The Reading / Listening - Level 6

It will come as no surprise to know that a lack of sleep isn't good for us. A new report suggests sleep deprivation can result in long-term health issues and even death. It also says that women are more likely to experience difficulties sleeping than men. The report is based on a survey of 4,100 British adults and is called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the temporary cessation of breathing, especially during sleep. Almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get enough sleep. This compared to 36 per cent of men who said they did not sleep well. Women were also more prone than men to waking up during the night.



Health experts have warned that feeling exhausted due to a lack of sleep could be a sign of a serious underlying medical condition. However, many women are unaware of the dangers, with only a quarter seeing a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of Oxford University said: "Often women think that feeling exhausted is just part of modern life when in fact it could be something more serious." He added that not treating sleep deficiency, "leaves women at risk of reduced quality of life and serious health conditions". In more severe cases, when left untreated, conditions like sleep apnoea can kill people because it can bring on heart attacks and strokes.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.huffingtonpost.co.uk/2016/01/26/half-of-women-in-uk-sleep-deprived_n_9076030.html
  • http://www.telegraph.co.uk/women/health/half-of-women-face-serious-health-problems-due-to-not-getting-en/
  • http://www.techtimes.com/articles/128095/20160127/half-of-women-at-risk-of-serious-health-conditions-because-they-do-not-sleep-enough.htm


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. SLEEP: Students walk around the class and talk to other students about sleep. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

surprise / sleep deprivation / difficulties sleeping / breathing / wake up during the night / exhausted / medical condition / unaware / serious / at risk / heart attacks / strokes

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. GETTING TO SLEEP: Can these things help us sleep? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Why?

TV

 

 

 

Counting sheep

 

 

 

Exercise

 

 

 

Studying English

 

 

 

Drinks

 

 

 

Music

 

 

 

4. MEN & WOMEN: Students A strongly believe men have bigger problems sleeping; Students B strongly believe women have bigger problems.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. LACK OF SLEEP: Rank these with your partner. Put the best things to help you sleep at the top. Change partners often and share your rankings.

  • a good bed

  • no light

  • milk before bed

  • exercise

  • reading a book

  • an early night

  • food

  • music

6. EXHAUSTED: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "exhausted". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says it is a surprise that a lack of sleep isn't good for us.

T / F

b.

Researchers questioned 4,100 British people about sleep.

T / F

c.

Over half of women in a survey said they did not sleep well.

T / F

d.

Men woke up more during the night than women.

T / F

e.

Feeling exhausted could signal a serious medical problem.

T / F

f.

Over a third of women see a doctor about not sleeping enough.

T / F

g.

A doctor said women thought a lack of sleep was a part of modern life.

T / F

h.

A lack of sleep can kill people.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

surprise

a.

end

2

issues

b.

hidden

3.

temporary

c.

problems

4.

cessation

d.

specialists

5.

prone

e.

shock

6.

experts

f.

cause

7.

sign

g.

acute

8.

underlying

h.

liable

9.

severe

i.

indication

10.

bring on

j.

brief

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

It will come as no

a.

quality of life

2.

sleep

b.

of breathing

3.

Apnoea is the temporary cessation

c.

than men

4.

more prone

d.

cases

5.

waking up

e.

surprise

6.

a serious underlying

f.

on heart attacks

7.

feeling exhausted is just

g.

medical condition

8.

at risk of reduced

h.

during the night

9.

In more severe

i.

part of modern life

10.

it can bring

j.

deprivation





GAP FILL

It will come as no surprise to know that a (1) ____________ of sleep isn't good for us. A new report suggests sleep deprivation can (2) ____________ in long-term health (3) ____________ and even death. It also says that women are more (4) ____________ to experience difficulties sleeping than men. The report is (5) ____________ on a survey of 4,100 British adults and is called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the temporary (6) ____________ of breathing, especially during sleep. Almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get (7) ____________ sleep. This compared to 36 per cent of men who said they did not sleep well. Women were also more (8) ____________ than men to waking up during the night.

 

 

result
likely
cessation
prone
lack
enough
issues
based

Health experts have warned that feeling exhausted (9) ____________ to a lack of sleep could be a (10) ____________ of a serious underlying medical condition. However, many women are (11) ____________ of the dangers, with only a (12) ____________ seeing a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of Oxford University said: "Often women think that feeling exhausted is just part of (13) ____________ life when in fact it could be something more serious." He added that not treating sleep (14) ____________, "leaves women at risk of reduced quality of life and serious health conditions". In more (15) ____________ cases, when left untreated, conditions like sleep apnoea can kill people because it can bring on heart attacks and (16) ____________.

