The Reading / Listening - Level 3

An ancient mummy that was found in Mongolia has gone viral online because it seems to be wearing Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is proof that time travel exists. The mummy was discovered in the Altai Mountains in a remote part of western Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years old. The mummy’s boots look very similar to a pair of snowboarding boots made by the sportswear company Adidas. The mummy's boots have the same three stripes that Adidas is famous for putting on all its footwear. A picture of the boots has gone viral and people are saying the mummy is actually a modern human who travelled back in time.



The mummy's grave was first found in 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging deeper as they thought the site contained many important things. Earlier this month, the archaeologists found horse's saddles, clay vases, wooden bowls, and metal kettles. The archaeologists said the site was the first complete Turkic burial ground found in Central Asia. The first Turkic people started living in a region between Central Asia and Siberia around 2,600 years ago. They had their own language, including a unique alphabet. Wolves and the colour blue were very important in their culture. Some historians say the word 'turquoise' comes from the word 'Turkish'.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://news.xinhuanet.com/english/2016-04/13/c_135275784.htm
  • http://marketbusinessnews.com/ancient-mummy-adidas-boots-found-mongolia-claims-time-travel-rife/131568
  • http://www.express.co.uk/news/weird/659975/Proof-of-time-travel-The-1-500-year-old-mummy-wearing-ADIDAS-boots


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MUMMIES: Students walk around the class and talk to other students about mummies. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

ancient / viral / online / proof / travel / remote / sportswear / modern / human / farmers / archaeologists / digging / saddles / region / language / alphabet / turquoise

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HISTORY: What would you see and do if you went back to these times? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

See

Do

1966

 

 

1930

 

 

1700

 

 

2,000 years ago

 

 

10,000 years ago

 

 

a million years ago

 

 

4. TIME TRAVEL: Students A strongly believe time travel would be great; Students B strongly believe it wouldn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. BACK IN TIME: Rank these with your partner. Put the best times to go back to at the top. Change partners often and share your rankings.

  • 1966

  • 1930

  • 1900

  • 1700

  • 2,000 years ago

  • 10,000 years ago

  • 100,000 years ago

  • a million years ago

6. ONLINE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "online". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The ancient mummy was found in Mongolia.

T / F

b.

The mummy was found in the middle of a big city.

T / F

c.

Researchers say the mummy is 15,000 years old.

T / F

d.

The mummy was wearing what look like Adidas soccer boots.

T / F

e.

Archaeologists first found the mummy's grave in the year 2000.

T / F

f.

Archaeologists found vases that were made of clay.

T / F

g.

The mummy belonged to a group of people called the Turkics.

T / F

h.

The word "turquoise" may come from the word "Turkish".

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

ancient

a.

evidence

2.

appears

b.

special

3.

proof

c.

really

4.

similar

d.

discovered

5.

actually

e.

seems

6.

found

f.

whole

7.

contained

g.

much the same as

8.

complete

h.

area

9.

region

i.

age-old

10.

unique

j.

included

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

gone

a.

exists

2.

proof that time travel

b.

alphabet

3.

in a remote part of

c.

farmers

4.

three

d.

viral

5.

a modern human who travelled back

e.

Central Asia and Siberia

6.

local

f.

deeper

7.

archaeologists started digging

g.

stripes

8.

wooden

h.

in time

9.

in a region between

i.

western Mongolia

10.

a unique

j.

bowls





GAP FILL

An (1) ____________ mummy that was found in Mongolia has gone viral online because it seems to be wearing Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is (2) ____________ that time travel exists. The mummy was discovered in the Altai Mountains in a (3) ____________ part of western Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years old. The mummy’s boots look very (4) ____________ to a pair of snowboarding boots made by the sportswear (5) ____________ Adidas. The mummy's boots have the same three (6) ____________ that Adidas is famous for putting on all its (7) ____________. A picture of the boots has gone viral and people are saying the mummy is (8) ____________ a modern human who travelled back in time.

 

 

company
footwear
proof
actually
ancient
similar
stripes
remote

The mummy's (9) ____________ was first found in 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging (10) ____________ as they thought the site contained many important (11) ____________. Earlier this month, the archaeologists found horse's saddles, clay vases, wooden (12) ____________, and metal kettles. The archaeologists said the site was the first complete Turkic (13) ____________ ground found in Central Asia. The first Turkic people started living in a (14) ____________ between Central Asia and Siberia around 2,600 years ago. They had their own language, including a (15) ____________ alphabet. Wolves and the colour blue were very important in their culture. Some (16) ____________ say the word 'turquoise' comes from the word 'Turkish'.

