. It looked at the coffee-drinking habits of over 200,000 people who drank between one and five cups of coffee a day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides further evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing premature death due to several diseases."



Scientists have been working hard to analyse exactly what is in coffee that provides so many benefits to the health. Dozens of reports in the past few decades have highlighted the positive effects it can have on the body. Dr Hu said it was still unclear precisely how elements within the coffee bean interact with the body. He said: "Coffee is a complex beverage. It's very difficult to pinpoint which component of coffee is responsible for which benefit." Researchers did not include highly caffeinated drinks in the study. They also pointed out that while coffee seems to have health benefits, added ingredients, such as cream, sugar and certain types of sweeteners, do not.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.cbsnews.com/news/coffee-drinking-linked-to-a-longer-life/
  • http://www.medicaldaily.com/cup-joe-may-lower-risk-death-disease-benefits-drinking-coffee-extend-lifespan-361780
  • http://cnnphilippines.com/lifestyle/2015/11/17/Coffee-could-literally-be-a-lifesaver.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. COFFEE: Students walk around the class and talk to other students about coffee. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

good news / coffee lovers / evidence / benefits / life-threatening / illnesses / habits / analyse / decades / positive / interact / complex / beverage / caffeinated / sugar

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BEVERAGES: What are the good and bad things about these? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good

Bad

Coffee

 

 

Tea

 

 

Orange Juice

 

 

Cola

 

 

Wine

 

 

Red Bull

 

 

4. BENEFITS: Students A strongly believe coffee has many health benefits; Students B strongly believe it doesn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. DRINKS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • coffee

  • tea

  • water

  • milk

  • orange juice

  • hot chocolate

  • red bull

  • cola

6. HEALTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "health". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says there is good news for all lovers.

T / F

b.

Research suggests coffee can reduce the risk of type 2 diabetes.

T / F

c.

Researchers looked at more than 200,000 coffee drinkers.

T / F

d.

Researchers say coffee can reduce levels of premature deaths.

T / F

e.

The article says many reports in the past have said coffee is bad for us.

T / F

f.

A researcher said it is still unclear why coffee is good for us.

T / F

g.

Researchers also looked at caffeinated drinks in the study.

T / F

h.

Researchers said that cream added to coffee is good for us.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

claims

a.

untimely

2.

evidence

b.

part

3.

risk

c.

proof

4.

further

d.

focused on

5.

premature

e.

more

6.

exactly

f.

says

7.

highlighted

g.

complicated

8.

complex

h.

particular

9.

component

i.

possibility

10.

certain

j.

precisely

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

There is good news

a.

analyse exactly what

2.

regular coffee drinkers

b.

death

3.

reduces the risk

c.

how

4.

This study provides further

d.

decades

5.

reducing premature

e.

for coffee lovers

6.

Scientists have been working hard to

f.

to pinpoint

7.

in the past few

g.

evidence

8.

it was still unclear precisely

h.

sweeteners

9.

It's very difficult

i.

may live longer

10.

certain types of

j.

of heart disease





GAP FILL

There is good news for coffee (1) ____________. A new report claims that (2) ____________ coffee drinkers may live longer than those who do not drink coffee. Researchers say there is growing (3) ____________ that coffee benefits the health, makes you live longer, and reduces the (4) ____________ of heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses, and even (5) ____________. The study was published by the American Heart Association. It looked at the coffee-drinking (6) ____________ of over 200,000 people who drank between one and five cups of coffee a day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides (7) ____________ evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing (8) ____________ death due to several diseases."

 

 

risk
lovers
further
regular
premature
evidence
habits
suicide

Scientists have been working hard to analyse (9) ____________ what is in coffee that provides so many benefits to the health. Dozens of reports in the past few (10) ____________ have highlighted the positive effects it can have on the body. Dr Hu said it was still (11) ____________ precisely how elements within the coffee bean interact with the body. He said: "Coffee is a complex (12) ____________. It's very difficult to pinpoint which (13) ____________ of coffee is responsible for which benefit." Researchers did not include (14) ____________ caffeinated drinks in the study. They also (15) ____________ out that while coffee seems to have health benefits, added ingredients, such as cream, sugar and certain (16) ____________ of sweeteners, do not.

