The Reading / Listening - Level 3

A health group in Japan is worried about people with eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED) said that most people who eat too much or too little do not receive any support. The JSED said hundreds of thousands of people have health problems because of being overweight or underweight. It said few of these people receive any medical help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of thousands of people are suffering in silence. There are very few services available to help people." He added: "It's often too late by the time the patient is seen in a hospital. Their condition is very severe. Sometimes they are even close to death."



The Japanese government said it was difficult to find out how many people are suffering with eating disorders. It said many women were too embarrassed to go to a doctor about eating problems. Some women do not want to admit they have a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's Ministry of Health said the government was trying to publish more information about eating disorders. He said: "We want to set up local systems of support where their illness can be picked up early, so people can be helped sooner." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got treatment for eating disorders. This compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has almost half the population of Japan.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/health-36095287
  • https://www.sciencedaily.com/releases/
    2016/04/160420211132.htm
  • http://www.upi.com/Health_News/2016/04/21/Study-Girls-schools-affect-risk-of-eating-disorder-diagnosis/8521461246064/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. EATING DISORDERS: Students walk around the class and talk to other students about eating disorders. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

health / group / eating disorders / support / overweight / medical / silence / patient / government / embarrassed / admit / information / support / illness / treatment / Japan

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EATING: What can we do about these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Problems

Solutions

Eating too much

 

 

Fast food

 

 

Anorexia

 

 

GM food

 

 

Food safety

 

 

Cholesterol

 

 

4. BODY SHAPE: Students A strongly believe people care too much about their body shape; Students B strongly believe they don't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. FOOD: Rank these with your partner. Put the best things at the top. Change partners often and share your rankings.

  • apples

  • bread

  • chocolate

  • spaghetti

  • sushi

  • pizza

  • spinach

  • steak

6. HEALTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "health". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A society for eating disorders in Japan is worried.

T / F

b.

The society said people with eating disorders in Japan get no support.

T / F

c.

The society's president said millions of people are suffering.

T / F

d.

The president said it's never too late to get to a hospital.

T / F

e.

Japan knows how many people suffer from eating disorders.

T / F

f.

The article said many women are embarrassed to go to the doctor.

T / F

g.

The government wants to set up local support systems.

T / F

h.

Just 50,000 people were treated for eating disorders in Japan in 2014.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

worried

a.

shy

2.

receive

b.

help

3.

support

c.

serious

4.

help

d.

nearly

5.

severe

e.

start

6.

embarrassed

f.

concerned

7.

information

g.

aid

8.

set up

h.

diseases

9.

illnesses

i.

get

10.

almost

j.

details

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A health group in Japan is worried

a.

in silence

2.

few of these people receive

b.

go to a doctor

3.

thousands of people are suffering

c.

to death

4.

by the time the patient is

d.

any medical help

5.

Sometimes they are even close

e.

more information

6.

too embarrassed to

f.

about people

7.

admit they

g.

population of Japan

8.

publish

h.

up local systems

9.

set

i.

seen in a hospital

10.

almost half the

j.

have a problem





GAP FILL

A health (1) ____________ in Japan is worried about people with eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED) said that most people who eat too (2) ____________ or too little do not receive any (3) ____________. The JSED said hundreds of thousands of people have health problems because of (4) ____________ overweight or underweight. It said (5) ____________ of these people receive any medical help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of thousands of people are suffering in silence. There are very few services (6) ____________ to help people." He added: "It's often too late by the time the (7) ____________ is seen in a hospital. Their condition is very severe. Sometimes they are even (8) ____________ to death."

 

 

support
few
patient
group
being
close
much
available

The Japanese government said it was (9) ____________ to find out how many people are suffering with eating disorders. It said many women were too (10) ____________ to go to a doctor about eating problems. Some women do not want to (11) ____________ they have a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's Ministry of Health said the government was trying to (12) ____________ more information about eating disorders. He said: "We want to set up (13) ____________ systems of support where their illness can be picked up (14) ____________, so people can be helped sooner." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got (15) ____________ for eating disorders. This compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has almost (16) ____________ the population of Japan.