 

burial
historians
deeper
bowls
grave
region
unique
things

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

An ancient mummy that was found in Mongolia has gone ______

 

a.  viral offline
b.  viral on a line
c.  virus online
d.  viral online

2)

people have been tweeting that the mummy is proof that ______

 

a.  time traveller exists
b.  time travel existence
c.  time travel exists
d.  timely travel exists

3)

The mummy was discovered in the Altai Mountains in a remote ______ Mongolia

 

a.  parts of western
b.  part of western
c.  part off western
d.  parts off western

4)

The mummy's boots have the same three stripes that Adidas is famous for putting on ______

 

a.  all its footwear
b.  all of its footwear
c.  all it's footwear
d.  all its foot wear

5)

the mummy is actually a modern human who travelled ______

 

a.  backing time
b.  back in time
c.  back in times
d.  backing times

6)

The mummy's grave was first found in 2010 ______

 

a.  by local farmers
b.  by local farmer is
c.  buy local farmers
d.  by locally farmers

7)

archaeologists started digging deeper as they thought the site contained ______

 

a.  many importance things
b.  many important things
c.  many importantly things
d.  many important thing

8)

The archaeologists said the site was the first complete Turkic ______

 

a.  burial ground
b.  bury all ground
c.  berry all ground
d.  bear riyal ground

9)

people started living in a region between Central Asia and Siberia around ______

 

a.  26,000 years ago
b.  2,600 years ago
c.  2,060 years ago
d.  20,600 years ago

10)

They had their own language, including a ______

 

a.  you meek alphabet
b.  uni clique alphabet
c.  unique alphabet
d.  uniquely alphabet

LISTENING – Listen and fill in the gaps

An ancient mummy that (1) ___________________ Mongolia has gone viral online because it (2) ___________________ wearing Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is (3) ___________________ travel exists. The mummy was discovered in the Altai Mountains in a remote part of western Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years old. The mummy’s boots look very similar (4) ___________________ snowboarding boots made by the sportswear company Adidas. The mummy's boots have the same three stripes that Adidas is famous (5) ___________________ all its footwear. A picture of the boots has gone viral and people are saying the mummy (6) ___________________ modern human who travelled back in time.

The mummy's grave (7) ___________________ 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging deeper (8) ___________________ the site contained many important things. Earlier this month, the archaeologists found horse's saddles, clay (9) ___________________, and metal kettles. The archaeologists said the site was the first complete Turkic burial (10) ___________________ Central Asia. The first Turkic people started living in a region between Central Asia and Siberia around 2,600 years ago. They had their own language, including (11) ________________. Wolves and the colour blue were very important in their culture. Some historians say the word 'turquoise' comes (12) ___________________ 'Turkish'.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

In which country was the mummy found?

2.

What do some people say the mummy proves?

3.

How old do researchers think the mummy is?

4.

What kind of boots do the mummy's boots look like?

5.

What kind of human are people saying travelled back in time?

6.

When was the mummy's grave first found?

7.

What kind of saddles did the archaeologists find?

8.

When did the Turkic people first start living in Central Asia?

9.

What did the Turkic people have that was unique?

10.

What colour was important in Turkic culture?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In which country was the mummy found?

6.

When was the mummy's grave first found?

 

a) India
b) Mongolia
c) Ethiopia
d) Bolivia

 

a) 2008
b) 2009
c) 2010
d) 2011

2.

What do some people say the mummy proves?

7.

What kind of saddles did the archaeologists find?

 

a) snowboarding boots are very old
b) people were alive 2,600 years ago
c) mummies are better than daddies
d) that time travel exists

 

a) camel's saddles
b) donkey's saddles
c) goat's saddles
d) horse's saddles

3.

How old do researchers think the mummy is?

8.

When did the Turkic people first start living in Central Asia?

 

a) around 1,500 years old
b) 2,600 years old
c) 286 years old
d) ten thousand years old

 

a) around 2,600 years ago
b) 1966
c) 10,000 years ago
d) 1,000 years ago

4.

What kind of boots do the mummy's boots look like?

9.

What did the Turkic people have that was unique?

 

a) high heel boots
b) leather boots
c) snowboarding boots
d) soccer boots

 

a) an alphabet
b) a mummy
c) a time travel machine
d) a clay vase

5.

What kind of human are people saying travelled back in time?

