The Reading / Listening - Level 3

A technology company has made a new device to help clean the air in our home. The company is called Dyson. It has just launched an air purifier called the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier captures up to 99.95 per cent of pollutants in the air in the home. Pollutants are the things that dirty the air, such as dust, smells, chemicals, pollen and smoke. This is great for people who have allergies or for those with asthma. A special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. It also continually monitors the air quality in the home to automatically keep it at safe levels. The device can be linked to an app so that users can control it from anywhere in the world.



Pollution is a growing problem in the world. However, most of us think pollution is only a danger outside the home. This is not always true. James Dyson, the founder of the Dyson company, said: "We think it is polluted outside of our homes, but the air inside can be far worse." Hugo Wilson, the lead designer at Dyson, explained why the air in our homes can be more polluted than the air outside. He said: "Modern homes have been built to be more sealed against noise and trap heat, which means the pollutants we create inside the home are also trapped and build up to levels up to five times more polluted indoors than out." The air purifiers will be on sale for between $500 and $650.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
    http://www.theguardian.com/technology/2016/mar/31/dyson-pure-cool-link-air-purifier-wi-fi-internet-of-things
    http://www.newsweek.com/dyson-smart-home-purifier-app-pure-cool-link-442340
    http://www.gizmodo.co.uk/2016/03/dyson-pure-cool-link-tells-you-how-toxic-your-homes-air-is-then-fixes-it/
    http://www.dyson.com


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. AIR: Students walk around the class and talk to other students about air. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

technology / company / device / air purifier / dust / pollen / asthma / allergies / app / growing problem / pollution / inside / outside / modern homes / noise / heat / on sale

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DEVICES: What devices could be created to help in the home? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

For…

What  kind of device?

What does it do?

cooking

 

 

ironing

 

 

washing clothes

 

 

the garden

 

 

security

 

 

sleeping

 

 

4. INSIDE: Students A strongly believe air inside the home is more polluted than air outside the home; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CLEANER: Rank these with your partner. Put the most important cleaners at the top. Change partners often and share your rankings.

  • air

  • water

  • toilet

  • carpet

  • clothes

  • kitchen

  • bathroom

  • keyboard

6. APP: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "app". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The company who made the device is a technology company.

T / F

b.

The company says the device captures up to 99.95% of pollutants.

T / F

c.

It takes the device just over three hours to clean a room.

T / F

d.

The device can be controlled from anywhere in the world.

T / F

e.

The company said there is more pollution inside a home than outside.

T / F

f.

Modern homes are built to let in more air.

T / F

g.

There could be 10 times more pollutants inside the home than outside.

T / F

h.

The cheapest device will cost $199.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

device

a.

a lot

2.

launched

b.

gadget

3.

captures

c.

make

4.

just

d.

checks

5.

monitors

e.

cost

6.

danger

f.

present-day

7.

far

g.

started

8.

modern

h.

hazard

9.

create

i.

catches

10.

be on sale for

j.

only

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

air

a.

dirty the air

2.

Pollutants are the things that

b.

an app

3.

It also continually monitors

c.

against noise

4.

The device can be linked to

d.

designer at Dyson

5.

users can control it from

e.

the air quality

6.

Pollution is a growing

f.

purifier

7.

the lead

g.

times more polluted

8.

more polluted than

h.

anywhere in the world

9.

be more sealed

i.

problem in the world

10.

build up to levels up to five

j.

the air outside





GAP FILL

A technology company has made a new (1) ____________ to help clean the air in our home. The company is called Dyson. It has just (2) ____________ an air purifier called the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier (3) ____________ up to 99.95 per cent of pollutants in the air in the home. Pollutants are the things that (4) ____________ the air, such as dust, smells, chemicals, (5) ____________ and smoke. This is great for people who have allergies or for those with (6) ____________. A special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. It also  (7) ____________ monitors the air quality in the home to automatically keep it at safe levels. The device can be linked to an app so that (8) ____________ can control it from anywhere in the world.

 

 

captures
pollen
launched
continually
device
users
asthma
dirty

Pollution is a (9) ____________ problem in the world. However, most of us think pollution is only a (10) ____________ outside the home. This is not always true. James Dyson, the founder of the Dyson company, said: "We think it is (11) ____________ outside of our homes, but the air inside can be (12) ___________ worse." Hugo Wilson, the lead designer at Dyson, explained why the air in our homes can be more polluted than the air (13) ____________. He said: "Modern homes have been built to be more sealed against noise and trap (14) ____________, which means the pollutants we create inside the home are also (15) ____________ and build up to levels up to five times more polluted indoors than out." The air purifiers will be on (16) ____________ for between $500 and $650.

