The Reading / Listening - Level 3

A new report shows what life might be like in 100 years from now. It describes skyscrapers that are much taller than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and holidays in space. The report is from Samsung's SmartThings. It asked experts on space, architecture, and city planners to give their ideas on life in 2116. They said the way we live, work and play will be totally different to how we do these things today. The experts said that 25 years ago, people could not imagine how the Internet and smartphones would change our lives. The Internet has revolutionised the way we communicate, learn and do daily things. The experts said the changes in the next century would be even more unbelievable.



Researchers questioned 2,000 adults about the predictions they thought were most likely to happen in the future. They predicted that in the future, few people will go to an office but will work from home and have virtual work meetings. People will have advanced 3D printers that will let you download a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa, table or pizza at home. There will also be less need for visits to the doctor. We will all have a home health capsule that will tell us what the problem is and give us treatment. We will also be going into space for holidays and to get resources that we have used up on Earth. A prediction that was missing was whether people would still need to study English.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://swns.com/news/super-skyscrapers-bubble-cities-and-origami-furniture-are-all-likely-to-be-reality-in-100-years-71333/
  • http://economictimes.indiatimes.com/articleshow/51006245.cms?
  • http://www.biztekmojo.com/002050/scitech-3d-printed-megastructures-food-trips-space-and-underwater-cities-possible-100-years


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. THE FUTURE: Students walk around the class and talk to other students about the future. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

report / 100 years from now / skyscrapers / smart things / architecture / experts / predictions / office / virtual / furniture / pizza / health / holidays in space / resources

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. PREDICTIONS: What are your predictions for the way we will live in 2116? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Prediction

Good or bad?

Why?

English

 

 

 

Food

 

 

 

Smartphones

 

 

 

Environment

 

 

 

World peace

 

 

 

Your country

 

 

 

4. 2116: Students A strongly believe life in the year 2116 will be better than life today in 2016; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

 

5. BETTER: Rank these with your partner. Put the things that will be better about the year 2116 at the top. Change partners often and share your rankings.

  • holidays

  • food

  • jobs

  • education

  • peace

  • movies

  • friendships

  • pizza

6. REPORT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "report". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Buildings in the future will be shorter than today's buildings.

T / F

b.

Experts say people will be living in underwater cities.

T / F

c.

The report is from the tech company Apple.

T / F

d.

Experts say the changes to come by 2116 will be unbelievable.

T / F

e.

Researchers asked 20,000 people about the future.

T / F

f.

People will be able to print download and print pizzas.

T / F

g.

People won't need to go to the doctor as much as they do now.

T / F

h.

People predicted that we will still need to study English.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

report

a.

futuristic

2.

experts

b.

completely

3.

totally

c.

transformed

4.

revolutionised

d.

finished

5.

unbelievable

e.

study

6.

questioned

f.

plan

7.

advanced

g.

specialists

8.

design

h.

medical care

9.

treatment

i.

asked

10.

used up

j.

incredible

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

what life might be like

a.

way we communicate

2.

the way we live, work and play will

b.

likely to happen

3.

people could not

c.

even more unbelievable

4.

The Internet has revolutionised the

d.

design

5.

changes in the next century would be

e.

to study English

6.

predictions they thought were most

f.

imagine how

7.

3D

g.

be totally different

8.

download a

h.

printers

9.

tell us what the problem is and give

i.

in 100 years from now

10.

people would still need

j.

us treatment





GAP FILL

A new (1) ____________ shows what life might be like in 100 years from now. It describes (2) ____________ that are much taller than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and holidays in (3) ____________. The report is from Samsung's SmartThings. It asked experts on space, architecture, and city (4) ____________ to give their ideas on life in 2116. They said the way we live, work and play will be totally different to how we do these things (5) ____________. The experts said that 25 years ago, people could not imagine how the Internet and smartphones would change our (6) ____________. The Internet has revolutionised the way we communicate, learn and do (7) ____________ things. The experts said the changes in the next century would be even more (8) ____________.

 

 

space
today
report
daily
skyscrapers
unbelievable
planners
lives

Researchers questioned 2,000 adults about the predictions they thought were most (9) ____________ to happen in the future. They predicted that in the future, few people will go to an office but will work from home and have (10) ____________ work meetings. People will have advanced 3D printers that will let you (11) ____________ a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa, table or (12) ____________ at home. There will also be less (13) ____________ for visits to the doctor. We will all have a home health capsule that will tell us what the problem is and give us (14) ____________. We will also be going into space for holidays and to get (15) ____________ that we have used up on Earth. A prediction that was (16) ____________ was whether people would still need to study English.