 

local
embarrassed
difficult
half
publish
treatment
admit
early

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A health group in Japan is worried about people ______

 

a.  with eaten disorders
b.  with eat-in disorders
c.  with eating disorders
d.  with eating in disorders

2)

most people who eat too much or too little do not ______

 

a.  received any support
b.  receive any support
c.  receives any support
d.  receiving any support

3)

Dr. Toshio Ishikawa said Hundreds of thousands of people are ______

 

a.  suffering on silence
b.  suffering silence
c.  suffering in silent
d.  suffering in silence

4)

There are very few services available ______

 

a.  too helpful people
b.  two help people
c.  to help people
d.  too help people

5)

Sometimes they are even ______

 

a.  close to deaths
b.  closed to death
c.  closely to death
d.  close to death

6)

The Japanese government said it was difficult to find out how many ______

 

a.  people are suffering
b.  people are sufferance
c.  people are suffers in
d.  people are suffering in

7)

It said many women were ______

 

a.  too embarrassment
b.  too embarrassed
c.  too embarrassing
d.  too embarrasses

8)

Japan's Ministry of Health said the government was trying to ______

 

a.  publishes more information
b.  publish most information
c.  publishes most information
d.  publish more information

9)

where their illness can be picked up early, so people can ______

 

a.  be helped soon
b.  be helped sooner
c.  be help soonish
d.  be help sooner

10)

This compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has almost half the ______

 

a.  populations of Japan
b.  populated of Japan
c.  populate of Japan
d.  population of Japan

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A health group in Japan is worried (1) ___________________ eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED) said that most people who eat too much (2) ___________________ do not receive any support. The JSED said hundreds (3) ___________________ people have health problems because of being overweight or underweight. It said few of these (4) ___________________ medical help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of thousands of people are suffering in silence. There are very few (5) ___________________ to help people." He added: "It's often too late by the time the patient is seen in a hospital. Their condition is very severe. Sometimes they (6) ___________________ to death."

The Japanese government said it was difficult (7) ___________________ many people are suffering with eating disorders. It said many women were too embarrassed (8) ___________________ about eating problems. Some women do not want to (9) ___________________ a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's Ministry of Health said the government was trying to publish more information about eating disorders. He said: "We want to set (10) ___________________ of support where their illness can be picked up early, so people can (11) ___________________." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got treatment for eating disorders. This compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has almost half (12) ___________________ Japan.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of group is worried?

2.

How many people might have eating disorders in Japan?

3.

What position does Dr Ishikawa have in the group JSED?

4.

What does the article say people are suffering in?

5.

What did a doctor say some people are close to?

6.

How do many women feel about seeing a doctor?

7.

What do some women not want to admit?

8.

Which Japanese ministry does Takanobu Matsuzaki work for?

9.

How many people were treated for eating disorders in Japan in 2014?

10.

How many people were treated for eating disorders in the UK in 2014?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of group is worried?

6.

How do many women feel about seeing a doctor?

 

a) a healthy group
b) a group of patients
c) a health group
d) a restaurant group

 

a) bored
b) embarrassed
c) upset
d) angry

2.

How many people might have eating disorders in Japan?

7.

What do some women not want to admit?

 

a) hundreds of thousands
b) 28,982
c) 10,000
d) 725,000

 

a) that they have a problem
b) that they dislike their body
c) that they love pizza
d) that they joined JSED

3.

What position does Dr Ishikawa have in the group JSED?

8.

Which Japanese ministry does Takanobu Matsuzaki work for?

 

a) president
b) human resources
c) health advisor
d) accountant

 

a) welfare
b) transport
c) health
d) pensions

4.

What does the article say people are suffering in?

9.

How many people were treated for eating disorders in Japan in 2014?

 

a) bed
b) silence
c) the dark
d) hospital

 

a) 65,984
b) hundreds of thousands
c) 725,000
d) 10,000

5.

What did a doctor say some people are close to?

10.

How many people were treated for eating disorders in the UK in 2014?

 

a) a doctor
b) hospital
c) food
d) death

 

a) 725,000
b) hundreds of thousands
c) 10,000
d) 65,984

ROLE PLAY

Role  A – Steak

You think steak is best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their food. Also, tell the others which is the worst of these (and why): apples, bread or spinach.