 

danger
outside
polluted
trapped
growing
sale
heat
far

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A technology company has made a new device to help clean the air ______

 

a.  in yours home
b.  in hour home
c.  in our home
d.  in awe home

2)

the purifier captures up to 99.95 per cent of pollutants ______

 

a.  on the air
b.  in the air
c.  in an air
d.  in this air

3)

This is great for people who have allergies or for ______

 

a.  them with asthma
b.  these with asthma
c.  those with asthma
d.  they with asthma

4)

It also continually monitors the air quality in the home to automatically keep ______

 

a.  it at safe level
b.  it at safer levels
c.  it at safety levels
d.  it at safe levels

5)

The device can be linked to an app so that users can control it from ______

 

a.  anywhere on the world
b.  anywhere to the world
c.  anywhere at the world
d.  anywhere in the world

6)

However, most of us think pollution is only a danger ______

 

a.  outside the home
b.  outside a home
c.  outside this home
d.  outside them home

7)

We think it is polluted outside of our homes, but the air inside can ______

 

a.  be farther worse
b.  been far worse
c.  be far worse
d.  been farther worse

8)

Modern homes have been built to be more sealed against noise ______

 

a.  and trap heat
b.  and traps heat
c.  and trapped heat
d.  and trap heats

9)

pollutants we create inside the home are also trapped and build up to levels up to ______

 

a.  five time more
b.  five times most
c.  five times more
d.  five times many

10)

The air purifiers will be on sale for between ______

 

a.  $500 and $600
b.  $550 and $650
c.  $550 and $600
d.  $500 and $650

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A technology company (1) ___________________ device to help clean the air in our home. The company is called Dyson. It (2) ___________________ air purifier called the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier captures up to 99.95 per cent (3) ___________________ the air in the home. Pollutants are the things that dirty the air, such as dust, smells, chemicals, pollen and smoke. This (4) ___________________ who have allergies or for those with asthma. A special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. (5) ___________________ monitors the air quality in the home to automatically keep it at safe levels. The device can be (6) ___________________ so that users can control it from anywhere in the world.

Pollution (7) ___________________ problem in the world. However, most of us think pollution is only a danger outside the home. This is not always true. James Dyson, (8) ___________________ the Dyson company, said: "We think it is polluted outside of our homes, but the air inside                   (9) ___________________." Hugo Wilson, the lead designer at Dyson, explained (10) ___________________ our homes can be more polluted than the air outside. He said: "Modern homes have been built to be more sealed against (11) ___________________, which means the pollutants we create inside the home are also trapped and build up to levels up to five times more polluted indoors than out." The air purifiers                           (12) ___________________ for between $500 and $650.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of company made the new device?

2.

What is the name of the air purifier?

3.

Who will this air purifier be great for?

4.

How long does it take for the air purifier to clean a room?

5.

From where can the air purifier be controlled if it is linked to an app?

6.

Who is James Dyson?

7.

Who is Hugo Wilson?

8.

What are modern homes built to seal against?

9.

How many times more polluted might it be indoors than outdoors?

10.

How much will the air purifiers cost?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of company made the new device?

6.

Who is James Dyson?

 

a) a plastics company
b) a technology company
c) a tiny company
d) an air freshener manufacturer

 

a) founder of Dyson
b) lead designer at Dyson
c) the inventor of the air purifier
d) a journalist

2.

What is the name of the air purifier?

7.

Who is Hugo Wilson?

 

a) the Cool Link Pure
b) the Link Cool Link
c) the Cool Pure Link
d) the Pure Cool Link

 

a) a journalist
b) the inventor of floppy disks
c) lead designer at Dyson
d) founder of Dyson

3.

Who will this air purifier be great for?

8.

What are modern homes built to seal against?

 

a) people with asthma and allergies
b) athletes
c) babies
d) people who live in the countryside

 

a) noise
b) air
c) technology
d) apps

4.

How long does it take for the air purifier to clean a room?

9.

How many times more polluted might it be indoors than outdoors?

 

a) a day
b) 3 hours
c) up to an hour
d) 10 minutes

 

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

5.

From where can the air purifier be controlled if it is linked to an app?

10.

How much will the air purifiers cost?

 

a) next to a computer
b) anywhere in the world
c) within 5 metres of it
d) from the garage

 

a) $100-$150
b) $200-$250
c) $400-$450
d) $500-$650

ROLE PLAY

Role  A – Air cleaner

You think an air cleaner is the best kind of cleaner. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their cleaners. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): kitchen cleaner, water cleaner or keyboard cleaner.

