The Reading / Listening - Level 3

Scientists may have found one answer to the problem of water shortages. It is a new material that collects water from the air. They got their idea from a small beetle that lives in the desert in Africa. The deserts of the Skeleton Coast in Namibia are very dry, but the Namib desert beetle is an expert at surviving in hot and dry conditions. Its shell is covered in small bumps that collect tiny water droplets from the air. The water is enough to keep the beetle alive. Scientists studied the shape and material of the beetle's bumps. They want to use what they found out about the beetle to make their own materials that can collect water from the air. This will help people who live in very dry areas.



The scientists believe this new technology could help in many areas of our life. They said it could be very useful for power plants and for the heating and air conditioning in airplanes, cars and trains. One of the scientists, Philseok Kim, said: "Thermal power plants, for example, rely on condensers to quickly convert steam to liquid water. [Our] design could help speed up that process and even allow for operation at a higher temperature, significantly improving the overall energy efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she was looking forward to the future of getting ideas for new technologies from nature. She said: "Everybody is excited about bio-inspired materials research."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.pulseheadlines.com/scientists-developed-material-water-air/18647/
  • http://www.natureworldnews.com/articles/20230/20160326/desert-beetles-cacti-inspire-new-water-harvesting-techniques.htm
  • http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/scientists-steal-designs-nature-new-water-collecting-material


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. WATER: Students walk around the class and talk to other students about water. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

answer / water shortages / beetle / skeleton / desert / dry / bumps / alive / materials / technology / power / plants / air conditioning / liquid / temperature / looking forward

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. COLLECTING WATER: How can we get water from these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How?

Could this happen?

Sea

 

 

Garbage

 

 

Trees / plants

 

 

Space

 

 

Ice bergs

 

 

Sewage

 

 

4. PAY MORE: Students A strongly believe people need to pay more for water to save it; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SAVE WATER: Rank these with your partner. Put the best ideas to save water at the top. Change partners often and share your rankings.

  • make it more expensive

  • take fewer baths

  • daily limits

  • turn it off for 12 hours

  • education

  • no water for gardens

  • social media campaigns

  • limit car washing

6. DESERT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "desert". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Scientists have found the answer to water shortages.

T / F

b.

Scientists got their idea from a beetle that lives in an Arabian desert.

T / F

c.

Bumps on the beetle's back helps collect the water.

T / F

d.

The new material will not help people who live in dry areas.

T / F

e.

Scientists say the material could help us in many ways.

T / F

f.

The new material could help improve air conditioning in cars.

T / F

g.

A scientist was not looking forward to the future.

T / F

h.

The scientist said everyone was inspired by this kind of research.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

answer

a.

think

2.

collects

b.

sufficient

3.

dry

c.

depend

4.

enough

d.

gets

5.

areas

e.

beneficial

6.

believe

f.

general

7.

useful

g.

solution

8.

rely

h.

regions

9.

overall

i.

the natural world

10.

nature

j.

arid

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

one answer to the problem

a.

surviving

2.

an expert at

b.

process

3.

collect tiny water

c.

in very dry areas

4.

make their

d.

efficiency

5.

help people who live

e.

from nature

6.

convert steam

f.

own materials

7.

speed up that

g.

to liquid water

8.

energy

h.

of water shortages

9.

getting ideas for new technologies

i.

research

10.

bio-inspired materials

j.

droplets from the air





GAP FILL

Scientists may have found one (1) ____________ to the problem of water shortages. It is a new (2) ____________ that collects water from the air. They got their (3) ____________ from a small beetle that lives in the desert in Africa. The deserts of the Skeleton Coast in Namibia are very dry, but the Namib desert beetle is an (4) ____________ at surviving in hot and dry conditions. Its shell is covered in small bumps that collect tiny water (5) ____________ from the air. The water is enough to keep the beetle (6) ____________. Scientists studied the shape and material of the beetle's bumps. They want to use what they found out about the beetle to make their own (7) ____________ that can collect water from the air. This will help people who live in very dry (8) ____________.

 

 

idea
alive
answer
areas
expert
material
materials
droplets

The scientists believe this new (9) ____________ could help in many areas of our (10) ____________. They said it could be very useful for power plants and for the heating and air conditioning in airplanes, cars and trains. One of the scientists, Philseok Kim, said: "Thermal (11) ____________ plants, for example, rely on condensers to quickly (12) ____________ steam to liquid water. [Our] design could help speed up that (13) ____________ and even allow for operation at a higher temperature, significantly improving the overall (14) ____________ efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she was looking forward to the (15) ____________ of getting ideas for new technologies from nature. She said: "Everybody is (16) ____________ about bio-inspired materials research."

