The Reading / Listening - Level 3

Russia's President Vladimir Putin has warned Turkey that it would pay for the downing of one of its warplanes on Tuesday. This comes after two Turkish F-16 fighter jets shot down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flying over Turkish airspace. Moscow denies this and said its plane was over Syrian airspace. Turkey has warned Russia several times before after Russian planes flew over Turkish territory. Turkey said its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times before they fired missiles at them. However, the Russian pilot who survived the shooting said he received no warnings at all and that he was not flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was planned beforehand.



President Putin has advised all Russians to avoid going to Turkey. He has also said Russia would cut many economic ties with Turkey. Several major Russian holiday firms have removed packages to Turkey. This could hurt Turkey as 4.4 million Russians go there on vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number of big joint projects between the two countries would be stopped. In addition, Turkish companies with strong trading ties to Russia will also face more difficult trading conditions. Turkey imports almost all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia is also due to build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion project.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.irishtimes.com/news/world/europe/russia-says-turkey-will-pay-economic-price-for-deliberate-downing-of-jet-1.2443934
  • http://uk.reuters.com/article/2015/11/25/uk-mideast-crisis-syria-turkey-erdogan-idUKKBN0TE0QV20151125
  • https://www.rt.com/op-edge/323366-turkey-russians-feel-betrayed/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. TURKEY AND RUSSIA: Students walk around the class and talk to other students about Turkey and Russia. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

Vladimir Putin / warplanes / fighter jets / denies / several times / territory / pilots / avoid / economic ties / vacation / trading ties / imports / energy / nuclear power

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SYRIA: What are these countries doing in Syria? Is this good? What should they do?  Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What they are doing

Is it good?

What they should do

Russia

 

 

 

Turkey

 

 

 

USA

 

 

 

Iran

 

 

 

UK

 

 

 

Saudi Arabia

 

 

 

4. THE FUTURE: Students A strongly believe Syria will be at peace by 2020; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. PEACE: Rank these with your partner. Put the one that would be best to bring peace in Syria at the top. Change partners often and share your rankings.

  • United Nations

  • Iran

  • Russia

  • USA

  • Saudi Arabia

  • NATO

  • Arab League

  • Turkey

6. JET: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "jet". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says President Putin asked Turkey to pay money to Russia.

T / F

b.

A Russian F-16 fighter jet was shot down by Turkish warplanes.

T / F

c.

Turkish pilots said they gave 10 warnings to the Russian pilots.

T / F

d.

The Russian pilot said he heard two of the warnings.

T / F

e.

President Putin does not want Russians to holiday in Turkey.

T / F

f.

The article says 4.4 million Russians will holiday in Turkey this year.

T / F

g.

Turkey gets 60 per cent of its gas from Russia.

T / F

h.

Russia had planned to build Turkey's first nuclear power station.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

warned

a.

in advance

2.

denies

b.

encounter

3.

several

c.

contests

4.

territory

d.

refrain from

5.

beforehand

e.

advised

6.

avoid

f.

enterprise

7.

ties

g.

a number of

8.

face

h.

expected

9.

due

i.

land

10.

project

j.

links

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

it would pay for the downing of

a.

survived the shooting

2.

the Russian jet was flying

b.

times before

3.

Turkey has warned Russia several

c.

conditions

4.

the Russian pilot who

d.

beforehand

5.

Russia said the shooting was planned

e.

going to Turkey

6.

Putin has advised all Russians to avoid

f.

power station

7.

cut many economic

g.

over Turkish airspace

8.

face more difficult trading

h.

energy from Russia

9.

Turkey imports almost all of its

i.

one of its warplanes

10.

build Turkey's first nuclear

j.

ties with Turkey





GAP FILL

Russia's President Vladimir Putin has (1) ____________ Turkey that it would pay for the (2) ____________ of one of its warplanes on Tuesday. This comes after two Turkish F-16 fighter jets (3) ____________ down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flying over Turkish (4) ____________. Moscow denies this and said its plane was over Syrian airspace. Turkey has warned Russia (5) ____________ times before after Russian planes flew over Turkish territory. Turkey said its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times before they fired (6) ____________ at them. However, the Russian pilot who (7) ____________ the shooting said he received no warnings at all and that he was not flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was planned (8) ____________.