 

decades
component
exactly
highly
types
beverage
pointed
unclear

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new report claims that regular coffee drinkers may live longer than ______

 

a.  those whom do not
b.  those whose do not
c.  those who do not
d.  those who've do not

2)

Researchers say there is growing evidence that coffee benefits the health, ______

 

a.  make you live longer
b.  makes you lively longer
c.  makes you live longer
d.  makes you live longest

3)

reduces the risk of heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses, ______

 

a.  uneven suicide
b.  and even suicide
c.  and evenly suicide
d.  and even suicides

4)

It looked at the coffee-drinking habits of over ______

 

a.  2,000,000 people
b.  220,000 people
c.  222,000 people
d.  200,000 people

5)

consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing ______

 

a.  premature death
b.  prematurely death
c.  premature deaths
d.  prematurely deaths

6)

Dozens of reports in the past few decades have highlighted the positive effects it can ______

 

a.  have in the body
b.  have to the body
c.  have at the body
d.  have on the body

7)

Dr Hu said it was still unclear precisely how elements within the ______ with the body

 

a.  coffee been interacts
b.  coffee bean interact
c.  coffee being interact
d.  coffee bean interacts

8)

He said: "Coffee is ______."

 

a.  a complex beverage
b.  a context beverage
c.  a reflex beverage
d.  a duplex beverage

9)

It's very difficult to pinpoint which component of coffee is responsible ______

 

a.  for that benefit
b.  for which benefit
c.  for who benefit
d.  for whatsoever benefit

10)

added ingredients, such as cream, sugar and certain types of ______

 

a.  sweeteners, do not
b.  sweeties, do not
c.  sweetens, do not
d.  sweetener, do not

LISTENING – Listen and fill in the gaps

There is good news (1) ___________________. A new report claims that regular coffee drinkers may live longer (2) ___________________ do not drink coffee. Researchers say there is (3) ___________________ that coffee benefits the health, makes you live longer, and reduces the risk of heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses,                   (4) ___________________. The study was published by the American Heart Association. It looked at the coffee-drinking habits of over 200,000 people who drank (5) ___________________ five cups of coffee a day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides further evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing premature (6) ___________________ several diseases."

Scientists have been working (7) ___________________ exactly what is in coffee that provides so many benefits to the health. Dozens of reports in the past few decades have highlighted the positive (8) ___________________ have on the body. Dr Hu said it was still unclear precisely how elements within the coffee (9) ___________________ with the body. He said: "Coffee is a complex beverage. It's very difficult to pinpoint                                 (10) ___________________ coffee is responsible for which benefit." Researchers did not include highly caffeinated drinks in the study. They also pointed out that while coffee (11) ___________________ health benefits, added ingredients, such as cream, sugar and (12) ___________________ sweeteners, do not.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who is there good news for?

2.

What type of diabetes can coffee reduce the risk of?

3.

Who published the study?

4.

How many coffee drinkers did the study look at?

5.

What kind of coffee consumption can lead to health benefits?

6.

Who has been working hard on analysing the health benefits of coffee?

7.

What effects have reports highlighted over the past few decades?

8.

What kind of beverage did Dr Hu say coffee was?

9.

What kind of drinks were not included in the study?

10.

What has no health benefits besides cream and sugar?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who is there good news for?

6.

Who has been working hard on analysing the health benefits of coffee?

 

a) people who don't drink coffee
b) scientists
c) everyone
d) coffee lovers

 

a) coffee lovers
b) Starbucks
c) scientists
d) coffee farmers

2.

What type of diabetes can coffee reduce the risk of?

7.

What effects have reports highlighted over the past few decades?

 

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

 

a) positive ones
b) caffeinated ones
c) sleepy ones
d) high level ones

3.

Who published the study?

8.

What kind of beverage did Dr Hu say coffee was?

 

a) The New Coffee Times
b) Starbucks
c) the Coffee Bean Confederation
d) the American Heart Association

 

a) risky
b) tasty
c) complex
d) strange

4.

How many coffee drinkers did the study look at?

9.

What kind of drinks were not included in the study?

 

a) around 200,000
b) just less than 200,000
c) over 200,000
d) exactly 200,000

 

a) ones from Starbucks
b) caffeinated ones
c) tea
d) colas

5.

What kind of coffee consumption can lead to health benefits?

10.

What has no health benefits besides cream and sugar?

 

a) weekly
b) high
c) low
d) moderate

 

a) sweeteners
b) cookies
c) syrup
d) latte

ROLE PLAY

Role  A – Coffee

You think coffee is the best drink. Tell the others three reasons why. Tell them why their drinks aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): water, orange juice or cola.