 

power
process
future
life
excited
technology
convert
energy

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Scientists may have found one answer to the problem ______

 

a.  of water shortage is
b.  of water shortages
c.  of watery shortages
d.  of watery shortage is

2)

They got their idea from a small beetle that lives in the ______

 

a.  deserts in Africa
b.  deserted in Africa
c.  desert in Africa
d.  dessert in Africa

3)

the Namib desert beetle is an expert at surviving in hot ______

 

a.  and wry condition
b.  and dry conditionals
c.  and wry conditions
d.  and dry conditions

4)

The water is enough to keep ______

 

a.  the beetle alive
b.  the beetle a live
c.  the beetle a life
d.  the beetle all live

5)

They want to use what they found out about the beetle to make ______

 

a.  their own material
b.  their owned materials
c.  their owns materials
d.  their own materials

6)

The scientists believe this new technology could help in many ______

 

a.  areas off our life
b.  areas of our life
c.  areas for our life
d.  areas of our live

7)

They said it could be very useful for power plants and ______

 

a.  four the heating
b.  far the heating
c.  for the heating
d.  fore the heating

8)

Thermal power plants, for example, rely on condensers to quickly convert steam ______

 

a.  to liquids water
b.  to liquid water
c.  to liquidity water
d.  too liquid water

9)

allow for operation at a higher temperature, significantly improving the ______

 

a.  overall energy efficiency
b.  overall energy efficiently
c.  overall energy efficient see
d.  overall energy efficiently see

10)

she was looking forward to the future of getting ideas for new technologies ______

 

a.  from nature
b.  farm nature
c.  form nature
d.  frame nature

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Scientists may have found one answer (1) ___________________ of water shortages. It is a new material that collects water from the air. They got (2) ___________________ a small beetle that lives in the desert in Africa. The deserts of the Skeleton Coast in Namibia (3) ___________________, but the Namib desert beetle is an expert at surviving in hot and dry conditions. Its shell is covered in small bumps (4) ___________________ water droplets from the air. The water is enough to keep the beetle alive. Scientists studied the (5) ___________________ of the beetle's bumps. They want to use what they found out about the beetle to make their own materials that can collect water from the air. This will (6) ___________________ live in very dry areas.

The scientists believe this new technology could (7) ___________________ areas of our life. They said it could be very useful for power plants and for the heating and air conditioning (8) ___________________ and trains. One of the scientists, Philseok Kim, said: "Thermal power plants, for example, rely on condensers to quickly convert steam (9) ___________________. [Our] design could help speed up that process and even allow for operation at a higher temperature, significantly (10) ___________________ energy efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she was looking (11) ___________________ of getting ideas for new technologies from nature. She said: "Everybody is excited (12) ___________________ materials research."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many answers did scientists find to the water shortage problem?

2.

Which country is the beetle from?

3.

What is the beetle's shell covered in?

4.

What do the scientists want to make?

5.

Who will this new material help?

6.

What part of planes, cars and trains could the new material help?

7.

What do power plant condensers quickly convert to liquid water?

8.

What could the new material's design do to power plant efficiency?

9.

Where did a scientist say new technologies will come from?

10.

What did a scientist say everybody is excited about?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many answers did scientists find to the water shortage problem?

6.

What part of planes, cars and trains could the new material help?

 

a) uncountable
b) many
c) 100
d) one

 

a) the windscreen / windshield wipers
b) the air conditioning
c) the waterproofing
d) the seats

2.

Which country is the beetle from?

7.

What do power plant condensers quickly convert to liquid water?

 

a) Norway
b) Namibia
c) Niger
d) Nigeria

 

a) gas
b) coal
c) beetles
d) steam

3.

What is the beetle's shell covered in?

8.

What could the new material's design do to power plant efficiency?

 

a) steam
b) ice
c) bumps
d) water

 

a) improve it
b) damage it
c) make it perfect
d) revolutionise it

4.

What do the scientists want to make?

9.

Where did a scientist say new technologies will come from?

 

a) their own materials
b) a humidifier
c) a robot beetle
d) money

 

a) insects
b) space
c) nature
d) books

5.

Who will this new material help?

10.

What did a scientist say everybody is excited about?