Role  B – Apples

You think apples are best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their food. Also, tell the others which is the worst of these (and why): steak, bread or spinach.

Role  C – Bread

You think bread is best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their food. Also, tell the others which is the worst of these (and why): apples, steak or spinach.

Role  D – Spinach

You think spinach is best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their food. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  apples, bread or steak.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'health' and 'group'.

health

group

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • worried
  • much
  • few
  • silence
  • available
  • even
  • difficult
  • embarrassed
  • admit
  • publish
  • early
  • half

EATING DISORDERS SURVEY

Write five GOOD questions about eating disorders in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

EATING DISORDERS DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'eating'?

3)

What do you think about what you read?

4)

What do you know about eating disorders?

5)

How much pressure is there for people to be thin?

6)

What are the problems of being overweight?

7)

What support do people with eating disorders need?

8)

Why do people with eating disorders suffer in silence?

9)

Should magazines use more models of different sizes?

10)

What problems do you have with your weight?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Are eating disorders more of a problem for men or women?

13)

Why might women be embarrassed to see a doctor?

14)

What makes people want to be so thin?

15)

Why do people think thin is good?

16)

What are the problems of being underweight?

17)

What should the government do to help people with eating disorders?

18)

Should governments stop advertising on fast food?

19)

Will eating disorders disappear in the future?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A health group in Japan is (1) ____ about people with eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED) said that most people who eat too much or too little do not receive any (2) ____. The JSED said hundreds of thousands of people have health problems because of (3) ____ overweight or underweight. It said few of these people receive any medical help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of thousands of people are suffering in (4) ____. There are very few services available (5) ____ help people." He added: "It's often too late by the time the patient is seen in a hospital. Their condition is very (6) ____. Sometimes they are even close to death."

The Japanese government said it was difficult to find (7) ____ how many people are suffering with eating disorders. It said many women were too embarrassed (8) ____ go to a doctor about eating problems. Some women do not want to (9) ____ they have a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's Ministry of Health said the government was (10) ____ to publish more information about eating disorders. He said: "We want to set up local systems of support where their illness can be picked (11) ____ early, so people can be helped sooner." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got treatment for eating disorders. This compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has (12) ____ half the population of Japan.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

worried

(b)

worrier

(c)

worries

(d)

worry

2.

(a)

spirit

(b)

sport

(c)

support

(d)

spats    

3.

(a)

been

(b)

begin

(c)

being

(d)

bring

4.

(a)

silences

(b)

silently

(c)

silent

(d)

silence

5.

(a)

as

(b)

at

(c)

to

(d)

for

6.

(a)

several

(b)

severe

(c)

sever

(d)

server

7.

(a)

in

(b)

out

(c)

up

(d)

to

8.

(a)

on

(b)

to

(c)

by

(d)

of

9.

(a)

remit

(b)

commit

(c)

admit

(d)

mitten

10.

(a)

try

(b)

tried

(c)

trial

(d)

trying

11.

(a)

from

(b)

down

(c)

along

(d)

up

12.

(a)

moats

(b)

mostly

(c)

most

(d)

almost

SPELLING

Paragraph 1

1.

iwrredo about people

2.

do not cerveei any support

3.

hundreds of tushoasnd of people

4.

problems because of being igehwroetv

5.

suffering in cienlse

6.

the epaintt is seen in a hospital

Paragraph 2

7.

find out how many people are uenirfsfg

8.

women were too edrbaersmas

9.

luhbisp more information

10.

set up local stsymes of support

11.

10,000 people in Japan got nttrteaem

12.

almost half the aolupopnti of Japan

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

"We want to set up local systems of support where their illness can be picked up early, so people can be

(    )

hospital. Their condition is very severe. Sometimes they are even close to death."

(    )

Ministry of Health said the government was trying to publish more information about eating disorders. He said:

(    )

to help people." He added: "It's often too late by the time the patient is seen in a

(    )

with eating disorders. It said many women were too embarrassed to go to a doctor

(    )

about eating problems. Some women do not want to admit they have a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's

(    )

of thousands of people have health problems because of being overweight or underweight. It said few of

(    )

helped sooner." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got treatment for eating disorders. This

1  )

A health group in Japan is worried about people with eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED)

(    )

thousands of people are suffering in silence. There are very few services available

(    )

these people receive any medical help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of

(    )

said that most people who eat too much or too little do not receive any support. The JSED said hundreds

(    )

compared to 725,000 people in the United Kingdom, which has almost half the population of Japan.