 

 

downing
missiles
airspace
survived
warned
beforehand
several
shot

President Putin has (9) ____________ all Russians to avoid going to Turkey. He has also said Russia would cut many economic    (10) ____________ with Turkey. Several major Russian holiday firms have removed packages to Turkey. This could (11) ____________ Turkey as 4.4 million Russians go there on vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number of big (12) ____________ projects between the two countries would be stopped. In addition, Turkish companies with strong trading ties to Russia will also (13) ____________ more difficult trading conditions. Turkey (14) ____________ almost all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia is also (15) ____________ to build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion (16) ____________.

 

hurt
advised
imports
joint
project
ties
due
face

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

warned Turkey that it would pay for the downing of one ______

 

a.  for its warplanes
b.  off its warplanes
c.  of its warplanes
d.  over its warplanes

2)

shot down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flying ______

 

a.  over Turkish airspace
b.  above Turkish airspace
c.  overt Turkish airspace
d.  under Turkish airspace

3)

Turkey has warned Russia several times before after Russian planes flew ______

 

a.  over Turkish territories
b.  over Turkish territorial
c.  over Turkish terror tree
d.  over Turkish territory

4)

However, the Russian pilot who survived the shooting said he ______

 

a.  received not warnings
b.  received no warning
c.  received no warnings
d.  received not warning

5)

Russia said the shooting was ______

 

a.  planned beforehand
b.  planned after hand
c.  planned before handed
d.  planned before hands

6)

He has also said Russia would cut many economic ______

 

a.  tiles with Turkey
b.  tights with Turkey
c.  ties with Turkey
d.  types with Turkey

7)

This could hurt Turkey as 4.4 million Russians go there on ______

 

a.  vacation peach year
b.  vacation each year
c.  vacation reach year
d.  vacation beach year

8)

Turkish companies with strong trading ties to Russia will also face more ______

 

a.  difficult trade ink conditions
b.  difficult trade in conditions
c.  difficult trading condition
d.  difficult trading conditions

9)

Turkey imports almost all of its energy from Russia, including 60 ______

 

a.  per cent off its gas
b.  per cent of its gas
c.  per cent over its gas
d.  per cent on its gas

10)

due to build Turkey's first nuclear power station, which is a ______

 

a.  $20 billion projected
b.  $20 billion projects
c.  $20 billion project
d.  $20 billion projectile

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Russia's President Vladimir Putin has warned Turkey                                 (1) ___________________ for the downing (2) ___________________ warplanes on Tuesday. This comes after two Turkish F-16 fighter jets shot down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flying over Turkish airspace. Moscow (3) ___________________ said its plane was over Syrian airspace. Turkey has warned Russia several (4) ___________________ Russian planes flew over Turkish territory. Turkey said its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times (5) ___________________ missiles at them. However, the Russian pilot who survived the shooting said he received no warnings at all and that he was not flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was (6) ___________________.

President Putin has advised all Russians (7) ___________________ Turkey. He has also said Russia would cut many economic ties with Turkey. Several major Russian holiday (8) ___________________ packages to Turkey. This could hurt Turkey as 4.4 million Russians (9) ___________________ vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number (10) ___________________ projects between the two countries would be stopped. In addition, Turkish companies with strong trading ties to Russia (11) ___________________ more difficult trading conditions. Turkey imports almost all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia (12) ___________________ build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion project.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

On what day of the week did Turkey shoot down a Russian warplane?

2.

What is the name of the Russian plane that was shot down?

3.

How many times did Turkish pilots say they warned Russian pilots?

4.

What did the surviving Russian pilot say he didn't get?

5.

When did Russia say the shooting was planned?