 

unaware
modern
due
strokes
quarter
severe
sign
deficiency

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

It will come as no surprise to know that a lack of sleep isn't ______

 

a.  well for us
b.  goodly for us
c.  good for us
d.  goodness for us

2)

A new report suggests sleep deprivation can result in long-______

 

a.  term healthy issues
b.  time health issues
c.  time health issue
d.  term health issues

3)

It also says that women are more likely to experience difficulties ______

 

a.  sleeping then men
b.  sleep in than men
c.  sleep in then men
d.  sleeping than men

4)

Apnoea is the temporary cessation of breathing, especially ______

 

a.  dour in sleep
b.  during sleep
c.  turning sleep
d.  due in sleep

5)

This compared to 36 per cent of men who said they did not sleep well. Women were also ______

 

a.  more plane than men
b.  more pronto than men
c.  more plain than men
d.  more prone than men

6)

feeling exhausted due to a lack of sleep could be a sign of a serious ______

 

a.  underlying medical condition
b.  underlying medical conditions
c.  underlying medical conditioned
d.  underlying medical conditional

7)

However, many women are unaware of the dangers, with only a quarter ______

 

a.  seeing a doctoral
b.  see in the doctor
c.  seeing a doctor
d.  see in a doctor

8)

Often women think that feeling exhausted is just part ______

 

a.  of modern life
b.  of modernity life
c.  of modernise life
d.  of modernist life

9)

not treating sleep deficiency, "leaves women at risk of reduced quality of life and ______

 

a.  serious health conditions
b.  seriously health conditions
c.  series as health conditions
d.  serious healthy conditions

10)

conditions like sleep apnoea can kill people because it can bring on heart ______

 

a.  attacks in stokes
b.  attacks and stroke
c.  attacks and stokes
d.  attacks and strokes

LISTENING – Listen and fill in the gaps

It will come (1) ___________________ know that a lack of sleep isn't good for us. A new report suggests sleep (2) ___________________ result in long-term health issues and even death. It also says that women are more likely to experience difficulties sleeping than men. The report (3) ___________________ survey of 4,100 British adults and is called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the (4) ___________________ of breathing, especially during sleep. Almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get enough sleep. (5) ___________________ 36 per cent of men who said they did not sleep well. Women were also more prone than men to waking (6) ___________________ night.

Health experts have warned that feeling exhausted (7) ___________________ sleep could be a sign of a serious underlying medical condition. However, many women (8) ___________________ dangers, (9) ___________________ seeing a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of Oxford University said: "Often women think that feeling exhausted is just part of modern life (10) ___________________ could be something more serious." He added that not treating sleep deficiency, "leaves women (11) ___________________ quality of life and serious health conditions". In more severe cases, when left untreated, conditions like sleep apnoea can kill people because (12) ___________________ attacks and strokes.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What else can sleep deprivation cause besides long-term health issues?

2.

How many people took part in the survey?

3.

What is the name of the survey?

4.

What percentage of men said they did not sleep well?

5.

What are women more prone to doing at night than men?

6.

What could feeling exhausted be a sign of?

7.

How many women go to see a doctor about sleeplessness?

8.

What do many women think feeling exhausted is a part of?

9.

What does sleep deficiency leave women at risk of reducing?

10.

What can sleep apnoea cause besides heart attacks?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What else can sleep deprivation cause besides long-term health issues?

6.

What could feeling exhausted be a sign of?

 

a) illiteracy
b) death
c) disease
d) poverty

 

a) over-exercising
b) the need for a diet
c) something serious
d) too much studying

2.

How many people took part in the survey?

7.

How many women go to see a doctor about sleeplessness?

 

a) 40,100
b) 41,000
c) 4,101
d) 4,100

 

a) two-fifths
b) a third
c) a half
d) a quarter

3.

What is the name of the survey?

8.

What do many women think feeling exhausted is a part of?

 

a) Reclaim Your Sleep
b) Relive Your Sleep
c) Relieve Your Sleep
d) Receive Your Sleep

 

a) modern life
b) their job
c) being a woman
d) thinking too much

4.

What percentage of men said they did not sleep well?

9.

What does sleep deficiency leave women at risk of reducing?

 

a) half
b) 43
c) 36
d) quarter

 

a) their quality of life
b) their weight
c) their life span
d) their friendships

5.

What are women more prone to doing at night than men?

10.

What can sleep apnoea cause besides heart attacks?