10.

What colour was important in Turkic culture?

 

a) a kind one
b) a modern human
c) Mongolians
d) rich people

 

a) black
b) blue
c) gold
d) red

ROLE PLAY

Role  A – 1966

You think 1966 is the best time to travel back to. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their times. Also, tell the others which is the worst of these times (and why): 1990, 10,000 years ago or a million years ago.

Role  B – 1900

You think 1990 is the best time to travel back to. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their times. Also, tell the others which is the worst of these times (and why): 1966, 10,000 years ago or a million years ago.

Role  C – 10,000 years ago

You think 10,000 years ago is the best time to travel back to. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their times. Also, tell the others which is the worst of these times (and why): 1990, 1966 or a million years ago.

Role  D – A million years ago

You think a million years ago is the best time to travel back to. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their times. Also, tell the others which is the worst of these times (and why):  1990, 10,000 years ago or 1966.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'time' and 'travel'.

time

travel

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • ancient
  • proof
  • 1,500
  • similar
  • three
  • actually
  • 2010
  • deeper
  • bowls
  • region
  • 2,600
  • blue

TIME TRAVEL SURVEY

Write five GOOD questions about time travel in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

TIME TRAVEL DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'ancient'?

3)

What ancient things do you know about?

4)

What do you think about what you read?

5)

What do you think of time travel?

6)

Do you think people believe the boots are from Adidas?

7)

Would you like to go back or forward in time? Why?

8)

What can mummies teach us?

9)

What do you think of things that go viral online?

10)

Do you think the mummy could be a time traveller?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you think it is like to be an archaeologist?

13)

What part of the world is best to work as an archaeologist?

14)

How important is the job of an archaeologist?

15)

How interested are you in archaeology?

16)

What time would you like to go back to and why?

17)

Do you think time travel will be possible one day?

18)

What are the dangers of time travel?

19)

Why is a mummy called a mummy and not a daddy?

20)

What questions would you like to ask an archaeologist?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

An ancient mummy that was (1) ____ in Mongolia has gone viral online because it seems to be wearing Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is (2) ____ that time travel exists. The mummy was discovered (3) ____ the Altai Mountains in a remote part (4) ____ western Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years old. The mummy’s boots look very similar to a pair of snowboarding boots made by the sportswear company Adidas. The mummy's boots have the same three stripes that Adidas is famous (5) ____ putting on all its footwear. A picture of the boots has gone viral and people are saying the mummy is actually a modern human who travelled back (6) ____ time.

The mummy's grave was first found in 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging (7) ____ as they thought the site contained many important things. Earlier this month, the archaeologists found horse's saddles, clay vases, wooden bowls, and metal kettles. The archaeologists said the (8) ____ was the first complete Turkic (9) ____ ground found in Central Asia. The first Turkic people started living in a (10) ____ between Central Asia and Siberia around 2,600 years ago. They had their own language, including a (11) ____ alphabet. Wolves and the colour blue were very important in their culture. Some historians say the word 'turquoise' (12) ____ from the word 'Turkish'.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

floundered

(b)

founded

(c)

funded

(d)

found

2.

(a)

proofing

(b)

proving

(c)

prove

(d)

proof

3.

(a)

on

(b)

in

(c)

as

(d)

to

4.

(a)

from

(b)

for

(c)

of

(d)

as

5.

(a)

for

(b)

as

(c)

to

(d)

via

6.

(a)

in

(b)

to

(c)

of

(d)

by

7.

(a)

deepening

(b)

deepen

(c)

deeps

(d)

deeper

8.

(a)

site

(b)

sate

(c)

sight

(d)

slate

9.

(a)

cremate

(b)

burial

(c)

embalm

(d)

memorial

10.

(a)

coding

(b)

column

(c)

region

(d)

wave

11.

(a)

sealed

(b)

numeral

(c)

unique

(d)

straw

12.

(a)

stays

(b)

comes

(c)

leaves

(d)

goes

SPELLING

Paragraph 1

1.

proof that time travel sxteis

2.

in a etremo part of western Mongolia

3.

look very rsailmi to

4.

three stsreip that Adidas is famous for

5.

a modern mahnu

6.

avdleterl (UK) / taervled (USA)  back in time

Paragraph 2

7.

local fmarrse

8.

the site tnncdiaeo many important things

9.

wooden olwsb

10.

people started living in a eongir

11.

a unique ptlehbaa

12.

very important in their ruculte

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

exists. The mummy was discovered in the Altai Mountains in a remote part of western

(    )

was the first complete Turkic burial ground found in Central Asia. The first Turkic people started living

(    )

wearing Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is proof that time travel

(    )

of snowboarding boots made by the sportswear company Adidas. The mummy's boots have the same three

(    )

in a region between Central Asia and Siberia around 2,600 years ago. They had their own

(    )

viral and people are saying the mummy is actually a modern human who travelled back in time.