(    )

The Japanese government said it was difficult to find out how many people are suffering

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of   have   Hundreds   people   of   problems   thousands   health   .  

2.

said   few   of   these   people   receive   any   medical   help   It   .  

3.

are   services   help   There   few   to   very   available   people   .  

4.

by   late   too   often   It's   seen   is   patient   the   time   the   .  

5.

death   to   close   even   are   they   Sometimes   .  

6.

to   difficult   was   It  suffering   are   people   many  how   out   find   .  

7.

to   Many   too   go   doctor   were   to   a   women   embarrassed   .  

8.

admit   to   want   not   do  women   Some   problem  a   have   they   .  

9.

support   want   up   of   We   set   systems   to   local   .  

10.

Japan   10,000   only   In   got   people  ,  2014   treatment   10   in   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A health grouped / group in Japan is worried about people with eating disorders. The Japan Society for Eating Disorders (JSED) said that most people who eat too much or too small / little do not receive no / any support. The JSED said hundreds of thousands by / of people have health problems because of being / been overweight or underweight. It said few of these people receive any medical helping / help. The president of JSED, Dr. Toshio Ishikawa, said: "Hundreds of thousands of people are suffer / suffering in silence. There are very few services available / availability to help people." He added: "It's often too late by the time / timely the patient is seen in a hospital. Their condition is very severe. Sometimes they are even close for / to death."

The Japanese government said it was difficulty / difficult to find out how many people are suffering with / as eating disorders. It said many women were too embarrassing / embarrassed to go to a doctor about eating problems. Some women do not want to admit / remit they have a problem. Takanobu Matsuzaki of Japan's Ministry of Health said the government was trying / trial to publish more information about eating disorders. He said: "We want to set up local / locally systems of support where their illness can be picked down / up early, so people can be helped sooner." Statistics show that in 2014, only 10,000 people in Japan got / get treatment for eating disorders. This compared to 725,000 people in / on the United Kingdom, which has almost half the / a population of Japan.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ h__lth gr__p _n J_p_n _s w_rr__d _b__t p__pl_ w_th __t_ng d_s_rd_rs. Th_ J_p_n S_c__ty f_r __t_ng D_s_rd_rs (JS_D) s__d th_t m_st p__pl_ wh_ __t t__ m_ch _r t__ l_ttl_ d_ n_t r_c__v_ _ny s_pp_rt. Th_ JS_D s__d h_ndr_ds _f th__s_nds _f p__pl_ h_v_ h__lth pr_bl_ms b_c__s_ _f b__ng _v_rw__ght _r _nd_rw__ght. _t s__d f_w _f th_s_ p__pl_ r_c__v_ _ny m_d_c_l h_lp. Th_ pr_s_d_nt _f JS_D, Dr. T_sh__ _sh_k_w_, s__d: "H_ndr_ds _f th__s_nds _f p__pl_ _r_ s_ff_r_ng _n s_l_nc_. Th_r_ _r_ v_ry f_w s_rv_c_s _v__l_bl_ t_ h_lp p__pl_." H_ _dd_d: "_t's _ft_n t__ l_t_ by th_ t_m_ th_ p_t__nt _s s__n _n _ h_sp_t_l. Th__r c_nd_t__n _s v_ry s_v_r_. S_m_t_m_s th_y _r_ _v_n cl_s_ t_ d__th."