6.

What did Russia say he would cut with Turkey?

7.

How many Russians holiday in Turkey each year?

8.

What kind of trading conditions will Turkish companies now face?

9.

How much of its oil does Turkey get from Russia?

10.

What project is worth $20 billion?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

On what day of the week did Turkey shoot down a Russian warplane?

6.

What did Russia say he would cut with Turkey?

 

a) a Friday
b) a Wednesday
c) a Sunday
d) a Tuesday

 

a) ribbons
b) economic ties
c) a defence treaty
d) borders

2.

What is the name of the Russian plane that was shot down?

7.

How many Russians holiday in Turkey each year?

 

a) F-16
b) Su-24
c) Gorky
d) Sputnik

 

a) 44,000,000,000
b) 440,000
c) 44,000,000
d) 4,400,000

3.

How many times did Turkish pilots say they warned Russian pilots?

8.

What kind of trading conditions will Turkish companies now face?

 

a) 8
b) 9
c) 10
d) 11

 

a) difficult ones
b) fair ones
c) dangerous ones
d) there will be none

4.

What did the surviving Russian pilot say he didn't get?

9.

How much of its oil does Turkey get from Russia?

 

a) warnings
b) compensation
c) help
d) dinner

 

a) 60%
b) 13%
c) 35%
d) 52%

5.

When did Russia say the shooting was planned?

10.

What project is worth $20 billion?

 

a) 2014
b) Tuesday
c) beforehand
d) August

 

a) a dam
b) a nuclear power station
c) a defence treaty
d) an oil pipeline

ROLE PLAY

Role  A – United Nations

You think the United Nations is best at bringing peace to Syria. Tell the others three reasons why. Tell them why their organization / country would not bring peace. Also, tell the others which would be the least effective of these (and why): Arab League, NATO or Russia.

Role  B – Arab League

You think the Arab League is best at bringing peace to Syria. Tell the others three reasons why. Tell them why their organization / country would not bring peace. Also, tell the others which would be the least effective of these (and why): United Nations, NATO or Russia.

Role  C – NATO

You think NATO is best at bringing peace to Syria. Tell the others three reasons why. Tell them why their organization / country would not bring peace. Also, tell the others which would be the least effective of these (and why): Arab League, United Nations or Russia.

Role  D – Russia

You think Russia is best at bringing peace to Syria. Tell the others three reasons why. Tell them why their organization would not bring peace. Also, tell the others which would be the least effective of these (and why):  Arab League, NATO or United Nations.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'war' and 'plane'.

war

plane

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • pay
  • comes
  • several
  • 10
  • survived
  • planned
  • advised
  • major
  • 4.4
  • big
  • face
  • 20

TURKEY AND RUSSIA SURVEY

Write five GOOD questions about Turkey and Russia in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TURKEY AND RUSSIA DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'warplane'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Who do you believe – Russia or Turkey?

5)

How serious is this situation?

6)

Why did Turkey feel it had to shoot down the Russian plane?

7)

What do you think Russia will do to Turkey?

8)

Which countries are doing what in Syria?

9)

What will the situation be like in a few weeks from now?

10)

What advice do you have for the leaders of Russia and Turkey?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How can Russia and Turkey get over this?

13)

How does this affect Russia and Turkey fighting IS?

14)

What would happen if Turkey shot down another Russian plane?

15)

How serious could this situation become?

16)

What will Turkey's economy be like without Russia?

17)

Do you think Russia will cut off Turkey's energy supply?

18)

Is the world becoming safer or more dangerous?

19)

Could this lead to World War III?

20)

What questions would you like to ask the leaders?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Russia's President Vladimir Putin has (1) ____ Turkey that it would pay for the downing of one of its warplanes on Tuesday. This comes (2) ____ two Turkish F-16 fighter jets shot down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flying over Turkish airspace. Moscow (3) ____ this and said its plane was over Syrian airspace. Turkey has warned Russia several times before (4) ____ Russian planes flew over Turkish territory. Turkey said its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times before they fired missiles (5) ____ them. However, the Russian pilot who survived the shooting said he received (6) ____ warnings at all and that he was not flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was planned beforehand.