 

a) car designers
b) people in Malaysia
c) people who live in dry areas
d) bus drivers

 

a) snow
b) bio-inspired materials research
c) new beetles
d) water

ROLE PLAY

Role  A – Make it more expensive

You think making it more expensive is the best way to save water. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): daily limits, no water for gardens or education.

Role  B – Daily limits

You think daily limits are the best way to save water. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): making it more expensive, no water for gardens or education.

Role  C – No water for gardens

You think no water for gardens is the best way to save water. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): daily limits, making it more expensive or education.

Role  D – Education

You think education is the best way to save water. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the least effective of these (and why):  daily limits, no water for gardens or making it more expensive.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'water' and 'air'.

water

air

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • one
  • idea
  • expert
  • tiny
  • enough
  • people
  • life
  • cars
  • rely
  • allow
  • forward
  • excited

WATER SURVEY

Write five GOOD questions about water in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WATER DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'water'?

3)

What do you think about what you read?

4)

How useful do you think the new material will be?

5)

Is water a problem where you live?

6)

People say there will be water wars in the future? Why?

7)

What else can we learn from how animals survive?

8)

How difficult would it be to survive in the desert?

9)

What would it be like to be a researcher on this project?

10)

When during the day do you waste water?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you use water for every day?

13)

How can we save water?

14)

Who will this new technology help?

15)

What do you know about beetles?

16)

What do you know about air conditioning?

17)

How much do you care about energy efficiency?

18)

What three adjectives best describe this story?

19)

How excited are you about getting technology ideas from nature?

20)

What questions would you like to ask the scientists?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Scientists may have found (1) ____ answer to the problem of water shortages. It is a new material that collects water from the air. They got (2) ____ idea from a small beetle that lives in the desert in Africa. The deserts of the Skeleton Coast in Namibia are very dry, but the Namib desert beetle is an expert (3) ____ surviving in hot and dry conditions. Its shell is covered (4) ____ small bumps that collect tiny water droplets from the air. The water is enough to keep the beetle (5) ____. Scientists studied the shape and material of the beetle's bumps. They want to use what they found out about the beetle to make their own materials that can collect water from the air. This will help people who live in very dry (6) ____.

The scientists believe this new technology could help in many areas of our life. They said it could be very (7) ____ for power plants and for the heating and air conditioning in airplanes, cars and trains. One of the scientists, Philseok Kim, said: "Thermal power plants, (8) ____ example, rely on condensers to quickly convert steam to liquid water. [Our] design could help (9) ____ up that process and even allow for operation at a higher temperature, significantly improving the (10) ____ energy efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she was looking (11) ____ to the future of getting ideas for new technologies from nature. She said: "Everybody is excited about (12) ____-inspired materials research."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

only

(b)

once

(c)

one

(d)

ones

2.

(a)

their

(b)

them

(c)

they

(d)

these

3.

(a)

at

(b)

by

(c)

as

(d)

to

4.

(a)

in

(b)

on

(c)

to

(d)

as

5.

(a)

life

(b)

alive

(c)

live

(d)

lively

6.

(a)

arena

(b)

arenas

(c)

area

(d)

areas

7.

(a)

useless

(b)

used

(c)

useful

(d)

usage

8.

(a)

from

(b)

on

(c)

to

(d)

for

9.

(a)

speed

(b)

fast

(c)

hurried

(d)

dash

10.

(a)

overly

(b)

overall

(c)

overt

(d)

overact

11.

(a)

behind

(b)

forward

(c)

sideways

(d)

down

12.

(a)

neo

(b)

pre

(c)

bio

(d)

auto

SPELLING

Paragraph 1

1.

the problem of water rhgsetsao

2.

It is a new rlamtaei

3.

the Namib desert beetle is an eprtex

4.

surviving in hot and dry dinsoitonc

5.

enough to keep the beetle vliae

6.

clteolc water from the air

Paragraph 2

7.

it could be very fseulu for power plants

8.

quickly convert steam to iiudlq water

9.

Our design could help speed up that orcssep

10.

improving the overall yrneeg efficiency

11.

looking dwoafrr to the future

12.

getting ideas for new technologies from neratu

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

droplets from the air. The water is enough to keep the beetle alive. Scientists studied the shape and material of the

(    )

useful for power plants and for the heating and air conditioning in airplanes, cars and trains. One of the scientists,

(    )

The scientists believe this new technology could help in many areas of our life. They said it could be very

(    )

nature. She said: "Everybody is excited about bio-inspired materials research."

(    )

materials that can collect water from the air. This will help people who live in very dry areas.