 

a) having nightmares
b) waking up
c) sleepwalking
d) talking in their sleep

 

a) absentmindedness
b) strokes
c) obesity
d) migraines

ROLE PLAY

Role  A – A good bed

You think a good bed is the best thing to fall asleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): milk before bed, reading a book or music.

Role  B – Milk before bed

You think milk before bed is the best thing to fall asleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): a good bed, reading a book or music.

Role  C – Reading a book

You think reading a book is the best thing to fall asleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): milk before bed, a good bed or music.

Role  D – Music

You think music is the best thing to fall asleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  milk before bed, reading a book or a good bed.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'lack' and 'sleep'.

lack

 

sleep

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • surprise
  • even
  • based
  • group
  • half
  • night
  • sign
  • dangers
  • quarter
  • part
  • risk
  • bring

SLEEP SURVEY

Write five GOOD questions about sleep in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SLEEP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'sleep'?

3)

How important is sleep to you?

4)

What do you think about what you read?

5)

How are you if you do not have enough sleep?

6)

What do you know about sleep deprivation?

7)

What is your sleeping pattern like?

8)

Would you like a pill than can replace the need for sleep?

9)

Could you sleep more if you wanted to?

10)

What do you do when you cannot get to sleep?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Why might women have more problems sleeping than men?

13)

How much sleep do you need?

14)

Do people not sleep because there are distractions like TV and mobile phones?

15)

What medical problems can a lack of sleep cause?

16)

What advice would you give to someone who cannot sleep?

17)

How tiring is modern life?

18)

What three adjectives best describe sleep, and why?

19)

Will you change your sleeping habits after reading this article?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

It will come as (1) ____ surprise to know that a lack of sleep isn't good for us. A new report suggests sleep deprivation can result (2) ____ long-term health issues and even death. It also says that women are more (3) ____ to experience difficulties sleeping than men. The report is based (4) ____ a survey of 4,100 British adults and is called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the temporary cessation of breathing, especially (5) ____ sleep. Almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get enough sleep. This compared to 36 per cent of men who said they did not sleep well. Women were also more (6) ____ than men to waking up during the night.

Health experts have warned that (7) ____ exhausted due to a lack of sleep could be a sign of a serious underlying medical condition. However, many women are unaware (8) ____ the dangers, with only a quarter (9) ____ a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of Oxford University said: "Often women think that feeling exhausted is just part of modern life when in (10) ____ it could be something more serious." He added that not treating sleep deficiency, "leaves women at risk of reduced quality of life and serious health conditions". In more  (11) ____ cases, when left untreated, conditions like sleep apnoea can kill people because it can (12) ____ on heart attacks and strokes.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

none

(b)

not

(c)

no

(d)

non

2.

(a)

in

(b)

at

(c)

by

(d)

as

3.

(a)

likely

(b)

likable

(c)

liking

(d)

likelihood

4.

(a)

on

(b)

to

(c)

of

(d)

as

5.

(a)

while

(b)

during

(c)

among

(d)

when

6.

(a)

preen

(b)

plain

(c)

plane

(d)

prone

7.

(a)

felt

(b)

feels

(c)

feeling

(d)

feel

8.

(a)

by

(b)

on

(c)

for

(d)

of

9.

(a)

seeing

(b)

seen

(c)

saw

(d)

see

10.

(a)

factual

(b)

fact

(c)

facts

(d)

factor

11.

(a)

several

(b)

severe

(c)

sever

(d)

severed

12.

(a)

carry

(b)

take

(c)

bring

(d)

give

SPELLING

Paragraph 1

1.

sleep rpotvniedai

2.

a eysrvu of 4,100 British adults

3.

Apnoea is the eotmryapr cessation of breathing

4.

Almost half of the women sreudyve

5.

This eacrdmop to 36 per cent of men

6.

Women were also more nroep than men

Paragraph 2

7.

Health pxsrtee

8.

feeling haesxdetu due to a lack of sleep

9.

a serious ylengindru medical condition

10.

treating sleep nicdefciye

11.

at risk of reduced qyltiua of life

12.

In more reesev cases

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of a serious underlying medical condition. However, many women are unaware of the

(    )

to experience difficulties sleeping than men. The report is based on a survey of 4,100 British adults and is

1  )

It will come as no surprise to know that a lack of sleep isn't good for us. A new report suggests sleep deprivation can

(    )

called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the

(    )

at risk of reduced quality of life and serious health conditions". In more severe cases, when left

(    )

untreated, conditions like sleep apnoea can kill people because it can bring on heart attacks and strokes.