 

virtual
need
resources
likely
download
missing
treatment
pizza





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new report shows what life might be like in 100 ______

 

a.  years from now
b.  years from know
c.  years from known
d.  years from not

2)

It asked experts on space, architecture, and city planners to give ______

 

a.  their ideas in life
b.  their ideas on life
c.  their ideas at life
d.  their ideas by life

3)

25 years ago, people could not imagine how the Internet and smartphones would ______

 

a.  changed our lives
b.  change your lives
c.  change our lives
d.  change our live

4)

The Internet has revolutionised the way we communicate, learn and ______

 

a.  does daily things
b.  do daily thing
c.  do daily things
d.  does daily thing

5)

The experts said the changes in the next century would be even ______

 

a.  more unbelievably
b.  more and believable
c.  more unbelievable
d.  most unbelievable

6)

Researchers questioned 2,000 adults about the predictions they thought were most ______

 

a.  likely to happens
b.  likely to happen
c.  likely too happen
d.  like to happen

7)

few people will go to an office but will work from home and have virtual ______

 

a.  work meetings
b.  work meeting
c.  works meetings
d.  works meeting

8)

download a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa, table or ______

 

a.  pizzas at home
b.  pizza to home
c.  pizzas to home
d.  pizza at homes

9)

We will all have a home health capsule that will tell us what the problem is ______

 

a.  and give us treatments
b.  and give us treatment
c.  and gives us treatment
d.  and gives us treatments

10)

A prediction that was missing was whether people would still ______

 

a.  need to study English
b.  needed to study English
c.  needs to study English
d.  needy to study English

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report shows what life (1) ___________________ 100 years from now. It describes skyscrapers that are much taller than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and (2) ___________________. The report is from Samsung's SmartThings. It asked experts on space, architecture, and city planners to give their (3) ___________________ 2116. They said the way we live, work and play will be totally different (4) ___________________ these things today. The experts said that 25 years ago, people could not imagine how the Internet and smartphones would change our lives. The Internet has revolutionised the (5) ___________________, learn and do daily things. The experts said the changes in the next century (6) ___________________ unbelievable.

Researchers questioned 2,000 (7) ___________________ predictions they thought were most likely to happen in the future. They predicted that in the future, few people (8) ___________________ office but will work from home and have virtual work meetings. People will have advanced 3D printers that will let you download a design for furniture (9) ___________________ and then 'print' the sofa, table or pizza at home. There will also be less need for visits to the doctor. We will all have a home (10) ___________________ that will tell us what the problem is and give us treatment. We will also be going into space for holidays and (11) ___________________ that we have used up on Earth. A prediction that was missing was whether people (12) ___________________ to study English.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where wlll the bubble cities in the future be?

2.

What company made the report?

3.

What kind of planners gave their ideas on life in 2116?

4.

What could we not have imagined 25 years ago about the Internet?

5.

What did the experts say the changes in the next century would be?

6.

How many people did the researchers question?

7.

What kind of meetings will we have at work in the future?

8.

Who will people need to visit less in the future?

9.

Where will we be going to on holiday?

10.

What language did people not make a prediction about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where wlll the bubble cities in the future be?

6.

How many people did the researchers question?

 

a) the USA
b) under water
c) in space
d) in caves

 

a) 2,000
b) 12,000
c) 20,000
d) 22,000

2.

What company made the report?

7.

What kind of meetings will we have at work in the future?

 

a) McDonald's
b) Google
c) Apple
d) Samsung

 

a) productive meetings
b) busy meetings
c) virtual meetings
d) never-ending meetings

3.

What kind of planners gave their ideas on life in 2116?

8.

Who will people need to visit less in the future?

 

a) city planners
b) daily planners
c) space planners
d) design planners

 

a) the doctor
b) family
c) friends
d) old people

4.

What could we not have imagined 25 years ago about the Internet?

9.

Where will we be going to on holiday?

 

a) cyber-bullying
b) how cheap it would be
c) how it would change our lives
d) that it would still be here

 

a) space
b) Russia
c) Antarctica
d) cyberspace

5.

What did the experts say the changes in the next century would be?

10.

What language did people not make a prediction about?