(    )

in their culture. Some historians say the word 'turquoise' comes from the word 'Turkish'.

(    )

found horse's saddles, clay vases, wooden bowls, and metal kettles. The archaeologists said the site

(    )

Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years old. The mummy’s boots look very similar to a pair

1  )

An ancient mummy that was found in Mongolia has gone viral online because it seems to be

(    )

language, including a unique alphabet. Wolves and the colour blue were very important

(    )

deeper as they thought the site contained many important things. Earlier this month, the archaeologists

(    )

stripes that Adidas is famous for putting on all its footwear. A picture of the boots has gone

(    )

The mummy's grave was first found in 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

that   Mongolia   mummy   in   ancient   found   An   was   .

2.

mummy   travel   is   exists   proof   that   The   time   .

3.

is   around   1,500   years   old   Researchers   say   it   .

4.

by  made  boots   Snowboarding  company   sportswear  the   .

5.

back   modern   in   human   time   who   travelled   A   .

6.

mummy's   in   grave   2010   was   first   The   found   .

7.

contained  They  many  thought  important  the   things  site  .

8.

complete  Turkic burial  ground found in  Central Asia  The first .

9.

started   a  The   people  in   Turkic   living  region   first   .

10.

culture   colour  very   their  The  were  in  blue  important  .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

An ancient mummy that was found in Mongolia has gone virus / viral online because it seems to be wearing / worn Adidas boots. Many people have been tweeting that the mummy is prove / proof that time travel exists. The mummy was discovered in the Altai Mountains in a remotely / remote part of western Mongolia. Researchers say it is around 1,500 years age / old. The mummy’s boots look very similarity / similar to a pair of snowboarding boots made on / by the sportswear company Adidas. The mummy's boots have the same three stripes that Adidas is famous / famously for putting on all its footwear. A picture of the boots has gone / going viral and people are saying the mummy is actually a modern human who travelled back on / in time.

The mummy's grave was first finding / found in 2010 by local farmers. Last October, archaeologists started digging / dig deeper as they thought the site contained many importance / important things. Earlier this month, the archaeologists found horse's saddles, clay vase / vases, wooden bowls, and metal kettles. The archaeologists said the site / sight was the first complete Turkic burial / bury ground found in Central Asia. The first Turkic people started living in a regional / region between Central Asia and Siberia around 2,600 years before / ago. They had their own language, including a unique alphabet / numeral. Wolves and the colour blue were very important in their culture. Some historians say the word 'turquoise' goes / comes from the word 'Turkish'.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n _nc__nt m_mmy th_t w_s f__nd _n M_ng_l__ h_s g_n_ v_r_l _nl_n_ b_c__s_ _t s__ms t_ b_ w__r_ng _d_d_s b__ts. M_ny p__pl_ h_v_ b__n tw__t_ng th_t th_ m_mmy _s pr__f th_t t_m_ tr_v_l _x_sts. Th_ m_mmy w_s d_sc_v_r_d _n th_ _lt__ M__nt__ns _n _ r_m_t_ p_rt _f w_st_rn M_ng_l__. R_s__rch_rs s_y _t _s _r__nd 1,500 y__rs _ld. Th_ m_mmy’s b__ts l__k v_ry s_m_l_r t_ _ p__r _f sn_wb__rd_ng b__ts m_d_ by th_ sp_rtsw__r c_mp_ny _d_d_s. Th_ m_mmy's b__ts h_v_ th_ s_m_ thr__ str_p_s th_t _d_d_s _s f_m__s f_r p_tt_ng _n _ll _ts f__tw__r. _ p_ct_r_ _f th_ b__ts h_s g_n_ v_r_l _nd p__pl_ _r_ s_y_ng th_ m_mmy _s _ct__lly _ m_d_rn h_m_n wh_ tr_v_ll_d b_ck _n t_m_.