(    )

result in long-term health issues and even death. It also says that women are more likely

(    )

temporary cessation of breathing, especially during sleep. Almost half of the women

(    )

not sleep well. Women were also more prone than men to waking up during the night.

(    )

surveyed (43 per cent) said they did not get enough sleep. This compared to 36 per cent of men who said they did

(    )

Oxford University said: "Often women think that feeling exhausted is just part of modern

(    )

dangers, with only a quarter seeing a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of

(    )

Health experts have warned that feeling exhausted due to a lack of sleep could be a sign

(    )

life when in fact it could be something more serious." He added that not treating sleep deficiency, "leaves women

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

issues   can   long   health   deprivation   in   term   Sleep   result   -   .  

2.

on   based   adults   of   is   British   survey  report   4,100   a  The  .  

3.

is   Apnoea   breathing   of   cessation   temporary   the   .  

4.

who   sleep   said   well   they   did   Men   not   .  

5.

during   the   night   More   prone   than   men   to   waking   up   .  

6.

sleep   a   exhausted   sign  could   lack   due  be   of   to  Feeling   a   .  

7.

the   However   women   of   many   unaware   dangers   ,   are   .  

8.

think   that   feeling  exhausted   is   part   of  modern   life   Women   .  

9.

risk   deficiency   leaves   Not   women   treating   at   sleep   .  

10.

people   kill   can   apnoea   sleep   like   Conditions   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

It will come as no surprise / surprising to know that a lack of / for sleep isn't good for us. A new report suggests sleep deprivation can result on / in long-term health issues and even dead / death. It also says that women are more likely to experience difficulties sleeping than men. The report is based / basted on a survey of 4,100 British adults and is called 'Reclaim Your Sleep'. It is from a British group called the Sleep Apnoea Trust Association. Apnoea is the temporal / temporary cessation of breathing, especially while / during sleep. Almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get enough / plenty sleep. This compared to 36 per cent of men who said they did not sleep good / well. Women were also more prose / prone than men to waking up during the night.

Health experts have warned that feeling / felt exhausted due to a lack of sleep could be a sign / signage of a serious underlying medical condition. However, many women are unaware of the dangerous / dangers, with only a quarter / quartile seeing a doctor about sleeplessness. Professor John Stradling of Oxford University said: "Often women think that feelingexhausted is just part of modernity / modern life when in fact / factual it could be something more serious." He added that not treating / treatment sleep deficiency, "leaves women at risk of reduced quality of live / life and serious health conditions". In more severe cases, when left untreated, conditions / conditioning like sleep apnoea can kill people because it can bring off / on heart attacks and strokes.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_t w_ll c_m_ _s n_ s_rpr_s_ t_ kn_w th_t _ l_ck _f sl__p _sn't g__d f_r _s. _ n_w r_p_rt s_gg_sts sl__p d_pr_v_t__n c_n r_s_lt _n l_ng-t_rm h__lth _ss__s _nd _v_n d__th. _t _ls_ s_ys th_t w_m_n _r_ m_r_ l_k_ly t_ _xp_r__nc_ d_ff_c_lt__s sl__p_ng th_n m_n. Th_ r_p_rt _s b_s_d _n _ s_rv_y _f 4,100 Br_t_sh _d_lts _nd _s c_ll_d 'R_cl__m Y__r Sl__p'. _t _s fr_m _ Br_t_sh gr__p c_ll_d th_ Sl__p _pn___ Tr_st _ss_c__t__n. _pn___ _s th_ t_mp_r_ry c_ss_t__n _f br__th_ng, _sp_c__lly d_r_ng sl__p. _lm_st h_lf _f th_ w_m_n s_rv_y_d (43 p_r c_nt) s__d th_y d_d n_t g_t _n__gh sl__p. Th_s c_mp_r_d t_ 36 p_r c_nt _f m_n wh_ s__d th_y d_d n_t sl__p w_ll. W_m_n w_r_ _ls_ m_r_ pr_n_ th_n m_n t_ w_k_ng _p d_r_ng th_ n_ght.