Role  B – Kitchen cleaner

You think a kitchen cleaner is the best kind of cleaner. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their cleaners. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): air cleaner, water cleaner or keyboard cleaner.

Role  C – Water cleaner

You think a water cleaner is the best kind of cleaner. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their cleaners. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why): kitchen cleaner, air cleaner or keyboard cleaner.

Role  D – Keyboard cleaner

You think a keyboard cleaner is the best kind of cleaner. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so good about their cleaners. Also, tell the others which is the least necessary of these (and why):  kitchen cleaner, water cleaner or air cleaner.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'technology' and 'company'.

technology

company

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • help
  • 99.95
  • such
  • great
  • 60
  • app
  • growing
  • far
  • lead
  • noise
  • five
  • sale

AIR SURVEY

Write five GOOD questions about air in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

AIR DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'air'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Is the air cleaner inside or outside your house?

5)

What are the benefits of clean air?

6)

What pollutants are in the air in your home?

7)

Are air fresheners good for the air?

8)

Would you like one of the new air purifiers?

9)

What do you use in the house that might pollute the air?

10)

Is opening a window to get more air a good or bad idea?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How good or bad is the air quality where you live?

13)

What are the dangers of polluted air?

14)

What can we do about pollution?

15)

Why do we think outside air is more polluted than air inside our house?

16)

Is perfume good for the air?

17)

How much do you worry about air quality?

18)

What will air quality be like in 50 years from now?

19)

Is the $500 price worth having cleaner air indoors?

20)

What questions would you like to ask James Dyson?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A technology company has made a (1) ____ device to help clean the air in our home. The company is called Dyson. It has just (2) ____ an air purifier called the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier captures up to 99.95 per cent of pollutants in the air in the home. Pollutants are the things that (3) ____ the air, such as dust, smells, chemicals, pollen and smoke. This is great (4) ____ people who have allergies or for those with asthma. A special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. It also (5) ____ monitors the air quality in the home to automatically keep it (6) ____ safe levels. The device can be linked to an app so that users can control it from anywhere in the world.

Pollution is a growing problem in the world. However, most of us think pollution is only a (7) ____ outside the home. This is not always (8) ____. James Dyson, the founder of the Dyson company, said: "We think it is polluted outside of our homes, but the air inside can be (9) ____ worse." Hugo Wilson, the lead designer at Dyson, explained why the air in our homes can be more (10) ____ than the air outside. He said: "Modern homes have been built to be more (11) ____ against noise and trap heat, which means the pollutants we create inside the home are also trapped and build up to levels up to five times more polluted indoors than out." The air purifiers will be (12) ____ sale for between $500 and $650.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

newt

(b)

newish

(c)

newly

(d)

new

2.

(a)

launcher

(b)

launch

(c)

launches

(d)

launched

3.

(a)

messy

(b)

dirty

(c)

cloudy

(d)

muddy

4.

(a)

at

(b)

by

(c)

for

(d)

as

5.

(a)

continue

(b)

continues

(c)

continually

(d)

continuing

6.

(a)

at

(b)

by

(c)

of

(d)

on

7.

(a)

dangerous

(b)

danger

(c)

dangerously

(d)

endanger

8.

(a)

true

(b)

truly

(c)

truth

(d)

truism

9.

(a)

for

(b)

far

(c)

from

(d)

fir

10.

(a)

pollutant

(b)

pollution

(c)

polluted

(d)

pollutes

11.

(a)

soled

(b)

souled

(c)

sealed

(d)

styled

12.

(a)

by

(b)

at

(c)

in

(d)

on

SPELLING

Paragraph 1

1.

It has just eaclnudh an air purifier

2.

the purifier suecarpt up to 99.95% of pollutants

3.

smells, hicscemla, pollen and smoke

4.

people who have seialgerl

5.

It also continually monitors the air uyiqlat

6.

users can lroontc it from anywhere

Paragraph 2

7.

ltiponluo is only a danger outside

8.

the ufedrno of the Dyson company

9.

the lead srngeied at Dyson

10.

aeedls against noise

11.

pollutants we aetcre inside the home

12.

more polluted isdnoro than out

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

Pollution is a growing problem in the world. However, most of us think pollution is only a danger

(    )

homes have been built to be more sealed against noise and trap heat, which means the pollutants we

(    )

outside the home. This is not always true. James Dyson, the founder of the Dyson company, said: "We think it

(    )

to 99.95 per cent of pollutants in the air in the home. Pollutants are the things that dirty the air, such

(    )

called Dyson. It has just launched an air purifier called the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier captures up

(    )

asthma. A special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. It also continually

(    )

create inside the home are also trapped and build up to levels up to five

(    )

app so that users can control it from anywhere in the world.