President Putin has advised all Russians to (7) ____ going to Turkey. He has also said Russia would cut many economic (8) ____ with Turkey. Several major Russian holiday firms have removed packages to Turkey. This could hurt Turkey (9) ____ 4.4 million Russians go there on vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number of big (10) ____ projects between the two countries would be stopped. In addition, Turkish companies with strong trading ties to Russia will also (11) ____ more difficult trading conditions. Turkey imports almost all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia is also (12) ____ to build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion project.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

warped

(b)

warred

(c)

waned

(d)

warned

2.

(a)

later

(b)

post

(c)

follows

(d)

after

3.

(a)

defiles

(b)

denies

(c)

deities

(d)

designs

4.

(a)

later

(b)

post

(c)

after

(d)

follow

5.

(a)

to

(b)

of

(c)

at

(d)

in

6.

(a)

no

(b)

not

(c)

non

(d)

nor

7.

(a)

return

(b)

avoid

(c)

stay

(d)

refuse

8.

(a)

ties

(b)

pins

(c)

wraps

(d)

laces

9.

(a)

has

(b)

as

(c)

was

(d)

is

10.

(a)

jointly

(b)

jointed

(c)

joint

(d)

joints

11.

(a)

head

(b)

nose

(c)

face

(d)

body

12.

(a)

sue

(b)

rue

(c)

cue

(d)

due

SPELLING

Paragraph 1

1.

pay for the inogwnd of one of its warplanes

2.

flying over Turkish raeicpsa

3.

Moscow eednsi this

4.

Turkey has warned Russia lesaevr times

5.

they fired islmeiss at them

6.

planned hfaonbedre

Paragraph 2

7.

idaov going to Turkey

8.

cut many inocmoec ties

9.

Russians go there on nacotaiv

10.

face more difficult trading otdscniino

11.

Turkey tpmisro almost all of its energy

12.

nurclea power station

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

with strong trading ties to Russia will also face more difficult trading conditions. Turkey imports almost

(    )

airspace. Turkey has warned Russia several times before after Russian planes flew over Turkish territory. Turkey said

(    )

jet was flying over Turkish airspace. Moscow denies this and said its plane was over Syrian

(    )

President Putin has advised all Russians to avoid going to Turkey. He has also said Russia would cut many economic

(    )

flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was planned beforehand.

1  )

Russia's President Vladimir Putin has warned Turkey that it would pay for the downing of one of its

(    )

as 4.4 million Russians go there on vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number

(    )

all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia is also due

(    )

its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times before they fired missiles at them. However, the Russian pilot who

(    )

of big joint projects between the two countries would be stopped. In addition, Turkish companies

(    )

to build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion project.

(    )

survived the shooting said he received no warnings at all and that he was not

(    )

warplanes on Tuesday. This comes after two Turkish F-16 fighter jets shot down a Russian Su-24, saying the Russian

(    )

ties with Turkey. Several major Russian holiday firms have removed packages to Turkey. This could hurt Turkey

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

warplanes   for   of   its   Pay   downing   of   the   one   .  

2.

was   flying   The   over   Russian   Turkish   jet   airspace   .  

3.

fighter   said   the   pilots   its   Russian   warned   Turkey   pilots   .  

4.

pilot   Russian   The   shooting   the   survived   who   .  

5.

planned   shooting   said   beforehand   was   the   Russia   .  

6.

all   Russians   to   avoid   going   to   Turkey   Putin   has   advised   .  

7.

firms   Turkey   have   removed   Russian   packages   holiday   to   .  

8.

strong   trading   Turkish   ties   companies   to   with   Russia   .  

9.

Russia   imports   of   from   Turkey   all   energy   almost   its   .  