Th_ J_p_n_s_ g_v_rnm_nt s__d _t w_s d_ff_c_lt t_ f_nd __t h_w m_ny p__pl_ _r_ s_ff_r_ng w_th __t_ng d_s_rd_rs. _t s__d m_ny w_m_n w_r_ t__ _mb_rr_ss_d t_ g_ t_ _ d_ct_r _b__t __t_ng pr_bl_ms. S_m_ w_m_n d_ n_t w_nt t_ _dm_t th_y h_v_ _ pr_bl_m. T_k_n_b_ M_ts_z_k_ _f J_p_n's M_n_stry _f H__lth s__d th_ g_v_rnm_nt w_s try_ng t_ p_bl_sh m_r_ _nf_rm_t__n _b__t __t_ng d_s_rd_rs. H_ s__d: "W_ w_nt t_ s_t _p l_c_l syst_ms _f s_pp_rt wh_r_ th__r _lln_ss c_n b_ p_ck_d _p __rly, s_ p__pl_ c_n b_ h_lp_d s__n_r." St_t_st_cs sh_w th_t _n 2014, _nly 10,000 p__pl_ _n J_p_n g_t tr__tm_nt f_r __t_ng d_s_rd_rs. Th_s c_mp_r_d t_ 725,000 p__pl_ _n th_ _n_t_d K_ngd_m, wh_ch h_s _lm_st h_lf th_ p_p_l_t__n _f J_p_n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a health group in japan is worried about people with eating disorders the japan society for eating disorders (jsed) said that most people who eat too much or too little do not receive any support the jsed said hundreds of thousands of people have health problems because of being overweight or underweight it said few of these people receive any medical help the president of jsed dr toshio ishikawa said "hundreds of thousands of people are suffering in silence there are very few services available to help people" he added "it's often too late by the time the patient is seen in a hospital their condition is very severe sometimes they are even close to death"

the japanese government said it was difficult to find out how many people are suffering with eating disorders it said many women were too embarrassed to go to a doctor about eating problems some women do not want to admit they have a problem takanobu matsuzaki of japan's ministry of health said the government was trying to publish more information about eating disorders he said "we want to set up local systems of support where their illness can be picked up early so people can be helped sooner" statistics show that in 2014 only 10000 people in japan got treatment for eating disorders this compared to 725000 people in the united kingdom which has almost half the population of japan

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AhealthgroupinJapanisworriedaboutpeoplewitheatingdisorders.The
JapanSocietyforEatingDisorders(JSED)saidthatmostpeoplewhoeatt
oomuchortoolittledonotreceiveanysupport.TheJSEDsaidhundredsof
thousandsofpeoplehavehealthproblemsbecauseofbeingoverweight
orunderweight.Itsaidfewofthesepeoplereceiveanymedicalhelp.The
presidentofJSED,Dr.ToshioIshikawa,said:"Hundredsofthousandsof
peoplearesufferinginsilence.Thereareveryfewservicesavailabletohe
lppeople."Headded:"It'softentoolatebythetimethepatientisseenina
hospital.Theirconditionisverysevere.Sometimestheyareevencloset
odeath."TheJapanesegovernmentsaiditwasdifficulttofindouthowma
nypeoplearesufferingwitheatingdisorders.Itsaidmanywomenweret
ooembarrassedtogotoadoctorabouteatingproblems.Somewomend
onotwanttoadmittheyhaveaproblem.TakanobuMatsuzakiofJapan's
MinistryofHealthsaidthegovernmentwastryingtopublishmoreinform
ationabouteatingdisorders.Hesaid:"Wewanttosetuplocalsystemsofs
upportwheretheirillnesscanbepickedupearly,sopeoplecanbehelpeds
ooner."Statisticsshowthatin2014,only10,000peopleinJapangottrea
tmentforeatingdisorders.Thiscomparedto725,000peopleintheUnite
dKingdom,whichhasalmosthalfthepopulationofJapan.

FREE WRITING

Write about eating disorders for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Companies should use people of all sizes in their advertising. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about eating disorders. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. EATING DISORDERS: Make a poster about eating disorders. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MODELS: Write a magazine article about the need for all sizes of models in magazines and on TV. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on eating disorders. Ask him/her three questions about eating disorders. Give him/her three of your ideas on how to help people. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

worried

a.

concerned

2.

receive

b.

get

3.

support

c.

help

4.

help

d.

aid

5.

severe

e.

serious

6.

embarrassed

f.

shy

7.

information

g.

details

8.

set up

h.

start

9.

illnesses

i.

diseases

10.

almost

j.

nearly

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A health group

2.

Hundreds of thousands

3.

President

4.

Silence

5.

Death

6.

Embarrassed

7.

Having a problem

8.

The Health Ministry

9.

10,000

10.

725,000

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You