Role  B – Water

You think water is the best drink. Tell the others three reasons why. Tell them why their drinks aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): coffee, orange juice or cola.

Role  C – Orange juice

You think orange juice is the best drink. Tell the others three reasons why. Tell them why their drinks aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): water, coffee or cola.

Role  D – Cola

You think cola is the best drink. Tell the others three reasons why. Tell them why their drinks aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  water, orange juice or coffee.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'coffee' and 'lover'.

coffee

 

lover

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • news
  • growing
  • published
  • risk
  • habits
  • due
  • hard
  • past
  • unclear
  • which
  • highly
  • types

COFFEE SURVEY

Write five GOOD questions about coffee in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

COFFEE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word "coffee''?

3)

How important is coffee in your life?

4)

How healthy do you think coffee is?

5)

Why is coffee so important around the world?

6)

What do you think about what you read?

7)

Why might coffee reduce the risk of suicide?

8)

What do you think of drinking five cups of coffee a day?

9)

Should the government encourage people to drink coffee?

10)

In what different ways do people use coffee?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What is the best kind of coffee?

13)

What do you think of coffee shops and cafes?

14)

What is coffee culture?

15)

What do you think of Starbucks?

16)

How dangerous is caffeine as a drug?

17)

What do you think of the smell of freshly brewed coffee?

18)

What do you know about fair trade coffee?

19)

What more would you like to know about coffee?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

There is good news for coffee (1) ____. A new report claims that regular coffee drinkers may live longer than those who do not drink coffee. Researchers say there is (2) ____ evidence that coffee benefits the health, makes you live longer, and reduces the risk (3) ____ heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses, and (4) ____ suicide. The study was published by the American Heart Association. It looked at the coffee-drinking habits of over 200,000 people who drank between one and five cups of coffee a day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides (5) ____ evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in (6) ____ of reducing premature death due to several diseases."

Scientists have been working hard to analyse (7) ____ what is in coffee that provides so many benefits to the health. (8) ____ of reports in the past few decades have highlighted the positive effects it can have on the body. Dr Hu said it was still unclear (9) ____ how elements within the coffee bean interact with the body. He said: "Coffee is a complex beverage. It's very difficult to (10) ____ which component of coffee is responsible for which benefit." Researchers did not include (11) ____ caffeinated drinks in the study. They also pointed out that while coffee seems to have health benefits, added ingredients, such as cream, sugar and       (12) ____ types of sweeteners, do not.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

loveless

(b)

lovelies

(c)

lovers

(d)

loves

2.

(a)

growing

(b)

growth

(c)

grown

(d)

growers

3.

(a)

of

(b)

to

(c)

at

(d)

by

4.

(a)

even

(b)

evens

(c)

event

(d)

eventually

5.

(a)

furthering

(b)

farther

(c)

fathering

(d)

further

6.

(a)

trims

(b)

tames

(c)

teams

(d)

terms

7.

(a)

exactly

(b)

exact

(c)

exacted

(d)

exacts

8.

(a)

Denizen

(b)

Denizens

(c)

Dozen

(d)

Dozens

9.

(a)

precisely

(b)

precise

(c)

precision

(d)

precisions

10.

(a)

pin-head

(b)

pinpoint

(c)

pin-prick

(d)

pin-stripe

11.

(a)

heighten

(b)

highly

(c)

highs

(d)

highbrow

12.

(a)

certain

(b)

certainly

(c)

certainty

(d)

certainties

SPELLING

Paragraph 1

1.

larruge coffee drinkers

2.

life-genatienrth illnesses

3.

… and even dcsuiie

4.

This study provides further veecenid

5.

emeodatr consumption of coffee

6.

reducing auprmerte death

Paragraph 2

7.

analyse eacylxt what is in coffee

8.

in the past few daecsde

9.

it was still unclear relyeispc how

10.

Coffee is a complex begarvee

11.

pinpoint which ntomoencp of coffee is responsible

12.

added eeriigntsdn

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

the health, makes you live longer, and reduces the risk of heart disease, type 2 diabetes, other life-

(    )

of coffee may confer health benefits in terms of reducing premature death due to several diseases."

(    )

longer than those who do not drink coffee. Researchers say there is growing evidence that coffee benefits

(    )

with the body. He said: "Coffee is a complex beverage. It's very difficult to pinpoint which component of coffee is responsible

(    )

threatening illnesses, and even suicide. The study was published by the American Heart Association. It looked

(    )

Scientists have been working hard to analyse exactly what is in coffee that provides so many

(    )

as cream, sugar and certain types of sweeteners, do not.