(    )

beetle's bumps. They want to use what they found out about the beetle to make their own

(    )

of the Skeleton Coast in Namibia are very dry, but the Namib desert beetle is an expert at surviving in hot and

(    )

from the air. They got their idea from a small beetle that lives in the desert in Africa. The deserts

(    )

dry conditions. Its shell is covered in small bumps that collect tiny water

(    )

temperature, significantly improving the overall energy efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she

(    )

to liquid water. [Our] design could help speed up that process and even allow for operation at a higher

(    )

was looking forward to the future of getting ideas for new technologies from

(    )

Philseok Kim, said: "Thermal power plants, for example, rely on condensers to quickly convert steam

1  )

Scientists may have found one answer to the problem of water shortages. It is a new material that collects water

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

problem   shortages   one   the   water   Found   to   of   answer   .  

2.

surviving   expert   and   in   at   dry   hot   An   conditions   .  

3.

the   air   Small   bumps   that   collect   tiny   water   droplets   from   .  

4.

from  water   collect  can   that   materials  own   their  Make  air  the  .

5.

very   dry   areas   This   will   help   people   who   live   in   .  

6.

believe   help   this   new   The   technology   scientists   could   .  

7.

very   useful   for   power   plants   They   said   it   could   be   .  

8.

convert   liquid   steam   Quickly   water   to   .  

9.

future  of   getting  ideas   for   new  technologies  from   nature  The  .

10.

excited   materials   about   Everybody   is   bio-inspired   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Scientists may have found one answer to the problem of water shortage / shortages. It is a new material that collections / collects water from the air. They got their idea / ideal from a small beetle that lives in the desert on / in Africa. The deserts of the Skeleton Coast in Namibia are very dry, but the Namib desert beetle is an expat / expert at surviving in hot and dry conditions. Its shell is covered in small bump / bumps that collect tiny water droppings / droplets from the air. The water is enough to keep / kept the beetle alive. Scientists studied the shape and material of the beetle's bumps. They want to use what they found in / out about the beetle to make their own materials that can collect water from the air. This will help people who live in very dry areas / area.

The scientists believe this new / knew technology could help in many areas of our live / life. They said it could be very useful for power plants and for the heating and air conditioned / conditioning in airplanes, cars and trains. One of the scientists, Philseok Kim, said: "Thermal power plants, for example, relay / rely on condensers to quickly convert stream / steam to liquid water. [Our] design could help speed up / out that process and even allow for operation at a higher temperature, significance / significantly improving the overall energy efficient / efficiency." Another scientist, Joanna Aizenberg, said she was looking forward to the past / future of getting ideas for new technologies from nature. She said: "Everybody is excited / excitement about bio-inspired materials research."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Sc__nt_sts m_y h_v_ f__nd _n_ _nsw_r t_ th_ pr_bl_m _f w_t_r sh_rt_g_s. _t _s _ n_w m_t_r__l th_t c_ll_cts w_t_r fr_m th_ __r. Th_y g_t th__r _d__ fr_m _ sm_ll b__tl_ th_t l_v_s _n th_ d_s_rt _n _fr_c_. Th_ d_s_rts _f th_ Sk_l_t_n C__st _n N_m_b__ _r_ v_ry dry, b_t th_ N_m_b d_s_rt b__tl_ _s _n _xp_rt _t s_rv_v_ng _n h_t _nd dry c_nd_t__ns. _ts sh_ll _s c_v_r_d _n sm_ll b_mps th_t c_ll_ct t_ny w_t_r dr_pl_ts fr_m th_ __r. Th_ w_t_r _s _n__gh t_ k__p th_ b__tl_ _l_v_. Sc__nt_sts st_d__d th_ sh_p_ _nd m_t_r__l _f th_ b__tl_'s b_mps. Th_y w_nt t_ _s_ wh_t th_y f__nd __t _b__t th_ b__tl_ t_ m_k_ th__r _wn m_t_r__ls th_t c_n c_ll_ct w_t_r fr_m th_ __r. Th_s w_ll h_lp p__pl_ wh_ l_v_ _n v_ry dry _r__s.