 

a) small
b) unbelievable
c) gradual
d) boring

 

a) Chinese
b) Arabic
c) Esperanto
d) English

ROLE PLAY

Role  A – 1616

You think the year 1616 is the best year. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their years. Also, tell the others which is the worst of these (and why): 1916, 2016 or 2116.

Role  B – 1916

You think 1916 is the best year. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their years. Also, tell the others which is the worst of these (and why): 1616, 2016 or 2116.

Role  C – 2016

You think 2016 is the best year. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their years. Also, tell the others which is the worst of these (and why): 1916, 1616 or 2116.

Role  D – 2116

You think 2116 is the best year. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their years. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  1916, 2016 or 1616.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'life' and 'future'.

life

future

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • shows
  • bubble
  • planners
  • totally
  • 25
  • next
  • 2,000
  • office
  • 3D
  • pizza
  • used
  • study

THE FUTURE SURVEY

Write five GOOD questions about the future in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

THE FUTURE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'future'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Do you think the future will be good?

5)

What do you think your future will be like?

6)

What do you think of really tall skyscrapers?

7)

What do you think of the idea of underwater cities?

8)

Would you prefer to live in the future or in today's world?

9)

What bad things do you think might be in the future?

10)

What has the Internet changed for you?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article?

12)

What are your predictions for the future?

13)

Do you think everything we see in science fiction movies will come true?

14)

What do you know about 3D printers?

15)

What do you think of the idea of printing and eating a 3D pizza?

16)

What do you think of the idea of home health capsules?

17)

What are the good and bad things about holidays in space?

18)

What will life be like in 1,000 years from now?

19)

Will people still need to study English in the year 2116?

20)

What questions would you like to ask an expert on the future?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report shows what life might be (1) ______ in 100 years from now. It describes skyscrapers that are much (2) ______ than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and holidays in space. The report is from Samsung's SmartThings. It asked experts (3) ______ space, architecture, and city planners to give their ideas on life in 2116. They said the way we live, work and play will be (4) ______ different to how we do these things today. The experts said that 25 years ago, people could not imagine (5) ______ the Internet and smartphones would change our lives. The Internet has revolutionised the way we communicate, learn and do daily things. The experts said the changes in the next century would be even (6) ______ unbelievable.

Researchers questioned 2,000 adults about the predictions they thought were most (7) ______ to happen in the future. They predicted that in the future, few people will go to an office but will work from home and have (8) ______ work meetings. People will have advanced 3D printers that will (9) ______ you download a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa, table or pizza at home. There will also be less (10) ______ for visits to the doctor. We will all have a home health capsule that will tell us what the problem is and give (11) ______ treatment. We will also be going into space for holidays and to get resources that we have used (12) ______ on Earth. A prediction that was missing was whether people would still need to study English.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

likely

(b)

like

(c)

liked

(d)

liking

2.

(a)

tall

(b)

taller

(c)

tallest

(d)

tally

3.

(a)

by

(b)

at

(c)

to

(d)

on

4.

(a)

total

(b)

totally

(c)

totality

(d)

totals

5.

(a)

what

(b)

which

(c)

who

(d)

how

6.

(a)

much

(b)

many

(c)

more

(d)

most

7.

(a)

likely

(b)

like

(c)

liking

(d)

liked

8.

(a)

virtually

(b)

virtue

(c)

virtual

(d)

vitality

9.

(a)

certain

(b)

permit

(c)

allow

(d)

let

10.

(a)

need

(b)

go

(c)

do

(d)

have

11.

(a)

us

(b)

them

(c)

they

(d)

we

12.

(a)

up

(b)

in

(c)

by

(d)

of

SPELLING

Paragraph 1

1.

It isebredcs skyscrapers

2.

sxepert on space

3.

llyotat different

4.

people could not inmaige how

5.

the way we nmcuetacimo

6.

changes in the next tcyrune

Paragraph 2

7.

Researchers oteiendsqu 2,000 adults

8.

most eiylkl to happen

9.

ruiatvl work meetings

10.

download a nesgid for furniture

11.

We will all have a home health lupeacs

12.

A cpdeoirnit that was missing

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

meetings. People will have advanced 3D printers that will let you download a design for furniture or a food

(    )

today. The experts said that 25 years ago, people could not imagine how the Internet and smartphones would

(    )

change our lives. The Internet has revolutionised the way we communicate, learn and do daily

(    )

taller than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and holidays in space. The report is from

(    )

recipe and then 'print' the sofa, table or pizza at home. There will also be less need for visits to the

(    )

things. The experts said the changes in the next century would be even more unbelievable.