(    )

as dust, smells, chemicals, pollen and smoke. This is great for people who have allergies or for those with

(    )

at Dyson, explained why the air in our homes can be more polluted than the air outside. He said: "Modern

1  )

A technology company has made a new device to help clean the air in our home. The company is

(    )

is polluted outside of our homes, but the air inside can be far worse." Hugo Wilson, the lead designer

(    )

times more polluted indoors than out." The air purifiers will be on sale for between $500 and $650.

(    )

monitors the air quality in the home to automatically keep it at safe levels. The device can be linked to an

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

dirty   the  such   the   things  Pollutants   as   air  that   are   dust   ,   .

2.

allergies   for   people   This   who   is   have   great   .  

3.

cleans   in   A   a   the   the   special   room   air   device   fan   in   .  

4.

also   continually   monitors   the   air   quality   in   the   home   It   .  

5.

in   control   anywhere   world   can   from   the   Users   it   .  

6.

outside  only   think  Most  the  a  pollution  of   home  danger  is   us  .

7.

it   outside   homes   think   polluted   our   We   is   of   .  

8.

homes  than  The  can  the  air  be air  in  more  outside  our polluted  .

9.

noise   Homes   have   been   built   to   be   more   sealed   against   .  

10.

pollutants   we   create   inside  the   home   are   also  trapped   The   .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A technology company has made a new / newly device to help clean the air in our home. The company is calling / called Dyson. It has just launched an air purifier called / call the Pure Cool Link. A spokesperson said the purifier captures up to 99.95 per cent of pollutants / polluting in the air in the home. Pollutants are the things that dirties / dirty the air, such as dust, smells, chemicals, pollen and smoke. This is great for / of people who have allergies or for those with asthma. A specially / special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes. It also continues / continually monitors the air quality in the home to automatically / automatic keep it at safe levels. The device can be linked to an app so that users can control it from anywhere on / in the world.

Pollution is a growing / growth problem in the world. However, most of us think pollution is only a danger / dangerous outside the home. This is not always true / truly. James Dyson, the founder of the Dyson company, said: "We think it is polluted outside of our homes, but the air inside / insider can be far worse." Hugo Wilson, the lead / steel designer at Dyson, explained why the air in our homes can be more polluted than the air outside. He said: "Modern homes / house have been built to be more seal / sealed against noise and trap heat, which means the pollutants we creation / create inside the home are also trapped and build up to level / levels up to five times more polluted indoors than out." The air purifiers will be on / in sale for between $500 and $650.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ t_chn_l_gy c_mp_ny h_s m_d_ _ n_w d_v_c_ t_ h_lp cl__n th_ __r _n __r h_m_. Th_ c_mp_ny _s c_ll_d Dys_n. _t h_s j_st l__nch_d _n __r p_r_f__r c_ll_d th_ P_r_ C__l L_nk. _ sp_k_sp_rs_n s__d th_ p_r_f__r c_pt_r_s _p t_ 99.95 p_r c_nt _f p_ll_t_nts _n th_ __r _n th_ h_m_. P_ll_t_nts _r_ th_ th_ngs th_t d_rty th_ __r, s_ch _s d_st, sm_lls, ch_m_c_ls, p_ll_n _nd sm_k_. Th_s _s gr__t f_r p__pl_ wh_ h_v_ _ll_rg__s _r f_r th_s_ w_th _sthm_. _ sp_c__l f_n _n th_ d_v_c_ cl__ns th_ __r _n _ r__m _n j_st 30 t_ 60 m_n_t_s. _t _ls_ c_nt_n__lly m_n_t_rs th_ __r q__l_ty _n th_ h_m_ t_ __t_m_t_c_lly k__p _t _t s_f_ l_v_ls. Th_ d_v_c_ c_n b_ l_nk_d t_ _n _pp s_ th_t _s_rs c_n c_ntr_l _t fr_m _nywh_r_ _n th_ w_rld.