Th_ sc__nt_sts b_l__v_ th_s n_w t_chn_l_gy c__ld h_lp _n m_ny _r__s _f __r l_f_. Th_y s__d _t c__ld b_ v_ry _s_f_l f_r p_w_r pl_nts _nd f_r th_ h__t_ng _nd __r c_nd_t__n_ng _n __rpl_n_s, c_rs _nd tr__ns. _n_ _f th_ sc__nt_sts, Ph_ls__k K_m, s__d: "Th_rm_l p_w_r pl_nts, f_r _x_mpl_, r_ly _n c_nd_ns_rs t_ q__ckly c_nv_rt st__m t_ l_q__d w_t_r. [__r] d_s_gn c__ld h_lp sp__d _p th_t pr_c_ss _nd _v_n _ll_w f_r _p_r_t__n _t _ h_gh_r t_mp_r_t_r_, s_gn_f_c_ntly _mpr_v_ng th_ _v_r_ll _n_rgy _ff_c__ncy." _n_th_r sc__nt_st, J__nn_ __z_nb_rg, s__d sh_ w_s l__k_ng f_rw_rd t_ th_ f_t_r_ _f g_tt_ng _d__s f_r n_w t_chn_l_g__s fr_m n_t_r_. Sh_ s__d: "_v_ryb_dy _s _xc_t_d _b__t b__-_nsp_r_d m_t_r__ls r_s__rch."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

scientists may have found one answer to the problem of water shortages it is a new material that collects water from the air they got their idea from a small beetle that lives in the desert in africa the deserts of the skeleton coast in namibia are very dry but the namib desert beetle is an expert at surviving in hot and dry conditions its shell is covered in small bumps that collect tiny water droplets from the air the water is enough to keep the beetle alive scientists studied the shape and material of the beetle's bumps they want to use what they found out about the beetle to make their own materials that can collect water from the air this will help people who live in very dry areas

the scientists believe this new technology could help in many areas of our life they said it could be very useful for power plants and for the heating and air conditioning in airplanes cars and trains one of the scientists philseok kim said "thermal power plants for example rely on condensers to quickly convert steam to liquid water [our] design could help speed up that process and even allow for operation at a higher temperature significantly improving the overall energy efficiency" another scientist joanna aizenberg said she was looking forward to the future of getting ideas for new technologies from nature she said "everybody is excited about bio-inspired materials research"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Scientistsmayhavefoundoneanswertotheproblemofwatershortages
.Itisanewmaterialthatcollectswaterfromtheair.Theygottheirideafro
masmallbeetlethatlivesinthedesertinAfrica.ThedesertsoftheSkeleto
nCoastinNamibiaareverydry,buttheNamibdesertbeetleisanexpertat
survivinginhotanddryconditions.Itsshelliscoveredinsmallbumpsthat
collecttinywaterdropletsfromtheair.Thewaterisenoughtokeepthebe
etlealive.Scientistsstudiedtheshapeandmaterialofthebeetle'sbump
s.Theywanttousewhattheyfoundoutaboutthebeetletomaketheirown
materialsthatcancollectwaterfromtheair.Thiswillhelppeoplewholivei
nverydryareas.Thescientistsbelievethisnewtechnologycouldhelpin
manyareasofourlife.Theysaiditcouldbeveryusefulforpowerplantsan
dfortheheatingandairconditioninginairplanes,carsandtrains.Oneoft
hescientists,PhilseokKim,said:"Thermalpowerplants,forexample,re
lyoncondenserstoquicklyconvertsteamtoliquidwater.[Our]designco
uldhelpspeedupthatprocessandevenallowforoperationatahigherte
mperature,significantlyimprovingtheoverallenergyefficiency."Anot
herscientist,JoannaAizenberg,saidshewaslookingforwardtothefutur
eofgettingideasfornewtechnologiesfromnature.Shesaid:"Everybod
yisexcitedaboutbio-inspiredmaterialsresearch."

FREE WRITING

Write about water for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

We should pay more for water so we save more. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about technology that learns from nature. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NAMIB DESERT BEETLE: Make a poster about the Namib desert beetle. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. WATER SHORTAGES: Write a magazine article about water shortages and what we can do to save water. Include imaginary interviews with scientists and with people who have very little water.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on water. Ask him/her three questions about water. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

answer

a.

solution

2.

collects

b.

gets

3.

dry

c.

arid

4.

enough

d.

sufficient

5.

areas

e.

regions

6.

believe

f.

think

7.

useful

g.

beneficial

8.

rely

h.

depend

9.

overall

i.

general

10.

nature

j.

the natural world

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

One

2.

Namibia

3.

Bumps

4.

Their own materials

5.

People who live in dry areas

6.

The air conditioning

7.

Steam

8.

Improve it

9.

Nature

10.

Bio-inspired materials research

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You