(    )

Samsung's SmartThings. It asked experts on space, architecture, and city planners to give their ideas on life in

(    )

future. They predicted that in the future, few people will go to an office but will work from home and have virtual work

1  )

A new report shows what life might be like in 100 years from now. It describes skyscrapers that are much

(    )

doctor. We will all have a home health capsule that will tell us what the problem is and give

(    )

up on Earth. A prediction that was missing was whether people would still need to study English.

(    )

Researchers questioned 2,000 adults about the predictions they thought were most likely to happen in the

(    )

us treatment. We will also be going into space for holidays and to get resources that we have used

(    )

2116. They said the way we live, work and play will be totally different to how we do these things

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

100   be  what   new   years   like   life  report   in   might  shows   A   .  

2.

today's   describes   are   than   It   that   taller   skyscrapers   much   .  

3.

today   different   we   things   Totally   how   these   to   do   .  

4.

we   has   communicate   revolutionised   the   The   way   Internet   .  

5.

next   be   The   the   would   more   in   century   even   changes   .  

6.

were   to   The   thought   likely   they   most   happen   predictions   .  

7.

work   office   go  Few   from   but   to   people   home  will   an   will   .  

8.

less   be   also   will   There   doctor   the   to   visits   for   need   .  

9.

what   the   problem   is   and   give   us   treatment   Tell   us   .  

10.

study   would   English   still   need   Whether   to   people   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report shows what life might be liked / like in 100 years from now. It describes skyscrapers that / than are much taller than today's buildings, underwater 'bubble' cities, and holidays on / in space. The report is from Samsung's SmartThings. It asked experts / expats on space, architecture, and city planners to give / giving their ideas on life in 2116. They said the way we live, work and play will be totally / total different to how we do these things today. The experts said that 25 years ago, people could not imagination / imagine how the Internet and smartphones would change / chance our lives. The Internet has revolutionised the wait / way we communicate, learn and do daily things. The experts said the changes in the next century would be even more / most unbelievable.

Researchers questioned 2,000 adults around / about the predictions they thought were most likely / liking to happen in the future. They predicted that in the future, few people will go to an office but will work from / in home and have virtual work meetings / meeting. People will have advanced 3D printers that will let you / your download a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa, table or pizza at home. There will also be less / few need for visits to the doctor. We will all have a home health capsule that will tell we / us what the problem is and give us treating / treatment. We will also be going into space for holidays and to get resources that we have used up in / on Earth. A prediction that was missing was whether / weather people would still need to study English.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt sh_ws wh_t l_f_ m_ght b_ l_k_ _n 100 y__rs fr_m n_w. _t d_scr_b_s skyscr_p_rs th_t _r_ m_ch t_ll_r th_n t_d_y's b__ld_ngs, _nd_rw_t_r 'b_bbl_' c_t__s, _nd h_l_d_ys _n sp_c_. Th_ r_p_rt _s fr_m S_ms_ng's Sm_rtTh_ngs. _t _sk_d _xp_rts _n sp_c_, _rch_t_ct_r_, _nd c_ty pl_nn_rs t_ g_v_ th__r _d__s _n l_f_ _n 2116. Th_y s__d th_ w_y w_ l_v_, w_rk _nd pl_y w_ll b_ t_t_lly d_ff_r_nt t_ h_w w_ d_ th_s_ th_ngs t_d_y. Th_ _xp_rts s__d th_t 25 y__rs _g_, p__pl_ c__ld n_t _m_g_n_ h_w th_ _nt_rn_t _nd sm_rtph_n_s w__ld ch_ng_ __r l_v_s. Th_ _nt_rn_t h_s r_v_l_t__n_s_d th_ w_y w_ c_mm_n_c_t_, l__rn _nd d_ d__ly th_ngs. Th_ _xp_rts s__d th_ ch_ng_s _n th_ n_xt c_nt_ry w__ld b_ _v_n m_r_ _nb_l__v_bl_.