P_ll_t__n _s _ gr_w_ng pr_bl_m _n th_ w_rld. H_w_v_r, m_st _f _s th_nk p_ll_t__n _s _nly _ d_ng_r __ts_d_ th_ h_m_. Th_s _s n_t _lw_ys tr__. J_m_s Dys_n, th_ f__nd_r _f th_ Dys_n c_mp_ny, s__d: "W_ th_nk _t _s p_ll_t_d __ts_d_ _f __r h_m_s, b_t th_ __r _ns_d_ c_n b_ f_r w_rs_." H_g_ W_ls_n, th_ l__d d_s_gn_r _t Dys_n, _xpl__n_d why th_ __r _n __r h_m_s c_n b_ m_r_ p_ll_t_d th_n th_ __r __ts_d_. H_ s__d: "M_d_rn h_m_s h_v_ b__n b__lt t_ b_ m_r_ s__l_d _g__nst n__s_ _nd tr_p h__t, wh_ch m__ns th_ p_ll_t_nts w_ cr__t_ _ns_d_ th_ h_m_ _r_ _ls_ tr_pp_d _nd b__ld _p t_ l_v_ls _p t_ f_v_ t_m_s m_r_ p_ll_t_d _nd__rs th_n __t." Th_ __r p_r_f__rs w_ll b_ _n s_l_ f_r b_tw__n $500 _nd $650.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a technology company has made a new device to help clean the air in our home the company is called dyson it has just launched an air purifier called the pure cool link a spokesperson said the purifier captures up to 9995 per cent of pollutants in the air in the home pollutants are the things that dirty the air such as dust smells chemicals pollen and smoke this is great for people who have allergies or for those with asthma a special fan in the device cleans the air in a room in just 30 to 60 minutes it also continually monitors the air quality in the home to automatically keep it at safe levels the device can be linked to an app so that users can control it from anywhere in the world

pollution is a growing problem in the world however most of us think pollution is only a danger outside the home this is not always true james dyson the founder of the dyson company said "we think it is polluted outside of our homes but the air inside can be far worse" hugo wilson the lead designer at dyson explained why the air in our homes can be more polluted than the air outside he said "modern homes have been built to be more sealed against noise and trap heat which means the pollutants we create inside the home are also trapped and build up to levels up to five times more polluted indoors than out" the air purifiers will be on sale for between $500 and $650

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Atechnologycompanyhasmadeanewdevicetohelpcleantheairinourh
ome.ThecompanyiscalledDyson.Ithasjustlaunchedanairpurifiercall
edthePureCoolLink.Aspokespersonsaidthepurifiercapturesupto99.9
5percentofpollutantsintheairinthehome.Pollutantsarethethingsthat
dirtytheair,suchasdust,smells,chemicals,pollenandsmoke.Thisisgre
atforpeoplewhohaveallergiesorforthosewithasthma.Aspecialfaninth
edevicecleanstheairinaroominjust30to60minutes.Italsocontinually
monitorstheairqualityinthehometoautomaticallykeepitatsafelevels.
Thedevicecanbelinkedtoanappsothatuserscancontrolitfromanywhe
reintheworld.Pollutionisagrowingproblemintheworld.However,most
ofusthinkpollutionisonlyadangeroutsidethehome.Thisisnotalwaystr
ue.JamesDyson,thefounderoftheDysoncompany,said:"Wethinkitis
pollutedoutsideofourhomes,buttheairinsidecanbefarworse."HugoW
ilson,theleaddesigneratDyson,explainedwhytheairinourhomescanb
emorepollutedthantheairoutside.Hesaid:"Modernhomeshavebeenb
uilttobemoresealedagainstnoiseandtrapheat,whichmeansthepollut
antswecreateinsidethehomearealsotrappedandbuilduptolevelsupto
fivetimesmorepollutedindoorsthanout."Theairpurifierswillbeonsalef
orbetween$500and$650.

FREE WRITING

Write about air for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Technology will make all pollution disappear. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Dyson Pure Cool Link. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. AIR QUALITY: Make a poster about air quality. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DEVICES: Write a magazine article about devices making all pollution go away. Include imaginary interviews with people who think this will happen and with people who think it will not happen.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on air quality. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your ideas on how to keep the air cleaner. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

device

a.

gadget

2.

launched

b.

started

3.

captures

c.

catches

4.

just

d.

only

5.

monitors

e.

checks

6.

danger

f.

hazard

7.

far

g.

a lot

8.

modern

h.

present-day

9.

create

i.

make

10.

be on sale for

j.

cost

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A technology company

2.

Pure Cool Link

3.

People with asthma or allergies

4.

30-60 minutes

5.

Anywhere in the world

6.

Founder of the company Dyson

7.

Leader designer at Dyson

8.

Noise

9.

Five

10.

Between $500-$650

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You