1  )

There is good news for coffee lovers. A new report claims that regular coffee drinkers may live

(    )

on the body. Dr Hu said it was still unclear precisely how elements within the coffee bean interact

(    )

benefits to the health. Dozens of reports in the past few decades have highlighted the positive effects it can have

(    )

out that while coffee seems to have health benefits, added ingredients, such

(    )

at the coffee-drinking habits of over 200,000 people who drank between one and five cups of coffee a

(    )

for which benefit." Researchers did not include highly caffeinated drinks in the study. They also pointed

(    )

day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides further evidence that moderate consumption

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

not   than   do   coffee   longer   who   drink   Live   those   .  

2.

health   is   that   the   There   evidence   benefits   growing   coffee   .  

3.

between   one   and   five   cups   of   coffee   People   who   drank   .  

4.

benefits   health   confer   may   coffee   of   Consumption   .   

5.

diseases   several   to   due   death   premature   Reducing   .  

6.

what   have   hard   exactly   Scientists   working  analyse   been   to   .  

7.

the   the   it   on   Highlighted   effects   have   body   positive   can   .  

8.

the   body  How  elements   within   the   coffee   bean  interact  with   .

9.

responsible   is   coffee   of   component   which   Pinpoint   .  

10.

drinks   caffeinated   highly   include   not   did   Researchers   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

There is good news for coffee loving / lovers. A new report claims that regular / regularly coffee drinkers may live longer than those / them who do not drink coffee. Researchers say there is growth / growing evidence that coffee benefits the health, makes you live lengthier / longer, and reduces the risk of heart disease, type 2 diabetes, other life-threatening illnesses / illness, and even suicide. The study was published by the American Heart Association. It looked at the coffee-drinking habitual / habits of over 200,000 people who drunk / drank between one and five cups of coffee a day. Researcher Dr Frank Hu said: "This study provides further / farther evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing premature death due / dew to several diseases."

Scientists have been working hardly / hard to analyse exactly what is in coffee that provisions / provides so many benefits to the health. Dozens of reports in / on the past few decades have highlights / highlighted the positive affects / effects it can have on the body. Dr Hu said it was still unclear precisely how elements within the coffee bean interaction / interact with the body. He said: "Coffee is a complex / reflex beverage. It's very difficult to pinpoint which component / competent of coffee is responsible for which benefit." Researchers did not include highly / heighten caffeinated drinks in the study. They also pointed out that while coffee seems to have health benefits, added ingredients, such as cream, sugar and certain types of sweeties / sweeteners, do not.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_r_ _s g__d n_ws f_r c_ff__ l_v_rs. _ n_w r_p_rt cl__ms th_t r_g_l_r c_ff__ dr_nk_rs m_y l_v_ l_ng_r th_n th_s_ wh_ d_ n_t dr_nk c_ff__. R_s__rch_rs s_y th_r_ _s gr_w_ng _v_d_nc_ th_t c_ff__ b_n_f_ts th_ h__lth, m_k_s y__ l_v_ l_ng_r, _nd r_d_c_s th_ r_sk _f h__rt d_s__s_, typ_ 2 d__b_t_s, _th_r l_f_-thr__t_n_ng _lln_ss_s, _nd _v_n s__c_d_. Th_ st_dy w_s p_bl_sh_d by th_ _m_r_c_n H__rt _ss_c__t__n. _t l__k_d _t th_ c_ff__-dr_nk_ng h_b_ts _f _v_r 200,000 p__pl_ wh_ dr_nk b_tw__n _n_ _nd f_v_ c_ps _f c_ff__ _ d_y. R_s__rch_r Dr Fr_nk H_ s__d: "Th_s st_dy pr_v_d_s f_rth_r _v_d_nc_ th_t m_d_r_t_ c_ns_mpt__n _f c_ff__ m_y c_nf_r h__lth b_n_f_ts _n t_rms _f r_d_c_ng pr_m_t_r_ d__th d__ t_ s_v_r_l d_s__s_s."