R_s__rch_rs q__st__n_d 2,000 _d_lts _b__t th_ pr_d_ct__ns th_y th__ght w_r_ m_st l_k_ly t_ h_pp_n _n th_ f_t_r_. Th_y pr_d_ct_d th_t _n th_ f_t_r_, f_w p__pl_ w_ll g_ t_ _n _ff_c_ b_t w_ll w_rk fr_m h_m_ _nd h_v_ v_rt__l w_rk m__t_ngs. P__pl_ w_ll h_v_ _dv_nc_d 3D pr_nt_rs th_t w_ll l_t y__ d_wnl__d _ d_s_gn f_r f_rn_t_r_ _r _ f__d r_c_p_ _nd th_n 'pr_nt' th_ s_f_, t_bl_ _r p_zz_ _t h_m_. Th_r_ w_ll _ls_ b_ l_ss n__d f_r v_s_ts t_ th_ d_ct_r. W_ w_ll _ll h_v_ _ h_m_ h__lth c_ps_l_ th_t w_ll t_ll _s wh_t th_ pr_bl_m _s _nd g_v_ _s tr__tm_nt. W_ w_ll _ls_ b_ g__ng _nt_ sp_c_ f_r h_l_d_ys _nd t_ g_t r_s__rc_s th_t w_ h_v_ _s_d _p _n __rth. _ pr_d_ct__n th_t w_s m_ss_ng w_s wh_th_r p__pl_ w__ld st_ll n__d t_ st_dy _ngl_sh.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report shows what life might be like in 100 years from now it describes skyscrapers that are much taller than today's buildings underwater 'bubble' cities and holidays in space the report is from samsung's smartthings it asked experts on space architecture and city planners to give their ideas on life in 2116 they said the way we live work and play will be totally different to how we do these things today the experts said that 25 years ago people could not imagine how the internet and smartphones would change our lives the internet has revolutionised the way we communicate learn and do daily things the experts said the changes in the next century would be even more unbelievable

researchers questioned 2000 adults about the predictions they thought were most likely to happen in the future they predicted that in the future few people will go to an office but will work from home and have virtual work meetings people will have advanced 3d printers that will let you download a design for furniture or a food recipe and then 'print' the sofa table or pizza at home there will also be less need for visits to the doctor we will all have a home health capsule that will tell us what the problem is and give us treatment we will also be going into space for holidays and to get resources that we have used up on earth a prediction that was missing was whether people would still need to study english





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Anewreportshowswhatlifemightbelikein100yearsfromnow.Itdescrib
esskyscrapersthataremuchtallerthantoday'sbuildings,underwater'b
ubble'cities,andholidaysinspace.ThereportisfromSamsung'sSmartT
hings.Itaskedexpertsonspace,architecture,andcityplannerstogivet
heirideasonlifein2116.Theysaidthewaywelive,workandplaywillbetot
allydifferenttohowwedothesethingstoday.Theexpertssaidthat25yea
rsago,peoplecouldnotimaginehowtheInternetandsmartphoneswoul
dchangeourlives.TheInternethasrevolutionisedthewaywecommuni
cate,learnanddodailythings.Theexpertssaidthechangesinthenextce
nturywouldbeevenmoreunbelievable.Researchersquestioned2,000
adultsaboutthepredictionstheythoughtweremostlikelytohappeninth
efuture.Theypredictedthatinthefuture,fewpeoplewillgotoanofficebu
twillworkfromhomeandhavevirtualworkmeetings.Peoplewillhavead
vanced3Dprintersthatwillletyoudownloadadesignforfurnitureorafoo
drecipeandthen'print'thesofa,tableorpizzaathome.Therewillalsobel
essneedforvisitstothedoctor.Wewillallhaveahomehealthcapsulethat
willtelluswhattheproblemisandgiveustreatment.Wewillalsobegoingi
ntospaceforholidaysandtogetresourcesthatwehaveuseduponEarth.
Apredictionthatwasmissingwaswhetherpeoplewouldstillneedtostud
yEnglish.

FREE WRITING

Write about the future for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

The year 2116 will be better than the year 2016. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about what the future will be like. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE FUTURE: Make a poster about the future. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. 2116: Write a magazine article about the year 2116. Include imaginary interviews with people who think life will be better then, and with people who think life is better now.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on the future. Ask him/her three questions about the future. Give him/her three of your ideas on what will be best about it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

report

a.

study

2.

experts

b.

specialists

3.

totally

c.

completely

4.

revolutionised

d.

transformed

5.

unbelievable

e.

incredible

6.

questioned

f.

asked

7.

advanced

g.

futuristic

8.

design

h.

plan

9.

treatment

i.

medical care

10.

used up

j.

finished

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Under water

2.

Samsung

3.

City planners

4.

How it would change our lives

5.

Unbelievable

6.

2,000

7.

Virtual meetings

8.

The doctor

9.

Space

10.

English

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You