10.

is  Russia  station  power  nuclear   first  Turkey's  build  to  due  also  .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Russia's President Vladimir Putin has warned / warning Turkey that it would pay for the downing / drowning of one of its warplanes on Tuesday. This comes after two Turkish F-16 fighter jets shot up / down a Russian Su-24, saying the Russian jet was flown / flying over Turkish airspace. Moscow denying / denies this and said its plane was over Syrian airspace. Turkey has warned Russia several times before later / after Russian planes flew over Turkish territory / territorial. Turkey said its fighter pilots warned the Russian pilots 10 times before they fired / fried missiles at them. However, the Russian pilot who survived the shooting said he received no / not warnings at all and that he was not flying over Turkish airspace. Russia said the shooting was planned after all / beforehand.

President Putin has advised / advice all Russians to avoid / avoidance going to Turkey. He has also said Russia would cut many economic ties / times with Turkey. Several major Russian holiday firms have removed parcels / packages to Turkey. This could hurt Turkey as / has 4.4 million Russians go there on vacation each year. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev said a number of big joint / jointly projects between the two countries would be stops / stopped. In addition, Turkish companies with strength / strong trading ties to Russia will also face / head more difficult trading conditions. Turkey imports almost all of its energy from Russia, including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil. Russia is also due / dew to build Turkey's first nuclear power station, which is a $20 billion project.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

R_ss__'s Pr_s_d_nt Vl_d_m_r P_t_n h_s w_rn_d T_rk_y th_t _t w__ld p_y f_r th_ d_wn_ng _f _n_ _f _ts w_rpl_n_s _n T__sd_y. Th_s c_m_s _ft_r tw_ T_rk_sh F-16 f_ght_r j_ts sh_t d_wn _ R_ss__n S_-24, s_y_ng th_ R_ss__n j_t w_s fly_ng _v_r T_rk_sh __rsp_c_. M_sc_w d_n__s th_s _nd s__d _ts pl_n_ w_s _v_r Syr__n __rsp_c_. T_rk_y h_s w_rn_d R_ss__ s_v_r_l t_m_s b_f_r_ _ft_r R_ss__n pl_n_s fl_w _v_r T_rk_sh t_rr_t_ry. T_rk_y s__d _ts f_ght_r p_l_ts w_rn_d th_ R_ss__n p_l_ts 10 t_m_s b_f_r_ th_y f_r_d m_ss_l_s _t th_m. H_w_v_r, th_ R_ss__n p_l_t wh_ s_rv_v_d th_ sh__t_ng s__d h_ r_c__v_d n_ w_rn_ngs _t _ll _nd th_t h_ w_s n_t fly_ng _v_r T_rk_sh __rsp_c_. R_ss__ s__d th_ sh__t_ng w_s pl_nn_d b_f_r_h_nd.

Pr_s_d_nt P_t_n h_s _dv_s_d _ll R_ss__ns t_ _v__d g__ng t_ T_rk_y. H_ h_s _ls_ s__d R_ss__ w__ld c_t m_ny _c_n_m_c t__s w_th T_rk_y. S_v_r_l m_j_r R_ss__n h_l_d_y f_rms h_v_ r_m_v_d p_ck_g_s t_ T_rk_y. Th_s c__ld h_rt T_rk_y _s 4.4 m_ll__n R_ss__ns g_ th_r_ _n v_c_t__n __ch y__r. R_ss__n Pr_m_ M_n_st_r Dm_try M_dv_d_v s__d _ n_mb_r _f b_g j__nt pr_j_cts b_tw__n th_ tw_ c__ntr__s w__ld b_ st_pp_d. _n _dd_t__n, T_rk_sh c_mp_n__s w_th str_ng tr_d_ng t__s t_ R_ss__ w_ll _ls_ f_c_ m_r_ d_ff_c_lt tr_d_ng c_nd_t__ns. T_rk_y _mp_rts _lm_st _ll _f _ts _n_rgy fr_m R_ss__, _ncl_d_ng 60 p_r c_nt _f _ts g_s _nd 35 p_r c_nt _f _ts __l. R_ss__ _s _ls_ d__ t_ b__ld T_rk_y's f_rst n_cl__r p_w_r st_t__n, wh_ch _s _ $20 b_ll__n pr_j_ct.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