Sc__nt_sts h_v_ b__n w_rk_ng h_rd t_ _n_lys_ _x_ctly wh_t _s _n c_ff__ th_t pr_v_d_s s_ m_ny b_n_f_ts t_ th_ h__lth. D_z_ns _f r_p_rts _n th_ p_st f_w d_c_d_s h_v_ h_ghl_ght_d th_ p_s_t_v_ _ff_cts _t c_n h_v_ _n th_ b_dy. Dr H_ s__d _t w_s st_ll _ncl__r pr_c_s_ly h_w _l_m_nts w_th_n th_ c_ff__ b__n _nt_r_ct w_th th_ b_dy. H_ s__d: "C_ff__ _s _ c_mpl_x b_v_r_g_. _t's v_ry d_ff_c_lt t_ p_np__nt wh_ch c_mp_n_nt _f c_ff__ _s r_sp_ns_bl_ f_r wh_ch b_n_f_t." R_s__rch_rs d_d n_t _ncl_d_ h_ghly c_ff__n_t_d dr_nks _n th_ st_dy. Th_y _ls_ p__nt_d __t th_t wh_l_ c_ff__ s__ms t_ h_v_ h__lth b_n_f_ts, _dd_d _ngr_d__nts, s_ch _s cr__m, s_g_r _nd c_rt__n typ_s _f sw__t_n_rs, d_ n_t.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

there is good news for coffee lovers a new report claims that regular coffee drinkers may live longer than those who do not drink coffee researchers say there is growing evidence that coffee benefits the health makes you live longer and reduces the risk of heart disease type 2 diabetes other life-threatening illnesses and even suicide the study was published by the american heart association it looked at the coffee-drinking habits of over 200000 people who drank between one and five cups of coffee a day researcher dr frank hu said "this study provides further evidence that moderate consumption of coffee may confer health benefits in terms of reducing premature death due to several diseases"

scientists have been working hard to analyse exactly what is in coffee that provides so many benefits to the health dozens of reports in the past few decades have highlighted the positive effects it can have on the body dr hu said it was still unclear precisely how elements within the coffee bean interact with the body he said "coffee is a complex beverage it's very difficult to pinpoint which component of coffee is responsible for which benefit" researchers did not include highly caffeinated drinks in the study they also pointed out that while coffee seems to have health benefits added ingredients such as cream sugar and certain types of sweeteners do not

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Thereisgoodnewsforcoffeelovers.Anewreportclaimsthatregularcoff
eedrinkersmaylivelongerthanthosewhodonotdrinkcoffee.Researche
rssaythereisgrowingevidencethatcoffeebenefitsthehealth,makesyo
ulivelonger,andreducestheriskofheartdisease,type2diabetes,otherl
ife-threateningillnesses,andevensuicide.Thestudywaspublishedb
ytheAmericanHeartAssociation.Itlookedatthecoffee-drinkingha
bitsofover200,000peoplewhodrankbetweenoneandfivecupsofcoffe
eaday.ResearcherDrFrankHusaid:"Thisstudyprovidesfurthereviden
cethatmoderateconsumptionofcoffeemayconferhealthbenefitsinter
msofreducingprematuredeathduetoseveraldiseases."Scientistshav
ebeenworkinghardtoanalyseexactlywhatisincoffeethatprovidessom
anybenefitstothehealth.Dozensofreportsinthepastfewdecadeshave
highlightedthepositiveeffectsitcanhaveonthebody.DrHusaiditwassti
llunclearpreciselyhowelementswithinthecoffeebeaninteractwiththe
body.Hesaid:"Coffeeisacomplexbeverage.It'sverydifficulttopinpoin
twhichcomponentofcoffeeisresponsibleforwhichbenefit."Researche
rsdidnotincludehighlycaffeinateddrinksinthestudy.Theyalsopointed
outthatwhilecoffeeseemstohavehealthbenefits,addedingredients,s
uchascream,sugarandcertaintypesofsweeteners,donot.

FREE WRITING

Write about coffee for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Governments should encourage us to drink coffee. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about coffee and health. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. COFFEE: Make a poster about coffee. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HEALTHY COFFEE: Write a magazine article about the health benefits of coffee. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a coffee expert. Ask him/her three questions about the health benefits of coffee. Give him/her three of your opinions on coffee. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

claims

a.

says

2

evidence

b.

proof

3.

risk

c.

possibility

4.

further

d.

more

5.

premature

e.

untimely

6.

exactly

f.

precisely

7.

highlighted

g.

focused on

8.

complex

h.

complicated

9.

component

i.

part

10.

certain

j.

particular

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Coffee lovers

2.

2

3.

The American Heart Association

4.

Over 200,000

5.

Moderate

6.

Scientists

7.

Positive effects

8.

A complex one

9.

Caffeinated drinks

10.

Certain types of sweeteners

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You