Th_ m_mmy's gr_v_ w_s f_rst f__nd _n 2010 by l_c_l f_rm_rs. L_st _ct_b_r, _rch___l_g_sts st_rt_d d_gg_ng d__p_r _s th_y th__ght th_ s_t_ c_nt__n_d m_ny _mp_rt_nt th_ngs. __rl__r th_s m_nth, th_ _rch___l_g_sts f__nd h_rs_'s s_ddl_s, cl_y v_s_s, w__d_n b_wls, _nd m_t_l k_ttl_s. Th_ _rch___l_g_sts s__d th_ s_t_ w_s th_ f_rst c_mpl_t_ T_rk_c b_r__l gr__nd f__nd _n C_ntr_l _s__. Th_ f_rst T_rk_c p__pl_ st_rt_d l_v_ng _n _ r_g__n b_tw__n C_ntr_l _s__ _nd S_b_r__ _r__nd 2,600 y__rs _g_. Th_y h_d th__r _wn l_ng__g_, _ncl_d_ng _ _n_q__ _lph_b_t. W_lv_s _nd th_ c_l__r bl__ w_r_ v_ry _mp_rt_nt _n th__r c_lt_r_. S_m_ h_st_r__ns s_y th_ w_rd 't_rq___s_' c_m_s fr_m th_ w_rd 'T_rk_sh'.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

an ancient mummy that was found in mongolia has gone viral online because it seems to be wearing adidas boots many people have been tweeting that the mummy is proof that time travel exists the mummy was discovered in the altai mountains in a remote part of western mongolia researchers say it is around 1500 years old the mummy’s boots look very similar to a pair of snowboarding boots made by the sportswear company adidas the mummy's boots have the same three stripes that adidas is famous for putting on all its footwear a picture of the boots has gone viral and people are saying the mummy is actually a modern human who travelled back in time

the mummy's grave was first found in 2010 by local farmers last october archaeologists started digging deeper as they thought the site contained many important things earlier this month the archaeologists found horse's saddles clay vases wooden bowls and metal kettles the archaeologists said the site was the first complete turkic burial ground found in central asia the first turkic people started living in a region between central asia and siberia around 2600 years ago they had their own language including a unique alphabet wolves and the colour blue were very important in their culture some historians say the word 'turquoise' comes from the word 'turkish'

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnancientmummythatwasfoundinMongoliahasgoneviralonlinebeca
useitseemstobewearingAdidasboots.Manypeoplehavebeentweetin
gthatthemummyisproofthattimetravelexists.Themummywasdiscov
eredintheAltaiMountainsinaremotepartofwesternMongolia.Researc
herssayitisaround1,500yearsold.Themummy’sbootslookverysimila
rtoapairofsnowboardingbootsmadebythesportswearcompanyAdida
s.Themummy'sbootshavethesamethreestripesthatAdidasisfamousf
orputtingonallitsfootwear.Apictureofthebootshasgoneviralandpeopl
earesayingthemummyisactuallyamodernhumanwhotravelledbacki
ntime.Themummy'sgravewasfirstfoundin2010bylocalfarmers.Last
October,archaeologistsstarteddiggingdeeperastheythoughtthesitec
ontainedmanyimportantthings.Earlierthismonth,thearchaeologistsf
oundhorse'ssaddles,clayvases,woodenbowls,andmetalkettles.Thea
rchaeologistssaidthesitewasthefirstcompleteTurkicburialgroundfou
ndinCentralAsia.ThefirstTurkicpeoplestartedlivinginaregionbetwee
nCentralAsiaandSiberiaaround2,600yearsago.Theyhadtheirownlan
guage,includingauniquealphabet.Wolvesandthecolourbluewerever
yimportantintheirculture.Somehistorianssaytheword'turquoise'co
mesfromtheword'Turkish'.

FREE WRITING

Write about time travel for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Time travel would be a good thing. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about time travel. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MUMMIES: Make a poster about mummies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TIME TRAVEL: Write a magazine article about time travel. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on time travel. Ask him/her three questions about time travel. Give him/her three of your ideas about it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

ancient

a.

age-old

2.

appears

b.

seems

3.

proof

c.

evidence

4.

similar

d.

much the same as

5.

actually

e.

really

6.

found

f.

discovered

7.

contained

g.

included

8.

complete

h.

whole

9.

region

i.

area

10.

unique

j.

special

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Mongolia

2.

That time travel exists

3.

Around 1,500 years old

4.

Snowboarding boots

5.

Modern humans

6.

In 2010

7.

Horse’s saddles

8.

Around 2,600 years ago

9.

An alphabet

10.

Blue

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You