russia's president vladimir putin has warned turkey that it would pay for the downing of one of its warplanes on tuesday this comes after two turkish f-16 fighter jets shot down a russian su-24 saying the russian jet was flying over turkish airspace moscow denies this and said its plane was over syrian airspace turkey has warned russia several times before after russian planes flew over turkish territory turkey said its fighter pilots warned the russian pilots 10 times before they fired missiles at them however the russian pilot who survived the shooting said he received no warnings at all and that he was not flying over turkish airspace russia said the shooting was planned beforehand

president putin has advised all russians to avoid going to turkey he has also said russia would cut many economic ties with turkey several major russian holiday firms have removed packages to turkey this could hurt turkey as 44 million russians go there on vacation each year russian prime minister dmitry medvedev said a number of big joint projects between the two countries would be stopped in addition turkish companies with strong trading ties to russia will also face more difficult trading conditions turkey imports almost all of its energy from russia including 60 per cent of its gas and 35 per cent of its oil russia is also due to build turkey's first nuclear power station which is a $20 billion project

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Russia'sPresidentVladimirPutinhaswarnedTurkeythatitwouldpayfor
thedowningofoneofitswarplanesonTuesday.ThiscomesaftertwoTurk
ishF-16fighterjetsshotdownaRussianSu-24,sayingtheRussianj
etwasflyingoverTurkishairspace.Moscowdeniesthisandsaiditsplane
wasoverSyrianairspace.TurkeyhaswarnedRussiaseveraltimesbefor
eafterRussianplanesflewoverTurkishterritory.Turkeysaiditsfighterpi
lotswarnedtheRussianpilots10timesbeforetheyfiredmissilesatthem.
However,theRussianpilotwhosurvivedtheshootingsaidhereceivedno
warningsatallandthathewasnotflyingoverTurkishairspace.Russiasai
dtheshootingwasplannedbeforehand.PresidentPutinhasadvisedallR
ussianstoavoidgoingtoTurkey.HehasalsosaidRussiawouldcutmanye
conomictieswithTurkey.SeveralmajorRussianholidayfirmshaverem
ovedpackagestoTurkey.ThiscouldhurtTurkeyas4.4millionRussiansg
othereonvacationeachyear.RussianPrimeMinisterDmitryMedvedevs
aidanumberofbigjointprojectsbetweenthetwocountrieswouldbestop
ped.Inaddition,TurkishcompanieswithstrongtradingtiestoRussiawill
alsofacemoredifficulttradingconditions.Turkeyimportsalmostallofits
energyfromRussia,including60percentofitsgasand35percentofitsoil
.RussiaisalsoduetobuildTurkey'sfirstnuclearpowerstation,whichisa$
20billionproject.

FREE WRITING

Write about Turkey and Russia for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

What are the pros and cons of air strikes in Syria? What is the best thing to do?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the situation between Turkey and Russia. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. TURKEY AND RUSSIA: Make a poster about Turkey and Russia. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ALLIES: Write a magazine article about Turkey and Russia becoming allies. Include imaginary interviews with people who cab see this happening and with people who cannot.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on Turkey and Russia. Ask him/her three questions about Turkey and Russia. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

warned

a.

advised

2

denies

b.

contests

3.

several

c.

a number of

4.

territory

d.

land

5.

beforehand

e.

in advance

6.

avoid

f.

refrain from

7.

ties

g.

links

8.

face

h.

encounter

9.

due

i.

expected

10.

project

j.

enterprise

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A Tuesday

2.

Su-24

3.

10

4.

Any warnings

5.

Beforehand

6.

Economic ties

7.

4.4 million

8.

More difficult ones

9.

35%

10.

Turkey’s nuclear power station

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You