H__lth _xp_rts h_v_ w_rn_d th_t f__l_ng _xh__st_d d__ t_ _ l_ck _f sl__p c__ld b_ _ s_gn _f _ s_r___s _nd_rly_ng m_d_c_l c_nd_t__n. H_w_v_r, m_ny w_m_n _r_ _n_w_r_ _f th_ d_ng_rs, w_th _nly _ q__rt_r s___ng _ d_ct_r _b__t sl__pl_ssn_ss. Pr_f_ss_r J_hn Str_dl_ng _f _xf_rd _n_v_rs_ty s__d: "_ft_n w_m_n th_nk th_t f__l_ng _xh__st_d _s j_st p_rt _f m_d_rn l_f_ wh_n _n f_ct _t c__ld b_ s_m_th_ng m_r_ s_r___s." H_ _dd_d th_t n_t tr__t_ng sl__p d_f_c__ncy, "l__v_s w_m_n _t r_sk _f r_d_c_d q__l_ty _f l_f_ _nd s_r___s h__lth c_nd_t__ns". _n m_r_ s_v_r_ c_s_s, wh_n l_ft _ntr__t_d, c_nd_t__ns l_k_ sl__p _pn___ c_n k_ll p__pl_ b_c__s_ _t c_n br_ng _n h__rt _tt_cks _nd str_k_s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

it will come as no surprise to know that a lack of sleep isn't good for us a new report suggests sleep deprivation can result in long-term health issues and even death it also says that women are more likely to experience difficulties sleeping than men the report is based on a survey of 4100 british adults and is called 'reclaim your sleep' it is from a british group called the sleep apnoea trust association apnoea is the temporary cessation of breathing especially during sleep almost half of the women surveyed (43 per cent) said they did not get enough sleep this compared to 36 per cent of men who said they did not sleep well women were also more prone than men to waking up during the night

health experts have warned that feeling exhausted due to a lack of sleep could be a sign of a serious underlying medical condition however many women are unaware of the dangers with only a quarter seeing a doctor about sleeplessness professor john stradling of oxford university said "often women think that feeling exhausted is just part of modern life when in fact it could be something more serious" he added that not treating sleep deficiency "leaves women at risk of reduced quality of life and serious health conditions" in more severe cases when left untreated conditions like sleep apnoea can kill people because it can bring on heart attacks and strokes

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Itwillcomeasnosurprisetoknowthatalackofsleepisn'tgoodforus.Ane
wreportsuggestssleepdeprivationcanresultinlong-termhealthissu
esandevendeath.Italsosaysthatwomenaremorelikelytoexperienced
ifficultiessleepingthanmen.Thereportisbasedonasurveyof4,100Briti
shadultsandiscalled'ReclaimYourSleep'.ItisfromaBritishgroupcalled
theSleepApnoeaTrustAssociation.Apnoeaisthetemporarycessationo
fbreathing,especiallyduringsleep.Almosthalfofthewomensurveyed(
43percent)saidtheydidnotgetenoughsleep.Thiscomparedto36perce
ntofmenwhosaidtheydidnotsleepwell.Womenwerealsomoreproneth
anmentowakingupduringthenight.Healthexpertshavewarnedthatfe
elingexhaustedduetoalackofsleepcouldbeasignofaseriousunderlyin
gmedicalcondition.However,manywomenareunawareofthedangers
,withonlyaquarterseeingadoctoraboutsleeplessness.ProfessorJohn
StradlingofOxfordUniversitysaid:"Oftenwomenthinkthatfeelingexh
austedisjustpartofmodernlifewheninfactitcouldbesomethingmorese
rious."Headdedthatnottreatingsleepdeficiency,"leaveswomenatrisk
ofreducedqualityoflifeandserioushealthconditions".Inmoresevereca
ses,whenleftuntreated,conditionslikesleepapnoeacankillpeoplebec
auseitcanbringonheartattacksandstrokes.

FREE WRITING

Write about sleep for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Sleep is the most important thing in the world for our body. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about problems caused by a lack of sleep. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SLEEP DEPRIVATION: Make a poster about the consequences of sleep deprivation. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SLEEP AND GENDER: Write a magazine article about why women have more sleeping problems than men. Include imaginary interviews with a man who thinks men have more problems, and with a woman who thinks women have more problems.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on sleep. Ask him/her three questions about sleep deprivation. Give him/her three ideas on how people can get more sleep and a better quality sleep. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

surprise

a.

shock

2

issues

b.

problems

3.

temporary

c.

brief

4.

cessation

d.

end

5.

prone

e.

liable

6.

experts

f.

specialists

7.

sign

g.

indication

8.

underlying

h.

hidden

9.

severe

i.

acute

10.

bring on

j.

cause

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Death

2.

4,100

3.

Reclaim Your Sleep

4.

36%

5.

Waking up

6.

Something serious

7.

A quarter

8.

Modern life

9.

Their quality of life

10.

Strokes

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You